Ja, daar sta je dan. Grote mond dat je wel even nasi ala johannes gaat maken.
Vol goed moet ging ik naar de supermarkt. Helaas bleken ze in het gat waar ik woon niet te beschikken over de juiste middelen voor dit gerecht. Dus ben ik maar afgeweken van het orginele recept in de hoop dat johannes mij zou vergeven.
Op de achterkant van de verpakking zou wel staan wat er in moest, dus ik kijk even. Tot mijn grote schrik zie ik de variatetip, zegmaar de extra moeilijke versie van het recept. Ik voelde me goed die dag, dus ik dacht, we gaan ervoor!
Ik schafte alle ingrediënten aan en bij thuiskomst heb ik alles even een nachtje in de koelkast gelegd. Gevogelte moet altijd besterven na de slacht, dus dat zal dan ook wel voor kip gelden dacht ik zo. En de sperzieboontjes konden best nog een dagje mee.
Nouja, tot zo ver de inleiding. Nu komt het daadwerkelijke recept. Wees gewaarschuwd, dit is niet iets voor de minste. Als je niet zeker weet waar het scherpe gedeelte van je mes zit dan raad ik je aan niet meer verder te lezen! (ja, zo gevaarlijk is dit recept.)
Benodigdheden qua aparatuur:
Keukenmes
Koekenpan
Wok/roerbakpan
2 gewone pannen
Snijplank
Keukenmesje
Vork
omschepding
Benodigdheden qua ingedrienten:
300 gram kip
250 gram sperziebonen
125 gram taugé
1 rode ui
1 ei per persoon
Beetje (olijf)olie
Zo ziet dat er dan uit:![P6CeaI9.jpg]()
Het begint allemaal met 2 pannen met water opzetten. 1 voor de rijst en 1 voor de sperziebonen. Ondertussen moet je de sperzienbonen “doppen” zoals mijn moeder dat heet. De voor en achterkant erafsnijden met het mes en daarna in stukjes van 2-4 cm snijden.
Zodra het water kookt en de sperziebonen gesneden zijn kan zowel de rijst in de ene pan, als de bonen in een andere pan.
Dat ziet er zo uit:![cileOwK.jpg]()
Vervolgens is de kip aan de beurt. Ondanks dat het eerst een vrolijke gevederte vogel was dien je nu geen genade te hebben en de kip in hapklare brokken te snijden. Als je een grote mond hebt kan je deze stap over slaan, maar ik raad toch aan om de kip in stukken te snijden. Dat eet meestal toch wat makkelijker.
Hier zie je de gesneden kip liggen terwijl op de achtergrond het gasstel flink staat te loeien![dCo1JwR.jpg]()
Vergeet niet, na kipsnijden moet je wel even de handen wassen. Kip heeft als het rauw is nog allemaal bacteriën op zich zitten! (stomme kip)
Voorbeeld van hoe je je handen wast:![QPHd8vn.jpg]()
Zet ondertussen de wok op het gas en gooi er wat olijfolie in. Niet te veel, want dat maakt je dik en zorgt dat je morgenochtend niet kan genieten van het poepen omdat het over is voordat het begonnen is.
Zo giet je olijfolie in een pan, gewoon uit de losse pols![GwiaHzv.jpg]()
Zodra de pan een beetje op tempratuur is kan de kip erbij. Lekker omscheppen met je omschepding terwijl je ondertussen de ui aan het versnipperen bent. Ja, dit is multitasken en het ging bij mij bijna fout, maar met een beetje ervaring en een portie geluk komt dit wel goed.
Ondertussen heb ik zelfs nog een foto gemaakt. Stressmoment hoor!![TWEpk12.jpg]()
Voor de techniek van het snipperen van een ui verwijs ik jullie naar de kunde van Silk, zij kan sneller uien snipperen dan tong80 kan posten. Dit heb ik 1 keer mogen ervaren en het was gewoon fantastisch.
Let ondertussen goed op dat de rijst niet overkookt! Dat geeft zo’n rommeltje! Hier heb ik natuurlijk geen foto van, want ik heb goed opgelet.
Als de kip klaar is kan je de sperziebonen afgieten (bij mij was toevallig de rijst ook klaar, dus die is meteen ook afgegoten).
Lekker makkelijk en veilig, het ouderwetse vergiet!![CC5UkgS.jpg]()
![Ptg7DTR.jpg]()
Voordat je nu iets spannends gaat doen met de rijst of sperziebonen, HO STOP! Eerst de koekenpan op het vuur voor het ei! Bedenk goed of je de dooier heel of stuk wilt, want je hebt slechts 1 keer de keuze!
De sperziebonen, taugé en de versnipperde ui kunnen nu bij de wok gegooid worden. Dit dien je dan te roerbakken. Dus lekker roeren en bakken met die hap!
Wat een hoop taugé denkt u, niets is minder waard, ik had nog niet geroerd met mijn omschepding
Zo ziet dat eruit als het geroerbakt is, lekker hoor!![SUOKb0r.jpg]()
Dit doe je dan eventjes tot je er genoeg van krijgt. Dan gooi je er een beker water en de inhoud van het zakje in de wok.
Rustig erinstrooien of er in 1 keer inkwakken, allebei de technieken werken!![V2rnRio.jpg]()
Voor de echte culinaire avonturier kan je er wat sambal bijgooien. Omdat ik wel van pittig hou liet ik me dit geen twee keer zeggen!
Lekker, sambal!![QObsvPg.jpg]()
Dan moet je nog even een minuut of wat wachten, de rijst erbij gooien en weer de hele boel door elkaar scheppen.
Schepperdeschep!
Rechts ziet u het ei. Zoals ik al dacht was EN nasi ala johannes EN ei toch te veel van het goede, want hij heeft even te lang op het vuur gestaan
Desalnietemin was hij lekker! Als alles mooi door elkaar is kan je de nasi op je bord smijten, het ei er naast gooien en het naar binnen scheppen terwijl je op FOK! zit.
Zoals het opgediend word:
Eet smakelijk! En FOK! ze!![UExVpqr.jpg]()
1 nadeel, het maakt wel een hoop rommel!
Rommel!![gACcOvo.jpg]()
Het leven kan zo mooi zijn.
p.s
Hier het recept zoals de fabrikant het bedacht heeft
![ZEbfPmw.jpg]()
Hopelijk smullen jullie er net zo van als ik
[ Bericht 0% gewijzigd door µ op 31-03-2014 18:20:33 (Plaatjes fix) ]