hier gestopt met lezen.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:00 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
als je ziet dat nu bijna iedereen naar HAVO gaat
ja echt! als je Mavo-D mocht doen was je heel wat, want de meesten deden de Mavo op C niveau.. Nu word je door veel mensen vaak gezien als "dom" als je VMBO doet. Volgens mij gaat ook een meerderheid naar de HAVO, terwijl Nederland echt niet slimmer is geworden! Dit is erg jammer vind ik. Jammer voor de leerlingen op VMBO Je diploma wordt door die enorme devaluatie die aan de gang is steeds minder waard. Je moet straks WO gedaan hebben om eenvoudig administratief werk te doen in Nederland. En dan zijn we op papier allemaal hoog opgeleid, je hebt er niets aan!quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:01 schreef bijdehand het volgende:
Slimme kinderen naar de mavo? Serieus?
Ik heb 28 jaar geleden m'n MAVO-D diploma gehaald en dan was je echt niet buitengewoon slim hoor.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:13 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
ja echt! als je Mavo-D mocht doen was je heel wat, want de meesten deden de Mavo op C niveau.. Nu word je door veel mensen vaak gezien als "dom" als je VMBO doet. Volgens mij gaat ook een meerderheid naar de HAVO, terwijl Nederland echt niet slimmer is geworden! Dit is erg jammer vind ik. Jammer voor de leerlingen op VMBO Je diploma wordt door die enorme devaluatie die aan de gang is steeds minder waard. Je moet straks WO gedaan hebben om eenvoudig administratief werk te doen in Nederland. En dan zijn we op papier allemaal hoog opgeleid, je hebt er niets aan!
Dat komt natuurlijk door de mensen die die opleidingen bevolken.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:13 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
ja echt! als je Mavo-D mocht doen was je heel wat, want de meesten deden de Mavo op C niveau.. Nu word je door veel mensen vaak gezien als "dom" als je VMBO doet.
Dit is dus onwaar.quote:Volgens mij gaat ook een meerderheid naar de HAVO, terwijl Nederland echt niet slimmer is geworden!
Nee, het diploma is waard wat het waard is: Het VMBO devalueert niet: de resultaten die jongeren behalen of de eisen die aan ze gesteld worden devalueren, de diploma's zijn dus precies waard wat het is.quote:Dit is erg jammer vind ik. Jammer voor de leerlingen op VMBO Je diploma wordt door die enorme devaluatie die aan de gang is steeds minder waard.
Het is best nutteloos om WO te doen voor administratief werk aangezien dat vooral kunstjes zijn. Kunstjes leer je niet op het WO: Daar leer je onderzoek te doen naar nieuwe technieken.quote:Je moet straks WO gedaan hebben om eenvoudig administratief werk te doen in Nederland.
Nogmaals, van deze ontwikkeling is geen sprake.quote:En dan zijn we op papier allemaal hoog opgeleid, je hebt er niets aan!
VWO Natuurkunde is hier te vinden:quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:13 schreef FF_Serieus het volgende:
Mee eens, maar kun je nog ergens oude examens inkijken van de jaren '70 en '80?
Er was niets praktijkgericht aan MAVO-HAVO-VWO. Gewoon voorbereidend onderwijs. Ook 30 jaar geleden al.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:23 schreef Kola het volgende:
Als hoogopgeleid zijn de norm is, dan zal het vanzelfsprekend zijn dat het niveau omlaag gaat. Niet veel schokkends aan. Maar 30 jaar geleden was onderwijs toch ook nog veel meer praktijkgericht? Haast niet te vergelijken.
nou nee hoor, ik heb een prima baan en heb ook gewoon doorgeleerd na de MAVO heb ik nog de MTS en HTS gedaan.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:23 schreef Poepoog het volgende:
TS voelt zich een beetje minderwaardig
Klopt: VMBO HAVO en VWO hebben zeker tot de 4e klas grotendeels dezelfde stof.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:24 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
Ik heb net wat examenstof HAVO bekeken (Natuurkunde, Wiskunde, NG profiel) Ik zie eigenlijk geen stof die ik niet ken. Ik denk dat het niveau goed vergelijkbaar is met MAVO-D. Alleen wat men nu in 5 jaar op de HAVO doet, deed met vroeger op de MAVO in 4 jaar.
Vergelijk het dan ten minste met de examens uit jouw tijd. Het is altijd zo sneu om te zien dat ouderen overal op kankeren, terwijl dat alleen maar voortkomt uit een idee van nostalgie; vroeger was immers alles beter. Vroeger hadden we nog mannen, vroeger was iedereen socialer en vroeger was de politiek nog goed. Geert Wilders hoopt ook zieltjes te winnen met dit goedkope sentiment.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:24 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
Ik heb net wat examenstof HAVO bekeken (Natuurkunde, Wiskunde, NG profiel) Ik zie eigenlijk geen stof die ik niet ken. Ik denk dat het niveau goed vergelijkbaar is met MAVO-D. Alleen wat men nu in 5 jaar op de HAVO doet, deed met vroeger op de MAVO in 4 jaar.
Tja, je hebt hier natuurlijk wel een punt. Ik hou helemaal niet van dat onderwijs op afstand en google het maar mentaliteit. Ik hou van klassikaal onderwijs met een duidelijke structuur, rijtjes stampen en dus veel contact uren.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:31 schreef bijdehand het volgende:
[..]
Vergelijk het dan ten minste met de examens uit jouw tijd. Het is altijd zo sneu om te zien dat ouderen overal op kankeren, terwijl dat alleen maar voortkomt uit een idee van nostalgie; vroeger was immers alles beter. Vroeger hadden we nog mannen, vroeger was iedereen socialer en vroeger was de politiek nog goed. Geert Wilders hoopt ook zieltjes te winnen met dit goedkope sentiment.
Toen had je bijvoorbeeld nog de lts, wat veel later pas het vmbo is geworden. Bijna volledig praktijkgericht. Daarna konden jongens gewoon als leerjongen aan het werk. Dat is toch heel anders dan nu?quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:27 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Er was niets praktijkgericht aan MAVO-HAVO-VWO. Gewoon voorbereidend onderwijs. Ook 30 jaar geleden al.
Wat heeft LTS of VMBO met MAVO te maken, waar het in dit topic over gaat? En leerjongens? welnee, je had leer en werk trajecten. die heb je nu ook nog steeds.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:37 schreef Kola het volgende:
[..]
Toen had je bijvoorbeeld nog de lts, wat veel later pas het vmbo is geworden. Bijna volledig praktijkgericht. Daarna konden jongens gewoon als leerjongen aan het werk. Dat is toch heel anders dan nu?
In de brugklas is de stof in vwo-boeken gelijk aan stof in havo-boeken. Pas tijdens het derde jaar wordt er onderscheid gemaakt tussen vwo-stof en havo-stof. Drie jaar brugklas havo/vwo-stof wordt bij het vmbo in 4 jaar gegeven.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:30 schreef n00b13 het volgende:
[..]
Klopt: VMBO HAVO en VWO hebben zeker tot de 4e klas grotendeels dezelfde stof.
Het is dan ook meer dat ze proberen een bepaalde denkwijze aan te leren dan daadwerkelijk andere stof.
In VWO boeken zullen bijvoorbeeld meer vragen staan die uitdagen: om een onderzoeksmentaliteit te kweken.
In VMBO boeken zal vooral de stof zelf centraal staan: Hoe werkt het en hoe kun je het praktisch invullen?
In HAVO boeken wordt de gepoogd de theorie over te brengen en een zoek-het-zelf-maar-uit mentaliteit over te dragen. Zo wordt geprobeerd leerlingen zelflerend te maken.
Ik ben geen docent of deskundige, maar volgens mij is het zo ongeveer of het lijkt hierop.
drie jaar brugklas?quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:51 schreef superdrufus het volgende:
[..]
In de brugklas is de stof in vwo-boeken gelijk aan stof in havo-boeken. Pas tijdens het derde jaar wordt er onderscheid gemaakt tussen vwo-stof en havo-stof. Drie jaar brugklas havo/vwo-stof wordt bij het vmbo in 4 jaar gegeven.
Dat alle jongens die voormalig naar de lts gingen en meisjes naar de huishoudschool natuurlijk, nu standaard naar het vmbo/mavo moesten. Veel meer theoretisch gericht, niet voor iedereen weggelegd. Ondertussen werden scholen alsmaar gestimuleerd hun leerlingen hoger op te leiden om voor meer toestroom naar hogescholen en universiteiten te zorgen, dus dan is het toch vanzelfsprekend dat het niveau omlaag zal moeten/gaan? Anders zou het maar voor een specifieke groep haalbaar zijn, en dat was iets wat ze juist niet meer wilden.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:38 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Wat heeft LTS of VMBO met MAVO te maken, waar het in dit topic over gaat? En leerjongens? welnee, je had leer en werk trajecten. die heb je nu ook nog steeds.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Immers volgde in die tijd ruim meer dan 60% het MAVO-niveau of lager. Het huidige HAVO-niveau of hoger wordt door ongeveer de helft van de leerlingen gevolgd. De zwakste HAVO-leerlingen van nu zijn dus ongeveer even intelligent als de modale MAVO-D-leerling van toen.
Hiermee kom je op de vraag uit of dat het onderwijs in die tijd is verbeterd. Ik vrees van niet.
Ik heb zelf wel eens oude MAVO-examens ingekeken en vergeleken met HAVO-examens, mijn indruk was dat het niveau inderdaad redelijk vergelijkbaar is. Wat andere stof maar wel vergelijkbaar qua niveau.ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
Fixed your post.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 23:06 schreef Kola het volgende:
[..]
Dat alle jongens die voormalig naar de lts gingen en meisjes naar de huishoudschool natuurlijk, nu standaard naar het vmbo/mavo moesten. Veel meer theoretisch gericht, niet voor iedereen weggelegd. Ondertussen werden scholen alsmaar gestimuleerd hun leerlingen hoger op te leiden een hoger papiertje te geven om voor meer toestroom naar hogescholen en universiteiten te zorgen, dus dan is het toch vanzelfsprekend dat het niveau omlaag zal moeten/gaan?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 29% gewijzigd door Bram_van_Loon op 19-02-2014 00:14:07 ]ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
Lekker zinvol: twee niveaus op papier maar hetzelfde niveau in de praktijk.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:51 schreef superdrufus het volgende:
[..]
In de brugklas is de stof in vwo-boeken gelijk aan stof in havo-boeken. Pas tijdens het derde jaar wordt er onderscheid gemaakt tussen vwo-stof en havo-stof.
Het is op middelbare scholen vaak zo dat er atheneum/havo-klassen zijn de eerste twee jaar. Kunnen de kinderen wennen aan hun nieuwe manier van schoolgaan en zich misschien optrekken aan het hogere niveau van klasgenootjes. Is dat zo vreselijk?quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Lekker zinvol: twee niveaus op papier maar hetzelfde niveau in de praktijk.
Je kan beter het watervalprincipe (elk jaar wat moeilijker en de slechter presterende leerlingen laten afvallen naar een lager niveau) gebruiken bij het selecteren, zodoende veel minder selectiefouten maken en niet met brugklassen hoeven te werken.quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:18 schreef Euribob het volgende:
[..]
Het is op middelbare scholen vaak zo dat er atheneum/havo-klassen zijn de eerste twee jaar. Kunnen de kinderen wennen aan hun nieuwe manier van schoolgaan en zich misschien optrekken aan het hogere niveau van klasgenootjes. Is dat zo vreselijk?
Zoals op categorale gymnasiaquote:Op woensdag 19 februari 2014 00:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Je kan beter het watervalprincipe (elk jaar wat moeilijker en de slechter presterende leerlingen laten afvallen naar een lager niveau) gebruiken bij het selecteren, zodoende veel minder selectiefouten maken en niet met brugklassen hoeven te werken.
Deden ze dat daar maar.quote:
Oh, dat gebeurde bij mij begin jaren 2000 nog wel in ieder gevalquote:Op woensdag 19 februari 2014 00:42 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Deden ze dat daar maar.
Liever jaarlijks het niveau wat verhogen en jaarlijks zo'n 10-20% laten afvallen.
Bij wiskunde werd bij ons gebruik gemaakt van extra hoofdstukken die alleen voor VWO bedoeld waren. Hierdoor kon je wel dezelfde boeken gebruiken. Bij frans en engels hadden wij minder les, 2u/w ipv 3 voor dezelfde stof, die dan weer op ging aan grieks en latijn.quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Lekker zinvol: twee niveaus op papier maar hetzelfde niveau in de praktijk.
leuk dat je het als feit neerzet, terwijl het geenszins een feit is.quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:56 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Relatief weinig effectief in vergelijking met aparte boeken. Maar goed, die brugklassen zijn m.i. een kleiner probleem dan de manier waarop we in Nederland selecteren aangezien die slechte selectie de voedingsbodem is voor die wel erg lange brugperiode.
Ontken jij maar lekker dat een apart boek afgestemd op een andere doelgroep effectiever is dan wat supplementaire hoofdstukjes en wat extra vraagjes.quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:58 schreef Adames het volgende:
[..]
leuk dat je het als feit neerzet, terwijl het geenszins een feit is.
quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:02 schreef Bram_van_Loon het volgende:
"MAVO-D van 30 jaar geleden is een hoger niveau dan HAVO nu"
Interessante stelling. We kunnen nog oude MAVO-D-examens vinden dus we zouden per vak beide examens kunnen maken en zodoende kunnen vergelijken welk examen in onze ogen gemakkelijker is.
Als je puur kijkt naar de leerlingenpopulaties dan moet worden vastgesteld dat de MAVO-D-examens werden afgelegd door mensen die ongeveer een gemiddelde intelligentie hadden, variërend van net iets minder intelligent dan gemiddeld tot iets intelligenter dan gemiddeld.interessant, dit laatste zou ook best kunnen kloppen. Als je naaar de HAVO ging was je immers een "stuud" en ouders stuurden de kinderen ook sneller naar de MAVO op de hoek. Dat was minder gedoe en de school was dichterbij. De MAVO (zeker het D niveau) had ook een veel betere reputatie dan het VMBO van nu. Hiermij lijkt de stelling inderdaad te kloppen. Zeker als je ziet dat de examenstof gelijkwaardig was.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Immers volgde in die tijd ruim meer dan 60% het MAVO-niveau of lager. Het huidige HAVO-niveau of hoger wordt door ongeveer de helft van de leerlingen gevolgd. De zwakste HAVO-leerlingen van nu zijn dus ongeveer even intelligent als de modale MAVO-D-leerling van toen.
Hiermee kom je op de vraag uit of dat het onderwijs in die tijd is verbeterd. Ik vrees van niet.
Ik heb zelf wel eens oude MAVO-examens ingekeken en vergeleken met HAVO-examens, mijn indruk was dat het niveau inderdaad redelijk vergelijkbaar is. Wat andere stof maar wel vergelijkbaar qua niveau.
De HAVO van nu is de MAVO-D van toen. (In ieder geval qua gevoel van het niveau dat je moet doen om er wat mee te kunnen) Met een los HAVO diploma kun je nu ook niets, met een MAVO diploma idem. Je moest toen naar de MTS en dan daar de HTS, of alsnog HAVO>VWO>WO of anders HAVO>HTS . hoewel dat laatste slecht aansloot, men werd toen aangeraden eerst de MTS te doen (ook na de HAVO) Je kreeg dan een jaar vrijstelling.
Dat doet allemaal nog steeds niets af aan het feit dat MAVO-HAVO-VWO niet praktijkgericht zijn. Niet nu, niet 30 jaar geleden. Dat het onderwijs in het algemeen dat wellicht was door het bestaan van LTS/LBO doet daar niets aan af. De doelstelling van MAVO,HAVO en VWO zijn niet veranderd en dus is het niveau van 30 jaar geleden heel goed te vergelijken met nu.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 23:06 schreef Kola het volgende:
[..]
Dat alle jongens die voormalig naar de lts gingen en meisjes naar de huishoudschool natuurlijk, nu standaard naar het vmbo/mavo moesten. Veel meer theoretisch gericht, niet voor iedereen weggelegd. Ondertussen werden scholen alsmaar gestimuleerd hun leerlingen hoger op te leiden om voor meer toestroom naar hogescholen en universiteiten te zorgen, dus dan is het toch vanzelfsprekend dat het niveau omlaag zal moeten/gaan? Anders zou het maar voor een specifieke groep haalbaar zijn, en dat was iets wat ze juist niet meer wilden.
Leer- en werktrajecten nu vereisen ook een vmbo of havo diploma, heel anders dan toen de lts er nog was, waarna jongens meteen bij bedrijven konden solliciteren en zo in dienst gesteld werden. Meelopen en zodoende leren (vanaf 15,16 jaar), wat ze nu echt niet meer doen op die manier. Heb je minstens weer een mbo diploma nodig, en voor een mbo diploma een vmbo diploma. Niet te vergelijken.
Vrijetijdskunde is alleen beschikbaar op hbo.quote:Op woensdag 19 februari 2014 12:34 schreef LogiteX het volgende:
Zie wel wat in de stelling. Volgens mij zijn er nu ook veel meer mensen die jaarlijks afstuderen aan een uni of hbo. Inflatie van het hoger onderwijs als je het mij vraagt.
Vind het sowieso al vreemd dat je binnen wo zulke grote verschillen in nivo hebt. Natuurkunde is wel eventjes iets moeilijker dan vrije tijdskunde.
Op het VWO zelf zijn inderdaad ook al enorme verschillen in niveau tussen leerlingen. Sommigen gaan natuurkunde doen, sommigen gaan iets in de richting van vrijetijdskunde doen. Zelf liep ik hier erg tegenaan op het VWO dat het niveau niet hoog genoeg was en dat ik nooit iets uit heb hoeven voeren. Ik heb zo nooit 'leren leren', maar ik moest natuurlijk wel verplicht 1040 uur aan lessen volgen waar ik niks aan had. Zou een oplossing kunnen zijn nog een niveau erboven te zetten dan? Of misschien per vak te kijken naar niveau?quote:Op woensdag 19 februari 2014 12:34 schreef LogiteX het volgende:
Zie wel wat in de stelling. Volgens mij zijn er nu ook veel meer mensen die jaarlijks afstuderen aan een uni of hbo. Inflatie van het hoger onderwijs als je het mij vraagt.
Vind het sowieso al vreemd dat je binnen wo zulke grote verschillen in nivo hebt. Natuurkunde is wel eventjes iets moeilijker dan vrije tijdskunde.
Wat ook zo irritant is. WO en hbo passen zich aan aan havo en vwo terwijl het natuurlijk andersom moet zijn.
Je moet eens gaan peilen hoeveel mensen er veel van hun vakgebied afweten en niks van de rest van de wereld.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:37 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
Toch is het gek dat er zoveel mensen een HBO diploma hebben tegenwoordig, terwijl er echt niet al te snuggere types tussen zitten.
Heeft mijn voorkeur.quote:Op woensdag 19 februari 2014 13:02 schreef JaJammerJan het volgende:
[..]
Of het niveau van VWO omhoogschoppen waardoor de minder slimme VWO kinderen dus bij HAVO terechtkomen, waardoor het niveau daar omhoog gaat en de minder slimme HAVO kinderen bij VMBO terechtkomen?
Diezelfde mensen halen het eerste jaar ook niet en anders lieg je gewoon keihard en ben je hier onzin aan het verkondigen. Het niveau van de universiteit is nooit zo hard gezakt.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:03 schreef Geralt het volgende:
Ik zie mensen die op de universiteit zitten die in mijn tijd amper de mavo aangekund hadden.
Tevens denk ik dat je stelling geen stelling is, maar gewoon een keihard feit.
Geen idee of het zo is, maar zijn ze daar niet mee bezig? Kan me herinneren dat ik het laatste jaar 'oude' tweede fase was op het VWO. Nu zijn ze bezig met de 'nieuwe' tweede fase, waar ze blijkbaar het niveau wat omhoog hebben gekrikt.quote:Of het niveau van VWO omhoogschoppen waardoor de minder slimme VWO kinderen dus bij HAVO terechtkomen, waardoor het niveau daar omhoog gaat en de minder slimme HAVO kinderen bij VMBO terechtkomen?
Dit is trouwens wel een aardig stukje perspectief. Normale kinderen bestaan natuurlijk niet, het is puur welk referentiekader je gebruikt.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:00 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
Bij ons gingen de normale kinderen naar de LTS, de Slimme kinderen deden MAVO-(D) en echt een enkeling ging naar HAVO of VWO. Nederland wordt niet slimmer, maar het niveau van de opleidingen daalt zo schrikbarend hard, dat iedereen straks afgestudeerd is, maar niets met het diploma kan...
Ik heb zelf juist de indruk dat het andersom zo is: vwo is een soort havo-plus. Er is weinig "w" in het huidige vwo aanwezig; het curriculum bestaat vooral uit havo-achtige stof die net iets zwaarder wordt onderwezen.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:07 schreef Ryon het volgende:
Ik denk daarentegen wel dat de havo in de huidige variant een beetje de achilleshiel is van het Nederlands onderwijs. Dat heeft alles te maken met de inrichting van ons hoger onderwijs. Hbo is geen universiteit light (en zou dat ook niet moeten willen zijn), maar de havo is wel ingericht als een vwo light. De theezak methode is een logische keus, maar niet de meest verstandige.
Waarom doe je moeite om de waarheid te vertellen? Simpele zieltjes als thabit zullen je toch nooit begrijpen aangezien zij graag alleen geloven wat ze willen geloven.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:07 schreef Ryon het volgende:
Het is niet heel erg makkelijk om het onderwijs van vroeger met dat van nu te vergelijken. Zowel de maatschappij als het onderwijs zelf is de afgelopen decennia in rap tempo veranderd. De mavo is niet voor niets afgeschaft en vervangen door een beroepsgerichte variant. Met de (economische) ontwikkeling van de maatschappij, de vergrote complexiteit en de versnelde groei van een theoretisch geschoolde middenklasse ontstond er veel meer vraag naar algemeen theoretisch onderwijs op niveau i.p.v eenvoudiger beroepsgericht onderwijs. De mavo in zijn oude vorm heeft daarmee zijn bestaansrecht verloren. De doelgroep is als het ware het niveau ontgroeid. Men vindt het niet erg om langer op school te zitten.
De havo heeft daar de facto de taak mee overgenomen van de mavo. Dat is eigenlijk geen probleem. Het aanbod van de havo sluit beter aan op de huidige maatschappij dan de mavo.
Ik denk daarentegen wel dat de havo in de huidige variant een beetje de achilleshiel is van het Nederlands onderwijs. Dat heeft alles te maken met de inrichting van ons hoger onderwijs. Hbo is geen universiteit light (en zou dat ook niet moeten willen zijn), maar de havo is wel ingericht als een vwo light. De theezak methode is een logische keus, maar niet de meest verstandige.
De lesstof is trouwens continu aan herziening onderhevig. Het is goed mogelijk dat methodes en onderwerpen die men in 1980 nog belangrijk vond nu een minder hoge prioriteit hebben. Dat heet voortschrijdend inzicht. Kinderen stuk laten bijten op Duitse rijtjes is minder belangrijk als kinderen anno 2012 andere talen willen leren.
Klinkklare onzin. Ik heb havo gedaan en doe nu vwo, waarbij ik een groot verschil merk. Er is hier en daar overeenkomst in stof, maar dat is logisch omdat je altijd een basis behandeld moet hebben. De stof is echter in zijn totaliteit helemaal niet hetzelfde. Het grootste verschil zit hem trouwens in de toetsen.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:16 schreef thabit het volgende:
[..]
Ik heb zelf juist de indruk dat het andersom zo is: vwo is een soort havo-plus. Er is weinig "w" in het huidige vwo aanwezig; het curriculum bestaat vooral uit havo-achtige stof die net iets zwaarder wordt onderwezen.
Rijtjes kunnen toepassen ipv alleen maar kennen zie ik toch echt als "rijtjes kennen"-plus. "Echt" vwo zou in mijn ogen meer gefocust zijn op (bijvoorbeeld) het taalkundig begrijpen waarom de rijtjes zijn zoals ze zijn. Of een willekeurige andere verdieping die wat meer de w van vwo in ere houdt.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:28 schreef PizzaMizza het volgende:
[..]
Op havo toetsen wordt vaak kennis gevraagd met een beetje inzicht, soms helemaal geen inzicht maar alleen maar feitenkennis. Vwo daarentegen heeft een groot deel inzicht. Op de havo moet je rijtjes kennen, op het vwo moet je rijtjes kennen én weten hoe je deze rijtjes ergens kunt toepassen.(e&m als referentiekader)
Met lekker bashen weet je zeker dat een genuanceerde discussie niet gaat plaatsvinden. Maar goed, ik vraag me af of dat laatste überhaupt je bedoeling is? Jij weet immers toch al wat 'klinkklare onzin' is en (blijkbaar ook) wat niet.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:28 schreef PizzaMizza het volgende:
Klinkklare onzin. [..]
Simpele zieltjes als jij proberen de illusie te wekken alsof alles beter was vroeger.
Waarbij op te merken is dat we juist laaggeschoolden binnen halen en we zelf de lagere opleidingen afgebroken hebben.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:42 schreef thabit het volgende:
Ook het argument dat het huidige onderwijs beter op de maatschappij aansluit is flauwekul. Als dat waar was, dan zouden we niet met een oplopende werkloosheid onder de Nederlandse bevolking zitten terwijl anderzijds nog steeds heel veel werknemers uit andere landen worden geïmporteerd. En dan met name uit landen waar het onderwijs nog een fundamenteler karakter heeft dan in Nederland.
In de high-tech industrie worden er juist veel hooggeschoolden geïmporteerd. Mensen met vaardigheden, die importeren we. Of dat nu vaardigheden met de handen zijn of met de hersenen, dat maakt geen verschil. Ons blabla-onderwijs traint geen van beide.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:47 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Waarbij op te merken is dat we juist laaggeschoolden binnen halen en we zelf de lagere opleidingen afgebroken hebben.
De kennis economie is een farce, dat roep ik al jaren maar blijkbaar gaat het meer om de window-dressing dan daadwerkelijk kennis op een bepaald niveau vergaren.
Zoveel hightech is er ook weer niet in NL, het merendeel is dom werk wat we hier doen. polen in de tuinbouw, in de domme productie banen.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 13:07 schreef thabit het volgende:
[..]
In de high-tech industrie worden er juist veel hooggeschoolden geïmporteerd. Mensen met vaardigheden, die importeren we. Of dat nu vaardigheden met de handen zijn of met de hersenen, dat maakt geen verschil. Ons blabla-onderwijs traint geen van beide.
De totale jaaromzet in de high-tech industrie in Nederland is dacht ik enkele tientallen miljarden, toch niet helemaal te verwaarlozen. Het is wel zo dat het meeste ervan in Brabant zit. Dat kan natuurlijk ook een reden zijn waarom het voor Nederlanders onaantrekkelijk is.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 13:27 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Zoveel hightech is er ook weer niet in NL, het merendeel is dom werk wat we hier doen. polen in de tuinbouw, in de domme productie banen.
Sure, plak er "wetenschappen" in plaats van "kunde" aan vast en ineens is het een geheel andere discipline.quote:Op woensdag 19 februari 2014 12:37 schreef Enfatruskiloin het volgende:
[..]
Vrijetijdskunde is alleen beschikbaar op hbo.
EDIT: zie dat wo dan wel vrijetijdswetenschappen heeft
Zoiets ja.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 11:10 schreef thabit het volgende:
Ik kan me herinneren ooit een keer wat mavo-wiskundeboeken uit de jaren 70 te hebben doorgebladerd, van de methode "Sigma". Daar stonden dingen in die je tegenwoordig echt niet meer op het vwo hoeft te vragen, want zeker de helft gaat dan compleet nat.
Nu was dat wel een heel andere tijd dan tegenwoordig: als je handig was deed je LTS, als je slim was deed je mavo, en als je uit een hogere sociale klasse kwam deed je havo of vwo. Maar toch.
Inderdaad. Ofwel moet je het VWO-niveau terug verhogen ofwel moet je een niveau boven het VWO-niveau invoeren. Alleen willen de politici dat niet. Iets met internationale rangorde op lijstjes of iets dergelijks.quote:Op woensdag 19 februari 2014 13:02 schreef JaJammerJan het volgende:
[..]
Op het VWO zelf zijn inderdaad ook al enorme verschillen in niveau tussen leerlingen. Sommigen gaan natuurkunde doen, sommigen gaan iets in de richting van vrijetijdskunde doen. Zelf liep ik hier erg tegenaan op het VWO dat het niveau niet hoog genoeg was en dat ik nooit iets uit heb hoeven voeren. Ik heb zo nooit 'leren leren', maar ik moest natuurlijk wel verplicht 1040 uur aan lessen volgen waar ik niks aan had. Zou een oplossing kunnen zijn nog een niveau erboven te zetten dan? Of misschien per vak te kijken naar niveau?
Of het niveau van VWO omhoogschoppen waardoor de minder slimme VWO kinderen dus bij HAVO terechtkomen, waardoor het niveau daar omhoog gaat en de minder slimme HAVO kinderen bij VMBO terechtkomen?
Er moet in ieder geval duidelijk iets veranderen in het onderwijs.
Dan moet Brabant maar eens economisch onafhankelijk worden, eens zien of dat de andere Nederlanders dan nog zo kortzichtig blijven.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 13:39 schreef thabit het volgende:
[..]
De totale jaaromzet in de high-tech industrie in Nederland is dacht ik enkele tientallen miljarden, toch niet helemaal te verwaarlozen. Het is wel zo dat het meeste ervan in Brabant zit. Dat kan natuurlijk ook een reden zijn waarom het voor Nederlanders onaantrekkelijk is.
Eens. Voor fysica, wiskunde B en chemie geldt dat precies die onderdelen sinds minstens de jaren 80 zijn geschrapt die als moeilijker werden ervaren: bijv. entropie (chemie), vectoren (wat verdergaand dan enkel optellen en scalair vermenigvuldigen), complexe getallen en multivariabele calculus. De leraren Nederlands slagen er klaarblijkelijk zelfs niet meer in om de stof van de lage school goed er in te krijgen (woorden vervoegen). Naar het schijnt krijgt ook bijna niemand meer drie vreemde talen onder de knie en is de algemene ontwikkeling niet om over naar huis te schrijven. Dat lijkt mij niet de schuld van de leerlingen.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:16 schreef thabit het volgende:
[..]
Ik heb zelf juist de indruk dat het andersom zo is: vwo is een soort havo-plus. Er is weinig "w" in het huidige vwo aanwezig; het curriculum bestaat vooral uit havo-achtige stof die net iets zwaarder wordt onderwezen.
Nou ja, 't is wel echt een probleem denk ik. De regio Eindhoven ligt behoorlijk decentraal en geïsoleerd in Nederland, dus je moet er haast wel naartoe verhuizen als je in de high-tech industrie wil werken. Als je ergens anders een leven hebt, is dat best wel lastig. De mensen die er wonen zijn vaak slecht te verstaan, de cultuur is erg op zichzelf gericht, en doordat Brabant in de geschiedenis vooral als militaire bufferzone heeft gediend, is het ook niet meteen de mooiste provincie.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 22:02 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dan moet Brabant maar eens economisch onafhankelijk worden, eens zien of dat de andere Nederlanders dan nog zo kortzichtig blijven.
Bovendien maakt hij zichzelf hiermee belachelijk gezien de onderwijsachtergrond van beide heren.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:37 schreef Valid het volgende:
[..]
Met lekker bashen weet je zeker dat een genuanceerde discussie niet gaat plaatsvinden.
Ik ben het met je eens dat de regio wat geïsoleerd ligt, dat het niet de mooiste provincie is en dat het niet de meest gemakkelijke cultuur is om in te integreren als nieuwkomer. De mensen in deze regio zijn naar mijn mening prima te verstaan.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 22:22 schreef thabit het volgende:
[..]
Nou ja, 't is wel echt een probleem denk ik. De regio Eindhoven ligt behoorlijk decentraal en geïsoleerd in Nederland, dus je moet er haast wel naartoe verhuizen als je in de high-tech industrie wil werken. Als je ergens anders een leven hebt, is dat best wel lastig. De mensen die er wonen zijn vaak slecht te verstaan, de cultuur is erg op zichzelf gericht, en doordat Brabant in de geschiedenis vooral als militaire bufferzone heeft gediend, is het ook niet meteen de mooiste provincie.
Truthbombs, zoals gebruikelijk. Dat er meer mensen mavo deden vroeger komt niet (per se) doordat het niveau van de mavo toen hoger was, maar omdat onderwijs meer als algemeen vormend gezien werd en minder als een belangrijke opmars naar een carriere. Het gross van de mannen ging toch hetzelfde vak in als de vader. De samenleving was minder horizontaal en het onderwijs was dat daarom ook niet.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:07 schreef Ryon het volgende:
Het is niet heel erg makkelijk om het onderwijs van vroeger met dat van nu te vergelijken. Zowel de maatschappij als het onderwijs zelf is de afgelopen decennia in rap tempo veranderd. De mavo is niet voor niets afgeschaft en vervangen door een beroepsgerichte variant. Met de (economische) ontwikkeling van de maatschappij, de vergrote complexiteit en de versnelde groei van een theoretisch geschoolde middenklasse ontstond er veel meer vraag naar algemeen theoretisch onderwijs op niveau i.p.v eenvoudiger beroepsgericht onderwijs. De mavo in zijn oude vorm heeft daarmee zijn bestaansrecht verloren. De doelgroep is als het ware het niveau ontgroeid. Men vindt het niet erg om langer op school te zitten.
De havo heeft daar de facto de taak mee overgenomen van de mavo. Dat is eigenlijk geen probleem. Het aanbod van de havo sluit beter aan op de huidige maatschappij dan de mavo.
Ik denk daarentegen wel dat de havo in de huidige variant een beetje de achilleshiel is van het Nederlands onderwijs. Dat heeft alles te maken met de inrichting van ons hoger onderwijs. Hbo is geen universiteit light (en zou dat ook niet moeten willen zijn), maar de havo is wel ingericht als een vwo light. De theezak methode is een logische keus, maar niet de meest verstandige.
De lesstof is trouwens continu aan herziening onderhevig. Het is goed mogelijk dat methodes en onderwerpen die men in 1980 nog belangrijk vond nu een minder hoge prioriteit hebben. Dat heet voortschrijdend inzicht. Kinderen stuk laten bijten op Duitse rijtjes is minder belangrijk als kinderen anno 2012 andere talen willen leren.
Als niveau als construct in een vaccuum verkeert wellicht. Hoe operationaliseer je het?quote:Op vrijdag 21 februari 2014 22:47 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Deskundige mensen kunnen wel degelijk het niveau van verschillende examens vergelijken, ook al verschilt de stof.
Door te vertrouwen in het vakmanschap van mensen, in casu wiskundigen, fysici, chemici, neerlandici,...quote:Op vrijdag 21 februari 2014 22:52 schreef speknek het volgende:
[..]
Als niveau als construct in een vaccuum verkeert wellicht. Hoe operationaliseer je het?
Je zou zeggen van wel. De gouden formule 'willekeurig zelfstandig naamwoord + sociologie = nieuw vakgebied" zou hier ook op kunnen gaan en ik geloof ook dat in Tilburg dit een onderdeel is van maatschappij faculteit.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 21:57 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Sure, plak er "wetenschappen" in plaats van "kunde" aan vast en ineens is het een geheel andere discipline.
Dit geheel los van de vraag wat het inhoudelijk voorstelt waar ik nu maar even geen stelling over inneem. Ryon, is dat niet gewoon een specialisatie binnen sociologie.
Met rijtjes kennen bedoel ik niet een rijtje woordjes, maar bijvoorbeeld alle functies van massamedia kennen voor de samenleving. Daarnaast moet je die functies uit een tekst kunnen halen, vertellen wat het met die tekst te maken heeft(en eventueel een citaat geven).quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:35 schreef thabit het volgende:
[..]
Rijtjes kunnen toepassen ipv alleen maar kennen zie ik toch echt als "rijtjes kennen"-plus. "Echt" vwo zou in mijn ogen meer gefocust zijn op (bijvoorbeeld) het taalkundig begrijpen waarom de rijtjes zijn zoals ze zijn. Of een willekeurige andere verdieping die wat meer de w van vwo in ere houdt.
Het is toch ook klinkklare onzin. Als jij ergens leest dat 1+1=3, dan ga je ook niet even in discussie met diegene. Je weet al van te voren dat het onzinnig is en daar wijs je hem op. Vervolgens leg je uit waarom datgene onzinnig is(dat doe ik ook, misschien moet je verder lezen dan 1 regel). Dingen die ik zelf meemaak(op havo en vwo) kan je mij niet voorliegen. Ik maak het zelf mee en zie alles met mijn eigen ogen.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:37 schreef Valid het volgende:
[..]
Met lekker bashen weet je zeker dat een genuanceerde discussie niet gaat plaatsvinden. Maar goed, ik vraag me af of dat laatste überhaupt je bedoeling is? Jij weet immers toch al wat 'klinkklare onzin' is en (blijkbaar ook) wat niet.
We hebben het hier over de inhoud van het onderwijs. Tegenwoordig is in het Nederlandse onderwijs een tekort aan bètastudenten en een overschot aan alfa- en gammastudenten.quote:Op vrijdag 21 februari 2014 12:42 schreef thabit het volgende:
Ook het argument dat het huidige onderwijs beter op de maatschappij aansluit is flauwekul. Als dat waar was, dan zouden we niet met een oplopende werkloosheid onder de Nederlandse bevolking zitten terwijl anderzijds nog steeds heel veel werknemers uit andere landen worden geïmporteerd. En dan met name uit landen waar het onderwijs nog een fundamenteler karakter heeft dan in Nederland.
Laten we dat alsjeblieft niet doen. Dat zou het intellectuele niveau nog verder omlaag halen!quote:Op zaterdag 22 februari 2014 13:48 schreef speknek het volgende:
Bedoel je te zeggen dat we alleen nog maar technische wiskunde moeten aanbieden, en algemene wiskunde afschaffen?
Volgens sommigen in dit topic heet dat "voortschrijdend inzicht".quote:Op zaterdag 22 februari 2014 21:11 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
ik zit het programma "weet ik veel" te kijken met Linda de Mol. Echt de meest simpele vragen, wat toch op zijn minst algemene ontwikkeling is wordt fout gedaan door universitaire studenten . onvoorstelbaar wat een niveau!Dieptepunt Zimra Geurts die echt helemaal niets weet. (iemand die gymnasium gedan heeft) Als dit het niveau is van de huidige student dat is het WO nog lager dan MAVO-D van 30 jaar geleden. Dit was een betere TT geweest dan!!!!!!!! voorbeeld van dieptepunten: Studenten weten niet wanneer de gouden eeuw was, of waar de zwaartekracht het hoogst is
34% van die studenten. Hou daar rekening mee.quote:Op zaterdag 22 februari 2014 21:29 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
hahaha het wordt steeds erger in het programma, zo simpel allemaal... is het vooropgezet spel??????????????????, 34% van de studenten denkt blijkbaar dat "copuleren" klagen is...
90% van die studenten. Hou daar rekening meequote:Op zaterdag 22 februari 2014 21:39 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
hahahaha 90% van de studenten kan Stalin, Chroesjov en Gorbasjov niet eens in de juiste volgorde zetten?????????????????/ volgens mij klopt hier iets niet,
Yep, het is ook totaal ongeloofwaardig die quiz. De vragen zijn te simpel voor wororden en de meesten hebben het steeds fout? Het is nogal ongeloofwaardig allemaal en lijkt me niet representatief. Ik verdenk deze quiz er zelfs van het doel te hebben de gemiddelde RTL4 tokkie zich goed te laten voelen... :hmmmmquote:Op zaterdag 22 februari 2014 21:44 schreef bijdehand het volgende:
[..]
90% van die studenten. Hou daar rekening mee
Ach ja, als ik naar BBC-quizzen kijk, voel ik me juist weer heel erg dom.quote:Op zaterdag 22 februari 2014 21:52 schreef bijdehand het volgende:
Hoe dan ook, jij laat ook blijken dat je je hierdoor goed voelt.
Slecht idee! Een geval van het juiste doel maar het verkeerde middel. De relatie tussen de hoogte van de cijfers en het al dan niet aankunnen van een hoger niveaus is veel te dunnetjes. Er gaan genoeg mensen op hun bek bij een wat zwaardere WO-opleiding die op het VWO een 7 of hoger gemiddeld haalden en vice versa. Puur vanuit predictief standpunt bezien kan je dus beter een hoger niveau invoeren van middelbaar onderwijs, er is echter ook een andere reden om dit te doen die gegarandeerd iedereen overtuigt die een voorstander is van exclusiever WO-onderwijs, als je 5% van de mensen op aan de universiteiten wil opleiden dan is het logisch om slechts een iets hoger percentage van de bevolking op het hoogste middelbare onderwijsniveau op te leiden.quote:Op zaterdag 22 februari 2014 12:52 schreef Ryon het volgende:
Wetenschappelijk onderwijs (de universiteit) alleen nog toegankelijk maken met een vwo diploma met een cijfergemiddelde van minimaal een zeven! De universiteit kan zich dan volledig richten op het aanbieden van academisch onderwijs aan 5% van de samenleving. Universiteiten worden kleiner, maar dat komt de kwaliteit waarschijnlijk ten goede. wo bachelor + master mag gewoon 4 a 5 jaar blijven.
20% voor WO + HBO lijkt mij een goed streven waarbij zo'n 5-10% het WO en het restant het HBO. We hebben immers nog 4 MBO-niveaus voor de rest, meer dan genoeg voor een goede spreiding!quote:Hbo theoretisch (10% van de samenleving):
Dat botst flink met elkaar. Ik zie liever dat het HBO geen uni-light is. Laat het HBO zich vooral richten op het praktische werk. In het geval van de techniek bijv. zouden de academici (wat mij betreft de enige ingenieurs en dan ook enkel voor de pure technische WO-opleidingen) de raketten ontwerpen, de MBO-gediplomeerden de raket bouwen (onderverdeeld in relatief simpele repetitieve taken) en de HBO-gediplomeerden dit aansturen (die weer worden aangestuurd door de academici).quote:De stof wordt op hetzelfde tempo en omvang aangeboden als op de universiteit. Alleen is de leeromgeving en de materie niet gericht op de wetenschap maar direct op de beroepspraktijk.
Ik zie geen reden om die mensen op de universiteit tegenmoet te komen, dan maar minder studenten. Als universiteiten duidelijk een lijn zouden trekken - waarvoor het nodig is dat de overheid een ander financieringsstelsel voor het hoger onderwijs invoert - dan zullen de HBO-scholen vanzelf worden verrijkt met deze afvallers waardoor automatisch het niveau verhoogd zal worden en het HBO weer afvallers zal opleveren voor de MBO-scholen.quote:De voorzieningen en de structuur van de hogescholen kunnen daarvoor gebruikt worden. Studenten die niet geïnteresseerd zijn in de wetenschap en de volledig theoretische benadering maar momenteel wiens ambities wel verder reiken dan wat het hbo op dit moment kan aanbieden.
Ook hier het juiste doel maar het verkeerde middel! Gewoon een aparte toets voor toelating tot het VWO, een a t v h HAVO en een a t v h VMBO. Simpel!quote:Toegang: vwo en havo (7.5 gemiddelde)
Veel te veel en niet nodig met 4 niveaus (MBO-1, MBO-2, MBO-3 en MBO-4) daaronder.quote:Hbo praktijk (35% van de samenleving)
Jij kan ook wat overdrijven maar dan richting de andere kant.quote:Op zaterdag 22 februari 2014 13:54 schreef thabit het volgende:
[..]
Laten we dat alsjeblieft niet doen. Dat zou het intellectuele niveau nog verder omlaag halen!
Ik ken die quiz niet maar het is inderdaad vrij pijnlijk als je dat soort vragen niet kan beantwoorden. Het geeft voor mij vooral aan dat de leraren flinke steken laten vallen.quote:Op zaterdag 22 februari 2014 21:11 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
Studenten weten niet wanneer de gouden eeuw was, of waar de zwaartekracht het hoogst is
Nu maar hopen dat die 37% van de studenten niet copuleert. Wel zo goed voor de soort.quote:Op zaterdag 22 februari 2014 21:29 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
hahaha het wordt steeds erger in het programma, zo simpel allemaal... is het vooropgezet spel??????????????????, 34% van de studenten denkt blijkbaar dat "copuleren" klagen is...
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik denk dat het wel meevalt, hou er rekening mee dat er voor andere quizes (Twee Voor Twaalf, Per Seconde Wijzer) wordt geselecteerd.quote:Op zaterdag 22 februari 2014 21:50 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
Yep, het is ook totaal ongeloofwaardig die quiz. De vragen zijn te simpel voor wororden en de meesten hebben het steeds fout? Het is nogal ongeloofwaardig allemaal en lijkt me niet representatief. Ik verdenk deze quiz er zelfs van het doel te hebben de gemiddelde RTL4 tokkie zich goed te laten voelen... :hmmmm
[ Bericht 31% gewijzigd door Bram_van_Loon op 23-02-2014 01:47:18 ]ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
Jij hebt echt goede ideeën , minister van onderwijs niets voor jou?? Wat ik me afvraag is waarom men dit in de politiek niet doorheeft. Elke paar jaar wordt het wiel opnieuw uitgevonden en wordt het nog slechter... Het enige doel dat ik steeds hoor is "mogelijk hoog opgeleiden. "Men vergeet echter het belangrijkste .. En dat de definitie van "hoog" als "hoog" alleen maar een holle titel of papiertje is dan schiet je jezelf uiteindelijk in de voet.quote:Op zondag 23 februari 2014 01:27 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Slecht idee! Een geval van het juiste doel maar het verkeerde middel. De relatie tussen de hoogte van de cijfers en het al dan niet aankunnen van een hoger niveaus is veel te dunnetjes. Er gaan genoeg mensen op hun bek bij een wat zwaardere WO-opleiding die op het VWO een 7 of hoger gemiddeld haalden en vice versa. Puur vanuit predictief standpunt bezien kan je dus beter een hoger niveau invoeren van middelbaar onderwijs, er is echter ook een andere reden om dit te doen die gegarandeerd iedereen overtuigt die een voorstander is van exclusiever WO-onderwijs, als je 5% van de mensen op aan de universiteiten wil opleiden dan is het logisch om slechts een iets hoger percentage van de bevolking op het hoogste middelbare onderwijsniveau op te leiden.
Ik herhaal dan nog maar eens mijn pleidooi voor het watervalmodel. Je voorkomt dan dat kindjes uit de 'betere' milieus dankzij hun pappie en mammie (betere milieuinvloeden, extra training indien nodig, connecties via de golfclub en de buurt etc.) op het gymnasium terecht komen en daar vervolgens niets presteren maar het net niet zo bont maken dat ze worden weggestuurd terwijl andere kinderen die redelijk begaafd zijn maar uit een slecht milieu komen of op een andere manier een achterstand oplopen op het VMBO terecht komen. Laat de leerlingen maar elk jaar bewijzen of dat ze het waard zijn om naar het hoogste niveau van het hogere jaar te gaan. Begin in groep 7 of 8 met de afvalrace en verhoog vervolgens nog minimaal 3 keer het niveau waarbij de mensen die een voldoende (ja, gewoon een voldoende, zie maar dat het niveau dusdanig is dat steeds genoeg mensen afvallen) halen op het hoogste niveau blijven en de afvallers een niveau lager volgen in het jaar daarop.
[..]
20% voor WO + HBO lijkt mij een goed streven waarbij zo'n 5-10% het WO en het restant het HBO. We hebben immers nog 4 MBO-niveaus voor de rest, meer dan genoeg voor een goede spreiding!
3 jaar bachelor + 1 jaar master
[..]
Dat botst flink met elkaar. Ik zie liever dat het HBO geen uni-light is. Laat het HBO zich vooral richten op het praktische werk. In het geval van de techniek bijv. zouden de academici (wat mij betreft de enige ingenieurs en dan ook enkel voor de pure technische WO-opleidingen) de raketten ontwerpen, de MBO-gediplomeerden de raket bouwen (onderverdeeld in relatief simpele repetitieve taken) en de HBO-gediplomeerden dit aansturen (die weer worden aangestuurd door de academici).
[..]
Ik zie geen reden om die mensen op de universiteit tegenmoet te komen, dan maar minder studenten. Als universiteiten duidelijk een lijn zouden trekken - waarvoor het nodig is dat de overheid een ander financieringsstelsel voor het hoger onderwijs invoert - dan zullen de HBO-scholen vanzelf worden verrijkt met deze afvallers waardoor automatisch het niveau verhoogd zal worden en het HBO weer afvallers zal opleveren voor de MBO-scholen.
[..]
Ook hier het juiste doel maar het verkeerde middel! Gewoon een aparte toets voor toelating tot het VWO, een a t v h HAVO en een a t v h VMBO. Simpel!
De leerling mag starten met een VWO-toelatingstoets, als hij die niet haalt dan legt hij de HAVO toelatingstoets af, als dit mislukt dan legt hij de VMBO-toelatingstoets af. De leerling mag er ook voor kiezen om een van de hogere tt's over te slaan maar hij en hij alleen bepaalt dat, niet de school en niet de ouders. Je drukt voor elk van die toetsen een dik boek waarin alle benodigde theorie en vele oefenopgaves (meer dan dat ze kunnen maken) staan met antwoorden en uitwerkingen zo dat elke leerling zichzelf optimaal kan voorbereiden en hij hierbij niet afhankelijk is van de kwaliteit - of het gebrek daaraan - van de leraar (vaak MBO+-niveau) en het milieu waaruit hij komt. Dit dus als je aan deze vorm van selectie wil doen. Alternatief kan je ook kiezen voor het watervalmodel. Het grote voordeel van het watervalmodel - wat jij zou moeten kennen met jouw achtergrond - is dat je de selectie betrouwbaarder is, het nadeel is dat je zeer tijdelijk ook nog wat zwakkere leerlingen hebt die een jaar lang op een voor hen te hoog niveau onderwijs krijgen. Ik kan met dat nadeel lezen en ik kies dan ook voor het watervalmodel maar indien we toch zo nodig bij voorbaat willen selecteren nog voordat leerlingen een kans hebben gekregen pak het dan professioneler aan dan dat het CITO het doet, zoals ik net heb omschreven: per niveau een toets en nadruk op zelfstudie om te compenseren voor verschillen in milieu-invloeden.
[..]
Veel te veel en niet nodig met 4 niveaus (MBO-1, MBO-2, MBO-3 en MBO-4) daaronder.
De rest laat ik nu maar even zitten aangezien deze reactie al best wel lang is en de geste duidelijk is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |