Op vrijdag 4 januari 2013 06:38 schreef Lyrebird het volgende:Effe iets anders.
Ik heb de afgelopen week zo'n twee kilo oliebollen gebakken, in 3 batches en had bij de 3e batch het proces volledig onder controle. Valt nog niet mee, goede oliebollen bakken.
Waarom dit in W&T, en niet in het kookhoekje? Nadat ik niet tevreden was met de kwaliteit van de eerste batch merkte ik dat m'n W&T achtergrond begon op te spelen. Waarom waren de oliebollen niet perfect, en hoe krijg ik een perfecte oliebol? Blijkt dat de recepten die je online vindt maar de helft van het verhaal vertellen.
Niet alleen moet het beslag de juiste smaak en viscositeit hebben, ook de temperatuur van de olie luistert heel erg nauw. Te koud en je oliebollen worden te vettig. Te warm en ze worden te hard (verbrand) en garen niet genoeg. Bij de juiste temperatuur zie je ze netjes tot een bol uitgroeien, zelfs als je het beslag als een kubus in de olie zou knikkeren. Lukt trouwens alleen als de viscositeit van het beslag precies goed is: te visceus beslag en je eet stopverf; niet visceus genoeg en je krijgt allemaal stalagtieten.
Mijn recept:
* 500 gram witte bloem
* 12 gram gedroogde gist
* 10 gram zout
* 25 gram suiker
* 10 gram kaneel
* 1 ei
* 1 zakje gewelde rozijnen
* 350 gram melk (warm)
* 150 gram Suntory donker bier (warm) - Guiness moet ook lukken
* 50 gram roomboter (opgelost in de warme melk/bier)
* Grote kom of emmer
* Olie in pan of friteuse (heb zelf 1.5l olie in pan gebruikt)
* Ijsschep. Heb vroeger ook twee lepels gebruikt. Maakt eigenlijk niet uit wat je gebruikt, als je beslag maar goed is en je olie op de juiste temperatuur.
Mix de vaste bestanddelen bij elkaar (muv de rozijnen) in de kom en voeg dan langzaam de vochtige bestanddelen (mix van bier, melk, boter) toe. Afhankelijk van wat voor een bloem je gebruikt, zul je iets meer of iets minder vocht nodig hebben dan dat ik hier aangeef. Het beslag moet zeer stevig zijn, zeker niet van je garde afvallen, maar niet zo stevig/droog dat het tot harde uitsteeksels op de oliebol leidt. Hiermee kun je het beste zelf experimenteren, zoals ik gedaan heb. Deze stap is cruciaal - doe je het niet goed dan heb je slechte oliebollen. Als je de juiste stevigheid bereikt hebt, gaan de rozijnen er doorheen. Uur laten rijzen op een warme plek met een theedoek over de emmer.
Olie warm laten worden. Ik had - zeer onwetenschappelijk en daarom ietswat onbevredigend - geen thermometer, dus durf niet te zeggen wat de beste temperatuur voor de olie is. Maar ik weet wel op welke stand het gas (van mijn Japans gasfornuis) moet staan. Bak de oliebollen met z'n drieen tegelijk in zo'n 5 a 6 minuten gaar. Je kan ze na 3 minuten omkeren, maar als het goed is, draaien ze na zo'n 3 minuten vanzelf om (alhoewel het niet altijd goed is). Serveren met poedersuiker. Japanners zijn er dol op!