Ik wel ze altijd in water met een scheutje Whisky, geeft net dat beetje extra.quote:Op dinsdag 31 december 2013 15:07 schreef Daeron het volgende:
Vrouwlief kwam net met wat interessants aanzetten, eens kijken hoe het reageert als ik de krenten en rozijnen laat wellen in het bier.
Ik gebruik nooit 100% bier, altijd ongeveer 30% bier, 50% water, 20% melk.quote:Op dinsdag 31 december 2013 14:46 schreef Soohr het volgende:
Voor het eerst ooit ga ik een batch oliebollen helemaal vanaf nul maken,
voor de zekerheid ook nog een batch vanuit een mix pak ernaast mocht het mislukken.
Uit het recept 330ml melk wel vervangen door een flesje westmalle dubbel.
Het deeg staat nu te rijzen,
en na doorlezen van dit topic zie ik dat ik de duivel ga aanroepen met mijn zonnebloemen olie,
maar dat mag de pret niet drukken.
en hoe zijn ze geworden?quote:Op dinsdag 31 december 2013 17:34 schreef Daeron het volgende:
Zo, weer klaar met bakken voor een jaar. Tot volgend jaar!
Drie bollen gehad als ontbijt en zometeen nog effe wat wegkanen. Prima anti-katerspul altijdquote:
Is het je al gelukt om 100% volkoren spelt oliebollen te maken? Kan ik je echt aanraden. Geeft veel meer smaak aan je eindproduct en het voelt erg spannend aan in je mond .quote:Op woensdag 24 december 2014 11:46 schreef djkoelkast het volgende:
It's that time again!
Dit jaar ga ik in plaats van pils eens witbier proberen door mijn beslag. En toch iets meer melk, want vorig jaar vond ik ze iets te licht. Het blijft een spel, ik bak ze 1x per jaar en elk jaar probeer ik ze te verbeteren
Heb ik niet geprobeerd, wel 100% speltoliebollen en dan 10% volkoren. Of met Einkorn en dit jaar krijg ik voor het eerst Emmer.quote:Op zondag 28 december 2014 20:15 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Is het je al gelukt om 100% volkoren spelt oliebollen te maken? Kan ik je echt aanraden. Geeft veel meer smaak aan je eindproduct en het voelt erg spannend aan in je mond .
Waarom maar 10% volkoren? 100% volkoren is zo veel lekkerder en je moet natuurlijk altijd met hele producten werken. Vergelijk het maar met onbewerkte suikers t.o.v. geraffineerde suikers .quote:Op zondag 28 december 2014 20:40 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Heb ik niet geprobeerd, wel 100% speltoliebollen en dan 10% volkoren. Of met Einkorn en dit jaar krijg ik voor het eerst Emmer.
Omdat oliebollen toch echt wel wit moeten zijn, althans, dat vind ik. Ik zou de krentenbollen dit jaar kunnen proberen met 25% einkorn. En dan gebruik ik witbier ipv pils dit jaar (en ik weet dat daar tarwe in zit, maar 't is wel biologisch )quote:Op zondag 28 december 2014 20:42 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Waarom maar 10% volkoren? 100% volkoren is zo veel lekkerder en je moet natuurlijk altijd met hele producten werken. Vergelijk het maar met onbewerkte suikers t.o.v. geraffineerde suikers .
Ik zou esthetische waarde nooit boven smaakbeleving verkiezen. Ik vind dat wel jammer, want dit lijkt wel een trend te zijn. Mensen komen op die manier steeds verder van hun voedsel af te staan.quote:Op zondag 28 december 2014 20:45 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Omdat oliebollen toch echt wel wit moeten zijn, althans, dat vind ik. Ik zou de krentenbollen dit jaar kunnen proberen met 25% einkorn. En dan gebruik ik witbier ipv pils dit jaar (en ik weet dat daar tarwe in zit, maar 't is wel biologisch )
Vind dit nogal bekrompen. Ik ga dit jaar voor de vegan oliebol met gojibessen. Suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij. Ook (bijna) olievrij: ze worden gebakken in mijn Philips airfryer met een beetje kokosolie.quote:Op zondag 28 december 2014 20:45 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Omdat oliebollen toch echt wel wit moeten zijn, althans, dat vind ik.
Kan jij dan een goed recept geven voor spelt/volkoren oliebollen?quote:Op zondag 28 december 2014 20:52 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Ik zou esthetische waarde nooit boven smaakbeleving verkiezen. Ik vind dat wel jammer, want dit lijkt wel een trend te zijn. Mensen komen op die manier steeds verder van hun voedsel af te staan.
Maar jij werkt dus met "gewone" biologische producten? Neem maar van mij aan dat je beter biologisch dynamische producten van de boer kunt halen. "Gewoon" biologisch is tegenwoordig toch niks meer dan een stempel en je wilt natuurlijk geen rotzooi in je lijf stoppen. Als ik jou was zou ik het eens proberen, dan merk je het vanzelf wel .
Dat mag je zelf uitvogelen, ik ga niet al m'n geheimen prijs geven op een publiek forum.quote:Op zondag 28 december 2014 21:05 schreef Piger het volgende:
[..]
Kan jij dan een goed recept geven voor spelt/volkoren oliebollen?
Dan ga ik dat dit jaar eens proberen.
Klinkt interessant, let je er wel op dat je het biologisch dynamisch houdt?quote:Op zondag 28 december 2014 21:01 schreef housesoftheholy het volgende:
[..]
Vind dit nogal bekrompen. Ik ga dit jaar voor de vegan oliebol met gojibessen. Suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij. Ook (bijna) olievrij: ze worden gebakken in mijn Philips airfryer met een beetje kokosolie.
Scheelt, soms BD, soms 'gewoon' biologisch. Een 100% volkorenoliebol lijkt me gewoon niet lekker.quote:Op zondag 28 december 2014 20:52 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Ik zou esthetische waarde nooit boven smaakbeleving verkiezen. Ik vind dat wel jammer, want dit lijkt wel een trend te zijn. Mensen komen op die manier steeds verder van hun voedsel af te staan.
Maar jij werkt dus met "gewone" biologische producten? Neem maar van mij aan dat je beter biologisch dynamische producten van de boer kunt halen. "Gewoon" biologisch is tegenwoordig toch niks meer dan een stempel en je wilt natuurlijk geen rotzooi in je lijf stoppen. Als ik jou was zou ik het eens proberen, dan merk je het vanzelf wel .
Ik wil je ook nergens van overtuigen verder hoor, maar BD 100% volkoren oliebollen zijn gewoon veel lekkerder.quote:Op zondag 28 december 2014 22:02 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Scheelt, soms BD, soms 'gewoon' biologisch. Een 100% volkorenoliebol lijkt me gewoon niet lekker.
Ik ben niet zo weg van 100% volkoren in dit soort producten, het is dan geen oliebol meer, of laat ik het zo zeggen, het is dan niet meer wat ik in een oliebol lekker vind. Dus witte spelt + een deel volkoren einkorn. Volkorenspelt vind ik minder.quote:Op zondag 28 december 2014 22:04 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Ik wil je ook nergens van overtuigen verder hoor, maar BD 100% volkoren oliebollen zijn gewoon veel lekkerder.
Pinda's zijn BD ruim verkrijgbaar en die pers ik zelf. Is erg leuk om te doen vind ik, bovendien hou je wat meer oog op wat er allemaal met de producten gebeurd die je gebruikt.quote:Op zondag 28 december 2014 22:27 schreef djkoelkast het volgende:
Waar haal je trouwens BD arachideolie vandaan? Of bak je ze in andere olie? Lijkt me geen eenvoudige klus.
Zoals gezegd is hier zowat niks verkrijgbaar. Ik kan bepaalde dingen wel bestellen, maar dat kost een godsvermogen. Niet alles hier is 100% bio of BD, maar de grootste delen van de voeding is op z'n minst bio en er wordt zo veel mogelijk zelf gemaakt, maar ik heb geen middelen om zelf pinda's te persen bijvoorbeeld.quote:Op zondag 28 december 2014 22:47 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Pinda's zijn BD ruim verkrijgbaar en die pers ik zelf. Is erg leuk om te doen vind ik, bovendien hou je wat meer oog op wat er allemaal met de producten gebeurd die je gebruikt.
Gebruik jij kant en klare olie dan?
Ach ja, ik snap het ook wel, het is maar net waar je prioriteiten liggen. Nu maar weer on topic?quote:Op zondag 28 december 2014 23:52 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zoals gezegd is hier zowat niks verkrijgbaar. Ik kan bepaalde dingen wel bestellen, maar dat kost een godsvermogen. Niet alles hier is 100% bio of BD, maar de grootste delen van de voeding is op z'n minst bio en er wordt zo veel mogelijk zelf gemaakt, maar ik heb geen middelen om zelf pinda's te persen bijvoorbeeld.
Ik bak meestal wel mijn eigen pinda's, maar er gaat ook echt wel eens een zakje industrierommel door, je kunt niet alles hebben, ik rij ook gewoon op euro95.
Iets met smaak en twisten. Persoonlijk gebruik ik voor gebak altijd gewone witte bloem, de grove structuur van volkorenbloem vind ik niet passen bij een fijn gebak als de oliebol. Het enige waar ik op let voor oliebollen is of de bloem veel gluten bevat (dat is belangrijk om het gas geproduceerd door de gist goed vast te kunnen houden).quote:Op zondag 28 december 2014 22:04 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Ik wil je ook nergens van overtuigen verder hoor, maar BD 100% volkoren oliebollen zijn gewoon veel lekkerder.
Ik doe niet anders meer. Helaas geldt dit niet voor iedereen.quote:Op zondag 28 december 2014 21:21 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Klinkt interessant, let je er wel op dat je het biologisch dynamisch houdt?
Gewoon zelfde recept als normale oliebollen, alleen bloem vervangen voor spelt en een percentage van het totaal volkoren maken.quote:Op maandag 29 december 2014 01:19 schreef Piger het volgende:
Beetje jammer om een heel betoog te houden over volkoren en speltbollen zonder met een receptje over de brug te komen.
Met dezelfde hoeveelheid vocht?quote:Op maandag 29 december 2014 11:05 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Gewoon zelfde recept als normale oliebollen, alleen bloem vervangen voor spelt en een percentage van het totaal volkoren maken.
In principe wel, het is altijd een beetje experimenteren, maar je kunt het normaal gewoon 1 op 1 vervangen, vanaf dan kun je gaan tweaken en zo tot je eigen perfecte recept komen. De een houdt van luchtiger, de ander van meer broodachtig van binnen.quote:
Zie geen concrete recepten wel ongeveer de verhoudingen.quote:Op maandag 29 december 2014 11:18 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
In principe wel, het is altijd een beetje experimenteren, maar je kunt het normaal gewoon 1 op 1 vervangen, vanaf dan kun je gaan tweaken en zo tot je eigen perfecte recept komen. De een houdt van luchtiger, de ander van meer broodachtig van binnen.
Ik denk dat als je in deze reeks (van slechts 2 topics) terugzoekt je nog wel een van mijn recepten tegenkomt, die kun je in elk geval 1 op 1 vervangen met spelt.
Strong flour gebruiken ze in Engeland veel, ik moet wel zeggen dat die recepten van een tijdje geleden zijn, dus ik weet ook niet meer precies hoe ik het toen deed.quote:Op maandag 29 december 2014 17:33 schreef Piger het volgende:
[..]
Zie geen concrete recepten wel ongeveer de verhoudingen.
Je hebt het ook over 'sterk' bloem e.d. 70/30 verhouding?
Ik heb wat Duitse bloemsoorten. zou 70% 550 weizenmehl en 30% 1050 goed zijn?
Ik ken de verschillende niet zo goed van deze soorten, maar dit lijkt me logisch.
dan kun je nu ook al bakken.....quote:Op maandag 29 december 2014 19:42 schreef djkoelkast het volgende:
Oliebollendeeg hoeft maar heel kort te rijzen hoor.
Ik bak ze op oudjaarsavond, tijdens de top 2000 a gogo. Vaste prik.
Die zijn op oudjaarsavond oud. Ze zijn het lekkerst als ze net gebakken zijn Ik doe het dan ook alleen tijdens de laatste afleveringquote:Op maandag 29 december 2014 19:43 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dan kun je nu ook al bakken.....
Frituurvet liever niet. Dat wordt wit bij kamertemperatuur. Dus dan krijg je een wit laagje vet op je oliebol als hij afkoelt. Zonnebloemolie wil wel prima.quote:Op dinsdag 30 december 2014 07:17 schreef Bleie het volgende:
Er zat een pak oliebollenmix in het kerstpakket van meneer Bleie, en omdat de plaatselijke kraam tennisballen bakt, ga ik dat pak maar eens proberen morgen.
Even een paar noob-vragen:
Ik zie hier dat iedereen het over arachideolie heeft, kan 'gewoon' frituurvet ook? En is de olie daarna nog bruikbaar (ik maak een pak, dus niet heel veel bollen), of moet ik die weggooien? Iemand enig idee hoeveel bollen er uit een pak mix komen?
Het kan in elk vet, alleen arachideolie is veel lekkerder. Vast frituurvet geeft als de bollen koud zijn een wit laagje over de bollen. Frituurolie is gewoon echt vies.quote:Op dinsdag 30 december 2014 07:17 schreef Bleie het volgende:
Er zat een pak oliebollenmix in het kerstpakket van meneer Bleie, en omdat de plaatselijke kraam tennisballen bakt, ga ik dat pak maar eens proberen morgen.
Even een paar noob-vragen:
Ik zie hier dat iedereen het over arachideolie heeft, kan 'gewoon' frituurvet ook? En is de olie daarna nog bruikbaar (ik maak een pak, dus niet heel veel bollen), of moet ik die weggooien? Iemand enig idee hoeveel bollen er uit een pak mix komen?
Iets te veel melk. Vervang een deel van de melk eens voor ei.quote:Op dinsdag 30 december 2014 09:20 schreef LintuxCx het volgende:
Gisteren spelt-oliebollen gebakken, bijna klaar voor de jaarwisseling dus. 500g bloem en 500ml melk, was goed voor denk ik een stuk of 20-25 oliebollen.
Het deeg was echt idioot plakkerig en elastisch, maar de bollen smaken lekker. Beetje krokant van buiten maar heerlijk zacht van binnen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |