Ik weet er vrij weinig vanaf behalve dan dat er bij mij in het gebouw onderzoekers rondlopen die hier onderzoek naar doen. Voor zover ik het weet is het een soort van zelfbeustwording zonder alle zweverige spirituele dingen die daar vaak mee samenhangen. Verder kan het blijkbaar voor positieve psychologische en fysische resultaten zorgen.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 18:28 schreef Natalie het volgende:
Misschien is het een trend, maar ik hoor steeds meer mensen over mindfulness. Zijn er mensen hier die er ervaring mee hebben? Hoewel het niet zweverig (meer) is, is meditatie er een onderdeel van, en volgens sommigen is dat toch behoorlijk zweverig, vandaar toch even de vraag in dit forum.
Onlangs is me een paar keer gevraagd of (een cursus) mindfulness niet wat voor mij was. Hmm.. kennelijk doe ik 100 dingen tegelijk, want soms wel klopt. Dus prima, eens op zoek naar wat het precies is. Op zich ben ik wel te porren voor iets nieuws. En als ik er wat rustiger van wordt (in mijn hoofd) dan is het een poging waard.
Van wat ik zoal gelezen hebben is het voornamelijk het 'leven in het nu', het waar je op dit moment met bezig bent je volle aandacht geven en niet bijv. tijdens het tandenpoetsen denken aan de boodschappen die je nog moet doen, maar aan het poetsen. En daarnaast gaat veel op de automatische piloot, en achteraf kan je je niet meer herinneren dat je het gedaan hebt.
Het 'zijn' en niet het 'doen'. Dat principe.
Hoe vaak ik wel niet met teruggekeerd naar het in/uitcheck automaat of zeker te zijn dat ik die kaart erg écht voor had langsgehaald...
Afijn, nu dus een boek aangeschaft. Deze van Ger Schurink:
[ afbeelding ]
BOL.com
Ben pas net begonnen, en heb de bijbehorende mp3-tjes gedownload, maar ik moet zeggen... ik voel me toch een beetje knullig als ik daar zit te proberen te mediteren. Wie weet is het een kwestie van wennen. Heeft iemand ervaring met het mindfulness-principe die me er iets meer over kan vertellen?
Alvast bedankt
Ik werk op een universiteit, maar die onderzoeker(S?) zit bij een ander departement. Elk jaar doen studenten proecten waarvan ze een poster moeten maken en er zit altijd wel iets bij over de effecten van mindfullness op psychologische gezondheid of lichamelijke (vaak stress gerelateerde dingen als bloeddruk etc.)quote:Op donderdag 24 oktober 2013 20:46 schreef Natalie het volgende:
Op je werk lopen die onderzoekers rond?
Wat goed
Wat fijn dat ze het zo serieus nemen. Denk ook wel dat het een positief effect heeft op de mens: mindfulness. Sowieso lijkt er iets meer ruimte te zijn, in het hoofd dus.
Bijkomend voordeel is ook dat de claims controleerbaarder zijn. "Spirituele verlichting" is niet echt meetbaar, minder last van angsten wel.quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 23:48 schreef Tengu het volgende:
En niet eens verkeerd zou ik zeggen, want je kan er hetzelfde mee bereiken. of je het nou met chakra's doet of het enigsinds wetenschappelijk/sociologisch verklaart, effect kan hetzelfde zijn maar het is wel gelijk een stuk toegankelijker dan dat zweverige gedoe.
Ja hier!quote:
In R&P is daar een topic voor, maar denk dat het ook hier prima kan. Misschien juist wel leuk dat hier ook de ruimte is voor 'zweverige shite'.quote:Op zaterdag 26 oktober 2013 23:56 schreef GrumpyFish het volgende:
Meditatie is helemaal niet zweverig. Ik snap daarom ook niet goed wat dit topic doet in TRU; ik denk dat het beter op z'n plek is in R&P. Ik denk dat je daar ook meer reacties zult krijgen dan hier.
Focus is stap 1. Daarmee wordt het beter de zogenaamde spiegel naar jezelf te keren. Wanneer je dit lukt ga je op den duur focus zonder focus ontwikkelen, terwijl je de aandacht op je interne wereld gericht houdt. Maar niet alleen daarbinnen, want je moet immers ook leven. En dus hou je de aandacht op binnen én buiten. Niet gescheiden, maar tegelijk.quote:Meditatie is m.i. simpelweg het trainen van je aandacht; het trainen om die aandacht niet te focussen op allerlei gebeurtenissen, emoties e.d. uit het verleden of mogelijke situaties in de toekomst, maar observeren wat er nu gebeurt. Je interne dialoog uitzetten eigenlijk.*
Sam Harrisquote:Check bv. dit filmpje van Sam Harris (atheist, schrijver, neurowetenschapper) over meditatie:
Is het ook. Geen probleem, dan praten we er wat langer over.quote:*ik blijf het lastig vinden om uit te leggen
Je hebt het mis.quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 23:48 schreef Tengu het volgende:
Heb er ook niet veel verstand van maar lijkt mij een gestripte versie van new age/spiritualiteit?
Ik bedoel, mediteren, aandacht van kruin omlaag. wat dan rust en balans brengt. Da's gewoon hetzelfde als je charkra's een voor een langs gaan.
Of je voeten voelen op de vloer, billen op de stoel. dat noemen ze 'aarden' in sprituele kringen.
Kan het mis hebben hoor, dat is me al eens eerder overkomen, maar lijkt er wel verdacht veel op.
En niet eens verkeerd zou ik zeggen, want je kan er hetzelfde mee bereiken. of je het nou met chakra's doet of het enigsinds wetenschappelijk/sociologisch verklaart, effect kan hetzelfde zijn maar het is wel gelijk een stuk toegankelijker dan dat zweverige gedoe.
Hoe kom je daar nou bij? Meditatie is al veeeeel ouder dan Kundalini.quote:Op zaterdag 2 november 2013 19:17 schreef bedachtzaam het volgende:
Mindfulness is wellicht een nieuwe naam met wat nieuwe ingredienten daar om heen voor wat we kennen als kundalini yoga.
Welke Krishnamurti doel je op? UG of Jiddu?quote:We kunnen niet anders dan 'hier en nu' zijn en leven, maar onze gedachte dwalen in tijd.
Het gaat dus om het denken, je kunt alleen ten volle het huidige moment beleven als je volledig aandachtig bent in dit moment.
Het denken zelf is geen probleem, vaak word dat wel gezegd en zelfs zijn er guru's die zeggen dat het denken uitgeschakeld moet worden omdat gedachten als wolken voor de zon zijn.
Zelf zie ik dat anders, ik kan iets zien en denken "hoe machtig mooi" zonder uit het moment te geraken.
Krishnamuri sprak er over dat het denken altijd oud is en beperkt, het stoelt op het gekende, het gekende is alles wat we ervaren en geleerd hebben.
Alles wat we tot nu toe gedaan, ervaren en geleerd hebben heeft ons gevormd tot wie we nu zijn en dat projecteren we naar morgen, ons verleden is dus onze toekomst als we vasthouden aan het gekende.
Er is dan geen ruimte voor creativiteit want zolang we vasthouden aan het oude kan het nieuwe niet geboren worden.
Kan ik vanuit ervaring bevestigen.quote:Op vrijdag 15 november 2013 09:48 schreef Tommelaer het volgende:
@TS: Je klinkt als iemand met AD(H)D.
Maar mindfullness of meditatie is niks zweverigs. Het creeert rust en bewust zijn.
En is zeker aan te raden voor iemand met ADHD.
quote:
Het woord mindfulness had ik nog niet eerder gehoordquote:Hoe kom je daar nou bij? Meditatie is al veeeeel ouder dan Kundalini.
Jiddu.quote:Welke Krishnamurti doel je op? UG of Jiddu?
Het word ook wel gezegd dat denken het uiterlijke is.quote:Denken is inderdaad geen probleem, maar denken wordt in vrijwel alle esoterische religies beschouwd als 'een kleine dood'. Maar het denken stillen is niet de kunst, maar de bron van het denken uitschakelen, daar zit het ém in, iig als je Ramana Maharshi geloven mag. Verder wordt ook gezegd dat juist de staat van het niet-denken, maar wél bewust zijn, het denken kan 'opbranden'. Het licht van God/Waarheid/Ziel/Brahman/Heart/Mind/etc zou alle schaduwen uitdoven.
quote:Op zondag 17 november 2013 18:04 schreef Gray het volgende:
[..]
Je hebt het mis.
Je hangt je oordeel op aan de vooroordelen die je bij je draagt.
Vooroordeel bestrijden met een vooroordeel :-)quote:Mediteren is niets anders dan zitten om het zitten.
Is in het boeddhisme al wel langer een begrip.quote:Op maandag 18 november 2013 14:38 schreef bedachtzaam het volgende:
Het woord mindfulness had ik nog niet eerder gehoord
Kan je dat toelichten?quote:Het word ook wel gezegd dat denken het uiterlijke is.
Maar al dat aarden en chakra's heeft niet direct met meditatie te maken. Juist dát is de newage-achtige zweverigheid, dat mensen hebben geplakt aan meditatie, wat waarlijk rusten is.quote:Op maandag 18 november 2013 17:20 schreef Tengu het volgende:
[..]
[..]
Vooroordeel bestrijden met een vooroordeel :-)
Ed Hoornik schreef ooit een prachtig gedichtquote:
Prachtig!quote:Op maandag 18 november 2013 19:04 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
Ed Hoornik schreef ooit een prachtig gedicht
Op school stonden ze op het bord geschreven.
Het werkwoord hebben en het werkwoord zijn;
Hiermee was tijd, was eeuwigheid gegeven,
De ene werklijkheid, de andre schijn.
Hebben is niets. Is oorlog. Is niet leven.
Is van de wereld en haar goden zijn.
Zijn is, boven die dingen uitgeheven,
Vervuld worden van goddelijke pijn.
Hebben is hard. Is lichaam. Is twee borsten.
Is naar de aarde hongeren en dorsten.
Is enkel zinnen, enkel botte plicht.
Zijn is de ziel, is luisteren, is wijken,
Is kind worden en naar de sterren kijken,
En daarheen langzaam worden opgelicht.
Denken is buiten het zijn treden, bedoel je dus?quote:Op maandag 18 november 2013 19:04 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
Ed Hoornik schreef ooit een prachtig gedicht
Op school stonden ze op het bord geschreven.
Het werkwoord hebben en het werkwoord zijn;
Hiermee was tijd, was eeuwigheid gegeven,
De ene werklijkheid, de andre schijn.
Hebben is niets. Is oorlog. Is niet leven.
Is van de wereld en haar goden zijn.
Zijn is, boven die dingen uitgeheven,
Vervuld worden van goddelijke pijn.
Hebben is hard. Is lichaam. Is twee borsten.
Is naar de aarde hongeren en dorsten.
Is enkel zinnen, enkel botte plicht.
Zijn is de ziel, is luisteren, is wijken,
Is kind worden en naar de sterren kijken,
En daarheen langzaam worden opgelicht.
Denken is volledig natuurlijk, bij alles wat we doen denken we na zonder dat we afgeleid zijn van hetgeen waarmee we bezig zijn.quote:Op maandag 18 november 2013 21:46 schreef Gray het volgende:
[..]
Denken is buiten het zijn treden, bedoel je dus?
Waarmee het denken gevuld is? Waar doel je op?quote:Op dinsdag 19 november 2013 00:53 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
Denken is volledig natuurlijk, bij alles wat we doen denken we na zonder dat we afgeleid zijn van hetgeen waarmee we bezig zijn.
Maar gedachten zijn oud, het zijn momentopnames in ons geheugen zoals alle kennis die er in gestopt is door scholing, cultuur en traditie.
Dat geeft ons richting en bepaalt ons handelen nu, angst voor pijn bijvoorbeeld of verlies, of het oordeel van mensen om ons heen, iets dat we begeren en graag willen bezitten, er is zoveel dat ons beinvloed.
Daarom denk ik dat we niet met het denken bezig moeten zijn maar waarmee het gevuld is
De inhoud, die verschilt van persoon tot persoon, mensen reageren op invloeden van buitenaf omdat het ze op een of andere manier roert.quote:Op dinsdag 19 november 2013 12:44 schreef Gray het volgende:
[..]
Waarmee het denken gevuld is? Waar doel je op?
Ben het met je eens dat denken volledig natuurlijk is. Wil overigens niet zeggen dat we niet zonder kunnen.
Dat is de natuur van de geest.quote:Op woensdag 20 november 2013 18:44 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
De inhoud, die verschilt van persoon tot persoon, mensen reageren op invloeden van buitenaf omdat het ze op een of andere manier roert.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |