abonnement Unibet Coolblue
pi_136510845
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2014 16:42 schreef sirdanilot het volgende:
? 'Gerecht met witlof'?

Witlof doe ik altijd zo:
- Kontje eraf snijden
- Een kegeltje uithollen bij het kontje omdat het binnenste erg bitter is
Daarna kun je kiezen:
- In een ovenschaal doen met plakken kaas en ham erop. Kan wel een beetje lang duren, dus even voorkoken is het beste.
- Smoren in een pan en daarop de ham en kaas (snelle versie maar wel minder mooi).

Je kunt ook een witlofsalade maken trouwens:
- Witlof op bovenstaande manier uithollen, dan dun snijden
- Dressing van mayo-mosterd-beetje honing-citroensap (kan ook met yoghurt)
- Gesneden appel, walnoot en wat rozijntjes erdoorheen
Ja, is dat raar?
Bedankt voor de tips iig, de ham/kaas versie ken ik wel maar ik zoek juist wat inspiratie voor een mooie ovenschotel of taart oid.
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
  zondag 9 februari 2014 @ 16:51:19 #252
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_136511052
Een gerecht met witlof is niet raar.
Uithollen van kontje van de witlof is niet heel erg nodig, zo bitter is dat tegenwoordig niet meer. Ik laat het er gewoon lekker in zitten, luie aap die ik ben ;)

Spruitjes zijn heel lekker in een quiche met wat spekjes erbij (eerst even uitbakken voor je het in de quiche doet). Bijvoorbeeld wat aardappeltjes erdoor, ei/room/melk mengsel en wat geraspte kaas. Heerlijk :)
En ook door de stampot met wat mosterd en oude kaas erg lekker.
De wat nieuwere gerechtjes met spruitjes door ze te roerbakken met sojasaus enzo ben ikzelf niet zo weg van.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 9 februari 2014 @ 16:58:40 #253
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_136511387
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2014 16:42 schreef sirdanilot het volgende:
? 'Gerecht met witlof'?

Witlof doe ik altijd zo:
- Kontje eraf snijden
- Een kegeltje uithollen bij het kontje omdat het binnenste erg bitter is
Daarna kun je kiezen:
- In een ovenschaal doen met plakken kaas en ham erop. Kan wel een beetje lang duren, dus even voorkoken is het beste.
- Smoren in een pan en daarop de ham en kaas (snelle versie maar wel minder mooi).

Je kunt ook een witlofsalade maken trouwens:
- Witlof op bovenstaande manier uithollen, dan dun snijden
- Dressing van mayo-mosterd-beetje honing-citroensap (kan ook met yoghurt)
- Gesneden appel, walnoot en wat rozijntjes erdoorheen
Ik doe het nog makkelijker, witlof in 2en snijden, kern eruit halen, ham om beide helften rollen, in oven schaal, kaas erover (en wat panko/paneermeel) en dan 30 minuten in de oven op 180 graden.
Op die manier wordt de witlof ook prima gaar, de kaas gratineert mooi.
Ook hoef je geen kern uit een kokend hete witlof te halen en je gooit geen vitamines en smaak weg met het kookwater.

Overigens, in stukjes snijden en wokken met wat honing en ketjap is ook erg lekker.
pi_136513702
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2014 09:10 schreef Pietverdriet het volgende:
@ Nutcase (de kwootknop doet het niet meer)
Ik zelf prefereer eentje op basis van Joghurt, met knoflook, zout, peterselie.
Heb je enig idee hoe lang dat dan houdbaar is?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 9 februari 2014 @ 18:37:01 #255
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_136515478
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2014 07:20 schreef NutKees het volgende:
Piet, hoe maak ik lekkere knoflooksaus (voor op pita / shoarma)? Ik kom honderden recepten tegen op internet en heb een goede basis nodig.
Wat ik zelf altijd doe is met Mayonaise en creme fraiche (half om half ongeveer), vers geraspte knoflook erbij, beetje suiker, peper, zout, peterselie en soms doe ik er een beetje citroensap bij.
Smaakt erg lekker, 't is geen shoarmasaus, 't is geen tzaziki maar 't zit er net tussenin, een frisse knoflooksaus dit ligt zoet is (maar dat ligt aan de hoeveelheid suiker)

Ik hou bij deze saus de houdbaarheidsdatum van de creme fraiche aan, meestal een weekje houdbaar zolang je het maar afgedekt bewaart.
pi_136516012
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2014 18:37 schreef SiGNe het volgende:

Ik hou bij deze saus de houdbaarheidsdatum van de creme fraiche aan, meestal een weekje houdbaar zolang je het maar afgedekt bewaart.
Er stond me iets bij van dat je flink ziek kon worden van knoflookolie maken en die te lang bewaren, vandaar.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 9 februari 2014 @ 19:02:41 #257
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_136516516
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2014 18:51 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Er stond me iets bij van dat je flink ziek kon worden van knoflookolie maken en die te lang bewaren, vandaar.
Botulisme dacht ik, maar kan ook een andere schimmel zijn.
Maar dat is als je knoflook maanden in de olie bewaard, als je die tenen eerder uit de olie haalt heb je dat probleem ook niet meer.
En ja kan de olie evt nog verhitten daarna.

Maar in dit geval gaat het gewoon om rauwe knoflook in een sausje op ei- en melkbasis, zou ik niet te lang bewaren.
pi_136519008
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2014 19:02 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Botulisme dacht ik, maar kan ook een andere schimmel zijn.
Maar dat is als je knoflook maanden in de olie bewaard, als je die tenen eerder uit de olie haalt heb je dat probleem ook niet meer.
En ja kan de olie evt nog verhitten daarna.

Maar in dit geval gaat het gewoon om rauwe knoflook in een sausje op ei- en melkbasis, zou ik niet te lang bewaren.
Ik heb zo'n beetje alle in de supermarkt verkrijgbare knoflooksauzen geprobeerd en ik vind ze allemaal vies. Dus dan wil ik het best zelf maken met een beetje yoghurt en mayonaise of creme fraiche, alleen als het dan sneller bederft dan de yoghurt moet ik het weten natuurlijk. Vandaar, dan ga ik niet meteen heel veel maken.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 9 februari 2014 @ 20:08:57 #259
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_136519697
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2014 17:53 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Heb je enig idee hoe lang dat dan houdbaar is?
Weekje ofzo, gewoon de mhd van de yogurt aanhouden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 9 februari 2014 @ 20:11:00 #260
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_136519816
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2014 19:02 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Botulisme dacht ik, maar kan ook een andere schimmel zijn.
Maar dat is als je knoflook maanden in de olie bewaard, als je die tenen eerder uit de olie haalt heb je dat probleem ook niet meer.
En ja kan de olie evt nog verhitten daarna.

Maar in dit geval gaat het gewoon om rauwe knoflook in een sausje op ei- en melkbasis, zou ik niet te lang bewaren.
Wat azijn of citroensap/zuur erbij, of vitamine c, botulisme houdt niet van een zuur milieu
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_136541118
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2014 16:51 schreef Molo het volgende:
Een gerecht met witlof is niet raar.
Uithollen van kontje van de witlof is niet heel erg nodig, zo bitter is dat tegenwoordig niet meer. Ik laat het er gewoon lekker in zitten, luie aap die ik ben ;)

Spruitjes zijn heel lekker in een quiche met wat spekjes erbij (eerst even uitbakken voor je het in de quiche doet). Bijvoorbeeld wat aardappeltjes erdoor, ei/room/melk mengsel en wat geraspte kaas. Heerlijk :)
En ook door de stampot met wat mosterd en oude kaas erg lekker.
De wat nieuwere gerechtjes met spruitjes door ze te roerbakken met sojasaus enzo ben ikzelf niet zo weg van.
Hmm spruitjesquiche, zoiets zocht ik idd :9 thanks!
Maar witlof maakt iedereen dus gewoon als 'bijgerecht'? Mijn schoonma maakt er dmv een knorr-pakje wel eens een ovenschotel van, die is voor geen meter te pruimen en gigantisch hoog in calorieën, dus ik zocht een soort verbeterde, gezonde, pakjesloze versie daarvan :)
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
  maandag 10 februari 2014 @ 11:36:20 #262
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_136541471
Wilof maak ik salade mee
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_136541565
Oke. Bijgerechten dus. Ik zal het wel eerst een keer als bijgerecht bakken/ salade maken en misschien krijg ik dan wel inspiratie voor een ovenschotel o.i.d.
En de spruitjesquiche ^O^ lijkt me lekker.
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
pi_136542596
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2014 11:39 schreef PluisigNijntje het volgende:
Oke. Bijgerechten dus. Ik zal het wel eerst een keer als bijgerecht bakken/ salade maken en misschien krijg ik dan wel inspiratie voor een ovenschotel o.i.d.
En de spruitjesquiche ^O^ lijkt me lekker.
Je kan er wel degelijk een hoofdschotel mee maken zonder de pakjes hoor. Met aardappels en vlees en kaas ed. Misschien vind je hier wat inspiratie:
http://www.smulweb.nl/recepten/witlof++gehakt+ovenschotel
  User die het meest klaagt 2022 maandag 10 februari 2014 @ 12:46:27 #265
414785 sirdanilot
pi_136543798
Ik vind witlof ham-kaas uit d eoven eerlijk gezegd geen 'bijgerecht', maar eerder een 'hoofdschotel', met aardappels en een lekker stukje vlees (kan zelfs zonder vlees want je hebt al ham).
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_136544452
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2014 12:46 schreef sirdanilot het volgende:
Ik vind witlof ham-kaas uit d eoven eerlijk gezegd geen 'bijgerecht', maar eerder een 'hoofdschotel', met aardappels en een lekker stukje vlees (kan zelfs zonder vlees want je hebt al ham).
Als je het zo bekijkt is groente bijna altijd de hoofdschotel, omdat ik daar het meeste van eet met een klein beetje aardappels+vlees..
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
pi_136544617
Heb recentelijk wat pogingen gedaan om rijst te koken in kokosmelk. Heb wat recepten van internet geprobeerd maar, in geen van de gevallen kan ik zeggen dat het nou echt een succes was. Terwijl het wel heel lekker schijnt te zijn. Daarom heb ik het idee dat het aan mijn gebrek aan kookkunsten ligt.

Ik heb standaard supermarktrijst gebruikt, maar ook jasmijnrijst van de toko. Ik gebruik gedeeltelijk water en gedeeltelijk kokosmelk. Kook tot 'putjes' en laat het dan nog even een tijdje in de pan liggen (met deksel).

De rijst is wel goed gekookt, en dus niet hard van binnen. Maar de smaak is niet helemaal zoals ik had gehoopt. Verder vind ik vaak dat de rijst nog te nat is, het blijft meer een soort van pudding, in plaats van individuele rijstkorrels.

Nog een kanttekening voor de kokosmelk; die haal ik uit een blikje, en die was in alle gevallen ook beduidend dikker dan ik had verwacht, meer een soort creme-fraiche/slagroom-achtige substantie in plaats van een melkachtige.

Tips zou ik enorm waarderen :D
  maandag 10 februari 2014 @ 13:11:45 #268
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_136544780
Rijst te nat, volgende keer wat minder water
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_136545166
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2014 13:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Rijst te nat, volgende keer wat minder water
Maar ik met 'm precies af (met een maatbekertje :+ ) Leek me overigens ook de logische oplossing, maar met minder water koekt de rijst aan in het pannetje ;( (Zelfs op klein vuur)
pi_136548995
quote:
7s.gif Op maandag 10 februari 2014 13:07 schreef Sauslepel het volgende:
Heb recentelijk wat pogingen gedaan om rijst te koken in kokosmelk. Heb wat recepten van internet geprobeerd maar, in geen van de gevallen kan ik zeggen dat het nou echt een succes was. Terwijl het wel heel lekker schijnt te zijn. Daarom heb ik het idee dat het aan mijn gebrek aan kookkunsten ligt.

Ik heb standaard supermarktrijst gebruikt, maar ook jasmijnrijst van de toko. Ik gebruik gedeeltelijk water en gedeeltelijk kokosmelk. Kook tot 'putjes' en laat het dan nog even een tijdje in de pan liggen (met deksel).

De rijst is wel goed gekookt, en dus niet hard van binnen. Maar de smaak is niet helemaal zoals ik had gehoopt. Verder vind ik vaak dat de rijst nog te nat is, het blijft meer een soort van pudding, in plaats van individuele rijstkorrels.

Nog een kanttekening voor de kokosmelk; die haal ik uit een blikje, en die was in alle gevallen ook beduidend dikker dan ik had verwacht, meer een soort creme-fraiche/slagroom-achtige substantie in plaats van een melkachtige.

Tips zou ik enorm waarderen :D
Deksel op de pan laten, hoogstens op een 'kiertje', en precies water afmeten.
Maakt een heel groot verschil.

Ik doe het zo, met jasmijnrijst of basmatirijst:
1 mok rijst goed wassen, scheelt een hoop geplak. Dan 1 mok water en 1 mok kokosmelk erbij in een pan. Snuf zout erbij, klein beetje bruine suiker of palmsuiker (echt een klontje maar). Zacht aan de kook brengen en net zolang koken tot er idd putjes in komen te staan. Gas uit, deksel erop laten zitten en 20min laten staan. In de tussentijd andere dingen klaarmaken.
Zo krijg ik altijd hele fijne rijst met losse korrels ook.
pi_136570503
Wij doen het zo: (gebruiken altijd Tilda basmatirijst)

De rijst wassen tot het water helder is. In een pan met water en een beetje zout tot 3 cm boven de rijst. Laten koken tot de rijst half gaar is. Afgieten en in een stoompan of metalen vergiet in ongeveer 10-15 minuten boven een laagje kokend water klaar stomen.

Nooit meer pap, altijd een mooie droge rijst die precies goed is! :Y)
Home computers are being called upon to perform many new functions, including the consumption of homework formerly eaten by the dog.
pi_136570663
Rijst met kokos: een blokje kokos kopen en daarvan een paar flinke eetlepels raspen, dat doe je bij de rijst als die kookt, of als die stoomt (laatste variant is de kokossmaak wat geprononceerder).

Nog lekkerder maken we de rijst door een paar blaadjes djoeroek peroet (citrusblad) mee te koken. mmmmmmmmmmmmmmmmm
Home computers are being called upon to perform many new functions, including the consumption of homework formerly eaten by the dog.
  maandag 10 februari 2014 @ 22:44:26 #273
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_136570716
*knip*
pi_136578444
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2014 18:37 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Wat ik zelf altijd doe is met Mayonaise en creme fraiche (half om half ongeveer), vers geraspte knoflook erbij, beetje suiker, peper, zout, peterselie en soms doe ik er een beetje citroensap bij.
Smaakt erg lekker, 't is geen shoarmasaus, 't is geen tzaziki maar 't zit er net tussenin, een frisse knoflooksaus dit ligt zoet is (maar dat ligt aan de hoeveelheid suiker)

Ik hou bij deze saus de houdbaarheidsdatum van de creme fraiche aan, meestal een weekje houdbaar zolang je het maar afgedekt bewaart.
Beetje laat maar bedankt voor deze tip nog.

Ik kan me nu echter beter concentreren op de pita broodjes, want die willen nog niet goed lukken. Ze worden niet mooi luchtig van binnen (bollen niet op) maar blijven als een platte koek. Heeft iemand een idee wat ik mis doe? Oven niet warm genoeg of iets dergelijks?
  dinsdag 11 februari 2014 @ 14:27:29 #275
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_136586417
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2014 09:38 schreef NutKees het volgende:

[..]

Beetje laat maar bedankt voor deze tip nog.

Ik kan me nu echter beter concentreren op de pita broodjes, want die willen nog niet goed lukken. Ze worden niet mooi luchtig van binnen (bollen niet op) maar blijven als een platte koek. Heeft iemand een idee wat ik mis doe? Oven niet warm genoeg of iets dergelijks?
Koop je pita's bij de Turkse bakker en niet bij de supermarkt.
Die Bolletje pita's smaken ook heel anders kwam ik een tijd geleden achter.
Gewoon Huda bread of Arab bread kopen.
Die dingen kan je ook als wrap gebruiken trouwens (smaakt ook beter dan Tortilla's)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')