abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_130667203
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 11:02 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Misschien ben ik de enige hoor, maar ik vind het juist verschrikkelijk om naar te kijken. Niet alleen omdat het filmpje is uitgerekt, maar omdat het zo massaal is, waar is de aandacht voor het brood? Dat is er niet. Alleen maar fabriekszooi bah.
Wat had die jongen meer moeten doen, liedjes tegen het deeg zingen? Als het je beroep is en je weet exact welke stappen je moet zetten om tot een goed brood te komen kan het zo snel gaan. Ik denk dat het brood van AH mocht willen dat het zo gemaakt werd.
  Moderator zaterdag 31 augustus 2013 @ 12:55:56 #252
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130669257
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 11:32 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Wat had die jongen meer moeten doen, liedjes tegen het deeg zingen? Als het je beroep is en je weet exact welke stappen je moet zetten om tot een goed brood te komen kan het zo snel gaan. Ik denk dat het brood van AH mocht willen dat het zo gemaakt werd.
Het gaat niet om snelheid, ik zie zowat alleen witte compleet uitgemalen tarwemeel, kapotgeraffineerd zout etc. Er zit helemaal niks van aandacht in het brood.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_130669916
Mijn mini oventje is ingebakken inmiddels en nu wil ik beginnen aan mijn eerste brood. Is het handig om eerst een starterspakket te kopen of direct meel en een recept te volgen? Ik wil één deze dagen spullen halen... Ik heb al een bakplaat, weegschaal en een keukenmachine mix ding.
pi_130670405
Wat wil je precies? Als je nog nooit eerder een brood hebt gebakken zou ik vooral eerst met een gewoon witbrood beginnen. Goed bloem halen, bij de eko-winkel of AH puur&eerlijk biologische tarwebloem (wit/groene zak), groene zakjes gist uit de supermarkt zijn prima en dan een simpel witbrood bakken. De internetpagina van Levine heeft heel goede recepten met goede stap-voor-stap uitleg. Bijvoorbeeld dit witbrood. Kun je gewoon in een ingevet cakeblik doen om uit te proberen. Kijk eerst eens of je het leuk vindt voordat je allerlei spullen aanschaft. Voor een simpel brood is niet zoveel nodig. :)
pi_130670656
Ik ga dat proberen! Thanks.
pi_130674626
Aah...er is een broodbaktopic ! *O*

Heeft iemand een beproefd recept van iers soda bread?
Zie té veel recepten via goochelen, dat ik mij geen raad weer.
Ok. Dat klinkt dramatisch.
Het leek mij wel aardig om eens te maken.
pi_130676695
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 16:44 schreef AnneX het volgende:
Aah...er is een broodbaktopic ! *O*

Heeft iemand een beproefd recept van iers soda bread?
Zie té veel recepten via goochelen, dat ik mij geen raad weer.
Ok. Dat klinkt dramatisch.
Het leek mij wel aardig om eens te maken.
:9 Deze al een aantal keer gemaakt, werkte prima!
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/soda_bread_24837

MaximusTG: Heb jij al desem uit het boek van Paul Hollywood gemaakt? Klopt het 13 uur rijzen een beetje? Het lijkt me zo ontzettend lang. Planningsgewijs wel handig om te weten. Wat is overigens de hydratatie van zijn starter? Hij schrijft dat je er gewoon water bij moet doen totdat het een nat, slap deeg is.

[ Bericht 5% gewijzigd door bloempje-moi op 31-08-2013 18:07:00 ]
pi_130676775
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 17:56 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

:9 Deze al een aantal keer gemaakt, werkte prima!
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/soda_bread_24837

MaximusTG: Heb jij al desem uit het boek van Paul Hollywood gemaakt? Klopt het 13 uur rijzen een beetje? Het lijkt me zo ontzettend lang. Planningsgewijs wel handig om te weten.
Zo heb ik hem ook een aantal keer gemaakt, is echt fantastisch lekker :Y
pi_130677748
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 17:56 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

:9 Deze al een aantal keer gemaakt, werkte prima!
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/soda_bread_24837

MaximusTG: Heb jij al desem uit het boek van Paul Hollywood gemaakt? Klopt het 13 uur rijzen een beetje? Het lijkt me zo ontzettend lang. Planningsgewijs wel handig om te weten. Wat is overigens de hydratatie van zijn starter? Hij schrijft dat je er gewoon water bij moet doen totdat het een nat, slap deeg is.
Mijn dank is groot ! ^O^
Morgen in de planning.
  † In Memoriam † zaterdag 31 augustus 2013 @ 19:21:36 #260
91830 MaximusTG
pi_130679131
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 17:56 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

:9 Deze al een aantal keer gemaakt, werkte prima!
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/soda_bread_24837

MaximusTG: Heb jij al desem uit het boek van Paul Hollywood gemaakt? Klopt het 13 uur rijzen een beetje? Het lijkt me zo ontzettend lang. Planningsgewijs wel handig om te weten. Wat is overigens de hydratatie van zijn starter? Hij schrijft dat je er gewoon water bij moet doen totdat het een nat, slap deeg is.
Ja, heb ik gedaan, heb ik al eens iets over gepost. Volgens mij is zijn desem natter dan 100% hydratatie, want ik heb het twee keer gemaakt, tenminste, had het recept niet heel nauwkeurig gevolgd, tis een slecht recept. En de tweede keer meer water gedaan. 13 uur was ook voor mijn desem veel te lang geweest.
  Moderator zaterdag 31 augustus 2013 @ 19:23:22 #261
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130679207
Ja, je kunt iets natuurlijk ook gewoon een slecht recept noemen als het niet lukt.
Paul Hollywood _O_
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_130679690
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 19:21 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Ja, heb ik gedaan, heb ik al eens iets over gepost. Volgens mij is zijn desem natter dan 100% hydratatie, want ik heb het twee keer gemaakt, tenminste, had het recept niet heel nauwkeurig gevolgd, tis een slecht recept. En de tweede keer meer water gedaan. 13 uur was ook voor mijn desem veel te lang geweest.
Ik heb nu ook maar wat gedaan en ik snap er geen drol van. Ik schakel over naar een andere recept. Tip? Ik heb altijd die van Levine en volgens mij heb ik nog nooit een andere desem gemaakt. Time for a change.
pi_130679703
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 19:23 schreef djkoelkast het volgende:
Ja, je kunt iets natuurlijk ook gewoon een slecht recept noemen als het niet lukt.
Paul Hollywood _O_
Kom maar door: hoe heb jij het aangepakt?
  Moderator zaterdag 31 augustus 2013 @ 19:40:34 #264
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130679779
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 19:38 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Kom maar door: hoe heb jij het aangepakt?
Ik heb zulks nooit gemaakt, maar niet aan opperbroodheld Paul Hollywood twijfelen, altijd aan jezelf :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zaterdag 31 augustus 2013 @ 20:00:49 #265
91830 MaximusTG
pi_130680554
Pff, alsjeblieft, hij is ongetwijfeld een goede bakker, maar blijft gewoon een mens. En het desembrood dat ik uit zijn boek gemaakt heb was prima gelukt hoor, had alleen wat meer water in gemogen, dat heb ik daarna gedaan, die was nog wat beter.
Heb al vaker gewoon zelf een recept bedacht. En mn desembroden lukken verder altijd.
Alleen bij dat recept (seeded sourdough loaf) is de hoeveelheid water die erin gaat heel vaag omdat hij niet specificeert hoeveel water er in z'n desemcultuur zit. Verder gebruikt ie best veel desem in dat brood. Dat kan, maar dan moet die desem wel net op z'n piek zijn qua activiteit. Maar vervolgens heeft het brood een rijstijd van 13 uur! Terwijl het bij mij veel sneller rees. Je hebt het dan alsnog wel over uren, maar goed.
Je kan zo'n recept beter als ruw schema aanhouden.
Uiteindelijk heb ik eerst alles in bakkerspercentages omgerekend en ervan uitgaand dat de desem 100% hydratie was gekeken wat de totale hydratie was. Die zat in de goede range, dus toen gewoon verder alles gewogen, gemengd, gekneed. En me niet aan de rijstijden gehouden omdat het met mijn desem gewoon sneller ging.
  Moderator zaterdag 31 augustus 2013 @ 20:02:45 #266
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130680630
Ik ben niet zo'n goede broodbakker, maar ik weet wel dat waterhoeveelheden erg kunnen afwijken aan de hand van de omstandigheden, dus daar moet je wel op inspelen natuurlijk ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_130684829
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 20:02 schreef djkoelkast het volgende:
Ik ben niet zo'n goede broodbakker, maar ik weet wel dat waterhoeveelheden erg kunnen afwijken aan de hand van de omstandigheden, dus daar moet je wel op inspelen natuurlijk ;)
Ik denk dat PH zelf heel erg op zijn gevoel bakt, wat prima kan met zijn ervaring. Maar die tactiek is niet zo geschikt voor in een kookboek.
pi_130695193
Goedemorgen :W

Norwich sourdough. Gisteravond mee begonnen, tijdens de laatste rijs volgens het advies 1.5 uur buiten koelkast, daarna zo'n 8 uur in de koelkast gehad.

Gisteravond in de banneton:

En eruit; tijd om te bakken...


Uit de pan, klaar :9



Kruim-foto volgt. Eerst afkoelen en ik ga eerst nog even een uurtje sporten. Bij thuiskomst douchen en dan vers brood eten :9~
Ik was alleen vergeten in te snijden, dat heb ik na een minuut of 10 in de oven nog gedaan. Vandaar wat barsten. Heb hem in een braadpan in de oven gezet, zo'n 20 minuten met deksel en daarna nog 35 minuten zonder deksel.
pi_130696774
:9 Ik ga vandaag ook voor de Norwich, maar met iets meer rogge aangezien ik al een roggestarter had staan met 160 gram rogge. Volgens mij de eerste keer dat ik een 100%desem maak, in plaats van met toch een beetje gist. Ben benieuwd!
pi_130696910
Dit is mijn allereerste desembrood, vind het wel een succes :)
pi_130697682
En deze 2 nog:

pi_130697812
Dat ziet er heerlijk uit!!!
pi_130697923
quote:
1s.gif Op zondag 1 september 2013 11:43 schreef Zo-is-dat het volgende:
Dat ziet er heerlijk uit!!!
En zo smaakt hij ook ja :9 Mijn hemel, ik ben fan _O_. De baktijd heb ik een beetje op gevoel gedaan, het recept gaf aan dat de grotere broden iets langer moesten. Dit was een prima gok zo :)
  † In Memoriam † zondag 1 september 2013 @ 12:07:28 #274
91830 MaximusTG
pi_130698387
Mooi geworden douche-eendje! Lekker brood is dat he? Die rogge geeft het echt een lekkere smaak.
pi_130698606
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2013 12:07 schreef MaximusTG het volgende:
Mooi geworden douche-eendje! Lekker brood is dat he? Die rogge geeft het echt een lekkere smaak.
Ja heerlijk, heb al drie stukken op :9 Het "voelt" ook anders dan gistbrood tijdens het maken, lijkt het wel. Of ik heb gewoon beter gekneed, dat kan ook.
En dit is dan met een desemstarter van een week oud, ben benieuwd hoe dat er over een maand/half jaar uit zal moeten zien :P
pi_130698910
Ik heb gister geprobeerd een glutenvrij brood te bakken met boekweitmeel... volgens dit recept. Brrrrrrr, wat ontzettend smerig!!!

Ik heb ook rijstmeel gekocht dus ik ga de komende weken gewoon experimenteren tot ik iets eetbaars uit de oven haal, maar heeft iemand toevallig al een succesvol recept voor zulk brood?
  † In Memoriam † zondag 1 september 2013 @ 12:35:09 #277
91830 MaximusTG
pi_130699171
Oei, nee, glutenvrij bak ik nooit. Dat is volgens mij best lastig, zeker om een mooi luchtig brood met open kruim te bakken.
Ik weet wel dat er soms xanthaan- en guargom gebruikt wordt tegenwoordig om de bindende werking van de gluten te vervangen. Misschien heb je daar wat aan?
pi_130706848
Oh, mijn Norwich op de bakplaat gestort en het zakte meteen helemaal uit -O-
pi_130707768
Ik ben een stevige brood eter maar ik hield er niet van om iedere keer boodschappen te moeten doen omdat het brood weer eens op is.
Toen ik "Niet kneden brood" tegen kwam was ik superblij, nu kon ik makkelijk thuis brood bakken en voor hetzelfde geld had ik meteen brood met biologische ingrediënten.

Al snel kwam ik een methode tegen waarbij het deeg maar zes uur hoeft te rijzen met goed resultaat.
Maar ik bleef toch op zoek naar een nog snellere methode.
Eerst nog eens de methode geprobeerd waarbij je altijd een deeg in de koelkast hebt en het zo af kan bakken maar daar kreeg ik niet zulke lekkere broden van.

Totdat ik van de week een recept tegen kwam waarbij ze het deeg lieten rijzen in de magnetron.
Bij dat recept gebruikte ze nogal veel gist en werd mijn brood superhoog maar wel een beetje droog.

Vandaag heb ik mijn eigen recept gebruikt maar het niet zes uur laten rijzen maar twee keer 25 seconden in de magnetron gedaan met dit als resultaat.
Ik vind het een prima brood en ben erg blij dat ik nu binnen twee uur een vers gebakken brood heb waar ik maar erg weinig werk aan heb, gemak dient de mens.

Het recept voor een half broodje:
3 Cups bloem, volkorenmeel of maismeel of een mix daarvan, bij dit brood gebruikte ik 1 cup volkoren en 2 cups bloem
1,5 Cups water
1,5 Teaspoon instant gist
1,5 Teaspoon zout

Je kan er dan ook nog van alles aan toevoegen, ik had er wat zonnebloempitjes en haverzemelen ingedaan.
Het werken met cups en teaspoons vind ik trouwens erg prettig, het is heel simpel te onthouden en je hoeft niks af te wegen op een weegschaal, scheelt ook weer tijd.

Neem een plastic bak die in de magnetron kan, een ronde bak mengt het makkelijkste.
Ik gebruik zo'n soort pannelikker van siliconen, daarmee schraap je alles makkelijk bij elkaar.

Mik eerst de droge stoffen bij elkaar en meng dat met een spatel.
Doe het water er bij en mix, er ontstaat een nogal nat deeg die te plakkerig is om met de hand te kneden.
Dek het af met huishoudfolie.
Zet het 25 seconden in de magnetron op 750 watt.
Vijf minuten laten rusten, in de magnetron laten staan dus.
Nog eens 25 seconden op 750 watt.
Een kwartiertje of zo wachten.
Uit de bak schrapen en in een bakblik voor een half brood doen.
Zet er nog een bakblik omgekeerd bovenop, je creëert dan als het ware een oventje in een oven, dit is een alternatief voor een braadpan waar ze het meestal in bakken, ik heb liever een gewone broodvorm ipv een rond brood.
Zet het in het midden van de oven.
Zet de oven op 250 graden en de wekker op een uur, je hoeft dus niet voor te verwarmen.
Na een uur haal je hem uit de oven en af laten koelen.

Als het goed is zie je hier een foto (gelinkt van google drive, als je het niet ziet zeg het dan even).
pi_130709196
Wat een grappige methode! En voor mij als redelijke leek, ziet het kruim er mooi uit!
pi_130712578
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Oh, mijn Norwich op de bakplaat gestort en het zakte meteen helemaal uit -O-
Ai, wat is er mis gegaan?
pi_130712704
quote:
17s.gif Op zondag 1 september 2013 18:34 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ai, wat is er mis gegaan?
Het deeg is zo slap dat het direct uitzakte. Het kwam wel weer wat omhoog in de oven maar de broden zijn wat plat. Wel een heel licht brood, weegt bijna niets! :o En erg lekker :9 Ik had wat meer rogge dus ze zijn wat donkerder en heel neutraal en vol van smaak. Zeker voor herhaling vatbaar.
pi_130713002
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2013 18:37 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Het deeg is zo slap dat het direct uitzakte. Het kwam wel weer wat omhoog in de oven maar de broden zijn wat plat. Wel een heel licht brood, weegt bijna niets! :o En erg lekker :9 Ik had wat meer rogge dus ze zijn wat donkerder en heel neutraal en vol van smaak. Zeker voor herhaling vatbaar.
Hmm, mijn deeg was wel flink stevig... maar heeft dan ook overnacht in de koelkast gestaan. Wel goed gekneed na de autolyse? Daar merkte ik dat het wel even tijd nodig had om echt stevig te worden.
  † In Memoriam † maandag 2 september 2013 @ 09:22:13 #284
91830 MaximusTG
pi_130734191
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Oh, mijn Norwich op de bakplaat gestort en het zakte meteen helemaal uit -O-
Hmm, dan was het misschien inderdaad niet goed gekneed - maar ik zag ergens dat je meer rogge hebt toegevoegd. Dat kan er ook mee te maken hebben gehad.
pi_130757193
Ik ben nu mijn eerste brood aan het maken. Pics volgen.
  Moderator maandag 2 september 2013 @ 21:30:45 #286
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130758200
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2013 16:20 schreef Knutsenaar het volgende:
Ik ben een stevige brood eter maar ik hield er niet van om iedere keer boodschappen te moeten doen omdat het brood weer eens op is.
Toen ik "Niet kneden brood" tegen kwam was ik superblij, nu kon ik makkelijk thuis brood bakken en voor hetzelfde geld had ik meteen brood met biologische ingrediënten.

Al snel kwam ik een methode tegen waarbij het deeg maar zes uur hoeft te rijzen met goed resultaat.
Maar ik bleef toch op zoek naar een nog snellere methode.
Eerst nog eens de methode geprobeerd waarbij je altijd een deeg in de koelkast hebt en het zo af kan bakken maar daar kreeg ik niet zulke lekkere broden van.

Totdat ik van de week een recept tegen kwam waarbij ze het deeg lieten rijzen in de magnetron.
Bij dat recept gebruikte ze nogal veel gist en werd mijn brood superhoog maar wel een beetje droog.

Vandaag heb ik mijn eigen recept gebruikt maar het niet zes uur laten rijzen maar twee keer 25 seconden in de magnetron gedaan met dit als resultaat.
Ik vind het een prima brood en ben erg blij dat ik nu binnen twee uur een vers gebakken brood heb waar ik maar erg weinig werk aan heb, gemak dient de mens.

Het recept voor een half broodje:
3 Cups bloem, volkorenmeel of maismeel of een mix daarvan, bij dit brood gebruikte ik 1 cup volkoren en 2 cups bloem
1,5 Cups water
1,5 Teaspoon instant gist
1,5 Teaspoon zout

Je kan er dan ook nog van alles aan toevoegen, ik had er wat zonnebloempitjes en haverzemelen ingedaan.
Het werken met cups en teaspoons vind ik trouwens erg prettig, het is heel simpel te onthouden en je hoeft niks af te wegen op een weegschaal, scheelt ook weer tijd.

Neem een plastic bak die in de magnetron kan, een ronde bak mengt het makkelijkste.
Ik gebruik zo'n soort pannelikker van siliconen, daarmee schraap je alles makkelijk bij elkaar.

Mik eerst de droge stoffen bij elkaar en meng dat met een spatel.
Doe het water er bij en mix, er ontstaat een nogal nat deeg die te plakkerig is om met de hand te kneden.
Dek het af met huishoudfolie.
Zet het 25 seconden in de magnetron op 750 watt.
Vijf minuten laten rusten, in de magnetron laten staan dus.
Nog eens 25 seconden op 750 watt.
Een kwartiertje of zo wachten.
Uit de bak schrapen en in een bakblik voor een half brood doen.
Zet er nog een bakblik omgekeerd bovenop, je creëert dan als het ware een oventje in een oven, dit is een alternatief voor een braadpan waar ze het meestal in bakken, ik heb liever een gewone broodvorm ipv een rond brood.
Zet het in het midden van de oven.
Zet de oven op 250 graden en de wekker op een uur, je hoeft dus niet voor te verwarmen.
Na een uur haal je hem uit de oven en af laten koelen.

Als het goed is zie je hier een foto (gelinkt van google drive, als je het niet ziet zeg het dan even).
[ afbeelding ]
Werken in cups is veel te onnauwkeurig.
Als ik het zo omreken is het in onze normale maten (en dan ga ik uit van 1 zakje instant gist):

500g meel
465ml water
1 pakje instant gist
9g zout

Want jij hebt:

381g meel (als je met US cups weegt dus daar ga je al)
355ml water

Dat is dus 0,93ml water per gram meel (wel heel veel trouwens) en zo kom je op 500g meel/465ml water.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_130758331
Met cups weeg je niet, maar meet je af in ... juist cups :P
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Moderator maandag 2 september 2013 @ 21:43:17 #288
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130758932
quote:
0s.gif Op maandag 2 september 2013 21:32 schreef Isabeau het volgende:
Met cups weeg je niet, maar meet je af in ... juist cups :P
Maar is onnauwkeurig, want als je klonten hebt, als je meel luchtiger is of juist compacter klopt het niet meer. Brood maken is scheikunde, het moet kloppen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 2 september 2013 @ 21:47:22 #289
91830 MaximusTG
pi_130759172
Hoewel ik zelf ook meer een voorstander ben voor het wegen van ingredienten (behalve dingen als gist), kun je best voor jezelf een werkende manier op basis van cups hebben. Je moet dan zorgen dat je altijd op dezelfde manier je cups bloem pakt. Losse greep met cup in zak zodat er een kop op zit, die afstrijken.
Het komt namelijk ook weer niet exact op de gram.
Maar als je je recept wil uitwisselen dan zijn gewichten veel betrouwbaarder.
Inderdaad lijkt er bij Knutsenaar wel erg veel water tov bloem in te zitten; het is waarschijnlijk dat hij dus zn cups bloem aandrukt, en misschien niet eens strak tot de rand, maar iets erboven.
pi_130759182
quote:
0s.gif Op maandag 2 september 2013 21:43 schreef djkoelkast het volgende:

Maar is onnauwkeurig, want als je klonten hebt, als je meel luchtiger is of juist compacter klopt het niet meer. Brood maken is scheikunde, het moet kloppen.
Z'n brood ziet er scheikundig dan ook vreselijk slecht uit.

Dat was sarcasme, ik zie het probleem niet

En natuurlijk is wegen nauwkeuriger, maar ik geloof niet zo in op de gram nauwkeurig.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Moderator maandag 2 september 2013 @ 21:48:26 #291
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130759232
quote:
0s.gif Op maandag 2 september 2013 21:47 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Z'n brood ziet er scheikundig dan ook vreselijk slecht uit.

Dat was sarcasme, ik zie het probleem niet
Brood ziet er goed uit, maar als je gewoon een zakje gist wil gebruiken dan klopt het recept niet meer, dus altijd gewoon grammen gebruiken, veel makkelijker en makkelijker te vergroten/verkleinen en voor iedereen te adapteren.

En een weegschaal pakken is niet zo veel moeite, cups moet je ook weer afwassen daarna, dus is wegen minder werk :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 2 september 2013 @ 21:50:46 #292
91830 MaximusTG
pi_130759394
Wat, jij rekent alles om naar precies 1 zakje gist? Dat is ook wel apart hoor. Je moet juist omrekenen naar hoe groot je vorm is of hoe groot je rijsmandje is. Gist kan je prima met een teaspoon afmeten.
Sowieso zou je anders bij sommige recepten met een preferment eindigen met kilo's en kilo's aan brood.
  Moderator maandag 2 september 2013 @ 22:03:13 #293
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130760160
quote:
0s.gif Op maandag 2 september 2013 21:50 schreef MaximusTG het volgende:
Wat, jij rekent alles om naar precies 1 zakje gist? Dat is ook wel apart hoor. Je moet juist omrekenen naar hoe groot je vorm is of hoe groot je rijsmandje is. Gist kan je prima met een teaspoon afmeten.
Sowieso zou je anders bij sommige recepten met een preferment eindigen met kilo's en kilo's aan brood.
Als je snel 1 brood zonder kneden wil maken dan is het toch het handigste om 1 zakje instantgist te gebruiken, is ook het snelste en je zit niet met een half zakje.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 2 september 2013 @ 22:13:10 #294
91830 MaximusTG
pi_130760691
"snel" en "no-knead brood" zijn twee termen die niet echt bij elkaar horen. Het hele idee waar het mee begonnen is is een lange rijs met weinig gist en vrij hoog watergehalte waardoor je niet hoeft te kneden. Ja, het kan ook sneller met meer gist, maar dat is niet bevorderlijk voor de smaakontwikkeling.
Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die grotere zakken gist hebben, dus om alles op zakjes gist af te stemmen is een beetje onzinnig.
Nou bak ik tegenwoordig eigenlijk het meeste met desem, dus voor mij is het helemaal geen issue. Maar met een setje tea- en tablespoons is het prima gist afmeten. 1 teaspoon is nl. 3 gram gist.
pi_130760787
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2013 11:02 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Misschien ben ik de enige hoor, maar ik vind het juist verschrikkelijk om naar te kijken. Niet alleen omdat het filmpje is uitgerekt, maar omdat het zo massaal is, waar is de aandacht voor het brood? Dat is er niet. Alleen maar fabriekszooi bah.
Dit is dus wel even allemaal onzin wat jij roept. Zeg zulke dingen als je echt verstand heb van zaken wat er in een bakkerij afspeelt!
En als je dit een fabriek noemt hoe noem jij dan de bedrijven waar geen enkele handeling meer komt van de mens maar alles van de machine?

En ja mijn beroep is broodbakker!
  Moderator maandag 2 september 2013 @ 22:23:49 #296
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130761271
quote:
0s.gif Op maandag 2 september 2013 22:14 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Dit is dus wel even allemaal onzin wat jij roept. Zeg zulke dingen als je echt verstand heb van zaken wat er in een bakkerij afspeelt!
En als je dit een fabriek noemt hoe noem jij dan de bedrijven waar geen enkele handeling meer komt van de mens maar alles van de machine?

En ja mijn beroep is broodbakker!
:')
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_130761651
quote:
0s.gif Op maandag 2 september 2013 22:23 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

:')
Jou uitlatingen waren anders wel triester hoor. Wel maar wat roepen maar nergens over nadenken. Heeft echt wel een reden waarom bakkers op deze manier werken.
pi_130762183
En gelukkig is de eene bakker de andere niet... Er is hier in de stad voor zover ik tot nu toe 1 zaakje wat ik heb kunnen vinden dat echt lekker, goed brood verkoopt. De rest... nou ja, dat standaardwerk.

Maar ik blijf wel lekker zelf bakken. Leuk, lekker en goedkoper. Puh.
pi_130762564
Voor mij werken de cups en teaspoons gewoon wel goed moet ik zeggen.
En ja, mijn broden zien er elke keer weer iets ander uit omdat ik er van alles nog in gooi, vandaag eens boter en walnoten toegevoegd bijvoorbeeld, prima brood geworden hoor.
En van de week eens wat rogge halen, maismeel maakt het trouwens ook wel lekker.
Maar met deze methode, het niet kneden brood, heb ik to nu toe eigenlijk altijd wel goede broden gehad.

Deze manier van brood bakken werkt voor mij dus goed, vooral ook omdat je er niet zoveel van hoeft te eten.
Inderdaad is het vochtgehalte erg hoog maar dat zorgt er dus ook voor dat het wat sompig is en dat vind ik wel lekker, het is niet zo droog en blijft redelijk lang goed.

Vorige week eens een traditioneel witbrood gebakken, best lekker maar zo luchtig dat ik hem in één dag dus op had gegeten, vult gewoon niet genoeg voor mij.
pi_130763179
quote:
17s.gif Op maandag 2 september 2013 22:38 schreef douche-eendje het volgende:
En gelukkig is de eene bakker de andere niet... Er is hier in de stad voor zover ik tot nu toe 1 zaakje wat ik heb kunnen vinden dat echt lekker, goed brood verkoopt. De rest... nou ja, dat standaardwerk.

Maar ik blijf wel lekker zelf bakken. Leuk, lekker en goedkoper. Puh.
Dat er maar 1 in de stad is komt ook omdat de bakkers het niet makkelijk hebben. De bakkers met 1 winkel met de bakkerij erachter worden steeds minder. De consument krijgt ook aantrekkelijke prijzen in de supermarkt te zien waar bijv een tarwebrood 1.20 kost en bij de echte bakker 2.10. Elke bakker moet gewoon heel goed op die kwaliteit letten want je moet het prijsverschil kunnen proeven in smaak en versheid en houdbaarheid van je produkt. Om dan dus een voorbeeld te geven voor Koelkast. Je kan wel zulke grondstoffen gaan gebruiken en desem en allerlei dingen om een brood lekker te krijgen zoals jij en vele willeen. Maar aan veel mensen kan je niet uitleggen dat je dan zo'n brood voor 3.50 moet gaan verkopen. Grondstoffen zijn ook in de bakkerij gestegen en je heb ook met arbeidsuren te maken die moeten worden terug verdient. Met fijnere bloem en meel kan je sneller werken. Heb je sneller een deeg en naturlijk probeert de bakker het beste eruit te halen. Ook wij verkopen desembrood maar dat verkoopt lang niet zo goed als de rest.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')