Nou!quote:Op vrijdag 19 september 2014 14:40 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Hee, hij is wel een technicus hoor!
Ik zet de pannen zelf nooit speciaal ingevet weg.quote:Het meeste wat me aan die De Buyer pannen tegenstaat is dat ingevet weg moeten zetten elke keer.
Dat vind ik nogal een gedoe.
Maargoed, we zien wel. Als de nieuwe pannen weer stuk zijn schup ik het topic weer omhoog in elk geval
Het werkt, elke dag een zelfs een stukje beter. Echt leuk om het verschil tussen de eerste paar pogingen en nu is, een verschil van dag op nacht. Verder heb ik geen flauw idee hoe het proces precies werkt. Dood ga ik toch wel, ik leef al mijn hele leven onder de rook van Rotterdam en Pernis.quote:Op vrijdag 19 september 2014 00:13 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Waaruit bestaat die "extra laag natuurlijke anti-aanbaklaag"?
Kooksprookjes en dure merken gegeil volgens mij. En als dit koolstof zou zijn dan is dat zwaar ongezond.
En waaruit bestaat het "wel wat onderhoud" als je zo'n laag moet laten "groeien"?
Onderhoud is af en toe oliën, of wanneer je 'laag' aangetast is weer opnieuw inbakken.quote:A new pan (bare metal) is porous[citation needed] and will grab food tightly, and must either be oiled before cooking or seasoned. This base coat is initially created by a process of layering a very thin coat of oil on the pan. Then, the oil is polymerized to the metal's surface with high heat for a duration. The base coat will eventually develop a more refined coating through use, e.g., frying or searing, and darken over time. This entire process is known as "seasoning". The colour of the coating is commonly known as its "patina".
Yep, dat valt mij ook op, en als ze de boel verkutten is de pan schuldquote:Op maandag 22 september 2014 09:17 schreef Lienekien het volgende:
Het is schijnbaar erg moeilijk voor mensen om niet met 'bestek' in een teflonpan te gaan lopen prutsen.
Je kunt hem ook in één keer goed maken, door in hele dunne laagjes olie in te branden, geen druppels maar een laagje met keukenpapier uitsmeren, tussendoor afkoelen en opnieuw. Dan moet je dus tussendoor wel veel wachten, want zo'n dikke pan blijft wel even warm. Voordeel is dat je het spiegelglad krijgt.quote:Op maandag 22 september 2014 09:15 schreef Maleco het volgende:
Zelf heb ik een aantal DeBuyer pannen en ik moet zeggen, ik ben fan.
Ze zijn lekker degelijk (zwaar) en je kunt er mee doen wat je wilt.
Het duurt even voor je die natuurlijk anti-aanbak laag hebt,
maar daarna bakt ook niks meer aan.
-Mes niet opbergen na gebruik = levenslang solitaire opsluitingquote:Op maandag 22 september 2014 09:17 schreef Lienekien het volgende:
Het is schijnbaar erg moeilijk voor mensen om niet met 'bestek' in een teflonpan te gaan lopen prutsen.
Ook zonder bestek krijg je een teflon kapot. Dat spul vernietigd zichzelf.quote:Op maandag 22 september 2014 09:17 schreef Lienekien het volgende:
Het is schijnbaar erg moeilijk voor mensen om niet met 'bestek' in een teflonpan te gaan lopen prutsen.
Zal best dat het geen eeuwig leven heeft, maar met bestek in je teflonpan gaan is gewoon dom.quote:Op maandag 22 september 2014 18:59 schreef Fer het volgende:
[..]
Ook zonder bestek krijg je een teflon kapot. Dat spul vernietigd zichzelf.
Zit nog te twijfelen over een Demeyere koekenpan of keramische. Dat inbranden en vet houden is niet mijn ding.
Zo'n pan met sop wassen of in de vaatwasser is ook wel zo fris.
De vaatwasser helpt ook niet echt bij de levensduur van een teflon pan.quote:Op maandag 22 september 2014 18:59 schreef Fer het volgende:
Zo'n pan met sop wassen of in de vaatwasser is ook wel zo fris.
Ik weet nog niet hoe je een plaatje moet posten...quote:Op maandag 22 september 2014 09:38 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Het werkt, elke dag een zelfs een stukje beter. Echt leuk om het verschil tussen de eerste paar pogingen en nu is, een verschil van dag op nacht. Verder heb ik geen flauw idee hoe het proces precies werkt. Dood ga ik toch wel, ik leef al mijn hele leven onder de rook van Rotterdam en Pernis.![]()
Wat info van wiki. Zegt mij verder niks. Mocht je meer willen weten Google dan 'seasoning' oid.
[..]
Onderhoud is af en toe oliën, of wanneer je 'laag' aangetast is weer opnieuw inbakken.
Oh en plaatstaal is spotgoedkoop.
Het is niet zo giftig als teflon.quote:Op woensdag 24 september 2014 07:15 schreef RobinOok het volgende:
En dat zoetzure gerecht heb je gewoon opgegeten?
Dat is of een slecht ingewerkte pan of de eigenaar heeft de seasoning eraf geschrobt. Ik zal vanaaf een foto posten van mijn pan(nen), ziet er een stuk beter uit.quote:Op dinsdag 23 september 2014 19:03 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ik weet nog niet hoe je een plaatje moet posten...
Maar als je de link klikt en het plaatje rechtsboven ziet... Dat wil je toch niet echt? Of wel?
http://en.wikipedia.org/wiki/Seasoning_(cookware)
(wellicht kan iemand die foto even in het groot posten als afschrikwekkend voorbeeld...)
En je kan er geen tomaten of anderszins zure dingen in doen want dan lost die onappetijtelijke laag op in je gerecht.![]()
Ik zeg hier driewerf bah! Ik ga voor de keramische anti-aanbaklaag.
[ afbeelding ]
Keramisch, Piet. Keramisch.quote:Op donderdag 25 september 2014 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Vies zijn van gepolymeriseerde plantaardige olie, en telfon prefereren...
Nou is teflon nulkommanul giftig, dus dat lijkt me sterk.quote:Op woensdag 24 september 2014 16:10 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het is niet zo giftig als teflon.
Zou je hier misschien wat meer over kunnen zeggen? Wat ik zie op de foto is n.l. een warsige laag meuk.quote:Op donderdag 25 september 2014 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Vies zijn van gepolymeriseerde plantaardige olie, en telfon prefereren...
Het patina wat zich vormt in een goed ingewerkte plaatstalen of gietijzeren koekenpan is plantaardige olie die polymeren gevormd hebben.quote:Op donderdag 25 september 2014 20:05 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Zou je hier misschien wat meer over kunnen zeggen? Wat ik zie op de foto is n.l. een warsige laag meuk.
In veel documenten vind ik wat jij zegt alleen maar in verband met polytetrafluorethyleen en dat is inderdaad teflon... Eigenlijk nergens dat je zoiets zelf zou kunnen maken door olie te verbranden.quote:Op donderdag 25 september 2014 20:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het patina wat zich vormt in een goed ingewerkte plaatstalen of gietijzeren koekenpan is plantaardige olie die polymeren gevormd hebben.
Die lijkt mij ook niet goed ingewerkt. De laag is niet glad, wat al niet goed is voor de anti-aanbakeigenschappen, dat krijg je als hem inbrandt met een stuk spek of een plens olie denk ik. Als de eerste laag niet glad is, zijn alle lagen die zich door gebruik vormen dat ook niet. Daarnaast lijkt mij deze pan gewoon aangetast door water of zuren. Ik ken de laag wel die op plaatstaal komt na jaren intensief gebruik, en die is ook niet blinkend glad, maar ziet er een stuk beter uit dan dit.quote:Op donderdag 25 september 2014 20:05 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Zou je hier misschien wat meer over kunnen zeggen? Wat ik zie op de foto is n.l. een warsige laag meuk.
Ik weet dat jij een man van de wetenschap bent. Zou jij dan kunnen vertellen waar de processen die dit mogelijk maken beschreven zijn? Vooralsnog denk ik dat het in het gigantisch dikke boek van kooksprook behoort, maar ik laat me graag overtuigen.quote:Op donderdag 25 september 2014 20:17 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Die lijkt mij ook niet goed ingewerkt. De laag is niet glad, wat al niet goed is voor de anti-aanbakeigenschappen, dat krijg je als hem inbrandt met een stuk spek of een plens olie denk ik. Als de eerste laag niet glad is, zijn alle lagen die zich door gebruik vormen dat ook niet. Daarnaast lijkt mij deze pan gewoon aangetast door water of zuren. Ik ken de laag wel die op plaatstaal komt na jaren intensief gebruik, en die is ook niet blinkend glad, maar ziet er een stuk beter uit dan dit.
Nee, ik geloof alleen niet dat je door olie te verbranden een werkende, niet-kankerverwekkende anti-aanbaklaag kan maken, althans dat is nergens in serieuze bronnen (mij bekend) te vinden.quote:Op donderdag 25 september 2014 16:22 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Dat is of een slecht ingewerkte pan of de eigenaar heeft de seasoning eraf geschrobt. Ik zal vanaaf een foto posten van mijn pan(nen), ziet er een stuk beter uit.
De meeste zure bereidingen durf ik ik ondertussen ook wel aan in mijn plaatstalen pannen te doen. Een zure saus zoals tomatensaus maak ik in een goedkoop rvs pannentje of een braadpan met deksel.
Ik denk dat je een te groot punt maakt van het bah-gehalte.
Nee, ik weet heel weinig van scheikunde. Er zijn verschillende theorien over maar de zin of onzin daarvan ontrekt zich aan mijn oordeel. Empirie bestaat echter ook zonder hypothesevorming en wetenschappelijk onderzoek. De wijzen van inbranden zijn waarschijnlijk door koks ontdekt en doorontwikkeld, door te kijken wat het beste beviel. En dan zijn er nog wat mensen die de theorie gebruiken om een manier en bijbehorende olie als beter te verklaren. Ik heb er maar een gekozen die mij onderbouwd en zorgvuldig leek toen ik zelf pannen ging inbranden.quote:Op donderdag 25 september 2014 20:24 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ik weet dat jij een man van de wetenschap bent. Zou jij dan kunnen vertellen waar de processen die dit mogelijk maken beschreven zijn? Vooralsnog denk ik dat het in het gigantisch dikke boek van kooksprook behoort, maar ik laat me graag overtuigen.
Dank. Dan nog maar even afwachten wat Piet hierover kan vertellen.quote:Op donderdag 25 september 2014 20:37 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee, ik weet heel weinig van scheikunde. Er zijn verschillende theorien over maar de zin of onzin daarvan ontrekt zich aan mijn oordeel. Empirie bestaat echter ook zonder hypothesevorming en wetenschappelijk onderzoek. De wijzen van inbranden zijn waarschijnlijk door koks ontdekt en doorontwikkeld, door te kijken wat het beste beviel. En dan zijn er nog wat mensen die de theorie gebruiken om een manier en bijbehorende olie als beter te verklaren. Ik heb er maar een gekozen die mij onderbouwd en zorgvuldig leek toen ik zelf pannen ging inbranden.
Ik weet hoe goed ingebrande en ingewerkte plaatstalen pannen eruit zien en aanvoelen doordat ik heel lang geleden in een keuken heb gewerkt. Voor de wetenschap dat je geen gladde laag krijgt van inbrandende druppels en plassen vet volstaat gezond verstand, en de verkleuring op de foto lijkt erg op mijn pan toen ik er natte zure etensresten in had laten staan en ik opnieuw kon gaan inbranden.
quote:Op donderdag 25 september 2014 22:05 schreef Bart2002 het volgende:
Dus het is de snackbar en de chinees these days...
Je hebt wel wat losgemaakt onder het volk met je antiaanbakkutdingen![]()
Nouja met een beetje kunst en vliegwerk is er nog wel mee te bakken, maar lang niet alles meer.quote:Op donderdag 25 september 2014 22:05 schreef Bart2002 het volgende:
Dus het is de snackbar en de chinees these days...
Je hebt wel wat losgemaakt onder het volk met je antiaanbakkutdingen![]()
Wat ik heb gevonden is o.a. dit:quote:Op donderdag 25 september 2014 21:49 schreef Bart2002 het volgende:
Ziet er professioneel uit. Maar volgens mij gebaseerd op gebakken lucht en volkomen ongezond.
"Wax", die natuurlijk speciaal is, en zij verkopen alleen het juiste merk... verbranden om "patina" te verkrijgen. De term "patina" in verband met pannen lijkt uitsluitend te vinden te zijn bij pannenfabrikanten (die geen bronnenmateriaal geven) en op barbequefora waar iedereen elkaar overschrijft. Humbug, of er moet iemand met een echt overtuigend verhaal komen, met bewijs.
Je kunt heel vrijblijvende zaken gebruiken, Spekvet, Cisco, Arachideolie of olijfolie, (waarom ze dat allemaal met een hoofdletter schrijven, maar olijfolie dan weer niet...) alles geen probleem en dan zo tussen de 200 a 240 graden, wat jij wilt, als het maar rookt.
Het is allemaal zo onwetenschappelijk, zo vrijblijvend, en er is geen enkele verwijzing naar de processen die dit wonder mogelijk mogelijk maakt.
Tsja, misschien had ik niet over "wetenschappelijk" moeten beginnen want dan krijg je zoiets wat je dan in je vrije weekend moet lezen en begrijpen (plus overhoring)...quote:Op donderdag 25 september 2014 22:49 schreef Igen het volgende:
[..]
Wat ik heb gevonden is o.a. dit:
Google Books
("Organic Coatings: Science and Technology" van Wicks et.al., hoofdstuk 14 over "drying oils")
Het gaat niet specifiek over pannen en ergens in de tekst wordt volgens mij ook gezegd dat de scheikundige wetenschap nog niet alle details van dit soort processen kent. Maar ten eerste is het idee van zo'n coating ("patina") dus zeker geen flauwekul, en er wordt ook genoemd welke soorten olie geschikt zijn en waarom.
Ik lees dat boek ook niet op de vrije zondagavond even uit hoor.quote:Op donderdag 25 september 2014 23:12 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Tsja, misschien had ik niet over "wetenschappelijk" moeten beginnen want dan krijg je zoiets wat je dan in je vrije weekend moet lezen en begrijpen (plus overhoring)...
Bovengenoemd document gaat mij enigszins boven de pet.
Maar is het echt zo dat de scheikunde nog van veel dingen niet precies weet hoe het werkt?
Ik weet er zelf ook niet veel van (net als Weltschmerz) dus ik ben puur blanco.
De pannenfabrikanten en de barbequeprofessionals zijn blijkbaar wel op de hoogte, ik vraag me af hoe dit kan.
Als het fenomeen van inbranden werkelijk bestaat.quote:Op vrijdag 26 september 2014 00:12 schreef Igen het volgende:
Maar een wetenschappelijk bewijs over welke manier van inbranden nou het allerbeste werkt, zou wel leuk zijn natuurlijk.
Jawel, het heeft alles met elkaar te maken. Vernissen en inbranden gaat beide om polymerisatie: onverzadigde koolstofketens in de olie vormen dwarsverbindingen met elkaar, zodat hele grote, complexe en vertakte polymeren ontstaan die de laag hun hardheid geven.quote:Op vrijdag 26 september 2014 00:19 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Als het fenomeen van inbranden werkelijk bestaat.
Over je post hierboven:
Vernissen van hout en schilderijen heeft bij ons thuis niets te maken met het verbranden van olie en voedselresten in een pan. Maar misschien wisten wij niet beter...
Vernis is m.i. gewoon een laagje lak, al dan niet te verstuiven in verdunde vorm.
Hout en schilderijen worden doorgaans niet boven 180 graden verhit.
Maar kan men zoiets met willekeurige variabelen (materiaal, tijd, vetstof, temperatuur, amateurkok) ook met succes voor elkaar krijgen in het pannengebeuren?quote:Op vrijdag 26 september 2014 00:21 schreef Igen het volgende:
[..]
Jawel, het heeft alles met elkaar te maken. Vernissen en inbranden gaat beide om polymerisatie: onverzadigde koolstofketens in de olie vormen dwarsverbindingen met elkaar, zodat hele grote, complexe en vertakte polymeren ontstaan die de laag hun hardheid geven.
Dus, mijn eten bakt niet meer aan puur door mijn geloof en wilskracht?quote:Op vrijdag 26 september 2014 00:34 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Maar kan men zoiets met willekeurige variabelen (materiaal, tijd, vetstof, temperatuur, amateurkok) ook met succes voor elkaar krijgen in het pannengebeuren?
Dat is voor mij de vraag.
Weet je, iedereen is daar zo stellig in (jij niet hoor) terwijl het op zijn hoogst twijfelachtig is.
Voordat Newton zijn theorie over de zwaartekracht ontwikkelde vielen appels ook al van boven naar beneden. Je hoeft niet te weten hoe iets precies werkt om vast te stellen dat het werkt. Als je het beter wil laten werken is weten hoe het werkt meestal wel nuttig, maar decennia praktische ervaring door vele professionals is ook wat waard.quote:Op vrijdag 26 september 2014 00:34 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Maar kan men zoiets met willekeurige variabelen (materiaal, tijd, vetstof, temperatuur, amateurkok) ook met succes voor elkaar krijgen in het pannengebeuren?
Dat is voor mij de vraag.
Weet je, iedereen is daar zo stellig in (jij niet hoor) terwijl het op zijn hoogst twijfelachtig is.
Zo weten we bijvoorbeeld nog steeds niet waarom een fiets overeind blijftquote:Op vrijdag 26 september 2014 10:21 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Voordat Newton zijn theorie over de zwaartekracht ontwikkelde vielen appels ook al van boven naar beneden. Je hoeft niet te weten hoe iets precies werkt om vast te stellen dat het werkt. Als je het beter wil laten werken is weten hoe het werkt meestal wel nuttig, maar decennia praktische ervaring door vele professionals is ook wat waard.
Dat heet een standaard.quote:Op vrijdag 26 september 2014 15:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zo weten we bijvoorbeeld nog steeds niet waarom een fiets overeind blijft
Warm tot heet water, geen sop, en rustig schrobben/afvegen met zo'n rvs bolletje (je wilt je laag er ook weer niet afrossen). Gietijzer is uiteraard ook een goed medium.quote:Op vrijdag 26 september 2014 15:53 schreef ClapClapYourHands het volgende:
Wacht...Zo'n plaatstaal pan maak je dus nooit echt schoon? Alleen water? Ik word zelf ook een beetje moe van die anti aanbakdingen dus misschien koop ik wel zo'n plaatstaal pan
Hmm oké, thanks. Weer wat geleerd vandaagquote:Op vrijdag 26 september 2014 16:02 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Warm tot heet water, geen sop, en rustig schrobben/afvegen met zo'n rvs bolletje (je wilt je laag er ook weer niet afrossen). Gietijzer is uiteraard ook een goed medium.
[ afbeelding ]
Het was niet het gyroscopisch effect, en ook niet het caster in combinatie met de zwaartekracht en het evenwichtsgevoel heb ik begrepen. Maar het verhindert mij inderdaad niet om te fietsen.quote:Op vrijdag 26 september 2014 15:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zo weten we bijvoorbeeld nog steeds niet waarom een fiets overeind blijft
Ik zou zeggen koop een pan en probeer het want ik geloof niet dat hier iemand je zal kunnen overtuigen en ik denk ook niet dat de NASA tijd voor je gaat vrijmaken.quote:Op vrijdag 26 september 2014 00:34 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Maar kan men zoiets met willekeurige variabelen (materiaal, tijd, vetstof, temperatuur, amateurkok) ook met succes voor elkaar krijgen in het pannengebeuren?
Dat is voor mij de vraag.
Weet je, iedereen is daar zo stellig in (jij niet hoor) terwijl het op zijn hoogst twijfelachtig is.
Flauw. Maar doe eens een poging.quote:Op zaterdag 27 september 2014 21:28 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ik zou zeggen koop een pan en probeer het want ik geloof niet dat hier iemand je zal kunnen overtuigen en ik denk ook niet dat de NASA tijd voor je gaat vrijmaken.
Je het wel recht van spreken hoor, maar zeg nou zelf, gaat iemand hier jou overtuigen? Het staat blijkbaar nergens in een rapport dus ik zeg neem een pan en probeer het eens. Spaart een hoop tijd....quote:Op zaterdag 27 september 2014 21:45 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Flauw. Maar doe eens een poging.
Ik heb overigens een oom bij NASA en hij zou het proberen voor me (hij kon echter niets beloven).
Weet je, ik vind het een twijfelachtig fenomeen en het blijkt heel moeilijk te zijn om het bestaan aan te tonen.
En jouw reactie, dat je het zelf moet proeven/proberen/horen/voelen/aanschaffen anders heb je geen recht van spreken, heeft een naam.
(en met Robin hierboven)
Nee...quote:Op zaterdag 27 september 2014 21:45 schreef RobinOok het volgende:
Is dat ook je advies bij homeopathie? Gewoon eens kijken of het voor jou werkt....
Water bedoel je?quote:Op zaterdag 27 september 2014 22:15 schreef Bramito het volgende:
[..]
Niet echt te vergelijken met het meten van het effect van een geneesmiddel.
Het is mijn particuliere kruistocht tegen misverstand en onzin, vind ik leuk.quote:Op zaterdag 27 september 2014 22:09 schreef Bramito het volgende:
[..]
Je het wel recht van spreken hoor, maar zeg nou zelf, gaat iemand hier jou overtuigen? Het staat blijkbaar nergens in een rapport dus ik zeg neem een pan en probeer het eens. Spaart een hoop tijd....
En jij belt zeker eerst met TNO als je een nieuw waspoeder koopt?quote:Op zaterdag 27 september 2014 22:24 schreef RobinOok het volgende:
Oh. Daar denkt mijn buurvrouw anders over, heel eenvoudig: ziek, druppeltjes, resultaat.
Tsja, bewijzen in de wetenschappelijke zin van het woord niet nee. Dus als ik het goed begrijp is dat, ook al heb je het zelf ervaren, je eerst het wetenschappelijk onderzoek moet zien om het te geloven?quote:Op zaterdag 27 september 2014 22:27 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Het is mijn particuliere kruistocht tegen misverstand en onzin, vind ik leuk.
Als het al zou bestaan dan wil ik graag weten hoe het werkt. En ik kan het niet allemaal zelf gaan proberen, daar is geen beginnen aan, en bewijst nog niks.
Ik vind jouw antwoord daarop ook niet echt briljant....quote:Op zaterdag 27 september 2014 22:31 schreef RobinOok het volgende:
Nee hoor, mij maakt het in dit geval van pannen ook helemaal geen zak uit. Maar je antwoord op Bart's vraag vond ik dom.
Nou, ik geloof niet dat je door olie te verbranden een (niet kankerverwekkende) anti-aanbaklaag kan maken. Daar is vooralsnog geen bewijs voor.quote:Op zaterdag 27 september 2014 22:15 schreef Bramito het volgende:
[..]
Nee...
Het gaat om het inbranden van een pan. Dat is eenvoudig: pan, olie, hitte, resultaat, klaar. Niet echt te vergelijken met het meten van het effect van een geneesmiddel.
Nou ik geloof het meteen hoorquote:Op zaterdag 27 september 2014 23:50 schreef RobinOok het volgende:
Ha. Hhier was Fok ook down. Nu kan ik net doen of ik ook iets briljants getikt had, maar dat is natuurlijk niet zo.
Dat is de omgekeerde wereld. Het is overduidelijk dat er een laag ontstaat en dat die een anti-aanbakwerking heeft. Dat is echt geen 'kabels inspelen'-verhaaltje. Of die laag kankerverwekkend is? Geen idee. Volgens mij weet men überhaupt niet welke chemische samenstelling die laag precies heeft. Ik zou niet weten waarom je dan maar als uitgangspunt zou moeten nemen dat het wel kankerverwekkend zal zijn. Of heb je een vermoeden, dat er een specifieke kankerverwekkende stof ontstaat?quote:Op zaterdag 27 september 2014 23:50 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Nou, ik geloof niet dat je door olie te verbranden een (niet kankerverwekkende) anti-aanbaklaag kan maken. Daar is vooralsnog geen bewijs voor.
Door deze post vroeg ik me af of Ook daadwerklijk haar achternaam is.quote:Op zaterdag 27 september 2014 23:50 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Nou, ik geloof niet dat je door olie te verbranden een (niet kankerverwekkende) anti-aanbaklaag kan maken. Daar is vooralsnog geen bewijs voor.
Het past m.i. in het rijtje van:
- in de hifi moet apparatuur "ingespeeld" en moeten kabeltjes ingebrand worden
- in de autowereld moet je de motor pittig "inrijden" anders blijft de motor vervolgens "lui"
- van het drinken van koffie droog je uit
- tegen een kind moet je het woord "niet" niet gebruiken anders worden ze recalcitrant
- homeopathie![]()
En verder ben ik net als mevrouw Ook ook niet zo geboeid door pannen. Ik vind het alleen niet acceptabel om te horen dat het "gewoon" zo is en dat je het anders zelf maar moet proberen.
Dan ga je toch even voorbij aan de controverse van teflon vs eigengemaakte anti-aanbaklaag.quote:Op zondag 28 september 2014 00:00 schreef Igen het volgende:
[..]
Dat is de omgekeerde wereld. Het is overduidelijk dat er een laag ontstaat en dat die een anti-aanbakwerking heeft.
Hahahahaha.quote:Op zondag 28 september 2014 00:18 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Door deze post vroeg ik me af of Ook daadwerklijk haar achternaam is.![]()
Stalker als ik ben googlede ik naar 'Robin Ook', met als eerste hit haar website. Het enige waar 'Robin ook' voor kwam was in de zin 'Volg Kok Robin ook op' en dan icoontjes van verschillende social media.
Doe je toch goed, met google!
Oh, maar ik ben ook helemaal niet bang voor teflon hoor. Het is alleen zo'n gedoe en kost ook steeds weer geld om nieuwe teflon-pannen (of keramische anti-aanbakpannen) te kopen.quote:Op zondag 28 september 2014 00:19 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Dan ga je toch even voorbij aan de controverse van teflon vs eigengemaakte anti-aanbaklaag.
De eerste is getest en bewezen veilig enzo, alleen kan ie kapot. De tweede is nooit bewezen en kan ook kapot (als je er een zoetzure saus in laat sudderen bijvoorbeeld), alleen kun je 'm dan (nadat je hem opgegeten hebt) weer zelf opnieuw opbouwen. Mensen roepen dat teflon giftig is en liever zelf een anti-aanbaklaag maken. Maar of dat die giftig is, dat boeit dan opeens niet.
Nogmaals: iedereen moet lekker zelf weten waar ie in bakt, dat zal me helemaal worst wezen, maar sommige redenaties erachter en het jehova-achtige gedram, daar krijg ik enorme jeuk van. Lijkt een beetje op de vetsin discussie.
Absoluut.quote:Op zondag 28 september 2014 00:33 schreef Bart2002 het volgende:
Maar al met al best een vermakelijke discussie weer, toch?
Keramische zooi kan ook stuk. En heel makkelijk. Gewoon een keer te heet stoken en het is klaar.quote:Op zondag 28 september 2014 00:40 schreef Bart2002 het volgende:
Mij verbaast dat de teflonpan nog steeds bestaat terwijl de keramische anti-aanbaklaag net zo goed niet aanbakt en vrijwel niet kapot kan. Alle voordelen zonder de nadelen en de kanaries mogen gewoon zonder risico in de keuken. Wel zo gezellig.
Maar dan heb je geen schilfers in het eten of dode kanaries. Alleen een pan die voortaan aanbakt.quote:Op zondag 28 september 2014 00:44 schreef Geralt het volgende:
[..]
Keramische zooi kan ook stuk. En heel makkelijk. Gewoon een keer te heet stoken en het is klaar.
Ik vind die dingen, na het gesneden brood, de beste uitvinding ooit.quote:Op zondag 28 september 2014 00:44 schreef Geralt het volgende:
[..]
Keramische zooi kan ook stuk. En heel makkelijk. Gewoon een keer te heet stoken en het is klaar.
Overigens las ik ergens dat een bodem azijn erin doen en dan koken een oplossing zou zijn als die keramische troep aanbakt. Nou dat heb ik geweten. Godvergete meur in mn huis man.
En werken ho maar. Ik had het kunnen weten, maar toch geprobeerd uiteraard
Vreselijk vind ik die, keramische pannen.quote:Op zondag 28 september 2014 00:40 schreef Bart2002 het volgende:
Mij verbaast dat de teflonpan nog steeds bestaat terwijl de keramische anti-aanbaklaag net zo goed niet aanbakt en vrijwel niet kapot kan. Alle voordelen zonder de nadelen en de kanaries mogen gewoon zonder risico in de keuken. Wel zo gezellig.
Dat kan. Verbazend, maar het kan. Maar waarom?quote:Op zondag 28 september 2014 01:03 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Vreselijk vind ik die, keramische pannen.
Misschien gewoon eigenwijsheid.quote:Op zondag 28 september 2014 01:09 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat kan. Verbazend, maar het kan. Maar waarom?
(ik lees het morgen d.v.)
Dat er geen bewijs voor is in de wetenschappelijke zin van het woord had ik al aangegeven. Dat is er voor fietsen blijkbaar ook niet. Misschien moet je dat nog even aan je rijtje voorbeelden toevoegen. Ik vind het normaal gesproken ook niet aceptable dat het gewoon zo is en als het me interesseert wil ik het gewoon zelf proberen. Jij hebt dat blijkbaar niet, even goede vrienden.quote:Op zaterdag 27 september 2014 23:50 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Nou, ik geloof niet dat je door olie te verbranden een (niet kankerverwekkende) anti-aanbaklaag kan maken. Daar is vooralsnog geen bewijs voor.
Het past m.i. in het rijtje van:
- in de hifi moet apparatuur "ingespeeld" en moeten kabeltjes ingebrand worden
- in de autowereld moet je de motor pittig "inrijden" anders blijft de motor vervolgens "lui"
- van het drinken van koffie droog je uit
- tegen een kind moet je het woord "niet" niet gebruiken anders worden ze recalcitrant
- homeopathie![]()
En verder ben ik net als mevrouw Ook ook niet zo geboeid door pannen. Ik vind het alleen niet acceptabel om te horen dat het "gewoon" zo is en dat je het anders zelf maar moet proberen.
Wat is het verschil tussen zo'n rvs-bolletje en een schuursponsje? Een schuurspons wordt afgeraden, maar zo'n bolletje is toch net zo hard, zo niet harder?quote:Op vrijdag 26 september 2014 16:02 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Warm tot heet water, geen sop, en rustig schrobben/afvegen met zo'n rvs bolletje (je wilt je laag er ook weer niet afrossen). Gietijzer is uiteraard ook een goed medium.
[ afbeelding ]
Goede reactie en inhoud.quote:Op zondag 28 september 2014 10:18 schreef Fixers het volgende:
Er is niet dé perfecte pan voor íedereen.
Over keramische pannen hoor ik gemengde verhalen: de een vindt ze geweldig, de ander vindt ze vreselijk. Ik vind ze persoonlijk matig, de temperatuurafgifte aan mijn eten is raar, ik vind ze gewoon niet fijn bakken. Dat de fabrikanten nu al zeker 3 tegenstrijdige verklaringen geven voor keramische pannen die toch aanbakken helpt niet erg. Zeker niet met iedere keer de mededeling: "Nu hebben we het probleem écht opgelost." Of die keramische lagen gezonder of beter voor het milieu zijn ben ik niet van overtuigt. Het enige wetenschappelijke onderzoek dat ik daarover gezien heb is betaald door de fabrikant van thermolon. Ik ben duidelijk geen fan, maar ik hoor anderen die ze geweldig vinden.
Goed behandelde teflon pannen zijn veilig in gebruik. Ze kunnen ook heel lang mee en die levensduur is afhankelijk van veel factoren: de dingen die worden bereidt, hoe de pannen worden verwarmt, afgewassen, behandeld en de kwaliteit van de laag. Goede lagen zijn wat beter bestand tegen krassen en slijten doorgaans langzamer. Maar ook hier: ik ken mensen die 10 jaar probleemloos eitjes bakken in het allergoedkoopste koekenpannetje van de Blokker en ik ken mensen die binnen 3 maanden een Scanpan of Le Creuset weten te verprutsen.
Je kan teflon pannen trouwens wel verbranden, ergens rond de 250 graden valt het molecuul uit elkaar. De meeste vetten waarin we bakken hebben tegen die tijd al wel je rookmelder doen afgaan.
Plaatstalen pannen zijn niet voor mensen die niet tegen vieze pannen kunnen. Die pannen zijn maar één keer schoon: als je ze koopt. Daarna nooit meer. Ze bakken uitstekend, maar je moet er mee leren werken. Als je daar wat tijd in wilt investeren: ze zijn goedkoop en gaan een leven lang mee. Afspoelen met heet water en een borstel is voldoende.
Roestvrij staal vergt wat meer geduld en is minder vergevingsgezind wat aanbakken betreft. Staat tegenover dat je ze met zo ongeveer alles uit je keukenkastje te lijf kunt (behalve chloor) en ze desnoods in de afwasmachine kan gooien. Goed gebruikt bakken ze niet aan, bij verkeert gebruikt moet je schuren.
Ik heb in mijn keuken een allegaartje aan materialen, elk met een eigen doel: gietijzer voor stoven, plaatstaal voor bakken, keramisch omdat ik 'm gekregen heb, teflon voor het makkelijk, roestvrij staal voor het koken, sauteren en de tomatenprutjes en koper voor de sausjes.
Het is overigens onzin om je stalen pannen tot bizarre temperaturen te verhitten. Dan verbrand je vet (en je eten) net zo hard als oververhitte teflon. Rond de 200 graden is warm zat.
En ik heb geen zin om na te moeten denken welke pan ik neem.quote:Op zondag 28 september 2014 12:26 schreef SiennaForrest het volgende:
Het ligt er maar helemaal aan wat ik ga maken welke ik dan ga gebruiken. Ik vind het wel handig om keus te hebben.![]()
Ja snap ik! Dan is het toch goed hoe je het nu doet?! Gewoon zelf testen en uitproberen, dan kan je je mening vormen nav je eigen ervaringen. Men kan hier van alles zeggen, maar het gaat er om wat je zelf het fijnste vind. Helemaal top!quote:Op zondag 28 september 2014 12:48 schreef Geralt het volgende:
[..]
En ik heb geen zin om na te moeten denken welke pan ik neem.
Ik wil een pan waarin ik aardappelen, een eitje, pannenkoeken en vlees in kan bakken zonder na te hoeven denken welke het best geschikt is.
Overigens ben ik geen goeie kok hoor. Gewoon aardappelen vlees groente en geen rare dingen die moeilijk zijn om te maken
Goeie reactie!quote:Op zondag 28 september 2014 10:18 schreef Fixers het volgende:
Er is niet dé perfecte pan voor íedereen.
Over keramische pannen hoor ik gemengde verhalen: de een vindt ze geweldig, de ander vindt ze vreselijk. Ik vind ze persoonlijk matig, de temperatuurafgifte aan mijn eten is raar, ik vind ze gewoon niet fijn bakken. Dat de fabrikanten nu al zeker 3 tegenstrijdige verklaringen geven voor keramische pannen die toch aanbakken helpt niet erg. Zeker niet met iedere keer de mededeling: "Nu hebben we het probleem écht opgelost." Of die keramische lagen gezonder of beter voor het milieu zijn ben ik niet van overtuigt. Het enige wetenschappelijke onderzoek dat ik daarover gezien heb is betaald door de fabrikant van thermolon. Ik ben duidelijk geen fan, maar ik hoor anderen die ze geweldig vinden.
Goed behandelde teflon pannen zijn veilig in gebruik. Ze kunnen ook heel lang mee en die levensduur is afhankelijk van veel factoren: de dingen die worden bereidt, hoe de pannen worden verwarmt, afgewassen, behandeld en de kwaliteit van de laag. Goede lagen zijn wat beter bestand tegen krassen en slijten doorgaans langzamer. Maar ook hier: ik ken mensen die 10 jaar probleemloos eitjes bakken in het allergoedkoopste koekenpannetje van de Blokker en ik ken mensen die binnen 3 maanden een Scanpan of Le Creuset weten te verprutsen.
Je kan teflon pannen trouwens wel verbranden, ergens rond de 250 graden valt het molecuul uit elkaar. De meeste vetten waarin we bakken hebben tegen die tijd al wel je rookmelder doen afgaan.
Plaatstalen pannen zijn niet voor mensen die niet tegen vieze pannen kunnen. Die pannen zijn maar één keer schoon: als je ze koopt. Daarna nooit meer. Ze bakken uitstekend, maar je moet er mee leren werken. Als je daar wat tijd in wilt investeren: ze zijn goedkoop en gaan een leven lang mee. Afspoelen met heet water en een borstel is voldoende.
Roestvrij staal vergt wat meer geduld en is minder vergevingsgezind wat aanbakken betreft. Staat tegenover dat je ze met zo ongeveer alles uit je keukenkastje te lijf kunt (behalve chloor) en ze desnoods in de afwasmachine kan gooien. Goed gebruikt bakken ze niet aan, bij verkeert gebruikt moet je schuren.
Ik heb in mijn keuken een allegaartje aan materialen, elk met een eigen doel: gietijzer voor stoven, plaatstaal voor bakken, keramisch omdat ik 'm gekregen heb, teflon voor het makkelijk, roestvrij staal voor het koken, sauteren en de tomatenprutjes en koper voor de sausjes.
Het is overigens onzin om je stalen pannen tot bizarre temperaturen te verhitten. Dan verbrand je vet (en je eten) net zo hard als oververhitte teflon. Rond de 200 graden is warm zat.
Ik wil er eigenlijk over ophouden maar wat je nu doet heeft ook weer een naam...quote:Op zondag 28 september 2014 08:37 schreef Bramito het volgende:
[..]
Dat er geen bewijs voor is in de wetenschappelijke zin van het woord had ik al aangegeven. Dat is er voor fietsen blijkbaar ook niet. Misschien moet je dat nog even aan je rijtje voorbeelden toevoegen. Ik vind het normaal gesproken ook niet aceptable dat het gewoon zo is en als het me interesseert wil ik het gewoon zelf proberen. Jij hebt dat blijkbaar niet, even goede vrienden.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |