abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_134242566



Introductie tot bitcoin
Het is de state-of-the-art in geld. Het is een nieuwe vorm van elektronisch geld. Het is inmiddels de gouden standaard van digitale valuta.

Gebaseerd op een aantal oude technologieën, en een aantal zeer nieuwe technologieën ... Bitcoin is het resultaat van het combineren van ... cryptografische versleuteling van gegevens + het idee van een gelimiteerde grondstof, vergelijkbaar met goud en zilver (waar de hoeveelheid beperkt is), en dit gebruiken als geld + het idee van grote aantallen computers die zijn aangesloten op de het internet ... welke een sterke, veerkrachtige, onverwoestbaar netwerk vormen.

Het heet een cryptocurrency. Sinds de uitvinding van Bitcoin ... zal geld nooit meer hetzelfde zijn.

en
en een technische uitleg:

Hoe werkt bitcoin?
Bitcoin is een digitale grondstof of munteenheid, wat betekent dat de hoeveelheid gelimiteerd is, net als goud. Maar in tegenstelling tot goud zijn bitcoins zeer gemakkelijk uit te wisselen via het internet.

Bitcoin is een netwerk dat, als een notaris, alle bitcoin transacties tussen mensen registreert en gedecentraliseerd opslaat in het bitcoin netwerk. Ieders bitcoin rekening wordt opgeslagen op elke computer in bitcoin netwerk. Het is dus praktisch onmogelijk om het bitcoin netwerk uit te schakelen. Bittorrent, wat gedeeltelijk gebaseerd is op dezelfde principes, heeft aangetoond dat dit soort netwerken niet uit te schakelen zijn.

Zie een mooie infographic.

Bekijk ook deze presentatie ^O^.

De infographic 'hoe een Bitcoin transactie werkt'

De infographic 'Bitcoin is secured by the laws of the universe'.

Maar waar kan ik betalen met Bitcoins dan?

Thuisbezord.nl neemt sinds kort Bitcoins aan.

Games betalen met Bitcoin kan op Steam Bits

Coinmap is een wereldkaart met veel plaatsen waar je kan betalen met Bitcoins, handig als je op vakantie gaat.

Wat is de economische aansporing voor mensen om hun computer deel te laten nemen aan het bitcoin netwerk?
Door het registreren van bitcoin transacties in data blokken, verdienen computers bitcoins. Dit is nu 25 bitcoins per blok. Dit werkt als volgt. Elke transactie die plaats vindt op het netwerk wordt uitgezonden naar alle computers in het netwerk. Elke computer verzamelt deze transacties in een data blok en gaat vervolgens een proof-of-work algoritme uitrekenen voor dit blok.

Het proof-of-work algoritme is een soort vingerafdruk of check-sum van het blok en kost de computer processor tijd. De moeilijkheidsgraad van dit algoritme wordt, door het bitcoin netwerk, zo afgesteld dat het bitcoin netwerk gemiddeld één blok per 10 minuten genereert. Dat betekent dus dat de kans de een computer de proof-of-work voor een blok vindt binnen deze tijd gelijk is aan (de processor kracht van de computer)/(processor kracht van het totale netwerk).

Blokken worden op het bitcoin netwerk in een blok-keten opgeslagen. Elk blok bevat een vingerafdruk van het vorige blok zodat het duidelijk is wat de volgorde van de blokken is. Indien een computer het blok van het proof-of-work vingerafdruk weet te voorzien, dan mag deze computer 25 bitcoins claimen en zend deze computer het blok naar alle andere computers op het bitcoin netwerk. Alle computers zullen dit blok accepteren en aan hun blok-keten toevoegen.

Elke computer weet dat dit de beste strategie is, want anders moet er een ander blok gecreëerd worden met een proof-of-work vingerafdruk en dat kost extra processor tijd. Het is beter om te gaan werken aan een volgend blok.

Het proof-of-work algoritme vereist dat computers processor arbeid moeten verrichten om blokken te creëren. Door de moeilijkheidsgraad te regelen kan ervoor gezorgd worden dat de hoeveelheid blokken per uur gemiddeld constant is, zelfs als het aantal computers in het netwerk toeneemt of afneemt.

Hoe wordt de bitcoin inflatie onder controle gehouden?
Bovenstaand proces wordt bitcoin mijnen genoemd. De software hiervoor is open-source en kan gedownload worden van Bitcoin P2P Cryptocurrency | Bitcoin. Deze software kan tevens gebruikt worden om je bitcoin rekening te bekijken en om bitcoins te versturen.

Deze software is zo geconfigureerd dat elke 4 jaar de belonging per blok voor het genereren van een blok gehalveerd wordt. Nu is de beloning 50 bitcoins, na 4 jaar 25 bitcoins, na 8 jaar 12,5 bitcoins, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat er maximaal 21.000.000 bitcoins geproduceerd zullen worden.

Terwijl mensen investeren in bitcoin zal de prijs van bitcoin toenemen. Na verloop van tijd zal de aansporing voor computers om deel te nemen aan het bitcoin netwerk verplaatsen van de beloning per blok naar transactie vergoedingen. Computers kunnen transactie vergoedingen vragen voor het opnemen van een transactie in hun blok. Zo een vergoeding kan door de zender worden toegevoegd aan de transactie. Nu geld ook weer, dat de computer die de proof-of-work vind de vergoeding mag claimen.

Hoe start ik met bitcoin?
Ben je overtuigt van de bijzondere eigenschappen van bitcoin? Het is eenvoudig om met bitcoins te beginnen en een paar test bitcoins te verkrijgen. Ga naar de bitcoin website en download en installeer de bitcoin client.

Nadat je de bitcoin client hebt geïnstalleerd duurt het even voordat bitcoin alle blocks heeft opgehaald van het bitcoin netwerk.

Als de bitcoin client klaar is met het ophalen van alle blocks zullen je nieuwe bitcoins verschijnen in de bitcoin client. Voor de duidelijkheid, het is niet noodzakelijk om een bitcoin client te hebben draaien om bitcoins te ontvangen. De bitcoins worden door het netwerk aan een bitcoin adres toegekend. Alleen de persoon die de private sleutels heeft voor dit bitcoin adres zal ooit in staat zijn om deze bitcoins weer uit te geven. De private sleutels zijn opgeslagen in het wallet.dat bestand.

Een andere manier is een online wallet. Momenteel staat Blockchain.info goed bekend, maar vraag het even na in het topic voor recente informatie. Voordeel van een online wallet is dat je niet hoeft te wachten op het ophalen van de blockchain (kan een paar dagen duren op een oude laptop). Nadeel is dat het (veel) minder veilig is. Alleen voor kleine bedragen dus.

Bitcoins kopen en verkopen.
Vraag in het topic naar hoe je bitcoins momenteel het beste kan kopen/verkopen *G*.

Als je daar geen zin in hebt: op Bitonic.nl en Happycoins.nl kun je met iDeal Bitcoin kopen. Kijk even goed uit want goedkoop is het niet. Gebruik ze als je een klein bedrag wil uitgeven om mee te doen.

Goedkoper zijn de online exchanges. MtGox is de grootste. Vraag het even na om de meest recente informatie te hebben.

Grafiek van 12 juni, na de 'grote crash' van 25 naar 10 dollar. De eerste rally in Juli 2010 was ten gevolge van het slashdoteffect. Na deze boom is de wisselkoers van bitcoin een beetje ingestort, mede omdat er verschillende bugs zijn opgelost in de software. Echter bitcoin is duidelijk weer in trek. Voor een uitgebreide analyse van de bitcoin markt zie bitcoincharts.

Één van de concrete zaken die je kan doen met bitcoins is anoniem doneren. Andere zaken die gemakkelijk gemaakt worden door bitcoin is het maken van kleine betalingen. Dit principe wordt op dit moment al gebruikt om software ontwikkeling voor bitcoin te stimuleren op het bitcoin forum.

Bitcoin in meer detail
Wil je de werking van bitcoin in meer detail begrijpen, ga dan naar de bitcoin wiki. Ten slotte, voor nieuws over bitcoin zie: http://reddit.com/r/bitcoin
Als aller allerlaatste: http://www.thebitcoinchannel.com/

Voor meer uitleg over Bitcoin, zie het volgende artikel: http://anarchiel.com/stortplaats/toon/bitcoin_kan_je_niet_stelen_en_dat_is_onbetaalbaar

Koersverloop:

Logaritmisch:


Lineair:


3-maanden:


Bitcoinkoersen volgen:
Je kunt de koersen volgen op bitcoinwisdom. µ heeft een uitleg gemaakt hoe dat werkt:


Er zijn ook Bitcoin spin-offs, elk met hun eigen unieke kwaliteiten. Een lijst wordt bijgehouden hier: https://bitcointalk.org/index.php?topic=134179.0

"Attentie: De (computertechnische) praktijk van bitcoin mining wordt niet hier maar in DIG besproken." ?
pi_134253804
Artikel in Moneyweek (voorpagina) over de ongekende mogelijkheden van de Blockchain:

  † In Memoriam † zondag 15 december 2013 @ 11:26:46 #4
230491 Zith
pls tip
pi_134283895
Ik denk dat er de komende weken nog verder een daling gaat komen. Al het snelle geld zal wel weer willen vertrekken nu er al 2 weken lang een dalins is. Over een paar maanden komt er eventueel opnieuw een hypemoment die hem nog hoger zal brengen.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_134287467
De Google trend voor Bitcoin is iig historisch hoog:

http://www.google.nl/trends/explore#q=bitcoin

Dit is altijd een goede indicator voor het prijsverloop van Bitcoin geweest.
pi_134287769
Er moet wel een klein beetje iets meer actie komen ja, anders vrees ik dat je toch een groep hebt die gaat dumpen. De mensen die snel dacht te verdienen en heeft gekocht in de periode dat het 10-15% stijging per dag was lijken me nu toch enigszins teleurgesteld.

Aan de andere kant, voordat de koers explodeerde was het ook een aantal weken (bijna maanden) erg stabiel met weinig grote sprongen.
  † In Memoriam † zondag 15 december 2013 @ 14:07:07 #7
230491 Zith
pls tip
pi_134288255
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 13:44 schreef MaGNeT het volgende:
De Google trend voor Bitcoin is iig historisch hoog:

http://www.google.nl/trends/explore#q=bitcoin

Dit is altijd een goede indicator voor het prijsverloop van Bitcoin geweest.
Maar is, als je naar 90 oof 30 dagen kijkt, dalende.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_134288889
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 14:07 schreef Zith het volgende:

[..]

Maar is, als je naar 90 oof 30 dagen kijkt, dalende.
Precies, en dat is wel een beetje de stroming die de harde stijging voedde. Interesse zal er altijd zijn, maar je merkt ook gewoon dat bv. media als nu.nl er stukken minder over schrijven, in ieder geval minder positief berichten over de koers. En dat is toch de soort media wat onwetenden er mee in contact brengt.
  zondag 15 december 2013 @ 16:32:13 #9
177108 lf2
Iedereen liegt behalve ik
pi_134293756
Bitcoin deze week de 900 weer halen ?
pi_134296165
Bitcoin: Price v hype
BBC News Magazine
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-25332746
pi_134302997
pi_134317706
http://bitcoinrichlist.com/top500

500 mensen bezitten 36% van ALLE bitcoins op dit moment in omloop.
  † In Memoriam † maandag 16 december 2013 @ 09:49:44 #13
230491 Zith
pls tip
pi_134319442
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 03:30 schreef Dynd het volgende:
http://bitcoinrichlist.com/top500

500 adressen bezitten 36% van ALLE bitcoins op dit moment in omloop.
En veel daarvan zijn waarschijnlijk velroren.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_134320597
Net op 825USD weer gekocht. Nu hopen dat de koers weer omhoog gaat. Op de langere termijn denk ik wel dat het nog wat gaat dalen. De koers is al veel te lang stabiel dus mensen die er voor het snelle geld in gingen zitten zullen het geld er langzaam maar zeker weer uit gaan halen denk/vrees ik.

[edit]Op de echt lange termijn is er natuurlijk vanalles mogelijk.[/edit]
pi_134323309
Bitcoin is Gold on Steroids
pi_134326622
Onder de 800$ op Bitstamp
pi_134330212
quote:
9s.gif Op maandag 16 december 2013 13:42 schreef Loveless85 het volgende:
Onder de 800$ op Bitstamp
  † In Memoriam † maandag 16 december 2013 @ 15:37:27 #19
230491 Zith
pls tip
pi_134330538
Even langs de huidige crash omdat bitcoin uit china gekicked gaat worden, heiniken tweette zojuist over BTC :)

Heineken twitterde op maandag 16-12-2013 om 15:00:02 Our vision of the future? Drink real beer, pay with virtual money. http://t.co/isEXOgFIyZ #Bitcoin #OpenYourWorld http://t.co/SOXL9IShdN reageer retweet
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_134334487
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 09:49 schreef Zith het volgende:

[..]

En veel daarvan zijn waarschijnlijk velroren.
dat denk ik ook ja, zo zonde ;(

ben echt benieuwd wat uiteindelijk de hoogste koers geweest blijkt te zijn.
  maandag 16 december 2013 @ 17:27:41 #21
320603 Maxbet
Liberté toujours
pi_134334717
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 09:49 schreef Zith het volgende:

[..]

En veel daarvan zijn waarschijnlijk velroren.
En er zitten ook adressen tussen zoals die van de FBI (1e op de lijst zijn de DPR coins, en er moet er nog een bij staan) en verzamelaccounts zoals die van Bitstamp en Gox. Dat is dus wel één adres, maar met coins van (tien)duizenden mensen. Bitcoin is vrij oneerlijk verdeeld. maar die lijst is ook niet representatief.
Op zaterdag 18 januari 2014 20:19 schreef ikwiltrolletje het volgende:
#teammaxbet
pi_134335661
Erik Voorhees heeft wat geschreven over Bitcoin en deflatie:

http://www.reddit.com/r/B(...)itcoindeflationfail/

quote:
My grandparents emailed me an article in The Atlantic this morning: http://www.theatlantic.co(...)-in-2-charts/282364/
It's another attempt to demonstrate that bitcoin = deflation = fail.
Here's my response to them...
-------------------------------------
Hey Grandparents,
This is what's known as the "deflationary spiral" argument, and has been hurled at Bitcoin advocates since Bitcoin's inception. The argument is that when people expect their money to be worth more tomorrow, they won't spend it today. On the surface, it makes sense. In reality, it's at best entirely exaggerated, and at worst a complete fallacy.
The deflationary spiral argument has been used by inflationistas (people who believe in endless money printing to achieve prosperity) to justify their horrible central planning and monetary debasement. It is the main argument economists use to denounce gold as money (because gold isn't produced at the same rate as economic growth, thus meaning the value of gold may appreciate relative to goods - similar to Bitcoin). Of course, the fact that 19th century America was on a gold standard and saw its strongest period of wealth creation and economic growth ever hasn't seemed to bother gold's detractors.
Fortunately, now that Bitcoin exists, and exhibits not just deflationary tendencies but MASSIVE deflationary tendencies (it's up 10,000% this year, etc), we have an amazing real world laboratory to see if the deflationary spiral truly is as terrible as alleged.
From what I've seen in Bitcoinland, we can debunk it as a myth. People absolutely spend, even when they think the money will be worth more tomorrow. They may spend less... but that is not a bad thing. It means they spend only on the things they really want, instead of rampant consumption. It makes buyers think twice before buying. This is wise and prudent. It encourages saving, and discourages consumption. Indeed in my own experience, I buy things with Bitcoin all the time... and I KNOW it will be worth more in the future. Am I a fool? Or do I merely realize that money is not wealth - that its only value is in exchanging for real wealth. I need to eat. I need a home. I need a car and clothes and some entertainment. These things are wealth, and so I trade bitcoins for them. I'm just more prudent in how I do it.
Detractors would claim that when people are prudent with their own finances, that this is bad for the economy. I believe the opposite - when people are imprudent with finances, that is when the economy suffers. Of course, imprudence means exaggerated spending today, which boosts GDP figures (because GDP is just a measure of spending). This seems to have tricked most modern economists into thinking that consumption is the cause of economic growth. I disagree. Consumption doesn't drive an economy - it is the result of the economy. Consumption is the reward for production and savings.
Besides... if the deflationary spiral was actually a dire runaway phenomenon, then are the detractors saying that Bitcoin will rise in price forever? If so, why aren't they buying some? And if they aren't sure that it will rise forever, then this defeats their argument, because once it is no longer rising, people would be happy to spend it, thus correcting the deflation problem. Examined carefully, one should realize that to the extent the deflationary spiral exists, it is a self-correcting phenomenon (as are most pricing issues in an open market).
And for a final anecdotal nail in the coffin... last year on Bitcoin Black Friday, BitPay (the largest merchant processor for Bitcoin payments) processed 99 orders globally. This year on Bitcoin Black Friday, despite the fact that Bitcoin rose from $13 to $1000, BitPay processed 6,296 orders globally. I have not seen evidence that "deflation" is hampering growth... in fact, quite the opposite.
-Erik

BitPay article: http://www.washingtonpost(...)ommerce-bitpay-says/
  maandag 16 december 2013 @ 18:54:55 #23
320603 Maxbet
Liberté toujours
pi_134337587
Erik Voorhees O+

Ja, hierboven dus |:(
Op zaterdag 18 januari 2014 20:19 schreef ikwiltrolletje het volgende:
#teammaxbet
pi_134337627
quote:
Kijk eens een post boven je. :P
  maandag 16 december 2013 @ 18:58:47 #25
320603 Maxbet
Liberté toujours
pi_134337727
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 18:56 schreef Tourniquet het volgende:

[..]

Kijk eens een post boven je. :P
Godver, gewoon overheen gekeken -O-
Op zaterdag 18 januari 2014 20:19 schreef ikwiltrolletje het volgende:
#teammaxbet
pi_134338274
Kan iemand de TT even aanpassen?
  maandag 16 december 2013 @ 19:13:50 #27
304456 SosuaCafe
Sell me this pen...
pi_134338298
Deze rare trend allemaal door dit bericht?

http://www.cryptocoinsnew(...)-have-been-arrested/
http://www.syfy.com/tinman/oz/
“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
  maandag 16 december 2013 @ 19:14:47 #28
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_134338339
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 09:49 schreef Zith het volgende:

[..]

En veel daarvan zijn waarschijnlijk velroren.
wat is een velroor?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_134338522
Heineken twitterde op maandag 16-12-2013 om 15:00:02 Our vision of the future? Drink real beer, pay with virtual money. http://t.co/isEXOgFIyZ #Bitcoin #OpenYourWorld http://t.co/SOXL9IShdN reageer retweet
జ్ఞ‌ా
pi_134338658
quote:
10s.gif Op maandag 16 december 2013 19:19 schreef µ het volgende:
Heineken twitterde op maandag 16-12-2013 om 15:00:02 Our vision of the future? Drink real beer, pay with virtual money. http://t.co/isEXOgFIyZ #Bitcoin #OpenYourWorld http://t.co/SOXL9IShdN reageer retweet
ook al gepost, wel wakker blijven jullie blauwes
pi_134338692
quote:
1s.gif Op maandag 16 december 2013 19:22 schreef Loveless85 het volgende:

[..]

ook al gepost, wel wakker blijven jullie blauwes
Goeie :+.

* µ gaat vaker teruglezen :*
జ్ఞ‌ా
  maandag 16 december 2013 @ 20:16:09 #32
320603 Maxbet
Liberté toujours
pi_134340810
quote:
2s.gif Op maandag 16 december 2013 19:23 schreef µ het volgende:

[..]

Goeie :+.

* µ gaat vaker teruglezen :*
Ik had beter verwacht van je :{w

:X
Op zaterdag 18 januari 2014 20:19 schreef ikwiltrolletje het volgende:
#teammaxbet
pi_134341434
Hoe diep gaat de crash denken jullie ? Onder de $100 ? Ik denk wel dat dat kan.
pi_134342057
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 20:29 schreef pikinhand het volgende:
Hoe diep gaat de crash denken jullie ? Onder de $100 ? Ik denk wel dat dat kan.
Dat zal niet zo snel gebeuren denk ik, 550/600, daarna weer omhoog
pi_134342184
quote:
China Bans Payment Companies from Working With Bitcoin Exchanges, Sources Claim

Sources close to China’s Central Bank today reported that the institution has banned third-party payment companies from doing business with bitcoin exchanges.

A reputable source told CoinDesk that the People’s Bank of China (PBOC) met with most of the top third-party payment companies this morning.

The source said the meeting topic was unrelated to bitcoin, but digital currency became an important part of the discussion.

“PBOC, in no uncertain terms, directed third-party payment companies not to do business with bitcoin exchanges in China,” they explained.

At the moment, these claims are still rumours, as neither the PBOC nor any payment company has issued a statement to confirm what was discussed and what the outcome was. However, our source revealed they got their information from various channels, including those people who were at the meeting.

Meer hier: http://www.coindesk.com/c(...)anges-sources-claim/
pi_134342296
Kut Chinezen, ik neem nooit meer een 39 met rijst, korting of niet.
pi_134343579
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 20:44 schreef Dynd het volgende:

[..]

Nu maar hopen op sell the rumour, buy the news :7
Op dinsdag 23 april 2024 10:41 schreef Solotovski het volgende:
Jij bent het zonnetje!!!
pi_134372270
Ik heb een vraag. Ik wil iemand een bitcoin ( of in ieder geval een gedeelte :P ) cadeau doen. Hoe kan ik dit regelen? Hij heeft nog geen bitcoins en emigreert over paar weken naar australie. Ideetjes?
  dinsdag 17 december 2013 @ 17:41:20 #39
235552 Mr.Houdoe
Officiële Timur-fanboy
pi_134372308
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 17:40 schreef Ooi86 het volgende:
Ik heb een vraag. Ik wil iemand een bitcoin ( of in ieder geval een gedeelte :P ) cadeau doen. Hoe kan ik dit regelen? Hij heeft nog geen bitcoins en emigreert over paar weken naar australie. Ideetjes?
Een BTC-E code maken? Scheelt weer transaction fee
  dinsdag 17 december 2013 @ 17:51:03 #40
320603 Maxbet
Liberté toujours
pi_134372589
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 17:41 schreef Mr.Houdoe het volgende:

[..]

Een BTC-E code maken? Scheelt weer transaction fee
En dan dus alle voordelen van Bitcoin verliezen?
Op zaterdag 18 januari 2014 20:19 schreef ikwiltrolletje het volgende:
#teammaxbet
pi_134373227
Private en public key uitprinten en meegeven nadat je er bitcoins naar hebt gestuurd.. Eventueel kun je er nog een aantal private en public keys bijzetten waar je niks naar hebt overgemaakt ;)
  dinsdag 17 december 2013 @ 18:48:57 #42
235552 Mr.Houdoe
Officiële Timur-fanboy
pi_134374551
quote:
13s.gif Op dinsdag 17 december 2013 17:51 schreef Maxbet het volgende:

[..]

En dan dus alle voordelen van Bitcoin verliezen?
Hoe bedoel je?
  dinsdag 17 december 2013 @ 18:56:53 #43
320603 Maxbet
Liberté toujours
pi_134374831
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 18:48 schreef Mr.Houdoe het volgende:

[..]

Hoe bedoel je?
Die dingen werken buiten de blockchain om. Dus je bent het hele voordeel van decentralisatie kwijt. En wie zegt dat BTC-e nooit slachtoffer gaat worden van hackers, of overheidsdiensten die beslag leggen.

Of dat ze toch een keer gewoon gaan rennen, voor zover ik weet zijn het nog steeds een stelletje onbekende Russen/Bulgaren. Makkelijker is om gewoon een paper wallet uit te printen (liefst met BIP38)

Het gaat hier regelmatig over de voordelen van Bitcoin en de blockchain, gooi die a.u.b. niet weg om een paar cent aan transaction fee te besparen.
Op zaterdag 18 januari 2014 20:19 schreef ikwiltrolletje het volgende:
#teammaxbet
pi_134376823
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 18:09 schreef _superboer_ het volgende:
Private en public key uitprinten en meegeven nadat je er bitcoins naar hebt gestuurd.. Eventueel kun je er nog een aantal private en public keys bijzetten waar je niks naar hebt overgemaakt ;)
Okee, dus ik moet zelf een account hebben waarvan ik hem een soort link geef waarmee hij ze van mijn account kan plukken? Sorry, ben me sinds vandaag pas een beetje aan het inlezen...
  dinsdag 17 december 2013 @ 20:01:24 #45
383099 Wouter_Drucker
Lid piratenpartij
pi_134377399
Makkelijkste is naar bitonic.nl gaan en ideal gebruiken. Krijg je twee codes, en die moet je aan je vriend geven.
  dinsdag 17 december 2013 @ 20:08:59 #46
320603 Maxbet
Liberté toujours
pi_134377789
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 19:47 schreef Ooi86 het volgende:

[..]

Okee, dus ik moet zelf een account hebben waarvan ik hem een soort link geef waarmee hij ze van mijn account kan plukken? Sorry, ben me sinds vandaag pas een beetje aan het inlezen...
Je hebt bij Bitcoin een adres en een private key. Met het adres kun je alleen de transacties zien van en naar dat adres. De private key heb je nodig om het saldo uit te geven. Als je deze dus beide aan die vriend geeft met daarbij een instructie hoe ze uit te geven kan hij dat doen. Gelukkig zijn er meerdere mensen op hetzelfde idee gekomen en daarvoor zijn zogenaamde paper wallets gemaakt.

Lees hier meer: https://en.bitcoin.it/wiki/Paper_wallet

Dus als je die paper wallet hebt gemaakt en geprint staat er een adres op. Hier stuur je naartoe wat je wilt geven, dit kan vanuit een eigen wallet of rechtstreeks via Bitonic zoals hieronder worst gesuggereerd.

Zelf prefereer ik https://www.bitaddress.org voor het maken van paper wallets, ze hebben ook een kant en klaar design onder het kopje paper wallet staan. Het adres en private key worden daar voor je gegenereerd zonder dat je er wat voor hoeft te doen.

Als laatste: Zorg ervoor dat een paper wallet altijd in een keer uitgegeven wordt. Dit heeft te maken met https://en.bitcoin.it/wiki/Change.
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 20:01 schreef Wouter_Drucker het volgende:
Makkelijkste is naar bitonic.nl gaan en ideal gebruiken. Krijg je twee codes, en die moet je aan je vriend geven.
Als het toch een cadeau is kun je er net zo goed een mooie paper wallet van maken, voor die paar cent transaction fee hoef je het ook niet te laten. En je hebt gelijk de optie voor BIP38w
Op zaterdag 18 januari 2014 20:19 schreef ikwiltrolletje het volgende:
#teammaxbet
pi_134380632
Een soort kruising tussen een mobiel PIN-apparaat een Bitcoin-processor.

Coinkite payment terminal

http://vimeo.com/82032338#at=0
pi_134383495
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 20:01 schreef Wouter_Drucker het volgende:
Makkelijkste is naar bitonic.nl gaan en ideal gebruiken. Krijg je twee codes, en die moet je aan je vriend geven.
quote:
14s.gif Op dinsdag 17 december 2013 20:08 schreef Maxbet het volgende:

[..]

Je hebt bij Bitcoin een adres en een private key. Met het adres kun je alleen de transacties zien van en naar dat adres. De private key heb je nodig om het saldo uit te geven. Als je deze dus beide aan die vriend geeft met daarbij een instructie hoe ze uit te geven kan hij dat doen. Gelukkig zijn er meerdere mensen op hetzelfde idee gekomen en daarvoor zijn zogenaamde paper wallets gemaakt.

Lees hier meer: https://en.bitcoin.it/wiki/Paper_wallet

Dus als je die paper wallet hebt gemaakt en geprint staat er een adres op. Hier stuur je naartoe wat je wilt geven, dit kan vanuit een eigen wallet of rechtstreeks via Bitonic zoals hieronder worst gesuggereerd.

Zelf prefereer ik https://www.bitaddress.org voor het maken van paper wallets, ze hebben ook een kant en klaar design onder het kopje paper wallet staan. Het adres en private key worden daar voor je gegenereerd zonder dat je er wat voor hoeft te doen.

Als laatste: Zorg ervoor dat een paper wallet altijd in een keer uitgegeven wordt. Dit heeft te maken met https://en.bitcoin.it/wiki/Change.

[..]

Als het toch een cadeau is kun je er net zo goed een mooie paper wallet van maken, voor die paar cent transaction fee hoef je het ook niet te laten. En je hebt gelijk de optie voor BIP38w
Heel erg bedankt!!! :s)
pi_134394295
Watskeburt
pi_134394350
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 20:46 schreef Loveless85 het volgende:
Kut Chinezen, ik neem nooit meer een 39 met rijst, korting of niet.
_O- Die is goed.( pssst neem dan nummer 40 als 39 nu al een bad karma heeft.)

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 18-12-2013 08:44:10 ]
pi_134409003
pi_134409031
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 16:46 schreef Dynd het volgende:
[ afbeelding ]
_O-

al die mensen die nu uit paniek alles verkopen... het gaat wel weer omhoog hoor. of niet.
pi_134409060
Waar blijven de R&P topics hier op FOK? :D
pi_134413056
Bovenaan bij reddit /r/bitcoin:



:')
pi_134413217
Oops sorry. :D was al gepost en echt 2posts boven me. :')
  donderdag 19 december 2013 @ 03:04:43 #56
416570 litecoin
cryptocurrency
pi_134438336

Zou het ook in zo'n vaart gaan lopen met BTC?
"Bitcoin is to banks, what email was to postal offices."
  donderdag 19 december 2013 @ 07:49:05 #57
79000 Maikuuul
Dat zeg ik ook altijd
pi_134439171
Als Litecoin op 4 euro komt dan pas koop ik er wat in.

Mensen die nu alles uit paniek gaan verkopen :')
[b]Mag ik niet zeggen voor me moeder
Van het Concert des Levens krijgt niemand een Program
Sokkel Lolleromfg[/b]
pi_134439766
https://mobilevikings.com(...)ter%20post%20Bitcoin
Mobiele provider die betaalt kan worden met bitcoins.
pi_134454375
జ్ఞ‌ా
pi_134460894
Hmm.. slecht nieuws:
quote:
BTC38.com has been shutdown. (possibly a fraudulent and unlicensed exchange) http://www.reddit.com/r/B(...)tc38_is_down_and_is/

Hong Kong Based 796 exchanges Freezes OKPay withdrawal/recharge http://www.reddit.com/r/B(...)anges_freezes_okpay/

> I am from Shantou and live US. I keep friends in markets of Asia. I can say that this is true. PBOC is continuing to come down on cryptos. I really want this to succeed. I like BTC and TOR and I own a few BTC. This is not good news.

http://www.reddit.com/r/B(...)based_796_exchanges7
  donderdag 19 december 2013 @ 19:47:19 #61
353115 strbo
1Pa6Sas8WfyjGuiMZvKxsE6R2bQBB1
pi_134461019
Ik weet dat dit een Bitcoin topic is, maar een eigen topic maken leek me onnodig en dit lijkt de beste plek

Ik kreeg gisteren de briljante ingeving om eens een (fors) verbeterde versie van coinmarketcap.com te maken. Zo gezegd, zo gedaan en het begint er al aardig op te lijken. Nu kwam ik er vanmiddag achter dat er feitelijk al zoiets bestaat in de vorm van cryptocoincharts. Nu wil het feit dat ik toch al een domeinnaam heb geregistreerd, dus kan ik er net zo goed mee verder gaan. Maar omdat mijn grootste USP t.o.v. coinmarketcap (realtime prijs info van verschillende exchanges) inmiddels geen USP meer is, heb ik nog wat nieuwe punten nodig.

Op mijn lijstje staan nu, naast de meerdere exchanges, een mobile friendly website (betere UI in 't algemeen trouwens), lijst met USP's van de coin zelf, lijst met pools & chainexplorers en een filteroptie (ik wil alle coins zien met Scrypt en minimaal 50 miljoen cap bijvoorbeeld).

Nu is mij grote vraag: weten jullie nog dingen die je graag op zo'n soort site terug wilt zien?
pi_134461114
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 19:47 schreef strbo het volgende:
Ik weet dat dit een Bitcoin topic is, maar een eigen topic maken leek me onnodig en dit lijkt de beste plek

Ik kreeg gisteren de briljante ingeving om eens een (fors) verbeterde versie van coinmarketcap.com te maken. Zo gezegd, zo gedaan en het begint er al aardig op te lijken. Nu kwam ik er vanmiddag achter dat er feitelijk al zoiets bestaat in de vorm van cryptocoincharts. Nu wil het feit dat ik toch al een domeinnaam heb geregistreerd, dus kan ik er net zo goed mee verder gaan. Maar omdat mijn grootste USP t.o.v. coinmarketcap (realtime prijs info van verschillende exchanges) inmiddels geen USP meer is, heb ik nog wat nieuwe punten nodig.

Op mijn lijstje staan nu, naast de meerdere exchanges, een mobile friendly website (betere UI in 't algemeen trouwens), lijst met USP's van de coin zelf, lijst met pools & chainexplorers en een filteroptie (ik wil alle coins zien met Scrypt en minimaal 50 miljoen cap bijvoorbeeld).

Nu is mij grote vraag: weten jullie nog dingen die je graag op zo'n soort site terug wilt zien?
Maak er gerust een eigen topic over, da's handiger :Y.
జ్ఞ‌ా
pi_134461154
Tieten, altijd goed
  donderdag 19 december 2013 @ 21:29:50 #64
353115 strbo
1Pa6Sas8WfyjGuiMZvKxsE6R2bQBB1
pi_134465676
quote:
14s.gif Op donderdag 19 december 2013 19:49 schreef µ het volgende:

[..]

Maak er gerust een eigen topic over, da's handiger :Y.
Prima, doe ik morgen dan. Beetje Bitcoinmoe na twaalf exchange API's te hebben verwerkt :')
pi_134471138
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 19:47 schreef strbo het volgende:
Nu is mij grote vraag: weten jullie nog dingen die je graag op zo'n soort site terug wilt zien?
Een live orderbook van bitcoin.de graag!
Hi, I'm a signature virus, put me in your signature to help me spread :)
pi_134472225
Er zijn mensen bezig met een 100% Nederlandse exchange, Clevercoin:

pi_134472793
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 23:40 schreef Tourniquet het volgende:
Er zijn mensen bezig met een 100% Nederlandse exchange, Clevercoin:

_O_ _O_
pi_134473289
Interessant gesprek tussen Andreas Antonopoulos en Tony Gallipi (CEO BitPay):

pi_134473514
Ooit, in 1995...

quote:
The Internet? Bah!
Hype alert: Why cyberspace isn’t, and will never be, nirvana


After two decades online, I’m perplexed. It’s not that I haven’t had a gas of a good time on the Internet. I’ve met great people and even caught a hacker or two. But today, I’m uneasy about this most trendy and oversold community. Visionaries see a future of telecommuting workers, interactive libraries and multimedia classrooms. They speak of electronic town meetings and virtual communities. Commerce and business will shift from offices and malls to networks and modems. And the freedom of digital networks will make government more democratic.Baloney.

Do our computer pundits lack all common sense? The truth in no online database will replace your daily newspaper, no CD-ROM can take the place of a competent teacher and no computer network will change the way government works.

Consider today’s online world. The Usenet, a worldwide bulletin board, allows anyone to post messages across the nation. Your word gets out, leapfrogging editors and publishers. Every voice can be heard cheaply and instantly. The result? Every voice is heard. The cacophany more closely resembles citizens band radio, complete with handles, harrasment, and anonymous threats. When most everyone shouts, few listen. How about electronic publishing? Try reading a book on disc. At best, it’s an unpleasant chore: the myopic glow of a clunky computer replaces the friendly pages of a book. And you can’t tote that laptop to the beach. Yet Nicholas Negroponte, director of the MIT Media Lab, predicts that we’ll soon buy books and newspapers straight over the Intenet. Uh, sure.

What the Internet hucksters won’t tell you is tht the Internet is one big ocean of unedited data, without any pretense of completeness. Lacking editors, reviewers or critics, the Internet has become a wasteland of unfiltered data. You don’t know what to ignore and what’s worth reading. Logged onto the World Wide Web, I hunt for the date of the Battle of Trafalgar. Hundreds of files show up, and it takes 15 minutes to unravel them–one’s a biography written by an eighth grader, the second is a computer game that doesn’t work and the third is an image of a London monument. None answers my question, and my search is periodically interrupted by messages like, “Too many connectios, try again later.”

Won’t the Internet be useful in governing? Internet addicts clamor for government reports. But when Andy Spano ran for county executive in Westchester County, N.Y., he put every press release and position paper onto a bulletin board. In that affluent county, with plenty of computer companies, how many voters logged in? Fewer than 30. Not a good omen.

Point and click:Then there are those pushing computers into schools. We’re told that multimedia will make schoolwork easy and fun. Students will happily learn from animated characters while taught by expertly tailored software.Who needs teachers when you’ve got computer-aided education? Bah. These expensive toys are difficult to use in classrooms and require extensive teacher training. Sure, kids love videogames–but think of your own experience: can you recall even one educational filmstrip of decades past? I’ll bet you remember the two or three great teachers who made a difference in your life.

Then there’s cyberbusiness. We’re promised instant catalog shopping–just point and click for great deals. We’ll order airline tickets over the network, make restaurant reservations and negotiate sales contracts. Stores will become obselete. So how come my local mall does more business in an afternoon than the entire Internet handles in a month? Even if there were a trustworthy way to send money over the Internet–which there isn’t–the network is missing a most essential ingredient of capitalism: salespeople.

What’s missing from this electronic wonderland? Human contact. Discount the fawning techno-burble about virtual communities. Computers and networks isolate us from one another. A network chat line is a limp substitute for meeting friends over coffee. No interactive multimedia display comes close to the excitement of a live concert. And who’d prefer cybersex to the real thing? While the Internet beckons brightly, seductively flashing an icon of knowledge-as-power, this nonplace lures us to surrender our time on earth. A poor substitute it is, this virtual reality where frustration is legion and where–in the holy names of Education and Progress–important aspects of human interactions are relentlessly devalued.

http://thenextweb.com/sha(...)t-intenet-uh/#!qin4G
pi_134473844
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 00:08 schreef MaGNeT het volgende:
Ooit, in 1995...

[..]

_O-
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  vrijdag 20 december 2013 @ 16:28:14 #71
353115 strbo
1Pa6Sas8WfyjGuiMZvKxsE6R2bQBB1
pi_134492717
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 23:16 schreef Jace_TBL het volgende:

[..]

Een live orderbook van bitcoin.de graag!
Vroeg me al af waarom ik die API niet heb geïmplementeerd, maar ze hebben dus geen API. Helaas niet mogelijk dus.
pi_134492897
quote:
1s.gif Op vrijdag 20 december 2013 16:28 schreef strbo het volgende:

[..]

Vroeg me al af waarom ik die API niet heb geïmplementeerd, maar ze hebben dus geen API. Helaas niet mogelijk dus.
Misschien mooi om een soort index te hebben van welke munten het meest geschikt zijn om te minen.
pi_134495670
Wow, deze actie van Anderzorg:

http://coinkoorts.nl

^O^
pi_134495713
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 18:05 schreef Tourniquet het volgende:
Wow, deze actie van Anderzorg:

http://coinkoorts.nl

^O^
^O^
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_134495874
grappig :D
pi_134496049
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 18:05 schreef Tourniquet het volgende:
Wow, deze actie van Anderzorg:

http://coinkoorts.nl

^O^
Nou, ik zoek toch nog een zorgverzekeraar. :D
pi_134496078
Fake twitter accountje aangemaakt en heb nu 16 codes ;(
pi_134496322
Ik zit al bij Anderzorg, dus even wat codes claimen. :9

Ook prima FAQ trouwens: http://coinkoorts.nl/faq

Alleen jammer (maar begrijpelijk) van dit:
quote:
7. Mag ik dan ook mijn premie betalen met Bitcoin?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Een Bitcoin is een virtueel betaalmiddel en kan je alleen overmaken naar een organisatie dat Bitcoins accepteert. Wij innen de premie via automatische incasso of acceptgiro en kan daardoor alleen via een bank worden voldaan. Je kunt natuurlijk wel je Bitcoin inwisselen voor euro’s om daarmee (een deel van) je premie te betalen.
Is gelijk een goede om over na te denken, een service ala BitPay maar dan voor automatische incasso's.
pi_134498388
Andreas Antonopoulos _O_

pi_134500726
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 23:40 schreef Tourniquet het volgende:
Er zijn mensen bezig met een 100% Nederlandse exchange, Clevercoin:

nice!
  vrijdag 20 december 2013 @ 20:37:47 #81
383099 Wouter_Drucker
Lid piratenpartij
pi_134500923
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 19:28 schreef Tourniquet het volgende:
Andreas Antonopoulos _O_

Is Bitcoin echt maar '100 regels python code'?
pi_134502324
quote:
10s.gif Op vrijdag 20 december 2013 20:37 schreef Wouter_Drucker het volgende:

[..]

Is Bitcoin echt maar '100 regels python code'?
Nee, waar zegt hij dat? Kan nu niet het hele verhaal terugluisteren. :P
pi_134502635
quote:
10s.gif Op vrijdag 20 december 2013 20:37 schreef Wouter_Drucker het volgende:

[..]

Is Bitcoin echt maar '100 regels python code'?
Wow, wat een grote onzin. Het is gemaakt in C++ en als je de Github bekijkt dan zie je dat het wel bestaat uit meer regels.
pi_134503050
Vanwaar ineens deze duikeling?
pi_134503264
quote:
2s.gif Op vrijdag 20 december 2013 21:21 schreef Loveless85 het volgende:
Vanwaar ineens deze duikeling?
Ik gok op het gebrek aan activiteit vanuit China. Plus de koers heeft sinds de crash wel aardig gestaan waardoor veel mensen hun winst nemen.
pi_134506189
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 21:24 schreef robin007bond het volgende:

Ik gok op het gebrek aan activiteit vanuit China.
Misschien dat het goede nieuws over groeiende activiteit in Amerika dat dan weer goedmaakt:
Overstock.com gaat BTC accepteren!

Ik stond trouwens erg te kijken van het Volkskrantbericht dat bijna 1% van de volwassen Nederlanders bitcoins bezit. Daar geloof ik niets van - m.i. heeft Multiscope een niet-representatieve groep ondervraagd.
pi_134515932
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 22:24 schreef dvr het volgende:

[..]

Misschien dat het goede nieuws over groeiende activiteit in Amerika dat dan weer goedmaakt:
Overstock.com gaat BTC accepteren!

Ik stond trouwens erg te kijken van het Volkskrantbericht dat bijna 1% van de volwassen Nederlanders bitcoins bezit. Daar geloof ik niets van - m.i. heeft Multiscope een niet-representatieve groep ondervraagd.
Je weet hoe zo'n onderzoek in elkaar zit DVR. Ze nemen een sample, en zien dat als een sample uit de werkelijke populatie. Statistiek is niet voor iedereen even makkelijk ;).

Je hebt overigens natuurlijk gelijk. 1 op 100 bitcoins, never. Uitgaande van 16 milj. mensen in Nederland zou dat betekenen dat 160.000 mensen bitcoins hebben! O_o
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_134521628
Volwassen Nederlanders he! Dat brengt het aantal terug tot zo'n 500.
pi_134597295
21-12-2013

Digitaal c(r)ashen met bitcoin
Het hoe, wat en waarom van virtueel contant geld.



Wat moet je met een betaalmiddel dat volgende week tien keer zo veel of weinig waard kan zijn? Speculeren, natuurlijk. Bitcoin is een ingenieus cryptografisch bouwwerk dat vooral oneigenlijk wordt gebruikt.

De koers van de bitcoin in de afgelopen maanden
Naar verluidt zijn er al een paar bitcoinmiljonairs in Nederland, enthousiastelingen die ooit voor een paar cent per stuk bitcoins inkochten, en nu kunnen cashen. De bitcoin piekte eind november namelijk op een koers van 1200 dollar, en doet half december nog steeds 700 dollar. Dion de Groot, uitbater van webshop Tablet Superdeal, behoort tot het selecte groepje Nederlandse winkels waar je met bitcoins kunt betalen. Hij krijgt nog maar weinig bitcoins binnen: 'Voor ons is het vooral een alternatieve manier om verkeer in te kopen.' Waarmee hij bedoelt, dat het accepteren van bitcoins vermeldingen op allerlei websites oplevert, en dus extra bezoekers aantrekt. Is het, gezien de sterk fluctuerende waarde, niet raadzaam om die bitcoins bij een wisselkantoor meteen weer in euro's om te zetten?
De Groot: 'Nee hoor, ik hou wel een voorraadje bitcoins aan. Ik zie het als een soort aandelen, waar we inderdaad wat risico mee lopen.'
De waarde van een bitcoin is vrijwel voor honderd procent 'wat de gek er voor geeft'. Een bitcoin is namelijk iets wezenlijk anders dan een aandeel in een echt bedrijf of een door de overheid gegarandeerde valuta. Op de keper beschouwd is een bitcoin niets meer dan een lange rij nullen en enen die aan een paar bijzondere eigenschappen voldoet.
Om ervoor te zorgen dat niet iedereen zelf zulke rijtjes verzint of al bestaande rijtjes kopieert en opnieuw uitgeeft (het bitcoin-equivalent van valsemunterij) zijn ingenieuze cryptografische trucs nodig, veel computercapaciteit en een netwerk van accounthouders die met de bitcoin software elkaars transacties controleren.

Cryptogeld
De mysterieuze entiteit Satoshi Nakamoto (het is niet duidelijk of dit een persoon of een groep mensen is) publiceerde in 2009 een beschrijving van het bitcoin-systeem en verdween daarna in de anonimiteit. Bitcoin is het succesvolste voorbeeld van cryptogeld, een betaalmiddel waarmee je volledig anoniem betalingen via het internet kunt doen, zonder dat een centrale autoriteit (een bank) als een spin in het web overzicht houdt en de regels bepaalt.

Wat is mining van bitcoins?
Munten en bankbiljetten worden exclusief gemaakt door een centrale bank, maar iedereen met een bitcoinacount mag bitcoins aanmaken, wat in dit geval mining (delven) heet. Toch ontstaat geen stortvloed aan bitcoins (dat zou bitcoin-inflatie zijn), omdat het delven van een bitcoin veel rekenkracht vergt. Nieuwe bitcoins worden aangemaakt in blokken van 25. Een blok is in wezen een rijtje van een kleine duizend bits (nullen en enen). Een deel van deze bits bevat informatie over vorige blokken en de betalingen die daarmee gedaan zijn, de rest is een nonce, een toevoeging die er alleen maar voor moet zorgen dat het geheel aan een speciale eigenschap voldoet, namelijk dat zijn hash begint met een minimum aantal nullen, bijvoorbeeld 40.
Een hash is de unieke digitale vingerafdruk van een hoeveelheid data, in dit geval dus van een bitcoinblok. Zo'n hash ziet eruit als een rij willekeurige cijfers met een vaste lengte. Bitcoin gebruikt het SHA-256 algoritme, dat een hash van 256 bits (ongeveer 80 decimale cijfers) levert. Gegeven een blok met numerieke data is het altijd simpel om diens hash te berekenen, maar gegeven een hash, is het praktisch onmogelijk om een blok data te vinden dat precies die hash heeft. (Zie hier de hash nader uitgelegd)
Als je de eis stelt dat de hash van een blok begint met, zeg, 40 nullen, moet de miner de hash bepalen van dat blok met vele miljarden willekeurig gekozen nonces en er een vinden die met voldoende nullen begint. Een betere methode dan gokken is er niet. Daarentegen kan iedereen snel checken of een gegeven blok inderdaad een hash beginnend met 40 nullen heeft.

Profijtelijke industrie
Wie zo'n blok delft, heeft dus aantoonbaar bewezen dat hij al dat rekenwerk gedaan heeft, en dat geeft je het recht om het nieuwe blok van 25 bitcoins in roulatie te brengen. Dat kan door met die bitcoins een aankoop van echte spullen te doen, of door ze bij een virtueel wisselkantoor om te wisselen in euro's of dollars. Dat kan anoniem, in zoverre dat een accountnaam een willekeurige cijfercombinatie is die niets over de eigenaar zegt.
Tot nu toe zijn ongeveer 10 miljoen bitcoins gedolven.
Nu de koers van de bitcoin zich in de regionen van de honderden euro's bevindt, is mining een
profijtelijke industrie geworden. Er zijn gespecialiseerde chips (ASIC) die niets anders kunnen dan miljarden keren per seconde een hash berekenen, maar dat wel veer sneller en energie-efficienter doen dan een gewone computer. Met een paar honderd ASIC rekeneenheden bouw je een heuse bitcoin-mijn.
Het delven van een nieuw bitcoinblok is een kwestie van geluk, maar omdat er veel miners zijn die miljarden pogingen per seconde doen, komt toch met grote regelmaat elke tien minuten een nieuw blok vrij.
Het interval van tien minuten wordt gehandhaafd door de bitcoin-software; als structureel vaker een nieuw blok gedolven wordt – door steeds meer en/of snellere miners - gaat het vereiste aantal beginnullen van een blok omhoog, zodat nog meer rekentijd nodig is om er een te delven.

Hoe voorkomt bitcoin double spending?
Het in roulatie brengen van nieuwe bitcoins is dus niet gebaseerd op centraal gezag, maar op het bewijs voor ingezette rekenkracht. Maar dan doemt het volgende probleem op: als je met die nieuwe bitcoin één keer kunt betalen, waarom zou je het daar dan bij laten? Hoe kan groenteboer B weten of je met deze bitcoin niet gisteren ook al slager A betaald hebt? Een bitcoin is niets anders dan een stel bits in een computergeheugen, dat perfect te copiëren is.
De oplossing is, dat je met bitcoins nooit een losse transactie (betaling) verricht. Alle bitcoin-transacties, vanaf de allereerste in 2009, vormen een ononderbroken keten die is voorzien van een tijdsmarkering en vastgelegd door het netwerk van accounthouders (ook het in omloop brengen van nieuwe bitcoins is een transactie). Elke nieuwe transactie voegt een schakel aan die keten toe, en iedereen met een bitcoin-account heeft de mogelijkheid om de integriteit van de keten te controleren.
Een betaling met bitcoin is daarom pas echt gebeurd, als een stuk of zes andere accounthouders bevestigen dat de ketting met die extra schakel erbij nog steeds de enige echte is.
Maar als alle transacties worden vastgelegd en toegankelijk zijn voor alle accounthouders, wat blijft er dan over van de bestaansreden van de bitcoin, namelijk anonimiteit? En de registratie en controle van die steeds langer wordende keten van vele miljoenen transacties, maakt die het systeem niet steeds logger en trager?

Slim hashen
De oplossing komt ook hier van slim hashen. Een schakel van de keten bevat niet de transacties zelf, maar de hash van alle voorgaande transacties, plus een digitale handtekening van de vorige en de actuele eigenaar van een bitcoin. Een hash blijft altijd even lang, 256 bits, en ook een digitale handtekening is maar een paar honderd bits.
Het concept van een digitale handtekening is veel wijder verbreid dan bitcoin, en maakt gebruikt van een andere ingenieuze truuk, public key cryptografie. Elke accounthouder heeft een publieke sleutel voor zijn geheimschrift, en een privesleutel die niemand anders weet (in feite weet de accounthouder vaak zelf zijn privesleutel niet, omdat dit allemaal volautomatisch door zijn software gedaan wordt). De eigenaar van een bitcoin zet nu zijn digitale handtekening gecodeerd met zijn privesleutel. Iedereen kan nu met de publieke sleutel de handtekening ontcijferen, en weet dan dat alleen die eigenaar deze handtekening heeft kunnen zetten.
Zo zijn alle digitale handtekeningen te verifiëren en ontstaat een in elkaar grijpende keten van schakels die niet te vervalsen is.

De laatste bitcoin
De bitcoin-software zorgt er ook voor, dat het delven steeds duurder wordt. Iedere vier jaar, namelijk, halveert ongeveer het aantal bitcoins per blok. Dat gebeurde voor het eerst op 1 januari 2013, toen het van 50 naar 25 ging. Na 2033, als het aantal bitcoins per blok nog maar 1 is, stopt het delven en zijn er maximaal 21 miljoen in omloop.
Hoeveel kost het delven van bitcoins? Eerder verschenen berichten dat het minen nu al 15 miljoen dollar aan elektriciteit per dag zou verbruiken, maar dat is een broodje-aap verhaal. Dat getal is gebaseerd op delven met gewone computers, die honderden malen inefficiënter zijn dan ASIC-miners.

Hoeveel is het dan wel? Ten eerste, op het moment dat het minen van een nieuwe bitcoin meer kost – in elektricteit en afschrijving op computerapparatuur – dan de marktwaarde, houdt het vanzelf op. Momenteel worden circa 3600 bitcoins per dag gedolven (6 x 24 x 25), met een straatwaarde van zo'n 2 a 3 miljoen euro. Maar nog in oktober 'deed' een bitcoin maar een eurootje of 50, dus zal het delven toen en nu niet meer dan 180.000 euro per dag kosten, inclusief de afschrijving op apparatuur.
Een on line calculator die de winst op minen berekent komt momenteel met de meest effciënte apparatuur uit op ongeveer tien euro (Amerikaanse) elektriciteit per bitcoin, ofwel zo'n 60 kilowattuur.
Dat houdt in dat minen dagelijks minimaal zo'n 36.000 euro aan elektricteit verbruikt, ofwel ruim 200.000 kilowattuur, ofwel een kleine tien megawatt continu vermogen. Nog anders: het verbruik van zo'n dertigduizend Nederlandse huishoudens. Omdat bitcoins ook gedolven worden door hobbyisten op gewone computers, zal de waarheid ergens tussen deze twee uitersten van 36.000 en 180.000 in liggen.

De bitcoin is in 2009 begonnen als een speeltje voor computer- en privacyfreaks, en had toen een waarde van maar een paar cent. Wil de bitcoin ooit breed door consumenten en bedrijven geaccepteerd worden, dan moet eerst de waarde van de bitcoin stabiliseren. Voor gewoon geld garandeert de staat: 'deze euro kun je morgen inwisselen voor een halfje bruin of een pak melk, en over een jaar ongeveer ook nog'. Die garantie ontbreekt voor de bitcoin, hij zou ook volkomen uit de gratie kunnen raken, zoals met tulpenbollen, aandelen World On Line of sommige moderne kunst is gebeurd.

(wetenschap24)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134597389
quote:
Na 2033, als het aantal bitcoins per blok nog maar 1 is, stopt het delven
Ze zitten er slechts 100 jaar naast. Dat is al aanzienlijk beter dan de onzin die de meeste journalisten uit weten te kramen omtrent Bitcoin.
Hi, I'm a signature virus, put me in your signature to help me spread :)
  maandag 23 december 2013 @ 10:27:46 #91
331651 Spatieloos
Het komt wel goed, watje
pi_134597928
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 07:49 schreef Maikuuul het volgende:
Als Litecoin op 4 euro komt dan pas koop ik er wat in.

Mensen die nu alles uit paniek gaan verkopen :')
Of ze zijn gewoon slim bezig. Ik bedoel die panicsell van vorige week door China, als je dan gewoon alles verkoopt, en de volgende dag alles weer koopt dan kon je bijna 2x zoveel munten kopen als dat je eerst had.
Spatieboos
pi_134597972
quote:
0s.gif Op maandag 23 december 2013 10:27 schreef Spatieloos het volgende:

[..]

Of ze zijn gewoon slim bezig. Ik bedoel die panicsell van vorige week door China, als je dan gewoon alles verkoopt, en de volgende dag alles weer koopt dan kon je bijna 2x zoveel munten kopen als dat je eerst had.
Ja in theorie, in de praktijk blijkt het veel lastiger te bepalen wat een goed moment is voor verkopen en terugkopen. Jij gaat nu achteraf uit van de high en de low, maar in the heat of the moment weet je echt niet wat wijs is. Nu was dit een flinke duikeling dus kon het redelijk safe, maar het is ook weleens geweest dat hij 20-30$ omlaag knalde, mensen dan dachten 'ah, een crash, snel verkopen!', en vervolgens schoot hij er weer 40$ omhoog, en dan heb je dus gewoon verlies :P
  maandag 23 december 2013 @ 16:13:45 #93
320603 Maxbet
Liberté toujours
pi_134610307
http://www.techinasia.com(...)s-interfere-bitcoin/ ^O^

quote:
The Monetary Authority of Singapore (MAS), the country’s central bank, has decided not to intervene on whether businesses can accept Bitcoin as a means of transacting goods and services.

“Whether or not businesses accept Bitcoins in exchange for their goods and services is a commercial decision in which MAS does not intervene,” it told Singapore-based Bitcoin trading platform Coin Republic in an email. Singapore is one of the world’s top finanacial hubs that is increasingly seen as a challenger to Switzerland’s private baking dominance.
Op zaterdag 18 januari 2014 20:19 schreef ikwiltrolletje het volgende:
#teammaxbet
  maandag 23 december 2013 @ 16:15:06 #95
320603 Maxbet
Liberté toujours
pi_134610375
quote:
0s.gif Op maandag 23 december 2013 16:14 schreef robin007bond het volgende:

[..]

_O_
Singapore is erg groot op zakelijk gebied, goed nieuws dus :Y
Op zaterdag 18 januari 2014 20:19 schreef ikwiltrolletje het volgende:
#teammaxbet
pi_134610786
quote:
14s.gif Op maandag 23 december 2013 16:15 schreef Maxbet het volgende:

[..]

Singapore is erg groot op zakelijk gebied, goed nieuws dus :Y
Ben benieuwd of Hong Kong er wat mee gaat doen.
pi_134611246
Nooit geweten dat er zoveel werd gebakken in Zwitserland :)
pi_134618070
Goed verhaal wel (en dat voor een speculant ;) )

  maandag 23 december 2013 @ 19:31:08 #99
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_134618225
quote:
14s.gif Op maandag 23 december 2013 16:15 schreef Maxbet het volgende:

[..]

Singapore is erg groot op zakelijk gebied, goed nieuws dus :Y
EN blijkbaar nemen ze de bakkersdominantie van zwitserland over!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_134661366
quote:
Mobbr: het eerste Nederlandse betaalplatform met Bitcoin

De Nederlandse startup Mobbr introduceert vandaag de Bitcoin als officieel betaalmiddel op hun betaalplatform. Mobbr maakt het voor bedrijven mogelijk om bijdragers eenvoudig te belonen bij crowdsourcing. Hiermee is Mobbr de eerst Nederlandse betalingssite die de nieuwe digitale munteenheid accepteert. Mobbr organiseert de transactie van bedrijven die de hulp van de zogenaamde 'wisdom of the crowds' inzetten.


Bij crowdsourcing zetten organisaties vraagstukken en projecten online en vragen het publiek om mee te denken bij het process of te helpen bij de uitvoering. "Een methode die in Nederland nog in de kinderschoenen staat, maar de potentie heeft om bedrijfsprocessen veel efficiënter te maken", zegt Ernesto Spruyt, medeoprichter van Mobbr.

"Bij crowdsourcing gaat het vaak om kleine bedragen", zegt Spruyt. "Het voordeel van de bitcoin is dan ook dat de transactiekosten zeer laag zijn." Over prijsfluctuaties van bitcoin maakt Spruyt zich geen zorgen: "Bitcoin is naast een elektronische valuta, vooral een heel veilige en effectieve manier om transacties af te handelen. Deze betaalmethodiek heeft wat ons betreft een gouden toekomst."

Mobbr maakt het met de Bitcoin nog makkelijker om een grote groep mensen te betalen voor hun bijdrage aan een online georganiseerd bedrijfsproces. Hierdoor kunnen bedrijven het arbeidspotentieel van het internetpubliek veel beter benutten. Betalingen worden gestort op een persoonlijke Mobbr-rekening. Transacties met bitcoin verlopen bovendien via de gecertificeerde provider Blockchain. Gebruikers kunnen op het Mobbr-platform precies zien hoeveel van welke valuta op de rekening staat.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')