abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_114900560


Vorige delen:
Parijs!
Parijs... hoe duur/tips etc?
Parijs... hoe duur/tips etc? #2
Parijs - Tips, hints, tricks, kosten, etc... #3
Parijs - Tips, hints, tricks, kosten, etc... #4
Parijs #5 - Tips etc.. Bon marché vers Paris
Parijs #6
Parijs #7
Parijs #8 - La Ville-lumiere
Parijs #9 - met de Franse slag...
Paris #10 Waar het Rugby bezit nam van Paris
Parijs #11 Bientôt le printemps!
Parijs #12: Over de Eiffeltoren beklimmen en meer...
Parijs #13: Cité d'amour!
Parijs #14:

Hoe zit dat met die arrondissementen? Wat ligt nou waar?
Rondom Parijs ligt een rondweg (de Periferique). Binnen de rondweg is de stad opgedeeld in twintig arrondissementen die qua nummering in een spiraalvorm vanuit het centrum naar buiten draaien (zie plaatje). De meeste bekende bezienswaardigheden liggen binnen de periferique (uitzonderingen zijn bijvoorbeeld Disneyland Resort Paris en La Défense).

Hoe kom ik er?
Met de bus, vliegtuig, trein, auto, fiets. Wat jij wil. Met de bus (Eurolines bijvoorbeeld) is meestal het goedkoopst. De trein (Thalys) zal echter meestal de beste verhouding bieden tussen comfort, reistijd en prijs. Je komt dan aan op het Gare du Nord. Kijk op www.thalys.nl of www.ns.nl/internationaal/

Waar moet ik slapen
Goedkope adresjes vind je hierHoe werkt het OV?
Binnen Parijs zul je vooral de metro en de RER (snelmetro) gebruiken. Voor beiden kun je dezelfde kaartjes gebruiken. Welk soort kaartje het voordeligst is, is erg afhankelijk van hoe lang je blijft, hoe veel je reist en wat je wilt bezoeken. Voor een paar dagen is het voor de meeste mensen het voordeligst om metrokaartjes per tien tegelijk te kopen (carnet heet dat). Daarnaast kan je een Carte Mobilis, Carte Orange of een Paris Visite kopen. Welke het goedkoopst en handigste is, is voor iedereen weer anders.

Hier vind je een kaartje met de metrolijnen en hier een (Nederlandstalige) reisplanner.

Kan je in Parijs ook fietsen?
Ja zeker! Overal in Parijs zijn fietspunten van vélib' aanwezig. Bij deze fietspunten kan je een abonnement nemen (voor 1 dag, 7 dagen of 1 jaar) en daarmee kan je een fiets meenemen. Inleveren kan weer bij elk willekeurig vélib' punt, dit is echt de moeite om even goed te bekijken voordat je op pad gaat!

Op deze wikipediapagina lees je alles wat je moet weten over vélib'!Ik heb een leuk hotelletje gevonden, maar waar zit het ergens?
Kijk naar de postcode. Alle postcodes binnen de periferique hebben het nummer 750xx. De xx zijn de cijfers van het arrondissement (75013 is dus dertiende arrondissement). Of je kunt hier het adres zoeken.Oh. En is dat wel een nette buurt?
Geen idee, maar hier kun je foto’s bekijken van alle adressen in Parijs. Over het algemeen zijn er geen slechte buurten binnen de perifique; zoals overal moet je je niet opvallend en uitdagend gedragen en nergens mee bemoeien.

Nog wat tips...
... een paar essentiële dingen zijn toch wel de volgende:• de EIFFELTOREN natuurlijk!!!!
• de kathedraal "Notre Dame" op 1 van de 2 eilanden in de Seine
+ daar in de buurt:
• de 2 eilandjes zelf ontdekken (dat is waar Parijs ontstaan is)
• evt de restaurantjes/boetiekjes in de daaraan grenzende wijk "St Michel"
• het monument "Arc de Triomphe", bovenaan de "Champs Elysées", (winkelen, terrasje pikken..)
• almaar rechtdoor de Champs Elysées afwandelend kom je dan achtereenvolgens
langs zijstraat "Avenue Montaigne (winkels luxe-merken),
langs het presidentiële paleis, het "Elysée" (niet goed te zien trouwens),
langs zijstraat met het "Grand Palais" en "Petit Palais",
over het grote verkeersplein "Concorde",
door de "Tuileries" (park),
tot bij het "Louvre" (alleen van buiten al de moeite van het bezichtigen waard!)
• de witte basiliek op de heuvel "Sacré Coeur" en het wijkje "Montmartre" daaromheen (veel portretschilders en terrasjes)
• onderaan de trappen naar de Sacré Coeur: de "Parijse walletjes" met de bekende "Moulin Rouge" (shows) en veel sex shops enzo.

Alle tips zijn natuurlijk super toeristisch, maar voor een allereerste keer zijn het gewoon een aantal aanknopingspunten. Dingen met uitzicht kan je het beste een half uur voor zonsondergang doen. Dan zie je in kort tijdsbestek de stad bij dag, schemer en avond.

Heb je veel tijd, dan heb je aan deze punten misschien nog wat:
• Je kunt ook de toren "Montparnasse" beklimmen (met lift), als het mooi weer is heb je van daaruit een schitterend uitzicht;
• Zakencentrum "La Défense" heeft weer een heel andere sfeer, met hoge moderne kantoorgebouwen;• Centre Pompidou (gek gebouw+museum+bibliotheek) : ligt tussen Le Marais (gay buurt) en Les Halles (overdekt winkelcentrum -niet echt de moeite waard, behalve als het regent ) ) : in dit hele gebied vind je ook veel eettentjes en winkeltjes (en ook een gedeelte sex shops)
• Parken: "Jardins du Luxembourg" (mooi), "Monceau", "Buttes Chaumont", "Parc André Citroën" (modern/beetje botanisch),...
• Musea: Louvre, Musée d'Orsay, Rodin,..................
• "Les Invalides" is overigens het monument waar Napoleon ligt ;
• Het "Panthéon" is waar andere historisch belangrijke Fransen begraven liggen (erg statig) ;
• enz enz enz...Voor verdere info
http://www.parijsonline.nl, http://parijsonline.blogspot.com/ en http://verborgenparijs.blog.com/
http://www.parijs.nl
http://parijs.pagina.nl
Fotos op Flickr
Parijs in 26 gigapixels

Laat het gewoon over je heen komen, plan je vakantie niet te vol (twee à drie dingen per dag zijn méér dan zat) enne, VEEL PLEZIER!!!!!

Deze OP is opgesteld door DutchieBre (copy van K_man ). Aangevuld door Bora-Bora, Tim2308 en Burdie. Met dank aan de Wiki info van koei. Je vindt de OP hier. Suggesties over aanvullingen en verbeteringen zijn uiteraard welkom.
steck bratwurst in dein sauerkraut :)
pi_114900573
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 juli 2012 10:31 schreef DutchieBre het volgende:

[..]

Waarom op deze manier reizen ? Ik heb dit een paar keer gedaan, NOOIT MEER !! Op de 1 of andere manier word ik er ook altijd uitgehaald voor drugscontrole.. Zit je tussen 32 nationaliteiten in zo'n bus, nemen ze alleen de Hollander mee .. Dat terwijl ik niet eens ooit een sigaret gerookt heb in mijn leven en niet bepaald het uiterlijk van een smokkelaar heb :D (Nouja, hoe zien die er eigenlijk wel uit :D) .. Geef mij maar de auto of het vliegtuig ..
Waarom niet? Mensen zijn zo gewend aan 'luxe' en 'hoe het hoort', een beetje avontuur op z'n tijd is toch leuk ;) Ik zou het ook zó doen!

Maar, gelukkig voor nu ga ik wel wat langer. Vrijdag neem ik de megabus, ben benieuwd! Weekje Parijs, laat me verrassen. Eindelijk de tijd om wat langer rond te slenteren en een de nodige musea te bekijken (ook de minder bekende), filmpje pakken, fotootjes maken.. :)

Overigens heb ik ook graag nog tips m.b.t. eten. Lunchen in La Defense is dus een goeie, nog meer? Waar zitten de Japanse must-go-to's?
steck bratwurst in dein sauerkraut :)
  dinsdag 31 juli 2012 @ 16:25:31 #3
246608 T_Killer
Rochelle, Rochelle
pi_114900664
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 juli 2012 16:23 schreef wormtrein het volgende:

[..]

Waarom niet? Mensen zijn zo gewend aan 'luxe' en 'hoe het hoort', een beetje avontuur op z'n tijd is toch leuk ;) Ik zou het ook zó doen!

Maar, gelukkig voor nu ga ik wel wat langer. Vrijdag neem ik de megabus, ben benieuwd! Weekje Parijs, laat me verrassen. Eindelijk de tijd om wat langer rond te slenteren en een de nodige musea te bekijken (ook de minder bekende), filmpje pakken, fotootjes maken.. :)

Overigens heb ik ook graag nog tips m.b.t. eten. Lunchen in La Defense is dus een goeie, nog meer? Waar zitten de Japanse must-go-to's?
Dit zou ik ook graag willen weten Met name sushi tentjes.
Daarnaast de vraag hoe je momenteel (met maar 1 werkende lift) het beste de Eiffeltoren op kunt? Trappen of toch in de rij aansluiten met een kaartje voor de lift (desnoods vantevoren gekocht).
"A young girl's strange erotic journey from Milan to Minsk"
pi_114902502
Vanaf 17 september ben ik waarschijnlijk in Parijs te vinden tot eind januari. Mocht iemand tips hebben voor een studio, let me know!

:Y
pi_114903963
Als je een uurtje vrij hebt en het is lekker weer zou ik naar Parc des Buttes Chaumont gaan. Echt een héél relaxt en mooi stadspark. :)
pi_114904714
Ik zal het in gedachten houden. :)
pi_114905999
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 juli 2012 17:04 schreef Rnnz het volgende:
Vanaf 17 september ben ik waarschijnlijk in Parijs te vinden tot eind januari. Mocht iemand tips hebben voor een studio, let me know!

:Y
Ik heb hier gewoond ..

Prima locatie. Precies onder de torens van La Defense. Perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van Parijs omdat je gelijk aan metrostation Grande Arche de la Defense zit (lijn 1). Wonen veel studenten, dus altijd een erg gezellige boel hier :D ..
pi_114906636
Ziet er leuk uit, heb je toevallig zelf nog meer foto's?

Wel jammer dat het buiten Parijs zelf ligt. Plus; frais, betekent dat zoiets als bemiddelingskosten?

Ga zelf overigens stage lopen bij een bedrijf in het 15e. Is dat goed te bereizen allemaal?
pi_114906782
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 juli 2012 18:43 schreef Rnnz het volgende:
Ziet er leuk uit, heb je toevallig zelf nog meer foto's?

Wel jammer dat het buiten Parijs zelf ligt. Plus; frais, betekent dat zoiets als bemiddelingskosten?

Ga zelf overigens stage lopen bij een bedrijf in het 15e. Is dat goed te bereizen allemaal?
Binnen 10 minuutjes sta je op de Champs Ellysees .. Dus totaal niet "uit" de stad in vergelijking tot andere delen van Parijs die wel binnen de 75 vallen :D .. Ik heb nooit bemiddelingskosten hoeven te betalen, echter heb ik mijn appartement via de universiteit geregeld. En of het bereizen is in Parijs geen thema, de metro is perfect, dus je bent nooit echt heel lang onderweg.
pi_114906885
Er staat bij frais: ¤650,-, volgens mij kan dat niets anders betekenen dan bemiddelingskosten in dit geval. Maar goed, jij hebt er geen last van gehad in ieder geval. :P

Ik had altijd een beetje het gevoel dat ik binnen de ring wilde wonen, maar misschien toch eens andere opties bekijken.
pi_114906962
Ik heb overigens niet echt foto's meer uit die tijd (is alweer bijna 10 jaar geleden). Ik heb wel een betere website gevonden .. Het is een heel nette buurt, veel beter dan buurten met dezelfde huur " binnen de ring" zoals jij dat zo mooi noemt :P ..


(op de website kun je een virtuele tour nemen in het complex) ..
pi_114907372
Of het beschikbaar is, is echter een tweede. Ziet er naar uit van niet, als ik het goed heb bekeken.
pi_114907807
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 juli 2012 18:58 schreef Rnnz het volgende:
Of het beschikbaar is, is echter een tweede. Ziet er naar uit van niet, als ik het goed heb bekeken.
Je kunt altijd contact opnemen, wellicht dat ze alternatieven kunnen aanbieden. Kijk ook eens naar Residentie Modigliani. Een iets goedkoper segment (had ik daar maar gezeten :P) maar wel in dezelfde buurt.
pi_114908748
Ziet er inderdaad goed uit, maar ook zij lijken geen plek meer te hebben. Maar ik zal ze inderdaad toch eens contacteren, misschien hebben ze wel nog iets. :)
pi_114908920
Succes ermee in ieder geval. Mocht me nog iets te binnen schieten dan laat ik het weten.
  vrijdag 3 augustus 2012 @ 10:38:33 #16
246608 T_Killer
Rochelle, Rochelle
pi_115040145
Hoe zit het trouwens met pinnen in Parijs? Ik lees op veel plekken dat betalen met creditcard mogelijk is, maar kun je daarnaast ook nog pinnen?
"A young girl's strange erotic journey from Milan to Minsk"
  vrijdag 3 augustus 2012 @ 13:20:08 #17
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_115047150
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2012 10:38 schreef T_Killer het volgende:
Hoe zit het trouwens met pinnen in Parijs? Ik lees op veel plekken dat betalen met creditcard mogelijk is, maar kun je daarnaast ook nog pinnen?
Betalen met een Nederlandse pinpas werkt volgens mij al jaren goed in Frankrijk. In heel Europa trouwens.
  vrijdag 3 augustus 2012 @ 18:38:13 #18
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_115062189
Ik ben afgelopen woensdag in Parijs geweest, waarbij ik om 6:30 aankwam per nachtbus en om 23:00 weer vertrok, wederom per nachtbus. Tussendoor heb ik alleen gelopen.

Net heb ik even m'n gelopen route ingetekend in Google Earth.
De totale afstand was 34 km en dit was de route:

Bercy (nog fris/koud om 6:30)
Ile Saint-Louis
Notre Dame (extreem rustig om 7:30)
Jardin du Luxembourg (heerlijk rustig, warm en zonnig om 8:30)
Cimetière de Montparnasse
Markt tussen kerkhof en tour Montparnasse
Lange route naar Eiffeltoren (wat een drukte om 13:00...)
Bois de Boulogne (inmiddels snikheet, dus naast veel gelopen ook lang gerust)
Trocadéro (dus nogmaals kans om de Eiffeltoren te fotograferen)
Place de la Concorde
Zonsondergang vanaf Pont de Arts (topdrukte)
Bercy


Op zich was het een interessant experiment om een flink deel van Parijs te zien in één dag, zonder gebruik te maken van enig ander vervoermiddel dan de eigen benen. Natuurlijk was ik doodmoe achteraf en in de nachtbus terug sliep ik heel wat beter dan op de heenweg.

Dat brengt mij bij mijn ervaringen met iDbus.
Ik kan deze maatschappij op zich aanraden vanwege de lage prijs en het directe vervoer. Ook een vroege aankomst is prettig. WiFi werkte meestal naar behoren, en er is één stopcontact per twee stoelen aanwezig.

Minder vond ik het feit dat slapen, ondanks de beloofde extra beenruimte, voor lange mensen erg lastig blijft in een bus als deze (behalve als je heel moe bent). Een fatsoenlijke hoofdsteun ontbrak en de beenruimte was slechts vergelijkbaar met die in een intercontinentaal vliegtuig. Het is absoluut niet vergelijkbaar met de beenruimte in een trein. Ook was de bus verplicht een half uur te stoppen, wat op zo'n korte niet ideaal is, want midden in de nacht. Op de heenweg werden huishoudelijke mededelingen bovendien alleen in het Frans omgeroepen, op de terugweg ook in het Engels.

iDbus lijkt vooralsnog voornamelijk door Fransen te worden gebruikt. Daarnaast zaten er op de terugweg enkele mensen uit de UK en uit Brazilië in de bus. Ik heb geen Nederlanders kunnen onderscheiden, afgezien van mijzelf.

Maar ja, goedkoper dan dit zul je niet snel naar Parijs kunnen!
In totaal heeft het me 29 euro gekost, inclusief de trein Utrecht - Amsterdam v.v., de iDbus Amsterdam - Parijs v.v., meegenomen ontbijt en lunch en wat in de plaatselijke markt, supermarkt en bij McDonald's gekochte snacks. Oh, en ook nog wat typische Franse gele pruimen en langwerpige radijsjes om mee te nemen, die kosten werkelijk geen drol momenteel!

[ Bericht 0% gewijzigd door Lemans24 op 04-08-2012 00:50:27 ]
pi_115418400
Iemand die op 8 oktober nog naar parijs wil met de trein? Ik heb een treinkaartje over van antwerpen - parijs. Verkoop m voor ¤40 . Gekocht voor ¤43
  zaterdag 11 augustus 2012 @ 11:30:53 #20
246608 T_Killer
Rochelle, Rochelle
pi_115418692
Gisteren teruggekomen na een weekje Parijs. Werkelijkwaar een schitterende stad maar o zo vermoeiend. Nu effe een dagje bijkomen en m'n arme beentjes rust geven.
"A young girl's strange erotic journey from Milan to Minsk"
pi_115424320
Ik ben weer terug van een klein weekje Parijs.

Parijs heeft me echt aangenaam verrast! Eigenlijk wou ik niet naar Parijs, waarom weet ik eigenlijk niet. Maar omdat de reis zó goedkoop was, moest ik eigenlijk wel met m'n vriendin meegaan (totaal 20 euro voor 2 personen retour met IDbus).

Busreis
De bus vertrok om 00:00 uit Amsterdam, tevens woonplaats dus ideaal. Volgens mij waren wij de enige twee Nederlanders, de rest allemaal Frans in de leeftijdscategorie 20 t/m 35 jaar.
Iedereen sliep in no-time. Wel grappig al dat gesnurk :'). Verstelbare stoeltjes zijn best ruim, één stopcontact per twee stoelen, wifi is prima. Na een lange reis met twee pauzes eindelijk aangekomen in Parijs. Om 6:10 liepen we station Bercy in.

Parijs
Geweldige stad! Mooie gebouwen, Eiffeltoren, OV is echt perfect, zowel bus als metro, Louvre, Champs-Elysee, Sacre Couer, st. Eustage, Notre Dame, etc etc. Verder nog wezen shoppen ofcourse (vriendin). We zijn in verschillende winkelcentra, galeries la fayette, les halles en l'italia geweest. Hotel le mathurin ook prima. Voor de rest heerlijk slenteren door allerlei straatjes, af en toe ergens naar binnen een baquette of croissant met een wijntje nuttigen en vooral genieten van de prachtige stad!

Zoals ik al zei, Parijs heeft me echt verrast! Supertrip gehad, zeker voor herhaling vatbaar, maar dan niet met de bus :P.
  zondag 12 augustus 2012 @ 11:24:13 #22
22416 elcastel
Maggot Brain
pi_115456078
Ik ben erg benieuwd, ik ga het binnenkort ook voor het eerst eens bekijken daar. Hoor er veel mooie verhalen over, ook verhalen over dat alles er erg duur is (consumpties) ?
The Hick from French Lick
The camera always points both ways. In expressing the subject, you also express yourself.
  zondag 12 augustus 2012 @ 15:10:41 #23
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_115463168
quote:
7s.gif Op zondag 12 augustus 2012 11:24 schreef elcastel het volgende:
Ik ben erg benieuwd, ik ga het binnenkort ook voor het eerst eens bekijken daar. Hoor er veel mooie verhalen over, ook verhalen over dat alles er erg duur is (consumpties) ?
Dat verschilt heel erg, de prijzen lopen uiteen van goedkoop in een rustig straatje tot stervensduur naast de eiffeltoren.
  maandag 13 augustus 2012 @ 13:13:29 #24
26414 greatgonzo
Gonzo met een G
pi_115508985
Hoe werken die parnet's nu precies? Is dit één rit per kaartje, of één route? Van andere metropools weet ik dat je gewoon bij ingang van de metro een kaartje invoert, en vervolgens uitstapt op de plaats van bestemming. Dit allemaal met één kaart.

Voorbeeld: we komen met de trein op de Gare du nord, en moeten naar Torcy. Bij de Gare du nord dus opstappen op de D1, en vervolgens bij Chatelet les halles overstappen op de A4.

Betaal ik dan twee kaartjes, één kaartje of nog meer (Torcy is immers de 11e halte)?
Bij tijd en wijle aanwezig...
pi_115511605
Je koopt één kaartje, maar geen 'normaal' metrokaartje. Je koopt een RER-kaartje waarbij je het vertrek- en eindstation opgeeft (Billet Origine-Destination).

Binnen het centrum van Parijs geldt wel het systeem dat jij beschrijft: je koopt een voor een vaste prijs een kaartje en stapt - eventueel na één of meerdere keren overstappen - uit bij het station van bestemming. Dit geldt voor alle metrolijnen en voor de RER-stations binnen zone 1. Jij reist echter naar een plek ver buiten het centrum (zone 5), dus je hebt een ander (duurder) kaartje nodig.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 13-08-2012 14:31:16 ]
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')