abonnement Unibet Coolblue
  Moderator / KerstCrewQuizWinner maandag 15 april 2013 @ 17:37:28 #276
39237 crew  H_T
2733
pi_125316928
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 11:29 schreef Carrotcake-light het volgende:
@MaximusTG: Thanks voor je reactie. As I said... beginner, heb nog veel te leren! Ik heb wel veel over Irish Sodabread gevonden inderdaad, zag het al voorbij komen als ik googlede op brood bakken met bakpoeder. Maar iig bedankt voor de tips, ik zal het eens gaan proberen, hopelijk gaat t dan beter
Vanavond is een recept voor soda bread te zien bij Paul Hollywood op BBC2
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiëren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
pi_125356702
O+

Tilburg Sourdough door Tilburg Sourdough
  † In Memoriam † dinsdag 16 april 2013 @ 16:39:24 #278
25682 2cv
Niet subtiel
pi_125358470
Hoe maak je brood minder droog ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † dinsdag 16 april 2013 @ 16:48:21 #279
91830 MaximusTG
pi_125358843
- lagere temperatuur bakken
- meer water in het deeg doen
- boter of olie gebruiken

Voor specifiekere hulp moet je je hele recept even posten.
  † In Memoriam † woensdag 17 april 2013 @ 14:23:27 #280
91830 MaximusTG
pi_125396516
Hier een spreadsheet in Google drive met de receptuur voor het brood dat ik hier vrijdag postte:

https://docs.google.com/s(...)WY0ejMzV192cWc#gid=0

Je kan een gewenst gewicht invoeren, dan krijg je automatisch de benodigde hoeveelheden.
  woensdag 17 april 2013 @ 14:33:02 #281
247356 infp2009
More cowbell!
pi_125396892
Zo, mijn eerste zuurdesembrood is bijna klaar. Jammer genoeg bleef de onderkant een beetje plakken aan de pyrex-schaal. Daar moet ik nog iets voor bedenken. Maar hij ziet er indrukwekkend uit, al zeg ik het zelf!
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  † In Memoriam † woensdag 17 april 2013 @ 14:34:58 #282
91830 MaximusTG
  woensdag 17 april 2013 @ 15:01:43 #283
247356 infp2009
More cowbell!
pi_125398070
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  † In Memoriam † woensdag 17 april 2013 @ 15:52:55 #284
91830 MaximusTG
pi_125400225
Mooi brood geworden :). Ben ook benieuwd naar de binnenkant. Witbrood?
  woensdag 17 april 2013 @ 16:05:39 #285
247356 infp2009
More cowbell!
pi_125400820
Ja, witbrood, alhoewel de starter half volkoren is. Heel veel zul je daar denk ik niet meer van zien. Vanavond snijden we hem aan!
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_125403207
Zojuist mijn eerste sodabrood gebakken. Wat is nou eigenlijk het verschil met scones? Erg lekker en gemakkelijk! (op de foto heb ik er al een plak vanaf gesneden)
  woensdag 17 april 2013 @ 17:06:21 #287
247356 infp2009
More cowbell!
pi_125403424
"These two Irish specialties are closely related but soda bread was originated by peasants who had less access to perishable ingredients while scones were made by servants in upper-crust households that could afford the eggs and cream needed to make scones."
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_125404123
quote:
14s.gif Op woensdag 17 april 2013 17:06 schreef infp2009 het volgende:
"These two Irish specialties are closely related but soda bread was originated by peasants who had less access to perishable ingredients while scones were made by servants in upper-crust households that could afford the eggs and cream needed to make scones."
Ik ben duidelijk een boer: sodabrood lukt veel beter en smaakt me beter dan een scone. Hoewel het met clotted cream en jam ongetwijfeld heerlijk is! :9
  † In Memoriam † woensdag 17 april 2013 @ 17:30:45 #289
91830 MaximusTG
pi_125404553
Maar komt dat door de clotted cream en jam, of door het brood?
Wat zit hier nu allemaal in/recept?
pi_125405150
Ik heb gewoon het recept van Paul Hollywood gevolgd:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/soda_bread_24837

Ingredients

250g/9oz plain wholemeal flour

250g/9oz plain white flour

1 tsp bicarbonate of soda

1 tsp salt

420ml/15fl oz buttermilk

extra flour for dusting

Preparation method

Preheat the oven to 200C/400F/Gas 6.

In a large bowl, mix together the two types of flour, bicarbonate of soda and salt.

Add the buttermilk and mix until a sticky dough forms.

Lightly flour a work surface and tip the dough onto it.

Gently roll and fold the dough a couple of times to bring the mixture together. Do not knead.

Shape the dough into a ball. Flatten the ball gently with your hand. Score the dough with a deep cross dividing it into quarters. Dust the bread with flour.

Place onto a baking tray lined with baking parchment and bake for 30 minutes at 200C/400F/Gas 6. The loaf should be golden-brown.

Leave to cool on a wire rack. This is best eaten on the day of baking.
  † In Memoriam † woensdag 17 april 2013 @ 22:33:23 #291
25682 2cv
Niet subtiel
pi_125419745
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2013 16:48 schreef MaximusTG het volgende:
- lagere temperatuur bakken
- meer water in het deeg doen
- boter of olie gebruiken

Voor specifiekere hulp moet je je hele recept even posten.
Goed punt :@

Recept:

Ingredienten:

- 250 gr. volkoren tarwemeel
- 250 gr. bloem
- 8 gram zout
- zakje droge gist van de supermarkt
- +/- 4 dl. lauw water
- 2 pillen vitamine C

Bereidingswijze:

# Los het zout op in +/-3,5dl. lauw water

# Doe alle droge ingrediënten in de kom. Vermaal de 2 vitamine C pillen tussen 2 lepels

# Meng de droge ingrediënten doorelkaar met een lepel

# Voeg al roerend de 3,5dl water (met het opgeloste zout) door het meelmengsel en voeg voorzichtig nog eens +/- 0,5 meer toe tot het deeg van de juiste dikte is

# Strooi wat bloem op het aanrecht en ‘smeer’ je handen er ook mee in. Kneed het deeg (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten. Bloem op handen en aanrecht doen als het deeg begint te plakken.

# Maak een bal van je deeg, doe het in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek de kom af met plastic en laat het 60 minuten rijzen op de kachel

# Na het rijzen het deeg weer 10 minuten kneden zoals eerder beschreven.

# Maak een rol van het deeg en doe dit in een met boter ingevet bakblik. Dek het bakblik af met een met boter ingevet stuk plastic

# Laat het deeg zo nog eens 60 minuten rijzen op de kachel

# Warm de oven voor op 200 graden

# Bak na het rijzen het brood 30 minuten

# Na het bakken het brood meteen uit de cakevorm halen en op een rooster af laten koelen.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_125421082
Een verkapte tvp. Ik ga het zeer binnenkort ook proberen.
History became legend, legend became myth.
  † In Memoriam † donderdag 18 april 2013 @ 00:50:44 #293
91830 MaximusTG
pi_125426774
quote:
0s.gif Op woensdag 17 april 2013 22:33 schreef 2cv het volgende:

[..]

- recept -
Nou.. Wat zullen we daar nou eens van zeggen :P.
Sowieso een apart recept, met het eerst zout oplossen in water. Verder weer dezelfde korte rijstijden en vage hoeveelheden qua verhouding bloem:water die je vaak ziet.
Bedoel, kom op, 70% water van de totale hoeveelheid bloem en meel, en dan nog 10% wat je wel - of niet moet toevoegen tot 80% water.
Ik denk dat jouw probleem zit in de korte rijstijden eigenlijk, en dat je daardoor te compact = droog brood van krijgt.

Zou je voor de gein eens mijn recept, dat ik hierboven al gepost heb willen proberen? Dit is nl. in feite een qua ingredienten vergelijkbaar recept.

Even omgerekend naar ongeveer 500 gram bloem+meel:

250 gram gram volkoren meel mengen met 250 gram water en 1/10 teaspoon, of 0,3 gram instant gist.
Laat dit 8 uur op kamertemperatuur afgedekt staan.
Meng er dan nog 230 gram bloem doorheen en 110 gram water en 4 gram zout, of 0.8 tsp zout.
Kneed dit met deeghaken.
Laat afgedekt 1,5 uur rijzen.
Dan vormen en in je vorm doen en nog 2 uur laten rijzen. Bakken ongeveer 50 minuten op 190 graden C.

Zorg wel dat je bij zowel het mengen in de eerste stap, als na het kneden al het deeg naar onder in de kom duwt met een spatel oid. Anders drogen die restjes uit.
  † In Memoriam † donderdag 18 april 2013 @ 01:21:36 #294
25682 2cv
Niet subtiel
pi_125427543
Bedankt voor je reactie ! Ik ga er later op in.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † donderdag 18 april 2013 @ 09:28:18 #295
91830 MaximusTG
pi_125430446
Ben benieuwd wat je voor resultaat krijgt als je mijn recept volgt. Ben weer zo'n brood aan het maken. Heb nu 1,5 kg deeggewicht gedaan, dat past het beste in mijn 25 cm doorsnee banneton.
Heb het gistermiddag om 4 uur gemengd.'s Avonds om 12 uur de rest erdoor en gekneed. Toen de koelkast in. Vanochtend een uurtje eruit, nu gevormd en dan nog twee uur rijzen.
Dus dat is 8 uur, dan weer 8 uur, anderhalf uur en nog twee uur. Ben benieuwd!
pi_125430781
quote:
0s.gif Op zondag 14 april 2013 10:17 schreef bloempje-moi het volgende:
Ik heb net twee kleine broodjes gebakken. Wat mij nou nog nooit gelukt is, is het fatsoenlijk inkerven van het brood. Ik heb scherpe messen maar het blijft hakken en zagen. Is daar een trucje voor? Overigens valt de geur van vers gebakken brood in mijn huis iedere keer wat tegen ;(
Ga een kwartiertje je huis uit. Als je dan terug komt, ruikt het wel naar brood :) :P
pi_125430855
Maximus, je desem heeft het heel goed gedaan hoor. Foto's volgen nog! Was aan de buitenkant niet mn mooiste brood :') Het vormen ging wat ongelukkig en haastig, maar smaak en structuur van binnen waren perfect :)
  † In Memoriam † donderdag 18 april 2013 @ 09:49:00 #298
91830 MaximusTG
  † In Memoriam † donderdag 18 april 2013 @ 12:50:07 #299
91830 MaximusTG
pi_125436800
Broodje is klaar:



Had er wat maanzaad op gegooid :).
pi_125437066
Heeft iemand een idee waarom mijn brood altijd inscheurt aan de zij/onderkant? Elke keer als ik een brood maak scheurt ie in. Gebruik vaak gewoon het simpele recept uit de TS.

@MaximusTG, ziet er echt weer voortreffelijk uit!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')