RIPtwitter:CuliJoop twitterde op woensdag 18-09-2013 om 23:39:40Johannes van Dam, wandelende culi -encyclopedia R.I.P. #icoon reageer retweet
http://www.volkskrant.nl/(...)-Dam-overleden.dhtmlquote:Johannes van Dam, de bekendste culinaire journalist van Nederland, is woensdag overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek.
Dat heeft zijn redactrice bij Het Parool gisteravond laat bevestigd. Voor die krant schreef Van Dam bijna 25 jaar veelgelezen restaurantrecensies, die hem tot een autoriteit maakten op culinair gebied.
Johannes van Dam (1946-2013)
Geboren 9 oktober 1946 in Amsterdam
1965-1967 studie medicijnen en psychologie
1967 leerling redacteur Het Vrije Volk
1979-1981 redactiesecretaris Haagse Post
1983-1989 eigenaar De Kookboekhandel in Amsterdam
1986-heden eetrubriek in Elsevier
1989-heden culinair recensent van Het Parool
2005 publicatie verzamelwerk De Dikke Van Dam
Klopt:quote:Op donderdag 19 september 2013 00:23 schreef Scrutinizer het volgende:
Ik geloof dat de documentaire over hem, De Keuken van Johannes, van Bianca Tan net afgelopen weekend in premiere is gegaan.
RIP
quote:Van Dale was schoolmeester van beroep, Van Dam is schoolmeester van mentaliteit. Het is een kwalificatie waar hij zelf mee koketteert. Immer verbeterend en uitleggend hoe het werkelijk zit trekt hij door het leven. Hij is eerder de corrigerende bullebak dan de stimulerende opvoeder. Vertalers, groenteboeren en banketbakkers krijgen regelmatig de wind van voren. Hij corrigeert koks en collega-schrijvers met niet aflatende ijver. Van Dam mag een schoolmeester zijn, hij is geen pedagoog. Eerder dan positieve punten te belichten, legt hij de vinger op de zere plekken. Hij weet er veel te vinden: de doorgeschoten doelmatigheid in de voedselproductie, de misleiding door de industrie, het opportunisme van de supermarkten, het gebrek aan vakmanschap in de professionele keuken, het pretentieuze geknutsel van de topkoks, de onwetenheid van de consument, de domheid van voorlichters en publicisten, het lamentabele kookonderricht en vooral de vaderlandse onverschilligheid ten opzichte van goed voedsel en de veronachtzaming van smaak die eraan ten grondslag liggen.
Over zijn jeugd:
"Zijn talent voor gastronomie zat er bij de auteur al vroeg in. De kleine Johannes verzorgde op jeugdige leeftijd de zondagse brunch in het ouderlijk huis. Hij vertikte het van jongs af aan margarine op zijn brood te smeren in plaats van boter. Als kind ontmaskerde hij met een jodiumtest de banketbakkers die hun gevulde koeken in plaats van amandelspijs vulden met goedkoop surrogaat van gemalen bonen. Hij riep de schuldigen ten overstaan van hun clientèle ter verantwoording. Toen al was hij de schrik van de culinaire middenstand. Van Dam is nu gevreesd als restaurantcriticus."
Zijn recensie van het restaurant van de Bijenkorf:quote:Op donderdag 19 september 2013 10:51 schreef Postbus100 het volgende:
Ik ken zijn naam, maar niet zijn werk. Kan iemand hier een fragment posten van een recensie van hem? Ben nou wel benieuwd waarom hij zo gevreesd werd
PROEFWERK The Kitchen: 4quote:Op donderdag 19 september 2013 10:51 schreef Postbus100 het volgende:
Ik ken zijn naam, maar niet zijn werk. Kan iemand hier een fragment posten van een recensie van hem? Ben nou wel benieuwd waarom hij zo gevreesd werd
quote:Johannes van Dam, de bekendste culinaire journalist van Nederland, is woensdagavond overleden. Van Dam is aan de gevolgen van diabetes overleden. Hij is 66 jaar geworden.
© ANP
Van Dam was de onbetwiste voedselautoriteit van Nederland. Sinds 1989 werkte hij voor Het Parool, waar hij wekelijks onder andere de restaurantrecensie Proefwerk verzorgde. Hij werd gevreesd en bewonderd om zijn messcherpe pen, zijn enorme kennis van zaken en zijn smakelijke betweterigheid.
De invloed die Van Dam heeft gehad op de Nederlandse gastronomie, op de kwaliteit en het aanbod van restaurants en de culinaire journalistiek, is bijna niet te overschatten. Kritisch, gevat en met een oneindige honger naar kennis wijdde hij zich aan de gastronomische opvoeding van Nederland. 'Ik ben geen receptionist maar een rechercheur,' plachtte hij te zeggen, 'geen recipe writer maar een food writer.' Zijn verzamelde stukken, de Dikke van Dam, werd binnen de kortste keren een standaardwerk voor zowel thuiskoks als nieuwsgierige chefs. Ook bezat Van Dam samen met Joop Witteveen en Bart Cuperus een uitgebreide en gespecialiseerde gastronomische bibliotheek van zo'n 60.000 titels. Deze komt in het bezit van Bijzondere Collecties van de UvA.
Van Dam leed al lang aan diabetes en kreeg in juni een hartaanval, gevolgd door complicaties. Na elf weken in het OLVG besloot hij dinsdag in samenspraak met zijn artsen de behandeling te staken. Hij was geen man voor concessies, tot het einde aan toe.
Bedankt! Ik heb het gelezen en snap de kwalificaties die aan Van Dam worden toegeschreven. Het leest prettig, het is to-the-point en je ziet precies wat er gebeurt in zo'n restaurant. En tussen neus en lippen door brengt hij je nog wat kennis bij.quote:Op donderdag 19 september 2013 10:54 schreef sneeuwball het volgende:
[..]
Zijn recensie van het restaurant van de Bijenkorf:
http://www.parool.nl/paro(...)elijke-Kitchen.dhtml
quote:
Leuk. kende ik nog niet.quote:Op donderdag 19 september 2013 00:23 schreef Scrutinizer het volgende:
Ik geloof dat de documentaire over hem, De Keuken van Johannes, van Bianca Tan net afgelopen weekend in premiere is gegaan.
RIP
Da's vast wel een lieve documentaire. Bianca was één van de weinigen die Johannes om zich heen kon verdragen. Fijn mens ook, ik zag haar van de week nog op AT5 in tranen over hem.quote:
Uien aan het snijden ?quote:Op zaterdag 21 september 2013 22:05 schreef Scrutinizer het volgende:
[..]
Da's vast wel een lieve documentaire. Bianca was één van de weinigen die Johannes om zich heen kon verdragen. Fijn mens ook, ik zag haar van de week nog op AT5 in tranen over hem.
Wel mooi vandaag. De van Dam tot Dam loop in Amsterdam.quote:Op zondag 22 september 2013 17:55 schreef Thorical het volgende:
[..]
Als je een scherp mes gebruikt heb je daar minder last van .
Ook van van Dam
Waarom zeg je niet gewoon wat je bedoeld ipv te insinueren?quote:Op maandag 23 september 2013 01:13 schreef bl_henkie2 het volgende:
Over de doden niets dan goed, maar...
ik werk in de omgeving van de Zeedijk en als je ziet wat voor hoge cijfers hij bepaalde restaurants had gegeven moet ik altijd op mijn achterhoofd krabben.
Het meest neutrale dat ik daarvan kan zeggen is dat blijkbaar iedereen een ander smaak heeft..
Omdat ik niet weet wat je hier wel of niet mag zeggen.Dus gewoon de typische Hollandse directheid?quote:Op maandag 23 september 2013 08:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom zeg je niet gewoon wat je bedoeld ipv te insinueren?
Dus je vindt hem zwaar overrated?quote:Op maandag 23 september 2013 12:03 schreef bl_henkie2 het volgende:
[..]
Omdat ik niet weet wat je hier wel of niet mag zeggen.Dus gewoon de typische Hollandse directheid?
O.k. dan, voorbeeld.
A-Fusion kreeg van Van Dam een 9.5.
Zwaar overrated, zo bijzonder is dat fusion eten niet. Het menu is sinds de opening (onder een andere eigenaar nota bene!) in bijna vijftien jaar niet veranderd.
Het enige wat elk jaar muteert zijn de prijzen. Een rundvlees in zwarte peper saus ging omhoog van 9.95 naar 11.95 12.95, etc. tot 16.95 dit jaar.
Eten is aardig maar veel te kleine porties en zeker geen 9.5 waard
Ik kan de kritiek van van Dam niet vinden, alleen dat het een 9+ was.quote:Op maandag 23 september 2013 12:03 schreef bl_henkie2 het volgende:
A-Fusion kreeg van Van Dam een 9.5.
Misschien was zijn smaak wel verfijnder dan die van jou en bunkert ie niet van die grote porties naar binnen om beter te kunnen proeven?quote:Op maandag 23 september 2013 12:03 schreef bl_henkie2 het volgende:
[..]
Omdat ik niet weet wat je hier wel of niet mag zeggen.Dus gewoon de typische Hollandse directheid?
O.k. dan, voorbeeld.
A-Fusion kreeg van Van Dam een 9.5.
Zwaar overrated, zo bijzonder is dat fusion eten niet. Het menu is sinds de opening (onder een andere eigenaar nota bene!) in bijna vijftien jaar niet veranderd.
Het enige wat elk jaar muteert zijn de prijzen. Een rundvlees in zwarte peper saus ging omhoog van 9.95 naar 11.95 12.95, etc. tot 16.95 dit jaar.
Eten is aardig maar veel te kleine porties en zeker geen 9.5 waard
Zo kan je het ook zeggenquote:Op maandag 23 september 2013 12:19 schreef golfer het volgende:
[..]
Misschien was zijn smaak wel verfijnder dan die van jou en bunkert ie niet van die grote porties naar binnen om beter te kunnen proeven?
quote:
Allemaal op de man spelen en aannames.quote:Op maandag 23 september 2013 12:19 schreef golfer het volgende:
Misschien was zijn smaak wel verfijnder dan die van jou en bunkert ie niet van die grote porties naar binnen om beter te kunnen proeven?
Ik eet wel veel aardappels, zeer onterecht dat daar negatief over wordt gedaan. Goede aardappels zijn verrukkelijk.quote:Op maandag 23 september 2013 12:49 schreef PaarsBeestje het volgende:
Nu kun je veel dingen zeggen van Piet en golfer, maar niet dat ze iedere avond achter de bloemkoolprak zitten.
quote:Op maandag 23 september 2013 12:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik eet wel veel aardappels, zeer onterecht dat daar negatief over wordt gedaan. Goede aardappels zijn verrukkelijk.
Dat dus.quote:Op maandag 23 september 2013 12:54 schreef Copycat het volgende:
Het is natuurlijk persoonlijke smaak, maar ik had altijd het idee dat Van Dams persoonlijke smaak ook veelal werd ingegeven door een bijna onuitputtelijke kennis, van smaken, van keukens, van traditie en van 'hoe het hoort'.
Geen natte vingerwerk, naar gelang hoe zijn hoed stond, maar onderbouwd.
En zeker niet iemand voor wie het maar haute cuisine moest zijn, hij hield verschrikkelijk van kroketten, mits goed gemaaktquote:Op maandag 23 september 2013 12:54 schreef Copycat het volgende:
Het is natuurlijk persoonlijke smaak, maar ik had altijd het idee dat Van Dams persoonlijke smaak ook veelal werd ingegeven door een bijna onuitputtelijke kennis, van smaken, van keukens, van traditie en van 'hoe het hoort'.
Geen natte vingerwerk, naar gelang hoe zijn hoed stond, maar onderbouwd.
Yep.quote:Op maandag 23 september 2013 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
En zeker niet iemand voor wie het maar haute cuisine moest zijn, hij hield verschrikkelijk van kroketten, mits goed gemaakt
Er is heel veel 'simpel' voer dat onnoemlijk lekker kan zijn, zelfs de bloemkool met aardappels en jus. Bloemkool tikkie korter koken, goede aardappels gebruiken en een mooie jus maken. Eerlijke ingredienten, zorgvuldige bereiding.quote:Op maandag 23 september 2013 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En zeker niet iemand voor wie het maar haute cuisine moest zijn, hij hield verschrikkelijk van kroketten, mits goed gemaakt
Smullen.quote:Op maandag 23 september 2013 13:05 schreef Luigi het volgende:
[..]
Er is heel veel 'simpel' voer dat onnoemlijk lekker kan zijn, zelfs de bloemkool met aardappels en jus. Bloemkool tikkie korter koken, goede aardappels gebruiken en een mooie jus maken. Eerlijke ingredienten, zorgvuldige bereiding.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |