Je zou ook eens kunnen kijken wat ze in het Carabisch gebied en Mexico met vis doen.quote:Op vrijdag 20 december 2013 22:33 schreef Aiko_ het volgende:
ik zoek een lekker recept met vis. we houden van pittig maar niet wéér ikan bali of iets dergelijks. Europees of Arabisch met een bite, zeg maar.
Suggesties?
Goede knoflook nemen..quote:Op zaterdag 21 december 2013 14:32 schreef Bienelientjee het volgende:
Wat is volgens jullie de beste manier om knoflook te bewaren? Wij hebben ze op een droge donkere plek liggen, maar bij ons beginnen ze altijd binnen no time te groeien!
Ik zou er geen wildfond voor gebruiken, ik denk dat dat te uitgesproken van smaak is..quote:Op zaterdag 21 december 2013 15:43 schreef Sorella het volgende:
Ik ga een portsaus maken maar ik kan geen kalfs fond vinden kan ik daar ook wild fond voor gebruiken, die heb ik nog staan namelijk of toch beter een ander soort fond ?
ik haal de bol uit elkaar en doe de losse teentjes in een bakje in de vriezer. vlak voor gebruik de benodigde hoeveelheid uit het bakje halen en even laten liggen om te ontdooien.quote:Op zaterdag 21 december 2013 14:32 schreef Bienelientjee het volgende:
Wat is volgens jullie de beste manier om knoflook te bewaren? Wij hebben ze op een droge donkere plek liggen, maar bij ons beginnen ze altijd binnen no time te groeien!
Kip/gevogelte ligt dichter bij kalf.quote:Op zaterdag 21 december 2013 15:43 schreef Sorella het volgende:
Ik ga een portsaus maken maar ik kan geen kalfs fond vinden kan ik daar ook wild fond voor gebruiken, die heb ik nog staan namelijk of toch beter een ander soort fond ?
Daar ben ik dus ook een beetje bang voorquote:Op zaterdag 21 december 2013 17:43 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ik zou er geen wildfond voor gebruiken, ik denk dat dat te uitgesproken van smaak is..
Gevogelte fond heb ik wel zien staan dan koop ik die wel.quote:Op zaterdag 21 december 2013 18:10 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Kip/gevogelte ligt dichter bij kalf.
Maar wildfond zal vast ook lekker zijn hoor. Wel krachtiger. Misschien dan wat minder van gebruiken?
Een kwartel is te klein voor een hoofdgerecht. Ik vind kwartels lekker om te ontbenen, dan te vullen met bv in tomatensap of bouillon gekookte rijst, kipgehaktquote:Op zaterdag 21 december 2013 16:47 schreef Fokpop het volgende:
PIET KOM ALSJEBLIEFT TERUG IK HEB JE NODIG VOOR KERSTMIS (vorig jaar jouw recept voor eend, jaar daarvoor hertenbiefstuk met cranberrysaus op jouw aanraden en vijgen met spek)
Is kwartel een goed idee als hoofdgerecht of te klein? en wat is een lekker recept voor gevulde kwartel?
Gekochte fond is waardeloos. Maak een bouillon van een paar kippenpoten, ui, prei, peperkorrel, foelie, laurierblad etc maar geen zout, paar uur trekken, zeven, inkoken.quote:Op zaterdag 21 december 2013 19:34 schreef Sorella het volgende:
[..]
Gevogelte fond heb ik wel zien staan dan koop ik die wel.
Meeste roze komt uit frankrijk en is een andere soort dan die witte bollen, die komen meestal uit china en zijn oud.quote:Op zaterdag 21 december 2013 17:20 schreef sirdanilot het volgende:
Is alle roze knoflook dan van betere kwaliteit dan de witte? Ik koop meestal wat ik het eerste zie, soms zijn ze een beetje roze, meestal niet. Als dit zo is pak ik vaker de roze denk ik.
Eend is zó lekker hadden wij vorig jaar met kerst. Hij moest wel 4u in de oven maar dan heb je ook wat. En het vet dat eraf kwam heb ik gezuiverd en gaf alles waar je het in deed een heerlijk rijke smaak.
Pan soep geforceerd koelen door hem in een bak met ijswater te zetten en dan in de koelkast.quote:Op zaterdag 21 december 2013 19:42 schreef roos85 het volgende:
Piet, ik heb een tijdje terug verse tomatensoep gemaakt.
De dag daarna was deze zuur.. Hoe kan ik dat volgende keer voorkomen?
Ik ben geen legende, ik ben een religie.quote:
Dankjequote:Op zaterdag 21 december 2013 19:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pan soep geforceerd koelen door hem in een bak met ijswater te zetten en dan in de koelkast.
Godslastering is van alle tijden. Maar welkom terug!quote:Op zaterdag 21 december 2013 19:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ben geen legende, ik ben een religie.
Zeg af en toe wat verstandige dingen, en mensen maken daar een hoop fuzz over.
Neem JC, die zei dat het toch leuk zou zijn dat mensen wat aardiger tegen elkaar waren. Werd tegen een boom gespijkerd, en men viert dat nog steeds.
Ik zei een modje de waarheid en werd een maand gebanned, schold niet, zei gewoon wat hij deed.
Jezus ben je niet maar wie bereidde eigenlijk het laatse avondmaal?quote:Op zaterdag 21 december 2013 19:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ben geen legende, ik ben een religie.
Zeg af en toe wat verstandige dingen, en mensen maken daar een hoop fuzz over.
Neem JC, die zei dat het toch leuk zou zijn dat mensen wat aardiger tegen elkaar waren. Werd tegen een boom gespijkerd, en men viert dat nog steeds.
Ik zei een modje de waarheid en werd een maand gebanned, schold niet, zei gewoon wat hij deed.
Ga koken krengquote:Op zaterdag 21 december 2013 19:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ben geen legende, ik ben een religie.
Zeg af en toe wat verstandige dingen, en mensen maken daar een hoop fuzz over.
Neem JC, die zei dat het toch leuk zou zijn dat mensen wat aardiger tegen elkaar waren. Werd tegen een boom gespijkerd, en men viert dat nog steeds.
Ik zei een modje de waarheid en werd een maand gebanned, schold niet, zei gewoon wat hij deed.
Kennelijk is daar ook nog verschil in want de roze knoflook die ik koop is vrij groot (zo breed als een mandarijn, misschien iets groter) en heeft een pittige, aardse smaak, niet echt zoet.quote:Op zaterdag 21 december 2013 17:35 schreef -J-D- het volgende:
Roze knoflook is wat subtieler en zoeter van smaak. Vind ik lekkerder dan gewone knoflook
de bouillon die ik net beschreef nog verder inkoken dan fond. Dit is dan de basis voor je sauzen. Is in de koelkast maar een paar dagen houdbaar.quote:Op zaterdag 21 december 2013 20:08 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Jezus ben je niet maar wie bereidde eigenlijk het laatse avondmaal?
Goed dat je weer terug bent met je expertise, hebben we vooral deze feestdagen weer keihard nodig
(Kan je niet ook soort onderdeel van de crew worden? Genoeg jonge modjes die het beter denken te weten dan mensen met ervaring maar er zijn er maar weinig die zoveel goede (kook)tips geven als jij.
crew kan minder makkelijk geband worden)
En meteen ook maar een culinaire vraag, hoe maak ik een goede demi-glace saus?
en hoe lang is dat houdbaar? (helaas geen goed werkende vriezer,roomijs smelt zelfs, 't enige ijs dat er vormt is op de wanden van de vriezer)
Ik had ook ergens iets gelezen over een espagnolesaus maken en die dan verder inkoken.quote:Op zaterdag 21 december 2013 20:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
de bouillon die ik net beschreef nog verder inkoken dan fond. Dit is dan de basis voor je sauzen. Is in de koelkast maar een paar dagen houdbaar.
Geen idee, ga deze kerst niet koken. Heb de afgelopen 2 kersten voor de hele familie gekookt en daar ga ik nu eten.quote:Op zaterdag 21 december 2013 20:10 schreef fotostarter het volgende:
Piet, welkom terug!
Wat staat er met de Kerst op jouw menu eigenlijk?
Een espangole is, net als fond en de demi glace een basissaus waar anderen op baseerd, zoals je een bechamel gebruikt voor bv een kaassaus, of een champigon roomsausquote:Op zaterdag 21 december 2013 20:28 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Ik had ook ergens iets gelezen over een espagnolesaus maken en die dan verder inkoken.
maar een goede bouillon/fond goed inkoken kan dus ook?
Weer wat geleerd Meteen fijn dat je er weer bentquote:Op zaterdag 21 december 2013 20:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een espangole is, net als fond en de demi glace een basissaus waar anderen op baseerd, zoals je een bechamel gebruikt voor bv een kaassaus, of een champigon roomsaus
Je doet het simpel klinken maar ik ga er ergens wel meteen vanuit dat het zelfgemaakte frieten waren en handgemaakte kroketten..quote:Op zaterdag 21 december 2013 20:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Geen idee, ga deze kerst niet koken. Heb de afgelopen 2 kersten voor de hele familie gekookt en daar ga ik nu eten.
Vanavond was het friet en kroketten.
Vooraf een pompoensoep met jacobsschelpen.
Search text "kookboekje"quote:Op zaterdag 21 december 2013 21:10 schreef sirdanilot het volgende:
Een espagnole ken ik gewoon als 'bruine basissaus', staat ook in mijn oude vertrouwde blueband kookboekje (echt super handig kookboekje, alleen overal waar normaal 'boter' zou staan staat 'BlueBand' )
Niets tegen eenvoudig eten, liever een goedgemaakte hutspot met klapstuk dan gepruts met pakjesquote:Op zaterdag 21 december 2013 20:42 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Je doet het simpel klinken maar ik ga er ergens wel meteen vanuit dat het zelfgemaakte frieten waren en handgemaakte kroketten..
En groot gelijk dat je met kerst eens niet kookt, ook koks moeten eens de recepten van andere (hobby)koks proeven.
Lijkt me alleen voor een professional wel moeilijk om de hobby-producten van een ander te beoordelen.
aan de andere kant.. met tips kan je een hoop mensen verder helpen en heb je op die manier ook weer plezier van je werk.
Piet is weer terug hoor, die hoeft niet meer verleid te worden met rare recepten en misbakselsquote:Op zaterdag 21 december 2013 22:42 schreef Adomas het volgende:
Ik zit alweer aan de boter, hoor. Lekker met een glas witte wijn met spa.
Ik kick 'm nog even nu Piet terug is, en zodat Robin het hopelijk ook leest want ik vermoed dat ik daar moet zijn voor winnende tip!quote:Op vrijdag 20 december 2013 21:27 schreef Sjaam het volgende:
Als ik gefrituurde garnalen maak, met panko, hoe moet ik dat dan aanpakken? Eerst bloem en ei? Ik las ook ergens eerst door tempura? Kruiden? Hoe lang moet ik ze bakken? Nog tips voor saus?
Garnalen pellen maar staart eraan latenquote:Op zondag 22 december 2013 09:54 schreef Sjaam het volgende:
[..]
Ik kick 'm nog even nu Piet terug is, en zodat Robin het hopelijk ook leest want ik vermoed dat ik daar moet zijn voor winnende tip!
( en ook bedankt voor de tip die ik al had gekregen, zeker het proberen waard)
In Nederland zijn veel meer soorten te koop. Je moet alleen even weten waar. Eemlook is zo'n bedrijf. Kweekt zelf ieder jaar 150 soorten knoflook. Je kunt knoflook nu nog in de grond stoppen. Dan kun je volgend niet alleen de bol eten maar ook de bloem (indien aanwezig) en de stengel.quote:Op zaterdag 21 december 2013 20:14 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Kennelijk is daar ook nog verschil in want de roze knoflook die ik koop is vrij groot (zo breed als een mandarijn, misschien iets groter) en heeft een pittige, aardse smaak, niet echt zoet.
[ afbeelding ]
Qua maat is die in elk geval een stuk groter dan de standaard knoflook van de supermarkten, de verse knoflook komt er overigens bij in de buurt qua grootte en smaak.
Ik denk dat dat dezelfde knoflook is alleen is de smaak nog wat milder omdat het vers is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |