abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 10 december 2013 @ 21:23:03 #1
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134130456


[Centraal] Whisky /Whiskey Topic

Welkom in het centrale whisky-topic, met daarin ruimte voor alles voor en over whisky en whiskey.

De voorgaande delen:
Topicreeks: [Centraal] Whisky / Whiskey

Wat is whisky? :?
Whisky is een destillaat, dat wordt gestookt van granen; voornamelijk gerst, tarwe, rogge, en maïs. Hiertoe wordt uit de granen door middel van een speciaal proces, vergelijkbaar met het brouwen van bier, suiker onttrokken dat vervolgens vergist en gedestilleerd wordt in koperen destilleerketels. Daarna wordt het enige jaren op eikenhouten vaten gelegd om te rijpen.

De meeste whiskies worden gemaakt van meerdere soorten graan, die apart verwerkt worden en later weer bij elkaar gemengd. Dit noemt men blended whiskies. Voorbeelden die je vaak tegenkomt zijn Johnny Walker Red en Black Label, Vat69, Teachers, Famous Grouse, etc.

Andere whiskies worden van slechts één graansoort gestookt. Als die ene graansoort (gemoute) gerst is, dan heet het resultaat een single malt whisky. Is dat rogge, dan wordt het een straight rye whisky. De eerste zie je vaak uit Schotland (en soms uit Ierland), de laatste meestal uit de USA. Als zo'n whisky nu ook nog eens getapt wordt uit één vat, dan wordt het een single cask whisky genoemd.

De meeste whiskies die je gewoon koopt zijn dranken met een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%; dat noemt men drinksterkte. Soms worden whiskies verkocht op hogere alcoholpercentages, zoals ze uit het vat vandaan komen. Dit noemt men dan vatsterkte, of cask strength whisky. Men kan er voor kiezen om de whisky op vatsterkte door er een beetje (bron)water aan toe te voegen iets soepeler drinkbaar te maken, dit is echter niet noodzakelijk.

Waar haal ik whisky? :?
De betere whisky vinden wij onder andere bij:

Ton Overmars slijterij te Amsterdam
Van Wees slijterij te Amersfoort
Van Zuylen slijterij te Loosduinen
Slijter Zonneveld te Maassluis
Whiskykoning te Den Bosch
Wijn- en Whiskyschuur te Scharnegoutum (FRL)
Versailles te Nijmegen
Whiskybase shop te Rotterdam
Whiskysite/Druiventuin te Leiden

of zo lang de Britse Pond weinig waard is:

The Whisky Exchange in de UK
Master Of Malt in de UK
Royal Mile Whisky in de UK

Voor de meeste standaardbottelingen kan je online terecht bij:

Drankgigant
Drankdozijn

Bij de meeste van bovenstaande winkels is het ook mogelijk om online te bestellen zodat je voor een nieuwe of bijzondere whisky niet eens de deur uit hoeft *)

En wat als ik nog vragen heb? :?
Post de vraag in dit topic :7

Voor wie het weten wil: Hoe een whisky uiteindelijk smaakt is voor een groot (zo niet het grootste) deel afhankelijk van het vat waarin het bewaard is geweest. Tegenwoordig wordt de meeste Schotse whisky gerijpt in vaten die daarvoor in Amerika hebben gediend om bourbon in te laten rijpen. Vroeger werd er veel vaker whisky gerijpt in ex-sherryvaten. Vaak wordt er gezocht naar de beste mix van bourbonvat-whisky en sherryvat-whisky om een bepaald karakter te creëren voor een bepaalde botteling. Er zijn ook variëteiten die exclusief van bourbonvaten komen (veel Glenmorangies bijvoorbeeld) en sommige fabrikanten hebben echte 100% sherryvat-whiskies in het assortiment (veel Macallan, Glenfarclas en Aberlour).

vele honderden verschillende smaken?

Zeker!


Zó veel variatie met een soort drank? Veel meer verschillende smaken dan elke andere alcoholische drank die ik ken. zachte whisky, scherpe whisky, rokerige whisky, zoete whisky, medicinale whisky, frisse whisky, romige whisky, noem het maar op. Dus laat u door één slechte eerste ervaring niet uit het veld slaan. Helaas zitten er zeker bij de voordeligere flessen whisky ( onder de 30 euro) verhoudingsgewijs veel slechtere soorten. tussen. Probeer daarna gewoon eens een andere of haal bij de betere slijter een paar mini-flesjes (5cl) van enkele Single Malt Whiskies....en vergelijk die eens. u zult versteld staan van de varieteit.

Slechte whisky is natuurlijk beter te haggelen met flink veel ijs/water/cola ;)



Dramming?

Whisky drink je doorgaans uit een glas (toch?). In de diverse landen gelden er in de horeca verschillende regels over de hoeveelheid te schenken alcohol in een glas. In Nederland lijkt de standaard op 35ml te zitten voor een glaasje whisky. In de beter gesorteerde whiskybars kun je er ook voor kiezen om een halve hoeveelheid ( ± 2cl) aan te schaffen zodat je makkelijker meer smaken kunt vergelijken of proberen zonder dat je te snel onder invloed of blut raakt.
Een dram is echter een willekeurige hoeveelheid whisky die je inschenkt. De ene keer kies je er voor om een ruime hoeveelheid in te schenken zodat je de hele avond aan een glas kunt nippen. een andere keer neem je juist kleinere beetjes, of halve drams zodat je meerdere soorten kunt proberen.


Nog meer info nodig? dan kun je hier een forum vinden dat speciaal is gewijd aan whisky in al zijn verschijningsvormen

Meer whiskylinks

Whiskybase
The Whisky Wire
Malt Madness
Ralfy's YouTube Channel
Whisky Connosr

Drink verstandig, drink met maten


----Het leven is te kort om slechte whisky te drinken!----

Hier verder!

  dinsdag 10 december 2013 @ 21:30:19 #2
253373 knoffel
Baas boven Baas
pi_134130905
Mijn laatste aankoop was een Dalmore Cigar malt :)
Courage is what it takes to stand up and speak; courage is also what it takes to sit down and listen.
  Redactie Frontpage dinsdag 10 december 2013 @ 22:40:57 #3
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_134134439
Mijne de HP 10yo 35cl. Heerlijk drammetje voor een relatief jonge botteling! Veruit de lekkerste 10yo die ik ooit geproefd heb.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  † In Memoriam † dinsdag 10 december 2013 @ 23:10:03 #4
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_134135800
Wat is er eigenlijk gebeurd met de Fok!-proeverij? :{
Carpe Libertatem
pi_134140624
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 december 2013 21:30 schreef knoffel het volgende:
Mijn laatste aankoop was een Dalmore Cigar malt :)
uit het krantje van de makro? :D
Reaching out to embrace the random. reaching out to embrace what ever may come.
  woensdag 11 december 2013 @ 08:36:13 #6
253373 knoffel
Baas boven Baas
pi_134140659
quote:
0s.gif Op woensdag 11 december 2013 08:31 schreef gianni61 het volgende:

[..]

uit het krantje van de makro? :D
Klopt ja! :D ik ken iemand die Daar werkt. Kon hem uiteindelijk 40% goedkoper krijgen dan de oorspronkelijke prijs :)
Courage is what it takes to stand up and speak; courage is also what it takes to sit down and listen.
  woensdag 11 december 2013 @ 08:59:52 #7
341900 Atmosphere82
The ground had gone sour Louis
pi_134140902
@MadMaster: jammer, anders had ik je bij de proeverij kunnen ontmoeten! :)
Dat zou weer een Fokker geweest zijn die ik ontmoet zou kunnen hebben! ;)
'Here are the young men, the weight on their shoulders,
Here are the young men, well where have they been?
We knocked on the doors of Hell's darker chamber,
Pushed to the limit, we dragged ourselves in...' ('Decades' van Joy Division)
  woensdag 11 december 2013 @ 09:10:32 #8
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134141032
quote:
0s.gif Op woensdag 11 december 2013 08:59 schreef Atmosphere82 het volgende:
@MadMaster: jammer, anders had ik je bij de proeverij kunnen ontmoeten! :)
Dat zou weer een Fokker geweest zijn die ik ontmoet zou kunnen hebben! ;)
Kreeg afgelopen vrijdag pas de vraag of ik mee kon, dat was te laat.
Maar jullie krijgen van Whisky Import Nederland leuke whisky's voorgeschoteld, o.a. een hele mooie Adelphi Clynelish 1997...
  woensdag 11 december 2013 @ 09:21:17 #9
341900 Atmosphere82
The ground had gone sour Louis
pi_134141241
Dat soort dingen wil ik liever niet direct weten! :6
'Here are the young men, the weight on their shoulders,
Here are the young men, well where have they been?
We knocked on the doors of Hell's darker chamber,
Pushed to the limit, we dragged ourselves in...' ('Decades' van Joy Division)
  woensdag 11 december 2013 @ 09:22:36 #10
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134144221
quote:
0s.gif Op woensdag 11 december 2013 09:22 schreef MadMaster het volgende:

[..]

:?
Ja, inderdaad, het is een beetje een eigenaardige kerel, die A82.
  woensdag 11 december 2013 @ 15:57:23 #12
341900 Atmosphere82
The ground had gone sour Louis
pi_134152954
quote:
10s.gif Op woensdag 11 december 2013 11:31 schreef Orbeatle het volgende:

[..]

Ja, inderdaad, het is een beetje een eigenaardige kerel, die A82.
Ja, wie wil er nou vooraf weten wat je gaat proeven? Dan is toch heel de verrassing eraf! ;)
'Here are the young men, the weight on their shoulders,
Here are the young men, well where have they been?
We knocked on the doors of Hell's darker chamber,
Pushed to the limit, we dragged ourselves in...' ('Decades' van Joy Division)
  woensdag 11 december 2013 @ 16:02:08 #13
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134153102
quote:
0s.gif Op woensdag 11 december 2013 15:57 schreef Atmosphere82 het volgende:

[..]

Ja, wie wil er nou vooraf weten wat je gaat proeven? Dan is toch heel de verrassing eraf! ;)
Het is toch geen blind tasting?
De hele line-up heeft ook al op Facebook gestaan...
  woensdag 11 december 2013 @ 16:11:07 #14
341900 Atmosphere82
The ground had gone sour Louis
pi_134153356
Oh, op die manier! Nou ja, Facebook interesseert me geen hol, ik heb geen account en ik wil er geen! :(
'Here are the young men, the weight on their shoulders,
Here are the young men, well where have they been?
We knocked on the doors of Hell's darker chamber,
Pushed to the limit, we dragged ourselves in...' ('Decades' van Joy Division)
  woensdag 11 december 2013 @ 16:21:09 #15
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134153698
quote:
0s.gif Op woensdag 11 december 2013 16:11 schreef Atmosphere82 het volgende:
Oh, op die manier! Nou ja, Facebook interesseert me geen hol, ik heb geen account en ik wil er geen! :(
Daarom gaf ik je die info even door... ;)
pi_134160877
quote:
0s.gif Op woensdag 11 december 2013 15:57 schreef Atmosphere82 het volgende:

[..]

Ja, wie wil er nou vooraf weten wat je gaat proeven? Dan is toch heel de verrassing eraf! ;)
Haha, ah joh, ik vind het niet zo erg om dat vantevoren te weten.
  woensdag 11 december 2013 @ 21:04:47 #17
341900 Atmosphere82
The ground had gone sour Louis
pi_134164277
quote:
0s.gif Op woensdag 11 december 2013 16:21 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Daarom gaf ik je die info even door... ;)
:{w

;)
quote:
7s.gif Op woensdag 11 december 2013 19:59 schreef Orbeatle het volgende:

[..]

Haha, ah joh, ik vind het niet zo erg om dat vantevoren te weten.
Ik wel, anders was ik wel als Nostradamus geboren! *)
'Here are the young men, the weight on their shoulders,
Here are the young men, well where have they been?
We knocked on the doors of Hell's darker chamber,
Pushed to the limit, we dragged ourselves in...' ('Decades' van Joy Division)
  † In Memoriam † vrijdag 13 december 2013 @ 08:01:05 #18
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_134215230


Het product is uiteraard nep, maar wel grappig om gewoon een blendje in te doen en ergens te hebben staan.
Carpe Libertatem
pi_134347782
Hebben jullie nog tips voor een betaalbare Speyside malt? Mijn goede flesjes gaan er te snel doorheen dus wil wat goedkoops om simpel te slobberen! :)
Ons soort mensen, trapt reeds jaren blij van zin, het vuile plebs de modder in.
Ons soort mensen, steunpilaar van vaderland en koningin.
  † In Memoriam † maandag 16 december 2013 @ 22:34:43 #20
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_134348111
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 22:29 schreef Skv het volgende:
Hebben jullie nog tips voor een betaalbare Speyside malt? Mijn goede flesjes gaan er te snel doorheen dus wil wat goedkoops om simpel te slobberen! :)
Handiger is als je prijsrange aangeeft. "Goedkoop" is voor iedereen anders.
Carpe Libertatem
pi_134348907
quote:
7s.gif Op maandag 16 december 2013 22:34 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Handiger is als je prijsrange aangeeft. "Goedkoop" is voor iedereen anders.
tot 30 Euro ongeveer. Een paar Euro meer zou evt kunnen.
Ons soort mensen, trapt reeds jaren blij van zin, het vuile plebs de modder in.
Ons soort mensen, steunpilaar van vaderland en koningin.
  maandag 16 december 2013 @ 22:52:32 #22
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_134349088
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 22:29 schreef Skv het volgende:
Hebben jullie nog tips voor een betaalbare Speyside malt? Mijn goede flesjes gaan er te snel doorheen dus wil wat goedkoops om simpel te slobberen! :)
Glenlivet 12
The Singleton of Dufftown
Glen Moray 12

Zitten tot ca 30 euries.
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  Moderator maandag 16 december 2013 @ 22:55:41 #23
45833 crew  Fogel
pi_134349259
quote:
7s.gif Op maandag 16 december 2013 22:52 schreef MPG het volgende:
The Singleton of Dufftown
Die vind ik domweg te zoet. Heb de fles zelfs weggegeven :D
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
pi_134349260
Wat MPG al zegt. En ook Glenfiddich, kost zo'n 22-23 euro. Ook erg lekker voor het geld.
  maandag 16 december 2013 @ 22:58:48 #25
386879 Sheffield
Weet het ook niet
pi_134349411
Tormore 12yo?
pi_134349487
Abelour 10, Balevnie doublewood, iets van ardmore of benromach.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  † In Memoriam † maandag 16 december 2013 @ 23:01:29 #27
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_134349536
quote:
99s.gif Op maandag 16 december 2013 22:55 schreef CrashO het volgende:
Wat MPG al zegt. En ook Glenfiddich, kost zo'n 22-23 euro. Ook erg lekker voor het geld.
Glenfiddich, in die prijsklasse, vind ik toch wel zonde van iemands geld.
Carpe Libertatem
pi_134349631
quote:
15s.gif Op maandag 16 december 2013 23:01 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Glenfiddich, in die prijsklasse, vind ik toch wel zonde van iemands geld.
Serieus? Ben het met je eens dat ze ietwat zijn doorgeslagen in de commercialiteit, maar voor 23 euro vind ik de 12 jaar oude versie prima drinkbaar.
  † In Memoriam † maandag 16 december 2013 @ 23:06:16 #29
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_134349743
quote:
99s.gif Op maandag 16 december 2013 23:03 schreef CrashO het volgende:

[..]

Serieus? Ben het met je eens dat ze ietwat zijn doorgeslagen in de commercialiteit, maar voor 23 euro vind ik de 12 jaar oude versie prima drinkbaar.
Ik vond dat ook toen ik bij de distellerij was, maar dat was meer omdat er alcohol in zat en om mijn kater weg te spoelen.

Het heeft vooral een heel onuitgesproken smaak. Niet vreemd, want het is een whisky die voor een groot publiek neergezet wordt. Het is een kroegwhisky. Niets mis mee, maar het is per definitie een vlakke whisky; iets wat iedereen wel lust, maar zonder dat het een opmerkbare smaak of sensatie heeft.
Carpe Libertatem
pi_134351078
Glendronach 8yo Octarine (technisch gezien een highlander, maar smaakt als speyside)
Glenfarclas 12yo
Benromach 10yo (ietsjes duurder, maar het waard)
DrankVinder - Whisky en Rum Prijsvergelijker
Nerd, Fotograaf, Bassist, Whiskyfan
  † In Memoriam † maandag 16 december 2013 @ 23:43:39 #31
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_134351256
BenRiach, Heart of Speyside is ook een goedkoop snoepje.
Carpe Libertatem
pi_134355365
Een Clynelish 14 mag van mij ook wel in dit rijtje genoemd worden.
pi_134357638
Dank voor alle tips. Ik ga me even beraden! _O_

Even aanvullend: hoe is die Abelour 10? Ik heb er over zitten twijfelen om die zware te kopen (met 60%alcohol) maar heb me op het laatste moment bedacht.
Ons soort mensen, trapt reeds jaren blij van zin, het vuile plebs de modder in.
Ons soort mensen, steunpilaar van vaderland en koningin.
pi_134358387
Aberlour 10 is een lichte, subtiele, maar (vind ik) prima whisky. Hij lijkt op het eerste gezicht vrij simpel zoet, maar heeft meer karakter achter die facade als je goed kijkt.
DrankVinder - Whisky en Rum Prijsvergelijker
Nerd, Fotograaf, Bassist, Whiskyfan
  † In Memoriam † dinsdag 17 december 2013 @ 11:20:54 #35
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_134358451
De Aberlour is inderdaad een echte Speyside. Zacht, maar in de ondertoon zitten best wat complexere smaken.
Carpe Libertatem
pi_134358878
En bovendien in de aanbieding voor 26 Euro bij de Gall & Gall :)
Ons soort mensen, trapt reeds jaren blij van zin, het vuile plebs de modder in.
Ons soort mensen, steunpilaar van vaderland en koningin.
  Redactie Frontpage dinsdag 17 december 2013 @ 11:36:40 #37
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_134358952
Ik heb hier al 2 jaar een fles Glenfiddich 15 in de kast staan, maar ik heb er niet meer dan 10 drams uit gehad, vind het gewoon niet lekker.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  † In Memoriam † dinsdag 17 december 2013 @ 11:41:01 #38
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_134359105
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 11:36 schreef JeMoeder het volgende:
Ik heb hier al 2 jaar een fles Glenfiddich 15 in de kast staan, maar ik heb er niet meer dan 10 drams uit gehad, vind het gewoon niet lekker.
Het smaakt als een vlakke blend vind ik. De 21 is wel aardig, die heeft wat meer smaakdiepte, maar nog steeds is het een drankje voor iedereen, dus vlak.
Carpe Libertatem
pi_134359901
Hebben jullie nog andere suggesties voor wat er in mijn straatje zou passen? (voor in de toekomst een keer)?

Ik heb nu staan:
Auchentoshan 3 Wood (heerlijk!)
The Balvenie 12 yo
The Glenlivet 15 yo
The Black Grouse (prima voor een snel glaasje, maar niet bijzonder. Te prikkelig en rokerig)
Glen Talloch (om te mixen)

Aberlour 10 yo ga ik rond de kerst nog kopen :)
Ons soort mensen, trapt reeds jaren blij van zin, het vuile plebs de modder in.
Ons soort mensen, steunpilaar van vaderland en koningin.
pi_134360123
Nou, naast de Abelour 10 zou ik toch die Abelour A'Bundha die je niet hebt gekocht aanbevelen. Verder lijkt een Clynelish, een Caperdonich of een Tamdhu wel in dit rijtje te passen en ook nog redelijk betaalbaar. Om te wennen aan wat rook zou je een Ardmore Traditional Cask kunnen proberen.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_134361740
quote:
2s.gif Op dinsdag 17 december 2013 12:14 schreef Karstman het volgende:
Nou, naast de Abelour 10 zou ik toch die Abelour A'Bundha die je niet hebt gekocht aanbevelen. Verder lijkt een Clynelish, een Caperdonich of een Tamdhu wel in dit rijtje te passen en ook nog redelijk betaalbaar. Om te wennen aan wat rook zou je een Ardmore Traditional Cask kunnen proberen.
Die drie namen die je noemt zeggen me (als relatief leek) nog niets. Leuk! Heb ik weer wat te ontdekken!

De A'Bundha hou ik iig nog in gedachten, wellicht gaat het me in de toekomst wel wat lijken ^O^
Ons soort mensen, trapt reeds jaren blij van zin, het vuile plebs de modder in.
Ons soort mensen, steunpilaar van vaderland en koningin.
  dinsdag 17 december 2013 @ 14:42:16 #42
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134365332
quote:
7s.gif Op dinsdag 17 december 2013 13:08 schreef Skv het volgende:

[..]

Die drie namen die je noemt zeggen me (als relatief leek) nog niets. Leuk! Heb ik weer wat te ontdekken!

De A'Bundha hou ik iig nog in gedachten, wellicht gaat het me in de toekomst wel wat lijken ^O^
Zoek dan voor de zekerheid straks op Aberlour A'Bunadh i.p.v. A'Bundha (Schotse Al Bundy?? :+ )...
pi_134365384
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 14:42 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Zoek dan voor de zekerheid straks op Aberlour A'Bunadh i.p.v. A'Bundha (Schotse Al Bundy?? :+ )...
:+ Obviously, ik tikte even over van de user boven me :+
Ons soort mensen, trapt reeds jaren blij van zin, het vuile plebs de modder in.
Ons soort mensen, steunpilaar van vaderland en koningin.
  dinsdag 17 december 2013 @ 14:48:07 #44
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134365567
quote:
7s.gif Op dinsdag 17 december 2013 14:43 schreef Skv het volgende:

[..]

:+ Obviously, ik tikte even over van de user boven me :+
Snap ik, vandaar ook de verbetering...
  dinsdag 17 december 2013 @ 15:09:57 #45
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_134366500
Mijzelf getrakteerd op een fles:


:9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_134380231
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 14:48 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Snap ik, vandaar ook de verbetering...
Oi :{w , ik had in elk geval het apostrofje goed geplaatst c_/ :D
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  woensdag 18 december 2013 @ 00:52:19 #47
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_134391895
quote:
14s.gif Op dinsdag 17 december 2013 15:09 schreef golfer het volgende:
Mijzelf getrakteerd op een fles:
[ afbeelding ]

:9
Hij is lekker. :9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_134395137
Ook leuke wizz in de instapcategorie:
Glenfarclas 105
Aberlour 10
Laphroaig 10/cs
Talisker 10
Bowmore 12
Glengoyne 10/12
Highland Park 12
Glen Garioch Founders Reserve
pi_134395507
Gisteren flesje Uigedail, Scallywag en BigPeatChristmas gehaald...de feestdagen mogen beginnen.
  † In Memoriam † woensdag 18 december 2013 @ 09:56:30 #50
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_134395547
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 09:54 schreef mrPanerai het volgende:
BigPeatChristmas
De 2013 botteling?
Carpe Libertatem
pi_134395779
Dat moet ik eens checken als ik thuisben van werk. Ik veronderstel van wel aangezien ze vorige maand nog niets binnen hadden.
  † In Memoriam † woensdag 18 december 2013 @ 20:10:21 #52
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_134417492
quote:
14s.gif Op dinsdag 17 december 2013 15:09 schreef golfer het volgende:
Mijzelf getrakteerd op een fles:
[ afbeelding ]

:9
Goed bezig!
Ik ken 'm niet, is het wat? :)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  woensdag 18 december 2013 @ 20:14:30 #53
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_134417698
quote:
99s.gif Op woensdag 18 december 2013 20:10 schreef Cynix ® het volgende:

Goed bezig!
Ik ken 'm niet, is het wat? :)
Ja, vrij licht van smaak met tinten honing, vanille, toffee en appel, :9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_134420552
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 20:14 schreef golfer het volgende:

[..]

Ja, vrij licht van smaak met tinten honing, vanille, toffee en appel, :9
Dat soort omschrijvingen lees ik ook altijd op de etiketten van de flessen whisky die ik koop maar ik vind het moeilijk om al die verschillende smaken te herkennen. Knap als je dat kunt!
  † In Memoriam † woensdag 18 december 2013 @ 21:40:03 #55
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_134423777
quote:
7s.gif Op woensdag 18 december 2013 20:55 schreef Orbeatle het volgende:

[..]

Dat soort omschrijvingen lees ik ook altijd op de etiketten van de flessen whisky die ik koop maar ik vind het moeilijk om al die verschillende smaken te herkennen. Knap als je dat kunt!
Hoewel ik golfer geloof, zit er soms een beetje snobisme bij, hoor. Gewoon de hele fruitmand en snoepwinkel opnoemen, niemand kan controleren of je alles echt proeft. ;)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  woensdag 18 december 2013 @ 21:46:58 #56
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_134424303
quote:
99s.gif Op woensdag 18 december 2013 21:40 schreef Cynix ® het volgende:

Hoewel ik golfer geloof, zit er soms een beetje snobisme bij, hoor. Gewoon de hele fruitmand en snoepwinkel opnoemen, niemand kan controleren of je alles echt proeft. ;)
Ik proef ongeveer de helft van wat er bij de officiële omschrijving van die fles staat.
De smaken die ik wel kan thuisbrengen na zoveel jaar consumeren van whisky zijn inderdaad wel een beetje de bovenstaande. Soms proef ik ook nog wel wat nootachtigs in een whisky.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  † In Memoriam † woensdag 18 december 2013 @ 21:50:10 #57
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_134424540
Oh ja, ik proef vaak ook wel een aantal 'ondertonen'. Ik proef soms zelfs wel eens iets wat helemaal niet in de omschrijving staat, dus herkennen anderen dat kennelijk niet.
Nou ja, het belangrijkste blijft dat ik er zelf plezier aan beleef en dat is vaak meer naarmate ik meer smaken kan onderscheiden. :)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  woensdag 18 december 2013 @ 23:29:15 #58
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134431677
quote:
99s.gif Op woensdag 18 december 2013 21:40 schreef Cynix ® het volgende:

[..]

Hoewel ik golfer geloof, zit er soms een beetje snobisme bij, hoor. Gewoon de hele fruitmand en snoepwinkel opnoemen, niemand kan controleren of je alles echt proeft. ;)
Kijk hier eens: Blind Tasting Competitie Usquebaugh Society die nu volop gaande is...
pi_134444297
quote:
99s.gif Op woensdag 18 december 2013 21:40 schreef Cynix ® het volgende:

[..]

Hoewel ik golfer geloof, zit er soms een beetje snobisme bij, hoor. Gewoon de hele fruitmand en snoepwinkel opnoemen, niemand kan controleren of je alles echt proeft. ;)
Dat is natuurlijk waar, maar daar bewijs je jezelf geen dienst mee. Als je die note in een later stadium nog eens terugleest heb je er niets aan als daar dingen in staan die je helemaal niet geproefd hebt...
DrankVinder - Whisky en Rum Prijsvergelijker
Nerd, Fotograaf, Bassist, Whiskyfan
pi_134445195
Sommige omschrijvingen zijn ook gewoon onzin.

Ik ruik "een vochtige schuur op Islay, waar de gensters van het haardvuur, dat halfgedroogde Schotse Eik brandt, in een antieke lederen, met natte wol van herfstlammetjes gevulde schort lichte brandvlekken schroeien."
pi_134445749
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 12:22 schreef mrPanerai het volgende:
Sommige omschrijvingen zijn ook gewoon onzin.

Ik ruik "een vochtige schuur op Islay, waar de gensters van het haardvuur, dat halfgedroogde Schotse Eik brandt, in een antieke lederen, met natte wol van herfstlammetjes gevulde schort lichte brandvlekken schroeien."
Haha :D. Het gaat soms behoorlijk ver inderdaad.

Maar ik geloof wel dat je na een aantal jaren veel whisky drinken je steeds beter wordt in het herkennen van bepaalde smaken/onderdelen.

Ik vind vooral de ene whisky lekkerder dan de andere, zonder precies te kunnen omschrijven aan welke smaak dat dan ligt, maar gewoon aan de 'gehele smaak', zeg maar.
  donderdag 19 december 2013 @ 12:51:49 #62
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134445947
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 12:22 schreef mrPanerai het volgende:
Sommige omschrijvingen zijn ook gewoon onzin.

Ik ruik "een vochtige schuur op Islay, waar de gensters van het haardvuur, dat halfgedroogde Schotse Eik brandt, in een antieke lederen, met natte wol van herfstlammetjes gevulde schort lichte brandvlekken schroeien."
Inderdaad onzin, want deze zin loopt taaltechnisch voor geen meter... :P
pi_134448572
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 12:22 schreef mrPanerai het volgende:
Sommige omschrijvingen zijn ook gewoon onzin.

Ik ruik "een vochtige schuur op Islay, waar de gensters van het haardvuur, dat halfgedroogde Schotse Eik brandt, in een antieke lederen, met natte wol van herfstlammetjes gevulde schort lichte brandvlekken schroeien."
Het hangt ook af van het doel van de notitie natuurlijk.

Goed voorbeeld is de onafhankelijke bottelaar SMWS. Die heeft een groep mensen die de whisky proeven en er vervolgens een mooi lopende, beeldende, bloemrijke notitie over schrijven. Die komt dan voor op de fles. In essentie klopt die notitie, maar het gaat er zeker ook om dat hij mooi, elegant en grappig is geschreven.

Daarbij: je kan je afvragen wat het nut van een precies en droog geschreven notitie is omdat iedereen iets anders proeft en ruikt en een ander referentiekader heeft. Misschien is het wel effectiever om een soort van algemeen 'sfeer'beeld te schetsen i.p.v. de individuele smaken te beschrijven.

[ Bericht 6% gewijzigd door XmattX op 19-12-2013 14:13:00 ]
DrankVinder - Whisky en Rum Prijsvergelijker
Nerd, Fotograaf, Bassist, Whiskyfan
pi_134449439
Als ik een nieuwe fles heb, ga ik altijd eerst proeven en proberen op te schrijven wat ik proef qua nosing, tasting en finish.
Dan neem ik er de Whisky Bible van Jim Murray bij en vergelijk mijn notes met de zijne.
Vervolgens ga ik proberen te ontdekken wat hij proefde, soms vind ik er wel, vaak moet ik toch wel heel wat verbeeldingskracht oproepen om zijn smaken te proeven.
Daarna doe ik alles nog eens over met een review die ik op internet vind.

quote:
12s.gif Op donderdag 19 december 2013 12:51 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Inderdaad onzin, want deze zin loopt taaltechnisch voor geen meter... :P
Ok, ik heb hem ook ter plekke verzonnen om een voorbeeld te geven.
Ik ben dan ook geen dichter of copywriter :+
  vrijdag 20 december 2013 @ 09:17:06 #65
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134479683
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 14:27 schreef mrPanerai het volgende:
Dan neem ik er de Whisky Bible van Jim Murray bij en vergelijk mijn notes met de zijne.
Jij vindt de Glenmorangie Ealanta ook de beste whisky met 97,5 punten? _O-


En dat terwijl je niet mag vloeken in de kerk... :P
pi_134481597
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 09:17 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Jij vindt de Glenmorangie Ealanta ook de beste whisky met 97,5 punten? _O-


En dat terwijl je niet mag vloeken in de kerk... :P
niet persé....maar dat wil niet zeggen dat hij geen smaakzin heeft. Ik vind sowieso dat hij nogal veel hoog quoteerd maar ondanks alles heeft hij wel naam.
En tegenstanders heb je altijd.
  vrijdag 20 december 2013 @ 11:04:34 #67
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134482099
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 10:48 schreef mrPanerai het volgende:

[..]

niet persé....maar dat wil niet zeggen dat hij geen smaakzin heeft. Ik vind sowieso dat hij nogal veel hoog quoteerd maar ondanks alles heeft hij wel naam.
En tegenstanders heb je altijd.
Laat ik het zo zeggen, iemand die de Glenmorangie Ealalnta 97,5 punten geeft en een heleboel andere matige/gemiddelde whisky's/bourbon's ook de hemel in schrijft, kan ik niet serieus nemen.
Velen zijn helemaal klaar met deze charlatan, die iets te opvallend bepaalde whisky's, die allemaal uit dezelfde hoek komen, hoog waardeert. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt...

Een kritische, cynische maar toch ook wel betrouwbare insiders blik op de hele zaak vind je hier:

http://whiskysponge.com/2(...)eaking-cry-for-help/

http://whiskysponge.com/2(...)tery-finally-solved/

http://whiskysponge.com/2(...)dimensional-portals/
pi_134483488
Je kan het hele gegeven wel dubieus vinden maar hij pleit zoals de meesten voor hun eigen winkel.

Als ik de notes van de producenten er bij een tasting bij neem proef ik ook niet alles wat zij op hun labels zetten.
Als ik op een tasting ben en iemand zegt dat er dat en dat ingrediënt inzit dan ga ik daar ook naar opzoek, ongeacht of zij of hij een kenner is, en soms vind ik het vaak ook niet.
Ik zei gewoon dat ik JM boekje handig vind om geuren en smaken te vergelijken.
  vrijdag 20 december 2013 @ 12:01:55 #69
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134484022
Wij van WC Eend adviseren WC Eend!
Uiteraard, dat moet je als producent van een product ook doen, dat heet commercie/reclame/marketing.

Maar je als op persoonlijke titel wel heel erg richten naar een bepaalde eigenaar/producent waar je in het verleden je geld hebt verdiend en dat vertalen in iets wat een Whisky Bible genoemd waar je ook weer een bak geld mee binnen haalt, tsja, dat vind ik niet helemaal kosher...

Er zijn nog wat van dit soort 'onafhankelijke' types in whiskyland (en vast ook daarbuiten). Als die iets aanprijzen dan weet ik meestal dat ik het juist niet hoef aan te schaffen... :P

Daarom, in algemene zin, proef zelf, oordeel zelf en beschrijf zelf.
Wat de één zegt/proeft, hoeft een ander niet zo te ervaren.
pi_134484422
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 12:01 schreef MadMaster het volgende:
Er zijn nog wat van dit soort 'onafhankelijke' types in whiskyland (en vast ook daarbuiten). Als die iets aanprijzen dan weet ik meestal dat ik het juist niet hoef aan te schaffen... :P
Noem ze eens? Ik vind inderdaad Jim Murray wel erg doorzichtig, en ik probeer daarom juist alleen zo onafhankelijk mogelijke bloggers te volgen.
pi_134485451
Finlaggan old reserve, Talisker 57 north, Finlaggan standaard en Smokey Joe binnen. *O*
pi_134489915
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 12:48 schreef KolonelKhedaffi het volgende:
Finlaggan old reserve, Talisker 57 north, Finlaggan standaard en Smokey Joe binnen. *O*
Turftastisch! :)
DrankVinder - Whisky en Rum Prijsvergelijker
Nerd, Fotograaf, Bassist, Whiskyfan
pi_134490273
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 12:14 schreef totalatool het volgende:

[..]

en ik probeer daarom juist alleen zo onafhankelijk mogelijke bloggers te volgen.
Zoals welke? Aanraders?
  Redactie Frontpage vrijdag 20 december 2013 @ 15:14:10 #74
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_134490601
quote:
7s.gif Op vrijdag 20 december 2013 15:03 schreef Orbeatle het volgende:

[..]

Zoals welke? Aanraders?
Ralfy.com?
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:18:30 #75
81329 MadMaster
Schots en scheef...
  Redactie Frontpage vrijdag 20 december 2013 @ 15:39:15 #76
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_134491290
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 15:18 schreef MadMaster het volgende:
www.whiskyfun.com
www.maltfascination.com
www.whiskyisrael.co.il
www.onversneden.com
www.whiskynotes.be (bij bottelingen van Belgische vrienden er wel een paar punten aftrekken :P )
What about the base... or the maniacs?
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  vrijdag 20 december 2013 @ 16:40:48 #77
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134493084
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 15:39 schreef JeMoeder het volgende:

[..]

What about the base... or the maniacs?
Whiskybase geeft m.i. een aardige indicatie, maar omdat iedereen daar toch anders beoordeelt niet helemaal objectief/betrouwbaar.

Malt Maniacs is wel betrouwbaar, maar daar verschijnen maar onregelmatig updates. Whiskyfun van Malt Maniac Serge Valentin bevat wel regelmatig updates van nieuwe en oudere bottelingen.
pi_134493146
Wat is nou een goede whisky voor een Irish Coffee. Heb net gewoon een blend gepakt, heeft een single malt nog toegevoegde waarde?
A man is not old until regrets take the place of dreams.
  Redactie Frontpage vrijdag 20 december 2013 @ 16:47:36 #79
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_134493303
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 16:42 schreef habitue het volgende:
Wat is nou een goede whisky voor een Irish Coffee. Heb net gewoon een blend gepakt, heeft een single malt nog toegevoegde waarde?
Ik zou er zelf geen single malt in gooien, omdat de koffie veel van de fijne smaken uit de whiskey maskeert. Een redelijk vlakke blend is dan de juiste keuze lijkt me.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  vrijdag 20 december 2013 @ 17:07:10 #80
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134493919
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 16:42 schreef habitue het volgende:
Wat is nou een goede whisky voor een Irish Coffee. Heb net gewoon een blend gepakt, heeft een single malt nog toegevoegde waarde?
Doorgaans wordt Irish Coffee met Jameson whiskey gemaakt, maar dat is geen geschreven wet...
pi_134494955
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 12:01 schreef MadMaster het volgende:

Daarom, in algemene zin, proef zelf, oordeel zelf en beschrijf zelf.

Toch moet je een idee hebben waar je naar op zoek moet gaan.
  vrijdag 20 december 2013 @ 17:42:28 #82
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134495029
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 17:40 schreef mrPanerai het volgende:

[..]

Toch moet je een idee hebben waar je naar op zoek moet gaan.
Zeker, bezoek daarom eens een festival met een ruim aanbod aan whisky's en/of sluit je aan bij een whisky club.
  Redactie Frontpage vrijdag 20 december 2013 @ 18:29:20 #83
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_134496228
quote:
1s.gif Op vrijdag 20 december 2013 17:42 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Zeker, bezoek daarom eens een festival met een ruim aanbod aan whisky's en/of sluit je aan bij een whisky club.
Dat van een festival kan ik zeker onderschrijven. Er ging de eerste paar keren een wereld voor me open. Naast clubs kan ik ook georganiseerde proeverijen aanraden. Er zijn genoeg goede whiskyslijters die die een paar keer per jaar organiseren.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_134499047
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 15:18 schreef MadMaster het volgende:
www.whiskyfun.com
www.maltfascination.com
www.whiskyisrael.co.il
www.onversneden.com
www.whiskynotes.be (bij bottelingen van Belgische vrienden er wel een paar punten aftrekken :P )
Cool. Thanks.
Allemaal gebookmarked.
  † In Memoriam † zaterdag 21 december 2013 @ 07:08:23 #85
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_134517498
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 12:01 schreef MadMaster het volgende:
Wat de één zegt/proeft, hoeft een ander niet zo te ervaren.
Dit vooral.

Heb dat wel veel met onze whiskypoëet Karstman. Hij komt dan met hele verhalen over rozijntjes, appeltjes, honing, etc etc etc. terwijl ik er weer allemaal andere dingen uithaal. Soms zijn we het heel erg eens, maar vaak toch niet. Is ook weinig erg als het sapje je maar goed smaakt.

Het hele smaakgebeuren is ook netjes emperisch bewezen. De receptoren in de tong en vorm hoe het naar je neus gaat is bij bijna iedereen anders waardoor de smaak anders is.
Carpe Libertatem
pi_134519458
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 december 2013 07:08 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Dit vooral.

Heb dat wel veel met onze whiskypoëet Karstman. Hij komt dan met hele verhalen over rozijntjes, appeltjes, honing, etc etc etc. terwijl ik er weer allemaal andere dingen uithaal. Soms zijn we het heel erg eens, maar vaak toch niet. Is ook weinig erg als het sapje je maar goed smaakt.

Het hele smaakgebeuren is ook netjes emperisch bewezen. De receptoren in de tong en vorm hoe het naar je neus gaat is bij bijna iedereen anders waardoor de smaak anders is.
Vergeet die dennegeurtoiletverfrisser smaak van laatst niet :)
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  † In Memoriam † zaterdag 21 december 2013 @ 15:02:59 #87
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_134524706
quote:
2s.gif Op zaterdag 21 december 2013 11:05 schreef Karstman het volgende:

[..]

Vergeet die dennegeurtoiletverfrisser smaak van laatst niet :)
Welke was dat. Die in de Natte?
Carpe Libertatem
pi_134527464
yup! ik denk dat het de Glencadam Port was maar weet niet meer zeker :)
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  zaterdag 21 december 2013 @ 20:00:53 #89
14389 Daklem
What the deuce?!
pi_134532638
Mijn kast is ook weer gevuld met whisky.

Talisker 10yo
Lagavulin 16yo
Dalwhinnie 15yo
Old Pulteney 12yo
AnCnoc 12yo
Highland Park 12yo.

:9
World domination is my middle name.
  Redactie Frontpage zaterdag 21 december 2013 @ 20:44:09 #90
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_134534386
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 20:00 schreef Daklem het volgende:
Mijn kast is ook weer gevuld met whisky.

Talisker 10yo
Lagavulin 16yo
Dalwhinnie 15yo
Old Pulteney 12yo
AnCnoc 12yo
Highland Park 12yo.

:9
AnCnoc is een zeer ondergewaardeerde complexe whisky als je het mij vraagt. Vind hem heerlijk :9
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  zaterdag 21 december 2013 @ 23:44:10 #91
341900 Atmosphere82
The ground had gone sour Louis
pi_134542634
Het whisk(e)y event vorige week vrijdag was weer aangenaam, geslaagd en vooral lekker! ^O^
'Here are the young men, the weight on their shoulders,
Here are the young men, well where have they been?
We knocked on the doors of Hell's darker chamber,
Pushed to the limit, we dragged ourselves in...' ('Decades' van Joy Division)
  zondag 22 december 2013 @ 12:41:05 #92
14389 Daklem
What the deuce?!
pi_134554710
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 20:44 schreef JeMoeder het volgende:

[..]

AnCnoc is een zeer ondergewaardeerde complexe whisky als je het mij vraagt. Vind hem heerlijk :9
Mijn fles is nog dicht. Ik hoop dat ik dezelfde ervaring ga hebben. Door vele reviews ben ik namelijk erg benieuwd geworden naar de dram.

Gisteren de Highland Park 12yo open gemaakt. Viel mij niet tegen overigens. een tikkeltje rokerig en redelijk complex.
World domination is my middle name.
  Redactie Frontpage zondag 22 december 2013 @ 16:37:16 #93
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_134565131
quote:
0s.gif Op zondag 22 december 2013 12:41 schreef Daklem het volgende:

[..]

Mijn fles is nog dicht. Ik hoop dat ik dezelfde ervaring ga hebben. Door vele reviews ben ik namelijk erg benieuwd geworden naar de dram.

Gisteren de Highland Park 12yo open gemaakt. Viel mij niet tegen overigens. een tikkeltje rokerig en redelijk complex.
Als 'eerste' ervaring met bepaalde whisky gebieden voor beginners zou ik nu juist en de AnCnoc en de HP12 aanraden. Daarnaast de standaardbotteling van Old Pulteney en de Caol Ila 12yo :)

Die HP12 is een heerlijk drankje.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  zondag 22 december 2013 @ 19:51:24 #94
14389 Daklem
What the deuce?!
pi_134573200
Zojuist de Lagavulin 16yo open gemaakt. wauw! :o

[ Bericht 0% gewijzigd door Daklem op 22-12-2013 20:26:01 ]
World domination is my middle name.
pi_134627844
Jongens en meisjes een vraagje. Ik moet morgen voor de kerst een whiskysaus maken. Nou vraagt het recept om 40ml Blair Athol 12yo maar dat heb ik niet. Wat zou lekker zijn door de saus. Nou dacht ik zelf in elk geval geen Islay maar eerder een speyside ofzo te gebruiken. Bijvoorbeeld een Benriach Claret of Balvenie DoubleWood, wat denken jullie?
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_134627902
Kan je geen goedkopere whisky gebruiken :?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_134627984
quote:
0s.gif Op maandag 23 december 2013 22:18 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Kan je geen goedkopere whisky gebruiken :?
Die Doublewood is niet duur :) daarbij ga ik er geen famous grouse in mikken. Je kookt ook niet met slechte wijn dus waarom slechte whisky in je saus gooien...
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  maandag 23 december 2013 @ 22:44:08 #98
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134629278
quote:
2s.gif Op maandag 23 december 2013 22:17 schreef Karstman het volgende:
Jongens en meisjes een vraagje. Ik moet morgen voor de kerst een whiskysaus maken. Nou vraagt het recept om 40ml Blair Athol 12yo maar dat heb ik niet. Wat zou lekker zijn door de saus. Nou dacht ik zelf in elk geval geen Islay maar eerder een speyside ofzo te gebruiken. Bijvoorbeeld een Benriach Claret of Balvenie DoubleWood, wat denken jullie?
Maakt geen donder uit welke whisky je er voor gebruikt.
Door de andere bestandelen van de saus proef je de specifieke whisky toch niet of nauwelijks meer. Of je moet iets als Octomore gebruiken.
Ik laat mijn vrouw altijd de meest goedkope blend gebruiken en dat smaakt dan nog 1000 keer beter dan whiskysaus uit een potje...
pi_134629878
Echte whisky is natuurlijk honderd keer beter dan die 0,1% whiskyescence die er in die fabriekssaus zit.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  maandag 23 december 2013 @ 23:23:52 #100
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_134631166
quote:
2s.gif Op maandag 23 december 2013 22:56 schreef Karstman het volgende:
Echte whisky is natuurlijk honderd keer beter dan die 0,1% whiskyescence die er in die fabriekssaus zit.
Daarom kan je net zo goed een Glen Talloch nemen, je proeft het verschil echt niet door de mayo, ketchup en kruiden...

Momenteel gebruikt mijn vrouw trouwens Jameson voor de whiskysaus, prima!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')