Mijn vraag derhalve: Leg even uit hoe dat zit, met die mondiale instabiliteit, vanuit het superieure gezichtspunt van iemand die het wel begrijpt? En welke rol 'jachtvliegtuigen' daarin spelen? Waar maken ze jacht op, en wie heeft daar baat bij, op welke manier? Ik zit op het puntje van mijn stoel.quote:Dat jij de gehele instabiliteit op mondiaal vlak niet begrijpt maakt jachtvliegtuigen niet nutteloos. Dat geeft nogmaals aan dat je niet echt weet waar je het over hebt.
De Mig-29, zoals die erbij hing als straaljager in Joegoslavische dienst, noemde ik een vliegend olievat. Elk vliegtuig is zo goed, of slecht, als de systemen waarmee het is uitgerust. Systemen voor detectie, en de wapensystemen, en separaat van het vliegtuig zelf functionerende 'command-and-control' systemen. Een Mig-29 in 'full-spec', met alle boordsystemen serviceable, en volwaardige 'command-and-control' systemen in functie, is een geduchte tegenstander voor een F-16. Dat waren die Joegoslavische Mig's niet. Blijft over dat ze roken als een cubaanse sigaar, waardoor ze van kilometers afstand niet te missen zijn.quote:Op zaterdag 6 april 2013 10:36 schreef NomanIW het volgende:
Noemde jij de Mig 29 nou een vliegend olievat?
Als het, in jouw ogen, 'uitstekende prestaties' zijn, mag ik je er dan op wijzen dat we dan eerst dat budget beter het 'offensieve budget' kunnen noemen? Want ik herken die locaties niet als Nederlands, Europees/EU, of vallend binnen de grenzen die de NAVO als verdragsorganisatie zichzelf heeft opgelegd.quote:Op zaterdag 6 april 2013 15:00 schreef sp3c het volgende:
Het is dus hoogste tijd dat we ons defensie budget aan die uitstekende prestaties aanpassen
Tuurlijk. Nederland kan overal ter wereld anderen op hun bek slaan. Dat is het punt niet dat ik maak. Maar de plaatsen die jij noemt liggen niet in Nederland. Correct? Ze maken geen onderdeel uit van de EU, voor degenen die zich naast Nederlander ook volwaardig Europeaan voelen. En ze maakten geen onderdeel uit van de landen die het NAVO-verdrag hadden getekend, en daarmee beschermd werden.quote:Op zaterdag 6 april 2013 15:27 schreef sp3c het volgende:
daar mag je me best op wijzen maar het is niet helemaal correct
Dat is de 'natte droom' van iedereen die 'iets heeft' met militaire macht. En 'het Westen' doet er op het moment ALLES aan om de 'Koude Oorlog' weer nieuw leven in te blazen. Prachtige tijd! (Vinden sommigen). Het lullige is alleen, dat de afloop wel eens het spiegelbeeld zou kunnen zijn van de eerste ronde, met 'het Westen' dat er economisch aan onderdoor gaat. En als het 'schieten' wordt, zijn de rapen helemaal gaar!quote:
Je bent de mensen hier dus een beetje aan het plagen.quote:Op zaterdag 6 april 2013 16:54 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Dat is de 'natte droom' van iedereen die 'iets heeft' met militaire macht. En 'het Westen' doet er op het moment ALLES aan om de 'Koude Oorlog' weer nieuw leven in te blazen. Prachtige tijd! (Vinden sommigen). Het lullige is alleen, dat de afloop wel eens het spiegelbeeld zou kunnen zijn van de eerste ronde, met 'het Westen' dat er economisch aan onderdoor gaat. En als het 'schieten' wordt, zijn de rapen helemaal gaar!
Waarop baseer jij dit?quote:Op zaterdag 6 april 2013 16:32 schreef Duizend-Bommen het volgende:
Mijn argumenten zijn dus:
1. Nederland moet ophouden met dat gepiel in het kader van R2P. Dat 'jaren-zeventig' ideaal van die 'maakbare wereld' is gestoeld op foute aannames in bepaalde wetenschappen, achterhaalde ideologische betweterigheid, en er wordt cynisch misbruik van gemaakt. Dat laatste schaadt onze positie in de wereld, en onze kansen op economisch herstel.
2. Als we in Nederland persé een luchtmacht willen hebben die een zinvolle bijdrage kan leveren als de Russen het op hun heupen krijgen, koop dan geen JSF (of één van de andere types die hier langs komen dobberen), want ze halen de frontlinie niet eens zonder een zwerm tankers. En die JSF is zo'n gedrocht door alle eisen die er door de meest uiteenlopende 'partijen' aan zijn gesteld, dat het volstrekt weggegooid geld is. Koop dan een 'Raptor'. Die is (inmiddels) bijna even duur. Dat gaat de Nederlandse schatkist ook een fortuin kosten, maar dan kan je tenminste meespelen als dat doemscenario realiteit wordt.
3. Als je, ondanks de bezwaren genoemd onder 1., persé overal in de wereld vijanden wil maken door de boel aan flarden te schieten en chaos te stichten, koop dan wat afgedankte A-10's, want die 'asymetrische' Pakistaanse boeren hebben weinig meer dan een hooivork. Kun je lekker knallen met je GAU-8/A. Machtig gevoel!
Ha, dat dachten de Amerikanen zelf ook in de beginjaren van WO2 in de Pacific. En toen kwamen ze de A6M Zero tegen... Oopsie! Duurde jaren voordat ze tactieken hadden bedacht hoe daar de baas over te worden, en dan nog hadden ze daar soms twee vliegtuigen voor nodig om één Zero uit te schakelen.quote:Op zaterdag 6 april 2013 18:55 schreef Isee het volgende:
[..]
. En laten we wel wezen kijkend naar de geschiedenis heeft Amerika altijd het beste gevechtsvliegtuigen gemaakt.
De balans in de wereld op economisch gebied verschuift in exponentieel snel tempo. Onze handel met Rusland en China, en andere 'BRICS'-landen is nu, strategisch bezien, al stukken belangrijker dan de handel met de VS. In de VS fabriceren ze NIETS wat wij hier nodig hebben. Ze zijn hooguit de trotse eigenaar van patenten en 'rechten'. En dat systeem van het 'afromen' van de winsten elders is geen lang leven meer beschoren.quote:Op zaterdag 6 april 2013 18:55 schreef Isee het volgende:
Waarop baseer jij dit?
Onze positie in de wereld verslechtert door mee te doen aan missies en het schaadt dus onze economie. Waar haal je die wijsheid vandaan? Tegenovergestelde is namelijk waar.
Het wil maar niet tot je doordringen, blijkbaar, dat ik mij niet zozeer stoor aan al die kinderziektes, en het gegeven dat die JSF een compromis-bakkie is, dat zijn 'Key Performance Parameters' niet waarmaakt. Maar een jachtbommenwerper, met zijn onderhoud en onderdelen parkeren op een basis die dik 1700 km van het meest nabij gelegen 'target' is gelegen, terwijl dat gebakje nog geen 1.000 km haalt, is krankzinnig. Of kopen we er meteen ook een blik tankers bij?quote:De JSF is volgens jou geen capabele fighter. Waar haal je dat vandaan? Het hele ding is nog niet eens operationeel, tuurlijk zitten er nu nog fouten in. De rafale en de eurofighter zitten er zelfs jaren nadat ze operationeel zijn geworden nog vol mee. Daarnaast wil de luchtmacht dat ding heel graag, juist gebaseerd op het feit dat ie nu al beter is dan de eurofighter en de gripen. En laten we wel wezen kijkend naar de geschiedenis heeft Amerika altijd het beste gevechtsvliegtuigen gemaakt. Je argument dat de JSF een tanker nodig heeft om het slagveld te halen is natuurlijk sowieso bullshit, dat heeft elke straaljager, JSF heeft een bereik dat beter is dan de F16.
Vergeet al die dinkytoys! Als je dan mee wil doen met de Grote Jongens, en dat ding ook in wil kunnen zetten als de pleuris uitbreekt met de Russen aan de andere kant, zorg er dan voor dat je het materiaal hebt waar je iets mee kan. En dat niet halverwege bij een Shell-pomp moet tanken, om vervolgens bij het bereiken van het slagveld, uit de lucht te worden geplukt. Koop dan een F22. En zet dan bij Nederland meteen maar een bordje 'Te Koop'.quote:Je laatste argument is nog het dichtste bij de waarheid. Al zou ik de strijders in Afghanistan, Pakistan, Mali, Irak nou niet bepaald af willen doen als domme boeren. Ze weten dondersgoed wat ze doen en zijn zeer bekwaam in het voeren van een guerilla oorlog. Je kan het daar echter prima af met een F16.
Maar de kans dat we ons nog eens moeten mengen in een conflict tegen een land als Libie, Syrie, Noord-korea is aanwezig en die beschikken over een behoorlijk capabele airdefence.
Maar goed zoiets zal moeten blijken uit de visie van de politiek en de laatste keer dat dit bekeken is (met de laatste bezuinigingen) is nog altijdngekozen voor mee doen in het hoogste geweldsspectrum.
Nou, ik ben echt rete-serieus. Maar ik vraag steeds: Wat gaan we nou doen met dat gebakje? En dan komt men niet verder dan: Mat Herben zegt dat het goed zit. Zo verwoord wordt het een beetje een bommenwerper op zoek naar een missie. Dat vind ik niet kosher.quote:Op zaterdag 6 april 2013 17:11 schreef Terecht het volgende:
Je bent de mensen hier dus een beetje aan het plagen.Maar is het Russen-argument nu ook daadwerkelijk relevant? Is de situatie die jij hebt geschetst ook een argument dat de voorstanders gebruiken? Ik heb de JSF-reeks even vluchtig doorgescand maar ik ben het niet tegengekomen.
Je weet dat tankers in elke oorlog totaal onmisbaar zijn he.quote:Op zaterdag 6 april 2013 21:03 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
De balans in de wereld op economisch gebied verschuift in exponentieel snel tempo. Onze handel met Rusland en China, en andere 'BRICS'-landen is nu, strategisch bezien, al stukken belangrijker dan de handel met de VS. In de VS fabriceren ze NIETS wat wij hier nodig hebben. Ze zijn hooguit de trotse eigenaar van patenten en 'rechten'. En dat systeem van het 'afromen' van de winsten elders is geen lang leven meer beschoren.
In de VS maken ze nog maar twee exportartikelen die het noemen waard zijn. Boeing vliegtuigen, en wapens. Die eerste hebben we niet écht nodig. En voor een wereld waarin we vreedzaam handel drijven met andere landen, en onder tussen ondubbelzinnig onze territoriale integriteit bewaken, en die van andere landen respecteren, zijn we al ZWAAR overbewapend. Daarbij leerde Adam Smith ons al, dat wapens en legers 'niet productief' zijn, en de 'Wealth of Nations' oneigenlijk belast, waardoor mensen welvaart wordt onthouden.
[..]
Het wil maar niet tot je doordringen, blijkbaar, dat ik mij niet zozeer stoor aan al die kinderziektes, en het gegeven dat die JSF een compromis-bakkie is, dat zijn 'Key Performance Parameters' niet waarmaakt. Maar een jachtbommenwerper, met zijn onderhoud en onderdelen parkeren op een basis die dik 1700 km van het meest nabij gelegen 'target' is gelegen, terwijl dat gebakje nog geen 1.000 km haalt, is krankzinnig. Of kopen we er meteen ook een blik tankers bij?
[..]
Vergeet al die dinkytoys! Als je dan mee wil doen met de Grote Jongens, en dat ding ook in wil kunnen zetten als de pleuris uitbreekt met de Russen aan de andere kant, zorg er dan voor dat je het materiaal hebt waar je iets mee kan. En dat niet halverwege bij een Shell-pomp moet tanken, om vervolgens bij het bereiken van het slagveld, uit de lucht te worden geplukt. Koop dan een F22. En zet dan bij Nederland meteen maar een bordje 'Te Koop'.
Daar kon je je wel eens ernstig in vergissen. Maar dat jij 'de mannen die ermee moeten gaan vliegen' naar de mond praat, zonder inzicht in de materie, dat is zonneklaar.quote:Op zaterdag 6 april 2013 23:20 schreef Isee het volgende:
Jij bent totaal niet in de positie en mist elke vorm van kennis om een goed waardeoordeel te geven over de JSF.
Joh de JSF is geen militaire keuze, maar compleet economisch/politiek. Dus elk militair argument is compleet invalide.quote:Op zondag 7 april 2013 09:49 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Daar kon je je wel eens ernstig in vergissen. Maar dat jij 'de mannen die ermee moeten gaan vliegen' naar de mond praat, zonder inzicht in de materie, dat is zonneklaar.
Maar goed, als we een JSF kopen, is dat om Polen te verdedigen. Of 'failed states' te creëren. En niet zinnig voor de Nederlandse defensie. Als we daar geld aan willen uitgeven, moeten we dat beslist doen. Maar persoonlijk zie ik de meerwaarde totaal niet.
Dat is ook mijn stelling. En als we het vanuit dat perspectief bekijken, is het de grootste des-investering die je als Nederlandse overheid nu kunt doen. Het komt neer op ontwikkelingshulp aan de VS. Of 'smeerolie' voor de handelsbetrekkingen. Maar dat is niet gezond. Niet voor Nederland, en niet voor de VS. Het is daarbij, zo ben ik oprecht van mening, schadelijk voor onze defensie.quote:Op zondag 7 april 2013 10:10 schreef trigt013 het volgende:
Joh de JSF is geen militaire keuze, maar compleet economisch/politiek. Dus elk militair argument is compleet invalide.
Als ik m'n tuinman, als echte kenner, de inrichting van m'n tuin laat bepalen en daarbij de vrije hand laat loopt het ook compleet uit de hand. Ok, het eindigt wel met vijvertjes en natuurstenen hoekjes maar achteraf ben ik wel 3x zoveel kwijt als dat het eigenlijk zou kosten. En met die vijvertjes ben ik ook niet zo blij want ik moet dan ineens op m'n kinderen gaan passen dus het sluit ook niet heel goed bij het doel aan.quote:Op zaterdag 6 april 2013 23:20 schreef Isee het volgende:
Laten we het nu eens lekker aan de kenners over om te kiezen wat het beste is.
Ik ben het met je eens. Geld kan je maar één keer uitgeven, en Nederland heeft meer belang bij een sterke marine, gezien de piraterij langs de handelsroutes* die zo belangrijk zijn voor Nederland. Boten bouwen we ook nog eens zelf, dus het economische argument kan dan ook overboord.quote:Op zondag 7 april 2013 10:33 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Dat is ook mijn stelling. En als we het vanuit dat perspectief bekijken, is het de grootste des-investering die je als Nederlandse overheid nu kunt doen. Het komt neer op ontwikkelingshulp aan de VS. Of 'smeerolie' voor de handelsbetrekkingen. Maar dat is niet gezond. Niet voor Nederland, en niet voor de VS. Het is daarbij, zo ben ik oprecht van mening, schadelijk voor onze defensie.
De JSF kopen met de huidige begroting dat is inderdaad schadelijk voor defensie. Neemt niet weg dat in the end de JSF waarschijnlijk wel de beste kist voor de beste prijs gaat zijn. Het defensie budget is in deze een groter probleem dan die hele JSF.quote:Op zondag 7 april 2013 10:33 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Dat is ook mijn stelling. En als we het vanuit dat perspectief bekijken, is het de grootste des-investering die je als Nederlandse overheid nu kunt doen. Het komt neer op ontwikkelingshulp aan de VS. Of 'smeerolie' voor de handelsbetrekkingen. Maar dat is niet gezond. Niet voor Nederland, en niet voor de VS. Het is daarbij, zo ben ik oprecht van mening, schadelijk voor onze defensie.
Dat weten we niet om de simpele reden dat we geeneens weten hoe duur dat ding nu gaat worden en tegen de tijd dat hij klaar is wat de prijs van andere vijfde generatie straaljagers zijn.quote:Op zondag 7 april 2013 11:34 schreef Isee het volgende:
[..]
De JSF kopen met de huidige begroting dat is inderdaad schadelijk voor defensie. Neemt niet weg dat in the end de JSF waarschijnlijk wel de beste kist voor de beste prijs gaat zijn. Het defensie budget is in deze een groter probleem dan die hele JSF.
De andere opties zijn daarnaast nog altijd niet goedkoper en daarmee dus net zo schadelijk voor defensie. En een luchtmacht zonder straaljagers heeft geen bestaansrecht, voor een land als NL ook geen optie.
De andere opties zijn geen van alle vijfde generatie straaljagers. En die zijn tot op heden nog altijd duurder dan de F35. En ook die zijn dus eigenlijk te duur voor NL.quote:Op zondag 7 april 2013 11:39 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Dat weten we niet om de simpele reden dat we geeneens weten hoe duur dat ding nu gaat worden en tegen de tijd dat hij klaar is wat de prijs van andere vijfde generatie straaljagers zijn.
Je tweede argument weten we ook niet omdat we nog niet bekend zijn met het nieuwe slagveld. Pas tijdens het volgende grote conflict merken we pas of de straaljager nog een plek heeft op het moderne slagveld.
Nu nog wel ja, tegen de tijd dat wij inzetbare F-35's hebben zal de concurrent ook niet stil hebben gezeten. Aan het begin van WW1 waren linie's met fortificaties nog actueel. Aan het begin van WW2 waren bommenwerpers en parachutisten eenheden ondenkbaar. Dus militaire deskundigen hebben in het verleden laten zien niet echt heel progressief te zijn.quote:Op zondag 7 april 2013 12:07 schreef Isee het volgende:
[..]
De andere opties zijn geen van alle vijfde generatie straaljagers. En die zijn tot op heden nog altijd duurder dan de F35. En ook die zijn dus eigenlijk te duur voor NL.
En uiteraard zijn er zat studies binnen de KLu gedaan (of laten doen) over het slagveld van morgen. De kans dat de straaljager voor 2050 overbodig gaat raken is zeer klein.
Dus jij zit hier missies voor de JSF te bedenken om die vervolgens neer te sabelen. Ok. Laat ik voorop stellen dat ik er vrijwel niets vanaf weet en dat mijn interesse is gewekt door een discussie op Something Awful (het Amerikaanse zusje van FOK!) over het Canadeze aanschaftraject van de JSF. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het Canadeze aanschaftraject één grote clusterfuck is geweest en lijkt op 't eerste gezicht de nodige parallellen te hebben met de Nederlandse beslissing om de JSF te kopen. Ik probeer me nu een beeld te vormen van de argumenten voor en tegen.quote:Op zaterdag 6 april 2013 22:10 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Nou, ik ben echt rete-serieus. Maar ik vraag steeds: Wat gaan we nou doen met dat gebakje? En dan komt men niet verder dan: Mat Herben zegt dat het goed zit. Zo verwoord wordt het een beetje een bommenwerper op zoek naar een missie. Dat vind ik niet kosher.
nee JIJ komt niet verder dan dat!!quote:Op zaterdag 6 april 2013 22:10 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Nou, ik ben echt rete-serieus. Maar ik vraag steeds: Wat gaan we nou doen met dat gebakje? En dan komt men niet verder dan: Mat Herben zegt dat het goed zit. Zo verwoord wordt het een beetje een bommenwerper op zoek naar een missie. Dat vind ik niet kosher.
Nee, dat is een onjuist beeld. Degenen die hier te vuur en te zwaard bepleiten dat we die JSF aan moeten schaffen, doen dat op basis van het idee dat we nu een F-16 hebben, en dat die vervangen moet worden door iets nieuws. Zonder zich ooit de vraag te stellen welke missies we voorzien voor een erfenis uit de 'Koude Oorlog'. Toen we nog een luchtmacht hadden die de troepen van het Warschau-pact bij de Fulda-gap tegen moest houden. Nu die 'Fulda-gap' 1.000 km is opgeschoven naar het oosten, en Warschau inmiddels fanatiek pro-Amerika is, heb je als beleidsmaker oogkleppen op als je niet ziet dat dat enorme consequenties heeft (hoort te hebben) voor de keuze op dit vlak. Je hoeft niet eens militair te zijn, om te begrijpen dat het een wanhoops-scenario is, als de Russen het alsnog op hun heupen krijgen, en je moet met je JSF vanaf Leeuwarden onderweg drie keer tanken, voor je deel kunt nemen aan de strijd. Of, alternatief, je de hele handel op transport moet zetten, en eerst enkele weken bezig bent met de verhuizing van al je ondersteunend personeel en materiaal, voordat je een keer aan de gevechten deel kan nemen. Daarover zwijgen, maakt de defensie van Nederland EN de NAVO zwakker.quote:Op zondag 7 april 2013 12:15 schreef Terecht het volgende:
Daarentegen vind ik jouw argumentatie ook niet sterk, omdat je de schijn wekt dat je je eigen stropoppen aanvalt.
F22 word niet verkocht aan andere landen.quote:Op zondag 7 april 2013 13:21 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Nee, dat is een onjuist beeld. Degenen die hier te vuur en te zwaard bepleiten dat we die JSF aan moeten schaffen, doen dat op basis van het idee dat we nu een F-16 hebben, en dat die vervangen moet worden door iets nieuws. Zonder zich ooit de vraag te stellen welke missies we voorzien voor een erfenis uit de 'Koude Oorlog'. Toen we nog een luchtmacht hadden die de troepen van het Warschau-pact bij de Fulda-gap tegen moest houden. Nu die 'Fulda-gap' 1.000 km is opgeschoven naar het oosten, en Warschau inmiddels fanatiek pro-Amerika is, heb je als beleidsmaker oogkleppen op als je niet ziet dat dat enorme consequenties heeft (hoort te hebben) voor de keuze op dit vlak. Je hoeft niet eens militair te zijn, om te begrijpen dat het een wanhoops-scenario is, als de Russen het alsnog op hun heupen krijgen, en je moet met je JSF vanaf Leeuwarden onderweg drie keer tanken, voor je deel kunt nemen aan de strijd. Of, alternatief, je de hele handel op transport moet zetten, en eerst enkele weken bezig bent met de verhuizing van al je ondersteunend personeel en materiaal, voordat je een keer aan de gevechten deel kan nemen. Daarover zwijgen, maakt de defensie van Nederland EN de NAVO zwakker.
Dat is dus nog naast de argumenten die ik eerder al aanvoerde, dat die JSF een hybride gedrocht is, met amper enige meerwaarde vergeleken met de F-16. En voor de technische, taktische en strategische onderbouwing, kijk je bijvoorbeeld HIER. Of HIER. Of HIER. Of HIER. Of HIER.
Als het gaat om de defensie van Nederland, in NAVO-verband, en we willen kostte wat kost een luchtmacht met gevechtsvliegtuigen, dan koop je een échte 'Generatie 5', en schaf je de F-22 aan. Die in elk denkbaar opzicht superieur is aan de JSF, en inmiddels ook nog eens praktisch even duur (in aanschafprijs). Waarmee je dan een zinniger bijdrage kunt leveren aan de defensie van Europa, als de Russen komen, dan met die JSF. Al was het maar omdat je met die Raptor tenminste lange-afstands supersone bommenwerpers en kruisraketten kunt onderscheppen, waar je hier in Nederland dan wel meteen vanaf 'dag 1' last van zou kunnen hebben.
Die dingen benne verrekte duur in de operatie, en het onderhoud. Maar dan doe je tenminste iets wat zin heeft, tegen de verwachte dreiging.
Daarnaast zijn er mensen hier, en in discussies elders, die de Russen niet eens noemen. Maar voorzien dat Nederland tot in de verre toekomst met z'n opgeheven vingertje overal op de wereld 'slechte mensen' onze moraal wil bijbrengen, door ze dood te schieten. Meer missies zoals in Irak, Afghanistan, Bosnië, Kosovo en Libië. Lekker meehelpen aan de creatie van zoveel mogelijk 'failed states'. Ik word boos als ik dat hoor, omdat ik echt vurig hoop dat we daar nou eindelijk eens mee ophouden. Maar als we daar toch persé mee door willen blijven gaan, dan kun je toe met een F-16, een A-10 of God mag weten wat voor ander Koude-Oorlog bakkie ook, voor een fractie van de prijs van die achterlijk dure, en inefficiënte JSF. Die 'rebellen' in die landen beschikken in het beroerdste geval over van die 'blaaspijpen', en dan maakt het geen FOK uit of je langs komt scheuren in je F-16, of in een JSF.
Tot slot nog de constatering dat 'battlefield-support' in toenemende mate wordt uitbesteed aan 'Drones' en helicopters, die in de lucht worden afgeschermd door échte jachtvliegtuigen, wat die JSF niet is.
Dat is nog maar de vraag.quote:
Hij is wél op de hoogte. Geeft een oceaan aan links naar bronnen en analisten die het met hem eens zijn, en die boven het niveau van 'vliegtuigspotter' Mat Herben uitkomen. En onderbouwt zijn standpunt met valide argumenten. Waarbij hij niet anti-F-35 is, maar anti-F-16-vervanger, omdat het, zoals ik net schreef, een bad-eend in de woestijn is. Zoiets als dat de KLM een vloot Cessna-172's koopt voor haar transatlantische lijnennet.quote:Op zondag 7 april 2013 15:17 schreef Pumatje het volgende:
Hij is niet op de hoogte van de ontwikkelingen en roept maar wat zolang het Anti F-35 is
Air Power Australia is een lobby-organisatie die met haar publicaties direct haar eigen belangen vertegenwoordigd. Het staat dan ook niet bekend om haar journalistieke of wetenschappelijke credibiliteit en wordt bij uitstek door onwetenden gebruikt om hun gelijk te halen.quote:Op zondag 7 april 2013 15:31 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Hij is wél op de hoogte. Geeft een oceaan aan links naar bronnen en analisten die het met hem eens zijn, en die boven het niveau van 'vliegtuigspotter' Mat Herben uitkomen. En onderbouwt zijn standpunt met valide argumenten. Waarbij hij niet anti-F-35 is, maar anti-F-16-vervanger, omdat het, zoals ik net schreef, een bad-eend in de woestijn is. Zoiets als dat de KLM een vloot Cessna-172's koopt voor haar transatlantische lijnennet.
Dit is zo'n beetje de meest zwakke aanval die ik ooit ben tegengekomen op een bron. Kijk, bij die Rob de Wijk, die onder de vlag van het duur klinkende HCSS zijn oordeel geeft, kun je verwijzen naar het ondubbelzinnige gegeven dat dat 'instituut' voorheen werkte als 'business unit 2' van TNO. Dat die toko in eerste instantie ging samenwerken met Clingendael, maar vanaf 2008 onafhankelijk van Clingendael verder is gegaan, met TNO als 'hoofdaandeelhouder'. En dat TNO de grootste 'onderzoeksinstituut' is in Nederland dat werkt voor de wapenindustrie:quote:Op zondag 7 april 2013 16:31 schreef SolDat het volgende:
Air Power Australia is een lobby-organisatie die met haar publicaties direct haar eigen belangen vertegenwoordigd. Het staat dan ook niet bekend om haar journalistieke of wetenschappelijke credibiliteit en wordt bij uitstek door onwetenden gebruikt om hun gelijk te halen.
Laat me je dan even wijzen op het gegeven dat APA een onafhankelijke organisatie is, die bestaat bij de gratie van contributies van leden.quote:Op zondag 7 april 2013 16:59 schreef Terecht het volgende:
Dat is een van de problemen waar ik tegenaan loop,
Kom daar maar eens om in deze tak van sport.quote:WHY FUND AIR POWER AUSTRALIA?
The Air Power Australia website was launched in 2004 with the intention of providing a platform for public, professional and media education, using open source materials. Since then the website and visitation traffic to the website have grown beyond the expectations of its founders and earliest contributors. The Air Power Australia website has become a widely referenced source, used especially by training and educational establishments.
The success of the website is a direct result of the foundation policy adopted, namely: that the truth must come first, whether it is a nice truth or a not so nice truth.
The policy of putting the ground truth ahead of what many potential sources of research and operational funding might like to see has had one undesirable consequence, which is that all research, publication, and other reform and public education activities undertaken by Air Power Australia have had to be funded through the generosity of its founders and contributors, none of whom have been directly or indirectly remunerated for their time and effort, or the large volume of copyrighted materials posted on the website.
Unlike many organisations in the defence sector, including many government entities, Air Power Australia does not and will not trade away the truth in exchange for funding.
Maintaining and growing the website, performing research material collection and analysis, and conducting policy reform activities such as the production of submissions to legislators, are all activities which require time and effort by highly experienced and expert contributors.
Donating funding makes such activities significantly easier to perform, as it reduces the very large opportunity costs to Air Power Australia's founders and many contributors.
Carlo Kopp, Editor-in-Chief, Website Designer, Webmaster, Co-Founder
quote:Op zondag 7 april 2013 17:06 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Dit is zo'n beetje de meest zwakke aanval die ik ooit ben tegengekomen op een bron. Kijk, bij die Rob de Wijk, die onder de vlag van het duur klinkende HCSS zijn oordeel geeft, kun je verwijzen naar het ondubbelzinnige gegeven dat dat 'instituut' voorheen werkte als 'business unit 2' van TNO. Dat die toko in eerste instantie ging samenwerken met Clingendael, maar vanaf 2008 onafhankelijk van Clingendael verder is gegaan, met TNO als 'hoofdaandeelhouder'. En dat TNO de grootste 'onderzoeksinstituut' is in Nederland dat werkt voor de wapenindustrie:
Defensiebedrijven in Nederland
In Nederland zijn er zo'n 250 bedrijven actief op het gebied van de productie en export van wapens of wapenonderdelen. In 1998 werd er door de overheid voor minstens 160 miljoen euro aan subsidie besteed aan deze industrie, die werk verschaft aan ongeveer 12.000 mensen. TNO is het bekendste en grootste onderzoeksinstituut dat zich met wapens bezighoudt. Verder zijn onder andere het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en Stork betrokken bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. (Wiki)
Dat laat niets aan duidelijkheid te wensen over, lijkt mij.
Maar jouw vage complotverhaal? En dat geldt zeker ook voor Aviation Week en Wired, de andere bronnen die ik aanhaalde?
Nu lul je er vooralsnog omheen.quote:Op zondag 7 april 2013 17:06 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Dit is zo'n beetje de meest zwakke aanval die ik ooit ben tegengekomen op een bron. Kijk, bij die Rob de Wijk, die onder de vlag van het duur klinkende HCSS zijn oordeel geeft, kun je verwijzen naar het ondubbelzinnige gegeven dat dat 'instituut' voorheen werkte als 'business unit 2' van TNO. Dat die toko in eerste instantie ging samenwerken met Clingendael, maar vanaf 2008 onafhankelijk van Clingendael verder is gegaan, met TNO als 'hoofdaandeelhouder'. En dat TNO de grootste 'onderzoeksinstituut' is in Nederland dat werkt voor de wapenindustrie:
Defensiebedrijven in Nederland
In Nederland zijn er zo'n 250 bedrijven actief op het gebied van de productie en export van wapens of wapenonderdelen. In 1998 werd er door de overheid voor minstens 160 miljoen euro aan subsidie besteed aan deze industrie, die werk verschaft aan ongeveer 12.000 mensen. TNO is het bekendste en grootste onderzoeksinstituut dat zich met wapens bezighoudt. Verder zijn onder andere het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en Stork betrokken bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. (Wiki)
Dat laat niets aan duidelijkheid te wensen over, lijkt mij.
Maar jouw vage complotverhaal? En dat geldt zeker ook voor Aviation Week en Wired, de andere bronnen die ik aanhaalde?
Dat is een artikel uit 2009, Amerika gaat de F22 niet verkopen voorlopig. Ze zullen een beetje hun eigen F35 project ondermijnen, ze zijn nog niet helemaal gek daar.quote:Op zondag 7 april 2013 15:24 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Dat is nog maar de vraag.
Maar los daarvan, is mijn argument dat die JSF louter ballast is. Een bad-eend in de woestijn. Optisch bedrog, en daarmee een wezenlijk gevaar voor onze veiligheid. Niets is zo riskant, als schijnveiligheid!
Als de capaciteiten van de JSF geheim gehouden worden lijkt me dat eerder een nadeel dan een voordeel. Dan valt iedere grond om het toestel te beoordelen weg en vertrouwen op de politici die die informatie wel mogen inzien doe ik liever niet, gezien de kritieken op de aanschaftrajecten van Canada en Australie. Als de JSF functionaliteit heeft die niet geopenbaard mag worden moet je toch op de een of andere manier kunnen communiceren wat de meerwaarde van die functionaliteit is. Er is teveel publiek geld mee gemoeid om het compleet ondoorzichtig te houden.quote:Op zondag 7 april 2013 18:22 schreef Isee het volgende:
[..]
En nogmaals je hebt geen clou waarover je praat je komt aan met non argumenten en negeert de argumenten van de rest hier. Jij hebt geen idee van de capabilities van de F35 puur omdat die informatie niet openbaar is. En gezien je voorgaande cul ga ik er niet vanuit dat je betrokking bent bij het project vervanging F16 of dat je hoog zit binnen lockheedmartin.
Nou, niet om het een of ander, maar volgens mij laat je je nu wel héél erg in je kaart kijken! Eenieder die jouw geliefde JSF niet omhelst als een Godsgeschenk, is kennelijk niet gekwalificeerd? En je bent helemaal de pineut als je iets gunstigs zegt over Russische of Chinese 'opponenten'? Sorry, maar dat bevestigt het beeld dat ik had. Door de bronnen te diskwalificeren met vage verdachtmakingen, probeer je te ontsnappen aan de noodzaak de inhoud van wat er op die website staat serieus te nemen. Dat gaat natuurlijk niet werken.quote:
Lees DIT ARTIKEL nog eens aandachtig door. En liefst ook de andere artikelen waar ik eerder naar linkte. Dat 'simplisme' leidt ertoe, dat die F35 voor Nederland totaal ongeschikt is. Zet dat ding in Polen, of Tsjechië neer, en je hebt nog iets van een verhaal. Ook DAN zou ik die JSF niet kiezen, maar KUN je er nog wat mee. En toen de Sovjet-Unie nog bestond, en we met onze grondtroepen tegen de 'Fulda-gap' aan lagen te kijken, kon je met die F-16 ook nog wat. Maar nu die 'Fulda-gap' een tering-eind naar het oosten is opgeschoven, is zo'n jachtbommenwerper in Nederland een badeendje in de woestijn. Een vlag op een modderschuit. Schijnveiligheid. En ik zou geen enkele militair in de wereld uit hoeven leggen hoe dodelijk dat is, als de pleuris uitbreekt!quote:Op zondag 7 april 2013 18:39 schreef Pumatje het volgende:
Duizend bommen,De amerikaanse senaat heeft de F-22 verboden voor export.ie
Wat ik niet begrijp is dat na de F-22 de F-35 zo'n uitdaging vormt, die toestellen hebben zo enorm veel gelijkenissen met elkaar dat het mij een kwestie lijkt van een versimpeling van de F-22.
Dit is het enige relevante uit je hele bijdrage. Ze moeten die F35 kwijt aan sukkels zoals jij, dus wachten ze even tot je dat contract hebt getekend voor die badeendjes, waarna ze Israël, Saoedi Arabië en elk ander land dat zijn defensie wél serieus nemen probleemloos die F22 verkopen.quote:Op zondag 7 april 2013 18:22 schreef Isee het volgende:
Dat is een artikel uit 2009, Amerika gaat de F22 niet verkopen voorlopig. Ze zullen een beetje hun eigen F35 project ondermijnen, ze zijn nog niet helemaal gek daar.
De F-22 is nog steeds een uitdaging voor Amerika.quote:Op zondag 7 april 2013 18:39 schreef Pumatje het volgende:
Duizend bommen,De amerikaanse senaat heeft de F-22 verboden voor export.ie
Wat ik niet begrijp is dat na de F-22 de F-35 zo'n uitdaging vormt, die toestellen hebben zo enorm veel gelijkenissen met elkaar dat het mij een kwestie lijkt van een versimpeling van de F-22.
Dat was een onaangename verrassing, toen 'onze jongens' leuk gingen oefenen tegen dat inferieure spul uit Oost-Duitsland. Vlieg je achter zo'n cubaanse sigaar, denkend dat je 'm bijna hebt, schiet hij JOU uit de lucht. WTF!quote:Op zondag 7 april 2013 20:46 schreef Gruj0 het volgende:
Welk fifth-gen vliegtuig heeft er nu geen helmet mounted sight??Dat had de eerste serie pre-productie en productie MiG's-29 al, waarmee dit wereldwijd werd geïntroduceerd.
![]()
Blijf vooral schreeuwen over de F-22.quote:Op zondag 7 april 2013 20:41 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Dit is het enige relevante uit je hele bijdrage. Ze moeten die F35 kwijt aan sukkels zoals jij, dus wachten ze even tot je dat contract hebt getekend voor die badeendjes, waarna ze Israël, Saoedi Arabië en elk ander land dat zijn defensie wél serieus nemen probleemloos die F22 verkopen.
We zien wel hoe het de F-35 zal vergaan in militaire operaties tegen wat sterkere vijanden.quote:Op zondag 7 april 2013 21:03 schreef TechnoThijs het volgende:
[..]
Blijf vooral schreeuwen over de F-22.
Een verzoek van Japan om de F-22 te kopen is door de US afgewezen. En daarnaast, de productielijn voor de F-22 is al anderhalf jaar dicht...
En er zijn nog 100 andere argumenten waarom een F-22 kopen compleet belachelijk zou zijn.
Neem mij niet kwalijk, maar volgens mij schreeuw ik niet. Ik zeg ook niet dat Nederland die F-22 moet kopen. Maar dan liever NIKS. Of doe maar een vloot Cessna-172's, dan weet je tenminste dat je louter een kermisattractie bent. Dat ben je met die JSF ook, maar zonder dat de politieke, of militaire leiding het door heeft. En dat is rete-gevaarlijk!quote:
Die F22 productielijn werd gesloten, omdat die vliegtuigen zo fokking, Godsgruwelijk duur werden per stuk. Maar inmiddels is die J35 voor de Amerikanen al bijna even duur. En moeten er nog wat stevige hobbels gladgestreken worden, wil dat ding in de buurt komen van de oorspronkelijke spec. Waarmee dat ding voor Nederland nog steeds een waste of money zou zijn, dus.quote:Op zondag 7 april 2013 21:21 schreef sp3c het volgende:
nee dat zou niet zomaar kunnen
de F22 productielijn is gesloten, komen geen toestellen meer bij en als de Amerikanen moeten kiezen tussen toestellen voor Nederland en toestellen voor de VS dan kiezen ze echt niet voor Nederland
Dan heb jij andere informatie dan ik.quote:Op zondag 7 april 2013 21:11 schreef Gruj0 het volgende:
[..]
De productie staat stil, maar is niet dood.
Waar hoor jij mij zeggen dat de F-22 een optie is voor NL?quote:Op zondag 7 april 2013 21:50 schreef TechnoThijs het volgende:
[..]
Dan heb jij andere informatie dan ik.
Zover ik weet is de final assembly line in Marietta bijna twee jaar dismantled en zijn alle tools verpakt in kratten en ergens midden in de woestijn opgeslagen en worden er in die fabriek momenteel centre fuselages van de F-35 geproduceerd. Bijna al het personeel van het F-22 project (op sustainment na) werken nu aan de F-35.
Dus hou alsjeblieft op over de F-22 en helemaal als optie voor Nederland.
Ik probeer helemaal nergens aan te ontsnappen.quote:Op zondag 7 april 2013 20:13 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Nou, niet om het een of ander, maar volgens mij laat je je nu wel héél erg in je kaart kijken! Eenieder die jouw geliefde JSF niet omhelst als een Godsgeschenk, is kennelijk niet gekwalificeerd? En je bent helemaal de pineut als je iets gunstigs zegt over Russische of Chinese 'opponenten'? Sorry, maar dat bevestigt het beeld dat ik had. Door de bronnen te diskwalificeren met vage verdachtmakingen, probeer je te ontsnappen aan de noodzaak de inhoud van wat er op die website staat serieus te nemen. Dat gaat natuurlijk niet werken.
Zeg weet je wat jij kan, stik er lekker in en blijf geloven in je wereldtheorieen.quote:Op zondag 7 april 2013 20:41 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Dit is het enige relevante uit je hele bijdrage. Ze moeten die F35 kwijt aan sukkels zoals jij, dus wachten ze even tot je dat contract hebt getekend voor die badeendjes, waarna ze Israël, Saoedi Arabië en elk ander land dat zijn defensie wél serieus nemen probleemloos die F22 verkopen.
Waarom zou de JSF van tafel moeten?quote:Op woensdag 10 april 2013 02:39 schreef remlof het volgende:
Heel goed te horen bij monde van Halbe Zijlstra dat nu ook de VVD vindt dat we niet meer van onvoorwaardelijke steun van de VS uit kunnen gaan.
Daarmee kan de JSF van tafel, aangezien dat toestel alleen operabel is met volledige steun van de Amerikanen.
Nee ik roep niet maar wat. We zullen zien dat de belangen van de VS en EU uit elkaar zullen groeien. Zeker tijdens de leeftijdspanne van zo'n vliegtuig.quote:Op woensdag 10 april 2013 08:20 schreef Pumatje het volgende:
[..]
Waarom zou de JSF van tafel moeten?
Stel dat er gekozen wordt voor de F-15GE/F-18SH... kosten ook miljoenen. Daar ben je wel qua kennis op een genoeg ontwikkeld niveau om die deal te beoordelen?
Man je roept maar wat..
Het heeft dus niets met de F-35 op zichzelf te maken, of de kwaliteiten. Maar puur het Amerikaanse.quote:Op woensdag 10 april 2013 09:42 schreef remlof het volgende:
[..]
Nee ik roep niet maar wat. We zullen zien dat de belangen van de VS en EU uit elkaar zullen groeien. Zeker tijdens de leeftijdspanne van zo'n vliegtuig.
En dat is imho nog een reden om voor een Europees toestel te kiezen.
Op geen enkele wijze weerleg je hier de kritiek die APA heeft geuit. Daarbij zijn de rapporten van belangenbehartigers van de Nederlands/Amerikaanse defensie-industrie op geen stukken na zo inhoudelijk als die van APA. Die lobbyisten weten dat het Nederlandse politici in overgrote meerderheid slechts gaat om de vraag welke bromvlieg het beste is voor de Nederlandse werkgelegenheid, en dat ze overigens alleen maar uit de wind gehouden willen worden waar het vragen van nut en noodzaak betreft. Voorzover ik de rapporten van de organisaties die jij noemt ken, benoemen ze de vragen die ik hier opwerp niet eens! Uit alle macht proberen ze het de kant op te sturen van een keuze tussen drie, of vier zeepkisten. Zonder de vraag te stellen wat we met zo'n ding moeten.quote:Op maandag 8 april 2013 00:17 schreef SolDat het volgende:
De analyses van APA zijn ondeugdelijk. Dat was al jaren duidelijk, maar is recentelijk nog maar eens aangetoond toen het voor het Australische, op defensie georiënteerde, parlementair comité een redevoering hield over de zogenaamde inferioriteit van de F-35, op basis van specifieke gegevens, capaciteiten en eigenschappen die het (via foto's en giswerk) had 'berekend'. Door deze fictieve gegevens vervolgens in een vliegsimulator van een commercieel bedrijf te verwerken zou blijken dat de F-35 tegen de eveneens in ontwikkeling verkerende Su-35/PAK FA/J-X geheel kansloos zou zijn. Een redelijk knappe prestatie, daar de exacte vliegkarakteristieken en eigenschappen van deze toestellen niet (geheel) bekend zijn. (Voor de JSF testkisten gelden nog altijd ruime beperkingen in de 'flight envelope'.) Het is dan ook niet gek dat sommige deskundigen de lezing vrij snel hebben verlaten.
Hmmm. Zo'n vliegtuigspotter als Mat Herben, bedoel je? Nee hoor. Ik zwaaide altijd naar hem, als ik langs vloog.quote:Op maandag 8 april 2013 20:26 schreef Isee het volgende:
Je doet me denken aan vliegtuigspotters op een airshow die zaken van de kist beter denken te weten.
Ik ben inderdaad voor een EU-richtlijn dat al het nieuw aan te schaffen defensiematerieel van Europese makelij is. Dat zou meteen goed zijn voor onze economie.quote:Op woensdag 10 april 2013 10:09 schreef Pumatje het volgende:
[..]
Het heeft dus niets met de F-35 op zichzelf te maken, of de kwaliteiten. Maar puur het Amerikaanse.
Oh juist, en alle overige 60% van defensie materieel wat Amerikaans is? Ga je je daar ook zo voor vol in de strijd? Ik verwacht zometeen topics over de M1 schoenveter van jou, tenslotte amerikaans.
Ik zou voor de Franse gaan strijden, maar we wachten het kwaliteitsonderzoek wel af.
quote:(Reuters) - Italy's 5-Star Movement, led by comic Beppe Grillo, wants to scrap the country's planned purchase of 90 Lockheed Martin Corp F-35 fighter jets and use the savings to help boost the struggling economy, a lawmaker told Reuters on Tuesday.
Italy has been unable to seat a government since the February national election that left no single force with a working majority in parliament, but 5-Star wants to form parliamentary committees so laws can be made without one.
"We plan on presenting soon a motion in parliament to totally abandon the F-35 program," Alessandro Di Battista, a 5-Star deputy in the lower house, told Reuters.
Eliminating the purchase of the fighter jets would save Italy a total of an estimated 10 billion euros ($13 billion)but it would leave the Air Force and the country's new aircraft carrier with an outdated fighter fleet.
Even though support for the purchase of the fighter, built by Lockheed Martin Corp of the United States is dwindling, any decision to drop or curtail the procurement is not likely to be taken before a government is formed.
Die kritieken die APA uit doen er ook vrij weinig toe, daar deze gebaseerd wordt op foutieve gegevens in 'analyses' die vervolgens vooringenomen conclusies produceren. Dergelijke vorm van onderzoek is geen wetenschap, waarmee het ook direct duidelijk is waarom APA enkel op hun eigen website artikelen publiceert. Daarbij is het vrij kansloos om te stellen dat de stukken van APA inhoudelijk of kwalitatief veel beter zijn dan stukken van organisaties (Defensie t/m TU Delft) die nu al jarenlang onderzoekers en studenten in de VS hebben rondlopen die zich dagelijks met het JSF programma bezighouden.quote:Op woensdag 10 april 2013 11:26 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Op geen enkele wijze weerleg je hier de kritiek die APA heeft geuit. Daarbij zijn de rapporten van belangenbehartigers van de Nederlands/Amerikaanse defensie-industrie op geen stukken na zo inhoudelijk als die van APA. Die lobbyisten weten dat het Nederlandse politici in overgrote meerderheid slechts gaat om de vraag welke bromvlieg het beste is voor de Nederlandse werkgelegenheid, en dat ze overigens alleen maar uit de wind gehouden willen worden waar het vragen van nut en noodzaak betreft. Voorzover ik de rapporten van de organisaties die jij noemt ken, benoemen ze de vragen die ik hier opwerp niet eens! Uit alle macht proberen ze het de kant op te sturen van een keuze tussen drie, of vier zeepkisten. Zonder de vraag te stellen wat we met zo'n ding moeten.
Ik stel helemaal niet dat de flight envelope voor de F-35A/B/C in werkelijkheid ruimer is. Ik stel dat de uiteindelijke flight envelope waarbinnen deze kisten zullen kunnen en mogen vliegen nog helemaal niet bekend is. Datzelfde geldt voor Russische en Chinese testtoestellen, waarbij het knap is dat APA al weet te vermelden wat de uiteindelijke vliegeigenschappen en elektronische capaciteiten van deze kisten precies zijn. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de gebruikte gegevens van de Su-35S' in de RepSim simulatie; met volle belasting (peut en wapens) zou deze volgens APA op een hoogte (45k ft) kunnen vliegen die zelfs volgens Sukhoi alleen met een schone kist te behalen zijn. En dergelijke voorbeelden zijn ruimschoots op het almachtige internet te vinden, mits je goed zoekt.quote:Ook de vraag wat voor tegenstand die badeendjes tegen gaan komen, als de pleuris uitbreekt, verdwijnt uit beeld op die manier. Ik ken geen enkele organisatie die APA gewezen heeft op fouten in haar gebruikte documentatie, om daar vervolgens de accurate gegevens tegenover te zetten. En dat doe jij ook niet. Je verschuilt je achter ongeloofwaardige beweringen dat de 'flight-envelope' in de praktijk een stuk ruimer zal zijn dan hij nu wordt gepresenteerd. Terwijl iedereen die ooit iets te maken heeft gehad met de acquisitie van een nieuw vliegtuig, wéét dat het altijd eerder minder wordt, dan meer. En dat dat ook bij de JSF het geval is, heeft zelfs de media gehaald. Daarbij wordt het met de jaren alleen maar slechter. Vliegtuigen gaan meer verbruiken naarmate ze ouder worden. Niet minder.
Bij defensie hardware staat niet de economie centraal, maar de effectiviteit.quote:Op woensdag 10 april 2013 11:40 schreef remlof het volgende:
[..]
Ik ben inderdaad voor een EU-richtlijn dat al het nieuw aan te schaffen defensiematerieel van Europese makelij is. Dat zou meteen goed zijn voor onze economie.
quote:Op woensdag 10 april 2013 16:49 schreef Pumatje het volgende:
[..]
Bij defensie hardware staat niet de economie centraal, maar de effectiviteit.
Als we onze spullen nou in China aankopen zou ik je standpunt begrijpen. Maar we kopen dit bij een onderneming die bereid is praktisch halve toestellen bij ons zelf te laten bouwen in onze fabrieken, dat noem ik niet bepaald een karig voorstel voor onze ( en dus ook Europese ) economie.Dat uit een land wat niet zo lang geleden een gigantische bijdrage heeft geleverd om dit gehele continent te bevrijden. Presenteer je verhaal niet alsof je het voor de Nederlandse Europese economie doet, want het verschil van 60 gemiste toestellen gaat van zo goed als geen betekenis zijn.
De enige reden van jou JSF gebash, is dat het JSF gebash is. HetdingisAmerikaans, Teduurvolgensalleswatikselectiefhebgelezen,Stealthisnietbelangrijkvolgensdekijk! argumenten zijn fantastisch op de FP. Maar hier is dat belachelijk en doet geen recht aan een objectief oordeel.
Gelukkig kan ik de 30 net niet aantikken en nog naïef zijn, dat is wel tof van je.. Maargoed. Je Wo2 vergelijking slaat kant noch wal. Het optelsommetje werkt in een conflict niet. En ja, zonder het westen was het de Soviet unie nooit gelukt de Duitsers te verslaan. Ook omgekeerd. Volgens mij schoot Stalin churchill nog net niet neer, toen Churchill bij zijn bezoeken aan Stalin elke keer het openen van een tweede front moest uitstellen.quote:Op woensdag 10 april 2013 17:26 schreef trigt013 het volgende:
[..]Zo jong en zo naïef
Nazi Duitsland 4 miljoen troepen
Geallieerden zonder rusland 4 miljoen troepen
Rode Leger 10 miljoen troepen
Alsof het Rode Leger Amerika nodig had om de tweede wereldoorlog te winnen.
Een van de sterkste posts van je.quote:Op woensdag 10 april 2013 17:19 schreef remlof het volgende:
Nee het is dat ik kennelijk iets verder vooruit kan denken dan jij.
Oh god.....getallen maken het conflict vent. De russen stond aan de duitse grens toen churchill op het strand lag te zonnen. Ja hij heeft het even moeilijk gehad maar toen D-day begon waren de russen al aan het winnen, daarom moest D-day doorgaan anders kon kapitalisme geen plek krijgen in Europa en vooral de Atoombom geen deel zijn van het Amerikaanse Oorlogsapparaat. Of denk jij ook nog steeds dat Marshall Plan liefdadigheid aan europa was? Het was gewoon smeergeld net zoals verplichte oprichting van de Europese Unie afgedwongen door Amerika naar Amerikaans voorbeeld. Of NATO met alleen Amerikaanse commandanten (Lekkere democratie).quote:Op woensdag 10 april 2013 18:45 schreef Pumatje het volgende:
[..]
Gelukkig kan ik de 30 net niet aantikken en nog naïef zijn, dat is wel tof van je.. Maargoed. Je Wo2 vergelijking slaat kant noch wal. Het optelsommetje werkt in een conflict niet. En ja, zonder het westen was het de Soviet unie nooit gelukt de Duitsers te verslaan. Ook omgekeerd. Volgens mij schoot Stalin churchill nog net niet neer, toen Churchill bij zijn bezoeken aan Stalin elke keer het openen van een tweede front moest uitstellen.
Je had dus liever in een communistische staat gewoond nu? De hoge standaard van leven in het voormalig oosten was inderdaad iets om heel erg jaloers op te zijn.quote:Op woensdag 10 april 2013 18:51 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Oh god.....getallen maken het conflict vent. De russen stond aan de duitse grens toen churchill op het strand lag te zonnen. Ja hij heeft het even moeilijk gehad maar toen D-day begon waren de russen al aan het winnen, daarom moest D-day doorgaan anders kon kapitalisme geen plek krijgen in Europa en vooral de Atoombom geen deel zijn van het Amerikaanse Oorlogsapparaat. Of denk jij ook nog steeds dat Marshall Plan liefdadigheid aan europa was? Het was gewoon smeergeld net zoals verplichte oprichting van de Europese Unie afgedwongen door Amerika naar Amerikaans voorbeeld. Of NATO met alleen Amerikaanse commandanten (Lekkere democratie).
De russen zijn onder andere zover gekomen doordat de Geallieerden het zo goed deden in de pacific en de gehele verovering van Noord-Afrika. Dat was een alternatief voor het niet openen van een 2e front in het westen door de geallieerden ( d-day). Stalin vroeg,smeekte en vervolgens eiste een 2e front in 1942. Dit werd Operation Torch. Lees eens wat meer boeken, en kijk bovenal vooral docu's van de BBC en de Duitse archieven.quote:Op woensdag 10 april 2013 18:51 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Oh god.....getallen maken het conflict vent. De russen stond aan de duitse grens toen churchill op het strand lag te zonnen. Ja hij heeft het even moeilijk gehad maar toen D-day begon waren de russen al aan het winnen, daarom moest D-day doorgaan anders kon kapitalisme geen plek krijgen in Europa en vooral de Atoombom geen deel zijn van het Amerikaanse Oorlogsapparaat. Of denk jij ook nog steeds dat Marshall Plan liefdadigheid aan europa was? Het was gewoon smeergeld net zoals verplichte oprichting van de Europese Unie afgedwongen door Amerika naar Amerikaans voorbeeld. Of NATO met alleen Amerikaanse commandanten (Lekkere democratie).
Dat begrijp ik. Zeg tegen een Christen dat er een gerede kans is dat God niet bestaat, en hij haalt zijn schouders op. Dat hele verhaal van die Australische vice-Admiraal is werkelijk onthutsend zwak, en irrelevant voor de Nederlandse situatie. Hij focust op 'budget-contraints', en dat is exact wat ik ook al schreef over de Nederlandse politici. Ze hebben een budget, en daar moet 'HET' binnen blijven. Wat dat 'HET' is? Geen idee. Mag ook niemand weten, want dan zouden 'de Russen' het ook weten. We kopen een badeendje. Maar we moeten de Admiraal maar op zijn trouwe blauwe ogen geloven dat het. uiteindelijk, misschien, waarschijnlijk, als alles meezit, wel een badeend zou kunnen worden. Voor wat betreft Nederland staat dat ding dan nog steeds in de woestijn. Want het bereiken van het front is er niet bij, voor badeend. Die vermoedelijk toch badeendje zal blijken, gelet op de recente berichten in de media, die vrij kwamen nadat de Admiraal zijn inhoudsloze, op 'authority-bias' leunende stukje schreef, waarin hij zorgvuldig vermijdt in te gaan op de inhoud van de bezwaren die APA aanvoert.quote:Op woensdag 10 april 2013 16:22 schreef SolDat het volgende:
Die kritieken die APA uit doen er ook vrij weinig toe.
Want de Europese alternatieven zijn inderdaad in staat om voor een betere economische compensatieregeling (in de vorm van luchtvaarttechnische arbeidsplaatsen) te zorgen..quote:Op woensdag 10 april 2013 11:40 schreef remlof het volgende:
[..]
Ik ben inderdaad voor een EU-richtlijn dat al het nieuw aan te schaffen defensiematerieel van Europese makelij is. Dat zou meteen goed zijn voor onze economie.
Is er wel een echte strakke budget-constraint? In dat geval zouden we niet elke drie maanden in de krant lezen dat het ding weer duurder uitvalt.quote:Op woensdag 10 april 2013 19:19 schreef Duizend-Bommen het volgende:
[..]
Dat begrijp ik. Zeg tegen een Christen dat er een gerede kans is dat God niet bestaat, en hij haalt zijn schouders op. Dat hele verhaal van die Australische vice-Admiraal is werkelijk onthutsend zwak, en irrelevant voor de Nederlandse situatie. Hij focust op 'budget-contraints', en dat is exact wat ik ook al schreef over de Nederlandse politici. Ze hebben een budget, en daar moet 'HET' binnen blijven. Wat dat 'HET' is? Geen idee. Mag ook niemand weten, want dan zouden 'de Russen' het ook weten. We kopen een badeendje. Maar we moeten de Admiraal maar op zijn trouwe blauwe ogen geloven dat het. uiteindelijk, misschien, waarschijnlijk, als alles meezit, wel een badeend zou kunnen worden. Voor wat betreft Nederland staat dat ding dan nog steeds in de woestijn. Want het bereiken van het front is er niet bij, voor badeend. Die vermoedelijk toch badeendje zal blijken, gelet op de recente berichten in de media, die vrij kwamen nadat de Admiraal zijn inhoudsloze, op 'authority-bias' leunende stukje schreef, waarin hij zorgvuldig vermijdt in te gaan op de inhoud van de bezwaren die APA aanvoert.
Ja: Amper banen door JSF.quote:Op woensdag 10 april 2013 20:25 schreef SolDat het volgende:
[..]
Want de Europese alternatieven zijn inderdaad in staat om voor een betere economische compensatieregeling (in de vorm van luchtvaarttechnische arbeidsplaatsen) te zorgen..
Zoals ik al schreef, met een link naar een relevant artikel in Wired, ontliep de kostprijs van die JSF de prijs van de tweemotorige, veel capabelere F-22 al nauwelijks meer. En dat was voor de recente golf kostprijsverhogingen, waardoor zelfs het Pentagon al vreest dat het allemaal niet gaat lukken.quote:Op woensdag 10 april 2013 20:32 schreef CafeRoker het volgende:
Is er wel een echte strakke budget-constraint? In dat geval zouden we niet elke drie maanden in de krant lezen dat het ding weer duurder uitvalt.
Dus wat doet de economische factor die volgens jou zo zwaar weegt er dan toe?quote:Op woensdag 10 april 2013 21:36 schreef remlof het volgende:
Dat je minder gecompenseerd krijgt als je minder uitgeeft lijkt me evident.
Het investeringsbedrag zal in elk scenario volledig worden uitgegeven, dus van minder uitgeven is eigenlijk geen sprake. Daarbij levert een tot 100% gelimiteerde compensatieregeling van Eurofighter GmbH/SAAB/Dassault altijd minder op dan de regeling die binnen het JSF-programma is afgesproken.quote:Op woensdag 10 april 2013 21:36 schreef remlof het volgende:
Dat je minder gecompenseerd krijgt als je minder uitgeeft lijkt me evident.
Tsjonge, staat dit even haaks op het linkse gedachtegoed.quote:Op woensdag 10 april 2013 23:28 schreef remlof het volgende:
Jullie snappen echt niet dat het, zeker in deze tijden, beter is om minder uit te geven?
Want juist dan geef je de economie meer ruimte.
Vertel dat de VVDquote:Op woensdag 10 april 2013 23:45 schreef eriksd het volgende:
[..]
Tsjonge, staat dit even haaks op het linkse gedachtegoed.
Naar mijn weten is het Keynes - Hayek debat nog altijd gaande.quote:Op woensdag 10 april 2013 23:28 schreef remlof het volgende:
Jullie snappen echt niet dat het, zeker in deze tijden, beter is om minder uit te geven?
Want juist dan geef je de economie meer ruimte.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |