abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_132661151
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 oktober 2013 20:59 schreef -CRASH- het volgende:
Zullen we maar zeggen Zuid-zuid-West
Je kunt het zelf nakijken op de Interactive sterrenkaart
Scrol naar onder en stel de datum en tijd in
Maar... ik zag het 'Jupiter' links van de maan. Of lees ik het kaartje verkeerd?
pi_132662681
quote:
7s.gif Op maandag 28 oktober 2013 17:09 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Maar... ik zag het 'Jupiter' links van de maan. Of lees ik het kaartje verkeerd?
Ja Jupiter stond links van de maan. niks mis met de kaart
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_132662710
quote:
0s.gif Op maandag 28 oktober 2013 17:57 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ja Jupiter stond links van de maan. niks mis met de kaart
Ok, 'what you see is what you get' dus.
pi_132751810
30-10-2013

Gevoelige detector van donkere materie meet geen WIMP’s


Onderzoeker Jeremy Mock bekijkt de tank met vloeibare xenon in het hart van de donkeremateriedetector LUX, voordat de kamer met gezuiverd water werd gevuld. (Matt Kapust/Sanford Lab)

LUX, een nieuwe detector van donkere materiedeeltjes in een oude mijn in South Dakota (VS), heeft zijn eerste resultaten opgeleverd. Na drie maanden van metingen kan worden vastgesteld dat LUX de meest gevoelige detector in zijn soort is. Maar desalniettemin is hij er niet in geslaagd om een klasse van exotische deeltjes op te sporen die als belangrijke kandidaat voor de donkere materie worden gezien.

Donkere materie heeft zich tot dusver alleen kenbaar gemaakt via de zwaartekracht die zij uitoefent op sterrenstelsels en clusters van sterrenstelsels. Licht of andere waarneembare vormen van straling zendt deze vorm van materie, die ongeveer 85 procent van alle massa in het heelal voor haar rekening neemt, niet uit.

Waar de donkere materie uit bestaat is nog onbekend. Maar een belangrijke kandidaat zijn de WIMP’s – theoretische deeltjes die, afgezien van hun zwaartekrachtsaantrekking, maar zelden in interactie gaan met normale materie.

Onlangs zijn met andersoortige detectors drie mogelijke detecties van WIMP’s gedaan. Omdat LUX vele malen gevoeliger is, bestond de hoop dat het aantal detecties nu veel groter zou zijn: gemiddeld één per tachtig minuten. Maar na drie maanden staat de teller nog op nul.

De onderzoekers geven hun speurtocht echter nog niet op: het LUX-experiment gaat nog twee jaar door. En ondertussen wordt ook al gewerkt aan een opvolger, de LUX-ZEPLIN, die nog eens duizend keer zo gevoelig zal zijn. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132850134
Nu een live eclipse te zien hier. (over een uurtje vanaf nu)



(Tussendoor wat termonologie)
🐱
pi_132881664
02-11-2013

China lanceert volgende maand robotjeep naar Maan


© reuters.

China maakt zich op om volgende maand een robotjeep naar de Maan te lanceren, zo heeft het officiële persbureau Xinhua vandaag gemeld.

Het gaat om een in Shanghai vervaardigde zeswielige jeep die over vier camera's beschikt, twee armen die in de bodem kunnen graven en stalen nemen, en een in- en uitschuifbaar zonnepaneel. Het is uitgeschoven tijdens de dag om energie te ontvangen en ingeklapt tijdens de nacht om de apparatuur te beschermen tegen de koude. De robot beschikt ook over een nucleaire batterij met plutonium-238 die meer dan dertig jaar stroom kan leveren.

De 100 kilo wegende jeep moet minstens drie maanden op het Maanoppervlak rijden, bestuurd vanuit de vluchtleiding op Aarde. De jeep vertrekt met de derde Chinese Maansonde, de Chang'e-3, in de nok van een Lange Mars draagraket, van op de basis Xichang.

China lanceerde in oktober 2007 een eerste en in oktober 2010 een tweede Maansonde. Een in 2017 te lanceren vijfde onbemande verkenner moet stalen van de natuurlijke satelliet van de Aarde naar onze planeet brengen. Een datum om een Chinees op de Maan te zetten is er nog niet.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 november 2013 @ 09:35:10 #82
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_132916671
quote:
Een op vijf sterren heeft planeet zoals de aarde

Waarschijnlijk heeft een op de vijf sterren zoals de zon een planeet zo groot als de aarde, waar heel misschien leven mogelijk is. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers uitgerekend. Hun conclusies zijn maandag verschenen in het wetenschapsblad Proceedings of the National Academy of Sciences. .

'Als je 's nachts naar de duizenden sterren in de lucht kijkt, is de dichtstbijzijnde zonachtige ster met een planeet als de aarde waarschijnlijk maar twaalf lichtjaar van ons verwijderd. De ster is met het blote oog te zien', zegt onderzoeksleider Erik Petigura.

De berekening is gemaakt dankzij de ruimtetelescoop Kepler. Die kijkt naar ongeveer 150.000 sterren. Daarvan zijn circa 42.000 vergelijkbaar met onze zon. Rond die sterren zijn 603 mogelijke planeten gevonden. Tien daarvan waren ongeveer even groot als de aarde en kregen ongeveer evenveel licht van hun ster.

De onderzoekers wisten dat ze heel veel planeten nog niet konden zien. Na berekeningen kwamen ze tot de conclusie dat 22 procent van alle sterren als de zon een planeet zo groot als de aarde in het zogeheten Goudlokje-gebied heeft.
Één op de 5 van de zonachtige sterren zou een bewoonbare planeet hebben (één op de 15 van alle sterren). Als dat ongeveer waar is, zijn er echt bizar veel leefbare plekken in ons sterrenstelsel, laat staan in het universum als geheel.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 5 november 2013 @ 13:38:17 #83
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_132923039
quote:
is dat nu de paardenkopnevel?
  dinsdag 5 november 2013 @ 13:44:19 #84
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_132923232
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 november 2013 13:38 schreef hoatzin het volgende:

[..]

is dat nu de paardenkopnevel?
Yep! Zeer fotogeniek..

meer plaatjes
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_132996411
Zet de helm maar alvast op... Er komt iets naar onder.....

European Satellite Falling To Earth, And No One Knows Where It Will Land
quote:
Posted in: Space
Posted: November 6, 2013

Satellite Falling Out Of Orbit
A European satellite will soon be falling to Earth, and no one knows quite where it will land. About 25 to 45 fragments of the one-ton spacecraft should survive all the way to the surface, with the largest pieces possibly weighting 200 pounds.

The satellites job was mapping Earths gravitational field in detail, but that gravity will become the crafts enemy sometime in the next few days. The spacecrafts destruction makes it one in a parade of satellites and other objects falling from the sky in so-called uncontrolled entries.

However, it is just one ton of about 100 tons of debris that will fall from the sky just this year, reports The New York Times. While scientists cant predict where the debris will land, they assure there are no known instances of injuries sustained by space debris.

Rune Flogerghagen, the mission manager for the European Space Agencys Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE), explained, Its rather hard to predict where the spacecraft will re-enter and impact. Concretely our best engineering prediction is now for a re-entry on Sunday, with a possibility for it slipping into early Monday.

The European satellite has been falling toward Earth since it ran out of propellant last month. It drops about 2.5 miles per day and still had 113 miles to go as of Wednesday. Space.com notes that this isnt the first time a falling spacecraft or satellite stirred up media attention and made the public nervous.

The 2011 re-entries of NASAs Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) and the German Röntgensatellit ROSAT satellite caused concern, followed by Russias failed Phobos-Grunt mission to Mars the next year.

Several space groups will follow the GOCEs descent. The ESAs Space Debris Office will also issue re-entry predictions and risk assessments as the satellite continues to fall to Earth. It will update its Member States and relevant safety authorities.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_133113018
Van FrontPage

Brokstukken van de Europese onderzoekssatelliet die zondagavond of -nacht in de dampkring terugkeert zullen waarschijnlijk in de oceaan of de poolgebieden vallen. Dat heeft het Europese ruimtevaartbureau ESA meegedeeld.

De GOCE-satelliet zal waarschijnlijk tussen zondag 19.30 uur en maandag 01.30 uur in de dampkring komen en grotendeels verbranden. Maar er zullen brokstukken overblijven die op aarde zullen vallen. Volgens ESA 'kan een terugkeer boven Europa met een zeer hoge waarschijnlijkheid worden uitgesloten'.

De aardobservatiesatelliet werd in 2009 gelanceerd.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_133506395
21-11-2013

Monsterachtige gammaflits waargenomen


Close-up van de mosterachtige gammaflits GRB 130427A. (Swift Satellite)

Astronomen hebben voor het eerst een extreem krachtige gammaflits waargenomen in onze kosmische ‘achtertuin’. De resultaten van het onderzoek van deze uitbarsting van gammastraling, uitgezonden door een exploderende zware ster, zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De gammaflits werd op 27 april van dit jaar als eerste opgemerkt door Swift, een satelliet die voortdurend uitkijkt naar nieuwe gammaflitsen. Swift detecteert er gemiddeld een stuk of honderd per jaar, die elk een eigen aanduiding krijgen (in dit geval GRB 130427A).

De gammaflits van april was uitzonderlijk krachtig en langdurig (20 uur) – de ontdekkers spreken dan ook van een ‘monsterflits’. Het nagloeien van een gammaflits is doorgaans nog dagen of weken na de eerste detectie waarneembaar met telescopen op aarde. Maar in dit geval kon het uitdovende restant van de ontplofte ster zelfs maanden worden gevolgd.

Uit de spectrale eigenschappen van de nagloeiende gammaflits van 27 april blijkt dat de ontploffende ster twintig tot dertig keer zo zwaar was als onze zon en snel om zijn as draaide. Tegelijkertijd was de ster slechts drie tot vier keer zo groot als onze zon – relatief compact dus. Sterren van dit type worden Wolf-Rayet-sterren genoemd.

Het onderzoek heeft ook laten zien dat de ontplofte ster deel uitmaakte van een sterrenstelsel op ‘slechts’ 3,75 miljard lichtjaar van de aarde. Dat betekent dat op het moment van de ontploffing het heelal zo’n beetje 10 miljard jaar oud was. (EE)

- See more at: http://www.allesoversterr(...)maflits-waargenomen/

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133506420
21-11-2013

‘IceCube’ detecteert eerste energierijke neutrino’s uit het heelal


Artist’s impression van enkele IceCube-detectormodules onder het ijs van Antarctica. (Jamie Yang, The IceCube Collaboration)

Met behulp van een detector in het ijs van Antarctica hebben wetenschappers voor het eerst energierijke neutrino’s gedetecteerd die afkomstig zijn van bronnen buiten ons zonnestelsel. Tussen mei 2010 en mei 2012 wist deze IceCube-detector alles bij elkaar 28 neutrino’s met energieën van meer dan 30 teraelektronvolt (TeV) op te vangen. Twee van de neutrino’s hadden zelfs een energie van meer dan 1000 TeV – ongeveer de kinetische energie van een vlieg, samengepakt in een nietig elementair deeltje (Science, 22 november).

Neutrino’s zijn ongeladen deeltjes die zich met de snelheid van het licht voorplanten, vrijwel geen massa hebben en bijna nooit interacties met andere deeltjes aangaan. Hierdoor laten ze zich, anders dan licht, vrijwel niet tegenhouden door materie van extreem hoge dichtheid. Vandaar dat de neutrino’s afkomstig van de befaamde supernova 1987A drie uur eerder op aarde aankwamen dan het licht ervan, dat zich eerst nog een weg moest banen door de ontploffende ster. En vandaar ook dat neutrino’s – ondanks hun onvoorstelbaar grote aantallen – bijzonder moeilijk te detecteren zijn.

De neutrino’s die IceCube de afgelopen jaren heeft gedetecteerd hadden miljoenen keren zoveel energie als de neutrino’s van supernova 1987A. Waar deze extreem energierijke deeltjes vandaan komen, is nog onduidelijk: daar moet IceCube nu juist achter zien te komen. Mogelijk ontstaan ze bij dezelfde uitzonderlijk zware supernova-explosies die ook als oorzaak van de zogeheten gammaflitsen worden gezien. Een andere mogelijkheid is dat ze worden gegenereerd in de directe omgeving van de superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels buiten de Melkweg.

IceCube is een internationaal project waar 260 wetenschappers uit elf landen aan meewerken. De detector omvat een kubieke kilometer Antarctisch ijs, waarin ruim vijfduizend optische modules zijn ingebed. Deze modules zijn gevoelig voor de zwakke lichtflitsjes die ontstaan als neutrino’s in botsing komen met atomen.

De tot nu toe gedetecteerde neutrino’s zijn met wisselende tussenpozen geregistreerd en kwamen uit allerlei richtingen. Om iets over hun herkomst te kunnen zeggen, zal het aantal detecties flink aanzienlijk groter moeten worden. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133570985
UFO vliegt langs de ISS...

OH Nee wacht... het is... het is... het is een TOMAAT :P

Yes, this is a fresh tomato orbiting in space at 4.8 miles per second
quote:

Ground Control to Major Tom(ato)

No, this is not a photoshop. You are looking at a fresh tomato—a cosmomato? A tomatonaut?—floating in space, orbiting at 4.791 miles per second, 230 miles above your heads. Why the hell is there a tomato in space?

If you're a good spacenerd cadet, you know already that the only things orbiting at 4.791 miles per second, 230 miles above your heads, and capable of having a fresh tomato onboard could be a) the International Space Station or b) an alien spaceship full of sentient, warp-drive capable alien tomatoes getting ready to strike our planet for centuries of tomato sacrifices by humans.

Astronaut Koichi Wakata‏ has the answer: "One fresh tomato for dinner makes us happy in space. It came up with us on Soyuz TMA-11M two weeks ago." I wish I could have tomato salads in space too.

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_133621131
quote:
0s.gif Op zondag 24 november 2013 13:20 schreef -CRASH- het volgende:
UFO vliegt langs de ISS...

OH Nee wacht... het is... het is... het is een TOMAAT :P

Yes, this is a fresh tomato orbiting in space at 4.8 miles per second

[..]

Lijkt me nog best lastig eten met alle sappen die eruit komen.
pi_133626787
quote:
10s.gif Op maandag 25 november 2013 20:27 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Lijkt me nog best lastig eten met alle sappen die eruit komen.
Of je snijdt het in plakjes en verpakt het
voordat je de ruimte ingaat.
Of er word voor het eten een gaatje ingeprikt
zodat de spanning van de tomaat minder is
zodat ie niet spat
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_133972944
03-12-2013

Jupitermaan Europa kent mogelijk ‘warme’ oceaanstromingen


Computersimulatie van de stromingen in de ‘onderijse’ oceaan van de Jupitermaan Europa. (University of Texas Institute for Geophysics)

In de oceaan die onder de ijskorst van de Jupitermaan Europa schuilgaat treden mogelijk stromingen op die gunstig kunnen zijn voor het instandhouden van primitieve organismen. Dat volgt uit computersimulaties door onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten en het Max-Planck-Institut für Sonnensystemforschung (Nature Geosciences, 1 december).

De berekeningen laten zien dat de oceaan van Europa een circulatiepatroon in stand kan houden waarbij aan de evenaar relatief warm water opstijgt, terwijl aan de polen juist koud water de diepte in zakt. Zo’n circulatiepatroon zou het bestaan kunnen verklaren van de chaotische gebieden die de ijskorst van Europa rond de evenaar vertoont.

De toetsing van deze circulatiehypothese zal overigens nog wel even op zich laten wachten. Pas over een jaar of tien vertrekken er weer één of twee ruimtesondes richting Jupiter: de Europese JUICE-missie en wellicht ook de Europa Clipper van NASA. Dat betekent dat we pas rond 2030 meer te weten zullen komen over het inwendige van deze intrigerende Jupitermaan. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 7 december 2013 @ 16:24:38 #93
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_134019127
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_134021303
quote:
Copy/past er de volgende keer ook het verhaal erbij
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_134073169
06-12-2013

Moon Express: “Met deze private maanlander gaan we in 2015 naar de maan!”



De private ruimtevaartorganisatie Moon Express heeft gisteren zijn maanlander MX-1 gepresenteerd. De maanlander – die ook wel wordt aangeduid als ‘de iPhone van de ruimte’ – moet in 2015 voet op de maan gaan zetten.

De MX-1 is niet zomaar een maanlander. De lander is van heel veel markten thuis. Zo kan deze niet alleen – tegen een fractie van de huidige kosten – goederen op de maan zetten, maar ook ruimteafval opruimen en satellieten in een baan om de aarde brengen. “De MX-1 is ‘de iPhone van de ruimte’,” stelt Bob Richards, mede-oprichter van Moon Express. “Het is een platform met meerdere applicaties.”


Afbeelding: Moon Express.
Het belangrijkste doel dat de MX-1 nastreeft, is het verkennen van de maan. Moon Express heeft als doel de mysteries die de maan nog herbergt, te ontrafelen en te achterhalen hoe de maan de mensheid dienen kan. Bijvoorbeeld als een bron van grondstoffen die op aarde schaars beginnen te worden.

MX-1 is ongeveer zo groot als een koffietafel en redelijk ‘groen’. De lander gebruikt zonlicht als energiebron en waterstofperoxide als raketbrandstof.

Het is de bedoeling dat MX-1 in 2015 al gaat zien wat deze in huis heeft. Moon Express wil de lander dan enkele goederen op de maan af laten leveren. Het zou voor het eerst zijn dat een private lander voet op de maan zette. Met die primeur aast Moon Express ook op de Google Lunar X Prize: een slordige twintig miljoen dollar die Google uitlooft aan het bedrijf dat er als eerste in slaagt om een lander op het maanoppervlak te zetten. Ondernemingen hebben tot en met 2015 de kans om die prijs te innen, daarna vervalt het aanbod van Google.


MX-1 fotografeert zichzelf op de maan. Afbeelding: Moon Express.

(scientias)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134138481
Vraagje:
In het artikel drie-piepjonge-exoplaneten-direct-gefotografeerd staat vermeld dat telescopen erin geslaagd zijn om deze exoplaneten rechtstreeks te fotograferen op een afstand van 470 lichtjaar van de aarde.

Nu zijn er echter talrijke exoplanets ontdekt die vele malen dichterbij staan, en zelfs verschillende habitable exoplanets die om en nabij 20 tot 25 lichtjaar verwijderd zijn.

Ze staan dus veel dichterbij en omdat ze in de goldilock zone zitten zijn ze ook nog eens interessanter.
Waarom worden deze planeten dan niet gefotografeerd?
En zou het ook mogelijk zijn om met de huidige telescopen meer te zien dan slechts een stipje?
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_134142451
11-12-2013

Wat zag ruimtesonde Juno toen deze langs de aarde scheerde? Nou, dit!



Op 9 oktober scheerde ruimtesonde Juno langs de aarde, waarna deze eindelijk koers kon zetten richting Jupiter. Tijdens die scheervlucht maakte de sonde foto’s van onze aarde en de maan. En NASA heeft daar nu een fraai filmpje van gemaakt.

De beelden die we in het filmpje zien, zijn gemaakt door een camera die zich op het puntje van één van Juno’s zonnepanelen bevindt. De camera kreeg de aarde en de maan in het vizier toen Juno daar zo’n 966.000 kilometer van verwijderd was.

De beelden hebben een vrij lage resolutie. Toch brengen ze prachtig in beeld hoe onze aarde er voor een verre vreemdeling uit zou zien.

Juno werd in 2011 gelanceerd en is sindsdien onderweg naar Jupiter. Om voldoende snelheid te maken, cirkelde Juno enige tijd door het zonnestelsel. De ontmoeting met de aarde – in oktober van dit jaar – was bedoeld om de ruimtesonde letterlijk een duwtje in de rug te geven. Door de scheervlucht langs de aarde versnelde de sonde met zo’n 7,3 kilometer per seconde. En daarmee is deze nu eindelijk echt op weg naar Jupiter. Naar verwachting komt Juno daar in 2016 aan.


(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134142510
quote:
0s.gif Op woensdag 11 december 2013 00:25 schreef eight het volgende:
Vraagje:
In het artikel drie-piepjonge-exoplaneten-direct-gefotografeerd staat vermeld dat telescopen erin geslaagd zijn om deze exoplaneten rechtstreeks te fotograferen op een afstand van 470 lichtjaar van de aarde.

Nu zijn er echter talrijke exoplanets ontdekt die vele malen dichterbij staan, en zelfs verschillende habitable exoplanets die om en nabij 20 tot 25 lichtjaar verwijderd zijn.

Ze staan dus veel dichterbij en omdat ze in de goldilock zone zitten zijn ze ook nog eens interessanter.
Waarom worden deze planeten dan niet gefotografeerd?
En zou het ook mogelijk zijn om met de huidige telescopen meer te zien dan slechts een stipje?
mss is je vraag hier beter op z'n plaats ;)
W&T / [CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
Maar ik zou zeggen dat de reden hiervoor simpel is en ook al aangegeven is in het artikel, we hebben meer krachtigere telescopen nodig. De KEck is pas een van de eerste telescopen waarmee licht van een ster uit een opname gefilterd kan worden, zodat een eventueel planetenstelsel van de betreffende ster waargenomen kan worden.

[ Bericht 5% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 11-12-2013 10:30:12 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 13 december 2013 @ 14:55:21 #99
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_134225628
quote:
Hubble spots water spuring from Europa

Jupiter’s icy moon Europa, home to a probable buried ocean, just added another twist to its exotic cool. The Hubble Space Telescope has spotted possible plumes of water spraying from Europa’s south pole.

The jets resemble the giant icy geyser seen on Saturn’s moon Enceladus. Plumes on Europa could be even more exciting because they hint at the ability to tap a subsurface habitat that might even harbour extraterrestrial life.

“If this pans out, it’s potentially the biggest news in the outer Solar System since the discovery of the Enceladus plume,” says Robert Pappalardo, a planetary scientist at the Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, who was not involved in the research.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_134319084
12-12-2013

Eerste edelgasmoleculen ontdekt in de ruimte


Gecombineerde opname van de Krabnevel, gemaakt door de ruimtetelescopen Hubble (blauw = zichtbaar licht) en Herschel (rood = infrarood licht). Uit een analyse van de Herschel-gegevens blijkt dat het gas van de supernovarest onder meer argonhydride bevat. (NASA, ESA, Alison Loll & Jeff Hester (University of Arizona))

Een team van voornamelijk Europese astronomen is er voor het eerst in geslaagd om edelgasmoleculen waar te nemen in de ruimte. Met behulp van de infraroodsatelliet Herschel hebben zij in de Krabnevel, het bijna duizend jaar oude restant van een supernova-explosie, de chemische vingerafdruk van argonhydride-ionen ontdekt (Science, 13 december).

De ontdekking werd gedaan bij een onderzoek van koel stof in diverse supernovarestanten. Dat daarbij argonhydride werd opgespoord kwam als een grote verrassing, omdat een edelgas als argon maar heel moeilijk moleculen – bindingen met andere atomen – vormt. Dat dit uitgerekend in de roerige omgeving van een supernova wel lukt is opmerkelijk.

Het argon dat in de Krabnevel is waargenomen is niet de stabiele variant (argon-40), die veel voorkomt in de aardatmosfeer, maar de isotoop argon-36. In de ruimte komt juist deze theoretisch instabiele isotoop, die ontstaat bij supernova-explosies, het meest voor. In dit geval lijkt de energie van de neutronenster in het hart van de Krabnevel het argon te hebben geïoniseerd, waardoor het bindingen kan aangaan met waterstofatomen.

De ontdekking van argon-36 in de Krabnevel bevestigt de theoretische voorspelling dat bij een supernova-explosie veel argon-36 en geen argon-40 wordt geproduceerd. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')