quote:Sambalsoep van Gray:
Pan water (liter), bouillonblokjes naar smaak toevoegen.
100g gehakt toevoegen en rullen in de pan ('losmaken')
1 a 2 rode uien in groffe stukken toevoegen
2 a 3 teentjes knoflook versnipperen en toevoegen
Wanneer het gehakt bruingekleurd is groenten naar keuze toevoegen (let op de bereidingstijden van elke groente!). Zo kan je bijvoorbeeld een handje sperziebonen enkele minuten laten garen tot het beetgaar is, en eventueel later een handje (diepvries)spinazie toevoegen.
Voeg net voordat de laatste groente klaar is 2 a 3 eetlepels sambal oelek toe, laat het nog een minuutje borrelen en voila!
Prima te combineren met mie, dat je 2 a 3 minuten voor het einde toevoegt, zodat het lekker zacht is en je een maaltijdsoep hebt. Zet er wat kroepoek naturel naast.
Ook kan je het serveren met geroosterd stokbrood ernaast en een schaaltje droge witte rijst, om de pittige smaak van sambal te blussen en wat extra vulling mee te geven.
quote:Op zondag 3 februari 2013 14:04 schreef Gray het volgende:
[..]
Pics gaat al niet meer, maar ik zal je wel even lekker maken met de beschrijving.
De eerste zag er ongeveer uit als volgt:
[ afbeelding ]
Grays Gold Sandwich - Twee sneetjes vers tijgerbrood wit, beiden besmeerd met een dunne gemixte laag van Zaanse mayonaise en milde Franse mosterd. Een van de sneetjes beleg je achtereenvolgens met een blad kropsla, dunne plakjes tomaat, komkommer, afgetopt met 2 à 3 plakjes mosterdrollade, gevolgd door een tweede blad kropsla. Leg de tweede snee, met de mayomosterdzijde naar beneden, om de sandwich af te maken en snij het geheel in twee driehoekige delen. Als versiering is een prikkertje met een groene olijf erop leuk. Bon apentiet!
Het volgende broodje had veel weg van:
[ afbeelding ]
The Fat Vegetarian - Beleg een verse snee tijgerbrood wit met een blad kropsla, gevolgd door twee plakken zachte cheddar, plakjes zoetzure augurk, afgemaakt met een enkele laag naturelchips (ik gebruikte ribbel). Leg een tweede snee, besmeerd met Zaanse mayonaise, bovenop het geheel en druk goed aan, zodat de chips verkruimelt en daardoor de sandwich eenvoudiger te eten is. De sla is optioneel.
Voeg dikke plakken vlees toe om de sandwich om te toveren tot The Bad Fatitarian.
Nu eens kijken wat ik kan maken met makreelfilet in zonnebloemolie, boerencamembert, schouderham, romige kruidenkaas, jong belegen Goudse kaas en één of meerdere ingrediënten van hierboven...
quote:Liefdesdrank
Ingrediënten: salaterie, agrimonie, rode dubbele rozen en coelne het sap in gelijke hoeveelheden. Nog even zoveel rode en witte wijn erbij goed mengen.
In de middeleeuwen waren gingen recepten voor liefdesdrank kennelijk al warme broodjes over de toonbank, want er staan er nog véél meer. Deze komt uit Hattem en is in begin jaren daar gevonden. Men weet echter niet wat hij (of zij) met alle ingrediënten bedoelt. Wat is bijv. salaterie? Zou salie kunnen zijn, want dat vinden we wel vaker in dit soort 'liefdesdrankjes'. Coelne kan cunnella zijn, maar dat is niet zeker. Agrimonie is een kruid. Wat dubbele rozen zijn, who knows.
(Bron: Quest Historie, nr 4, 2009)
Met instantsoep bedoelde ik eigenlijk poeder, zoals cup-a-soup...quote:Op zaterdag 16 maart 2013 21:26 schreef Natalie het volgende:
Nog makkelijkere instant soep:
Dit heb je nodig:
- pot zuur/zure saus (Uncle Bens, huismerk, anything will do)
- 2 tot drie zakjes cup a soup tomaat
Gooi dit alles in een soeppan, warm het op, doe er een mok of 1 a 1,5 water bij en breng het aan de kook, en tada.... heerlijk pittige tomatensoep.
Dat valt ook wel te proberen.quote:Op zondag 17 maart 2013 17:29 schreef Atmosphere82 het volgende:
Dat ziet er leuk uit! Ik moest vorig jaar optreden bij een multicultureel festival en daar liet men zien hoe je zelf muntthee kon maken. Daarbij werd ook zo'n soort theepot gebruikt, maar dan een Marokkaanse variant.
Ik zet graag thee op de Engelse manier. Veel losse thee dus en veel melk en suiker. Heerlijkquote:Op vrijdag 22 maart 2013 10:04 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Dat valt ook wel te proberen.
Pure zwarte thee (uit het zwarte zee gebied) verdunt met water smaakt anders dan dat uit theezakjes, meer smaak en veel sterker. Men noemt het hier een "medicijn" als je 't onverdund drinkt, maar dan is 't echt sterk spul.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Me 2!quote:Op zondag 24 maart 2013 22:31 schreef Atmosphere82 het volgende:
Dat lijkt me heel lekker Gray! Ik houd echt van pittige dingen qua eten!
Een echte bikkel eet ze rauwquote:Op zondag 28 april 2013 19:55 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:
Brandnetelpasta! Gratis, gezond, Monsanto - en Nestlévrij!
http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2011/09/brandnetel-pasta.html
Het is eten zoals eten hoort te zijn: het groeit gewoon uit de grond, beschikbaar voor iedereen en deel van het ecosysteem, waar wij ook deel van uit maken.
quote:
Klinkt niet als reclame voor het maken van die kruidenpastillesquote:Op zondag 30 maart 2014 19:40 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:
Ok... Dit weekend dacht ik eens creatief te zijn. Ik had een mooi recept gevonden over hoe zelf kruidenpastilles te maken: http://de-gulle-aarde.blo(...)lles-zelf-maken.html
Dus ik maak een aftreksel van munt, giet er eenzelfde hoeveelheid honing bij, precies volgens voorschrift en na de boel even te hebben laten doorkoken zou je in kuiltjes die je in een laag poedersuiker hebt gemaakt op een bord of ovenschaal ofzo, het mengsel moeten druppelen. Die pareltjes zouden dan hard moeten worden en dat zijn dan je pastilles.
Helaas is de poging jammerlijk mislukt. Het mengsel was veel te dun. Als ik het zo had gelaten, had ik iig. een lekkere siroop gehad. Ik probeerde het echter in te dikken door suiker bij te gooien en nog veel meer honing en het langer te verwarmen. Het mengsel was weliswaar dikker geworden, maar nog steeds veel te vloeibaar. Bovendien is alle aroma van de munt verdampt, zodat ik nu een pan vol stroop heb.
Jammer, maar ik hoop nog uit te vinden waar het fout is gegaan en anders verdun ik het wel met een aftreksel van allerlei kruiden. Heb ik alsnog diverse soorten kruidensiroop..
Denk dat je niet lang genoeg hebt gekookt:quote:Op zondag 30 maart 2014 19:40 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:
Ok... Dit weekend dacht ik eens creatief te zijn. Ik had een mooi recept gevonden over hoe zelf kruidenpastilles te maken: http://de-gulle-aarde.blo(...)lles-zelf-maken.html
Dus ik maak een aftreksel van munt, giet er eenzelfde hoeveelheid honing bij, precies volgens voorschrift en na de boel even te hebben laten doorkoken zou je in kuiltjes die je in een laag poedersuiker hebt gemaakt op een bord of ovenschaal ofzo, het mengsel moeten druppelen. Die pareltjes zouden dan hard moeten worden en dat zijn dan je pastilles.
Helaas is de poging jammerlijk mislukt. Het mengsel was veel te dun. Als ik het zo had gelaten, had ik iig. een lekkere siroop gehad. Ik probeerde het echter in te dikken door suiker bij te gooien en nog veel meer honing en het langer te verwarmen. Het mengsel was weliswaar dikker geworden, maar nog steeds veel te vloeibaar. Bovendien is alle aroma van de munt verdampt, zodat ik nu een pan vol stroop heb.
Jammer, maar ik hoop nog uit te vinden waar het fout is gegaan en anders verdun ik het wel met een aftreksel van allerlei kruiden. Heb ik alsnog diverse soorten kruidensiroop..
Tot het gaat koken moet je denk ik flink roeren. Zodra het kookt moet het vuur omlaag, mag je niet meer roeren, maar moet het mengsel wel nog blijven borrelen. Aldus het recept.quote:Zet een andere pan met koud water klaar en leg hierin een koelelement of wat ijsklontjes. Breng nu je kruidenmengsel met de honing aan de kook maar zodra het kookt mag je niet meer roeren! Doe het ook niet in een te kleine pan, het zou kunnen overkoken en van dat plakspul op je kookplaat wordt je absoluut niet gelukkig! Als het kookt zet je de warmtebron iets lager, maar het moet nog wel flink borrelen.
Het kruid-honing mengsel wordt erg heet! Je kunt controleren of het klaar is door af en toe een druppeltje in het ijswater te laten vallen. Als het direct hard wordt en niet meer van vorm te veranderen is, kan het gas uit en kun je snoepjes maken. Meestal is dit na zo'n 10 minuten koken het geval.
quote:De Gulle Aarde7 maart 2013 08:11
Nog vergeten te vertellen: je kunt pas pastilles maken als je suikeroplossing zo'n 150 graden heeft bereikt, anders hou je siroop. Ook lekker natuurlijk ;-)
Ik denk het ook.. Op zich heb ik het lang genoeg laten koken, alleen is het desalniettemin niet heet genoeg geworden. Ik heb het opnieuw geprobeerd met een klein beetje van de stroop. Als dat goed hard wordt, kan ik de pastilles maken.quote:Op zondag 30 maart 2014 22:04 schreef Gray het volgende:
[..]
Denk dat je niet lang genoeg hebt gekookt:
[..]
Tot het gaat koken moet je denk ik flink roeren. Zodra het kookt moet het vuur omlaag, mag je niet meer roeren, maar moet het mengsel wel nog blijven borrelen. Aldus het recept.
Een comment vermeldt ook dit:
[..]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |