Oh, ik had er ook al een ei bij in trouwens, en gist natuurlijk.quote:Op dinsdag 30 december 2014 10:06 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Iets te veel melk. Vervang een deel van de melk eens voor ei.
Een ei is 50g dus voor elk ei gebruik je 50ml minder melk/water of ander vocht.quote:Op dinsdag 30 december 2014 10:25 schreef LintuxCx het volgende:
[..]
Oh, ik had er ook al een ei bij in trouwens, en gist natuurlijk.Maar ik zal er wat minder melk in gooien vanavond dan, dankje.
In sommige recepten zie ik ook bier en/of spa rood gebruikt worden. Weet niet wat dat voor effect heeft?
Nou, klinkt echt heerlijk.quote:Op dinsdag 30 december 2014 10:49 schreef MaleDuck het volgende:
Mijn vrouw bakt vandaag als het goed is ook oliebollen, ze zijn wel gluten, lactose en eivrij
Ja, beter als geen oliebollenquote:
Ben benieuwd naar het resultaat. En zelf bakken geeft de garantie dat je bollen hebt waar je niet ziek van wordt.quote:
Ik ook, ze had het erover dat ze misschien 2 versies zou maken. 1 met vooral rijstemeel en 1 met wat zwaardere meelsoorten (teff en/of boekweit)quote:Op dinsdag 30 december 2014 11:12 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Ben benieuwd naar het resultaat. En zelf bakken geeft de garantie dat je bollen hebt waar je niet ziek van wordt.
ik vind zelf boekweit alleen lekker in een combinatie met hartig.quote:Op dinsdag 30 december 2014 11:15 schreef MaleDuck het volgende:
[..]
Ik ook, ze had het erover dat ze misschien 2 versies zou maken. 1 met vooral rijstemeel en 1 met wat zwaardere meelsoorten (teff en/of boekweit)![]()
![]()
Misschien schrijf ik er nog wel een blogje over ofzo.
Als je puur boekweit gebruikt is het vaak niet echt smaakvol, maar wij bakken ook vaak pannenkoeken die glutenvrij, lactose vrij en eivrij zijn en dan doe ik meestal: 1/6 rijstmeel, 1/6 maismeel, 1/3 teffmeel, 1/3 boekweitmeel. Met een gelijke hoeveelheid water en je hebt heel simpele pannenkoeken.quote:Op dinsdag 30 december 2014 11:19 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik vind zelf boekweit alleen lekker in een combinatie met hartig.
ik gebruik zelf vaak havermeel, neutrale smaak itt teffquote:Op dinsdag 30 december 2014 11:29 schreef MaleDuck het volgende:
[..]
Als je puur boekweit gebruikt is het vaak niet echt smaakvol, maar wij bakken ook vaak pannenkoeken die glutenvrij, lactose vrij en eivrij zijn en dan doe ik meestal: 1/6 rijstmeel, 1/6 maismeel, 1/3 teffmeel, 1/3 boekweitmeel. Met een gelijke hoeveelheid water en je hebt heel simpele pannenkoeken.
Is ook een goed alternatiefquote:Op dinsdag 30 december 2014 11:32 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik gebruik zelf vaak havermeel, neutrale smaak itt teff
Poffertjes? Pannenkoeken? Ik gebruik boekweit alleen met zoet.quote:Op dinsdag 30 december 2014 11:19 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik vind zelf boekweit alleen lekker in een combinatie met hartig.
quote:Op dinsdag 30 december 2014 11:42 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Poffertjes? Pannenkoeken? Ik gebruik boekweit alleen met zoet.
Hee, ik las net op je blog je recept voor boerenjongens-oliebollen. Daar heb ik nu eigenlijk wel zin in!quote:
Ik heb het zelfs een nacht laten staan, wel veel minder gist gebruikt (gelijk aan no knead broodjes). En ze zijn prima gelukt. Heel erg luchtig.quote:Op dinsdag 30 december 2014 13:12 schreef minilot het volgende:
[..]
Hee, ik las net op je blog je recept voor boerenjongens-oliebollen. Daar heb ik nu eigenlijk wel zin in!
Ik heb alleen nog nooit oliebollen gemaakt.. Ik lees overal over het laten rusten van het beslag gedurende ongeveer een uur, maar mag dat ook een stukkie langer zijn?
Als in: als ik rond elf uur 's morgens het beslag al maak, kan ik dat vervolgens rond zes uur 's avonds gebruiken om oliebollen mee te maken?
Moet morgen tussendoor namelijk gewoon werken.
Hoopte ik al op. Thanks!quote:Op dinsdag 30 december 2014 13:33 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Ik heb het zelfs een nacht laten staan, wel veel minder gist gebruikt (gelijk aan no knead broodjes). En ze zijn prima gelukt. Heel erg luchtig.
in amsterdam staan ze ervoor in de rijquote:Op dinsdag 30 december 2014 13:08 schreef Zelfscanner het volgende:
Ik hoor hier volkoren oliebollen vallen.
Nu stelde ik dit dus voor, maar ik werd vrijwel direct naar het gekkenhuis verwezen. Waarom?
Is de mens gehersenspoeld dat oliebollen persé wit moeten zijn?
Wat zijn de plus en min punten van volkoren? (Of bruine bollen?)
die frutsels zijn juist lekkerquote:Op dinsdag 30 december 2014 15:52 schreef djkoelkast het volgende:
Ze zijn niet erg rond, met een ijsschep krijg je ze mooi rond. Ik vind ze eerlijk gezegd ook wat ongelijkmatig gebakken.
Zuigen zich vol met olie, van mij hoeft het niet.quote:Op dinsdag 30 december 2014 16:00 schreef computergirl het volgende:
[..]
die frutsels zijn juist lekker
O ja, die krokante, vettige uitstulpende stukjes vind ik juist lekker! Het is een oliebol hoor, geen krentenbrood.quote:Op dinsdag 30 december 2014 16:32 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zuigen zich vol met olie, van mij hoeft het niet.
Preciesquote:Op dinsdag 30 december 2014 17:12 schreef minilot het volgende:
[..]
O ja, die krokante, vettige uitstulpende stukjes vind ik juist lekker! Het is een oliebol hoor, geen krentenbrood.
Dat opzuigen valt trouwens wel mee, da's vooral als je niet heet genoeg frituurt.
bij ons altijd uitstulpsels ondanks de ijsschep. djkoelkast is niet snel tevreden en moet dat ook altijd laten blijken....quote:Op dinsdag 30 december 2014 16:55 schreef Muck het volgende:
Dit is met een ijsschep gemaakt. Die tentakels en frutsels horen wat mij betreft gewoon aan een oliebol
Jaaaaa.quote:Op dinsdag 30 december 2014 15:57 schreef minilot het volgende:
Onregelmatige ballen = meer korstjeIk vind dat juist lekker!
Ben benieuwd naar je resultaat! Boerenjongens wel goed laten uitlekken.quote:Op dinsdag 30 december 2014 13:12 schreef minilot het volgende:
[..]
Hee, ik las net op je blog je recept voor boerenjongens-oliebollen. Daar heb ik nu eigenlijk wel zin in!
Ik heb alleen nog nooit oliebollen gemaakt.. Ik lees overal over het laten rusten van het beslag gedurende ongeveer een uur, maar mag dat ook een stukkie langer zijn?
Als in: als ik rond elf uur 's morgens het beslag al maak, kan ik dat vervolgens rond zes uur 's avonds gebruiken om oliebollen mee te maken?
Moet morgen tussendoor namelijk gewoon werken.
Hij hoeft niet glad te zijn, maar dit zag er gewoon niet lekker uit naar mijn mening.quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:18 schreef minilot het volgende:
Nou, ik ben anders ook niet snel tevreden. Een oliebol die zo glad en rond is als een biljartbal is mijns inziens een inferieure oliebol.
Meningen zijn er om te geven en een forum is er voor discussies. Niet zo moeilijk doen. Ik zeg toch niet dat het niet goed is, ik geef mijn mening er over, c'est tout.quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:17 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
bij ons altijd uitstulpsels ondanks de ijsschep. djkoelkast is niet snel tevreden en moet dat ook altijd laten blijken....
Mee eens!quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:23 schreef djkoelkast het volgende:
Meningen zijn er om te geven en een forum is er voor discussies. Niet zo moeilijk doen. Ik zeg toch niet dat het niet goed is, ik geef mijn mening er over, c'est tout.
je zou het opbouwend kunnen proberen. Ik post gisteren wat en het eerst wat je doet is weer met de azijn rond gaan. En dat waren mijn eerdere ervaringen ook al met je.quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:23 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hij hoeft niet glad te zijn, maar dit zag er gewoon niet lekker uit naar mijn mening.
[..]
Meningen zijn er om te geven en een forum is er voor discussies. Niet zo moeilijk doen. Ik zeg toch niet dat het niet goed is, ik geef mijn mening er over, c'est tout.
*boks*quote:Op dinsdag 30 december 2014 11:13 schreef -Mellow- het volgende:
Ik ga morgen ook oliebollen bakken, voor het eerst in mijn leven.
Huh, wat?! Hoe werkt dat dan? Een beetje zoals popovers of soesjes ofzo?quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:42 schreef foodlover het volgende:
Wellicht vloeken in de kerk hier, maar ik ga morgen oliebollen bakken in een muffinblik in de oven, zag het vandaag bij Koffietijd![]()
Toch eens proberen, zeker aangezien ik de enige ben thuis die oliebollen eet.
Dat zijn dan toch rozijnen muffins?quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:42 schreef foodlover het volgende:
Wellicht vloeken in de kerk hier, maar ik ga morgen oliebollen bakken in een muffinblik in de oven, zag het vandaag bij Koffietijd![]()
Toch eens proberen, zeker aangezien ik de enige ben thuis die oliebollen eet.
Hier is het "recept"quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:46 schreef minilot het volgende:
[..]
Huh, wat?! Hoe werkt dat dan? Een beetje zoals popovers of soesjes ofzo?
Ben benieuwd of het nog een beetje neigt naar een herkenbareoliebolbeleven, want juist het frituren lijkt me toch wel een bijzonder belangrijk element!
Grote batches in zonnebloem olie, itt beetje patat in frituurvet?quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:49 schreef minilot het volgende:
Even iets anders hè? Iets dat ik niet snap.
In recepten over oliebollen, in filmpjes over oliebollen en in de verhalen van mijn moeder, oma's en schoonmoeder komt steeds weer naar voren dat het er zo enorm van gaat stinken in huis als je oliebollen bakt.
Maar als ik zo naar het recept van een gemiddelde oliebol kijk, dan zie ik daar nou echt helemaal niks in dat mij ervan overtuigt dat het frituren van oliebollen meer stinkt dan het frituren van, ik noem maar iets: patat/friet, kaaskroketten, tempura-garnalen of donuts.
Waar zit dat 'm in?!
Met oliebollen ben ik stukken langer bezig dan met patat. Maar straks als we een nieuwe keuken hebben, verhuist de frietpan naar onder de overkapping. Niet zozeer vanwege de stank, maar vanwege de spetters.quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:49 schreef minilot het volgende:
Even iets anders hè? Iets dat ik niet snap.
In recepten over oliebollen, in filmpjes over oliebollen en in de verhalen van mijn moeder, oma's en schoonmoeder komt steeds weer naar voren dat het er zo enorm van gaat stinken in huis als je oliebollen bakt.
Maar als ik zo naar het recept van een gemiddelde oliebol kijk, dan zie ik daar nou echt helemaal niks in dat mij ervan overtuigt dat het frituren van oliebollen meer stinkt dan het frituren van, ik noem maar iets: patat/friet, kaaskroketten, tempura-garnalen of donuts.
Waar zit dat 'm in?!
ik vind 180 fijner bakken. niet zo snel zwart maar het is proberen en kijken hoe goed de thermometer is in de pan.quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:58 schreef essnhills het volgende:
Ik ga morgen ook een poging wagen en ga, ja ik weet het, met Koopmans oliebollenmix aan de slag.
Maar op de verpakking staat dat je ze op 190 graden moet bakkenIs dat niet veel te heet voor oliebollen?
Ik zei niet dat alle frutsels weg moeten en alle bollen perfect rond moeten, het zijn geen tennisballen. De oliebollen uit het voorbeeld zijn alleen naar mijn mening te ver daar in gegaan, beslag is iets mis mee.quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:38 schreef minilot het volgende:
Ik hou daar juist wel van op een forum. Niet van dat 'eerst een aai over de bol en dan een voorzichtig kritiekpuntje'-gemuts.
Ik vind dat onze Koelkast af en toe een volstrekt onnozele mening heft over hoe je iets zou moeten bakken, maar ik stoor me op geen enkele manier aan hoe -ie zich daarover uit.
Maar goed. Oliebollen.![]()
DJKoel, je ziet het: iedereen hier verder lijkt te houden van krokante frutsels aan de bal. Oei, dat klinkt ranzig, maar je snapt het punt.
Dat is dikke dikke bullshit. En dit is geen mening.quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:39 schreef Muck het volgende:
Ik moet zeggen dat ik het eens ben met Oceanonix. Als ik zie dat jij in CUL gepost hebt, dank ik al gauw: laat maar.
Ik vind je kritiek vaak niet erg opbouwend. Alleen wat jij maakt is fantastisch, de rest is troep
Ik heb nog nooit last van stank gehad. Volgens mij is dat als je of te heet of te lang in hetzelfde vet bakt. Als je een normale hoeveelheid oliebollen bakt (zeg 2x 500g) dan gaat het echt niet stinken.quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:52 schreef minilot het volgende:
Tsja. Ik bak patat/friet ook in een grote, gietijzeren pan vol met pinda- of zonnebloemolie.
Ja, dat leek mij dus ook.quote:Op dinsdag 30 december 2014 18:18 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik heb nog nooit last van stank gehad. Volgens mij is dat als je of te heet of te lang in hetzelfde vet bakt. Als je een normale hoeveelheid oliebollen bakt (zeg 2x 500g) dan gaat het echt niet stinken.
Ik snap ook niet waarom steeds alles verkeerd wordt opgevat, ik zeg volgens mij toch nooit "dit is vies en hoe ik het bak is het goed", maar misschien leg ik te weinig leesbare intonatie of gebruik ik te weinig smiles. Ik weet niet wat het is.quote:Op dinsdag 30 december 2014 18:19 schreef minilot het volgende:
[..]
Ja, dat leek mij dus ook.
Nou ja, we zullen zien morgen.
Ik kon het niet goed zien in het filmpje, ging er nou een laagje olie in het muffinblik?quote:Op dinsdag 30 december 2014 18:29 schreef motorbloempje het volgende:
Ik ga die muffinblikdingen eens proberen hier! Lekker low-profile, voor 'n half blik beslag maken en kijken waar 't schip strandt!
In de beschrijving staat van wel ja, 0.5/1cmquote:Op dinsdag 30 december 2014 18:31 schreef computergirl het volgende:
[..]
Ik kon het niet goed zien in het filmpje, ging er nou een laagje olie in het muffinblik?
Oké bedanktquote:Op dinsdag 30 december 2014 18:10 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
ik vind 180 fijner bakken. niet zo snel zwart maar het is proberen en kijken hoe goed de thermometer is in de pan.
Uhuhquote:
Als ze mislukken heb ik jou nog.quote:Op dinsdag 30 december 2014 18:44 schreef essnhills het volgende:
[..]
Uhuh
Misschien mislukken ze wel
Uren achtereen?quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:52 schreef minilot het volgende:
Tsja. Ik bak patat/friet ook in een grote, gietijzeren pan vol met pinda- of zonnebloemolie.
Ja, ik heb nog niet eens echt goed naar recepten gekeken, alleen bedacht wat ik erin wil. En ook dat ik ze met een ijsschep ga doen omdat ik dat formaat denk ik wel leuker vind dan van die joekels.quote:Op dinsdag 30 december 2014 17:42 schreef minilot het volgende:
[..]
*boks*
Vind jij het ook zo spannend als ik?
Ik heb zo'n beetje alles dat bestaat al wel gefrituurd, maar oliebollen nooit eerder.
Die indruk krijg ik wel ja, en het resultaat was eergisteren ook best goed toen ik dat deed.quote:Op woensdag 31 december 2014 01:08 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Ja, ik heb nog niet eens echt goed naar recepten gekeken, alleen bedacht wat ik erin wil. En ook dat ik ze met een ijsschep ga doen omdat ik dat formaat denk ik wel leuker vind dan van die joekels.
Ik ben vooral heel blij dat ik voor het eerst in vier jaar weer eens oliebollen kan eten.
Begreep ik het trouwens goed dat het gelijke delen bloem en water/melk/bier moeten zijn? Of wat is volgens jullie nou het ideale basisrecept?
Heel veel. Helemaal geen zout in zoete baksels doen maakt echt een vieze hap! Brr.quote:Op woensdag 31 december 2014 09:42 schreef LintuxCx het volgende:
En zout vergeten, geen idee hoeveel invloed dat heeft.
Ik heb het er halverwege nog bij in gegooid, dat hielp misschien een beetje maar toch waren ze eergisteren echt lekkerder.quote:Op woensdag 31 december 2014 09:47 schreef minilot het volgende:
[..]
Heel veel. Helemaal geen zout in zoete baksels doen maakt echt een vieze hap! Brr.
Wel ongewaxte citroen hè. Niet omdat ik het beter weet, maar wel omdat die wax echt geen onschuldige bijenwas isquote:Op woensdag 31 december 2014 09:39 schreef minilot het volgende:
Daar gaat -ie dan! Eerste oliebollen evah! (Even aan het wachten tot alles op kamertemperatuur is nu..)
[ afbeelding ]
Naar idee van onze Myraela qua boerenjongens gebruiken (!), verder een vrije interpretatie met bruiswater, karnemelk, vanille en citroenschil. Beslag gaat zes uur lang borrelen voor het bakken. Ben benieuwd!
Ik schrob gewone supermarktcitroenen altijd eerst even onder heet water met een schuursponsje en dan vind ik het wel prima. Ik stop wel meer dingen in mijn mond die niet per se verstandig zijnquote:Op woensdag 31 december 2014 11:13 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Wel ongewaxte citroen hè. Niet omdat ik het beter weet, maar wel omdat die wax echt geen onschuldige bijenwas is
quote:Op woensdag 31 december 2014 11:14 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik schrob gewone supermarktcitroenen altijd eerst even onder heet water met een schuursponsje en dan vind ik het wel prima. Ik stop wel meer dingen in mijn mond die niet per se verstandig zijn
Daarmee haal je het niet weg, het is echt vieze bende, kijk de Keuringsdienst van Waarde eens terug over citroenen.quote:Op woensdag 31 december 2014 11:14 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik schrob gewone supermarktcitroenen altijd eerst even onder heet water met een schuursponsje en dan vind ik het wel prima. Ik stop wel meer dingen in mijn mond die niet per se verstandig zijn
Klopt als een bus, maar boeit me niet zo. Geeuw, offtopic.quote:Op woensdag 31 december 2014 11:45 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Daarmee haal je het niet weg, het is echt vieze bende, kijk de Keuringsdienst van Waarde eens terug over citroenen.
En als je groenten vol landbouwgif neemt compenseer je niks hoor![]()
Heb vanavond geen tijd om beslag te maken, zelfs bakken wordt krap. Wordt met twee pannen tegelijk, denk ikquote:Op woensdag 31 december 2014 11:56 schreef djkoelkast het volgende:
Beslag maak ik trouwens pas vanavond, hoeft niet zo lang te rijzen. Heb er wel nu al zin in
Komt de smaak ten goede als je langer laat rijzen op lagere temperatuur, maar ik doe het eigenwijs op de door mij geteste manierquote:Op woensdag 31 december 2014 12:04 schreef minilot het volgende:
[..]
Heb vanavond geen tijd om beslag te maken, zelfs bakken wordt krap. Wordt met twee pannen tegelijk, denk ik
En als ik de algemene bereidingswijze en receptuur van oliebollen zo eens bekijk kan het voor het gistbeslag bepaald geen kwaad om zes uur lang op ongeveer 19/20 graden te staan in plaats van één uur op een warmere plek. We zullen zien vanavond.
Ik wist helemaal niet dat dat boerenjongens heettequote:Op woensdag 31 december 2014 09:39 schreef minilot het volgende:
Daar gaat -ie dan! Eerste oliebollen evah! (Even aan het wachten tot alles op kamertemperatuur is nu..)
[ afbeelding ]
Naar idee van onze Myraela qua boerenjongens gebruiken (!), verder een vrije interpretatie met bruiswater, karnemelk, vanille en citroenschil. Beslag gaat zes uur lang borrelen voor het bakken. Ben benieuwd!
Applausje!quote:Op woensdag 31 december 2014 13:32 schreef essnhills het volgende:
Zo, ik heb ze ook net gebakkenMet behulp van Koopmans, maar goed, je moet ergens beginnen
[ afbeelding ]
In principe moet je alleen 500 ml water toevoegen, en krenten als je die er doorheen wilt.quote:Op woensdag 31 december 2014 13:40 schreef minilot het volgende:
[..]
Applausje!
Wat zit er nou eigenlijk precies in zo'n pak? Ben wel nieuwsgierig.
Ik zal zo even voor je kijkenquote:Op woensdag 31 december 2014 13:41 schreef minilot het volgende:
Maar dan zit er dus waarschijnlijk bloem, zout, suiker en een rijsmiddel in ofzo?
tarwebloem, suiker, weipoeder, zetmeel (o.a. tarwe), zout, 1,3% gedroogde.bakkersgistquote:
Gist is ook een rijsmiddel.quote:Op woensdag 31 december 2014 13:47 schreef djkoelkast het volgende:
Oliebollen met rijsmiddel vind ik niet lekker, die smaken echt compleet anders dan met gist.
Die heten "gemak in een pak". Als je dan toch uit een pak bakt neem dan met gist.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |