???quote:Op vrijdag 21 februari 2014 17:45 schreef Euribob het volgende:
Communisme en libertarisme gaan eigenlijk juist hand in hand wat betreft hun kruistocht tegen de overheid.
Precies, maar de overheid zou dergelijke initiatieven wel kunnen stimuleren. Een speciale rechtsvorm voor dergelijke bedrijven bijvoorbeeld, met bijbehorende belastingvoordelen.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 19:38 schreef TweeGrolsch het volgende:
[..]
Zulke ondernemingsvormen zijn natuurlijk gewoon mogelijk in onze huidige samenleving. maatschappen noemen we dat dan. Maar dat zijn voornamelijk goed opgeleide rijke beroepsgroepen.
Maar als een stel bouwvakkers in zo'n structuur een bedrijf willen oprichten moeten ze dat natuurlijk gewoon zelf weten. Hoef je geen verkiezing voor te winnen en geen wet voor te veranderen.
In een puur-communistische samenleving is geen overheid, in een puur-libertarische ook niet.quote:
Verbeterdquote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:02 schreef Euribob het volgende:
[..]
In een puur-communistische samenleving is alles overheid,
quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:02 schreef Euribob het volgende:
[..]
In een totalitaire samenleving is altijd overheid.
Maar communisme is helemaal niet totalitair van zichzelf, personen als Stalin en Mao hebben het communisme gebruikt om hun positie legitimeren. Maar dat kan je met het kapitalistische systeem net zo goed doen.quote:
In ieder communistisch regieme heeft het tot dezelfde resultaten geleid. Heb jij überhaupt wel opgelet in de realiteit?quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:17 schreef Euribob het volgende:
[..]
[..]
Maar communisme is helemaal niet totalitair van zichzelf, personen als Stalin en Mao hebben het communisme gebruikt om hun positie legitimeren. Maar dat kan je met het kapitalistische systeem net zo goed doen.
Heb je überhaupt wel gelezen wat ik net gepost heb?
Zijn gewoon ondernemers dan. Heb je al lagere belasting.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 22:59 schreef Euribob het volgende:
[..]
Precies, maar de overheid zou dergelijke initiatieven wel kunnen stimuleren. Een speciale rechtsvorm voor dergelijke bedrijven bijvoorbeeld, met bijbehorende belastingvoordelen.
Zie het als een nivelleringsmaatregel, maar dan zonder het verdere overheidsingrijpen.
Lees mijn post.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In ieder communistisch regieme heeft het tot dezelfde resultaten geleid. Heb jij überhaupt wel opgelet in de realiteit?
Kan in iedere economisch model natuurlijk. Maar het communisme is al wel uitermate vatbaar voor omdat het alle macht bij 1 instituut legt.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:17 schreef Euribob het volgende:
[..]
[..]
Maar communisme is helemaal niet totalitair van zichzelf, personen als Stalin en Mao hebben het communisme gebruikt om hun positie legitimeren. Maar dat kan je met het kapitalistische systeem net zo goed doen.
Heb je überhaupt wel gelezen wat ik net gepost heb?
Je snapt niet wat ik bedoel. Die (extra) lagere belastingen dienen juist als compensatie voor het feit dat je geen eigenaar bent van je eigen bedrijf (in ieder geval evenveel als elke andere werknemer), anders gaat niemand ook maar overwegen om een dergelijk bedrijf op te richten.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:19 schreef TweeGrolsch het volgende:
[..]
Zijn gewoon ondernemers dan. Heb je al lagere belasting.
Nee. Dat is niet voldoende. Alleen de vrije markt geeft een prikkel om meer te willen presteren/produceren.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:31 schreef Euribob het volgende:
[..]
Je snapt niet wat ik bedoel. Die (extra) lagere belastingen dienen juist als compensatie voor het feit dat je geen eigenaar bent van je eigen bedrijf (in ieder geval evenveel als elke andere werknemer), anders gaat niemand ook maar overwegen om een dergelijk bedrijf op te richten.![]()
En in het beginstadium is het ook nog niet zo van belang. Bij kleine bedrijven kent de eigenaar elke werknemer nog persoonlijk, maar bij grote bedrijven staat de directie vaak mijlenver af van de werknemer, en dat gaat een dergelijke rechtsvorm tegen (het verplicht directies immers om rekening te houden met hun werknemers, want dat zijn ook de aandeelhouders).
Het idee van de democratische economie.
Communisme doet niet aan centralisatie, juist niet. Dat er een totalitair regime volgt nadat het communisme is ingevoerd is geen toeval, dat geef ik toe. Maar dat komt omdat het communisme altijd ingevoerd wordt na een revolutie. Dat heeft tot gevolg dat er direct al een heldenelite zit, die door de plotselinge macht dictatoriale trekjes gaat vertonen.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:23 schreef TweeGrolsch het volgende:
[..]
Kan in iedere economisch model natuurlijk. Maar het communisme is al wel uitermate vatbaar voor omdat het alle macht bij 1 instituut legt.
En waarom zou een dergelijke coöperatie niet kunnen werken in een vrije markt?quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:35 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Nee. Dat is niet voldoende. Alleen de vrije markt geeft een prikkel om meer te willen presteren/produceren.
Geen eigen bezit en geen financiële vrijheid. Hoe ga je dat bereiken zonder dwang? Nee het totalitaire zit in het systeem gebakken want zonder dwang en geweld kan het niet bestaan.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:17 schreef Euribob het volgende:
[..]
[..]
Maar communisme is helemaal niet totalitair van zichzelf, personen als Stalin en Mao hebben het communisme gebruikt om hun positie legitimeren. Maar dat kan je met het kapitalistische systeem net zo goed doen.
Heb je überhaupt wel gelezen wat ik net gepost heb?
Omdat de meeste mensen dat niet willen.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:37 schreef Euribob het volgende:
[..]
En waarom zou een dergelijke coöperatie niet kunnen werken in een vrije markt?
Net zoals een libertarische samenleving ook nooit zal plaatsvinden, omdat je het belang van de gemeenschap niet zomaar kunt uitvlakken.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:42 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Geen eigen bezit en geen financiële vrijheid. Hoe ga je dat bereiken zonder dwang? Nee het totalitaire zit in het systeem gebakken want zonder dwang en geweld kan het niet bestaan.
Het belang van de gemeenschap is het meest gediend met maximale persoonlijke en economische vrijheid.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:45 schreef Euribob het volgende:
[..]
Net zoals een libertarische samenleving ook nooit zal plaatsvinden, omdat je het belang van de gemeenschap niet zomaar kunt uitvlakken.
Ik beargumenteer ook helemaal niet dat het communisme puur toegepast kan worden, ik probeer slechts via discussie uit te zoeken wat de wél werkende onderdelen van de communistische theorie zijn.
Ik denk dat er een hoop kantoormedewerkers zeer graag mee zouden willen praten over het beleid dat het bedrijf moet voeren.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:43 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Omdat de meeste mensen dat niet willen.
Voer die discussie maar fijn in het libertariërs-topic.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:47 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Het belang van de gemeenschap is het meest gediend met maximale persoonlijke en economische vrijheid.
Net zoals libertarisme dus.quote:Communisme werkt alleen op kleine schaal in een commune waar iedereen er voor kiest om zo te leven.
Als ze dan ook naar rato risico lopen en verantwoordelijkheid dragen is dat helemaal ok.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:47 schreef Euribob het volgende:
[..]
Ik denk dat er een hoop kantoormedewerkers zeer graag mee zouden willen praten over het beleid dat het bedrijf moet voeren.
En waarom zou je een dergelijke rechtsvorm dan niet gewoon kunnen inpassen in de Nederlandse wetgeving? Is toch alleen maar meer keus voor de startende ondernemer? Of gaat het soms tegen je eigen ideologie in, dat normale werknemers wat te zeggen hebben?
Libertarisme zou voor iedereen moeten mogen gelden. Binnen die maatschappij ben je dan ook weer vrij om als communist te leven.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:48 schreef Euribob het volgende:
[..]
Voer die discussie maar fijn in het libertariërs-topic.
[..]
Net zoals libertarisme dus.
Natuurlijk. Ze zijn werknemer en aandeelhouder tegelijk.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:49 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Als ze dan ook naar rato risico lopen en verantwoordelijkheid dragen is dat helemaal ok.
Dat zou een keuze kunnen zijn bij de stichting van het bedrijf.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:53 schreef Euribob het volgende:
[..]
Natuurlijk. Ze zijn werknemer en aandeelhouder tegelijk.
Die bedrijfsvorm kennen we trouwens al. Dat is een CV.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:57 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Dat zou een keuze kunnen zijn bij de stichting van het bedrijf.
Sterker nog coöperatieve bedrijven zijn al heel aardig succesvol in en rond om Berkley, Californië.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:37 schreef Euribob het volgende:
[..]
En waarom zou een dergelijke coöperatie niet kunnen werken in een vrije markt?
Eigenlijk is dat wel operationeel geweest, tijdens de Spaanse burgeroorlog. Toen de fascisten onder Franco met een coup de macht wilden grijpen, hebben de vakbonden met hun zeer grote ledenaantallen de tegenaanval ingezet en een egalitaire samenleving uit de grond gestampt waar productiemiddelen gemanaged werden door werknemers. Dat dit in korte tijd effectief ingevoerd kon worden kwam vooral doordat zeer veel arbeiders via die vakbonden al bekend waren met deze ideeën. Deze manier van samenleven werkte vrij goed, er wordt wel aangenomen dat de landbouw en industrie meer output leverde dan onder de kapitalistische vorm daarvoor, oa doordat de autonomie en daarmee moraal van arbeiders een boost kreeg, maar betrouwbare data uit die periode is wel schaars, naar ik heb begrepen. Niet in de laatste plaats omdat deze sociale revolutie ironisch genoeg vrij snel de nek weer werd omgedraaid door de autoritaire Sovjet-Unie, die als enigen nog steun gaven in de vorm van wapens etc, maar die daardoor wel steeds meer macht kregen en die dus ook misbruikten.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 17:51 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Oke, maar wat jij noemt is inderdaad nooit operationeel geweest.
Maar eigenlijk is het dus een economie die enkel uit een soort cooperaties bestaat.
Dat lijken de communisten dan niet echt te wetenquote:Op vrijdag 21 februari 2014 23:02 schreef Euribob het volgende:
[..]
In een puur-communistische samenleving is geen overheid, in een puur-libertarische ook niet.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |