Mooie anekdotequote:Op donderdag 20 december 2012 23:37 schreef Riparius het volgende:
[..]
Dat moet je nooit zeggen. Don't sell yourself short. Ik moest toen ik dit las meteen denken aan de ontdekking van de toen 10-jarige Penny Drastik. Tot voor kort werd gedacht dat de minimale zijde van een vierkant dat je kunt verdelen in 5 rechthoekige driehoeken waarvan de zijden pythagoreďsche tripletten vormen een lengte 9000 moest hebben, maar Penny dacht daar toch anders over en kwam op de proppen met maar liefst 12 kleinere vierkanten die zich zo laten verdelen. Ze denkt ook dat het kleinste zo te verdelen vierkant een zijde 1248 moet hebben, en tot nu toe heeft niemand haar bevindingen kunnen weerleggen. Hier kun je er meer over lezen. Ook goed leesvoer voor achterlijke FOKkers die anno 2012 nog beweren dat wiskunde niets is voor meisjes.
Uhuh, bij dat soort problemen is het volgens mij vaak ook een beetje dat bijna niemand er meer serieus naar kijkt omdat het van te voren al onwaarschijnlijk lijkt dat je er verder mee komt. Maar ik bedoelde eigenlijk specifiek tegenvoorbeelden, en dan met name in de geometrie (maar in de getaltheorie bijvoorbeeld, speelt volgens mij precies hetzelfde).quote:Op vrijdag 21 december 2012 17:29 schreef thenxero het volgende:
Het gebeurt wel vaker SES / Geniale student lost wiskundig probleem op
Jammer genoeg word ik van dat hele topic niet veel wijzer, en ik zie ook geen serieuze bronnen. Wat ik ervan begrijp is dat hij een differentiaalvergelijking exact heeft weten op te lossen die tot dan toe alleen numeriek kon worden opgelost. Ik zou zijn werk wel eens willen zien.quote:Op vrijdag 21 december 2012 17:29 schreef thenxero het volgende:
Het gebeurt wel vaker SES / Geniale student lost wiskundig probleem op
Los eerst je stelsel fx(x,y) = 0, fy(x,y) = 0 eens fatsoenlijk op. Dan vind je (-4;6), (0;-2) en (1;-3/2).quote:Op vrijdag 21 december 2012 18:30 schreef MouzurX het volgende:
Ik moet de kritieke punten vinden van deze formule functie:
f(x,y) = x^3+y*x^2-y^2-4*y
De afgeleide naar x is:
3*x^2 + 2*x*y
Deze is 0 bij (0,y) (-2,-6) en (2,-6)
De afgeleide naar y is:
x^2-2*y-4
Deze is 0 bij (-2,0) (2,0) (4,6) en (-4,6)
Dit levert echter geen kritieke punten op dus ik moet haast wel iets verkeerd doen bij de afgeleides.
Wie ziet de fout?
Ah dus dan is (0,-2) een kritiek punt.quote:Op vrijdag 21 december 2012 18:43 schreef Riparius het volgende:
[..]
Los eerst je stelsel fx(x,y) = 0, fy(x,y) = 0 eens fatsoenlijk op. Dan vind je (-4;6), (0;-2) en (1;-3/2).
Ik moet het uit mijn hoofd doen, het was een tentamenvraag.quote:Op vrijdag 21 december 2012 13:58 schreef GlowMouse het volgende:
ik snap je tex-code niet; wat is de doelfunctie, wat zijn de constraints, wat is het domein voor x, en wat is de optimale oplossing?
Zou je een duidelijk voorbeeld kunnen geven van een onjuist gebleken hypothese in de wiskunde waarbij de ontkrachting naar jouw idee puur een kwestie van 'geluk' of 'toeval' was? Een stelling kan overigens niet ontkracht worden als het bewijs deugdelijk is.quote:Op vrijdag 21 december 2012 17:14 schreef kutkloon7 het volgende:
[..]
Mooie anekdote
Hoewel ik het idee heb dat sommige van de voorbeelden waar stellingen mee ontkracht worden meer een kwestie van geluk zijn (het geluk dat je bij toeval op zo'n voorbeeld stuit). (Hoewel hier dan weer minder van toepassing lijkt omdat dat meisje gelijk 12 tegenvoorbeelden heeft gevonden)
Ik kon helaas ook geen goede bron vinden van wat hij nou precies gedaan had.quote:Op vrijdag 21 december 2012 18:07 schreef Riparius het volgende:
[..]
Jammer genoeg word ik van dat hele topic niet veel wijzer, en ik zie ook geen serieuze bronnen. Wat ik ervan begrijp is dat hij een differentiaalvergelijking exact heeft weten op te lossen die tot dan toe alleen numeriek kon worden opgelost. Ik zou zijn werk wel eens willen zien.
Iedere matrix A heeft een complexe eigenwaarde. Dus ik denk dat er nog iets mist.quote:Op vrijdag 21 december 2012 18:50 schreef Physics het volgende:
[..]
Ik moet het uit mijn hoofd doen, het was een tentamenvraag.
De doelfunctie is |Ax|. Die moet geminimaliseerd worden onder de restrictie |x| = 1. Domein was niks bijzonders mee geloof ik, gewoon x element van (reëele getallen dimensie n). Optimale oplossing niet gegeven.
Nee, dat klopt uiteraardquote:Op vrijdag 21 december 2012 18:57 schreef Riparius het volgende:
[..]
Zou je een duidelijk voorbeeld kunnen geven van een onjuist gebleken hypothese in de wiskunde waarbij de ontkrachting naar jouw idee puur een kwestie van 'geluk' of 'toeval' was? Een stelling kan overigens niet ontkracht worden als het bewijs deugdelijk is.
http://tu-dresden.de/die_(...)eien/CommentsRay.pdfquote:Op vrijdag 21 december 2012 18:07 schreef Riparius het volgende:
[..]
Jammer genoeg word ik van dat hele topic niet veel wijzer, en ik zie ook geen serieuze bronnen. Wat ik ervan begrijp is dat hij een differentiaalvergelijking exact heeft weten op te lossen die tot dan toe alleen numeriek kon worden opgelost. Ik zou zijn werk wel eens willen zien.
In de laatste paragraaf staat dat hij eigenlijk niks nieuws heeft ontdekt, en zeker geen open probleem van Newton heeft opgelost. Zo zie je maar weer hoe de media werkt (en dat er geen wiskundigen werken).quote:Op zaterdag 22 december 2012 00:16 schreef flopsies het volgende:
[..]
http://tu-dresden.de/die_(...)eien/CommentsRay.pdf
Hierin staat wat hij heeft gedaan (met commentaar van een aantal professoren)
Is A toevallig symmetrisch?quote:Op vrijdag 21 december 2012 18:50 schreef Physics het volgende:
[..]
Ik moet het uit mijn hoofd doen, het was een tentamenvraag.
De doelfunctie is |Ax|. Die moet geminimaliseerd worden onder de restrictie |x| = 1. Domein was niks bijzonders mee geloof ik, gewoon x element van (reëele getallen dimensie n). Optimale oplossing niet gegeven.
Aha dank je wel! Zo moet je het inderdaad doen, voor een eigenvector kom je dan uit dat zijn corresponderende eigenwaarde een modulus kleiner dan 1 heeft, en zo ga je ze allemaal af.quote:Op vrijdag 21 december 2012 23:36 schreef GlowMouse het volgende:
Probeer een bewijs uit het ongerijmde waarbij je voor x een eigenvector pakt.
Het kan sneller: neem aan dat er een eigenvector is met modulus >= 1.quote:Op zaterdag 22 december 2012 10:48 schreef yarnamc het volgende:
[..]
Aha dank je wel! Zo moet je het inderdaad doen, voor een eigenvector kom je dan uit dat zijn corresponderende eigenwaarde een modulus kleiner dan 1 heeft, en zo ga je ze allemaal af.
Ik denk dat je het antwoord in het Rayleigh quotient moet zoeken. Minimaliseren van ||Ax|| is hetzelfde als minimaliseren van het kwadraat ervan gedeeld door een constante: xTATAx / xTx. Dit is altijd groter dan de kleinste eigenwaarde van ATA, met gelijkheid desda x een eigenvector is horend bij de kleinste eigenwaarde.quote:
Dit zijn differentiaalvergelijkingen, geen differentievergelijkingen.quote:Op zondag 23 december 2012 20:01 schreef Mascini het volgende:
Ik doe mijn profielwerkstuk over de chaostheorie en ben nu bezig met research doen naar de Lorenz Attractor. Ik stuitte op deze differentievergelijkingen:
Aha ... ik had 'differential equations' te gauw vertaald naar differentievergelijkingen. Dat wordt nog even researchen!quote:Op zondag 23 december 2012 20:10 schreef Riparius het volgende:
[..]
Dit zijn differentiaalvergelijkingen, geen differentievergelijkingen.
Je hebt in feite een rij {xn} die aan een N-de orde (hoofdletter!) homogene lineaire recursie met constante coëfficiënten moet voldoen. Substitutie van xn = zn levert dan een karakteristieke vergelijking P(z) = 0 op, waarbij P(z) een polynoom is in z van graad N (hoofdletter!). Is nu z = λ een (enkelvoudige) wortel van P(z) = 0, dan voldoet zoals bekend xn = λn aan de recursie. Is echter z = λ een meervoudige wortel van P(z) = 0 met multipliciteit m, dan kun je gebruik maken van het feit dat dan niet alleen P(λ) = 0 maar ook P(i)(λ) = 0 voor i = 1..(m-1) terwijl P(m)(λ) ≠ 0 (bewijs dit). Door te beginnen metquote:Op zondag 23 december 2012 20:11 schreef yarnamc het volgende:
Ik heb nog een vraagje:
beschouw de differentievergelijking:(de D staat voor de Delay operator: D(x(n)) = x(n-1), de n-de macht van D is de samenstelling van n delay operators).
Nu is er gegeven dateen meervoudige oplossing is van
, stel bijvoorbeeld met multipliciteit m.
Nu wordt er beweerd (vrij analoog als bij de homogene differentiaalvergelijking) datvoor i = 0,1,...,m-1 oplossingen zijn van de differentievergelijking. Er wordt gevraagd dit te controleren via substitutie, maar dit lukt me niet direct :s.
In die vergelijkingen zijn x,y en z functies van t. rho, beta en sigma zijn parameters.quote:Op zondag 23 december 2012 20:01 schreef Mascini het volgende:
Ik doe mijn profielwerkstuk over de chaostheorie en ben nu bezig met research doen naar de Lorenz Attractor. Ik stuitte op deze differentievergelijkingen:
[ afbeelding ]
Hoe zijn deze te schrijven als differentie vergelijkingen zoals die op de middelbare school worden geschreven? Dus bijvoorbeeld g(n)=3g(n-1) + 2 . Klopt dit:
x(n) = sigma * (y(n-1) - x(n-1))
y(n) = x(n-1) * (rho - x(n-1)) - y(n-1)
z(n) = x(n-1) * y(n-1) - beta * x(n-1)
Of mag dat niet zomaar tot die vorm herleid worden? Ben een beetje in de war omdat ik een differentievergelijking nog nooit zo geschreven heb zien maar het antwoord zal wel heel logisch zijn...
Kijk maar eens even hier (eenvoudig) en ook hier (uitgebreider, met historische achtergronden), dan moet het je wel duidelijk worden.quote:Op donderdag 20 december 2012 13:34 schreef Amoeba het volgende:
Ik las ergens iets dat het eenvoudig was om aan te tonen dat een smalle ring tussen 2 parallellen dezelfde oppervlakte op de kaart heeft als op de bol. Maar dit klopt toch niet, aangezien deze ring toch veel groter wordt, en niet smaller?
Dat is knap gevonden! Dank je welquote:Op zondag 23 december 2012 20:45 schreef Riparius het volgende:
[..]
Je hebt in feite een rij {xn} die aan een N-de orde (hoofdletter!) homogene lineaire recursie met constante coëfficiënten moet voldoen. Substutie van xn = zn levert dan een karakteristieke vergelijking P(z) = 0 op, waarbij P(z) een polynoom is in z van graad N (hoofdletter!). Is nu z = λ een (enkelvoudige) wortel van P(z) = 0, dan voldoet zoals bekend xn = λn aan de recursie. Is echter z = λ een meervoudige wortel van P(z) = 0 met multipliciteit m, dan kun je gebruik maken van het feit dat dan niet alleen P(λ) = 0 maar ook P(i)(λ) = 0 voor i = 1..(m-1) terwijl P(m)(λ) ≠ 0 (bewijs dit). Door te beginnen met
∑j=0N ajzN+k-j = zk∙P(z), k ∈ N0
en telkens beide leden te differentiëren naar z en daarna weer te vermenigvuldigen met z kun je gemakkelijk zien dat
∑j=0N aj(N+k-j)iλN+k-j = 0 voor k ∈ N0, i = 1..(m-1)
zodat xn = ni∙λn met i = 1..(m-1) ook voldoet aan de recursie.
De verzameling lineaire afbeeldingen van Rn naar Rp. Dus ook wel de verzameling n bij p matrices met componenten uit R.quote:
Wat je verkeerd doet, is aannemen dat L over zijn hele domein gelijk is aan Df. De stelling zegt dat er een punt is, zodat L en Df in dat punt gelijk aan elkaar zijn. Er staat niets verkeerds in die stelling.quote:Op woensdag 26 december 2012 21:21 schreef kutkloon7 het volgende:
Ik heb een vraag over het volgende lemma uit mijn leeswijzer functies en reeksen:
[ afbeelding ]
Neem n = p = 1 (en ik gebruikt y ipv dzeta xi, dat is wat makkelijker). Neem f(x) = x3. Dan is f totaal differentieerbaar (dit kan ik aantonen met de definitie, maar dat laat ik nu even achterwege).
Verder L(x) = Df (x) = 3x2. (dit staat in de laatste zin van het lemma, Df (x) is gewoon de afgeleide van f).
Dan komt de formule uit het lemma neer op:
x3 - y3 = 3x2(x-y)
Wat natuurlijk niet klopt. Doe ik iets verkeerd (klopt er een van mijn aannames niet?) of staat er iets verkeerd in het lemma?
Ik maakte inderdaad een denkfout, dank! Ik had om een of andere reden inderdaad niet goed door dat ze xi in het hele verhaal vast kiezen, it all makes sense nowquote:Op woensdag 26 december 2012 23:07 schreef Mathemaat het volgende:
[..]
Wat je verkeerd doet, is aannemen dat L over zijn hele domein gelijk is aan Df. De stelling zegt dat er een punt is, zodat L en Df in dat punt gelijk aan elkaar zijn. Er staat niets verkeerds in die stelling.
quote:Op donderdag 27 december 2012 13:42 schreef BeyondTheGreen het volgende:
Zo?
x^2 - 6,1*10^-10 * (0,01-x) = 0 Daarna haakjes wegwerken zodat:
1*x^2 + 6,1*10^-10*x + (-6.1*10^-12)
met a = 1
b = 6,1*10^-10
c= -6,1*10^-12
Oké, ik ga het even uitproberen om hem nu in die wortelvariant te zetten.
E: Waarschijnlijk doe ik iets fout. Ik krijg 1,26*10^-5, het antw. moet 2,5&10^-6 zijn.
E2: Het werkt wel, oké klaar, duidelijk.Bedankt.
De ABC-formule is de manier om de 2 (complexe) nulpunten (ofwel f(x) = 0) van een tweedegraads polynoom exact te berekenen.quote:Op donderdag 27 december 2012 12:22 schreef BeyondTheGreen het volgende:
Hallo, ik heb wiskunde A en krijg de abc-formule niet. Toch heb ik die nodig voor scheikunde. Ik moet bijv. dit oplossen:
[ afbeelding ]
Dit is dus de abc formule:
[ afbeelding ]
Kan iemand uitleggen hoe dit werkt in mijn situatie? (stap voor stap graag, ik heb alleen wiskunde A).
Ik neem het door.quote:Op maandag 24 december 2012 12:54 schreef Riparius het volgende:
[..]
Kijk maar eens even hier (eenvoudig) en ook hier (uitgebreider, met historische achtergronden), dan moet het je wel duidelijk worden.
Deze notatie is prima tenzij er meer dan 1 onafhankelijke variabele in de vergelijking staat in welk geval je het als een partiële afgeleide moet weergeven met een teken wat lijkt op een a.quote:Op zondag 23 december 2012 20:01 schreef Mascini het volgende:
Ik doe mijn profielwerkstuk over de chaostheorie en ben nu bezig met research doen naar de Lorenz Attractor. Ik stuitte op deze differentievergelijkingen:
[ afbeelding ]
Als je de wortelformule gebruikt, bekijk dan ook even hoe die formule is afgeleid zodat je begrijpt wat je doet!quote:Op donderdag 27 december 2012 12:22 schreef BeyondTheGreen het volgende:
Hallo, ik heb wiskunde A en krijg de abc-formule niet. Toch heb ik die nodig voor scheikunde. Ik moet bijv. dit oplossen:
[ afbeelding ]
Dit is dus de abc formule:
[ afbeelding ]
Kan iemand uitleggen hoe dit werkt in mijn situatie? (stap voor stap graag, ik heb alleen wiskunde A).
Ik ben iemand die graag begrijpt wat ik doe, maar ik heb geen wiskunde B, doe drie VWO schooljaar in 1, en heb een tentamenweek na de kerstvakantie dus mijn prioriteit ligt daar niet. Toch bedankt, misschien kijk ik er nog eens naar.quote:Op donderdag 27 december 2012 19:37 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Als je de wortelformule gebruikt, bekijk dan ook even hoe die formule is afgeleid zodat je begrijpt wat je doet!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wortelformule
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwadraatsplitsen
Het is een simpele uitleg waarvoor je weinig basis nodig hebt, als je weet hoe je een eerstegraadsvergelijking kan oplossen dan zou je deze uitleg ook moeten kunnen volgen.
Kijk ook even naar de Engelstalige versie als je moeite hebt met iets te volgen.
Misschien een beetje opportunistisch om 3 schooljaren in een jaar af te willen ronden wanneer je het toepassen van de ABC-formule al niet volgt.quote:Op vrijdag 28 december 2012 00:07 schreef BeyondTheGreen het volgende:
[..]
Ik ben iemand die graag begrijpt wat ik doe, maar ik heb geen wiskunde B, doe drie VWO schooljaar in 1, en heb een tentamenweek na de kerstvakantie dus mijn prioriteit ligt daar niet. Toch bedankt, misschien kijk ik er nog eens naar.
Blame the system.quote:Op vrijdag 28 december 2012 00:18 schreef Amoeba het volgende:
[..]
Misschien een beetje opportunistisch om 3 schooljaren in een jaar af te willen ronden wanneer je het toepassen van de ABC-formule al niet volgt.
In een kwartier tijd heb je het wel gelezen en begrepen als het goed is, het lijkt mij zinvol besteedde tijd.quote:Op vrijdag 28 december 2012 00:07 schreef BeyondTheGreen het volgende:
[..]
Ik ben iemand die graag begrijpt wat ik doe, maar ik heb geen wiskunde B, doe drie VWO schooljaar in 1, en heb een tentamenweek na de kerstvakantie dus mijn prioriteit ligt daar niet. Toch bedankt, misschien kijk ik er nog eens naar.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |