abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_133486516
Afgezien van pannacotta, hier nog wat min of meer lichte dessert-ideeën die toch iets feestelijks/kerstigs/winters hebben (iets met citroen of aardbeien lijkt me namelijk een tikkie te zomers voor kerst):

Cranberry Sorbet:


Kersen in gluhwein met kaneelmousse:


Eggnog-pudding met flink wat alcohol:


Sinaasappelsouffléetjes:
Let me see you stripped down to the bone
pi_133487613
Doe mij de eerste maar. Sorbet voor altijd O+
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  zaterdag 23 november 2013 @ 13:14:24 #53
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_133543485
Ik ben eruit, ik ga een Indiase rijsttafel maken. Lekker makkelijk voor te bereiden. En niks waarvoor je uren in een rij voor een winkel hoeft te staan.
pi_133547304
is weer eens wat anders met kerst, heel apart. Heb ik ook eens gedaan, veel te veel gemaakt natuurlijk maar 't was wel lekker!
  zondag 24 november 2013 @ 01:49:54 #55
304776 SV-tje
Party a Lot
pi_133564340
Ik ben ook bezig met de voorbereidingen voor het kerst diner. Eerste kerstdag eens niet voor de schoonfamilie koken (voor het eerst sinds 2009) dus nu extra uitpakken voor mijn eigen ouders en zus. Ik moet zeggen dat m'n zus en ik het koken echt van m'n vader hebben mee gekregen. Maar die kookt wel klassiek. Dus ik wil dit jaar wat minder Frans standaard koken.
"Probleem" is alleen dat m'n vader sinds dit jaar geen melkproducten meer mag hebben. Ik zit zelf te denken aan 4 a 5 gangen.
-amuses, tonijntartaar en Coquilles met doperwtenpuree en krokant gebakken pancetta
-voorgerecht, romige avocado met garnalen en citrusdressing
-soep -> hiervoor graag tips, dus zonder melk/room etc.
-hoofdgerecht -> ook nog niet zeker, ik dacht aan hert, maar dit is een van de weinig dingen waar m'n zus niet van houd, dus dat valt af. M'n vader is wel echt een vlees man met grote stukken vlees, dus ik wil niet met standaard rosbief aankomen. Tips zijn dus ook hier welkom.
-dessert -> mijn vriend en ik houden van zoete nagerechten terwijl m'n zus en vader neigen naar kaas. Maar met de melkallergie van m'n vader wordt kaas ook weer lastig, dus ik heb wat verschillende opties: geroosterde peren met geitenkaas; warme tutti frutti appels; rood fruit met basilicumstroop
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
  zondag 24 november 2013 @ 04:36:42 #56
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_133566303
quote:
0s.gif Op zondag 24 november 2013 01:49 schreef SV-tje het volgende:
-hoofdgerecht -> ook nog niet zeker, ik dacht aan hert, maar dit is een van de weinig dingen waar m'n zus niet van houd, dus dat valt af. M'n vader is wel echt een vlees man met grote stukken vlees, dus ik wil niet met standaard rosbief aankomen. Tips zijn dus ook hier welkom.
Lam? Ham?

Ham is bij ons al jaren traditie, maar nu we in een islamitisch land wonen dacht ik te proberen eens iets anders te doen. Dus van de week lamsbout gemaakt, en inderdaad: de kinderen vonden het heerlijk. En lieten en passant even weten dat niemand het moet wagen aan hun kerstham te komen, want dat is traditie :D en te koop in het hoekje 'varkensvlees voor non-moslims' in de supermarkt.

Voor ons ham dus. Met cranberry's en gebakken aardappeltjes, en de rest van het garnituur mag wisselen, dus daar kan ik m'n fantasie nog voor gebruiken.

Is een sticky date pudding misschien een idee voor je dessert? Sorbets kunnen natuurlijk. Chocoladefondue? Brownies met een bolletje sorbets? Oh en een favoriet van mijn allergiekind: gefrituurde banaan met honing en een bolletje frambozensorbet.
pi_133566761
quote:
0s.gif Op zondag 24 november 2013 01:49 schreef SV-tje het volgende:
Ik ben ook bezig met de voorbereidingen voor het kerst diner. Eerste kerstdag eens niet voor de schoonfamilie koken (voor het eerst sinds 2009) dus nu extra uitpakken voor mijn eigen ouders en zus. Ik moet zeggen dat m'n zus en ik het koken echt van m'n vader hebben mee gekregen. Maar die kookt wel klassiek. Dus ik wil dit jaar wat minder Frans standaard koken.
"Probleem" is alleen dat m'n vader sinds dit jaar geen melkproducten meer mag hebben. Ik zit zelf te denken aan 4 a 5 gangen.
-amuses, tonijntartaar en Coquilles met doperwtenpuree en krokant gebakken pancetta
-voorgerecht, romige avocado met garnalen en citrusdressing
-soep -> hiervoor graag tips, dus zonder melk/room etc.
-hoofdgerecht -> ook nog niet zeker, ik dacht aan hert, maar dit is een van de weinig dingen waar m'n zus niet van houd, dus dat valt af. M'n vader is wel echt een vlees man met grote stukken vlees, dus ik wil niet met standaard rosbief aankomen. Tips zijn dus ook hier welkom.
-dessert -> mijn vriend en ik houden van zoete nagerechten terwijl m'n zus en vader neigen naar kaas. Maar met de melkallergie van m'n vader wordt kaas ook weer lastig, dus ik heb wat verschillende opties: geroosterde peren met geitenkaas; warme tutti frutti appels; rood fruit met basilicumstroop
Soep... ik maak dit jaar weer deze paddestoelensoep
  zondag 24 november 2013 @ 08:58:25 #58
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_133566914
Oh en wat de soep betreft: de sojaroom van Alpro is zo ongeveer in iedere supermarkt te krijgen en behoorlijk bruikbaar, mocht je graag een roomsoep willen maken.
pi_133567403
Kokosroom is ook vaak wel heel lekker in soep als koeslagroom-vervanger. :Y

Gaoxing, kerst in Dubai - toe maar! ^O^ Doe eens een foto van dat hoekje in de supermarkt *)
Let me see you stripped down to the bone
pi_133567417
Overigens zeer in mijn nopjes!

Door enige miscommunicatie binnen de schoonfamilie blijkt dat degene die het dessert zou maken daar helemaal geen gelegenheid voor heeft, dus ik heb toch nog een echte gang dit jaar!

Nu dus als een razende op zoek naar een toetje en al sinds vanmorgen vroeg mogelijke recepten aan het verzamelen.
Ik heb er nu.. even kijken.. éénenzestig op de shortlist staan. :')

*O* *O* *O*
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 24 november 2013 @ 10:05:53 #61
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_133567458
Wat een heerlijk topic! O+
En _O_ voor alle planning. Wij gaan pas op 4 dec bepalen wie wat maakt. :o maar dit is echt briljant voor inspiratie. :Y
***
  zondag 24 november 2013 @ 10:15:02 #62
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_133567534
quote:
0s.gif Op zondag 24 november 2013 10:01 schreef minilot het volgende:
Overigens zeer in mijn nopjes!

Door enige miscommunicatie binnen de schoonfamilie blijkt dat degene die het dessert zou maken daar helemaal geen gelegenheid voor heeft, dus ik heb toch nog een echte gang dit jaar!

Nu dus als een razende op zoek naar een toetje en al sinds vanmorgen vroeg mogelijke recepten aan het verzamelen.
Ik heb er nu.. even kijken.. éénenzestig op de shortlist staan. :')

*O* *O* *O*
Als een razende _O-
Je hebt nog een hele maand he :D :o :D
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_133567561
Ja, maar ik dacht dus dat ik al helemaal klaar was. Al mijn snoepjes en koekjes voor bij de koffie 's middags uitgebreid getest gedurende de afgelopen twee maanden, amuse-bouillon vier keer uitgeprobeerd tot perfecte smaakbalans..
En nu ineens een toetje erbij! :D

Zou nog wel gaan, als binnen mijn schoonfamilie niet zo keihard Sinterklaas gevierd zou worden (zelfs de verlanglijstjes vooraf moeten in gedichtvorm, en men neemt serieus een paar dagen vrij voor de constructie van bizar uitgebreide surprises) en ik ben tussendoor ook nog jarig, evenals mijn broertje en ik ben eigenlijk nog niet klaar met verhuizen!

Dus als een razende ja! ;)
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 24 november 2013 @ 11:07:56 #64
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_133568134
quote:
0s.gif Op zondag 24 november 2013 09:59 schreef minilot het volgende:
Kokosroom is ook vaak wel heel lekker in soep als koeslagroom-vervanger. :Y
Hmmm ik krijg nu visioenen van een soep van geroosterde wortelen (een jaar of 9 geleden een keer met kerst gemaakt) met cocosroom en zowel korianderzaad als verse koriander.

Ok, ik heb m'n soep :)
  zondag 24 november 2013 @ 19:25:58 #65
304776 SV-tje
Party a Lot
pi_133582907
@AnnaNiem: die paddestoelenbouillon ziet er lekker uit.

@Gaoxing: lam wordt door m'n vader geassocieerd met lente en vooral niet met kerst, hebben we van de zomer lekker van de BBQ op. Ham hebben we al vaker gehad, dus die valt helaas ook af.
Sojaroom gebruikt m'n vader nu inderdaad ook, maar ik heb m al een aantal keer horen zeggen dat ie daar niet weg van is. Dus heeft niet m'n voorkeur.

@Minilot succes met uitzoeken van het toetje.
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
pi_133603219
Het dessert word een bitterkoekjes tiramisu met amaretto. Geen licht dessert, maar mijn moeder begon te stralen toen ik het haar voorstelde. Die is gek op bitterkoekjes.
pi_133604318
quote:
Wauw dit ziet er wel heel mooi uit !!
Heeft iemand dit recept al ooit vertaald en gemaakt?
pi_133635894
quote:
7s.gif Op maandag 25 november 2013 11:54 schreef Hooiopdevork het volgende:

[..]

Wauw dit ziet er wel heel mooi uit !!
Heeft iemand dit recept al ooit vertaald en gemaakt?
Nu, aangezien ik alles ervoor in huis bleek te hebben en dit tenslotte een adviestopic is, heb ik de souffleetjes zojuist maar even gemaakt. 8-)

Het recept dat ik linkje verwijst weer naar een oorspronkelijker recept, zag ik, toevallig van een tof blog waar ik wel vaker op kijk: Zen Can Cook.com - Orange Souffle with Grand Marnier

Vertaling:
(Voor 6 personen)
- 6 grote sinaasappels
- 3 eieren
- 1/3 cup suiker, plus 2 el suiker + nog een beetje extra voor bestrooiten binnenkant sinaasappels
- 3 el maīzena
- 1 el Grand Marnier
- Poedersuiker, voor garnering

- Bovenkant van sinaasappels afsnijden, en ook een heel klein stukje van de onderkant, zodat de sinaasappels stevig op de bakplaat kunnen blijven staan
- Van het kapje van de sinaasappels de schil raspen en het sap uitpersen
- Het vruchtvlees uit de rest van de sinaasappels halen met een grapefruitmesje en het vruchtvlees uitpersen boven een zeef. Pulp weggooien, sap bewaren.
- Binnenzijde sinaasappels bestrooien met wat suiker en op een bakplaat zetten. Oven voorverwarmen op 205 graden.
- Eieren scheiden.
- Eidooiers, 1/3 cup suiker en de maizena goed met elkaar mengen. Mengsel in een steelpannetje met dikke bodem op medium vuur zachtjes verhitten. Steeds blijven roeren totdat het mengsel wat in begint te dikken. Dan deze custard van het vuur afhalen en de sinaasappelrasp en Grand Marnier erdoor spatelen. Dit laten afkoelen.
- Ondertussen eiwitten heel stijf kloppen (ik gooi er zelf altijd een mespuntje cream of tartar door, maar is niet noodzakelijk), halverwege de 2 el suiker erdoor mengen..
- Custard uit de koelkast halen en heel voorzichtig door de eiwitten spatelen
- Sinaasappels vullen met het mengsel, en met een spatel de bovenkant recht afsnijden. (Het staat niet in het recept, maar k raad aan om vervolgens nog even met een natte vinger langs het randje te gaan.)
- 20 minuten bakken, daarna op bordjes zetten, bestrooien met wat poedersuiker en ogenblikkelijk opeten.
:Y)

Foto's tot nu toe (slechte telefoonfoto's, want kan mijn camera niet vinden, sorry):

De ingrediënten (heb het gemaakt voor maar twee sinaasappels):


Sinaasappels uithollen is nogal klote zonder grapefruitmesje. :(


De custard, met plasticfolie erover, vlak voor ik het in de koelkast schoof:


Eiwit opgeklopt. Altijd spannend, maar het ging goed! :)


Voorzichtig mengen:


Klaar om de oven in te gaan:


[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 26-11-2013 11:03:01 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_133635977
Nou, het rijzen is in elk geval geen probleem! :D

Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 26 november 2013 @ 10:37:15 #70
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_133636037
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 10:34 schreef minilot het volgende:
Nou, het rijzen is in elk geval geen probleem! :D

[ afbeelding ]
:D _O-
pi_133636124
Ziet er lekker uit, Minilot. Hoe smaken ze?
pi_133636215
Done! *O*



Makkelijk te maken (mits grapefruitmesje }:| ) en best lekker ook.. Ik vind de smaak niet heel erg bijzonder, maar daar moet bij gezegd worden dat ik sowieso niet zo erg van zoete soufflé's hou.
In elk geval een simpel, vrolijk nagerecht dat niet al te zwaar op de maag valt. ^O^
Let me see you stripped down to the bone
pi_133637299
Wat tof!
pi_133637363
Leuk!! ziet er wel spectaculair uit zo
pi_133637665
Wow wat een service, en super uitleg :)
Ik ga dit binnenkort ook maar eens proberen. Jammer dat de smaak niet zo heel apart is, de presentatie is in ieder geval dik in orde.
pi_133639292
quote:
14s.gif Op dinsdag 26 november 2013 11:41 schreef Hooiopdevork het volgende:
Ik ga dit binnenkort ook maar eens proberen. Jammer dat de smaak niet zo heel apart is, de presentatie is in ieder geval dik in orde.
En wat ook handig is, je kunt het uithollen van de sinaasappels en het maken van de custard desnoods de dag ervoor al doen. Hoef je op moment supręme alleen nog maar het eiwit te kloppen, de sinaasappels te vullen en de boel af te bakken.
Let me see you stripped down to the bone
pi_133640179
Ja dat zou idd wel kunnen, ik ben benieuwd misschien dit weekend maar eens proberen.
pi_133643076
Wat het toetje betreft neig ik momenteel sterk naar een oeroud recept voor 'appelsneeuw', en dan met name de Finse versie (vertaald: 'Omenalumi' - klinkt lief, toch?). Dit is een eenvoudig mengsel van gekookte, geprakte appel, gemengd met licht gezoet eiwitschuim en een zweempje kaneel.

Ik pak het wat uitgebreider aan, ik ga heel goeie appels met kruidnagel, kardemom, bruine suiker, een scheut appelcider, verse vanille en een snuf zout inkoken tot zacht, en dan nog eens pureren tot helemaal glad. Dat tot ijskoud laten afkoelen.
Dan eiwit met poedersuiker superstijf kloppen, en dit met driekwart van de appelpuree mengen. Onderin een fraai glaasje een restje pure appelpuree, dan de rest van het glas vullen met de 'appelsneeuw', dat dan bestuiven met wat kaneel, en serveren met versgebakken knapperige, donkere gemberkoekjes.

Ik heb dit zondag uitgeprobeerd (helaas vergeten een foto te maken), en ik vond het waanzinnig geslaagd!

Tof eraan:
- Winters gevoel, door Finland, door 'sneeuw' in de naam en door de warme winterse smaken
- Superlicht dessert, het eet echt als een wolkje O+ Kunnen we goed gebruiken na alle andere gangen, die naar ik heb begrepen vrij zwaar zullen zijn. :')
- 'Appel' en 'sneeuw' doen denken aan Sneeuwwitje en ik ben een tikje geobsedeerd door dat sprookje :)

Nog even bedenken hoe ik het op z'n mooist kan serveren en of er behalve de koekjes nog iets anders aan garnituur bij kan. Het is me nog net een beetje te simpel zo..
Let me see you stripped down to the bone
pi_133643314
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 14:59 schreef minilot het volgende:
Het is me nog net een beetje te simpel zo..
Eenvoud is ook een kunst he ;)
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_133643422
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 15:08 schreef PdeHoog het volgende:

[..]

Eenvoud is ook een kunst he ;)
Het is maar één keer per jaar kerst, en ik heb, behalve een piepkleine amuse, verder geen gangen te koken hč? Ik heb er wel pret in om een beetje uit te pakken. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_133643597
Die gemberkoekjes deed je toch ook al als hapje?
pi_133643941
quote:
14s.gif Op dinsdag 26 november 2013 15:18 schreef Myraela het volgende:
Die gemberkoekjes deed je toch ook al als hapje?
Goed opgelet, maar nee, dat is shortbread met gemberglazuur voor vroeg in de middag:



Om het appelsneeuw-toetje 's avonds mee op te lepelen doel ik meer op dunne, knapperige koekjes van dit type:



Meet speculaasjes eigenlijk :)

[ Bericht 5% gewijzigd door minilot op 26-11-2013 15:38:41 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_133644335
Besloten dat het koekies op basis van chai-thee worden! *O*
Goed, ik verveel jullie niet langer met mijn dessert.

Nu jullie weer! :)
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 26 november 2013 @ 20:33:09 #84
159615 PureEvil
Everybody Lies.
pi_133653310
leuke dingen komen er hier voorbij!

Alleen wij houden het gewoon bij gourmet.....Lekker standaard ook weer :P

Misschien dat ik voor 's middags nog wat wil doen....maar wat? Of iets voor na het eten? (meestal is dat dan ijs, maar heb ik geen zin in )
  dinsdag 26 november 2013 @ 20:34:39 #85
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_133653373
Voor 's middags kan je eens een leuke lunch in elkaar zetten? Zelf iets bakken.

Of idd, je maakt een super tof toetje! :D
pi_133654435
Na gourmet zou ik niets meer doen eigenlijk. Misschien is het alleen mijn familie, maar dan eet je echt jezelf al helemaal rond. Zou geen energie stoppen in iets voor daarna.
  dinsdag 26 november 2013 @ 20:58:11 #87
159615 PureEvil
Everybody Lies.
pi_133654557
quote:
14s.gif Op dinsdag 26 november 2013 20:56 schreef Myraela het volgende:
Na gourmet zou ik niets meer doen eigenlijk. Misschien is het alleen mijn familie, maar dan eet je echt jezelf al helemaal rond. Zou geen energie stoppen in iets voor daarna.
Ja maar hier hebben we nogal wat smulkonten :P Anders haal ik misschien toch maar ijs, lekker makkelijk :@
pi_133654637
Gewoon lekker ijs halen. En als je je uit wil sloven kun je van te voren nog iets leuks doen. Maar een gourmet tafel leuk opmaken en verzorgen kun je ook al enorm veel werk in stoppen.
  dinsdag 26 november 2013 @ 22:11:12 #89
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_133658690
Ik wil (ivm met een paar nieuwsgierige kleine lachebekjes aan tafel die erg van brood houden) een "smörgåstårta" maken als voorgerecht. Dat is een Zweedse taart gemaakt van lagen brood die met salade, groente, vis, vlees etc. belegd en versierd is. Afwerking is met mayo, yoghurt, creme fraiche en/of zure room. Het ziet er geweldig uit en het lijkt me erg lekker :9
Ik weet nog niet of ik 1 grote maak of een paar kleintjes, allebei lijkt me leuk O+

Wat voorbeeldplaatjes :9













en zo ziet de binnenkant eruit :9



[ Bericht 0% gewijzigd door Molo op 26-11-2013 22:35:32 ]
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_133659944
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 22:11 schreef Molo het volgende:
Ik weet nog niet of ik 1 grote maak of een paar kleintjes, allebei lijkt me leuk O+
Zo'n hele plaat vol is wel indrukwekkend, maar meer voor een buffet of een grote groep. Is het gezelschap wat kleiner dan is een persoonlijk taartje met de specifieke voorkeur ook mooi. De een zal meer van vis houden terwijl de ander liever vlees heeft.
  donderdag 28 november 2013 @ 21:14:34 #91
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_133723001
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 november 2013 15:53 schreef minilot het volgende:
Gisteren deze bouillon nog eens gemaakt om te kijken of ik 'm opnieuw zo vreselijk lekker vond:
http://www.theppk.com/2011/10/mushroom-hot-pot/

..en dat was zo. Echt een waaaaaaaanzinnig smakend soepje. Dat wordt 'm dus geheid als amuse, (gezeefd) in kleine glaasjes. Zit steranijs en kaneel in, voor het winterse gevoel. Wil er alleen nog iets knapperigs bij serveren, nog even kijken wat precies.
Vraagje, die soy sauce, wat heb jij daarvoor gebruikt? Simpele ketjap? Of meer japanse soya saus?
***
pi_133734389
quote:
1s.gif Op donderdag 28 november 2013 21:14 schreef Brighteyes het volgende:

[..]

Vraagje, die soy sauce, wat heb jij daarvoor gebruikt? Simpele ketjap? Of meer japanse soya saus?
Gewoon sojasaus, géén ketjap! Sojasaus is veel dunner en beslist niet zoet zoals ketjap manis. Je kunt het in elke supermarkt vinden. :Y

Bijvoorbeeld deze:



[ Bericht 7% gewijzigd door minilot op 29-11-2013 07:49:48 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_133734441
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 22:11 schreef Molo het volgende:
Ik wil (ivm met een paar nieuwsgierige kleine lachebekjes aan tafel die erg van brood houden) een "smörgåstårta" maken als voorgerecht. Dat is een Zweedse taart gemaakt van lagen brood die met salade, groente, vis, vlees etc. belegd en versierd is. Afwerking is met mayo, yoghurt, creme fraiche en/of zure room. Het ziet er geweldig uit en het lijkt me erg lekker :9
Ik weet nog niet of ik 1 grote maak of een paar kleintjes, allebei lijkt me leuk O+

Wat voorbeeldplaatjes :9

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

en zo ziet de binnenkant eruit :9

[ afbeelding ]
Smörgåstårta, heftig! :D Daar wil ik dan graag wel een foto van zien. ;)
Let me see you stripped down to the bone
  vrijdag 29 november 2013 @ 11:59:36 #94
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_133738928
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 november 2013 07:41 schreef minilot het volgende:

[..]

Gewoon sojasaus, gÊÊn ketjap! Sojasaus is veel dunner en beslist niet zoet zoals ketjap manis. Je kunt het in elke supermarkt vinden. :Y

Bijvoorbeeld deze:

[ afbeelding ]
Ja zie je, dat dacht ik al. Ketjap leek me er ook al totaal niet bij passen. Tx!
***
pi_133768284
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 november 2013 07:41 schreef minilot het volgende:

[..]

Gewoon sojasaus, géén ketjap! Sojasaus is veel dunner en beslist niet zoet zoals ketjap manis. Je kunt het in elke supermarkt vinden. :Y

Bijvoorbeeld deze:

[ afbeelding ]
Tip: neem de groene variant, deze is veel minder zout maar heeft dezelfde heerlijke ketjap-smaak
pi_133768691
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 november 2013 07:41 schreef Mip1988 het volgende:

[..]

Tip: neem de groene variant, deze is veel minder zout maar heeft dezelfde heerlijke ketjap-smaak
Sojasaus is geen ketjap! o|O

Al met al, ik heb mijn sojasaus graag gewoon zoutig - ik heb allerlei verschillende soorten in mijn voorraadkast staan maar een zoutarme zit daar vooralsnog niet bij. Maar misschien voeg ik 'm nog wel 'es toe aan de collectie.

Niettemin, ik zou niet zomaar in goed recept gewone sojasaus vervangen door zoutarme sojasaus. Kan wel, maar de bouillon heeft echt een perfecte smaakbalans, dus geen behoefte daaraan te rommelen. ;)
Let me see you stripped down to the bone
pi_133795764
Je hebt helemaal gelijk, geen idee ook waarom ik dat heb getypt :z
  zondag 1 december 2013 @ 13:19:29 #98
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_133800851
Ik ga het simpel houden, maar toch twee suggesties:


Gerookte zalm met kokoscreme

Simpeler kan bijna niet: je giet zo'n kartonnetje Kara coconut CREAM in een kidde (ja, die moet je wel hebben, anders moet je 't zelf opkloppen) en daar spuit je mooie toefjes mee op wat gerookte zalm. Ik deed wat citroenbasilicum, limoenrasp en zwart zout erbij, gewoon omdat ik dat in huis had, maar kan natuurlijk van alles zijn. De kokos smaakt heel bijzonder, maar niet heel raar en dient als natuurlijke "saus". Geen dressing meer nodig dus.

En dit blijft een van mijn eigen favorieten:


Gestoomde Coquilles met sojasausdressing
pi_133801294
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 14:59 schreef minilot het volgende:
Wat het toetje betreft neig ik momenteel sterk naar een oeroud recept voor 'appelsneeuw', en dan met name de Finse versie (vertaald: 'Omenalumi' - klinkt lief, toch?). Dit is een eenvoudig mengsel van gekookte, geprakte appel, gemengd met licht gezoet eiwitschuim en een zweempje kaneel.

Ik pak het wat uitgebreider aan, ik ga heel goeie appels met kruidnagel, kardemom, bruine suiker, een scheut appelcider, verse vanille en een snuf zout inkoken tot zacht, en dan nog eens pureren tot helemaal glad. Dat tot ijskoud laten afkoelen.
Dan eiwit met poedersuiker superstijf kloppen, en dit met driekwart van de appelpuree mengen. Onderin een fraai glaasje een restje pure appelpuree, dan de rest van het glas vullen met de 'appelsneeuw', dat dan bestuiven met wat kaneel, en serveren met versgebakken knapperige, donkere gemberkoekjes.

Ik heb dit zondag uitgeprobeerd (helaas vergeten een foto te maken), en ik vond het waanzinnig geslaagd!

Tof eraan:
- Winters gevoel, door Finland, door 'sneeuw' in de naam en door de warme winterse smaken
- Superlicht dessert, het eet echt als een wolkje O+ Kunnen we goed gebruiken na alle andere gangen, die naar ik heb begrepen vrij zwaar zullen zijn. :')
- 'Appel' en 'sneeuw' doen denken aan Sneeuwwitje en ik ben een tikje geobsedeerd door dat sprookje :)

Nog even bedenken hoe ik het op z'n mooist kan serveren en of er behalve de koekjes nog iets anders aan garnituur bij kan. Het is me nog net een beetje te simpel zo..
Dat is zo tof! Ik ga dat doen deze kerst, aangezien ik net opeens het dessert voor +8 man moet overnemen en ik ben een kok, geen dessertkok. Dus zat me al druk te maken, maar dit klinkt ideaal :D
pi_133811964
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 14:59 schreef minilot het volgende:
Wat het toetje betreft neig ik momenteel sterk naar een oeroud recept voor 'appelsneeuw', en dan met name de Finse versie (vertaald: 'Omenalumi' - klinkt lief, toch?). Dit is een eenvoudig mengsel van gekookte, geprakte appel, gemengd met licht gezoet eiwitschuim en een zweempje kaneel.

Ik pak het wat uitgebreider aan, ik ga heel goeie appels met kruidnagel, kardemom, bruine suiker, een scheut appelcider, verse vanille en een snuf zout inkoken tot zacht, en dan nog eens pureren tot helemaal glad. Dat tot ijskoud laten afkoelen.
Dan eiwit met poedersuiker superstijf kloppen, en dit met driekwart van de appelpuree mengen. Onderin een fraai glaasje een restje pure appelpuree, dan de rest van het glas vullen met de 'appelsneeuw', dat dan bestuiven met wat kaneel, en serveren met versgebakken knapperige, donkere gemberkoekjes.

Ik heb dit zondag uitgeprobeerd (helaas vergeten een foto te maken), en ik vond het waanzinnig geslaagd!

Tof eraan:
- Winters gevoel, door Finland, door 'sneeuw' in de naam en door de warme winterse smaken
- Superlicht dessert, het eet echt als een wolkje O+ Kunnen we goed gebruiken na alle andere gangen, die naar ik heb begrepen vrij zwaar zullen zijn. :')
- 'Appel' en 'sneeuw' doen denken aan Sneeuwwitje en ik ben een tikje geobsedeerd door dat sprookje :)

Nog even bedenken hoe ik het op z'n mooist kan serveren en of er behalve de koekjes nog iets anders aan garnituur bij kan. Het is me nog net een beetje te simpel zo..
oeh, dat klinkt goed!!! Ga ik ook eens proberen :Y
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')