Volgens mij heb ik toch echt 5 of 10 mensen kunnen aanwijzen die het tegendeel 'bewijzen'. Je 'bewijs' heeft nog iets meer 'bewijs' nodig om als 'bewijs' te dienen.quote:Op maandag 24 maart 2014 16:55 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Het leven is grotendeels ook één grote loterij.
Natuurlijk is er sprake van eigen inbreng, en is succes deels aan jezelf toe te schrijven. Maar nogmaals, dat wordt zoals ik al veelvuldig heb beargumenteerd schromelijk overschat.
Volgens mij heb ik dat toch grondig kunnen onderbouwen. Of de heilige gelovers in 'eigen verantwoordelijkheid' en van de neoliberale logica dat nu leuk vinden of niet. Begrijp best dat hun dat in hun comfortzone aantast als ze denken alles aan zichzelf te danken te hebben.
In mijn eigen omgeving gemerkt dat geld zeker niet altijd positief bijdraagt. Wat wel helpt is goede manieren en sociale omgangsvormen die je van huis uit hebt meegekregen die een positieve invloed hebben op succes.quote:Op maandag 24 maart 2014 16:53 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Qua welvarendheid inderdaad wel. Al biedt opgroeien in een 'rijk' gezin dan nog altijd wel meer kansen dan opgroeien in een gezin op minimuminkomen (al is het alleen door het netwerk van de ouders etc).
Maar je gaat dan verder wel voorbij aan de talenten waarmee men geboren wordt, eventuele handicaps, en hoe men opgroeit. Genoeg kinderen die al een beschadigende achterstand oplopen doordat ze in een probleemgezin opgroeien etc.
Ach, het hele topic worden uitzonderingen op de regel al gebruikt om een punt te maken, ik doe gezellig mee.quote:
Veel hangt ook af van de juiste mensen kennen. Goed zijn is één ding, 'netwerken' (de grap is soms: 'dit is gelegaliseerde nepotisme') is iets anders.quote:Op maandag 24 maart 2014 16:13 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Dikke bullshit.
Ik weet dat mensen denken dat ze alles volledig aan zichzelf te danken hebben, en natuurlijk is er een grote mate van eigen verantwoordelijkheid.
Maar het feit dat je geen dag werkloos bent geweest, dat je het werk en inkomen verwerft dat je doet komt met name door zaken waar je geen invloed op hebt gehad (zoals talent, toeval en je netwerk), en door de voorwaarden die zijn gesteld door de overheid (zoals goed onderwijs en infrastructuur).
Ook het succes van de keuzes die je bewust hebt gemaakt berusten maar ten delen op je eigen inzet. Achteraf kun je zeggen dat ze goed zijn uitgepakt, en je zal ze weloverwogen hebben genomen en rekening hebben gehouden met eventuele tegenslagen etc. maar er bestaat altijd 50% kans dat er - om wat voor reden dan ook - een bepaalde keuze toch minder goed uitpakt dan je vooraf had ingeschat.
Ik weet dat het populair is om alle prestaties volledig aan jezelf toe te schrijven, maar dat wordt dus echt overschat. Zelfs iemand als Steve Jobs is groot geworden door toevaligheden en door op de juiste plaats te zijn op het juiste moment, en niet perse door zijn genialiteit.
Een paar voorbeelden bewijzen nog niet het tegendeel. Dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen.quote:Op maandag 24 maart 2014 16:58 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Volgens mij heb ik toch echt 5 of 10 mensen kunnen aanwijzen die het tegendeel 'bewijzen'. Je 'bewijs' heeft nog iets meer 'bewijs' nodig om als 'bewijs' te dienen.
Dat lijkt me heel stug, want die krijgen dat geld helemaal niet. Zo stellig als je bent kan je misschien beter even de feiten checkenquote:Op maandag 24 maart 2014 16:52 schreef Mystikvm het volgende:
Bill Gates zal niet als miljardair geboren zijn. De 5 generaties Gates die hem volgen zullen dat wel zijn.
Ah, maar als we over de bijstand in het algemeen praten moeten we wel rekening houden met uitzonderingen? Dat lijkt me nogal......ehm..........dubbel.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:00 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Een paar voorbeelden bewijzen nog niet het tegendeel. Dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen.
Dat is met alles zo, het gaat om het gros van de mensen. Over het algemeen gesproken dus. Niet over de enkeling die het desondanks toch weet te maken.
Netwerken is steeds belangrijker. Ook bij sollicitaties.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:00 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Veel hangt ook af van de juiste mensen kennen. Goed zijn is één ding, 'netwerken' (de grap is soms: 'dit is gelegaliseerde nepotisme') is iets anders.
Om je heen kijken in de top van het bedrijfsleven en zakenleven zegt genoeg. Om maar één voorbeeld te noemen: Gerrit Zalm. Puinhoop achtergelaten bij DSB máár hij kende Wouter Bos goed en dus zit hij nu bij ABN Amro. Het is zeker geen geheim dat hij dit baantje aan Bos heeft te danken.
Daarmee wil ik niet zeggen dat alles draait om nepotisme maar het is wel een groot deel.
Sorry, maar je hebt echt geen idee waar je het over hebt. Het is juist de genialiteit en drive van Jobs geweest die Apple zo groot heeft gemaakt. Als je het hebt over het prototype persoon die het op eigen kracht heeft gered is hij het wel. Lees je alsjeblieft even in zijn verhaal, want wat je nu roept heeft geen enkele bodem in het verhaal van Jobs.quote:Op maandag 24 maart 2014 16:13 schreef Tomatenboer het volgende:
Ik weet dat het populair is om alle prestaties volledig aan jezelf toe te schrijven, maar dat wordt dus echt overschat. Zelfs iemand als Steve Jobs is groot geworden door toevaligheden en door op de juiste plaats te zijn op het juiste moment, en niet perse door zijn genialiteit.
Dan heb je mijn reacties niet goed gelezen, want wat de Bijstand betreft ben ik net zo min voorstander van beleid maken op basis van uitzonderingen.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:00 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Ah, maar als we over de bijstand in het algemeen praten moeten we wel rekening houden met uitzonderingen? Dat lijkt me nogal......ehm..........dubbel.
Zeker wel, hij is op het juiste moment op de juiste plaats geboren met de juiste talenten. Zie het artikel dat ik in dit topic heb gepost hierover.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:02 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Sorry, maar je hebt echt geen idee waar je het over hebt. Het is juist de genialiteit en drive van Jobs geweest die Apple zo groot heeft gemaakt. Als je het hebt over het prototype persoon die het op eigen kracht heeft gered is hij het wel. Lees je alsjeblieft even in zijn verhaal, want wat je nu roept heeft geen enkele bodem in het verhaal van Jobs.
Ik denk niet dat velen zo denken eerlijk gezegd.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:01 schreef ssebass het volgende:
Maargoed ik weet genoeg er zijn blijkbaar mensen die denken:
Ik heb de loterij van het leven verloren, ik zal niets anders kunnen dan falen en pech hebben, dit kan ik nooit veranderen, onderhoud mij.
Je spreekt jezelf tegen, hieronder.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:02 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Dan heb je mijn reacties niet goed gelezen, want wat de Bijstand betreft ben ik net zo min voorstander van beleid maken op basis van uitzonderingen.
Maatwerk is uitzonderingen maken op bestaande regelgeving, dat weet je toch?quote:Ik ben wel voorstander van maatwerk.
Dus je wilt mensen anders behandelen op basis van hun situatie en hen andere regelgeving aanbieden op basis daarvan...dat klinkt toch echt als uitzonderingen maken.quote:Maar dan met name op het gebied van reintegratie en begeleiding, en ook maatwerk op het gebied van bijzondere bijstand (dus geen algemeen geldende regels maar per individu kijken of een persoon iets echt nodig heeft en zo ja, waarom, nu gebeurd dat onvoldoende naar mijn mening).
Hij is zijn eigen bedrijf uitgeschopt waarna het bijna over de kop ging en hij vervolgens weer terugkwam om het te redden. Hoe bedoel je 'een geluksfactor' ? Dat heeft niks met geluk te maken.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:03 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Zeker wel, hij is op het juiste moment op de juiste plaats geboren met de juiste talenten. Zie het artikel dat ik in dit topic heb gepost hierover.
Niet iedereen heeft de capaciteiten om de top te halen, maar in Nederland heeft iedereen wel de mogelijkheid en kansen om in ieder geval een heel stuk op weg te komen.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:04 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Ik denk niet dat velen zo denken eerlijk gezegd.
Maar dat neemt niet weg dat je realistisch moet zijn over de kansen die mensen hebben.
Jobs had het een stuk moeilijker gehad als hij in de sloppenwijken van Rio geboren zou zijn. Plaats en gelegenheid maken dat talenten tot bloei komen.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:02 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Sorry, maar je hebt echt geen idee waar je het over hebt. Het is juist de genialiteit en drive van Jobs geweest die Apple zo groot heeft gemaakt. Als je het hebt over het prototype persoon die het op eigen kracht heeft gered is hij het wel. Lees je alsjeblieft even in zijn verhaal, want wat je nu roept heeft geen enkele bodem in het verhaal van Jobs.
Gates is ook een slecht voorbeeld, bedenk ik me nu, aangezien hij alles weggeeftquote:Op maandag 24 maart 2014 17:00 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Dat lijkt me heel stug, want die krijgen dat geld helemaal niet. Zo stellig als je bent kan je misschien beter even de feiten checken
Nee, ik ben voorstander van algemeen beleid. Dus bijvoorbeeld een vaste Bijstandsnorm met vaste regels waar mensen aan moeten voldoen (zoals eigen vermogen etc).quote:Op maandag 24 maart 2014 17:05 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Je spreekt jezelf tegen, hieronder.
[..]
Maatwerk is uitzonderingen maken op bestaande regelgeving, dat weet je toch?
[..]
Dus je wilt mensen anders behandelen op basis van hun situatie en hen andere regelgeving aanbieden op basis daarvan...dat klinkt toch echt als uitzonderingen maken.
Maakt verder niet uit, het valt me gewoon op dat er in dit topic heel erg veel over uitzonderingssituaties gepraat wordt.
Dat klopt, maar daar kun je je bij neerleggen en bij de pakken neer gaan zitten of iets gaan doen. Rijkste vrouw ter wereld en de hoogste man in de VS zijn toch allebei geen blanke Amerikanen.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:06 schreef Leandra het volgende:
Als blanke Amerikaan heb je eigenlijk altijd een voorsprong op iedere niet-blanke Amerikaan.
Ja, ook nu nog, en toen zeker.
Als je denkt dat het niet zo is dat ken je Amerika niet goed genoeg.
Als je de capaciteiten niet hebt dan kom je niet aan de top, ongeacht hoe eenvoudig ze het hbo maken.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:06 schreef ssebass het volgende:
[..]
Niet iedereen heeft de capaciteiten om de top te halen, maar in Nederland heeft iedereen wel de mogelijkheid en kansen om in ieder geval een heel stuk op weg te komen.
Kinderen die opgroeien in een achterstandswijk vol ellende zijn slechts uitzonderingen?quote:Op maandag 24 maart 2014 16:59 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Ach, het hele topic worden uitzonderingen op de regel al gebruikt om een punt te maken, ik doe gezellig mee.
Dat hoor je mij niet zeggen.quote:Op maandag 24 maart 2014 17:08 schreef ssebass het volgende:
[..]
Dat klopt, maar daar kun je je bij neerleggen en bij de pakken neer gaan zitten of iets gaan doen. Rijkste vrouw ter wereld en de hoogste man in de VS zijn toch allebei geen blanke Amerikanen.
Maar is inderdaad alleen maar geluk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |