Ik weet het niet. Het is 50% kans dat hij gepakt heeft en 50% kans dat hij geflikt is.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 19:58 schreef Wombcat het volgende:
In 2001 is in zijn hotelkamer insuline gevonden.
Dat was in 1995 en die hematocriet waarde was 60.1%quote:Op dinsdag 15 januari 2013 19:56 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Pantani werd na Milaan-Turijn in 1996 opgenomen in het ziekenhuis en had abnormaal hoge bloedwaarden. Hij heeft daarvoor later een proces aan zijn broek gekregen vanwege sportieve fraude. De rechtbank achtte het bewezen, maar sprak hem vrij omdat het ten tijde van de feiten nog niet strafbaar was.
Volgensmij is in de Fuentes documenten ook gevonden dat hij insuline gebruikte.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 19:58 schreef Wombcat het volgende:
[..]
In 2001 is in zijn hotelkamer insuline gevonden.
quote:According to documentation released by Spanish radio network Cadena SER, Pantani was allegedly given the code name "PTNI" by Eufemiano Fuentes, with a detailed program in 2003, his last season, including EPO, growth hormone, Insulin, Levothroid and IGF-1.
Wmb is het 100% zeker dat Pantani doping gebruikte. Zie de post van Mani89. Een hematocriet van 60,1% krijg je niet zomaar.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 19:59 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
Ik weet het niet. Het is 50% kans dat hij gepakt heeft en 50% kans dat hij geflikt is.
Anabole steroïden, niet extreem prestatiebevorderend zoals EPO maar de juiste AAS bevorderen wel de aanmaak van rode bloedlichaampjes en het herstel wordt natuurlijk ook goed bevorderd. Beter herstel betekent zwaardere trainingen en ook betere mogelijkheden om een in etappewedstrijd tot het eind mee te doen voor de prijzen. Genoeg renners die in de jaren 70 aan de AAS zaten en er of toen al op betrapt zijn of later toegaven dat ze anabole steroiden gebruikten.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 19:57 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Laatste 30 jaar dan? Of hadden ze in de jaren 70 ook al middelen die echt werkten?
Floyd Landis reed in 2006 anders aardig hard die berg op in de Alpen toen hij testosteron had gezet.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:04 schreef Ericr het volgende:
[..]
Anabole steroïden, niet extreem prestatiebevorderend zoals EPO maar de juiste AAS bevorderen wel de aanmaak van rode bloedlichaampjes en het herstel wordt natuurlijk ook goed bevorderd.
Zelf ontkent hij dit volgensmij tot de dag van vandaag, terwijl hij verder alles heeft bekent.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:07 schreef Scarface88 het volgende:
[..]
Floyd Landis reed in 2006 anders aardig hard die berg op in de Alpen toen hij testosteron had gezet.
Dat was vast niet het enige wat 'ie gebruikt heeft.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:07 schreef Scarface88 het volgende:
[..]
Floyd Landis reed in 2006 anders aardig hard die berg op in de Alpen toen hij testosteron had gezet.
Wat hij in de voorbereiding heeft gepakt zullen we nooit weten natuurlijk maar in 2006 werd er niet alleen AAS gepakt. Het is ook vrij discutabel of een kort werkende ester echt zoveel invloed heeft gehad dat Landis omhoog vloog de dag nadat hij door een hongerklop zijn klassement leek te verliezen. Het zal hem misschien net het extra hebben gegeven maar die inhoud was er al voordat hij aan de TDF begon.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:07 schreef Scarface88 het volgende:
[..]
Floyd Landis reed in 2006 anders aardig hard die berg op in de Alpen toen hij testosteron had gezet.
Het was wel een bijzondere etappe idd.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:11 schreef Ericr het volgende:
Blijft met of zonder doping wel 1 van de mooiste prestaties in welke sport ooit, kan er nog steeds met veel plezier naar kijken.
Wat op zich wel logisch is, ook in die tijd moest je doperen om competitief te zijn.quote:Lance Armstrong confessed to Oprah Winfrey that he started using performance-enhancing drugs to gain an edge in cycling in the mid-1990s, before he was diagnosed with cancer, a person familiar with the interview told USA TODAY Sports.
Dat weet ik. En ja, doping vertroebelt de krachtsverhoudingen, maar dat heeft het niet alleen de laatste twintig jaar gedaan.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 19:46 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Je weet dat Pantani ook flink onder de epo zat? Dus misschien was hij helemaal niet zo'n uitzonderlijk talent. Da's nou net het probleem van de afgelopen 20 jaar. Sinds de intrede van epo in het peloton weten we helemaal niet meer wie nu wel of geen echt talent was. Degene met de beste medische begeleiding of degene die het meeste risico wilde nemen won.
Die Giro van '99 is nog een verhaal op zich. Pantani heeft natuurlijk gebruikt, maar daar schijnt hij toch wel grandioos geflikt te zijn.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 19:56 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Pantani werd na Milaan-Turijn in 1996 opgenomen in het ziekenhuis en had abnormaal hoge bloedwaarden. Hij heeft daarvoor later een proces aan zijn broek gekregen vanwege sportieve fraude. De rechtbank achtte het bewezen, maar sprak hem vrij omdat het ten tijde van de feiten nog niet strafbaar was.
In 1999 moest hij uit de Giro vanwege zijn hematocriet.
Misschien heeft hij niet langdurig epo gebruikt, maar ik geloof echt niet dat hij schoon rondreed.
quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:29 schreef TargaFlorio het volgende:
Hopelijk kunnen we na Doprah een streep onder het verleden zetten en weer naar het huidige wielrennen en haar toekomst kijken.
Boogerd moet nog bekennen.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:29 schreef TargaFlorio het volgende:
Hopelijk kunnen we na Doprah een streep onder het verleden zetten en weer naar het huidige wielrennen en haar toekomst kijken.
Ik had 'm in een eerder topic ook al gepost, de ontwikkeling van de gemiddelde snelheid in de tour:quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:26 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Dat weet ik. En ja, doping vertroebelt de krachtsverhoudingen, maar dat heeft het niet alleen de laatste twintig jaar gedaan.
Kunnen we over een jaar of tien met de huidige generatie aan de slag.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:44 schreef TargaFlorio het volgende:
[..]
+ en nog wat koppen rollen bij de UCI, maar daarna is het wat mij betreft schluss.
hoe zit het met andere rondes?quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:39 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Ik had 'm in een eerder topic ook al gepost, de ontwikkeling van de gemiddelde snelheid in de tour:
[ afbeelding ]
De piek van de Armstrong jaren hebben ze er helaas uitgeknipt, maar op zichzelf vind ik de ontwikkeling tot in de jaren 80 nog niet zo raar. Tot dan kun je nog veel verklaren door andere oorzaken: techniek( o.a. meer versnellingen, lichtere fietsen), voeding, begeleiding (in de jaren 40 nog zelf je band wisselen), betere wegen (niet te onderschatten: een onverharde afdaling scheelt echt minuten per afdaling), kortere etappes. In de jaren 70 waren er nogal eens meerdere (korte) etappes op een dag en veel verplaatsingen. Dat werd in de jaren 80 wat teruggebracht.
Indurain is op vrij normale wijze gegroeid als je naar klassement kijkt. Eerst reed ie voor Delgado? En vrij geleidelijk wint ie vervolgens in 1991.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 19:33 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Riis reed vanuit de bus naar de zege dankzij epo. Nou ging die wel naar een hematocriet van 60 toe.
Ook Indurain en Armstrong reden hun eerste tours in de bus.
Totschnig is wat mij betreft ook niet onverdacht. Reed bij o.a. bij Polti, later bij Telekom.
Misschien moeten we dus véél lager zoeken.
Misschien naief maar ik ga er vanuit dat het toch een stuk schoner is momenteel.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:45 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Kunnen we over een jaar of tien met de huidige generatie aan de slag.
Wellicht, voor nu...quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:53 schreef TargaFlorio het volgende:
[..]
Misschien naief maar ik ga er vanuit dat het toch een stuk schoner is momenteel.
Armstrong was geen gemiddelde renner, die won WK's en klassiekers. En Riis was een subtopper, nog steeds een paar niveaus hoger dan een gemiddelde renner..quote:Op dinsdag 15 januari 2013 17:16 schreef alpeko het volgende:
[..]
Dat niet. Maar wel een gemiddelde wielrenner. Dat was Lance immers. En wat te denken van Riis?
Indurain versloeg tig dopeurs, zo goed als onmogelijk om dat clean te doen. Riis, Rominger, Chiapucci, Bugno, Virenque, Leblanc, Ugrumov, Pantani etc. Banesto heeft ook het treintje in de bergen geintroduceerd, ploeggenoten die opeens col na col het zware werk konden uitvoeren zonder dat er iemand weg kwam.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:52 schreef Nouk het volgende:
[..]
Indurain is op vrij normale wijze gegroeid als je naar klassement kijkt. Eerst reed ie voor Delgado? En vrij geleidelijk wint ie vervolgens in 1991.
Dan gaan we meer over een renner als Massi praten, alhoewel die als amateur dan wel weer erg goed was.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 21:00 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Armstrong was geen gemiddelde renner, die won WK's en klassiekers. En Riis was een subtopper, nog steeds een paar niveaus hoger dan een gemiddelde renner..
twitter:marijnfietst twitterde op dinsdag 15-01-2013 om 20:21:40Dubbelgangers: Lance "de Schermman" Armstrong - Herman "The Boss" van der Zandt http://t.co/md34bRVY reageer retweet
twitter:HermanvdZandt twitterde op dinsdag 15-01-2013 om 20:45:27@marijnfietst Oprah zag het verschil ook niet. Leuke vrouw is dat. Gelachen. reageer retweet
volgens wiki heeft knecht Gert Jacobs toegegeven al in 1989 aan de EPO te hebben gezetenquote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:52 schreef Nouk het volgende:
[..]
Indurain is op vrij normale wijze gegroeid als je naar klassement kijkt. Eerst reed ie voor Delgado? En vrij geleidelijk wint ie vervolgens in 1991.
Valt tegen hoor, die 'normale groei'. Zie een eerdere post van me in een vorig topic:quote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:52 schreef Nouk het volgende:
[..]
Indurain is op vrij normale wijze gegroeid als je naar klassement kijkt. Eerst reed ie voor Delgado? En vrij geleidelijk wint ie vervolgens in 1991.
Er zijn maar vier tourwinnaars die eerst meerdere jaren in grote ronden uitermate matige resultaten neerzetten, om daarna vrij snel de groei naar podiumplaats en rondewinnaar te maken: Indurain, Riis, Armstrong, en Wiggins. Van die vier hebben zijn er twee bewezen gebruikers (Riis en Armstrong), en van eentje is het eigenlijk wel zeker (Indurain).quote:Op zondag 6 januari 2013 13:38 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Eerste 4 tours: opgave, opgave, 97e, 47e. Daar spreekt nu niet echt toekomstig tourwinnaar uit. Daarna wel verbetering: 17e en 10e. En de jaren voordat hij de tour reed, reed hij ook al twee keer de Vuelta, met een verdienstelijke 84e en 92 klassering als resultaat.
De anderen met vergelijkbare groeicurves zijn Riis (95e, opgave, 107e, 5e en 14e) en Armstrong.
De meeste tourwinnaars zijn hun carrière als ronderenner begonnen met een relatief hoge klassering (of idd een opgave in hun eerste grote ronde om zichzelf niet op te branden op jonge leeftijd), maar daarna nog een paar dergelijk lage klasseringen komt erg weinig voor.
En wat heeft hij met Indurain te maken?quote:Op dinsdag 15 januari 2013 21:12 schreef THEFXR het volgende:
[..]
volgens wiki heeft knecht Gert Jacobs toegegeven al in 1989 aan de EPO te hebben gezeten
Als een knecht er al aan zit, dan de toppers zeker en vooral Indurainquote:Op dinsdag 15 januari 2013 21:16 schreef Wombcat het volgende:
[..]
En wat heeft hij met Indurain te maken?
Froome heeft toevalligerwijs hetzelfde he, weet je meer van dit soort curiositeiten?quote:Op dinsdag 15 januari 2013 21:15 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Valt tegen hoor, die 'normale groei'. Zie een eerdere post van me in een vorig topic:
[..]
Er zijn maar vier tourwinnaars die eerst meerdere jaren in grote ronden uitermate matige resultaten neerzetten, om daarna vrij snel de groei naar podiumplaats en rondewinnaar te maken: Indurain, Riis, Armstrong, en Wiggins. Van die vier hebben zijn er twee bewezen gebruikers (Riis en Armstrong), en van eentje is het eigenlijk wel zeker (Indurain).
Eigenlijk reden bijna alle andere tourwinnaars in hun 1e of 2e grote ronde al in de top 10.
Alleen Evans deed het wat slechter, met een 14e in Giro (met gigantische hongerklop), daarna opgave en 60e in Vuelta en dan pas 7e in Tour.
Ik ga niet de hele discussie van twee topics geleden opnieuw doen. Indurain had iig geen normale progressie als je afzet tegen andere tourwinnaars. Eigenlijk rijden alle goede ronderenners in hun eerste grote ronde al binnen de eerste 30, meestal top 10. De winnaars stromen dan snel door naar de top. De tourwinnars die eerst een aantal jaren in de bus finishen en vervolgens doorstromen naar de zege in een grote ronde zijn létterlijk op één hand te tellen.
Dat staat natuurlijk allemaal buiten kijf. Wat ik bedoelde te zeggen is dat armstrong wel voordeel had met zijn professionelere aanpak van doping, maar dat dat voordeel niet extreem was. Verder is het overduidelijk dat doping op verschillende personen een verschillend effect heeft, maar het punt is dat we nooit kunnen weten hoe dat precies zit. Voor hetzelfde geld had armstrong juist wel minder baat bij doping.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 18:55 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Dat laatste is dan weer in strijd met je vorige post waarin je het over marginal gains hebt. Als Armstrong zich heeft opgespoten tot een hogere hematocriet dan de concurrentie, heeft hij mee baat gehad bij de doping. En dat is het geval als Ullrich met een lagere hematocriet heeft rondgereden. In het USADA-rapport hebben ploegmaats van Armstrong het ook over Moreau die met een belachelijk lage hematocriet heeft rondgereden. Zowel Moreau als Ullrich zijn natuurlijk geen onverdachte renners.
Verder is je natuurlijke hematocriet ook nog van belang, als die al op 45 zit, is er niet veel ruimte om hoger te gaan.
Oftewel: we weten helemaal niet of Armstrong ook de tour had gewonnen als iedereen zonder doping had rondgereden. Mijn vermoeden is van niet, maar dat iemand had gewonnen die nu relatief weinig doping heeft gebruikt, maar ergens redelijk anoniem rond de 20e plaats heeft rondgereden.
Ik zit net de erelijst van de Giro te bekijken, in de jaren 90 en 00 heb je nogal veel girowinnaars die ook een tijdje in de bus hebben gezeten. Di Luca een hele rij opgaves in grote rondes voor hij opeens 4e wordt in de Giro. Simoni die vanaf 1999 opeens voor het podium meedoet (maar daarvoor 'maar' een opgaves en een 58e plek in Giro en opgave en 118e in Tour, in drie jaar, dus dat is nog enigszins te verklaren als groei van een jonge renner).quote:Op dinsdag 15 januari 2013 21:24 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Froome heeft toevalligerwijs hetzelfde he, weet je meer van dit soort curiositeiten?
Dat zou je wel denken, alleen kun je dat moeilijk hard maken. Ik kan het op zich nog wel volgen, en wil het ook wel aannemen.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 21:38 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:
Lang verhaal kort: het valt onmogelijk te zeggen of armstrong daadwerkelijk de beste was zonder doping (waarschijnlijk niet), maar ik denk wel dat hij zonder doping ook een goede renner was.
Danny nelissen in tour du jour met een eigen HC van 52quote:Op dinsdag 15 januari 2013 21:47 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Ik zit net de erelijst van de Giro te bekijken, in de jaren 90 en 00 heb je nogal veel girowinnaars die ook een tijdje in de bus hebben gezeten. Di Luca een hele rij opgaves in grote rondes voor hij opeens 4e wordt in de Giro. Simoni die vanaf 1999 opeens voor het podium meedoet (maar daarvoor 'maar' een opgaves en een 58e plek in Giro en opgave en 118e in Tour, in drie jaar, dus dat is nog enigszins te verklaren als groei van een jonge renner).
Rominger, Giro: 97e, opgave, 44e, opgave. Tour: 68e en 57e. Vuelta 16e. En dan wint hij opeens 3x op rij de Vuelta, met tussendoor een 2e plek in de Tour, en erna een zege in de Giro. In zijn geval 4 jaar middelmatig, om dan die 16e plek in de Vuelta te halen en dan twee jaar later te gaan winnen.
Er zijn er ook nog een paar met eerst twee jaar matige klasseringen, dan een witte trui en top 20 plaats, om daarna de stap naar het podium te maken. O.a. Basso en Menchov.
Bugno is ook interessant: 3 jaar lang boven de 40e plek of een opgave en dan opeens eerst naar de top 25 en het jaar daarna de Giro winnen.
Heel veel hoeft het trouwens ook weer niet te zeggen. Pantani debuteerde met een opgave in de Giro, maar reed daarna meteen podium in Giro en Tour. En die heeft overduidelijk gebruikt. Het kan dus zijn dat degenen die de groei pas later maakten, simpelweg die groei later maakten omdat ze later zijn gaan gebruiken.
Er is allemaal zo weinig over te zeggen, omdat je de krachtverhoudingen zonder doping niet weet. Het kan b.v. heel goed zijn dat een heel goede amateur de stap naar prof niet kon of wilde maken omdat hij geen doping wilde gebruken. Maar dat als er niemand doping had gebruikt hij de grote kampioen bij de profs was geweest.
[..]
Dat zou je wel denken, alleen kun je dat moeilijk hard maken. Ik kan het op zich nog wel volgen, en wil het ook wel aannemen.
Maar strikt genomen kun je alleen maar stellen dat hij ook prof was geweest zonder doping. Maar zelfs daarbij ga je er vanuit dat het veld bij de amateurs niet verstoord is door doping, en dat is hoogstwaarschijnlijk niet het geval.
We weten simpelweg niet in welke mate de prestaties worden beïnvloed door doping. Zoals ik al zei, als je normaal een hematocriet hebt van 39, is er veel meer ruimte voor verbetering dan als je een hematocriet hebt van 45.
Ik zeg niet dat iedereen de tour kan winnen als 'ie zich volstopt met doping. Je moet een zeker niveau hebben. Dat niveau moet hoog zijn. Je kunt alleen met geen enkele zekerheid zeggen dat Armstrong (of wie dan ook die met doping zijn wedstrijden gewonnen heeft) dat ook had gedaan zonder doping.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 21:45 schreef kaasplankje het volgende:
Als ik jullie hier geloof is het de ploegarts die bepaald wie de koers wint, als ik NOS kijk dan zegt Ducrot dat het de ploegleider is die bepaald wie de koers wint.
Allemaal nonsens. Als je voor een duppie geboren bent dan wordt je geen kwartje.
http://www.nu.nl/sport/30(...)sport-in-gevaar.htmlquote:'Wielrennen als olympische sport in gevaar'
TORONTO - Nu Lance Armstrong zijn verleden als dopingzondaar heeft toegelicht bij Oprah Winfrey, loopt wielrennen als olympische sport gevaar als ook blijkt dat de internationale federatie (UCI) in gebreke is gebleven.
Dat is de stellige overtuiging van Dick Pound, de voormalig voorzitter van het antidopingbureau WADA en nog altijd Canadees IOC-lid.
Pound zei dinsdag dat het IOC wellicht geen andere keus rest dan deze drastische maatregel.
"De enige manier om schoon schip te maken is dat alle betrokkenen zeggen: hé, we maken niet langer deel uit van de Olympische Spelen, dat willen we wel, dus laten we onze terugkeer zelf verdienen'', aldus Pound, nooit te beroerd voor een gespierde uitspraak.
Hij vindt bovendien al heel lang dat de UCI de strijd tegen doping niet serieus heeft genomen.
Die amateur doet dat alleen niet in 50 minuten midden in een grote ronde aan het einde van een etappe.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 19:50 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
Bij autopsie van Pantani's lichaam heeft de lijkschouwer ook het beenmerg onderzocht. Bij langdurig gebruik van EPO zouden hier zichtbare sporen van moeten zijn. Die waren er niet.
Overigens vind ik die tijd niet eens zo uitzonderlijk. Zeker als je weet dat Marco een mannetje was van amper 50kg. een goede amateur rijdt Alpe d'Huez in 50 minuten.
idd, en maar zeggen dat het mogelijk is om de tour clean uit te rijden binnen de gestelde tijdslimiet, no wayquote:Op dinsdag 15 januari 2013 23:56 schreef FrankRicard het volgende:
[..]
Die amateur doet dat alleen niet in 50 minuten midden in een grote ronde aan het einde van een etappe.
Ok.quote:Op woensdag 16 januari 2013 00:01 schreef THEFXR het volgende:
[..]
idd, en maar zeggen dat het mogelijk is om de tour clean uit te rijden binnen de gestelde tijdslimiet, no way
prof zijn betekent, prof met doping omgaan en als je gepakt wordt heb je pech of je bent stom geweest.
Ik krijg de indruk dat Kemkers meer van doping af weet, dan wij allemaal denken.quote:[b]Op dinsdag 15 januari 2013 22:04 schreef Wombcat het volgende
Afgelopen weekend zat ik schaatsen te kijken. De schaatsers van TVM schaatsen alles op een hoopje en ik denk dan: "goh, hoe zou dat nu komen..." Je kunt sport gewoon niet meer serieus nemen. Op het moment dat het gebeurt is het leuk entertainment, maar daarna kun je eigenlijk het beste maar weer vergeten wie er gewonnen heeft.
?? Die vergelijking bestaat niet. Tour wordt niet gereden door amateurs...quote:Op woensdag 16 januari 2013 00:16 schreef THEFXR het volgende:
wat is eigenlijk het totaal verschil in tijd wat de nr 1 van de amateurs en prof rijden in de gehele tour?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |