abonnement Unibet Coolblue
  Moderator dinsdag 31 december 2013 @ 15:31:05 #151
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134927833
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 15:07 schreef Daeron het volgende:
Vrouwlief kwam net met wat interessants aanzetten, eens kijken hoe het reageert als ik de krenten en rozijnen laat wellen in het bier. :)
Ik wel ze altijd in water met een scheutje Whisky, geeft net dat beetje extra.

quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 14:46 schreef Soohr het volgende:
Voor het eerst ooit ga ik een batch oliebollen helemaal vanaf nul maken,
voor de zekerheid ook nog een batch vanuit een mix pak ernaast mocht het mislukken.
Uit het recept 330ml melk wel vervangen door een flesje westmalle dubbel.

Het deeg staat nu te rijzen,
en na doorlezen van dit topic zie ik dat ik de duivel ga aanroepen met mijn zonnebloemen olie,
maar dat mag de pret niet drukken. :)
Ik gebruik nooit 100% bier, altijd ongeveer 30% bier, 50% water, 20% melk.
Let goed op want melk laat je bollen meer kleuren, dus wil je donkerdere bollen: meer melk, lichtere bollen: minder melk.

Er kan op zich weinig mis gaan als je je aan de verhoudingen houdt, grofweg:

500g meel
375ml vocht
100g ei
goede schep zout (ruime theelepel)
pakje gist

En natuurlijk heb je wel goed meel nodig. Als je echt niks anders kunt vinden: kristalbloem of patisseriebloem.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134932463
Zo, weer klaar met bakken voor een jaar. Tot volgend jaar! :)
pi_134932549
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 17:34 schreef Daeron het volgende:
Zo, weer klaar met bakken voor een jaar. Tot volgend jaar! :)
en hoe zijn ze geworden? *O*
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  dinsdag 31 december 2013 @ 17:39:01 #154
163231 Dentiwan
Denk aan je tanden !
pi_134932623
Mijn bollen zijn weer top. Heerlijk! Fijne avond allemaal!
De zwarte wolf komt eraan !
pi_134933313
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 17:37 schreef Mirjam het volgende:

[..]

en hoe zijn ze geworden? *O*
Ze vallen goed in de smaak bij de visite :)
pi_134933963
Ook klaar,
allebei de varianten (helemaal zelf en vanuit mixpak) zijn goed te nassen
pi_134937930
Hier zijn ze ook goed gelukt! :9
  Moderator dinsdag 31 december 2013 @ 20:37:13 #158
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134938782
Ik ben nog volop bezig :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134947937
De dag erna smaken ze ook nog goed :9
  woensdag 1 januari 2014 @ 12:47:41 #160
19529 Fendy
True Spirit
pi_134948445
quote:
0s.gif Op woensdag 1 januari 2014 12:10 schreef Daeron het volgende:
De dag erna smaken ze ook nog goed :9
Drie bollen gehad als ontbijt en zometeen nog effe wat wegkanen. Prima anti-katerspul altijd :D
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_134952416
Ik heb struffoli gemaakt, ook erg lekker :9
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Moderator woensdag 24 december 2014 @ 11:46:24 #162
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147913391
It's that time again!
Dit jaar ga ik in plaats van pils eens witbier proberen door mijn beslag. En toch iets meer melk, want vorig jaar vond ik ze iets te licht. Het blijft een spel, ik bak ze 1x per jaar en elk jaar probeer ik ze te verbeteren :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147913414
Crosspost:

Oliebollentijd dient zich weer aan. Na jarenlang hartige droge-worst-bollen en spek-ui-bollen gebakken te hebben wil ik dit jaar eens proberen om een oude-kaas-peppadew-oliebol te bakken!
pi_148063536
quote:
0s.gif Op woensdag 24 december 2014 11:46 schreef djkoelkast het volgende:
It's that time again!
Dit jaar ga ik in plaats van pils eens witbier proberen door mijn beslag. En toch iets meer melk, want vorig jaar vond ik ze iets te licht. Het blijft een spel, ik bak ze 1x per jaar en elk jaar probeer ik ze te verbeteren :D
Is het je al gelukt om 100% volkoren spelt oliebollen te maken? Kan ik je echt aanraden. Geeft veel meer smaak aan je eindproduct en het voelt erg spannend aan in je mond ;) .
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
pi_148063665
Ik wil dit jaar met kamut gaan experimenteren, ben benieuwd of ik die echte graan smaak te pakken kan krijgen in m'n bollen.

Uiteraard bak ik enkel met volledig biologisch-dynamische producten.
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
  Moderator zondag 28 december 2014 @ 20:40:19 #166
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148065013
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 20:15 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Is het je al gelukt om 100% volkoren spelt oliebollen te maken? Kan ik je echt aanraden. Geeft veel meer smaak aan je eindproduct en het voelt erg spannend aan in je mond ;) .
Heb ik niet geprobeerd, wel 100% speltoliebollen en dan 10% volkoren. Of met Einkorn en dit jaar krijg ik voor het eerst Emmer.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148065175
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 20:40 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Heb ik niet geprobeerd, wel 100% speltoliebollen en dan 10% volkoren. Of met Einkorn en dit jaar krijg ik voor het eerst Emmer.
Waarom maar 10% volkoren? 100% volkoren is zo veel lekkerder en je moet natuurlijk altijd met hele producten werken. Vergelijk het maar met onbewerkte suikers t.o.v. geraffineerde suikers ;) .
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
  Moderator zondag 28 december 2014 @ 20:45:16 #168
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148065362
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 20:42 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Waarom maar 10% volkoren? 100% volkoren is zo veel lekkerder en je moet natuurlijk altijd met hele producten werken. Vergelijk het maar met onbewerkte suikers t.o.v. geraffineerde suikers ;) .
Omdat oliebollen toch echt wel wit moeten zijn, althans, dat vind ik. Ik zou de krentenbollen dit jaar kunnen proberen met 25% einkorn. En dan gebruik ik witbier ipv pils dit jaar (en ik weet dat daar tarwe in zit, maar 't is wel biologisch ;) )
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148065795
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 20:45 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Omdat oliebollen toch echt wel wit moeten zijn, althans, dat vind ik. Ik zou de krentenbollen dit jaar kunnen proberen met 25% einkorn. En dan gebruik ik witbier ipv pils dit jaar (en ik weet dat daar tarwe in zit, maar 't is wel biologisch ;) )
Ik zou esthetische waarde nooit boven smaakbeleving verkiezen. Ik vind dat wel jammer, want dit lijkt wel een trend te zijn. Mensen komen op die manier steeds verder van hun voedsel af te staan.

Maar jij werkt dus met "gewone" biologische producten? Neem maar van mij aan dat je beter biologisch dynamische producten van de boer kunt halen. "Gewoon" biologisch is tegenwoordig toch niks meer dan een stempel en je wilt natuurlijk geen rotzooi in je lijf stoppen. Als ik jou was zou ik het eens proberen, dan merk je het vanzelf wel ;) .
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
pi_148066443
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 20:45 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Omdat oliebollen toch echt wel wit moeten zijn, althans, dat vind ik.
Vind dit nogal bekrompen. ;) Ik ga dit jaar voor de vegan oliebol met gojibessen. Suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij. Ook (bijna) olievrij: ze worden gebakken in mijn Philips airfryer met een beetje kokosolie.
wat kijk jij
pi_148066667
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 20:52 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Ik zou esthetische waarde nooit boven smaakbeleving verkiezen. Ik vind dat wel jammer, want dit lijkt wel een trend te zijn. Mensen komen op die manier steeds verder van hun voedsel af te staan.

Maar jij werkt dus met "gewone" biologische producten? Neem maar van mij aan dat je beter biologisch dynamische producten van de boer kunt halen. "Gewoon" biologisch is tegenwoordig toch niks meer dan een stempel en je wilt natuurlijk geen rotzooi in je lijf stoppen. Als ik jou was zou ik het eens proberen, dan merk je het vanzelf wel ;) .
Kan jij dan een goed recept geven voor spelt/volkoren oliebollen?
Dan ga ik dat dit jaar eens proberen.
Eerst denken, dan typen
pi_148067656
quote:
7s.gif Op zondag 28 december 2014 21:05 schreef Piger het volgende:

[..]

Kan jij dan een goed recept geven voor spelt/volkoren oliebollen?
Dan ga ik dat dit jaar eens proberen.
Dat mag je zelf uitvogelen, ik ga niet al m'n geheimen prijs geven op een publiek forum.
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
pi_148067727
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 21:01 schreef housesoftheholy het volgende:

[..]

Vind dit nogal bekrompen. ;) Ik ga dit jaar voor de vegan oliebol met gojibessen. Suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij. Ook (bijna) olievrij: ze worden gebakken in mijn Philips airfryer met een beetje kokosolie.
Klinkt interessant, let je er wel op dat je het biologisch dynamisch houdt?
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
  Moderator zondag 28 december 2014 @ 22:02:57 #174
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148070398
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 20:52 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Ik zou esthetische waarde nooit boven smaakbeleving verkiezen. Ik vind dat wel jammer, want dit lijkt wel een trend te zijn. Mensen komen op die manier steeds verder van hun voedsel af te staan.

Maar jij werkt dus met "gewone" biologische producten? Neem maar van mij aan dat je beter biologisch dynamische producten van de boer kunt halen. "Gewoon" biologisch is tegenwoordig toch niks meer dan een stempel en je wilt natuurlijk geen rotzooi in je lijf stoppen. Als ik jou was zou ik het eens proberen, dan merk je het vanzelf wel ;) .
Scheelt, soms BD, soms 'gewoon' biologisch. Een 100% volkorenoliebol lijkt me gewoon niet lekker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148070474
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 22:02 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Scheelt, soms BD, soms 'gewoon' biologisch. Een 100% volkorenoliebol lijkt me gewoon niet lekker.
Ik wil je ook nergens van overtuigen verder hoor, maar BD 100% volkoren oliebollen zijn gewoon veel lekkerder.
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
  Moderator zondag 28 december 2014 @ 22:24:27 #176
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148071865
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 22:04 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Ik wil je ook nergens van overtuigen verder hoor, maar BD 100% volkoren oliebollen zijn gewoon veel lekkerder.
Ik ben niet zo weg van 100% volkoren in dit soort producten, het is dan geen oliebol meer, of laat ik het zo zeggen, het is dan niet meer wat ik in een oliebol lekker vind. Dus witte spelt + een deel volkoren einkorn. Volkorenspelt vind ik minder.
Er is hier trouwens bijzonder weinig BD te vinden, biologisch is al een ramp, moet je een half uur voor rijden wil je een beetje assortiment hebben.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 28 december 2014 @ 22:27:34 #177
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148072070
Waar haal je trouwens BD arachideolie vandaan? Of bak je ze in andere olie? Lijkt me geen eenvoudige klus.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148073260
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 22:27 schreef djkoelkast het volgende:
Waar haal je trouwens BD arachideolie vandaan? Of bak je ze in andere olie? Lijkt me geen eenvoudige klus.
Pinda's zijn BD ruim verkrijgbaar en die pers ik zelf. Is erg leuk om te doen vind ik, bovendien hou je wat meer oog op wat er allemaal met de producten gebeurd die je gebruikt.

Gebruik jij kant en klare olie dan?
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
  Moderator zondag 28 december 2014 @ 23:52:41 #179
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148077032
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 22:47 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Pinda's zijn BD ruim verkrijgbaar en die pers ik zelf. Is erg leuk om te doen vind ik, bovendien hou je wat meer oog op wat er allemaal met de producten gebeurd die je gebruikt.

Gebruik jij kant en klare olie dan?
Zoals gezegd is hier zowat niks verkrijgbaar. Ik kan bepaalde dingen wel bestellen, maar dat kost een godsvermogen. Niet alles hier is 100% bio of BD, maar de grootste delen van de voeding is op z'n minst bio en er wordt zo veel mogelijk zelf gemaakt, maar ik heb geen middelen om zelf pinda's te persen bijvoorbeeld.
Ik bak meestal wel mijn eigen pinda's, maar er gaat ook echt wel eens een zakje industrierommel door, je kunt niet alles hebben, ik rij ook gewoon op euro95.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148077384
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 23:52 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Zoals gezegd is hier zowat niks verkrijgbaar. Ik kan bepaalde dingen wel bestellen, maar dat kost een godsvermogen. Niet alles hier is 100% bio of BD, maar de grootste delen van de voeding is op z'n minst bio en er wordt zo veel mogelijk zelf gemaakt, maar ik heb geen middelen om zelf pinda's te persen bijvoorbeeld.
Ik bak meestal wel mijn eigen pinda's, maar er gaat ook echt wel eens een zakje industrierommel door, je kunt niet alles hebben, ik rij ook gewoon op euro95.
Ach ja, ik snap het ook wel, het is maar net waar je prioriteiten liggen. Nu maar weer on topic?
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 01:14:48 #181
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148080600
Lijkt mij niet offtopic verder, het gaat immers over oliebollen en wat men er al dan niet in stopt ;)
Einkorn dus, in mijn geval.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148080734
Beetje jammer om een heel betoog te houden over volkoren en speltbollen zonder met een receptje over de brug te komen.
Eerst denken, dan typen
pi_148081711
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 22:04 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Ik wil je ook nergens van overtuigen verder hoor, maar BD 100% volkoren oliebollen zijn gewoon veel lekkerder.
Iets met smaak en twisten. ;) Persoonlijk gebruik ik voor gebak altijd gewone witte bloem, de grove structuur van volkorenbloem vind ik niet passen bij een fijn gebak als de oliebol. Het enige waar ik op let voor oliebollen is of de bloem veel gluten bevat (dat is belangrijk om het gas geproduceerd door de gist goed vast te kunnen houden).
pi_148086911
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 21:21 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Klinkt interessant, let je er wel op dat je het biologisch dynamisch houdt?
Ik doe niet anders meer. Helaas geldt dit niet voor iedereen.
wat kijk jij
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 11:05:33 #185
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148086970
quote:
7s.gif Op maandag 29 december 2014 01:19 schreef Piger het volgende:
Beetje jammer om een heel betoog te houden over volkoren en speltbollen zonder met een receptje over de brug te komen.
Gewoon zelfde recept als normale oliebollen, alleen bloem vervangen voor spelt en een percentage van het totaal volkoren maken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148087244
quote:
0s.gif Op maandag 29 december 2014 11:05 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Gewoon zelfde recept als normale oliebollen, alleen bloem vervangen voor spelt en een percentage van het totaal volkoren maken.
Met dezelfde hoeveelheid vocht?
Eerst denken, dan typen
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 11:18:23 #187
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148087371
quote:
1s.gif Op maandag 29 december 2014 11:14 schreef Piger het volgende:

[..]

Met dezelfde hoeveelheid vocht?
In principe wel, het is altijd een beetje experimenteren, maar je kunt het normaal gewoon 1 op 1 vervangen, vanaf dan kun je gaan tweaken en zo tot je eigen perfecte recept komen. De een houdt van luchtiger, de ander van meer broodachtig van binnen.
Ik denk dat als je in deze reeks (van slechts 2 topics) terugzoekt je nog wel een van mijn recepten tegenkomt, die kun je in elk geval 1 op 1 vervangen met spelt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148102675
quote:
0s.gif Op maandag 29 december 2014 11:18 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

In principe wel, het is altijd een beetje experimenteren, maar je kunt het normaal gewoon 1 op 1 vervangen, vanaf dan kun je gaan tweaken en zo tot je eigen perfecte recept komen. De een houdt van luchtiger, de ander van meer broodachtig van binnen.
Ik denk dat als je in deze reeks (van slechts 2 topics) terugzoekt je nog wel een van mijn recepten tegenkomt, die kun je in elk geval 1 op 1 vervangen met spelt.
Zie geen concrete recepten wel ongeveer de verhoudingen.

Je hebt het ook over 'sterk' bloem e.d. 70/30 verhouding?
Ik heb wat Duitse bloemsoorten. zou 70% 550 weizenmehl en 30% 1050 goed zijn?
Ik ken de verschillende niet zo goed van deze soorten, maar dit lijkt me logisch.
Eerst denken, dan typen
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 19:15:29 #189
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148106520
quote:
7s.gif Op maandag 29 december 2014 17:33 schreef Piger het volgende:

[..]

Zie geen concrete recepten wel ongeveer de verhoudingen.

Je hebt het ook over 'sterk' bloem e.d. 70/30 verhouding?
Ik heb wat Duitse bloemsoorten. zou 70% 550 weizenmehl en 30% 1050 goed zijn?
Ik ken de verschillende niet zo goed van deze soorten, maar dit lijkt me logisch.
Strong flour gebruiken ze in Engeland veel, ik moet wel zeggen dat die recepten van een tijdje geleden zijn, dus ik weet ook niet meer precies hoe ik het toen deed.
Als je spelt gaat gebruiken hoef je ook niet echt op bloemsoorten te letten is mijn ervaring, ik heb diverse soorten spelt geprobeerd en het ging allemaal even goed.

Strong flour is in Duitsland 1050
Plain flour is 550
Dan heb je nog patisseriebloem dat is 405, volgens mij heb ik dat in Engeland nog niet gezien. Hier ook wel patentbloem genoemd als ik het goed heb, niet alle bronnen zeggen hetzelfde. En in Duitsland heb je dan ook nog 630.

Als ik goed geïnformeerd ben hebben die cijfers te maken met de hoeveelheid as die overblijft als je die bloem zou verbranden, maar pin me er niet op vast.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148107485
Morgen gaan wij bakken. Wordt een stapel oliebollen en appelbeignets.
Het deeg voor de oliebollen wil ik vanavond al maken. Met brood bakken lukt dat ook prima.
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 19:42:03 #191
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148107616
Oliebollendeeg hoeft maar heel kort te rijzen hoor.
Ik bak ze op oudjaarsavond, tijdens de top 2000 a gogo. Vaste prik.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148107682
quote:
0s.gif Op maandag 29 december 2014 19:42 schreef djkoelkast het volgende:
Oliebollendeeg hoeft maar heel kort te rijzen hoor.
Ik bak ze op oudjaarsavond, tijdens de top 2000 a gogo. Vaste prik.
dan kun je nu ook al bakken..... :P
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 19:44:32 #193
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148107714
quote:
0s.gif Op maandag 29 december 2014 19:43 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

dan kun je nu ook al bakken..... :P
Die zijn op oudjaarsavond oud. Ze zijn het lekkerst als ze net gebakken zijn :9 Ik doe het dan ook alleen tijdens de laatste aflevering ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 29 december 2014 @ 20:00:11 #194
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_148108404
Net goudreinetten gekocht, helaas alleen piepkleine appeltjes in de supermarkt, en niet allemaal even goed... Ik heb 4.5 kg gekocht voor net 2 euro, wat ook maar een beetje slecht is gaat weg, maar het zal genoeg zijn om heel veel appelflappen over te houden.
censuur :O
pi_148127347
Er zat een pak oliebollenmix in het kerstpakket van meneer Bleie, en omdat de plaatselijke kraam tennisballen bakt, ga ik dat pak maar eens proberen morgen.

Even een paar noob-vragen:
Ik zie hier dat iedereen het over arachideolie heeft, kan 'gewoon' frituurvet ook? En is de olie daarna nog bruikbaar (ik maak een pak, dus niet heel veel bollen), of moet ik die weggooien? Iemand enig idee hoeveel bollen er uit een pak mix komen?
pi_148127404
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 december 2014 07:17 schreef Bleie het volgende:
Er zat een pak oliebollenmix in het kerstpakket van meneer Bleie, en omdat de plaatselijke kraam tennisballen bakt, ga ik dat pak maar eens proberen morgen.

Even een paar noob-vragen:
Ik zie hier dat iedereen het over arachideolie heeft, kan 'gewoon' frituurvet ook? En is de olie daarna nog bruikbaar (ik maak een pak, dus niet heel veel bollen), of moet ik die weggooien? Iemand enig idee hoeveel bollen er uit een pak mix komen?
Frituurvet liever niet. Dat wordt wit bij kamertemperatuur. Dus dan krijg je een wit laagje vet op je oliebol als hij afkoelt. Zonnebloemolie wil wel prima.
pi_148128437
Gisteren spelt-oliebollen gebakken, bijna klaar voor de jaarwisseling dus. :D 500g bloem en 500ml melk, was goed voor denk ik een stuk of 20-25 oliebollen.

Het deeg was echt idioot plakkerig en elastisch, maar de bollen smaken lekker. Beetje krokant van buiten maar heerlijk zacht van binnen.
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_148129350
Oh er is een heel oliebollen topic. :D Ik ben niet heel erg van de oliebollen, na eentje heb ik het meestal wel gehad. Maar ik bakte laatst hartige oliebollen met kaas en spek en daar zou ik zo de hele schaal van leeg eten. :@



Morgen geen oliebollen, maar wel donuts en appel beignets.
  Moderator dinsdag 30 december 2014 @ 10:05:48 #199
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148129407
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 december 2014 07:17 schreef Bleie het volgende:
Er zat een pak oliebollenmix in het kerstpakket van meneer Bleie, en omdat de plaatselijke kraam tennisballen bakt, ga ik dat pak maar eens proberen morgen.

Even een paar noob-vragen:
Ik zie hier dat iedereen het over arachideolie heeft, kan 'gewoon' frituurvet ook? En is de olie daarna nog bruikbaar (ik maak een pak, dus niet heel veel bollen), of moet ik die weggooien? Iemand enig idee hoeveel bollen er uit een pak mix komen?
Het kan in elk vet, alleen arachideolie is veel lekkerder. Vast frituurvet geeft als de bollen koud zijn een wit laagje over de bollen. Frituurolie is gewoon echt vies.
Olie moet brandschoon zijn en als je niet wil dat alles wat je daarna bakt naar oliebollen smaakt moet je het ook weggooien na gebruik.

Pakken oliebollen weet ik niets van ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 30 december 2014 @ 10:06:13 #200
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148129422
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 december 2014 09:20 schreef LintuxCx het volgende:
Gisteren spelt-oliebollen gebakken, bijna klaar voor de jaarwisseling dus. :D 500g bloem en 500ml melk, was goed voor denk ik een stuk of 20-25 oliebollen.

Het deeg was echt idioot plakkerig en elastisch, maar de bollen smaken lekker. Beetje krokant van buiten maar heerlijk zacht van binnen.
Iets te veel melk. Vervang een deel van de melk eens voor ei.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')