Dat was vooral wensdenken. Inmiddels weten we iets beter hoe technologie zich ontwikkelt en kunnen daardoor nu betere voorspellingen doen. We weten nu inmiddels wat de kracht is van Moore's Law. Moore had de wetmatigheid ontdekt ten tijde van de eerste ruimtevluchten, maar had zelf nog geen benul van hoe vast deze door hem ontdekte wetmatigheid was:quote:Op woensdag 3 april 2013 10:52 schreef ACT-F het volgende:
Toen de eerste mens op de maan landde dacht iedereen dat we in het jaar 2000 met vliegende auto's naar ons werk zouden gaan à la The Jetsons. Ondertussen weten we beter
Het weer is vandaag de dag nog steeds onvoorspelbaar. De weersverwachtingen zijn verbeterd. Een goede weerman spreekt daarom van een weersverwachting in plaats van weersvoorspelling. Maar dat terzijde.quote:Op woensdag 3 april 2013 13:21 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Vergelijk het ook met het voorspellen van het weer. In de tijd van de maanlandingen waren we niet zo goed in het voorspellen van het weer. Nu zijn we daar veel beter in? Waarom? Omdat we het fenomeen nu beter begrijpen. We hebben er ervaring mee opgedaan.
Welvaart wordt teruggebracht tot economie, en economie wordt teruggebracht tot GDP. Over het verschil tussen welvaart en economie kun je discussieren, economie voorstellen als GDP slaat nergens op en is eigenlijk propagandistisch.quote:Op dinsdag 2 april 2013 22:02 schreef Tocadisco het volgende:
[..]
In die grafieken wordt ook weer welvaart gepresenteerd als vooruitgang, maar er is geen één op één verband tussen die twee. Meer welvaart betekent niet per sé meer welzijn (wat toch een stuk eerder vooruitgang is).
Hij zit middenin Silicon Valley waar de nieuwste ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van bijv. zonne-energie. We kunnen nu bijv. al zonnecellen uitprinten met een inktjet-printer. Ik moet het ook eerst nog zien natuurlijk dat we 2 euro per jaar gaan betalen, maar de zon schijnt altijd en is gratis en je hoeft er geen gigantische infrastructuur voor aan te leggen.quote:Op woensdag 3 april 2013 13:32 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Het weer is vandaag de dag nog steeds onvoorspelbaar. De weersverwachtingen zijn verbeterd. Een goede weerman spreekt daarom van een weersverwachting in plaats van weersvoorspelling. Maar dat terzijde.
Hoe dan ook, het blijft koffiedik kijken. Maar ik durf met een gerust hart te zeggen dat een energierekening van ¤2 euro per jaar lariekoek is. Zelfs al zouden we een compacte kernfusiereactor uitvinden, dan nog haal je die prijzen niet i.v.m. delfstoffen, arbeid, patenten, winstmarges, belastingen, etc. Vandaar mijn metafoor van de vliegende auto's. Technologie heeft oneindige mogelijkheden, maar die Diamandis is te sterk aan het romantiseren wat er in korte tijd mogelijk zou zijn.
Omdat hij wat nuchterder isquote:Op woensdag 3 april 2013 13:55 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Dus waarom moet ik naar jou luisteren en niet naar hem?
Je moet je ook realiseren dat california op de hoogte van marrokko ligt en hierdoor ze ongeveer 2* zo veel zonneinstraling hebben als gemiddeld in europa. Hierdoor is zijn denkbeeld over zonneenergie denk ik iets te positief.quote:Op woensdag 3 april 2013 13:55 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Dus waarom moet ik naar jou luisteren en niet naar hem?
belasten, wat ze al doen, hihahoquote:Op dinsdag 2 april 2013 07:43 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Wat wil een overheid precies doen aan een aardwarmteputje of een paar zonnecelletjes op je eigen terrein?
Dat ligt natuurlijk niet aan aardwarmte, maar aan een verkeerd geplaatste boring of meer in het bijzonder slechte ondiepe seismiek. Dat kan met alle boringen plaatsvinden; olie/gas, tunnelboringen (Haagse tramtunnel, iemand?quote:Op woensdag 3 april 2013 15:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Aardwarmte is ook niet risicovrij, er is hier in D een dorp waar men ook met aardwarmte bezig ging. Men boorde een gat waarbij verschillende aardlagen werden doorbroken. Een (als ik me goed herinner) gipshoudende laag werd daardoor door grondwater geïnfecteerd waardoor er een reactie optreed die het volume doet toenemen, de bodem komt omhoog. Hele dorp zit vol scheuren en sommige huizen moeten al worden afgebroken.
Link
http://www.spiegel.de/wis(...)reisst-a-589944.html
Ja zo lust ik er nog tien, fuckyoushima lag dan zeker ook niet aan kernenergie maar aan een tsunamiquote:Op woensdag 3 april 2013 17:04 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Dat ligt natuurlijk niet aan aardwarmte, maar aan een verkeerd geplaatste boring of meer in het bijzonder slechte ondiepe seismiek. Dat kan met alle boringen plaatsvinden; olie/gas, tunnelboringen (Haagse tramtunnel, iemand?), aardwarmte, grondwater...
Slechte vergelijking; een boring is geen natuurverschijnsel. Fouten in het boorproces (of de identificatie ervoorafgaand) zijn te voorkomen/beperken. Dat kan je de energie zelf niet aanrekenen!quote:Op woensdag 3 april 2013 19:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja zo lust ik er nog tien, fuckyoushima lag dan zeker ook niet aan kernenergie maar aan een tsunami
Dat met die leeftijdsverwaching van vroeger is volslagen fout. Toen werd men net zo oud en waarschijnlijk ouder. Maar de kindersterfte was hoger. Maar als je eenmaal de 5 jaar gepaseerd was kon je net zo goed 90 worden.quote:Op dinsdag 2 april 2013 18:26 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Hier even twee grafieken uit dat filmpje waaruit duideljk blijkt dat alle landen erop vooruit zijn gegaan in de afgelopen 200 jaar:
afbeelding
afbeelding
Je steekt liever je tengels in hun portemonnee?quote:Op dinsdag 2 april 2013 06:09 schreef Uitkeringstrekker het volgende:
[..]
betekent juist dat ik geen aandacht zoek en niet tot alles in staat ben om geld te verdienen over de rug van mensen heen door de boel op te lichten.
Als dat toch eens waar zou kunnen zijn....quote:Op dinsdag 2 april 2013 09:50 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat zouden ze wel willen ja, maar de gein is dat ze het niet meer kunnen. Schaalvergroting hoort bij een stand van de techniek die achterhaald raakt. Mensen kunnen steeds makkelijker zelf energie winnen, en zich steeds makkelijker organiseren om dat in kleine of grotere kring te verdelen. Dan heeft de overheid slechts de keuze om tegen de bierkaai te vechten of om het netwerk open te stellen voor efficiente verdeling van de restjes energie ten bate van ieders productiviteit. Power to the people.
Ze verbieden het gewoon. In Duitsland roepen grote energiebedrijven om het hardst dat een continue stroomvoorziening in gevaar komt met al groene investeringen.quote:Op donderdag 4 april 2013 09:19 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Als dat toch eens waar zou kunnen zijn....
Inhoudelijk heeft hij wel een puntquote:Op donderdag 4 april 2013 09:40 schreef Pietverdriet het volgende:
Ah, Lambiekje is weer eens ontsnapt uit BNW
Dat we in NL geen veilig drinkwater hebben?quote:Op donderdag 4 april 2013 09:42 schreef anonymoussie het volgende:
[..]
Inhoudelijk heeft hij wel een punt
En dat mensen in 1800 allemaal 90 werden.quote:Op donderdag 4 april 2013 09:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat we in NL geen veilig drinkwater hebben?
LOL
Uhm nee.quote:Op donderdag 4 april 2013 09:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat we in NL geen veilig drinkwater hebben?
LOL
Aluhoedje opzetquote:Op donderdag 4 april 2013 09:46 schreef anonymoussie het volgende:
[..]
Uhm nee.
Oneerlijke voedseldistributie. Hoge heren die bepaalde faciliteiten privatiseren.
Waarom zou dat over 40 jaar anders zijn. Was vroeger ook zo alleen dan in andere vormen.
Ach ja, hebzucht is iets van alle tijden.quote:Op donderdag 4 april 2013 09:46 schreef DS4 het volgende:
Nieuwe technologie zal een nieuwe economische boost geven. En dat zal bezien vanuit onze situatie nu best als overvloed gezien kunnen worden... we zullen echter de eisen bijstellen en je zal zien dat iemand die straks leeft als een koning nu zichzelf toch weer arm durft te noemen (net zo goed als dat armen in NL het ook veel beter hebben dan de middenklasse in NL 100 jaar geleden).
Je zou dus ook kunnen denken dat vooruitgang zinloos is want alles is relatief...
Daar geloof ik zelf dan weer niet in. We hebben het beter dan ooit en we zullen het in de toekomst nog beter krijgen. Niet alleen wij, iedereen. Dat velen dat niet waarderen en van azijnpissen een hobby maken nemen we dan maar op de koop toe.
(overigens leuke grafiekjes... mooie onderbouwing van wat ik hier al jaren verkondig: zero-sum is onzin, want zelfs Tsjaad (armste land ter wereld) doet het beter dan enkele honderden jaren geleden het gemiddelde land het deed)
Het is niet eens per sé hebzucht. Het is ook referentie. Als je in NL woont vind je het al aardig weer als het zonnetje af en toe schijnt en het niet regent, ook al is het 14 graden. Er zijn ook veel landen waar ze dat winter noemen. Zo vinden wij meestal bergen erg mooi, waar buitenlanders het vlakke landschap van Nederland weer erg mooi vinden.quote:Op donderdag 4 april 2013 09:58 schreef anonymoussie het volgende:
Ach ja, hebzucht is iets van alle tijden.
Bestond vroeger, bestaat nu, en ik ben bang dat het over 40 of zelfs 80 jaar niet verdwenen zal zijn.
Wellicht moet jij je rode bril afzettenquote:
ja lach er maar om .. maar het is toch echt zo met nano-plastic, chemicalen, medicatie en ander rotzooi. Ons kraanwater is vuiler dan 15 jaar terug. Overigens scheelt het per regio.quote:Op donderdag 4 april 2013 09:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat we in NL geen veilig drinkwater hebben?
LOL
Maak je geen zorgen...quote:
als ik bij grafstenen kijk werd men ouder dan nu. Misschien omdat de gevaarlijkste leeftijdsgroep de veertigers zijn. Met je midlife toch nog gaan snowboarden basejumpen of andere idiote sporten.quote:Op donderdag 4 april 2013 09:46 schreef El_Matador het volgende:
[..]
En dat mensen in 1800 allemaal 90 werden.![]()
Loop es over een oude begraafplaats en kijk eens naar de geboorte- en sterftedata, Lambiekje. Of denk je dat die grafstenen ook allemaal door de Illuminati zijn gemanipuleerd?
Al die chemtrails van nu toch. Nu worden we maar 78.4...
Bron?quote:Op donderdag 4 april 2013 11:12 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
ja lach er maar om .. maar het is toch echt zo met nano-plastic, chemicalen, medicatie en ander rotzooi. Ons kraanwater is vuiler dan 15 jaar terug. Overigens scheelt het per regio.
http://www.kraanwater.nu/(...)n_in_kraanwater.aspx :quote:
Als je echter bedenkt dat er 200.000 soorten medicijnen zijn, kan het alsnog aardig oplopen als je 200.000 keer 10% van een dagdosis binnenkrijgt in je leven.quote:Volgens berekeningen is de hoeveelheid van een geneesmiddel dat je binnen kan krijgen via levenslang kraanwater consumeren met de gemeten concentratie, minder dan 10% van de voorgeschreven dagelijkse dosis voor een patiënt.
tsss niet eens de googlebrilquote:
quote:Op donderdag 4 april 2013 10:22 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het is niet eens per sé hebzucht. Het is ook referentie. Als je in NL woont vind je het al aardig weer als het zonnetje af en toe schijnt en het niet regent, ook al is het 14 graden. Er zijn ook veel landen waar ze dat winter noemen. Zo vinden wij meestal bergen erg mooi, waar buitenlanders het vlakke landschap van Nederland weer erg mooi vinden.
Zo stond ik ooit met wat vrienden bij een hoge waterval. Waarop de Noorse dame in het gezelschap een beetje verbaasd was dat men het bijzonder vond... "it's just water falling down".
Het nadeel van vooruitgang is dat het de lat steeds hoger legt. Met vooruitgang kun je ook meerdere kanten op. We zouden technologie in kunnen zetten om minder arbeid te hoeven verrichten. Dat doen we overigens ook, kijk maar naar huishoudens. Niet voor niets is de huisvrouw uit aan het sterven, met alle technologie is dat geen fulltime baan meer. En de gevraagde productie is daar niet echt gegroeid (ok, huizen zijn iets groter geworden, maar het is veel minder gegroeid dan de capaciteit van technologie + arbeid).
Bij bedrijven mikt men echter vooral op vergroting van output en zal de mens die er werkt wel hetzelfde moeten blijven leveren (al klopt dat ook niet helemaal, vroeger werkte mensen harder en meer uren en waren ze ook veel sneller versleten). Pas als bedrijven er voor gaan kiezen om de output ruwweg gelijk te houden, alsmede het aantal mensen in dienst gelijk te houden (dat is een theoretische mogelijkheid die we ons niet echt voor kunnen stellen), dan zal technologische vooruitgang inhouden dat het aantal uren dat je moet werken en de arbeid die je moet leveren steeds lager wordt.
Maar ja, dan werk je straks nog maar één dag... en dan? Het lijkt mij niet dat daar het welzijn van omhoog gaat, althans... echt niet bij iedereen. Veel mensen vinden het nl. wel leuk om te werken en halen daar voldoening uit.
En ja... als niet iedereen meedoet moet lekker weinig doen... dan krijg je weer die hele scheve verdeling, waardoor degenen die rustig aan doen zich (ook al hebben ze het heel goed) arm gaan voelen, want...
Alles is relatief.
Dus nee, het is hoe dan ook te gemakkelijk om het op hebzucht te gooien.
alle tijden zei ik alquote:Op donderdag 4 april 2013 10:22 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het is niet eens per sé hebzucht. Het is ook referentie. Als je in NL woont vind je het al aardig weer als het zonnetje af en toe schijnt en het niet regent, ook al is het 14 graden. Er zijn ook veel landen waar ze dat winter noemen. Zo vinden wij meestal bergen erg mooi, waar buitenlanders het vlakke landschap van Nederland weer erg mooi vinden.
Zo stond ik ooit met wat vrienden bij een hoge waterval. Waarop de Noorse dame in het gezelschap een beetje verbaasd was dat men het bijzonder vond... "it's just water falling down".
Het nadeel van vooruitgang is dat het de lat steeds hoger legt. Met vooruitgang kun je ook meerdere kanten op. We zouden technologie in kunnen zetten om minder arbeid te hoeven verrichten. Dat doen we overigens ook, kijk maar naar huishoudens. Niet voor niets is de huisvrouw uit aan het sterven, met alle technologie is dat geen fulltime baan meer. En de gevraagde productie is daar niet echt gegroeid (ok, huizen zijn iets groter geworden, maar het is veel minder gegroeid dan de capaciteit van technologie + arbeid).
Bij bedrijven mikt men echter vooral op vergroting van output en zal de mens die er werkt wel hetzelfde moeten blijven leveren (al klopt dat ook niet helemaal, vroeger werkte mensen harder en meer uren en waren ze ook veel sneller versleten). Pas als bedrijven er voor gaan kiezen om de output ruwweg gelijk te houden, alsmede het aantal mensen in dienst gelijk te houden (dat is een theoretische mogelijkheid die we ons niet echt voor kunnen stellen), dan zal technologische vooruitgang inhouden dat het aantal uren dat je moet werken en de arbeid die je moet leveren steeds lager wordt.
Maar ja, dan werk je straks nog maar één dag... en dan? Het lijkt mij niet dat daar het welzijn van omhoog gaat, althans... echt niet bij iedereen. Veel mensen vinden het nl. wel leuk om te werken en halen daar voldoening uit.
En ja... als niet iedereen meedoet moet lekker weinig doen... dan krijg je weer die hele scheve verdeling, waardoor degenen die rustig aan doen zich (ook al hebben ze het heel goed) arm gaan voelen, want...
Alles is relatief.
Dus nee, het is hoe dan ook te gemakkelijk om het op hebzucht te gooien.
Zonder hebzucht leefden we nog in grotten en sleepten we ons wijf aan de haren rond.quote:Op donderdag 4 april 2013 09:58 schreef anonymoussie het volgende:
[..]
Ach ja, hebzucht is iets van alle tijden.
Bestond vroeger, bestaat nu, en ik ben bang dat het over 40 of zelfs 80 jaar niet verdwenen zal zijn.
wellicht moet jij het eens opzettenquote:Op donderdag 4 april 2013 10:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wellicht moet jij je rode bril afzetten
Ik viel bijna van mijn stoel van het lachen hoe sommige mensen tekst interpreteren.quote:Op donderdag 4 april 2013 11:20 schreef RemcoDelft het volgende:
...
Als je echter bedenkt dat er 200.000 soorten medicijnen zijn, kan het alsnog aardig oplopen als je 200.000 keer 10% van een dagdosis binnenkrijgt in je leven.
dat hoeft helemaal niet. neem hoe internet voor het publiek beschikbaar is gekomen.quote:Op donderdag 4 april 2013 12:22 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Zonder hebzucht leefden we nog in grotten en sleepten we ons wijf aan de haren rond.
Klinkt leuk.quote:Op donderdag 4 april 2013 12:22 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Zonder hebzucht leefden we nog in grotten en sleepten we ons wijf aan de haren rond.
Zonder delen van kennis dus juist het tegenovergestelde van hebzucht zouden we niet eens aan het wonen in grotten toegekomen zijn.quote:Op donderdag 4 april 2013 12:22 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Zonder hebzucht leefden we nog in grotten en sleepten we ons wijf aan de haren rond.
En hoeveel van die medicijnen worden echt vaak genomen? Dan heb je het over tientallen. Nog afgezien van het feit dat bij zeer lage concentraties je er gewoon geen flikker van merkt.quote:Op donderdag 4 april 2013 11:20 schreef RemcoDelft het volgende:
Als je echter bedenkt dat er 200.000 soorten medicijnen zijn, kan het alsnog aardig oplopen als je 200.000 keer 10% van een dagdosis binnenkrijgt in je leven.
Natuurlijk zijn het er geen 200.000 die veel worden genomen. Feit is, bij tientallen is het nog altijd tientallen keren hoger dan wat dat artikel wil suggereren.quote:Op donderdag 4 april 2013 12:54 schreef DS4 het volgende:
En hoeveel van die medicijnen worden echt vaak genomen? Dan heb je het over tientallen. Nog afgezien van het feit dat bij zeer lage concentraties je er gewoon geen flikker van merkt.
En nog altijd volstrekt onschadelijk...quote:Op donderdag 4 april 2013 13:39 schreef RemcoDelft het volgende:
Natuurlijk zijn het er geen 200.000 die veel worden genomen. Feit is, bij tientallen is het nog altijd tientallen keren hoger dan wat dat artikel wil suggereren.
RIVM bezorgd om kwaliteit drinkwaterbronnen
Ik had pas een fles water in m'n handen met 45 mg/l chloride. Dat ruikt naar zwembad!quote:Op donderdag 4 april 2013 13:46 schreef DS4 het volgende:
Je moest eens weten wat voor schadelijke stoffen je in je leven wel niet binnen krijgt.
Ja met nano-technologie is dat niet zo moeilijk. Kijk ook naar de Lifestraw en naar de Slingshot van Dean Kamen:quote:Op donderdag 4 april 2013 09:10 schreef Lambiekje het volgende:
Denkt hij nu werkelijk dat we overal in de wereld schoonwater gaan krijgen. Dat hebben we al niet eens meer in Nederland.
Zoals Jeremy Rifkin zegt: De machtige muziekindustrie wordt bedreigd door een wereldwijd leger van 12-jarigen die uit school komen en muziek gaan downloaden.quote:Op donderdag 4 april 2013 09:25 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ze verbieden het gewoon. In Duitsland roepen grote energiebedrijven om het hardst dat een continue stroomvoorziening in gevaar komt met al groene investeringen.
Met nieuwe aquaponische en hydroponische kassen kunnen we allemaal voedsel op een super productieve manier gaan verbouwen. En deze systemen zijn ontworpen om gesloten kringlopen te zijn, dus je hoeft er niet eens veel aan te doen. Je hoeft alleen maar te wachten en nogmaals, deze technieken zijn veel productiever dan de normale landbouw.quote:Op donderdag 4 april 2013 09:46 schreef anonymoussie het volgende:
[..]
Uhm nee.
Oneerlijke voedseldistributie. Hoge heren die bepaalde faciliteiten privatiseren.
Waarom zou dat over 40 jaar anders zijn. Was vroeger ook zo alleen dan in andere vormen.
Onzin. Zonder technologie, leefden we nog in grotten en sleepten we ons wijf aan de haren rond.quote:Op donderdag 4 april 2013 12:22 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Zonder hebzucht leefden we nog in grotten en sleepten we ons wijf aan de haren rond.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |