abonnement Unibet Coolblue
pi_134286085
Fijn gray!

Als vegavakantie-aanrader; nepal. Mijn hemel :9 wat heb ik daar goed en vooral lekker kunnen eten!
  User die het meest klaagt 2022 zondag 15 december 2013 @ 14:19:12 #155
414785 sirdanilot
pi_134288824
Als student is het vaak lekker voordelig om vega te koken (mits je geen dure vleesvervangers koopt natuurlijk), dus dat doe ik ook vaak.

Maar ik ga vlees alleen maar lekkerder vinden, hoe langer ik zonder doe. Eerst vond ik vlees altijd maar gewoontjes en nam ik het ook niet altijd, maar nu vreet ik het op als een leeuw als ik het een keer in huis haal :') Het is ook gewoon een stuk makkelijker om lekker te koken met vlees, voor vega-gerechte moet je toch wat meer moeite doen al kan het natuurlijk ook erg lekker zijn.

Iemand nog een lekker vega-pasta recept dat geschikt is voor de budget student? Ik maakte laatst een pasta met bloemkool die erg lekker was; de dure parmezaanse kaas vervangen door gewone oude kaas.

- spaghetti, al dente gekookt
- bloemkool in kleine roosjes (ook de stronk geschild en fijngesneden, je bent zuunig of je bent het niet)

- knoflook/ui gefruit in olijfolie
- bloemkool toegevoegd, deksel erop tot het beetgaar is. Volgens mij deed ik er ook nog wat bouillon bij want zonder vocht wordt het moeilijk gaar, dat weet ik even niet meer. Een beetje van het pasta water zou ook kunnen?

- daarna een paar verkruimelde beschuitjes in olie kort geroerbakt om een topping te maken (klinkt raar, maar erg lekker), met wat italiaanse kruiden, peper, zout en geraspte oude kaas. In Italië doen ze dit ook wel eens over de pasta, maar dan met zelfgemaakte bread crumbs natuurlijk.

- Op het einde alles bij elkaar doen, de kruimels er boven op en extra kaas en flink wat peper erop. Je zou dit ook als een 'casserole' in de oven kunnen doen dan wordt de bovenkant lekker crunchy. MAar het is ook lekker als de kruimels een beetje zacht worden.

Het klinkt erg raar maar het is erg lekker. Tegenwoordig is iedereen natuurlijk bang voor koolhydraten, maar het proeft zeker niet als 'double carb', die kruimels voegen echt iets toe aan de smaak en structuur van de pasta. Het voornaamste bezwaar is voor mij dat er wat veel vet in zit, niet per se die extra koolhydraten. Al valt dat ook wel mee als je wat meer 'saus' en minder pasta maakt.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_134291534
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 14:19 schreef sirdanilot het volgende:
Iemand nog een lekker vega-pasta recept dat geschikt is voor de budget student? Ik maakte laatst een pasta met bloemkool die erg lekker was; de dure parmezaanse kaas vervangen door gewone oude kaas.
Pasta, walnoot, broccoli, ui en knoflook, blauwe of oude kaas.

Pasta, pesto, (zongedroogde) tomaat, ui en knoflook, cashew/zonnebloempit, roomkaas, boontjes (al vind ik spinazie persoonlijk lekkerder, maar is niet per se gezonder. Iets met melk te maken ofzo.)

Pasta carbonara met zongedroogde tomaatjes en daarnaast een groene groente naar keuze, bijvoorbeeld spinazie met knoflook, of gegrilde groente ernaast.

quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 13:02 schreef douche-eendje het volgende:
Fijn gray!

Als vegavakantie-aanrader; nepal. Mijn hemel :9 wat heb ik daar goed en vooral lekker kunnen eten!
Nog voorbeelden van recepten? O-)
  donderdag 23 januari 2014 @ 18:24:44 #157
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_135859712
Zojuist gespot bij Jumbo: :9~ !
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
  donderdag 23 januari 2014 @ 18:25:25 #158
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_135859723
ik miste het topic al. morgen of van 't weekend groentenburgers bakken *O*
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_135868394
quote:
7s.gif Op zondag 15 december 2013 15:34 schreef Gray het volgende:

[..]

Pasta, walnoot, broccoli, ui en knoflook, blauwe of oude kaas.

Pasta, pesto, (zongedroogde) tomaat, ui en knoflook, cashew/zonnebloempit, roomkaas, boontjes (al vind ik spinazie persoonlijk lekkerder, maar is niet per se gezonder. Iets met melk te maken ofzo.)
Een vegetariër eet beter geen spinazie omdat je slechter ijzer opneemt als je spinazie eet. Om dezelfde reden mijd je beter ook bepaalde andere groenten, koffie, thee en wijn en eet je beter niet heel de dag door zuivel (bijv. alleen 's ochtends) en veel groenten en vruchten die de ijzeropname bevorden. Het zijn toch gezonde eetgewoontes dus dat komt goed uit. ;)

Recepttip, couscous met fèta maar dat is helaas wel iets duurder aangezien je 1,50 Euro kwijt bent aan de fèta. Als je geld wil besparen snijd dan steeds zelf je groenten, koop je groenten bij de Lidl (niet een slechtere kwaliteit dan bij de A-supermarkten al is biologisch beter (minder gifstoffen)) en koop geen troep (koek, chips, snoep, frisdrank (waaronder energiedrank), ...).
Algemene tip voor vegetarische recepten: noten (met cashewnoten kan je weinig verkeerd doen), pitten (zonnebloempitten, pompoenpintten), vegetarisch alternatief, ei en kaas maar beter dat kaas niet dagelijks (1 keer per week of zo kan wel).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135868500
Oh ja, een goede tip voor iedereen: bak de pasta nog eventjes in de koekepan met de rest wanneer je de pasta hebt gekookt, het smaakt beter, de pasta wordt krokanter en de pasta plakt niet. Ik had deze tip gekregen doordat ik naar een kookprogramma op de BBC keek (Ready Steady Cook) en ik heb het zelf uitgeprobeerd, het werkt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135868757
quote:
0s.gif Op donderdag 23 januari 2014 18:25 schreef sararaats het volgende:
ik miste het topic al. morgen of van 't weekend groentenburgers bakken *O*
Die zijn inderdaad prima te doen.
pi_135868893
Zie wel dat ze voldoende eiwitten bevatten. Dat is vaak een probleem bij groenteschijven, ook die je in de supermarkt koopt (bijv. 9 gram/100 gram vs. 19+ bij andere vegetarische vervangingen).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135868897
quote:
0s.gif Op donderdag 23 januari 2014 21:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Een vegetariër eet beter geen spinazie omdat je slechter ijzer opneemt als je spinazie eet. Om dezelfde reden mijd je beter ook bepaalde andere groenten, koffie, thee en wijn en eet je beter niet heel de dag door zuivel (bijv. alleen 's ochtends) en veel groenten en vruchten die de ijzeropname bevorden. Het zijn toch gezonde eetgewoontes dus dat komt goed uit. ;)
Goed dat je het zegt man! De laatste tijd drink ik juist heel veel zuivel omdat ik bang ben voor een tekort aan vitamine B12. Al dat Valess is ook op melkbasis maar met toegevoegd ijzer.

Zou dat dan ook minder goed worden opgenomen?
pi_135869279
quote:
1s.gif Op donderdag 23 januari 2014 21:25 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Goed dat je het zegt man! De laatste tijd drink ik juist heel veel zuivel omdat ik bang ben voor een tekort aan vitamine B12. Al dat Valess is ook op melkbasis maar met toegevoegd ijzer.

Zou dat dan ook minder goed worden opgenomen?
Bij mijn weten remt die zuivel de ijzeropname ja, zelf eet ik 500 gram magere kwark per dag en 40 gram kaas per dag maar ik eet dat altijd 's ochtends en 's avonds eet ik gemiddeld zo'n 600 gram groenten met volkorenspaghetti of rijst waarvan veel voedingsstoffen zijn behouden (soms gebakken aardappelen aangezien ik anders brocolli en spruitjes wel heel erg saai vind). Of dat dit scheiden in tijd 100% effectief is weet ik niet maar het zal vast wel helpen. Wat betreft de vegetarische vervanging, ik kies ofwel voor een gewoon sojablok ofwel voor een vegetarisch product wat minimaal 19 gram eiwitten per 100 gram bevat. Ook kook ik 's avonds standaard een ei voor wat extra voedingsstoffen (eiwitten en B12). Op mijn brood eet ik 2 of 3 sneeën met zelfgemaakte humus (sesamzaadpasta (een soort van pindakaas met sesamzaad als basis) en kikkererwten) en ik eet vaak nog wat pinda's en noten. Wel opletten met calorieën bij die laatste ingrediënten. Als je twijfelt dan kan je altijd eens bloedwaardes laten meten (B6, B12, ferritine en hemoglobine) maar doe dat zeker nadat je een jaar of 10 vegetarisch hebt gegeten aangezien dan pas bepaalde tekorten aan het zicht komen. Jij eet nu nog zo kort vegetarisch dat jij waarschijnlijk nog geen tekort zal hebben. Je hebt op een dag 0,8 gram eiwit per kg. lichaamsgewicht nodig en hierbij moet je een aantal aminozuren ((semi-)essentiële aminozuren heten die) dagelijks binnen krijgen, die zitten bijv. wat meer in vlees, eiëren, soja en quorn. Ook moet je er op letten dat je bepaalde essentiële vetzuren voldoende binnen krijgt, dit probleem is nog niet zo bekend bij veel vegetariërs.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135894609
Voor Robin en andere nieuwe vegetariërs en mensen die overwegen vegetarisch te gaan eten merk ik het op. Ik heb naar wat bloedwaardes laten kijken. Na meer dan 10 jaar vegetarisch te hebben gegeten blijk ik ruim voldoende ijzer te hebben, een hoge hemoglobine-concentratie (de zuurstof bindt aan het hemoglobine in het bloed), ruim voldoende vitamine B6 en B12 te hebben, een lage triglyceridenconcentratie en een gunstige hoge verhouding tussen het goede en het slechte cholesterol. Kortom, als je weet wat je doet dan is een vegetarisch diéet zonder enig twijfel gezonder maar je moet wel weten wat je doet anders kan je wel tekorten krijgen. Vruchtbare vrouwen moeten sowieso eens het ijzer laten controleren als ze zich gedurende een langere tijd slapjes voelen gezien hun maandelijkse bloedverlies.

[ Bericht 0% gewijzigd door Bram_van_Loon op 24-01-2014 22:35:19 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135895156
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Voor voor Robin en andere nieuwe vegetariërs en mensen die overwegen vegetarisch te gaan eten merk ik het op. Ik heb naar wat bloedwaardes laten kijken. Na meer dan 10 jaar vegetarisch te hebben gegeten blijk ik ruim voldoende ijzer te hebben, een hoge hemoglobine-concentratie (de zuurstof bindt aan het hemoglobine in het bloed), ruim voldoende vitamine B6 en B12 te hebben, een lage triglyceridenconcentratie en een gunstige hoge verhouding tussen het goede en het slechte cholesterol. Kortom, als je weet wat je doet dan is een vegetarisch diéet zonder enig twijfel gezonder maar je moet wel weten wat je doet anders kan je wel tekorten krijgen. Vruchtbare vrouwen moeten sowieso eens het ijzer laten controleren als ze zich gedurende een langere tijd slapjes voelen gezien hun maandelijkse bloedverlies.
Helemaal helder. Bedankt voor alle adviezen. _O_
  User die het meest klaagt 2022 vrijdag 24 januari 2014 @ 15:28:27 #167
414785 sirdanilot
pi_135895254
quote:
0s.gif Op donderdag 23 januari 2014 21:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Een vegetariër eet beter geen spinazie omdat je slechter ijzer opneemt als je spinazie eet. Om dezelfde reden mijd je beter ook bepaalde andere groenten, koffie, thee en wijn en eet je beter niet heel de dag door zuivel (bijv. alleen 's ochtends) en veel groenten en vruchten die de ijzeropname bevorden. Het zijn toch gezonde eetgewoontes dus dat komt goed uit. ;)

Ik heb juist altijd geleerd dat er ijzer zit in spinazie?
En zonder koffie is het leven ook niks waard :')
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_135895633
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:28 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik heb juist altijd geleerd dat er ijzer zit in spinazie?
En zonder koffie is het leven ook niks waard :')
Koffie. :r

Maar dat van spinazie heb ik ook altijd geleerd.

Misschien een beetje gênant en misschien leg ik verkeerde verbanden, maar ik ben erg luchtig om het even netjes te zeggen sinds ik vegetariër ben. ;(
pi_135896457
Ik ben luchtig sinds meer eiwitten ivm trainingen. .... tsja.
pi_135896829
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:28 schreef sirdanilot het volgende:
En zonder koffie is het leven ook niks waard :')
QFT.

Hele maaltijden zonder vlees, maar geen dag zonder koffie :{w
Ja doei.
pi_135912371
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:25 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Helemaal helder. Bedankt voor alle adviezen. _O_
Als je ergens eens over twijfelt dan mag je me altijd een PB sturen. ;)
Oh ja, voor de duidelijkheid vermeld ik er nog maar even bij dat ik nooit pilletjes (ijzer, vitamine, ...) heb geslikt. Je kan als vegetariër gewoon alles uit je voeding halen.

quote:
1s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:38 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Koffie. :r

Maar dat van spinazie heb ik ook altijd geleerd.
Elke vegetariër moet dit soort zaken weten. Er zijn trouwens ook aardig wat websites waarop je dit soort informatie kan vinden. Doe het goed en je leeft gezonder met een vegetarisch diëet (voor sommige vegetariërs het doel, voor anderen een leuke bijkomstigheid), doe het verkeerd en je komt voedingsstoffen (eiwitten, B6, B12, ijzer) tekort met bijv. als gevolg dat je een slechtere conditie hebt of dat je minder kracht hebt.

quote:
Misschien een beetje gênant en misschien leg ik verkeerde verbanden, maar ik ben erg luchtig om het even netjes te zeggen sinds ik vegetariër ben. ;(
Ik kan pas zeggen wat de oorzaak is als ik weet wat je eet maar in ieder geval is het waarschijnlijk het gevolg van gassen die vrijkomen doordat bacteriën iets verteren. Bij bepaalde groenten blijf je dat probleem hebben (ik raad iedereen af om 's ochtend chili sin/con carne te eten. ;)) maar in andere gevallen kan de veranderende hoeveelheid groenten die je eet hiervoor zorgen.

quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 16:12 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

QFT.

Hele maaltijden zonder vlees, maar geen dag zonder koffie :{w
Ieder zijn heug, ik heb drie keer geprobeerd om koffie te drinken en ik begrijp nog steeds niet hoe mensen het binnen krijgen. ;)
Helaas lijkt koffie ook via enkel de geur verslavend te zijn want elke keer dat ik koffie ruik merk ik een of andere rare neiging om het ook te gaan drinken. :?

[ Bericht 22% gewijzigd door Bram_van_Loon op 24-01-2014 22:47:05 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135912478
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:28 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik heb juist altijd geleerd dat er ijzer zit in spinazie?
Dat klopt maar de persoon die jou dat heeft verteld heeft dus de klok horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt. Spinazie bevat ook een stofje wat de opname van ijzer verhindert, dat houdt dus in dat je niet alleen de ijzer uit de spinazie slecht opneemt wanneer je spinazie eet, je neemt ook de ijzer uit andere voedingsmiddelen slecht op. Voor de ijzeropname zijn twee factoren relevant: de ionisatiegraad (2+ of 3+) en het al dan niet gebonden worden. Vandaar dat ik altijd 's ochtends al mijn zuivel eet, dan wordt de rest van de dag het ijzer wat ik inneem via mijn voedsel beter opgenomen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135953251
quote:
0s.gif Op donderdag 23 januari 2014 21:30 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Bij mijn weten remt die zuivel de ijzeropname ja, zelf eet ik 500 gram magere kwark per dag en 40 gram kaas per dag maar ik eet dat altijd 's ochtends en 's avonds eet ik gemiddeld zo'n 600 gram groenten met volkorenspaghetti of rijst waarvan veel voedingsstoffen zijn behouden (soms gebakken aardappelen aangezien ik anders brocolli en spruitjes wel heel erg saai vind). Of dat dit scheiden in tijd 100% effectief is weet ik niet maar het zal vast wel helpen. Wat betreft de vegetarische vervanging, ik kies ofwel voor een gewoon sojablok ofwel voor een vegetarisch product wat minimaal 19 gram eiwitten per 100 gram bevat. Ook kook ik 's avonds standaard een ei voor wat extra voedingsstoffen (eiwitten en B12). Op mijn brood eet ik 2 of 3 sneeën met zelfgemaakte humus (sesamzaadpasta (een soort van pindakaas met sesamzaad als basis) en kikkererwten) en ik eet vaak nog wat pinda's en noten. Wel opletten met calorieën bij die laatste ingrediënten. Als je twijfelt dan kan je altijd eens bloedwaardes laten meten (B6, B12, ferritine en hemoglobine) maar doe dat zeker nadat je een jaar of 10 vegetarisch hebt gegeten aangezien dan pas bepaalde tekorten aan het zicht komen. Jij eet nu nog zo kort vegetarisch dat jij waarschijnlijk nog geen tekort zal hebben. Je hebt op een dag 0,8 gram eiwit per kg. lichaamsgewicht nodig en hierbij moet je een aantal aminozuren ((semi-)essentiële aminozuren heten die) dagelijks binnen krijgen, die zitten bijv. wat meer in vlees, eiëren, soja en quorn. Ook moet je er op letten dat je bepaalde essentiële vetzuren voldoende binnen krijgt, dit probleem is nog niet zo bekend bij veel vegetariërs.
Jij maakt het zo ingewikkeld dat ik bijna weer vlees zou gaan eten ..
pi_135953290
:') nou, ik gooi de spareribs alvast in de marinade FANN!
Ja doei.
pi_135953312
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2014 10:44 schreef motorbloempje het volgende:
:') nou, ik gooi de spareribs alvast in de marinade FANN!
:') ja nou daar wordt je toch niet goed van? :D
pi_135953441
Rucola wetenschap! Dat vegetarisme!
Ja doei.
pi_135953901
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:38 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Koffie. :r

Maar dat van spinazie heb ik ook altijd geleerd.

Misschien een beetje gênant en misschien leg ik verkeerde verbanden, maar ik ben erg luchtig om het even netjes te zeggen sinds ik vegetariër ben. ;(
Meer gasvorming is een logisch gevolg van meer groente eten.
Oa gember, knoflook, korianderzaad, komijnzaad, kurkuma, venkelzaad en asafoetida (duivelsdrek, te koop in toko's) helpt hier goed tegen. Is ook erg goed voor de rest van de spijsvertering. En met deze dingen kun je een heerlijke curry maken.
pi_135955543
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2014 10:49 schreef motorbloempje het volgende:
Rucola wetenschap! Dat vegetarisme!
Nou, ik heb net gewoon mijn oude vertrouwde Smoothie gemaakt en niks afgewogen hoor :P
Straks ga ik naar een feestje en daar hebben ze Indonesische hapjes, hopelijk zit er iets
Vegetarisch bij en anders vreet ik het bakkie pinda's wel leeg :+
pi_135955618
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2014 12:02 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:

Nou, ik heb net gewoon mijn oude vertrouwde Smoothie gemaakt en niks afgewogen hoor :P
Straks ga ik naar een feestje en daar hebben ze Indonesische hapjes, hopelijk zit er iets
Vegetarisch bij en anders vreet ik het bakkie pinda's wel leeg :+
Pas op de calorieën!
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_135955635
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2014 12:04 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Pas op de calorieën!
Morgen weer :D vandaag is het feest :P
pi_136086406
Spruitjestijd! :9

Spruitje ontdoen van blaadjes met bruine randjes of gaatjes, even wassen en door midden snijden. Grote spruiten in vieren. Met boter in de pan en even goed roeren zodat ze aan alle kanten ingevet zijn. Voeg ook wat kruiden toe als peper, zout en nootmuskaat. Tien minuten op laag vuur opbakken, met een deksel op de pan. Af en toe tussendoor even roeren.

Daarnaast bak je wat aardappeltjes (ik deed schijfjes, maar krieltjes kan ook) op middelhoog vuur. Met gesneden knoflook, rode ui en peper en zout kan je het lekker op snaak brengen. Zelf deed ik er ook wat pittige paprikakruiden bij.

Snij een paar zongedroogde tomaatjes in repen. Wanneer de spruitjes en de aardappeltjes klaar zijn breng je ze over in één pan, samen met de zongedroogde tomaatjes. Roerbak het nog even op middelhoog vuur en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Normaal gesproken maak je dit met spek, maar deze vervang ik graag met zongedroogde tomaatjes. :)

Eet smakelijk!
pi_136086417
Spruitjes zijn lekker. :9
Ja doei.
pi_136098211
Wie van jullie gebruikt lijnzaadolie? Het bevat veel alpha-linoleenzuur (essentiëel vetzuur) en dus is het uitstekend geschikt voor vegetariërs.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_136098292
Ik ben geen liefhebber van spruitjes (met boter gaat mij wat te ver hoewel ik het wel lekker vind) maar ik probeer ze minstens 1 keer per week te eten en minstens 1 keer per week broccoli te eten.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_136100567
quote:
7s.gif Op woensdag 29 januari 2014 11:06 schreef Gray het volgende:
Spruitjestijd! :9



Eet smakelijk!
Klinkt ook niet slecht :P
Vroeger lustte ik geen spruitjes, maar mijn Griek is er dol op, ja rare griek ik weet het :')
Hij maakte ze een keer met gebakken uien erdoorheen, en vanaf toen lust ik ze wel,
hij kan ook beter koken dan ik dus hij kookt het vaakst.

quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 16:13 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Wie van jullie gebruikt lijnzaadolie? Het bevat veel alpha-linoleenzuur (essentiëel vetzuur) en dus is het uitstekend geschikt voor vegetariërs.
Ik doe altijd lijnzaadpoeder door mijn smoothie, je gaat er lekker van poepen (8> dat
is ook een voordeel.
pi_136100680
quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 16:15 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik ben geen liefhebber van spruitjes (met boter gaat mij wat te ver hoewel ik het wel lekker vind) maar ik probeer ze minstens 1 keer per week te eten en minstens 1 keer per week broccoli te eten.
Waarom vind je dat te ver gaan?
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
pi_136100868
quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:10 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Klinkt ook niet slecht
Vroeger lustte ik geen spruitjes, maar mijn Griek is er dol op, ja rare griek ik weet het
Hij maakte ze een keer met gebakken uien erdoorheen, en vanaf toen lust ik ze wel,
hij kan ook beter koken dan ik dus hij kookt het vaakst.
Met wat boter en ui wordt het wat zoetig, wat een heel fijne afwisseling geeft aan de smaak van spruitjes, die wat bitter zijn. Met nog wat zoutigs ernaast, zoals spekjes, of zongedroogde tomaat voor vega's: een heerlijke smaakervaring! :9
pi_136100926
quote:
7s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:18 schreef Gray het volgende:

[..]

Met wat boter en ui wordt het wat zoetig, wat een heel fijne afwisseling geeft aan de smaak van spruitjes, die wat bitter zijn. Met nog wat zoutigs ernaast, zoals spekjes, of zongedroogde tomaat voor vega's: een heerlijke smaakervaring! :9
De uien worden gebakken in de olijfolie :@ is ook goed toch? :D
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 29 januari 2014 @ 17:24:35 #189
414785 sirdanilot
pi_136101104
Ik vind spruitjes dus helemaal niet zo bitter. Vroeger waren ze veel bitterder naar het schijnt, maar dat is voor mijn tijd.

Maar goed, ik hou ook van bittere dingen zoals die bittere komkommer-dingen bij de tropische winkel. :D
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_136101128
quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:19 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:

[..]

De uien worden gebakken in de olijfolie :@ is ook goed toch? :D
Kan denk ik ook wel, al zal het wel anders zijn. Volgens mij heb je meer een bakproces bij boter, waardoor het ook lekker bruine randjes vormt aan de spruiten. Zal wel aan de uiteindelijke temperatuur liggen? Boter heeft echter meer een zoete smaak, waar olijfolie dat niet heeft.

Denk wel dat het gezonder is trouwens. Maar zo zag ik het in een recept dat hierop leek, plus dat het beter combineert met de aardappeltjes, die ik ook het liefst in boter bak. Of eventueel zonnebloemolie.
pi_136101198
quote:
7s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:25 schreef Gray het volgende:

[..]

Kan denk ik ook wel, al zal het wel anders zijn. Volgens mij heb je meer een bakproces bij boter, waardoor het ook lekker bruine randjes vormt aan de spruiten. Zal wel aan de uiteindelijke temperatuur liggen? Boter heeft echter meer een zoete smaak, waar olijfolie dat niet heeft.

Denk wel dat het gezonder is trouwens. Maar zo zag ik het in een recept dat hierop leek, plus dat het beter combineert met de aardappeltjes, die ik ook het liefst in boter bak. Of eventueel zonnebloemolie.
Grieken bakken alles in olijfolie :+ dus de aardappeltjes ook...
pi_136101313
quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:27 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:

[..]

Grieken bakken alles in olijfolie :+ dus de aardappeltjes ook...
Haha, dat geloof ik best! :D

Ik wil voor mezelf nog eens een klein onderzoekje doen naar olieen. Want ze bakken anders, smaken anders en zullen ook wel anders zijn qua voeding (lees: gezondheid). Laatst een tijdje in kokosolie gebakken, wat heel lekker is, maar een lagere baktemperatuur lijkt te hebben. Het gaart anders, minder lijkt wel. Maar qua smaak merk je er niets van, en het schijnt het meest gezond te zijn. En ik weet graag de chemie achter het koken. :)
pi_136101382
quote:
7s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:29 schreef Gray het volgende:

[..]

Haha, dat geloof ik best! :D

Ik wil voor mezelf nog eens een klein onderzoekje doen naar olieen. Want ze bakken anders, smaken anders en zullen ook wel anders zijn qua voeding (lees: gezondheid). Laatst een tijdje in kokosolie gebakken, wat heel lekker is, maar een lagere baktemperatuur lijkt te hebben. Het gaart anders, minder lijkt wel. Maar qua smaak merk je er niets van, en het schijnt het meest gezond te zijn. En ik weet graag de chemie achter het koken. :)
Al kom je met 100 theorieen dat een andere olie beter zou zijn dan zou dat nog niks uitmaken hoor :D
dus ik laat het maar zo :+
pi_136101452
quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:31 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:

[..]

Al kom je met 100 theorieen dat een andere olie beter zou zijn dan zou dat nog niks uitmaken hoor :D
dus ik laat het maar zo :+
Gewoon doen idd. Gewoonten en voorkeur zijn ook belangrijk voor de smaakervaring. ;)
pi_136101534
quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:13 schreef mjan het volgende:

[..]

Waarom vind je dat te ver gaan?
Verzadigde vetzuren, dan heb ik liever wat andere extra vetten zoals lijnzaadolie als ik te weinig vet eet. ;)
Ik krijg al genoeg verzadigde vetzuren en transvetzuren binnen met roomboter, kaas en chocolade.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_136101606
quote:
7s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:33 schreef Gray het volgende:

[..]

Gewoon doen idd. Gewoonten en voorkeur zijn ook belangrijk voor de smaakervaring. ;)
Ik heb een heel oud (zelfgemaakt) boekje met recepten van zijn Oma, alles in de olijfolie...
kan ik niet gaan veranderen hoor, wil ik ook niet, het zijn lekkere recepten en de meeste
zijn Vegetarisch, niet omdat die mensen vegetarisch waren, maar arm :@ konden niet
eens vlees betalen en er was 1,5 koe in dat dorp daar zijn Oma vandaan komt dus die gingen
ze niet slachten natuurlijk..
pi_136101641
quote:
7s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:29 schreef Gray het volgende:

[..]

Haha, dat geloof ik best! :D

Ik wil voor mezelf nog eens een klein onderzoekje doen naar olieen. Want ze bakken anders, smaken anders en zullen ook wel anders zijn qua voeding (lees: gezondheid). Laatst een tijdje in kokosolie gebakken, wat heel lekker is, maar een lagere baktemperatuur lijkt te hebben. Het gaart anders, minder lijkt wel. Maar qua smaak merk je er niets van, en het schijnt het meest gezond te zijn. En ik weet graag de chemie achter het koken. :)
Kokosolie moet ik nog proberen, momenteel bak ik met arachide-olie waarvan momenteel nog minder schadelijke effecten bekend zijn dan zonnebloemolie en olijfolie (koud prima, voor bakken niet), of dat het ook minder schadelijke effecten heeft zal nog moeten blijken. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_136101657
quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:37 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:

[..]

Ik heb een heel oud (zelfgemaakt) boekje met recepten van zijn Oma, alles in de olijfolie...
kan ik niet gaan veranderen hoor, wil ik ook niet, het zijn lekkere recepten en de meeste
zijn Vegetarisch, niet omdat die mensen vegetarisch waren, maar arm :@ konden niet
eens vlees betalen en er was 1,5 koe in dat dorp daar zijn Oma vandaan komt dus die gingen
ze niet slachten natuurlijk..
Daar moesten ze natuurlijk Griekse Yoghurt en Tzaziki mee maken. :+
pi_136101716
quote:
7s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:18 schreef Gray het volgende:

[..]

Met wat boter en ui wordt het wat zoetig, wat een heel fijne afwisseling geeft aan de smaak van spruitjes, die wat bitter zijn.
Een ui en een tomaat bakken zou ik wel eens kunnen proberen bij de spruitjes, ik denk dat dat inderdaad al veel helpt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_136101800
quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:10 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Ik doe altijd lijnzaadpoeder door mijn smoothie, je gaat er lekker van poepen (8> dat
is ook een voordeel.
Poeder?
Ik had gehoopt dat iemand tips heeft hoe het te eten (salade?). Ik heb helaas weinig ervaring met het maken van salades en ik weet niet waar je lijnzaadolie kan kopen. Gezien de essentiële vetzuren wil ik het vanaf nu gaan eten. Ik heb bovendien te horen gekregen dat ik te weinig vet eet dus ook wat dat betreft kan het geen kwaad.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_136101874
quote:
14s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:38 schreef Gray het volgende:

[..]

Daar moesten ze natuurlijk Griekse Yoghurt en Tzaziki mee maken. :+
Ja precies! :D
Ze verbouwde ook hun eigen tabak en daar rolde ze van die dikke sigaren van :7
pi_136101951
quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:42 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Poeder?
Ik had gehoopt dat iemand tips heeft hoe het te eten (salade?). Ik heb helaas weinig ervaring met het maken van salades en ik weet niet waar je lijnzaadolie kan kopen. Gezien de essentiële vetzuren wil ik het vanaf nu gaan eten. Ik heb bovendien te horen gekregen dat ik te weinig vet eet dus ook wat dat betreft kan het geen kwaad.
Nou ja poeder, deze bedoel ik, in elk geval geen olie

pi_136101965
quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:39 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Een ui en een tomaat bakken zou ik wel eens kunnen proberen bij de spruitjes, ik denk dat dat inderdaad al veel helpt.
Tomaat aan het einde toevoegen, want die stopt het bakproces.

Wel lekker om eens tomaat en ui, 1 op 1 in de pan te gooien op hoog vuur en flink doorroeren. Warm op een bruine boterham scheppen wanneer goudbruin. Moeders recept! O+

quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:42 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Poeder?
Ik had gehoopt dat iemand tips heeft hoe het te eten (salade?). Ik heb helaas weinig ervaring met het maken van salades en ik weet niet waar je lijnzaadolie kan kopen. Gezien de essentiële vetzuren wil ik het vanaf nu gaan eten. Ik heb bovendien te horen gekregen dat ik te weinig vet eet dus ook wat dat betreft kan het geen kwaad.
Salades?

Ik doe er altijd iets stevigs bij, als rijst, pasta, aardappels of avocado. Lekker wat vezels binnen. Wat brood erbij met kruidenboter kan ook. Verder wat vloeibaars om het wat sticky te maken, wat van alles van olie tot saus kan zijn. Of een zachte kaas. Verder wat knapperige groenten, eventueel geroosterd, en noten voor de bite. :9

quote:
0s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:43 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:

[..]

Ja precies! :D
Ze verbouwde ook hun eigen tabak en daar rolde ze van die dikke sigaren van :7
Helden. :7
pi_136102075
quote:
7s.gif Op woensdag 29 januari 2014 17:46 schreef Gray het volgende:

[..]

Tomaat aan het einde toevoegen, want die stopt het bakproces.

Wel lekker om eens tomaat en ui, 1 op 1 in de pan te gooien op hoog vuur en flink doorroeren. Warm op een bruine boterham scheppen wanneer goudbruin. Moeders recept! O+
Weet je wat ook lekker is? :D
Uien en champignons bakken (in olijfolie, maar misschien kan boter ook) en dan op lekker vers
wit brood :9 Bruin brood is vast gezonder, maar dit moet je echt op wit brood doen, veel zwarte peper
en een béétje zout...

Heeft niks met spruitjes te maken, maar tis wel vegetarisch :+
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')