Ik vraag mij werkelijk af in hoeverre men met het geloof bezig is, en niet met het in stand houden van de beweging.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 10:50 schreef Ouder1 het volgende:
Christenen houden zich met hun geloof bezig. Atheïsten houden zich met Christenen bezig (en vreemd genoeg nauwelijks met moslims).
Toch wel een grappig gegeven.
Mee eens.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 10:43 schreef Molurus het volgende:
Wij hebben een leerplicht, omdat het mensen bijbrengen van kennis en vaardigheden in het algemene belang is.
Indien een religie of wat dan ook wetenschap zou verwerpen onderschrijf ik je mening als zijnde schadelijk.quote:
Niet elke religie verwerpt wetenschap, geponeerde theorieën mogen/moeten onder druk komen te staan waarmee misverstanden in een bepaalde religie weggeredeneerd en gezuiverd kunnen worden.quote:
Ook een grappige zienswijze; Iemand die niet gelooft die de motieven van een gelovige om te geloven in twijfel trekt op basis van....quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 10:52 schreef Opnieuw-energie het volgende:
Ik vraag mij werkelijk af in hoeverre men met het geloof bezig is, en niet met het in stand houden van de beweging.
Christenen en moslims mochten willen dat ze in de buurt kwamen van Jerry's vaardigheden. Het tegenovergestelde is echter waar. Zelfs de door Christenen naar voren geduwde supermuizen als William Lane "ik geef toe dat ik de bijbel waardevoller vind dan de realiteit" Craig hebben zich niet kunnen bewijzen als Jerry.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 10:51 schreef Opnieuw-energie het volgende:
[..]
Klopt, maar muizen zijn moeilijk te vangen, kijk naar Tom en Jerry
quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 10:50 schreef SpecialK het volgende:
Nee je ziet de analogie fout.
Er zijn gewoon heel veel muizen.
Wat ik grappig vind is dat je Amerikaanse retoriek overkopiert die niet van toepassing is op een Nederland dat de afgelopen jaren islam-moe is geworden.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 10:50 schreef Ouder1 het volgende:
Atheïsten houden zich met Christenen bezig (en vreemd genoeg nauwelijks met moslims).
En wie is jouw muis in het echt? Wie is jouw ringman? Jouw kingpin?quote:
Dat klopt wel, maar wat levert het op aan het eind van de dag? Iedereen probeert elkaar op steeds meer punten te ondermijnen, en al kom je met d beste logica van de wereld op de proppen veranderen zal men niet! Puur en alleen al door het stukje geloof, wat nu eenmaal niet bewezen noch ontkracht kan worden, wel door empirisch bewijs en logica, maar nog steeds onbevredigend voor de gelovigen.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 10:56 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Christenen en moslims mochten willen dat ze in de buurt kwamen van Jerry's vaardigheden. Het tegenovergestelde is echter waar. Zelfs de door Christenen naar voren geduwde supermuizen als William Lane "ik geef toe dat ik de bijbel waardevoller vind dan de realiteit" Craig hebben zich niet kunnen bewijzen als Jerry.
Dit vroeg ik me inderdaad ook af. Als je het mij vraagt is er in Nederland juist meer kritiek op de Islam dan op het Christendom.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:01 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Wat ik grappig vind is dat je Amerikaanse retoriek overkopiert die niet van toepassing is op een Nederland dat de afgelopen jaren islam-moe is geworden.
Sowieso snap ik niet wat Amerikaanse christenen met dat argument moeten. Het lijkt me een poging om iemand als landverrader weg te zetten. Wat jij er mee doet is een raadsel.
Net zoals een kat met een muis speelt om zijn jachtvaardigheden te trainen vind ik het interessant om apologisten en te zien posten en met ze te discussiëren om mijn eigen logica en inhoudelijke kennis aan te scherpen.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:02 schreef Opnieuw-energie het volgende:
[..]
Dat klopt wel, maar wat levert het op aan het eind van de dag? Iedereen probeert elkaar op steeds meer punten te ondermijnen, en al kom je met d beste logica van de wereld op de proppen veranderen zal men niet! Puur en alleen al door het stukje geloof, wat nu eenmaal niet bewezen noch ontkracht kan worden, wel door empirisch bewijs en logica, maar nog steeds onbevredigend voor de gelovigen.
Wat rest is een eindeloze strijd terwijl de uitkomst zeker is, namelijk een continuering van de strijd. En niet het beoogde resultaat wat eigenlijk zou moeten voortvloeien zowel vanuit de religie als wel vanuit Humanisme en doodgewone menselijkheid? Of zie ik het niet goed.
Goed, vanuit dat oogpunt gezien is het waardevol. Zinloos maar waardevol als je er waarde aan hecht. Ik zie alleen maar gemiste kansen en zinloze bruggen tussen mensen, maar dat ben ik. Om nog maar niet te spreken over al het leed veroorzaakt daardoor.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:04 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Net zoals een kat met een muis speelt om zijn jachtvaardigheden te trainen vind ik het interessant om apologisten en zien en met ze te discussieren om mijn eigen logica en inhoudelijke kennis aan te scherpen.
Dankzij creationisten weet ik meer over biologie dan ik ooit heb geweten
Dankzij apologisten weet ik meer over filosofie dan ik ooit heb geweten
Erg waardevol dus.
Zolang het gewoon blijft bij praten zie ik geen leed. Mensen kiezen er voor om hun ideeen naar het publieke domein te trekken wetende dat het kritiek gaat vangen. En mensen kiezen er voor om kritiek te hebben op andermans ideeen. Een volledig vrijwillige transactie tussen volwassenen die ook de keuze hadden hun argumenten intern te houden. Weg van kritiek.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:07 schreef Opnieuw-energie het volgende:
[..]
Goed, vanuit dat oogpunt gezien is het waardevol. Zinloos maar waardevol als je er waarde aan hecht. Ik zie alleen maar gemiste kansen en zinloze bruggen tussen mensen, maar dat ben ik. Om nog maar niet te spreken over al het leed veroorzaakt daardoor.
Grappig dat jij zegt dat ik iets kopieer waarvan ik nog nooit gehoord heb maar puur uit eigen ervaring heb gehaald..quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:01 schreef SpecialK het volgende:
Wat ik grappig vind is dat je Amerikaanse retoriek overkopiert die niet van toepassing is op een Nederland dat de afgelopen jaren islam-moe is geworden.
Sowieso snap ik niet wat Amerikaanse christenen met dat argument moeten. Het lijkt me een poging om iemand als landverrader weg te zetten. Wat jij er mee doet is een raadsel.
Cijfers zijn altijd redelijk.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 10:37 schreef SpecialK het volgende:
Ben ik zeker.
Dus als ik cijfers noem die jou niet bevallen dan ben ik niet redelijk?
quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 10:32 schreef Natural-Cool het volgende:
Zo ja, dan nodig ik je uit om op basis van de door jou en Molurus genoemde cijfers en enkel de percentages als uitgangspunt eens redelijk te speculeren.
Over de kansen van het ontstaan van het universum en de biodiversiteit op aarde door toeval of gecontroleerd.
quote:
Cijfers liegen niet.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 10:48 schreef Opnieuw-energie het volgende:
Je neemt het op tegen een serieus uit de klauwen gegroeide muis als ik de cijfers mag geloven
Ik heb het gevoel dat Atheïsten vooral bezig zijn om Christenen van hun geloof te halen.. Waar de meeste (niet alle) Christenen gewoon met rust gelaten willen worden in hun geloof.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:02 schreef Opnieuw-energie het volgende:
Wat rest is een eindeloze strijd terwijl de uitkomst zeker is, namelijk een continuering van de strijd. En niet het beoogde resultaat wat eigenlijk zou moeten voortvloeien zowel vanuit de religie als wel vanuit Humanisme en doodgewone menselijkheid? Of zie ik het niet goed.
Daar heb je zeker een puntquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:10 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Zolang het gewoon blijft bij praten zie ik geen leed. Mensen kiezen er voor om hun ideeen naar het publieke domein te trekken wetende dat het kritiek gaat vangen. En mensen kiezen er voor om kritiek te hebben op andermans ideeen. Een volledig vrijwillige transactie tussen volwassenen die ook de keuze hadden hun argumenten intern te houden. Weg van kritiek.
Bovendien zijn er een hoop mensen "on the fence" die meelurken bij dit soort discussies. Zowel hier als op youtube of reddit. Mensen die eerst nog richting het gelovige kamp leunden maar dankzij dit soort confrontaties de boel wel op een rijtje hebben kunnen zetten.
Het gaat vaak niet om het overtuigen van de tegenstander maar om het overtuigen van het publiek.
Mmm.. heb ik net een topic over geopend..quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:03 schreef Molurus het volgende:
Dit vroeg ik me inderdaad ook af. Als je het mij vraagt is er in Nederland juist meer kritiek op de Islam dan op het Christendom.
Waarom zwaai je nu? En wat denk je te bewijzen met cijfers, leg dat eens uit.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:13 schreef Natural-Cool het volgende:
[..]
Cijfers zijn altijd redelijk.
[..]
[..]
[..]
Cijfers liegen niet.
Kom op. Je kan wel wat beters verzinnen dan dit. Ik heb moeite gedaan om op jou te reageren. Kan je toch minimaal wel wat moeite doen om iets intelligents terug te zeggenquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:13 schreef Natural-Cool het volgende:
[..]
Cijfers zijn altijd redelijk.
[..]
[..]
Cijfers liegen niet.
Ik denk dat je daar wel gelijk in hebt, het zijn de nieuwe kruisvaarders voor de wetenschap en bevrijding van de mens.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:15 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Ik heb het gevoel dat Atheïsten vooral bezig zijn om Christenen van hun geloof te halen.. Waar de meeste (niet alle) Christenen gewoon met rust gelaten willen worden in hun geloof.
Tsja. Dan wordt alles dramatisch en kan je geen enkele normale discussie houden.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:15 schreef Opnieuw-energie het volgende:
[..]
Daar heb je zeker een puntIk ben het er ook zeker mee eens, en hier gaat het er redelijk kalm aan toe, zoals het volwassen beaamt. Waar ik het over had waren de meer ellendige kanten van verschil van mening, als in oorlogen en alles wat daarmee vergeleken kan worden.
Atheïsme zelf heeft geen dogma.quote:En hierbij heb ik nog niet eens een echte voorkeur omdat ik niet perse een beter kant zie in atheïsme. Waarschijnlijk wel dichter bij de waarheid maar niet perse beter, indoctrinatie en dogma's zijn er aan beide kanten.
Andersom heb ik ook een beter beeld gekregen van de ergernissen van de atheïsten, agnosten, JG, etc.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:04 schreef SpecialK het volgende:
Net zoals een kat met een muis speelt om zijn jachtvaardigheden te trainen vind ik het interessant om apologisten en te zien posten en met ze te discussiëren om mijn eigen logica en inhoudelijke kennis aan te scherpen.
Dankzij creationisten weet ik meer over biologie dan ik ooit heb geweten
Dankzij apologisten weet ik meer over filosofie dan ik ooit heb geweten
Erg waardevol dus.
Het staat christenen vrij om met rust gelaten te worden. Wie zoekt er hier christenen op om ze lastig te gaan vallen?quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:15 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Ik heb het gevoel dat Atheïsten vooral bezig zijn om Christenen van hun geloof te halen.. Waar de meeste (niet alle) Christenen gewoon met rust gelaten willen worden in hun geloof.
natuurlijk wel, een discussie is prima als het vooruitgang of samenkomst beoogt. Niets mis mee.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:18 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Tsja. Dan wordt alles dramatisch en kan je geen enkele normale discussie houden.
[..]
Atheïsme zelf heeft geen dogma.
Ik ken geen enkele discussie waarbij samenkomst een garantie is. Bij alle discussies die ik aanga laat ik altijd de optie open tot samenkomst maar niet ten koste van de realiteit.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:19 schreef Opnieuw-energie het volgende:
[..]
natuurlijk wel, een discussie is prima als het vooruitgang of samenkomst beoogt. Niets mis mee.
Nee. Atheisme is slechts een filosofische positie betreffende het geloof in god. Niets meer, niets minder.quote:En het dogma van Atheïsme is natuurlijk wetenschap..
Het was geen compliment. Ik heb die extra kennis opgedaan doordat creationisten en apologisten zulke belabberde kennis hebben van die velden dat het een trend is geworden in bepaalde seculiere gemeenschappen om ze omver te schoppen met echte kennis.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:18 schreef Natural-Cool het volgende:
[..]
Andersom heb ik ook een beter beeld gekregen van de ergernissen van de atheïsten, agnosten, JG, etc.
Ik geloof ook zeker dat jij openstaat voor samenkomst, daar twijfel ik niet aan.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:22 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Ik ken geen enkele discussie waarbij samenkomst een garantie is. Bij alle discussies die ik aanga laat ik altijd de optie open tot samenkomst maar niet ten koste van de realiteit.
[..]
Nee. Atheisme is slechts een filosofische positie betreffende het geloof in god. Niets meer, niets minder.
Wetenschap (en de filosofie er achter) zelf is geen dogma maar een direct gevolg van de logische absoluten en de basisaxioma waar zowel gelovigen als niet-gelovigen het over eens kunnen zijn.
Namelijk dat we een realiteit delen waar we iets over kunnen leren.
quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:16 schreef Opnieuw-energie het volgende:
Waarom zwaai je nu? En wat denk je te bewijzen met cijfers, leg dat eens uit.
Cijfers en cijfermatige verhoudingen hebben een bepaalde aantrekkingskracht waarmee ik het unieke universum berustend op wiskundige aannames een zichzelf verklarende spoor van ontwerp(er) in bemerk.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:16 schreef SpecialK het volgende:
Kom op. Je kan wel wat beters verzinnen dan dit. Ik heb moeite gedaan om op jou te reageren. Kan je toch minimaal wel wat moeite doen om iets intelligents terug te zeggen
Ik denk dat je niet helemaal snapt wat atheisme is als je denkt dat het een koers geeft aan sociaal gedrag. Of als je denkt dat het in de weg staat van het kiezen van een sociale koers.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:28 schreef Opnieuw-energie het volgende:
[..]
Ik geloof ook zeker dat jij openstaat voor samenkomst, daar twijfel ik niet aan.
Je zegt het goed, waar waar we het over eens kunnen zijn.. Dat wij allemaal een realiteit delen daar kun je niet onderuit nee. Ik ben zeker voor wetenschap zolang die zuiver is.
Mijn insteek is altijd meer van, wat gaan we doen met al die zuivere en of aangenomen wetenschap? Vandaar mijn insteek dat ik niet perse voor Atheïsme ben of voor religie for that matter.
Uiteindelijk gaat het er om wat we met de aangereikte en ontdekte kennis gaan doen. En in dat licht is er denk ik nog veel winst te halen!
Laat mij eens de berekening zien waarmee je tot dat percentage kwam?quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:33 schreef Natural-Cool het volgende:
[..]
[..]
Cijfers en cijfermatige verhoudingen hebben een bepaalde aantrekkingskracht waarmee ik het unieke universum berustend op wiskundige aannames een zichzelf verklarende spoor van ontwerp(er) in bemerk.
Heel frappant is dat met dezelfde cijfers wordt gewezen naar het absurde universum zonder zin of doel voor 99,99999999999999999999999999999 procent.
Ik begrijp het heel goed. Ik geef slechts aan wat ik er van vind en wat het zou kunnen zijn. natuurlijk zit er geen enkel moraal of visie vast aan Atheïsme, vandaar dat ik zeg dat ik geen keuze kan maken voor wat betreft mijn eventuele voorkeur, dat is alles.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:33 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Ik denk dat je niet helemaal snapt wat atheisme is als je denkt dat het een koers geeft aan sociaal gedrag. Of als je denkt dat het in de weg staat van het kiezen van een sociale koers.
Atheisme of theisme is geen voorkeur. Het is een gevolg van je geloof. Net zoals dat het wel of niet smeren van pindakaas op je brood geen kwestie van voorkeur is. Je hebt misschien een voorkeur voor geen of juist wel pindakaas op je brood maar de echte vraag is "heb je pindakaas op je brood gesmeerd vanmiddag?". Het is geen kwestie van voorkeur.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:38 schreef Opnieuw-energie het volgende:
[..]
Ik begrijp het heel goed. Ik geef slechts aan wat ik er van vind en wat het zou kunnen zijn. natuurlijk zit er geen enkel moraal of visie vast aan Atheïsme, vandaar dat ik zeg dat ik geen keuze kan maken voor wat betreft mijn eventuele voorkeur, dat is alles.
quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:41 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Atheisme of theisme is geen voorkeur. Het is een gevolg van je geloof. Net zoals dat het wel of niet smeren van pindakaas op je brood een kwestie van voorkeur is. Je hebt misschien een voorkeur voor geen of juist wel pindakaas op je brood maar de echte vraag is "heb je pindakaas op je brood gesmeerd vanmiddag?". Het is geen kwestie van voorkeur.
Geloof jij in het bestaan van een god?
Je kiest niet wat je gelooft. Je gelooft datgene wat je het meest aannemelijk vind in de graad waarmee je het aannemelijk vind. Dat kan inderdaad veranderen maar niet zonder redenquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:48 schreef Opnieuw-energie het volgende:
[..]
Ik zie het niet zoals jou, je kunt op elk moment ergens voor kiezen of toe komen, meen ik. Dat je bijvoorbeeld een basis hebt meegekregen vanuit opvoeding of cultuur, prima, maar die ligt niet vast voor de rest van je leven.
Je bent dus een pantheist.quote:Of ik in God geloof, ik geloof zeker niet in de God die individueel mensen aan het beoordelen is vanuit een wolk ergens hoog in de hemel. Maar misschien is er wel een kracht of energie die je zou kunnen omschrijven als goddelijk, en daar zijn wij dan een onderdeel van. We leven namelijk binnen de creatie zoals die er is. Dat alleen is al voldoende om voorbij de neus te gaan kijken. Toevallig allemaal? Dat zeker, en wat het is geen idee.
Waarom ga je er vanuit dat het per se een reden moet hebben? Veel mensen zoeken naar een reden maar ik denk niet dat ze snappen hoe eng en onwenselijk het zou zijn als dit alles een bepaalde reden had. Als het een machine was met een functie en wij allen moeten buigen voor die functie.quote:Je kunt wel de wetenschap aanhalen en vanuit allerlei hoeken de eigen omgeving analyseren maar daar ben je er niet mee. Je kunt hooguit denk ik aantonen wat de onderdelen en hun relatie zijn, maar niet de vraag wat het is en waarom het er is.
Voor mij persoonlijk hoeft het geen reden te hebben, ik hou mij daar niet mee bezig. En heeft het allemaal uiteindelijk toch een reden gehad dan zien we het wel. Daar is geen pijl op te trekken behalve vanuit je persoonlijke voorkeur zoals je zegt.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:52 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Je kiest niet wat je gelooft. Je gelooft datgene wat je het meest aannemelijk vind in de graad waarmee je het aannemelijk vind. Dat kan inderdaad veranderen maar niet zonder reden
[..]
Je bent dus een pantheist.
[..]
Waarom ga je er vanuit dat het per se een reden moet hebben? Veel mensen zoeken naar een reden maar ik denk niet dat ze snappen hoe eng en onwenselijk het zou zijn als dit alles een bepaalde reden had. Als het een machine was met een functie en wij allen moeten buigen voor die functie.
Waarom waarde hechten aan het waarom?
Het is een filosofische beredenering gebaseerd op mijn uitgangspunten zodoende niet een willekeurige benadering of een tegengestelde gezichtspunt.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:34 schreef SpecialK het volgende:
Laat mij eens de berekening zien waarmee je tot dat percentage kwam?
Ik denk dat het goed is om dogma's (ofwel geloven die niet per se een basis hebben in de realiteit) te bestrijden. Of het nou religie is of politieke ideologieën. Simpelweg door het feit dat mensen al 1000-den jaren elkaars leven zuur maken door elkaar dogma door de strot te duwen.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:56 schreef Opnieuw-energie het volgende:
[..]
Voor mij persoonlijk hoeft het geen reden te hebben, ik hou mij daar niet mee bezig. En heeft het allemaal uiteindelijk toch een reden gehad dan zien we het wel. Daar is geen pijl op te trekken behalve vanuit je persoonlijke voorkeur zoals je zegt.
Ik zie persoonlijk liever die aandacht en energie naar hele andere dingen gaan die wel een voordeel opleveren voor de mensheid.
En in hoeverre heeft jouw filosofische beredenering een basis in de realiteit? Wat voor bewijzen kan je aandragen voor je basisaannames.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:56 schreef Natural-Cool het volgende:
[..]
Het is een filosofische beredenering gebaseerd op mijn uitgangspunten zodoende niet een willekeurige benadering of een tegengestelde gezichtspunt.
Mee eens. Maar wat ik nog belangrijker vind is de richting van de mensheid als geheel te benaderen in plaats van richtingloos voortborduren met wetenschap en kapitalisme, consumentisme, en noem alles maar op. We gaan niet de goede richting op! (mening)quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 12:01 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Ik denk dat het goed is om dogma's (ofwel geloven die niet per se een basis hebben in de realiteit) te bestrijden. Of het nou religie is of politieke ideologieën. Simpelweg door het feit dat mensen al 1000-den jaren elkaars leven zuur maken door elkaar dogma door de strot te duwen.
Het lijkt mij juist heel veel voordeel hebben om te willen streven naar een wereld waar de aanwezigheid van dogma geminimaliseerd wordt.
Welke verkeerde kant gaat de wetenschap op dan?quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 12:10 schreef Opnieuw-energie het volgende:
[..]
Mee eens. Maar wat ik nog belangrijker vind is de richting van de mensheid als geheel te benaderen in plaats van richtingloos voortborduren met wetenschap en kapitalisme, consumentisme, en noem alles maar op. We gaan niet de goede richting op! (mening)
De wetenschap op zich gaat niet verkeerd, misschien op sommige punten wat te gericht of niet alle kanten bekeken, maar dat weet ik niet zeker natuurlijk.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 12:12 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Welke verkeerde kant gaat de wetenschap op dan?
Met een gezond verstand en beoordelingsvermogen is een goed onderscheid te maken naar betrouwbare gegevens en redelijke speculaties vanwege het feit dat niet alle gegevens aannemelijk zijn.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 11:52 schreef SpecialK het volgende:
Je kiest niet wat je gelooft. Je gelooft datgene wat je het meest aannemelijk vind in de graad waarmee je het aannemelijk vind. Dat kan inderdaad veranderen maar niet zonder reden
In mijn belevingswereld heeft het een realistische fundering.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 12:02 schreef SpecialK het volgende:
En in hoeverre heeft jouw filosofische beredenering een basis in de realiteit?
Ik denk dat wetenschap prima gebruikt kan worden om te helpen bij het bepalen van een richting. Zo kan je bij wijze van neurologische en sociologische experimenten al prima uitsluiten dat communisme en libertarisme vatbare staatsinrichtingen zijn. Is het slaan van een kind psychologisch voordelig of juist niet. Bij welke frequentie dan wel? Is het pompen van gigantische hoeveelheden CO2 in de lucht ecologisch voordelig. Of juist niet.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 12:15 schreef Opnieuw-energie het volgende:
[..]
De wetenschap op zich gaat niet verkeerd, misschien op sommige punten wat te gericht of niet alle kanten bekeken, maar dat weet ik niet zeker natuurlijk.
Het universum en zijn omvang is onvatbaar groot, waardoor de mogelijkheden slinken?, dat het universum is gecreëerd om de aarde en zijn biodiversiteit te brengen, waarom zou dat perse zo moeten zijn ?quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 12:26 schreef SpecialK het volgende:
Wetenschap geeft geen richting maar is een gereedschap om de waarheid te ontdekken voor zover die te ontdekken is. En om onwaarheden kapot te slaan voorzover die als wilde vuurtjes rondgaan in de maatschappij.
Laat maar eens wat van die gegevens zien dan. Even kijken wat mijn gezonde verstand er van vind.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 12:25 schreef Natural-Cool het volgende:
[..]
Met een gezond verstand en beoordelingsvermogen is een goed onderscheid te maken naar betrouwbare gegevens en redelijke speculaties vanwege het feit dat niet alle gegevens aannemelijk zijn.
En dat is ook een prima reden voor jou om het te geloven. De vraag is echter... wat voor data heb jij om dit ook aannemelijk te maken voor andere mensen die niet in jouw belevingswereld rondwaarden?quote:[..]
In mijn belevingswereld heeft het een realistische fundering.
Waar zeg ik dat? Er is niks wat er op wijst dat het leven bijzonder onmogelijk is zonder sturing. Alle mechanismen om het leven vanaf het begin natuurlijk tot stand te laten komen zijn aanwezig. De vraag is. Vanwaar jouw obsessie om er een oneindig complex wezen aan vooraf te laten gaan en vanwaar het feit dat jij jezelf vrijwaart van de plicht om te verklaren waar dat wezen vandaan komt?quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 12:28 schreef Natural-Cool het volgende:
[..]
Het universum en zijn omvang is onvatbaar groot, waardoor de mogelijkheden slinken?, dat het universum is gecreëerd om de aarde en zijn biodiversiteit te brengen, waarom zou dat perse zo moeten zijn ?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |