Fixed your post.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 23:06 schreef Kola het volgende:
[..]
Dat alle jongens die voormalig naar de lts gingen en meisjes naar de huishoudschool natuurlijk, nu standaard naar het vmbo/mavo moesten. Veel meer theoretisch gericht, niet voor iedereen weggelegd. Ondertussen werden scholen alsmaar gestimuleerd hun leerlingen hoger op te leiden een hoger papiertje te geven om voor meer toestroom naar hogescholen en universiteiten te zorgen, dus dan is het toch vanzelfsprekend dat het niveau omlaag zal moeten/gaan?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 29% gewijzigd door Bram_van_Loon op 19-02-2014 00:14:07 ]ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
Lekker zinvol: twee niveaus op papier maar hetzelfde niveau in de praktijk.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:51 schreef superdrufus het volgende:
[..]
In de brugklas is de stof in vwo-boeken gelijk aan stof in havo-boeken. Pas tijdens het derde jaar wordt er onderscheid gemaakt tussen vwo-stof en havo-stof.
Het is op middelbare scholen vaak zo dat er atheneum/havo-klassen zijn de eerste twee jaar. Kunnen de kinderen wennen aan hun nieuwe manier van schoolgaan en zich misschien optrekken aan het hogere niveau van klasgenootjes. Is dat zo vreselijk?quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Lekker zinvol: twee niveaus op papier maar hetzelfde niveau in de praktijk.
Je kan beter het watervalprincipe (elk jaar wat moeilijker en de slechter presterende leerlingen laten afvallen naar een lager niveau) gebruiken bij het selecteren, zodoende veel minder selectiefouten maken en niet met brugklassen hoeven te werken.quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:18 schreef Euribob het volgende:
[..]
Het is op middelbare scholen vaak zo dat er atheneum/havo-klassen zijn de eerste twee jaar. Kunnen de kinderen wennen aan hun nieuwe manier van schoolgaan en zich misschien optrekken aan het hogere niveau van klasgenootjes. Is dat zo vreselijk?
Zoals op categorale gymnasiaquote:Op woensdag 19 februari 2014 00:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Je kan beter het watervalprincipe (elk jaar wat moeilijker en de slechter presterende leerlingen laten afvallen naar een lager niveau) gebruiken bij het selecteren, zodoende veel minder selectiefouten maken en niet met brugklassen hoeven te werken.
Deden ze dat daar maar.quote:
Oh, dat gebeurde bij mij begin jaren 2000 nog wel in ieder gevalquote:Op woensdag 19 februari 2014 00:42 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Deden ze dat daar maar.
Liever jaarlijks het niveau wat verhogen en jaarlijks zo'n 10-20% laten afvallen.
Bij wiskunde werd bij ons gebruik gemaakt van extra hoofdstukken die alleen voor VWO bedoeld waren. Hierdoor kon je wel dezelfde boeken gebruiken. Bij frans en engels hadden wij minder les, 2u/w ipv 3 voor dezelfde stof, die dan weer op ging aan grieks en latijn.quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Lekker zinvol: twee niveaus op papier maar hetzelfde niveau in de praktijk.
leuk dat je het als feit neerzet, terwijl het geenszins een feit is.quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:56 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Relatief weinig effectief in vergelijking met aparte boeken. Maar goed, die brugklassen zijn m.i. een kleiner probleem dan de manier waarop we in Nederland selecteren aangezien die slechte selectie de voedingsbodem is voor die wel erg lange brugperiode.
Ontken jij maar lekker dat een apart boek afgestemd op een andere doelgroep effectiever is dan wat supplementaire hoofdstukjes en wat extra vraagjes.quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:58 schreef Adames het volgende:
[..]
leuk dat je het als feit neerzet, terwijl het geenszins een feit is.
quote:Op woensdag 19 februari 2014 00:02 schreef Bram_van_Loon het volgende:
"MAVO-D van 30 jaar geleden is een hoger niveau dan HAVO nu"
Interessante stelling. We kunnen nog oude MAVO-D-examens vinden dus we zouden per vak beide examens kunnen maken en zodoende kunnen vergelijken welk examen in onze ogen gemakkelijker is.
Als je puur kijkt naar de leerlingenpopulaties dan moet worden vastgesteld dat de MAVO-D-examens werden afgelegd door mensen die ongeveer een gemiddelde intelligentie hadden, variërend van net iets minder intelligent dan gemiddeld tot iets intelligenter dan gemiddeld.interessant, dit laatste zou ook best kunnen kloppen. Als je naaar de HAVO ging was je immers een "stuud" en ouders stuurden de kinderen ook sneller naar de MAVO op de hoek. Dat was minder gedoe en de school was dichterbij. De MAVO (zeker het D niveau) had ook een veel betere reputatie dan het VMBO van nu. Hiermij lijkt de stelling inderdaad te kloppen. Zeker als je ziet dat de examenstof gelijkwaardig was.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Immers volgde in die tijd ruim meer dan 60% het MAVO-niveau of lager. Het huidige HAVO-niveau of hoger wordt door ongeveer de helft van de leerlingen gevolgd. De zwakste HAVO-leerlingen van nu zijn dus ongeveer even intelligent als de modale MAVO-D-leerling van toen.
Hiermee kom je op de vraag uit of dat het onderwijs in die tijd is verbeterd. Ik vrees van niet.
Ik heb zelf wel eens oude MAVO-examens ingekeken en vergeleken met HAVO-examens, mijn indruk was dat het niveau inderdaad redelijk vergelijkbaar is. Wat andere stof maar wel vergelijkbaar qua niveau.
De HAVO van nu is de MAVO-D van toen. (In ieder geval qua gevoel van het niveau dat je moet doen om er wat mee te kunnen) Met een los HAVO diploma kun je nu ook niets, met een MAVO diploma idem. Je moest toen naar de MTS en dan daar de HTS, of alsnog HAVO>VWO>WO of anders HAVO>HTS . hoewel dat laatste slecht aansloot, men werd toen aangeraden eerst de MTS te doen (ook na de HAVO) Je kreeg dan een jaar vrijstelling.
Dat doet allemaal nog steeds niets af aan het feit dat MAVO-HAVO-VWO niet praktijkgericht zijn. Niet nu, niet 30 jaar geleden. Dat het onderwijs in het algemeen dat wellicht was door het bestaan van LTS/LBO doet daar niets aan af. De doelstelling van MAVO,HAVO en VWO zijn niet veranderd en dus is het niveau van 30 jaar geleden heel goed te vergelijken met nu.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 23:06 schreef Kola het volgende:
[..]
Dat alle jongens die voormalig naar de lts gingen en meisjes naar de huishoudschool natuurlijk, nu standaard naar het vmbo/mavo moesten. Veel meer theoretisch gericht, niet voor iedereen weggelegd. Ondertussen werden scholen alsmaar gestimuleerd hun leerlingen hoger op te leiden om voor meer toestroom naar hogescholen en universiteiten te zorgen, dus dan is het toch vanzelfsprekend dat het niveau omlaag zal moeten/gaan? Anders zou het maar voor een specifieke groep haalbaar zijn, en dat was iets wat ze juist niet meer wilden.
Leer- en werktrajecten nu vereisen ook een vmbo of havo diploma, heel anders dan toen de lts er nog was, waarna jongens meteen bij bedrijven konden solliciteren en zo in dienst gesteld werden. Meelopen en zodoende leren (vanaf 15,16 jaar), wat ze nu echt niet meer doen op die manier. Heb je minstens weer een mbo diploma nodig, en voor een mbo diploma een vmbo diploma. Niet te vergelijken.
Vrijetijdskunde is alleen beschikbaar op hbo.quote:Op woensdag 19 februari 2014 12:34 schreef LogiteX het volgende:
Zie wel wat in de stelling. Volgens mij zijn er nu ook veel meer mensen die jaarlijks afstuderen aan een uni of hbo. Inflatie van het hoger onderwijs als je het mij vraagt.
Vind het sowieso al vreemd dat je binnen wo zulke grote verschillen in nivo hebt. Natuurkunde is wel eventjes iets moeilijker dan vrije tijdskunde.
Op het VWO zelf zijn inderdaad ook al enorme verschillen in niveau tussen leerlingen. Sommigen gaan natuurkunde doen, sommigen gaan iets in de richting van vrijetijdskunde doen. Zelf liep ik hier erg tegenaan op het VWO dat het niveau niet hoog genoeg was en dat ik nooit iets uit heb hoeven voeren. Ik heb zo nooit 'leren leren', maar ik moest natuurlijk wel verplicht 1040 uur aan lessen volgen waar ik niks aan had. Zou een oplossing kunnen zijn nog een niveau erboven te zetten dan? Of misschien per vak te kijken naar niveau?quote:Op woensdag 19 februari 2014 12:34 schreef LogiteX het volgende:
Zie wel wat in de stelling. Volgens mij zijn er nu ook veel meer mensen die jaarlijks afstuderen aan een uni of hbo. Inflatie van het hoger onderwijs als je het mij vraagt.
Vind het sowieso al vreemd dat je binnen wo zulke grote verschillen in nivo hebt. Natuurkunde is wel eventjes iets moeilijker dan vrije tijdskunde.
Wat ook zo irritant is. WO en hbo passen zich aan aan havo en vwo terwijl het natuurlijk andersom moet zijn.
Je moet eens gaan peilen hoeveel mensen er veel van hun vakgebied afweten en niks van de rest van de wereld.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:37 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
Toch is het gek dat er zoveel mensen een HBO diploma hebben tegenwoordig, terwijl er echt niet al te snuggere types tussen zitten.
Heeft mijn voorkeur.quote:Op woensdag 19 februari 2014 13:02 schreef JaJammerJan het volgende:
[..]
Of het niveau van VWO omhoogschoppen waardoor de minder slimme VWO kinderen dus bij HAVO terechtkomen, waardoor het niveau daar omhoog gaat en de minder slimme HAVO kinderen bij VMBO terechtkomen?
Diezelfde mensen halen het eerste jaar ook niet en anders lieg je gewoon keihard en ben je hier onzin aan het verkondigen. Het niveau van de universiteit is nooit zo hard gezakt.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:03 schreef Geralt het volgende:
Ik zie mensen die op de universiteit zitten die in mijn tijd amper de mavo aangekund hadden.
Tevens denk ik dat je stelling geen stelling is, maar gewoon een keihard feit.
Geen idee of het zo is, maar zijn ze daar niet mee bezig? Kan me herinneren dat ik het laatste jaar 'oude' tweede fase was op het VWO. Nu zijn ze bezig met de 'nieuwe' tweede fase, waar ze blijkbaar het niveau wat omhoog hebben gekrikt.quote:Of het niveau van VWO omhoogschoppen waardoor de minder slimme VWO kinderen dus bij HAVO terechtkomen, waardoor het niveau daar omhoog gaat en de minder slimme HAVO kinderen bij VMBO terechtkomen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |