abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 28 november 2012 @ 19:43:14 #51
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_119722823
Zo, halve hoeveelheid gemaakt, staat nu in de oven. /nutella-junk
***
pi_119723193
quote:
10s.gif Op woensdag 28 november 2012 19:43 schreef Brighteyes het volgende:
Zo, halve hoeveelheid gemaakt, staat nu in de oven. /nutella-junk
:D
  woensdag 28 november 2012 @ 19:50:17 #53
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_119723201
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2012 19:35 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Tablespoons hoor, tablespoon is 15g dus 150g
Oh shit! Je hebt gelijk, maar het recept dat ik vond via haar pinterest had het over 62gr. -O-

En ik bedenk me nu dat ik in mijn haast de bloem niet door de helft gedaan heb wat dus nu goed uit komt. :o :') Maar een tikkie te weinig bloem, hopelijk gaat het alsnog goed. :o
***
pi_119723290
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2012 19:35 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Tablespoons hoor, tablespoon is 15g dus 150g
Idd. Ik heb 280 gram Nutella en 150 gram bloem gedaan. Bakken op 180 graden en ligt aan de oven hoe lang ongeveer. Die van mij hebben er een ruim kwartier ingezeten totaal (eerst boven- en onderwarmte en later alleen nog even onderwarmte.
  Moderator woensdag 28 november 2012 @ 19:59:14 #55
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119723683
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2012 19:50 schreef Brighteyes het volgende:

[..]

Oh shit! Je hebt gelijk, maar het recept dat ik vond via haar pinterest had het over 62gr. -O-

En ik bedenk me nu dat ik in mijn haast de bloem niet door de helft gedaan heb wat dus nu goed uit komt. :o :') Maar een tikkie te weinig bloem, hopelijk gaat het alsnog goed. :o
tbsp = tablespoon = eetlepel = 15g
tsp = teaspoon = theelepel = 5g

Is soms wat onduidelijk. Als je 62g bloem hebt waar je 75g nodig had gaat het wel goed komen, als je 31g hebt gebruikt waar 75g nodig was ben ik er bang voor: niet genoeg gluten, niet genoeg mogelijkheid om te rijzen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 28 november 2012 @ 20:00:08 #56
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_119723726
62 gr gedaan, we gaan het zien. :P
***
  Moderator woensdag 28 november 2012 @ 20:02:43 #57
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119723850
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2012 20:00 schreef Brighteyes het volgende:
62 gr gedaan, we gaan het zien. :P
Lijkt me geen probleem, misschien 1 of 2 minuutjes langer zodat het wat meer kan 'zetten'.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 28 november 2012 @ 20:05:32 #58
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_119723970


Nog een beetje nat vanbinnen zijn ze ook prima te eten! O+
***
pi_119724770
quote:
17s.gif Op woensdag 28 november 2012 20:05 schreef Brighteyes het volgende:
[ afbeelding ]

Nog een beetje nat vanbinnen zijn ze ook prima te eten! O+
Ja dan zijn ze juist het lekkerst O+
  woensdag 28 november 2012 @ 20:21:05 #60
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_119724827
Overigens zijn ze, gelukkig, niet onweerstaanbaar lekker, beetje zwaar zelfs, het is niet zo dat ik er gelijk nog een paar wil maken. :D
***
pi_119724866
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2012 20:21 schreef Brighteyes het volgende:
Overigens zijn ze, gelukkig, niet onweerstaanbaar lekker, beetje zwaar zelfs, het is niet zo dat ik er gelijk nog een paar wil maken. :D
Ow haha ik had er 12 gemaakt en die zijn allemaal al op :')

En dan had ik ze ook nog versierd :')
  woensdag 28 november 2012 @ 20:23:09 #62
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_119724930
Ik ben normaal echt onhoudbaar bij dat soort dingen maar ik kreeg de tweede niet eens weg. :o
***
pi_119725128
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2012 20:23 schreef Brighteyes het volgende:
Ik ben normaal echt onhoudbaar bij dat soort dingen maar ik kreeg de tweede niet eens weg. :o
Ben je ziek ofzo? o|O
  † In Memoriam † woensdag 28 november 2012 @ 21:12:02 #64
37843 lady-wrb
kortaf
pi_119727398
ik vind ze ook nogal machtig (maar ik had er nog een toef chocoladeroom opgedaan, anders vond ik het er niet lekker genoeg uitzien :@
  Licht Ontvlambaar woensdag 28 november 2012 @ 22:03:38 #65
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_119729993
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2012 19:27 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Netjes!
Zelf ook het spijs gemaakt?
Half, zelf de eidooier en citroenrasp erdoor gekneed :)
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  † In Memoriam † woensdag 28 november 2012 @ 22:05:17 #66
91830 MaximusTG
pi_119730068
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2012 19:59 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

tbsp = tablespoon = eetlepel = 15g
tsp = teaspoon = theelepel = 5g

Is soms wat onduidelijk. Als je 62g bloem hebt waar je 75g nodig had gaat het wel goed komen, als je 31g hebt gebruikt waar 75g nodig was ben ik er bang voor: niet genoeg gluten, niet genoeg mogelijkheid om te rijzen.
Nee, dat klopt niet, een tablespoon, teaspoon of cup is een volumemaat. 1 tablespoon is ongeveer 15 ml.
Als ik google is 1 tbsp bloem 10 gram. Is dus voor elk ingrediënt anders, afhankelijk van het soortelijk gewicht.
  Moderator woensdag 28 november 2012 @ 22:08:41 #67
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119730209
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2012 22:05 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Nee, dat klopt niet, een tablespoon, teaspoon of cup is een volumemaat. 1 tablespoon is ongeveer 15 ml.
Als ik google is 1 tbsp bloem 10 gram. Is dus voor elk ingrediënt anders, afhankelijk van het soortelijk gewicht.
Stom, je hebt helemaal gelijk, ik was in de war met ml.
Ik werk ook altijd gewoon met grammen en met Nederlandse retrokookboeken waar ik dan mijn eigen draai aan ga geven.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † woensdag 28 november 2012 @ 22:28:22 #68
37843 lady-wrb
kortaf
pi_119731225
o dus er had 100 gr. meel in gemoeten?
  † In Memoriam † woensdag 28 november 2012 @ 22:28:50 #69
37843 lady-wrb
kortaf
pi_119731245
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2012 22:08 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Stom, je hebt helemaal gelijk, ik was in de war met ml.
Ik werk ook altijd gewoon met grammen en met Nederlandse retrokookboeken waar ik dan mijn eigen draai aan ga geven.
retrokookboeken? wat moet ik me daarbij voorstellen?
pi_119732206
Ouwe kookboeken van je oma?
  † In Memoriam † woensdag 28 november 2012 @ 22:54:50 #71
37843 lady-wrb
kortaf
pi_119732435
bij kookboeken van mijn oma denk ik aan hete bliksem, broeder met stroop en raapsteeltjes :X
om postelein maar niet te vergeten of labskous :r
mag ik bedanken?
  Moderator woensdag 28 november 2012 @ 23:18:40 #72
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119733536
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2012 22:28 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

retrokookboeken? wat moet ik me daarbij voorstellen?
Kookboeken uit de kringloopwinkel, hoe ouder hoe beter. Daar haal ik dan recepten uit die ik naar mijn eigen hand zet.
Het Gezins Kookboek is een heel goeie uit de mid 80's, daar komt ook mijn boterkoek vandaan bijvoorbeeld (alleen dan maak ik hem deels met volkorenmeel en speltmeel bijvoorbeeld).
Als een recept dan helemaal goed is schrijf ik ze over in mijn eigen kookboekje.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_119755307
Leuk topic! Ik ga dit weekend proberen deze taart te maken voor een vriendin:

Ze stuurde ooit dat plaatje en aangezien ze dit weekend 18 wordt en een enorme fan van The Hunger Games is ga ik deze voor haar namaken. Ik heb al eerder met fondant gewerkt, toen heb ik een iPod touch taart gemaakt voor m'n zusje:

Ik moest het binnen een uurtje maken en ik vind fondant niet zo fijn om mee te werken, maar ik ga de uitdaging wederom aan dit keer, haha!
  Moderator donderdag 29 november 2012 @ 21:24:42 #74
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119760991
Helaas is het bij dit soort taarten altijd dat hij er mooier uit ziet dan hij lekker smaakt.
Ik zou sowieso nooit fondant op een cake doen, ik vind het maar smerig spul :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † donderdag 29 november 2012 @ 21:27:48 #75
91830 MaximusTG
pi_119761146
Vind ik ook wel ja, ziet er (meestal :p) wel mooi uit, knap gedaan, maar ik vind het geen lekker taarten. Doe mij maar een lekkere boerenappeltaart.
  Moderator donderdag 29 november 2012 @ 21:34:00 #76
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119761496
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2012 21:27 schreef MaximusTG het volgende:
Vind ik ook wel ja, ziet er (meestal :p) wel mooi uit, knap gedaan, maar ik vind het geen lekker taarten. Doe mij maar een lekkere boerenappeltaart.
Ik heb vorige keer een speltappeltaart gemaakt, die was echt zo lekker :9
Ik maak altijd appelkruimel, dus qua uiterlijk zijn ze dan weer niet zo bijzonder, dat is weer de andere kant.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † donderdag 29 november 2012 @ 21:34:59 #77
91830 MaximusTG
pi_119761569
Klopt ja. Mooiste blijft imho een lekkere vlaai met een mooi vlechtwerk.
pi_119762026
quote:
0s.gif Op woensdag 28 november 2012 22:54 schreef lady-wrb het volgende:
bij kookboeken van mijn oma denk ik aan hete bliksem, broeder met stroop en raapsteeltjes :X
om postelein maar niet te vergeten of labskous :r
mag ik bedanken?
Postelein. :9 Raapsteeltjes. :9

Hete bliksem vind ik bah. Broeder met stroop en labskous moet ik googlen.
  Moderator donderdag 29 november 2012 @ 23:06:52 #79
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119766363
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2012 21:43 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Postelein. :9 Raapsteeltjes. :9

Hete bliksem vind ik bah. Broeder met stroop en labskous moet ik googlen.
Mijn oma, die inmiddels 97 jaar oud is, maakt nog wel eens broeder, maar ik hou er niet zo van. Beetje de binnenkant van een pannenkoek, maar ik vind de knapperige buitenkant juist zo lekker :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_119767758
Ja, dat is ook veel lekkerder!
  † In Memoriam † vrijdag 30 november 2012 @ 08:04:26 #81
37843 lady-wrb
kortaf
pi_119771688
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2012 21:43 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Postelein. :9 Raapsteeltjes. :9

Hete bliksem vind ik bah. Broeder met stroop en labskous moet ik googlen.
hier is labskous (rrrrilllll )http://www.receptenarchief.nl/recept/20056-labskous.html
pi_119772169
quote:
Ik hou niet van corned beef maar voor de rest klink het best goed. _O-
  † In Memoriam † vrijdag 30 november 2012 @ 08:52:29 #83
37843 lady-wrb
kortaf
pi_119772198
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 08:50 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ik hou niet van corned beef maar voor de rest klink het best goed. _O-
dat meen je niet :o
de smaak van warme augurken :r
(ik heb het dus echt geproefd, ze eten het wel eens in bejaardenverzorgingsoorden)
pi_119773202
Die augurken worden toch niet meeverwarmd? Ik vind het ook niet heel gek klinken, eigenlijk.
  † In Memoriam † vrijdag 30 november 2012 @ 10:04:57 #85
37843 lady-wrb
kortaf
pi_119773574
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 09:49 schreef Bleie het volgende:
Die augurken worden toch niet meeverwarmd? Ik vind het ook niet heel gek klinken, eigenlijk.
nou echt wel. die zaten er bij wat ik at gesnipperd doorheen.
ik vind het geen eten :X
pi_119777029
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2012 21:24 schreef djkoelkast het volgende:
Helaas is het bij dit soort taarten altijd dat hij er mooier uit ziet dan hij lekker smaakt.
Ik zou sowieso nooit fondant op een cake doen, ik vind het maar smerig spul :P
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2012 21:27 schreef MaximusTG het volgende:
Vind ik ook wel ja, ziet er (meestal :p) wel mooi uit, knap gedaan, maar ik vind het geen lekker taarten. Doe mij maar een lekkere boerenappeltaart.
Ik ben zelf ook geen mega-fan van fondant inderdaad, ik vind het niet echt vies maar ik kan me lekkerdere toppings voorstellen. De vriendin in kwestie en mijn zusjes zijn er dan weer wel gek op en het gaat natuurlijk om hen in dit geval. :)
pi_119778572
Ik vind fondant wel heel lekker. :9
  † In Memoriam † vrijdag 30 november 2012 @ 14:31:33 #88
37843 lady-wrb
kortaf
pi_119780399
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 13:17 schreef Isegrim het volgende:
Ik vind fondant wel heel lekker. :9
het hangt er wel vanaf welk fondant.
dat van xenos vind ik absoluut niet lekker
dat van funcakes gaat wel
maar het fondant met marshmallowsmaak vind ik idd best goed te eten :9
  Moderator vrijdag 30 november 2012 @ 15:09:03 #89
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119781554
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 13:17 schreef Isegrim het volgende:
Ik vind fondant wel heel lekker. :9
Ingrediënten al eens gelezen? :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Licht Ontvlambaar vrijdag 30 november 2012 @ 23:47:38 #90
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_119801070
Ik vind fondant niet lekker, veel te zoet. Ik ben een marsepeinfan :D
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_119801171
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 15:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ingrediënten al eens gelezen? :P
Ik eet die zooi hooguit op trouwerijen enzo, boeiend. :P
  Moderator zaterdag 1 december 2012 @ 00:37:19 #92
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119803063
Ik ga morgen gevulde speculaas maken, spijs die ik zelf had gemaakt (veel te veel) had ik ingevroren. Ligt nu in de koelkast te ontdooien, morgen lekker deegje maken en er gevulde speculaas (of gevulde speculaaskoeken) van maken naar een 80's recept. Ik ga het wel met volkorenmeel en spelt doen en rietsuikerblokken gebruik ik altijd.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zaterdag 1 december 2012 @ 09:00:21 #93
37843 lady-wrb
kortaf
pi_119806284
Speculaas wordt nog lekkerder wanneer je het deeg een nachtje laat liggen, dan ontwikkelen de kruiden meer smaak.
Proper names are scopally inert.
Normality is an invention of the power.
pi_119806810
Ik heb een paar weken terug een maanzaad taart gebakken en hier toen om raad gevraagd om de marsepein uit te rollen (wat een drama, ook met jullie tips), mijn moeder begon meteen over uitsteekvormpjes enzo voor sinterklaas toen ze de taart zag maar ik heb gezegd dat het een eenmalige actie was van mijn kant, eens maar nooit meer.
Gelukkig hou ik niet zo van van marsepein en fondant dus zo erg is het niet, maar chapeau voor jullie creaties :)
Oja de maanzaad taart viel tegen wat mij betreft anderen vonden hem weer lekker, smaken verschillen gelukkig.
  Moderator zaterdag 1 december 2012 @ 10:55:06 #96
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119807352
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 09:00 schreef lady-wrb het volgende:
hoe maak je zelf spijs?
Het is niet veel werk, maar het duurt lang voor je er van kunt eten.

100g amandelen
100g suiker
1 ei
geraspte citroenschil van een biologische citroen, tenzij je er chemische was in wil hebben, dan moet je zo'n glimmende citroen halen :P
Beetje citroensap

Als je amandelen met velletje hebt gekocht die eerst in een pan met heet water een halve minuut ofzo, dan kun je het velletje er zo afhalen. Goed droog maken voor je verder gaat.

Amandelen in de keukenmachine, heel fijn malen (bijna tot poeder), dan de rest er bij en kneden tot je er een rol van kunt maken. Die rol rol je in plasticfolie (goed strak) en dan laat je het minimaal een week in de koelkast rusten voor je er mee verder gaat, maar het mag ook wel 2 weken.

Je kunt ook meer maken en het invriezen, blijft zeker een half jaar goed in de vriezer.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zaterdag 1 december 2012 @ 11:27:54 #97
37843 lady-wrb
kortaf
pi_119807912
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 10:55 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het is niet veel werk, maar het duurt lang voor je er van kunt eten.

100g amandelen
100g suiker
1 ei
geraspte citroenschil van een biologische citroen, tenzij je er chemische was in wil hebben, dan moet je zo'n glimmende citroen halen :P
Beetje citroensap

Als je amandelen met velletje hebt gekocht die eerst in een pan met heet water een halve minuut ofzo, dan kun je het velletje er zo afhalen. Goed droog maken voor je verder gaat.

Amandelen in de keukenmachine, heel fijn malen (bijna tot poeder), dan de rest er bij en kneden tot je er een rol van kunt maken. Die rol rol je in plasticfolie (goed strak) en dan laat je het minimaal een week in de koelkast rusten voor je er mee verder gaat, maar het mag ook wel 2 weken.

Je kunt ook meer maken en het invriezen, blijft zeker een half jaar goed in de vriezer.
genoteerd!
dank je wel! _O_
  zaterdag 1 december 2012 @ 15:01:41 #98
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_119812519
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 10:55 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het is niet veel werk, maar het duurt lang voor je er van kunt eten.

100g amandelen
100g suiker
1 ei
geraspte citroenschil van een biologische citroen, tenzij je er chemische was in wil hebben, dan moet je zo'n glimmende citroen halen :P
Beetje citroensap

Als je amandelen met velletje hebt gekocht die eerst in een pan met heet water een halve minuut ofzo, dan kun je het velletje er zo afhalen. Goed droog maken voor je verder gaat.

Amandelen in de keukenmachine, heel fijn malen (bijna tot poeder), dan de rest er bij en kneden tot je er een rol van kunt maken. Die rol rol je in plasticfolie (goed strak) en dan laat je het minimaal een week in de koelkast rusten voor je er mee verder gaat, maar het mag ook wel 2 weken.

Je kunt ook meer maken en het invriezen, blijft zeker een half jaar goed in de vriezer.
onzin om het een week te laten liggen.... kan je gewoon later op de dag eten, of volgende dag
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  Moderator zaterdag 1 december 2012 @ 15:46:55 #99
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119813643
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 15:01 schreef The_Hives het volgende:

[..]

onzin om het een week te laten liggen.... kan je gewoon later op de dag eten, of volgende dag
Dat is geen onzin, het moet rijpen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 1 december 2012 @ 15:47:59 #100
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_119813674


Roomboter gevulde speltspeculaaskoeken *)
Ze zijn echt super lekker :9 Gemaakt met ongeraffineerde rietsuiker, eigen amandelspijs en speltbloem/volkoren speltmeel. Geen tarwe gebruikt deze keer.

Ik had alleen geen ronde uitsteekvormen, dus maar met het raviolirollertje gedaan. Zien ze er nog handgemaakter uit :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')