quote:za 25 jan 2014, 07:00 | 27 reacties
Stoppen met windmolens
door Willem Vermeend en Rick van der Ploeg
AMSTERDAM - Volgens de economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg moet de afspraken in het vorig jaar gesloten Energieakkoord over de bouw van windparken in zee niet door gaan. Deze parken zijn niet rendabel en draaien op subsidies.
Het is weggegooid geld op kosten van de burgers.
Volgens Vermeend en Van der Ploeg zijn er betere alternatieven, zoals energiebesparingsprojecten waarmee de bouw kan worden gestimuleerd.
Foto: .
De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat het niet mogelijk is op wereldniveau tot een effectief klimaatakkoord te komen. De talloze internationale conferenties hebben maar weinig opgeleverd. De meeste landen zijn weliswaar van mening dat het noodzakelijk is om gezamenlijk maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde, maar schrikken terug voor de kosten.
Ze gaan er van uit dat de miljarden aan uitgaven die daarmee gemoeid zijn ten koste gaan van economische groei, de koopkracht van burgers en hun internationale concurrentiekracht. Door de kredietcrisis 2008-2009 is de animo nog verder weg gezakt. De overgrote meerderheid richt zich op het aanpakken van hoog opgelopen overheidsschulden, het stimuleren van de groei en het terugdringen van de werkloosheid en schrapt in de uitgaven voor klimaatbeleid.
Zelfs Duitsland dat tot de koplopers in de wereld behoort op her vlak van het stimuleren van duurzame energie heeft recent besloten de subsidiekraan dicht te draaien omdat de kosten uit de hand zijn gelopen en er steeds meer twijfel is ontstaan over de effectiviteit. Dat zien we nu ook in Brussel. De Europese Commissie is van mening is dat het Europese klimaatbeleid te ver is doorgeschoten. De lastendruk moet omlaag.
In het deze week gepresenteerd nieuwe beleid wijst de Commissie op de steeds hogere kosten om de CO2-uitstoot terug te dringen, op de hoge begrotingstekorten en staatsschulden van de lidstaten, de aantasting van de koopkracht van burgers en de lastendruk op het Europese bedrijfsleven. Vooral energie-intensieve bedrijven in de EU kunnen daardoor steeds moeilijker concurreren met bijvoorbeeld Amerikaanse ondernemers die het voordeel hebben van lage energieprijzen die fors zijn gedaald door de winning van schaliegas. Daarnaast zijn de lidstaten zwaar verdeeld over de invulling van een Europees klimaatbeleid.
Op weg naar een realistisch klimaatbeleid
In de voorstellen van de Commissie krijgen de lidstaten meer vrijheid om te voldoen aan de klimaatdoelen. Bovendien worden deze doelen ten opzichte van het bestaande beleid flink afgezwakt. Zo hoeft de C02-uitstoot minder snel omlaag en worden er aan de lidstaten geen dwingende nationale doelen voor duurzame energie en energiebesparing opgelegd. Het ziet er naar uit dat Brussel voor het aangepaste beleid binnen de EU op een breed draagvlak kan rekenen.
De voorstellen worden over het algemeen als realistisch beoordeeld. Felle oppositie zien we vooral bij milieugroeperingen en groene partijen. Maar overal in Europa is de invloed van deze partijen het afgelopen decennium flink afgenomen. Dat is niet alleen het gevolg van de economische crisis, maar ook doordat hun ambities en voorstellen door de meeste beleidsmakers als niet realistisch worden beschouwd.
“We zitten straks opgescheept met bijna duizend dure windmolens”
- Vermeend en Van der Ploeg
In Nederland is er vorig jaar op dit terrein een compromis tot stand gekomen in de vorm van een Energieakkoord. Over de uitvoering, de effectiviteit en kosten werd toen nauwelijks gesproken. Dat kwam later wel. Maar nu Europa een ommezwaai maakt en ook hier de vraag aan de orde komt wat dit akkoord kost en wat het oplevert, slaat de twijfel over de effectiviteit toe.
Helemaal toen minister Kamp van EZ recent naar aanleiding van Kamervragen bekend maakte dat er mogelijk ¤18 miljard aan overheidssubsidies worden gestoken in windparken op zee. Dit bedrag wordt uitgesmeerd over vijftien jaar en leidt voor huishoudens tot een extra kosten post van rond de ¤ 200 per jaar in de vorm van een hogere energierekening. De subsidie wordt betaald door een heffing op gas en licht en treft lagere inkomens harder dan hogere.
Eerst kosten en batenanalyse
Kamp heeft in de regeling wel een ontsnappingsclausule ingebouwd door te bepalen dat de windmolens de komende tien jaar geleidelijk aan 40 procent goedkoper moeten worden. Ook daalt de subsidie naarmate de stroomprijs daalt, maar daarvan is nog geen sprake. Tegenover deze 18 miljard staat slechts 3 procent extra duurzame energie. Bovendien zal verreweg het grootste deel van dit bedrag terecht komen bij buitenlandse fabrikanten van windmolens.
Daar komt nog bij dat volgens de meeste deskundige windenergie allesbehalve efficiënt is, op zee zeer duur en nauwelijks bijdraagt aan een verbetering van het klimaat. Ze wijzen er ook terecht op dat, zelfs in ons land, zonne-energie de toekomst is; door technologische ontwikkelingen neemt het rendement toe en ook de kosten worden lager. Nog los van de andere nadelen die aan windenergie kleven, zoals horizonvervuiling is deze ontwikkeling een extra argument om de bouw van deze parken voorlopig maar uit te stellen. We zitten straks opgescheept met bijna duizend dure windmolens, terwijl elders in de wereld, gebruik wordt gemaakt van de modernste rendabele zonne-energie.
Om te voorkomen dat de Twee Kamer in de toekomst voor de zoveelste keer een onderzoek moet starten naar weggegooid geld, is het noodzakelijk dat het komende jaar eerst alle kosten en baten van dit windmolenproject in beeld worden gebracht alvorens met de bouw te beginnen. Daarnaast moeten ook betere alternatieven worden bezien zoals een stimulans voor een grootscheepse energiebesparing bij burgers en bedrijven. Elke euro die daaraan wordt uitgegeven heeft voor de groei van onze economie en werkgelegenheid een veel hoger rendement dan euro’ s die aan windparken worden besteed.
THX 1138quote:Op zaterdag 25 januari 2014 12:29 schreef michaelmoore het volgende:
Het geloof in een economische maakbare samenleving door de ambtenaren gaat verder dan ten tijde van het communisme in de USSR
nou dat lijkt me iets te radicaal, maar inzette op energieneutraal bouwen levert wel besparingsrendement op, zeker als je heel oude tochtende corporatieflats die aan de snelweg staan laat slopenquote:Op zaterdag 25 januari 2014 15:08 schreef SaucyCock het volgende:
[..]
THX 1138
Ze kunnen beter een kerncentrale midden in Amsterdam bouwen, als er dan wat mis gaat lost dat gelijk ook veel problemen op.
quote:jagen op wind
In plaats van te zoeken naar technieken die kunnen werken, gaan er miljarden naar technieken waarvan bewezen is dat ze nooit kunnen werken zodat we van olie afhankelijk blijven.
Jagen op wind, de bijbel noemt het al, Prediker 1:15.
is geen complot, maar een redenatie dat besparing beter is, dus klimaatneutraal bouwenquote:
Had het over je linkje naar GS.quote:Op zondag 26 januari 2014 12:24 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
is geen complot, maar een redenatie dat besparing beter is, dus klimaatneutraal bouwen
ik vind dat een leuk stukjequote:
Windmolens passen prima in de Nederlandse energiemix. Die Thoriumreactor is heel leuk maar gewoon nog geen bewezen techniek.quote:Op zondag 26 januari 2014 12:29 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ik vind dat een leuk stukje
windmolens zijn volledig nutteloze investering ,
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thoriumreactor
ik hoor dat ze er een in jouw achtertuin gaan plaatsen vanwege die mixquote:Op zondag 26 januari 2014 12:35 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Windmolens passen prima in de Nederlandse energiemix. Die Thoriumreactor is heel leuk maar gewoon nog geen bewezen techniek.
Dat zijn heel andere windmolens, max acht meter hoog en een sieraad voor het landschapquote:Op zondag 26 januari 2014 12:38 schreef 99.999 het volgende:
Windmolens sieren het Nederlandse landschap al zeker duizend jaar. Dus dat is voor mij niet zo'n probleem.
Dan moet dat wel een heel klein mannetje op een heel klein fietsje zijn als die windmolen acht meter is.quote:Op zondag 26 januari 2014 12:58 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dat zijn heel andere windmolens, max acht meter hoog en een sieraad voor het landschap
[ afbeelding ]
ok twaalf danquote:Op zondag 26 januari 2014 13:03 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Dan moet dat wel een heel klein mannetje op een heel klein fietsje zijn als die windmolen acht meter is.
Doe maar gerust het dubbele. Voor de rest ben je totaal niet gehinderd door kennis van zaken zo te lezen.quote:
Haha, daar geeft hij vaker last vanquote:Op zondag 26 januari 2014 13:07 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Doe maar gerust het dubbele. Voor de rest ben je totaal niet gehinderd door kennis van zaken zo te lezen.
dat is niet het onderwerp van het topicquote:
max acht meter? Die molen op de foto ziet er al uit als 12meter+quote:Op zondag 26 januari 2014 12:58 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dat zijn heel andere windmolens, max acht meter hoog en een sieraad voor het landschap
[ afbeelding ]
ik denk meer 11, 2 meterquote:Op zondag 26 januari 2014 16:32 schreef JaJammerJan het volgende:
[..]
max acht meter? Die molen op de foto ziet er al uit als 12meter+
Windenergie is zo'n beetje de efficienste (en goedkoopste) vorm van duurzame energie, op waterkracht na. Op zee worden zelfs capaciteitsfactoren van 50% gehaald met de modernste turbines. Het levert met een EROEI van ca 20 ook nog eens een belangijke bijdrage aan verbetering van het klimaat.quote:Daar komt nog bij dat volgens de meeste deskundige windenergie allesbehalve efficiënt is, op zee zeer duur en nauwelijks bijdraagt aan een verbetering van het klimaat.
Daar gaat het niet om, het gaat erom dat klimaatneutraal bouwen veel beter is, dan nog meer energie produceren met windturbines die op subsidie draaienquote:Op zondag 26 januari 2014 20:17 schreef cynicus het volgende:
Zijn mening dat we wind maar in moeten ruilen tegen zon is dan ook volledig mis in mijn opinie, we moeten beide doen: wind en zon vullen elkaar heel mooi aan.
Hoezo, ik reageer op het artikel van Vermeend. Er staat slechts 1 zin over energiebesparing bij burgers en bedrijven en niks over klimaatneutraal bouwen (wat overigens net door de overheid is uitgesteld vanwege dat hogere eisen in de bouw het economisch herstel zou vertragen) en hele alineas vol over windturbines...quote:Op zondag 26 januari 2014 20:22 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Daar gaat het niet om, het gaat erom dat klimaatneutraal bouwen veel beter is, dan nog meer energie produceren met windturbines die op subsidie draaien
iedereen staat hier zijn eigen riedeltje af te draaien , ipv eerst te lezen
hier gaat het hele verhaal over, en niet over jou stokpaardjequote:Op zondag 26 januari 2014 20:29 schreef cynicus het volgende:
[..]
Hoezo, ik reageer op het artikel van Vermeend. Er staat slechts 1 zin over energiebesparing bij burgers en bedrijven en niks over klimaatneutraal bouwen (wat overigens net door de overheid is uitgesteld vanwege dat hogere eisen in de bouw het economisch herstel zou vertragen) en hele alineas vol over windturbines...
quote:Volgens Vermeend en Van der Ploeg zijn er betere alternatieven, zoals energiebesparingprojecten waarmee de bouw kan worden gestimuleerd.
We zitten straks opgescheept met bijna duizend lelijke en dure windmolens
De subsidie wordt betaald door een heffing op gas en licht en treft lagere inkomens harder dan hogere.
Om vervolgens ellenlange gekleurde verhalen over windturbines te spugen zonder op het -volgens jouw- onderwerp terug te komen.quote:Op zondag 26 januari 2014 20:33 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
hier gaat het hele verhaal over, en niet over jou stokpaardje
[Volgens Vermeend en Van der Ploeg zijn er betere alternatieven, zoals energiebesparingprojecten waarmee de bouw kan worden gestimuleerd.]
reageer nu eens op het artikel , of heb je aandelen in een windmolen maatschappijquote:Op zondag 26 januari 2014 20:37 schreef cynicus het volgende:
[..]
Om vervolgens ellenlange gekleurde verhalen over windturbines te spugen zonder op het -volgens jouw- onderwerp terug te komen.
Wat heeft een fictionele thoriumreactor trouwens met energiebesparing van doen?
quote:Stoppen met windmolens
door Willem Vermeend en Rick van der Ploeg
AMSTERDAM - Volgens de economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg moet de afspraken in het vorig jaar gesloten Energieakkoord over de bouw van windparken in zee niet door gaan. Deze parken zijn niet rendabel en draaien op subsidies.
Het is weggegooid geld op kosten van de burgers.
Volgens Vermeend en Van der Ploeg zijn er betere alternatieven, zoals energiebesparingsprojecten waarmee de bouw kan worden gestimuleerd.
Foto: .
De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat het niet mogelijk is op wereldniveau tot een effectief klimaatakkoord te komen. De talloze internationale conferenties hebben maar weinig opgeleverd. De meeste landen zijn weliswaar van mening dat het noodzakelijk is om gezamenlijk maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde, maar schrikken terug voor de kosten.
Ze gaan er van uit dat de miljarden aan uitgaven die daarmee gemoeid zijn ten koste gaan van economische groei, de koopkracht van burgers en hun internationale concurrentiekracht. Door de kredietcrisis 2008-2009 is de animo nog verder weg gezakt. De overgrote meerderheid richt zich op het aanpakken van hoog opgelopen overheidsschulden, het stimuleren van de groei en het terugdringen van de werkloosheid en schrapt in de uitgaven voor klimaatbeleid.
Zelfs Duitsland dat tot de koplopers in de wereld behoort op her vlak van het stimuleren van duurzame energie heeft recent besloten de subsidiekraan dicht te draaien omdat de kosten uit de hand zijn gelopen en er steeds meer twijfel is ontstaan over de effectiviteit. Dat zien we nu ook in Brussel. De Europese Commissie is van mening is dat het Europese klimaatbeleid te ver is doorgeschoten. De lastendruk moet omlaag.
Snap je dat echt niet? Dat heb ik gedaan door het stroman argument van Vermeend aan te pakken waardoor de basis onder zijn artikel wegvalt.quote:Op zondag 26 januari 2014 20:38 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
reageer nu eens op het artikel
[..]
maar goed ik ben er wel voor dat men klimaatneutraal gaat bouwen ipv al die gesubsidieerde herrie-makende uitzicht-verpestende windmolens die nooit meer weg gaanquote:Op zondag 26 januari 2014 20:59 schreef cynicus het volgende:
[..]
Snap je dat echt niet? Dat heb ik gedaan door het stroman argument van Vermeend aan te pakken waardoor de basis onder zijn artikel wegvalt.
De eerste twee alineas na de foto in jouw quote zijn correct en valt niks op aan te merken behalve dat het geen onderbouwing geeft waarom alternatieven beter zijn dan wind. Met de derde alinea heb ik moeite. Op zich geeft het nog steeds geen onderbouwing waarom alternatieven beter zijn dan wind maar het doet claims die niet kloppen;
Ah, kijk daar komt de aap uit de mouw.quote:Op zondag 26 januari 2014 21:01 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
maar goed ik ben er wel voor dat men klimaatneutraal gaat bouwen ipv al die gesubsidieerde windmolens
dan zijn we het eensquote:Op zondag 26 januari 2014 21:03 schreef cynicus het volgende:
[..]
Ah, kijk daar komt de aap uit de mouw.
Ik ben overigens ook voor veel strengere energieprestatieregels in de bouw, naast uitrol van duurzame energie opwek.
ja toen was er nog geld zat, en zouden er gas-opbrengsten worden gebruikt voor de subsidies, dat kan nu ook niet meerquote:Op zondag 26 januari 2014 23:44 schreef Hexagon het volgende:
Volgens mij kan ik me nog een optreden van Vermeend herinneren van een jaar of 5 geleden waar hij juist windmolens aan het promoten was. Die kerel komt wel vaker terug op zijn eerdere ideeen.
geef een seen linkje danquote:Op zondag 26 januari 2014 23:44 schreef Hexagon het volgende:
Volgens mij kan ik me nog een optreden van Vermeend herinneren van een jaar of 5 geleden waar hij juist windmolens aan het promoten was. Die kerel komt wel vaker terug op zijn eerdere ideeen.
quote:Urk briest
Het geplande windmolenpark stuit vooral op Urk op veel verzet. De meeste klachten waren dan ook afkomstig van de bewoners van het voormalige eiland.
Die zijn bang dat het park het uitzicht van het kustplaatsje ruïneert.
omdat alle regeringen in alle macht de olie en gas uit de bodem trekken zo snel dat ze peak oil inhalenquote:Op maandag 27 januari 2014 01:43 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Tja, het dilemma is dat momenteel de fossiele brandstoffen wegens een grote voorradigheid goedkoper zijn terwijl we nu al weten dat we over XY jaar geen fossiele brandstoffen meer zullen kunnen gebruiken voor dit doeleinde. Je wil hier op tijd op voorbereid zijn om te voorkomen dat wanneer plotseling de olieprijs sterk zou stijgen - of dat dit (peak oil) het geval gaat zijn laat ik in het midden - je niet meer voldoende stroom kan leveren. Alleen, wanneer start je hiermee en met welke intensiteit wetende dat hoe later je instap hoe beter de duurzamere methodes gaan zijn.
en ook lampenquote:Op maandag 27 januari 2014 10:58 schreef 99.999 het volgende:
Ook met energieneutraal bouwen heb je ook gewoon nutsaansluitingen nodig. Je verbruikt gewoon elektra.
Is het klimaat in zo'n passiefhuis ook nog een beetje aangenaam?quote:Op maandag 27 januari 2014 13:01 schreef Raphaelo het volgende:
Dan nog scheelt het wel veel. Een zogenaamd passiefhuis kan je bijvoorbeeld het hele jaar verwarmen met de hoeveelheid energie die een haardroger levert…
http://nl.wikipedia.org/wiki/Passiefhuis
De verhalen over de VINEX wijken met balansventilatie (Vathorst bijvoorbeeld) zijn inderdaad afschrikwekkend. Maar je moet je realiseren dat dit niet alléén door het concept komt maar ook omdat:quote:Op dinsdag 28 januari 2014 00:34 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Is het klimaat in zo'n passiefhuis ook nog een beetje aangenaam?
Ik moet me inlezen dus misschien valt het allemaal reuze mee maar ik denk dan al snel aan die honderdduizenden huizen waarin geen ramen zitten en waarin een slecht functionerend luchtventilatiesysteem is aangebracht met allerlei gebreken zoals een slechte luchtkwaliteit, ziek wordende mensen (ideale groeibodem voor micro-organismen dankzij de combinatie van warmte en vocht) en lawaai. Bedenk hierbij dat een systeem zo sterk of zo zwak is als de zwakste schakel in dat systeem en dat de mens vaak de zwakste schakel is, zeker als het om een grote groep doorsnee mensen gaat (lang niet iedereen beseft het belang van het goed onderhouden van een luchtventilatiesysteem en veel mensen weigeren om de verantwoordelijkheid te nemen en laten het aan anderen over die dat ook niet doen). Concrete vraag dus: als je kijkt naar alle belangrijke parameters zoals de samenstelling van de lucht en de temperatuur, kan je zo'n passiefhuis net zo aangenaam maken als een gewoon huis?
Dacht ik ook, totdat ik een paar uraniummijnen van dichtbij had gezien.quote:Op maandag 27 januari 2014 03:04 schreef Kikopuz het volgende:
* Kikopuz leest slechts de titel..
Kernenergie. Nuff said
Of het kostenplaatje.quote:Op dinsdag 28 januari 2014 10:12 schreef xpompompomx het volgende:
[..]
Dacht ik ook, totdat ik een paar uraniummijnen van dichtbij heb gezien.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |