Turbomuis | vrijdag 7 februari 2014 @ 11:35 |
Mijn dochter werkt als vrijwilliger (ze loopt stage, maar het zijn allemaal vrijwilligers daar) in een jongerencentrum/eetcafé. Fooien die ze krijgen van gasten gaan gewoon de kassa in. Ik heb begrepen dat er wettelijk niet echt iets geregeld is v.w.b. fooien, maar gewoon de kassa in, is dat niet een beetje raar? Fooien geven mensen toch niet zomaar? edit: op nurecht.nl staat: Zelf zit ze er niet mee, ik wil er verder ook niks mee, ik ben gewoon benieuwd hoe het zit ![]() | |
Nat-Water | vrijdag 7 februari 2014 @ 11:36 |
Dat ligt eraan wat er is afgesproken binnen het bedrijf. Mensen geven fooien inderdaad niet zomaar. Maar wie geven ze de fooi - je dochter, de kok, of het eetcafé zelf? Als het voor de serveerster is (je dochter, neem ik aan) is, dan is het oneerlijk voor de kok. Want die gaat nooit een fooi ontvangen. Over het algemeen is er een fooienpot, maar ik kan me voorstellen dat dat lastig is tegenwoordig met pinnen. | |
gianni61 | vrijdag 7 februari 2014 @ 11:38 |
en wat gebeurt er mee nadat het in de kassa terecht komt? in veel bedrijven is het zo dat de fooien onder het personeel verdeeld worden | |
BasEnAad | vrijdag 7 februari 2014 @ 11:43 |
Het is geen echt bedrijf zo te zien, maar meer een instelling. Ik vraag me af of regels voor bedrijven daar gelden en ook vraag ik me af of mensen niet juist de fooi geven voor het onderhouden van het jongerencentrum. | |
djedz | vrijdag 7 februari 2014 @ 11:46 |
Waarom is het oneerlijk voor de kok? Had hij niet een ander beroep moeten kiezen? Of moet de eigenaar van de zaak ook zijn winst delen met het hele bedrijf.. Of een accountant zijn winstuitkering delen met de receptioniste omdat het anders oneerlijk is? | |
Nat-Water | vrijdag 7 februari 2014 @ 11:47 |
Omdat de serveerster het aanspreekpunt van de zaak is. Die zal alle fooien ontvangen, en als die gewoon gehouden mochten worden is het oneerlijk voor de kok, want die zal persoonlijk nooit een fooi ontvangen. Hoe vaak ben jij de keuken ingelopen om de kok te bedanken en geld in z'n hand te drukken? Of de restauranteigenaar die de opzet van de zaak goed voor elkaar heeft? En winstuitkering is TOTAAL iets anders. Dat komt van het bedrijf uit. | |
Turbomuis | vrijdag 7 februari 2014 @ 11:49 |
Het is een stichting. Ze hebben oefenruimtes, een poppodium en een café/restaurant. | |
klawie | vrijdag 7 februari 2014 @ 11:50 |
Een baas of receptioniste is anders Een kok heeft wel degelijk recht op fooi als je gaat werken in de horeca is je salaris immers gebasseerd op fooi | |
Turbomuis | vrijdag 7 februari 2014 @ 11:51 |
wut? | |
klawie | vrijdag 7 februari 2014 @ 11:56 |
Klinkt raar maar 95% is het zo je krijgt dan het minimuim loon en de fooi wordt verdeeld | |
Turbomuis | vrijdag 7 februari 2014 @ 11:58 |
A, je bedoelt het zo. Ik dacht dat je bedoelde dat je dan minder dan minimum zou krijgen en de rest moest bijverdeinen met fooien. Soort commissiebasis maar dan anders ![]() | |
klawie | vrijdag 7 februari 2014 @ 12:01 |
Nee dat nog net niet maar zonder fooi zou je nog minder als een stratenmaker verdienen bv terwel je ook op feest en zon dagen werkt | |
Nat-Water | vrijdag 7 februari 2014 @ 12:03 |
Wat een ontzettende denigrerende opmerking. Ik snap je punt wel, maar hoe je het brengt is gewoon waardeloos. | |
klawie | vrijdag 7 februari 2014 @ 12:08 |
Zo bedoelde ik het niet maar je begrijpt wat ik bedoel daar ging het om | |
#ANONIEM | vrijdag 7 februari 2014 @ 12:25 |
Wat een onzin. | |
hugecooll | vrijdag 7 februari 2014 @ 13:26 |
En dat terwijl je met glazen en rond moet lopen! | |
CynicusRomanticusRob | vrijdag 7 februari 2014 @ 13:43 |
Dus de fooien zijn voor het bedrijf? Nee dat is niet raar, want bedrijven misbruiken hun medewerkers nu eenmaal ![]() ![]() Het is normaal dat je aan het eind van de avond iets terugziet van je fooien. Meestal gooien alle collega's de fooien in een aparte pot en verdelen de pot na sluiting. Wist niet dat het gebruikelijke op nurecht.nl stond: Maar als op uw werk een fooienpot bestaat waaraan iedereen zijn fooi moet afdragen zodat deze vervolgens onder het personeel kan worden verdeeld, dan is dat wel toegestaan. De fooi moet dan wel ook daadwerkelijk worden verdeeld onder de medewerkers en er mag ook in dat geval niet een deel worden gebruikt om kasverschillen mee te verrekenen. | |
klawie | vrijdag 7 februari 2014 @ 13:47 |
Je vergist je nog hoe hard werken het is je hebt rond etenstijd een hele grote piek kwa drukte maar je kan niet meer personeel in dienst nemen omdat er gewoon geen werk is voor hun na die piek dus moet iedereen een stapje harder lopen | |
hugecooll | vrijdag 7 februari 2014 @ 13:48 |
Het ging dus vooral om de vergelijking met stratenmakers | |
klawie | vrijdag 7 februari 2014 @ 13:49 |
Bij mij ook ik heb er 2 weken en het beeld wat ik kreeg was dat die mensen heel weinig uitvoeren op een dag maar ook een hele lage loon krijgen | |
Nat-Water | vrijdag 7 februari 2014 @ 13:51 |
Jij bent het levende bewijs dat 18 jaar en ouder nog niet gelijk staat aan volwassen. Gefeliciteerd. EDIT: Hoewel Roadtrip ook zo'n voorbeeld is. | |
#ANONIEM | vrijdag 7 februari 2014 @ 13:52 |
![]() | |
klawie | vrijdag 7 februari 2014 @ 13:54 |
Ik ben 19 jaar vriend maar je mag uitleggen waarom je het vind lol | |
#ANONIEM | vrijdag 7 februari 2014 @ 15:21 |
In welk eetcafé of restaurant ook: Een kok deelt nooit mee in de fooienpot aangezien die voor het bedienend personeel is.Een kok krijgt ook meestal meer betaalt dan het overig personeel en krijgt dus niets van de gemiddelde fooi. Sterker nog: Een goede kok die heeft een eigen contract waar dit fooien gebeuren bij is opgenomen en verwerkt in zijn uiteindelijke salaris. | |
Mr.Bizarro | zondag 6 april 2014 @ 13:52 |
Das een leuke fooi dan ![]() | |
Mr.Bizarro | zondag 6 april 2014 @ 13:53 |
Je ouders blijven nog verantwoordelijk voor je tot je 21ste en als jij het financieel redt moeten ze bijsprijgen. Minimaal eten en onderdak. Dus volwassen ? Das een ruim begrip. Nee, de staat laat ik even buiten beschouwing. | |
opgebaarde | zondag 6 april 2014 @ 13:59 |
Nooit? Dit is lulkoek. En interessant, ik wist nier dat ik fooi geef vanwege alleen het bedienend personeel | |
Mr.Bizarro | zondag 6 april 2014 @ 14:01 |
Ik kan het je nog gekker vertellen. Ik werkte 10 jaar geleden voor het laatst in een buurthuis. Een stichting. Nou zegt dat op zich niks. Instelling. Wat dan ook. Het fooi ging gewoon in de kassa en na elk dagdeel liet je een vast bedrag achter en de rest ging in de kluis. Zo werd de kas verantwoord door iedereen die er achter stond. Het stelde echt niks voor. En vaak kreeg je geen fooi. Soms bijna een euro. Maar dat mocht je niet zelf houden. Nu deed ik dat werk vrij lang eerst als vrijwilliger. Daarna ging de eerst de koffie op de bon. Konsumpties moest je zelf betalen. Behalve de koffie en thee. De fooi gold voor iedere werknemer en vraag me niet in welke pot dat verdween. Het stelde ook niks voor. Op een gegeven moment, laatste paar jaren dat ik er werkte, gingen ze ineens uitstapjes voor al het personeel houden. Maar niks speciaals voor de vrijwilligers. In de banenpool, de laatste jaren, kreeg ik geen vrijwilligersvergoeding meer. Dat was altijd een extraatje en werd NIET gekort op de uitkering die ik voorheen had of als ik werk had ook niet voor de belastingdienst. Ik ging er financieel enigszins op vooruit, maar dat kompenseerde de huurtoeslag weer. Dus ik ging er zelfs eigenlijk op achteruit. In Amerika is fooi onderdeel van het salaris, dus krijg je een lager salaris. Daar mag je het zelf houden. Zouden ze hier ook zo moeten regelen. Ook al stelt het niks voor. Waarschijnlijk zijn Nederlanders daarom zo gierig omdat het in de zakken van de baas verdwijnt. | |
Ouder1 | zondag 6 april 2014 @ 14:21 |
Precies. Ik heb in mijn jeugd ook in de horeca bijbaantjes gehad en niet anders meegemaakt dan dat de kok ook meedeelde in de fooi. Ook bij mijn zoon is dat zo in zijn bijbaantje. Het is ook heel logisch. Als klant/gast beoordeel je het geheel op wel/geen fooi en zo ja, op hoeveel. Een prima bediening met smerig voedsel krijgt geen fooi van mij. Net als een prima bediening, lekker eten maar een smerig bord (de afwasser). Zelfs de entourage is een factor die meeweegt in de hoogte van een fooi en daarvoor is de eigenaar en de schoonmaker verantwoordelijk. Fooi hoort dus gewoon verdeeld te worden onder iedereen die meegewerkt heeft aan de totale belevenis van de tijd in het restaurant. | |
Kandijfijn | zondag 6 april 2014 @ 14:48 |
Toen kon je nog wel werken ![]() | |
hottentot | zondag 6 april 2014 @ 14:52 |
Ook met die fooi verdient een serveerster minder dan een stratenmaker (en terecht) | |
Ouder1 | zondag 6 april 2014 @ 15:10 |
En waar slaat dit op? ![]() | |
Kandijfijn | zondag 6 april 2014 @ 15:58 |
Ik verdiende anders niet heel slecht als ober, mensen denken waarschijnlijk alleen aan de lokale lunchroom. Maar in een goed restaurant komen ze echt niet weg met paupersalarissen. | |
hottentot | zondag 6 april 2014 @ 16:44 |
Klopt, net zoals mensen met stratenmakers vaak alleen aan de startlonen denken. Bij beide heb je natuurlijk excessen maar gemiddeld genomen verwacht ik dat een stratenmaker boven de serveerster uitkomt. | |
Kandijfijn | zondag 6 april 2014 @ 16:47 |
Ook niet meer dan terecht ![]() | |
TheoddDutchGuy | zondag 6 april 2014 @ 17:04 |
Die kassa's worden uitgelezen aan het einde van de dag. De bedragen die erin zitten worden dan vergeleken met de uitdraai van de kassa (bon) Wat je overhoudt is dan de fooi of extra. Dat word over het algemeen weggelegd voor bijv. personeel uitjes. | |
Kandijfijn | zondag 6 april 2014 @ 19:33 |
Ja, dat doen ze in veel gevallen maar dat mag dus gewoon niet he. Fooi staat los van kas, en hoort ook apart verzameld te worden. Het mag voor bedrijfsuitjes gebruikt worden mits iedereen het er mee eens is. | |
karr-1 | zondag 6 april 2014 @ 19:41 |
Ik heb ooit een blauwe maandag voor de McDonalds gewerkt en daar was het zelfs verboden om fooi voor jezelf te houden. Als je het al kreeg, moest het gewoon in de kassa en zag je het daarna nooit meer terug. Geen idee wat er mee gebeurde. De broeken die je destijds moest dragen hadden bv ook geen zakken zodat je de fooi daar niet in kon steken. Veel personeel deed het dan maar in de sokken of zo. | |
Snoepje5 | zondag 6 april 2014 @ 19:50 |
Ik geef toch echt fooi omdat het eten lekker was, niet omdat een vrouwtje in nette kleren 10 meter met 2 borden kan lopen. | |
klawie | zondag 6 april 2014 @ 20:19 |
En wat als de ouders het zo krap hebben dat ze dat er niet bij kunnen hebben dan zul je toch zelf iets moeten regelen he | |
hottentot | zondag 6 april 2014 @ 20:23 |
Fooien bij McDonalds gaan naar het Ronald Mc Donald Huis. | |
hottentot | zondag 6 april 2014 @ 20:23 |
Waar staat dat dit niet mag? | |
Kandijfijn | zondag 6 april 2014 @ 20:28 |
Ga maar es een avondje in de horeca werken, zal je zien dat het zoveel meer is dan een beetje rondlopen. 1) Overzicht houden van 5-8 tafels, wie krijgt wat wanneer mee. Als je meer ervaren kracht bent of leiding kan je dat proberen van het gehele restaurant. 2) Alle gerechten uit je hoofd kennen, zodat je snel antwoord kan geven wanneer gasten aangeven bepaalde allergieën te hebben. Ook heel handig bij het uitserveren. 3) Kennis hebben van wijn, bier, likeuren, koffie, spijzen en alle mogelijk combinatie's. 4) Dagen hebben waar je 12-16 uur mag staan en lopen 5) Gasten met de meest cryptische wensen en idiote verwachtingen tevreden proberen te stellen. Word altijd wel erg makkelijk gedacht over het vak bediening. | |
Kandijfijn | zondag 6 april 2014 @ 20:30 |
Staat expliciet in de CAO genoemd dat kasverschillen niet hoeven worden aangevuld door personeel. Fooi is geld voor personeel. | |
hottentot | zondag 6 april 2014 @ 20:30 |
Maar je wilt nu toch ook niet gaan beweren dat het een moeilijk vak is. Natuurlijk zijn er genoeg plaatsen waar je wat meer kennis moet hebben, maar een groot gedeelte staat bijna gelijk aan een beetje rondlopen. | |
hottentot | zondag 6 april 2014 @ 20:35 |
Grappig volgens FNV Horeca staat er namelijk niets in de CAO over hoe en onder wie fooien verdeeld moeten worden. Tevens bestaan er gen wettelijke bepalingen. En dat personeel geen kastekort hoort aan te vullen klopt, maar dat staat los van de discussie over wie er recht zou hebben op de fooi. | |
Kandijfijn | zondag 6 april 2014 @ 21:09 |
Je hebt niet het flauwste benul, ik wil je wel eens aan een tafel zien staan met 18 man een bestelling opnemen. Ook wat bijpassende wijn en flessen water proberen te verkopen. Het is een ingewikkelde wetenschap maar om Horeca nu af te doen als simpel vak. Dat zeg ik ook nergens? Maar fooi behoort toe aan het personeel zijn genoeg gerechtelijke uitspraken van te vinden. Door het in de kassa te stoppen wordt een eventueel kasverschil aangevuld met geld waar het personeel recht op heeft. En zoals je zelf al zegt ¨dat personeel geen kastekort hoort aan te vullen klopt¨ Toch niet zo heel onduidelijk lijkt me zo ![]() | |
hottentot | zondag 6 april 2014 @ 21:12 |
Ja dat benul heb ik dus wel. Maakt dat uit? Voor je eigen gemak lees je denk ik maar de helft van mijn posting. Toch raar dat McDonalds het geld mag besteden aan het Ronald Mc Donalds huis. Zonder dat het personeel daar inspraak in heeft. | |
Kandijfijn | zondag 6 april 2014 @ 21:15 |
Hadden ze daar meer dan 5 soorten wijn? Stond weinig verder relevante informatie in. Inderdaad apart, misschien hebben ze andere afspraken gemaakt via hun CAO of in de arbeidscontracten. Gerechtelijke uitspraken zijn voor de rest duidelijk genoeg, je werkgever mag je fooi niet inhouden. | |
hottentot | zondag 6 april 2014 @ 21:31 |
Ach gaan we op die toer. ![]() ![]() | |
Kandijfijn | zondag 6 april 2014 @ 21:32 |
Dacht ik al,... Je hebt in ieder geval geleerd dat fooi en kas gescheiden horen te zijn behalve bij de Mac. | |
hottentot | zondag 6 april 2014 @ 21:40 |
Meer dat het een onzinnige vraag is, menig simpele tent heeft al meer dan vijf wijnen. Net als de chinees en daar hoeft een serveerster echt niet meer kennis van te hebben dan wat op de menulijst al erbij staat. | |
Mr.Bizarro | zondag 6 april 2014 @ 22:02 |
Uiteraard. Bij een minimum inkomen houdt het op voor de ouders. Maar niet iedereen kan meteen (gaan) werken met 18. En meteen (dure) studie wordt het helemaal lastig. Dan zal je toch zelf bij moeten sprokkelen. Maar ging erom of je echt volwassen ben. Misschien wel, maar meestal niet onafhankelijk of zelfstandig. Sommigen denken dat ze zelfstandig zijn zodra ze 18 zijn. Natuurlijk mag je beslissingen nemen. Das al helemaal geen probleem. Maar de ouders zijn nog aansprakelijk. In de meeste gevallen. Ja, en van een kale kip valt weliswaar niet te plukken. | |
karr-1 | zondag 6 april 2014 @ 22:20 |
Yeah right, dat zal het zijn ![]() Misschien tegenwoordig wel, ik praat over een jaar of 20 geleden. | |
#ANONIEM | dinsdag 8 april 2014 @ 09:09 |
En terecht? Op grond van? En kom niet aan met het werk is zwaarder e.d. want dat is een kul (kort door de bocht) argument omdat ik dan ook zo 3 andere vergelijkingen kan opsommen die van hetzelfde laken een pak zijn. Dan weet je het bij deze. ![]() [ Bericht 31% gewijzigd door #ANONIEM op 08-04-2014 09:11:16 ] | |
jeroen25 | dinsdag 8 april 2014 @ 10:29 |
De kassa is geen fooienpot. | |
hottentot | dinsdag 8 april 2014 @ 16:24 |
Mijn beeld en ervaring van beide doelgroepen. En dat jij het daar niet mee ééns bent, doet niets aan mijn mening af. | |
hottentot | dinsdag 8 april 2014 @ 16:25 |
Maar het blijft gelul. |