Pasta, walnoot, broccoli, ui en knoflook, blauwe of oude kaas.quote:Op zondag 15 december 2013 14:19 schreef sirdanilot het volgende:
Iemand nog een lekker vega-pasta recept dat geschikt is voor de budget student? Ik maakte laatst een pasta met bloemkool die erg lekker was; de dure parmezaanse kaas vervangen door gewone oude kaas.
Nog voorbeelden van recepten?quote:Op zondag 15 december 2013 13:02 schreef douche-eendje het volgende:
Fijn gray!
Als vegavakantie-aanrader; nepal. Mijn hemel wat heb ik daar goed en vooral lekker kunnen eten!
Een vegetariër eet beter geen spinazie omdat je slechter ijzer opneemt als je spinazie eet. Om dezelfde reden mijd je beter ook bepaalde andere groenten, koffie, thee en wijn en eet je beter niet heel de dag door zuivel (bijv. alleen 's ochtends) en veel groenten en vruchten die de ijzeropname bevorden. Het zijn toch gezonde eetgewoontes dus dat komt goed uit.quote:Op zondag 15 december 2013 15:34 schreef Gray het volgende:
[..]
Pasta, walnoot, broccoli, ui en knoflook, blauwe of oude kaas.
Pasta, pesto, (zongedroogde) tomaat, ui en knoflook, cashew/zonnebloempit, roomkaas, boontjes (al vind ik spinazie persoonlijk lekkerder, maar is niet per se gezonder. Iets met melk te maken ofzo.)
Die zijn inderdaad prima te doen.quote:Op donderdag 23 januari 2014 18:25 schreef sararaats het volgende:
ik miste het topic al. morgen of van 't weekend groentenburgers bakken
Goed dat je het zegt man! De laatste tijd drink ik juist heel veel zuivel omdat ik bang ben voor een tekort aan vitamine B12. Al dat Valess is ook op melkbasis maar met toegevoegd ijzer.quote:Op donderdag 23 januari 2014 21:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Een vegetariër eet beter geen spinazie omdat je slechter ijzer opneemt als je spinazie eet. Om dezelfde reden mijd je beter ook bepaalde andere groenten, koffie, thee en wijn en eet je beter niet heel de dag door zuivel (bijv. alleen 's ochtends) en veel groenten en vruchten die de ijzeropname bevorden. Het zijn toch gezonde eetgewoontes dus dat komt goed uit.
Bij mijn weten remt die zuivel de ijzeropname ja, zelf eet ik 500 gram magere kwark per dag en 40 gram kaas per dag maar ik eet dat altijd 's ochtends en 's avonds eet ik gemiddeld zo'n 600 gram groenten met volkorenspaghetti of rijst waarvan veel voedingsstoffen zijn behouden (soms gebakken aardappelen aangezien ik anders brocolli en spruitjes wel heel erg saai vind). Of dat dit scheiden in tijd 100% effectief is weet ik niet maar het zal vast wel helpen. Wat betreft de vegetarische vervanging, ik kies ofwel voor een gewoon sojablok ofwel voor een vegetarisch product wat minimaal 19 gram eiwitten per 100 gram bevat. Ook kook ik 's avonds standaard een ei voor wat extra voedingsstoffen (eiwitten en B12). Op mijn brood eet ik 2 of 3 sneeën met zelfgemaakte humus (sesamzaadpasta (een soort van pindakaas met sesamzaad als basis) en kikkererwten) en ik eet vaak nog wat pinda's en noten. Wel opletten met calorieën bij die laatste ingrediënten. Als je twijfelt dan kan je altijd eens bloedwaardes laten meten (B6, B12, ferritine en hemoglobine) maar doe dat zeker nadat je een jaar of 10 vegetarisch hebt gegeten aangezien dan pas bepaalde tekorten aan het zicht komen. Jij eet nu nog zo kort vegetarisch dat jij waarschijnlijk nog geen tekort zal hebben. Je hebt op een dag 0,8 gram eiwit per kg. lichaamsgewicht nodig en hierbij moet je een aantal aminozuren ((semi-)essentiële aminozuren heten die) dagelijks binnen krijgen, die zitten bijv. wat meer in vlees, eiëren, soja en quorn. Ook moet je er op letten dat je bepaalde essentiële vetzuren voldoende binnen krijgt, dit probleem is nog niet zo bekend bij veel vegetariërs.quote:Op donderdag 23 januari 2014 21:25 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Goed dat je het zegt man! De laatste tijd drink ik juist heel veel zuivel omdat ik bang ben voor een tekort aan vitamine B12. Al dat Valess is ook op melkbasis maar met toegevoegd ijzer.
Zou dat dan ook minder goed worden opgenomen?
Helemaal helder. Bedankt voor alle adviezen.quote:Op vrijdag 24 januari 2014 15:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Voor voor Robin en andere nieuwe vegetariërs en mensen die overwegen vegetarisch te gaan eten merk ik het op. Ik heb naar wat bloedwaardes laten kijken. Na meer dan 10 jaar vegetarisch te hebben gegeten blijk ik ruim voldoende ijzer te hebben, een hoge hemoglobine-concentratie (de zuurstof bindt aan het hemoglobine in het bloed), ruim voldoende vitamine B6 en B12 te hebben, een lage triglyceridenconcentratie en een gunstige hoge verhouding tussen het goede en het slechte cholesterol. Kortom, als je weet wat je doet dan is een vegetarisch diéet zonder enig twijfel gezonder maar je moet wel weten wat je doet anders kan je wel tekorten krijgen. Vruchtbare vrouwen moeten sowieso eens het ijzer laten controleren als ze zich gedurende een langere tijd slapjes voelen gezien hun maandelijkse bloedverlies.
Ik heb juist altijd geleerd dat er ijzer zit in spinazie?quote:Op donderdag 23 januari 2014 21:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Een vegetariër eet beter geen spinazie omdat je slechter ijzer opneemt als je spinazie eet. Om dezelfde reden mijd je beter ook bepaalde andere groenten, koffie, thee en wijn en eet je beter niet heel de dag door zuivel (bijv. alleen 's ochtends) en veel groenten en vruchten die de ijzeropname bevorden. Het zijn toch gezonde eetgewoontes dus dat komt goed uit.
Koffie.quote:Op vrijdag 24 januari 2014 15:28 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik heb juist altijd geleerd dat er ijzer zit in spinazie?
En zonder koffie is het leven ook niks waard
QFT.quote:Op vrijdag 24 januari 2014 15:28 schreef sirdanilot het volgende:
En zonder koffie is het leven ook niks waard
Als je ergens eens over twijfelt dan mag je me altijd een PB sturen.quote:Op vrijdag 24 januari 2014 15:25 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Helemaal helder. Bedankt voor alle adviezen.
Elke vegetariër moet dit soort zaken weten. Er zijn trouwens ook aardig wat websites waarop je dit soort informatie kan vinden. Doe het goed en je leeft gezonder met een vegetarisch diëet (voor sommige vegetariërs het doel, voor anderen een leuke bijkomstigheid), doe het verkeerd en je komt voedingsstoffen (eiwitten, B6, B12, ijzer) tekort met bijv. als gevolg dat je een slechtere conditie hebt of dat je minder kracht hebt.quote:Op vrijdag 24 januari 2014 15:38 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Koffie.
Maar dat van spinazie heb ik ook altijd geleerd.
Ik kan pas zeggen wat de oorzaak is als ik weet wat je eet maar in ieder geval is het waarschijnlijk het gevolg van gassen die vrijkomen doordat bacteriën iets verteren. Bij bepaalde groenten blijf je dat probleem hebben (ik raad iedereen af om 's ochtend chili sin/con carne te eten. ) maar in andere gevallen kan de veranderende hoeveelheid groenten die je eet hiervoor zorgen.quote:Misschien een beetje gênant en misschien leg ik verkeerde verbanden, maar ik ben erg luchtig om het even netjes te zeggen sinds ik vegetariër ben.
Ieder zijn heug, ik heb drie keer geprobeerd om koffie te drinken en ik begrijp nog steeds niet hoe mensen het binnen krijgen.quote:Op vrijdag 24 januari 2014 16:12 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
QFT.
Hele maaltijden zonder vlees, maar geen dag zonder koffie
Dat klopt maar de persoon die jou dat heeft verteld heeft dus de klok horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt. Spinazie bevat ook een stofje wat de opname van ijzer verhindert, dat houdt dus in dat je niet alleen de ijzer uit de spinazie slecht opneemt wanneer je spinazie eet, je neemt ook de ijzer uit andere voedingsmiddelen slecht op. Voor de ijzeropname zijn twee factoren relevant: de ionisatiegraad (2+ of 3+) en het al dan niet gebonden worden. Vandaar dat ik altijd 's ochtends al mijn zuivel eet, dan wordt de rest van de dag het ijzer wat ik inneem via mijn voedsel beter opgenomen.quote:Op vrijdag 24 januari 2014 15:28 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik heb juist altijd geleerd dat er ijzer zit in spinazie?
Jij maakt het zo ingewikkeld dat ik bijna weer vlees zou gaan eten ..quote:Op donderdag 23 januari 2014 21:30 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Bij mijn weten remt die zuivel de ijzeropname ja, zelf eet ik 500 gram magere kwark per dag en 40 gram kaas per dag maar ik eet dat altijd 's ochtends en 's avonds eet ik gemiddeld zo'n 600 gram groenten met volkorenspaghetti of rijst waarvan veel voedingsstoffen zijn behouden (soms gebakken aardappelen aangezien ik anders brocolli en spruitjes wel heel erg saai vind). Of dat dit scheiden in tijd 100% effectief is weet ik niet maar het zal vast wel helpen. Wat betreft de vegetarische vervanging, ik kies ofwel voor een gewoon sojablok ofwel voor een vegetarisch product wat minimaal 19 gram eiwitten per 100 gram bevat. Ook kook ik 's avonds standaard een ei voor wat extra voedingsstoffen (eiwitten en B12). Op mijn brood eet ik 2 of 3 sneeën met zelfgemaakte humus (sesamzaadpasta (een soort van pindakaas met sesamzaad als basis) en kikkererwten) en ik eet vaak nog wat pinda's en noten. Wel opletten met calorieën bij die laatste ingrediënten. Als je twijfelt dan kan je altijd eens bloedwaardes laten meten (B6, B12, ferritine en hemoglobine) maar doe dat zeker nadat je een jaar of 10 vegetarisch hebt gegeten aangezien dan pas bepaalde tekorten aan het zicht komen. Jij eet nu nog zo kort vegetarisch dat jij waarschijnlijk nog geen tekort zal hebben. Je hebt op een dag 0,8 gram eiwit per kg. lichaamsgewicht nodig en hierbij moet je een aantal aminozuren ((semi-)essentiële aminozuren heten die) dagelijks binnen krijgen, die zitten bijv. wat meer in vlees, eiëren, soja en quorn. Ook moet je er op letten dat je bepaalde essentiële vetzuren voldoende binnen krijgt, dit probleem is nog niet zo bekend bij veel vegetariërs.
ja nou daar wordt je toch niet goed van?quote:Op zondag 26 januari 2014 10:44 schreef motorbloempje het volgende:
nou, ik gooi de spareribs alvast in de marinade FANN!
Meer gasvorming is een logisch gevolg van meer groente eten.quote:Op vrijdag 24 januari 2014 15:38 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Koffie.
Maar dat van spinazie heb ik ook altijd geleerd.
Misschien een beetje gênant en misschien leg ik verkeerde verbanden, maar ik ben erg luchtig om het even netjes te zeggen sinds ik vegetariër ben.
Nou, ik heb net gewoon mijn oude vertrouwde Smoothie gemaakt en niks afgewogen hoorquote:Op zondag 26 januari 2014 10:49 schreef motorbloempje het volgende:
Rucola wetenschap! Dat vegetarisme!
Pas op de calorieën!quote:Op zondag 26 januari 2014 12:02 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Nou, ik heb net gewoon mijn oude vertrouwde Smoothie gemaakt en niks afgewogen hoor
Straks ga ik naar een feestje en daar hebben ze Indonesische hapjes, hopelijk zit er iets
Vegetarisch bij en anders vreet ik het bakkie pinda's wel leeg
Klinkt ook niet slechtquote:
Ik doe altijd lijnzaadpoeder door mijn smoothie, je gaat er lekker van poepen datquote:Op woensdag 29 januari 2014 16:13 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Wie van jullie gebruikt lijnzaadolie? Het bevat veel alpha-linoleenzuur (essentiëel vetzuur) en dus is het uitstekend geschikt voor vegetariërs.
Waarom vind je dat te ver gaan?quote:Op woensdag 29 januari 2014 16:15 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik ben geen liefhebber van spruitjes (met boter gaat mij wat te ver hoewel ik het wel lekker vind) maar ik probeer ze minstens 1 keer per week te eten en minstens 1 keer per week broccoli te eten.
Met wat boter en ui wordt het wat zoetig, wat een heel fijne afwisseling geeft aan de smaak van spruitjes, die wat bitter zijn. Met nog wat zoutigs ernaast, zoals spekjes, of zongedroogde tomaat voor vega's: een heerlijke smaakervaring!quote:Op woensdag 29 januari 2014 17:10 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Klinkt ook niet slecht
Vroeger lustte ik geen spruitjes, maar mijn Griek is er dol op, ja rare griek ik weet het
Hij maakte ze een keer met gebakken uien erdoorheen, en vanaf toen lust ik ze wel,
hij kan ook beter koken dan ik dus hij kookt het vaakst.
De uien worden gebakken in de olijfolie is ook goed toch?quote:Op woensdag 29 januari 2014 17:18 schreef Gray het volgende:
[..]
Met wat boter en ui wordt het wat zoetig, wat een heel fijne afwisseling geeft aan de smaak van spruitjes, die wat bitter zijn. Met nog wat zoutigs ernaast, zoals spekjes, of zongedroogde tomaat voor vega's: een heerlijke smaakervaring!
Kan denk ik ook wel, al zal het wel anders zijn. Volgens mij heb je meer een bakproces bij boter, waardoor het ook lekker bruine randjes vormt aan de spruiten. Zal wel aan de uiteindelijke temperatuur liggen? Boter heeft echter meer een zoete smaak, waar olijfolie dat niet heeft.quote:Op woensdag 29 januari 2014 17:19 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
De uien worden gebakken in de olijfolie is ook goed toch?
Grieken bakken alles in olijfolie dus de aardappeltjes ook...quote:Op woensdag 29 januari 2014 17:25 schreef Gray het volgende:
[..]
Kan denk ik ook wel, al zal het wel anders zijn. Volgens mij heb je meer een bakproces bij boter, waardoor het ook lekker bruine randjes vormt aan de spruiten. Zal wel aan de uiteindelijke temperatuur liggen? Boter heeft echter meer een zoete smaak, waar olijfolie dat niet heeft.
Denk wel dat het gezonder is trouwens. Maar zo zag ik het in een recept dat hierop leek, plus dat het beter combineert met de aardappeltjes, die ik ook het liefst in boter bak. Of eventueel zonnebloemolie.
Haha, dat geloof ik best!quote:Op woensdag 29 januari 2014 17:27 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Grieken bakken alles in olijfolie dus de aardappeltjes ook...
Al kom je met 100 theorieen dat een andere olie beter zou zijn dan zou dat nog niks uitmaken hoorquote:Op woensdag 29 januari 2014 17:29 schreef Gray het volgende:
[..]
Haha, dat geloof ik best!
Ik wil voor mezelf nog eens een klein onderzoekje doen naar olieen. Want ze bakken anders, smaken anders en zullen ook wel anders zijn qua voeding (lees: gezondheid). Laatst een tijdje in kokosolie gebakken, wat heel lekker is, maar een lagere baktemperatuur lijkt te hebben. Het gaart anders, minder lijkt wel. Maar qua smaak merk je er niets van, en het schijnt het meest gezond te zijn. En ik weet graag de chemie achter het koken.
Gewoon doen idd. Gewoonten en voorkeur zijn ook belangrijk voor de smaakervaring.quote:Op woensdag 29 januari 2014 17:31 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Al kom je met 100 theorieen dat een andere olie beter zou zijn dan zou dat nog niks uitmaken hoor
dus ik laat het maar zo
Verzadigde vetzuren, dan heb ik liever wat andere extra vetten zoals lijnzaadolie als ik te weinig vet eet.quote:
Ik heb een heel oud (zelfgemaakt) boekje met recepten van zijn Oma, alles in de olijfolie...quote:Op woensdag 29 januari 2014 17:33 schreef Gray het volgende:
[..]
Gewoon doen idd. Gewoonten en voorkeur zijn ook belangrijk voor de smaakervaring.
Kokosolie moet ik nog proberen, momenteel bak ik met arachide-olie waarvan momenteel nog minder schadelijke effecten bekend zijn dan zonnebloemolie en olijfolie (koud prima, voor bakken niet), of dat het ook minder schadelijke effecten heeft zal nog moeten blijken.quote:Op woensdag 29 januari 2014 17:29 schreef Gray het volgende:
[..]
Haha, dat geloof ik best!
Ik wil voor mezelf nog eens een klein onderzoekje doen naar olieen. Want ze bakken anders, smaken anders en zullen ook wel anders zijn qua voeding (lees: gezondheid). Laatst een tijdje in kokosolie gebakken, wat heel lekker is, maar een lagere baktemperatuur lijkt te hebben. Het gaart anders, minder lijkt wel. Maar qua smaak merk je er niets van, en het schijnt het meest gezond te zijn. En ik weet graag de chemie achter het koken.
Daar moesten ze natuurlijk Griekse Yoghurt en Tzaziki mee maken.quote:Op woensdag 29 januari 2014 17:37 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Ik heb een heel oud (zelfgemaakt) boekje met recepten van zijn Oma, alles in de olijfolie...
kan ik niet gaan veranderen hoor, wil ik ook niet, het zijn lekkere recepten en de meeste
zijn Vegetarisch, niet omdat die mensen vegetarisch waren, maar arm konden niet
eens vlees betalen en er was 1,5 koe in dat dorp daar zijn Oma vandaan komt dus die gingen
ze niet slachten natuurlijk..
Een ui en een tomaat bakken zou ik wel eens kunnen proberen bij de spruitjes, ik denk dat dat inderdaad al veel helpt.quote:Op woensdag 29 januari 2014 17:18 schreef Gray het volgende:
[..]
Met wat boter en ui wordt het wat zoetig, wat een heel fijne afwisseling geeft aan de smaak van spruitjes, die wat bitter zijn.
Poeder?quote:Op woensdag 29 januari 2014 17:10 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Ik doe altijd lijnzaadpoeder door mijn smoothie, je gaat er lekker van poepen dat
is ook een voordeel.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |