FOK!forum / General Chat / Doe mij maar een Plofkip!
LifeonEarthvrijdag 15 juni 2012 @ 17:34
Wat is er mis met een plofkip?

Hij leeft maar kort en er zitten minder ziekte verwekkers in.
Hij heeft minder CO2 uitstoot en is dus beter voor het milieu.
Een boer verdient er meer aan en de prijs in de winkel is dus lager.

En toch zitten er mensen te zeiken dat plofkip verboden moet worden.
Aber Warum???

(ja het moet haar/zij zijn. een kip is vrouwelijk.)
SavageMMvrijdag 15 juni 2012 @ 17:37
Not sure if troll or stupid.
Speedfightvrijdag 15 juni 2012 @ 17:37
Beessie wordt zo vetgemest dat ie veel te zwaar wordt en zn poten breekt door zn gewicht.
Vandaar de naam plofkip.
kwiwivrijdag 15 juni 2012 @ 17:38
quote:
17s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:37 schreef Speedfight het volgende:
Beessie wordt zo vetgemest dat ie veel te zwaar wordt en zn poten breekt door zn gewicht.
Vandaar de naam plofkip.
Ik proef toch niet of ie z'n poten gebroken heeft als ie in m'n eten zit....
VaderVanJezusvrijdag 15 juni 2012 @ 17:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:34 schreef LifeonEarth het volgende:

(ja het moet haar/zij zijn. een kip is vrouwelijk.)
Hen is vrouwelijk.
Joe-Mommavrijdag 15 juni 2012 @ 17:38
plofkip-245x200.png
leeellvrijdag 15 juni 2012 @ 17:41
quote:
17s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:37 schreef Speedfight het volgende:
Beessie wordt zo vetgemest dat ie veel te zwaar wordt en zn poten breekt door zn gewicht.
Vandaar de naam plofkip.
boeit me geen flikker als ie maar smaakt
GekkePoesvrijdag 15 juni 2012 @ 17:43
Ik heb dan toch liever me eigen kipjes, die elke dag met liefde worden verzorgd. en een uitgebalanceed dieet krijgen van diverse granen, verse mais en kunnen tussendoor zelf wat van de grond wegpikken.

En die smaken toch lekker, battrerijkippen zoald ik dat noem smaken naar gemalen hout met mayonaise
leeellvrijdag 15 juni 2012 @ 17:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:43 schreef GekkePoes het volgende:
Ik heb dan toch liever me eigen kipjes, die elke dag met liefde worden verzorgd. en een uitgebalanceed dieet krijgen van diverse granen, verse mais en kunnen tussendoor zelf wat van de grond wegpikken.

En die smaken toch lekker, battrerijkippen zoald ik dat noem smaken naar gemalen hout met mayonaise
ach ja, de kracht van suggestie.
spiceinvadervrijdag 15 juni 2012 @ 17:45
Ik vind biologisch vlees echt veel lekkerder. :Y Malser, geen waterzooi in de pan etc.
Platinavrijdag 15 juni 2012 @ 17:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:45 schreef spiceinvader het volgende:
Ik vind biologisch vlees echt veel lekkerder. :Y Malser, geen waterzooi in de pan etc.
Denk juist dat biokip minder mals is omdat er minder waterzooi in zit.
Id_do_hervrijdag 15 juni 2012 @ 17:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:45 schreef spiceinvader het volgende:
Ik vind biologisch vlees echt veel lekkerder. :Y Malser, geen waterzooi in de pan etc.
Waterzooi?
waterzooi.jpg
Five_Horizonsvrijdag 15 juni 2012 @ 17:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:46 schreef Platina het volgende:

[..]

Denk juist dat biokip minder mals is omdat er minder waterzooi in zit.
Ja, vlees gaat beter smaken als je het kookt in plaats van bakt....
Life2.0vrijdag 15 juni 2012 @ 18:17
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:55 schreef Five_Horizons het volgende:

[..]

Ja, vlees gaat beter smaken als je het kookt in plaats van bakt....
:N
CafeRokervrijdag 15 juni 2012 @ 18:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:46 schreef Platina het volgende:

[..]

Denk juist dat biokip minder mals is omdat er minder waterzooi in zit.
het smaakt in ieder geval meer naar kip. Maar volgens mij is het niet dat 'bio' dat je proeft. Ik zou wel eens een plofkip willen proeven die niet volgespoten met water is.
Platinavrijdag 15 juni 2012 @ 19:01
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:55 schreef Five_Horizons het volgende:

[..]

Ja, vlees gaat beter smaken als je het kookt in plaats van bakt....
Jammer joh, leuke poging.
LookAtMevrijdag 15 juni 2012 @ 19:11
Omdat het zielig zou zijn voor die kippen.
FokNederlandvrijdag 15 juni 2012 @ 19:46
Als het maar goed smaakt.
Five_Horizonsvrijdag 15 juni 2012 @ 20:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 18:17 schreef Life2.0 het volgende:

[..]

:N
Misschien is je sarcasme-meter stuk?
Miss_Isisvrijdag 15 juni 2012 @ 21:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 18:21 schreef CafeRoker het volgende:

[..]

het smaakt in ieder geval meer naar kip. Maar volgens mij is het niet dat 'bio' dat je proeft. Ik zou wel eens een plofkip willen proeven die niet volgespoten met water is.
Kan ik regelen, wat schuift dat? :7

Anyway, ik vind een groot nadeel van plofkip uit de fabriek de grote hoeveelheid antibiotica die ze krijgen om de zweren en wondjes die ze oplopen door het ge'plof' te behandelen. Omdat ze zo snel groeien zakken ze door hun poten, de wonden en doorligplekken die daarbij ontstaan worden standaard behandeld met antibiotica. Niet zo'n fijn idee dat je dat allemaal binnen krijgt als je die kip opeet, vind ik. Ander nadeel is de resistente bacteriën die je daar mee kweekt en waar mensen ook besmet mee kunnen raken, bv. bij verkeerde bereiding van het vlees.

Verder is er met de kip op zich (die zowel hen als haan kan zijn, daar wordt bij vleeskippen niet op geselecteerd) niets mis. Wij hebben atm 6 plofkipjes buiten rondlopen die inmiddels ruim 7 weken oud zijn (waarmee ze al een week ouder zijn geworden dan al hun broertjes en zusjes uit de kuikenbroederij). Deze zijn 'opgevoed' door één van onze eigen kippen die maar 2 eieren uit had gebroed. Omdat we dat wat weinig vonden hebben we haar een stel plofkuikentjes gegeven als pleegkinderen voor bij haar twee eigen kuikens. Hierdoor gedragen de plofkuikens zich precies als gewone kippen, al heb ik de indruk dat ze iets dommer en minder snel zijn. Er zijn er (daardoor, denk ik) helaas ook 4 opgegeten door roofdieren, tegenover geen enkele van onze zelf gefokte kuikens (9 in totaal).

Ze worden gevoerd met gemengd graan en verder vinden ze hun eigen eten. Ze scharrelen rond buiten in de wei en in de tuin en vinden overal wel wat. Als ze mij zien rennen ze heel hard naar me toe omdat ze weten dat ze tussen de middag van mij wat extra voer krijgen. Ze kunnen dus best gezond en beweeglijk blijven en ouder worden dan de 6 weken die ze normaal leven. Het ligt er vooral aan hoe je ze houd en wat ze te eten krijgen. Ze zijn verder niet 'onbeperkt houdbaar', op een gegeven moment (met een maand of 5/6 vaak) zijn ze toch zo groot en zwaar gegroeid dat ze nauwelijks meer willen lopen. Ze liggen dan het liefst de hele dag te chillen in de zon en te wachten tot het voer voor hun snavel valt (soms willen ze nog wel even een sprintje trekken naar het voer toe).

Dat is het moment waarop je ze moet slachten, anders krijgen ze alsnog doorligplekken en wonden. Ze kunnen dan wel een gewicht van een kilo of 4 (schoon) bereikt hebben. Ze hebben dan een stuk meer donker vlees dan de kippen in de supermarkt en smaken veel meer naar kip. Van waterzooi is dan echt geen sprake, ook hebben ze meer 'bite' dan supermarktkip en zelfs biologische kip (deze worden namelijk ook maar 8 of soms 12 weken oud meestal).
jcdragonvrijdag 15 juni 2012 @ 21:58
;(

piepvandaag-biologisch-vs-plofkip.png

wakkerdier.jpg
jcdragonvrijdag 15 juni 2012 @ 22:03
Verschil tussen plofkippen en normale kippen.

http://omroep.vara.nl/media/92109
kwiwivrijdag 15 juni 2012 @ 22:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 21:50 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

*knip*
Interessant :)
Miss_Isisvrijdag 15 juni 2012 @ 22:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 22:03 schreef jcdragon het volgende:
Verschil tussen plofkippen en normale kippen.

http://omroep.vara.nl/media/92109
Filmpje gekeken, maar het eind vond ik niet bepaald diervriendelijk van Wakker Dier :')

Die plofkuikens en biokuikens gingen zogenaamd een lang en gelukkig leventje met vrije uitloop tegemoet op een boerderij zonder geslacht te worden. Allemaal leuk en aardig, maar laat dan ook even zien hoe die dieren er 5 maand later aan toe zijn. Het is namelijk dierenkwelling om plofkippen zo lang te laten leven alleen omdat Wakker Dier ze per sé niet zou willen slachten. Ze worden nou eenmaal niet oud, daar zijn ze niet voor gemaakt Je kan ze wel zwaar beperken in hun calorie-inname, maar wat doet dat voor het dierenwelzijn van een dier dat gefokt is om zoveel mogelijk te willen eten? Ze konden tijdens het filmpje al nauwelijks meer op hun poten staan, dat kun je hooguit een klein beetje verbeteren door ze op een streng dieet te zetten. En dan nog is het slechts een kwestie van krampachtig tijd rekken. Zo oud als een normale kip worden ze echt niet, daar zijn ze niet voor gemaakt. Ik ben dus zeer benieuwd hoe ze deze keuze zouden beargumenteren :')
Miss_Isisvrijdag 15 juni 2012 @ 22:27
quote:
14s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 22:20 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Interessant :)
Bedankt :)

Dit zijn trouwens onze plofkuikens, hier waren ze 1,5 week oud:
Kuikens7-5-1216.jpg

Hier 4 weken oud:
Plofkuikens4wekenoud24-5-1212.jpg

En hier ongeveer 6 weken:
Kuikens5-6-123.jpg
kwiwivrijdag 15 juni 2012 @ 22:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 22:27 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Bedankt :)

Dit zijn trouwens onze plofkuikens, hier waren ze 1,5 week oud:
[ afbeelding ]

Hier 4 weken oud:
[ afbeelding ]

En hier ongeveer 6 weken:
[ afbeelding ]
Ja is wel eens leuk om een beetje normaal verhaal erover te lezen dat niet bol staat van de subjectiviteit :)
2cvvrijdag 15 juni 2012 @ 22:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:34 schreef LifeonEarth het volgende:
Hij leeft maar kort en er zitten minder ziekte verwekkers in.
Vanwege de peniciline. En wij krijgen die peniciline ook weer binnen. Op den duur is er zoveel peniciline dat bacteriën er resistent tegen worden. Vrij onhandig ...
jcdragonvrijdag 15 juni 2012 @ 22:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 22:27 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Bedankt :)

Dit zijn trouwens onze plofkuikens, hier waren ze 1,5 week oud:
[ afbeelding ]

Hier 4 weken oud:
[ afbeelding ]

En hier ongeveer 6 weken:
[ afbeelding ]
Interessant om je verhaal te lezen. Ik dacht ook al dat ze die plofkippen beter uit hun lijden kunnen verlossen.

Jouw plofkippen zien er zelfs beter uit.
Kolavrijdag 15 juni 2012 @ 22:40
Dat is zielig, hij ontploft. Zou jij dat leuk vinden eh?
Miss_Isisvrijdag 15 juni 2012 @ 22:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 22:32 schreef jcdragon het volgende:

[..]

Interessant om je verhaal te lezen. Ik dacht ook al dat ze die plofkippen beter uit hun lijden kunnen verlossen.

Jouw plofkippen zien er zelfs beter uit.
Daar doen we dan ook ons best voor 8-)

Nou ja, dat valt nog wel mee eigenlijk :') Ze krijgen gewoon 3x per dag gemengd graan te eten en verder laten we ze maar een beetje hun gang gaan. Laatst vond ik er 4 in de kruidenbak in onze tuin, tussen de peterselie op een kluitje. Ze wandelen rond in de wei tussen de andere kippen maar ook op het gazon, onder de heggen en in de rest van de tuin samen met de 9 andere kuikens (2 even oud, 7 een week ouder). Ze hebben wel beschikking over twee kippenhokken om in te overnachten of te schuilen voor slecht weer maar daar zitten ze eigenlijk nooit. Zolang ze lekker rondlopen gaan ze hun gang maar, ik vind het wel gezellig. Als ze straks te groot zijn geworden om lekker te scharrelen en maar weinig meer bewegen slachten we ze (is wel net zo makkelijk want dan rennen ze niet meer weg :P ).

Ik heb trouwens het sterke vermoeden dat de biologische kip in feite ook een plofkip is (dat wil zeggen: hetzelfde ras/kruising) maar ik kon daar nergens bewijs voor vinden toen ik er naar zocht. Ik denk dat ze hetzelfde soort zijn en gewoon meer bewegingsvrijheid en ander voer krijgen. Als ik zie hoe onze kuikens zich nu en in het verleden ontwikkelden en er uit zien dan zie ik namelijk weinig verschil (behalve dat onze nog langzamer groeien).
Platinavrijdag 15 juni 2012 @ 22:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 22:32 schreef 2cv het volgende:

[..]

Vanwege de peniciline. En wij krijgen die peniciline ook weer binnen. Op den duur is er zoveel peniciline dat bacteriën er resistent tegen worden. Vrij onhandig ...
Ach ach, die bangmakerij weer.
jcdragonvrijdag 15 juni 2012 @ 23:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 22:41 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Je houdt ze dus voor 'eigen gebruik'. Dan weet je zeker dat ze genoeg bewegen en goed te eten krijgen.
waspoedertjevrijdag 15 juni 2012 @ 23:11
troll

IK betaal liever wat extra's voor biologisch vlees
Shivovrijdag 15 juni 2012 @ 23:12
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 22:53 schreef Platina het volgende:

[..]

Ach ach, die bangmakerij weer.
Dit is een serieus medisch probleem waar ziekenhuizen ook mee te maken hebben, in de vorm van de MRSA bacterie.
Trinitrobenzeenvrijdag 15 juni 2012 @ 23:20
Ik zal niet snel biologisch kopen, maar ik betaal graag wat extra als ik weet dat die beestjes een enigszins fatsoenlijk leven hebben gehad.
LifeonEarthvrijdag 15 juni 2012 @ 23:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 23:11 schreef waspoedertje het volgende:
troll

IK betaal liever wat extra's voor biologisch vlees
Biologisch is niet biologisch.
Vertel mij een wat jij denkt dat dat biologisch dan inhoud!

(deze jongen werkt met 70.000 kippentjes)
Hagelkaaszaterdag 16 juni 2012 @ 00:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 23:30 schreef LifeonEarth het volgende:

[..]

Biologisch is niet biologisch.
Vertel mij een wat jij denkt dat dat biologisch dan inhoud!

(deze jongen werkt met 70.000 kippentjes)
Biologisch betekent vrije uitloop, voer van 80-100% biologische oorsprong (dus geen chemische pesticiden) en geen antibiotica en groeihormonen in het voer. Minimaal 4 m2 ruimte per kip in de buitenlucht. En SKAL is streng..
GekkePoeszaterdag 16 juni 2012 @ 01:20
1z4kd9i.png
koekjestrommel1zaterdag 16 juni 2012 @ 02:10
Zou het totaal niet erg vinden als de regering strengere eisen gaat stellen naar zulk dierenleed. Ik eet ook wel vlees, maar blijf het ergens ook wel sneu vinden. En dan vooral de wijze waarop ze geleefd hebben.
De vleesprijzen zijn dan ook achterlijk laag. ik zie vaak zat kuikenbouten/kippenvleugels voor tussen de 1 en 2 euro per kilo in de winkel liggen, en laten we eerlijk zijn, dat kan ook nauwelijks uit.
CafeRokerzaterdag 16 juni 2012 @ 11:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 21:50 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Kan ik regelen, wat schuift dat? :7

Anyway, ik vind een groot nadeel van plofkip uit de fabriek de grote hoeveelheid antibiotica die ze krijgen om de zweren en wondjes die ze oplopen door het ge'plof' te behandelen. Omdat ze zo snel groeien zakken ze door hun poten, de wonden en doorligplekken die daarbij ontstaan worden standaard behandeld met antibiotica. Niet zo'n fijn idee dat je dat allemaal binnen krijgt als je die kip opeet, vind ik. Ander nadeel is de resistente bacteriën die je daar mee kweekt en waar mensen ook besmet mee kunnen raken, bv. bij verkeerde bereiding van het vlees.

Verder is er met de kip op zich (die zowel hen als haan kan zijn, daar wordt bij vleeskippen niet op geselecteerd) niets mis. Wij hebben atm 6 plofkipjes buiten rondlopen die inmiddels ruim 7 weken oud zijn (waarmee ze al een week ouder zijn geworden dan al hun broertjes en zusjes uit de kuikenbroederij). Deze zijn 'opgevoed' door één van onze eigen kippen die maar 2 eieren uit had gebroed. Omdat we dat wat weinig vonden hebben we haar een stel plofkuikentjes gegeven als pleegkinderen voor bij haar twee eigen kuikens. Hierdoor gedragen de plofkuikens zich precies als gewone kippen, al heb ik de indruk dat ze iets dommer en minder snel zijn. Er zijn er (daardoor, denk ik) helaas ook 4 opgegeten door roofdieren, tegenover geen enkele van onze zelf gefokte kuikens (9 in totaal).

Ze worden gevoerd met gemengd graan en verder vinden ze hun eigen eten. Ze scharrelen rond buiten in de wei en in de tuin en vinden overal wel wat. Als ze mij zien rennen ze heel hard naar me toe omdat ze weten dat ze tussen de middag van mij wat extra voer krijgen. Ze kunnen dus best gezond en beweeglijk blijven en ouder worden dan de 6 weken die ze normaal leven. Het ligt er vooral aan hoe je ze houd en wat ze te eten krijgen. Ze zijn verder niet 'onbeperkt houdbaar', op een gegeven moment (met een maand of 5/6 vaak) zijn ze toch zo groot en zwaar gegroeid dat ze nauwelijks meer willen lopen. Ze liggen dan het liefst de hele dag te chillen in de zon en te wachten tot het voer voor hun snavel valt (soms willen ze nog wel even een sprintje trekken naar het voer toe).

Dat is het moment waarop je ze moet slachten, anders krijgen ze alsnog doorligplekken en wonden. Ze kunnen dan wel een gewicht van een kilo of 4 (schoon) bereikt hebben. Ze hebben dan een stuk meer donker vlees dan de kippen in de supermarkt en smaken veel meer naar kip. Van waterzooi is dan echt geen sprake, ook hebben ze meer 'bite' dan supermarktkip en zelfs biologische kip (deze worden namelijk ook maar 8 of soms 12 weken oud meestal).
mooi stuk ^O^

Met 'plofkip' bedoelde ik eigenlijk kip die als plofkip opgevoed was. Desondanks heel interessant om te zien dat de uitgangskip ook al wezenlijk anders was.

Is NL supermarktkip, als je de waterinjectie wegdenkt, gelijk aan die in bijvoorbeeld belgie en duitsland?
erodomezaterdag 16 juni 2012 @ 11:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:34 schreef LifeonEarth het volgende:
Wat is er mis met een plofkip?

Hij leeft maar kort en er zitten minder ziekte verwekkers in.
Hij heeft minder CO2 uitstoot en is dus beter voor het milieu.
Een boer verdient er meer aan en de prijs in de winkel is dus lager.

En toch zitten er mensen te zeiken dat plofkip verboden moet worden.
Aber Warum???

(ja het moet haar/zij zijn. een kip is vrouwelijk.)
Minder ziektenverwekkers, je denkt dat die zweren op de poten en de buik goed zijn voor de gezondheid ofzo?
Die beesten leven van geboorte tot dood op de anti-biotica zo'n beetje omdat ze belachelijk vatbaar zijn voor ziektes.

Ze maken niet minder co2, ze maken evenveel co2, sterker nog, ze zitten met 1000-den opgepropt waardoor de concentratie co2 hoger is, wel makkelijker af te vangen/op te ruimen.

En de boer verdient minder op een plofkip dan op een biokip, de prijs is zo laag door concurentie e.d., het geld blijft niet hangen bij de boer, maar bij de vlees-industrie, voor een boer zitten er maar een handvol centen tussen winst en verlies op zo'n dier, die marche is bij bio-kip iets hoger, maar nogsteeds niet hoog.
erodomezaterdag 16 juni 2012 @ 11:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 22:53 schreef Platina het volgende:

[..]

Ach ach, die bangmakerij weer.
Dat gebeurd gewoon onder onze neus, net zoals dat zo'n beetje alle plofkippen de bacterie dragen die zorgt dat anti-biotica amper meer werkt(bio-kippen in mindere mate, maar ook niet schoon).
fruityloopzaterdag 16 juni 2012 @ 11:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:34 schreef LifeonEarth het volgende:
Wat is er mis met een plofkip?

Hij leeft maar kort en er zitten minder ziekte verwekkers in.
Hij heeft minder CO2 uitstoot en is dus beter voor het milieu.
Een boer verdient er meer aan en de prijs in de winkel is dus lager.

En toch zitten er mensen te zeiken dat plofkip verboden moet worden.
Aber Warum???

(ja het moet haar/zij zijn. een kip is vrouwelijk.)
Goed, jij je zin. Maar niet piepen als je in het ziekenhuis resistent bent tegen de generieke antibiotica dankzij dat hormoonvlees, en je mag bijbetalen voor veel duurdere synthetische antibiotica. Leven met de gevolgen van je eigen keuze zegmaar..
Miss_Isiszaterdag 16 juni 2012 @ 11:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 23:07 schreef jcdragon het volgende:

[..]

Je houdt ze dus voor 'eigen gebruik'. Dan weet je zeker dat ze genoeg bewegen en goed te eten krijgen.
Klopt, en ze zijn meer een bijkomstigheidje omdat we toevallig wat weinig zelfgefokte kuikens hadden. De plofkipjes zijn er gewoon voor de opvulling :) We voeren en behandelen de plofkuikens verder gewoon hetzelfde als de andere kippen, dus zoveel vrije uitloop als ze maar lopen kunnen en graan om te eten. De haantjes onder de andere kuikens worden straks ook geslacht, net als de plofkuikens. We hebben straks weer lekker en verantwoord vlees in de vriezer dus :)

We hebben trouwens al zo lang als ik me kan herinneren af en toe een stuk of wat plofkuikens bij de gewone kippen gehad als we weinig gewone kuikens hadden. Toen ik klein was (jaar of 6) heb ik er eens eentje 'gered' uit de wei bij de andere kippen, die te zwaar was geworden en dus niet meer goed wilde en kon lopen. Ik had hem de schuur in getild, een nestje voor hem gemaakt van zaagsel, stro en hooi en hem op een dieet van afgemeten hoeveelheden broodkruimels en graantjes gezet in de hoop dat hij zou afvallen en weer 'beter' zou worden. Ik noemde hem Egbert en hij was mijn huiskip O+ Nou ja, dat was totdat mijn vader een week later ingreep en Egbert slachtte :')

quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 11:00 schreef CafeRoker het volgende:

[..]

mooi stuk ^O^

Met 'plofkip' bedoelde ik eigenlijk kip die als plofkip opgevoed was. Desondanks heel interessant om te zien dat de uitgangskip ook al wezenlijk anders was.

Is NL supermarktkip, als je de waterinjectie wegdenkt, gelijk aan die in bijvoorbeeld belgie en duitsland?
Wat ik bedoelde te zeggen is dat de uitgangskip juist niet anders is. De plofkuikens die wij hebben zijn precies dezelfde als de plofkippetjes uit de supermarkt (en ik heb het sterke vermoeden dat ze ook precies dezelfde zijn als de biologische kip in de supermarkt). Het enige verschil zit hem in de voeding die ze krijgen en de manier van houden. In een verwarmde schuur met beperkte bewegingsruimte en onbeperkt, calorierijk voedsel (en antibiotica tegen de wondjes) worden het in 6 weken de stereotype 'plofkippen'. Met meer bewegingsruimte, vrije uitloop en biologisch voer worden het in 8 weken de biologische kipfiletjes uit de supermarkt. En met een gewone moederkip, onbeperkte vrije uitloop, mogelijkheid tot scharrelen en alleen gemengd graan als voer worden het in 5 of 6 maand onze plofkippen van een kilo of 4.

Wat betreft de waterinjectie: ik weet er niet zo veel van af, maar ik las dat dit bij biologische kip niet gebeurd. Ik denk dat de smaak van een niet-geïnjecteerde plofkipfilet wat dat betreft overeen zou komen met de smaak van biologische kipfilet. Ik weet verder eigenlijk ook niet hoe het zit met kip in het buitenland.
erodomezaterdag 16 juni 2012 @ 11:31
Ik denk niet dat de smaak overeenkomt, maar dat komt door het voedsel wat erin gaat, je bent wat je eet gaat ook op voor de dieren die wij eten, ook de smaak van het vlees wordt beinvloed door wat het dier eet.
De beweging/verzorging die het dier heeft gehad maakt ook uit, het is niet voor niets zo dat die japanse stieren zo lekker smaken met hun kruiden dieet, dagelijkse massage's en een kiplekker gevoel hun hele leven ;)
CafeRokerzaterdag 16 juni 2012 @ 11:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 11:23 schreef Miss_Isis het volgende:

Ik noemde hem Egbert en hij was mijn huiskip O+ Nou ja, dat was totdat mijn vader een week later ingreep en Egbert slachtte :')
;(

quote:
Wat ik bedoelde te zeggen is dat de uitgangskip juist niet anders is. De plofkuikens die wij hebben zijn precies dezelfde als de plofkippetjes uit de supermarkt (en ik heb het sterke vermoeden dat ze ook precies dezelfde zijn als de biologische kip in de supermarkt). Het enige verschil zit hem in de voeding die ze krijgen en de manier van houden. In een verwarmde schuur met beperkte bewegingsruimte en onbeperkt, calorierijk voedsel (en antibiotica tegen de wondjes) worden het in 6 weken de stereotype 'plofkippen'. Met meer bewegingsruimte, vrije uitloop en biologisch voer worden het in 8 weken de biologische kipfiletjes uit de supermarkt. En met een gewone moederkip, onbeperkte vrije uitloop, mogelijkheid tot scharrelen en alleen gemengd graan als voer worden het in 5 of 6 maand onze plofkippen van een kilo of 4.
Dat was inderdaad overgekomen, maar ik had me nooit gerealiseerd dat industriekip, al dan niet biologisch, in den beginne al anders is dan ehm 'kinderboerderijkip'.
quote:
Wat betreft de waterinjectie: ik weet er niet zo veel van af, maar ik las dat dit bij biologische kip niet gebeurd. Ik denk dat de smaak van een niet-geïnjecteerde plofkipfilet wat dat betreft overeen zou komen met de smaak van biologische kipfilet. Ik weet verder eigenlijk ook niet hoe het zit met kip in het buitenland.
Dat is precies waarom ik zo nieuwsgierig was. Al m'n vlees komt uit duitsland en vooral kip is echt niet te vergelijken met gewone NL kip. Sterker nog, het lijkt best wel op de biologische kip van hier. Terwijl ik me geen illusies maak dat supermarktkip daar minder plofferig is dan hier. Op dat water na dan.

Maar zeker weten doe ik het niet, vandaar m'n belangstelling.
fotostarterzaterdag 16 juni 2012 @ 11:45
Heb zelf ook kippen, maar ik vreet ze niet op. Laat ze lopen tot ze omvallen, en ze voorzien me dagelijks van verse eieren :)
LifeonEarthzaterdag 16 juni 2012 @ 11:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 00:17 schreef Hagelkaas het volgende:

[..]

Biologisch betekent vrije uitloop, voer van 80-100% biologische oorsprong (dus geen chemische pesticiden) en geen antibiotica en groeihormonen in het voer. Minimaal 4 m2 ruimte per kip in de buitenlucht. En SKAL is streng..
En die zouden geen antibiotica krijgen?
Wat dacht je van Microfoscal, D3, Coppersol, Azijn zuur of Chloor?
En ter bestrijding van mijten bloedluis en vliegen?
Tic Tac, Cabaryl Poeder, Nicotinezuur, Dieselolie enz.

Krijgen die beesten ook gewoon hoor.

In de winter lopen de kippen niet buiten, ook niet als er vergrote kans is op ziektes (trekseizoen) zo zijn er nog 10 redenen waarom ze binnen moeten blijven. Ze lopen nog geen 30% van hun leven buiten!

Ook het voer is gewoon samengesteld voor om het hoogste resultaat te krijgen (wel worden sommige stoffen weggelaten).

Een biokip is ook niet gezond! Het is een fabeltje om mensen meer te laten betalen voor iets wat amper beter is.
Miss_Isiszaterdag 16 juni 2012 @ 11:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 11:31 schreef erodome het volgende:
Ik denk niet dat de smaak overeenkomt, maar dat komt door het voedsel wat erin gaat, je bent wat je eet gaat ook op voor de dieren die wij eten, ook de smaak van het vlees wordt beinvloed door wat het dier eet.
De beweging/verzorging die het dier heeft gehad maakt ook uit, het is niet voor niets zo dat die japanse stieren zo lekker smaken met hun kruiden dieet, dagelijkse massage's en een kiplekker gevoel hun hele leven ;)
Dat is waar uiteraard, maar ik vraag me af in hoeverre het voer ook daadwerkelijk anders is, afgezien van het feit dat de ingrediënten grotendeels biologisch zijn. Daarbij komt dat een kuiken van 6 of 8 weken sowieso niet zo veel smaak heeft, ze zijn nog zo jong. Hoe ouder de kip, hoe meer smaak (en hoe taaier, helaas). Ik zou wel eens een blind proeftestje willen zien tussen niet-geïnjecteerde plofkip en biokip, kijken of het verschil echt zo duidelijk is.

Voor die Japanse (Wagyu) koeien geld dat het een heel ander ras is dan gewone vleeskoeien, dat veel meer vetmarmering in het vlees heeft (anders dus dan plof en biokip, dat is hetzelfde ras). En ik las trouwens laatst ergens dat die massages uit noodzaak zijn geboren, omdat ze gehouden worden in stallen zonder mogelijkheid tot vrije uitloop waardoor ze gemasseerd moeten worden voor de doorbloeding van hun poten :P
LifeonEarthzaterdag 16 juni 2012 @ 11:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 02:10 schreef koekjestrommel1 het volgende:
Zou het totaal niet erg vinden als de regering strengere eisen gaat stellen naar zulk dierenleed. Ik eet ook wel vlees, maar blijf het ergens ook wel sneu vinden. En dan vooral de wijze waarop ze geleefd hebben.
De vleesprijzen zijn dan ook achterlijk laag. ik zie vaak zat kuikenbouten/kippenvleugels voor tussen de 1 en 2 euro per kilo in de winkel liggen, en laten we eerlijk zijn, dat kan ook nauwelijks uit.
Dat kan prima uit. Ook legkippen die op zijn gaan naar de slacht. In de meeste gevallen voor de kippensoep omdat ze te taai en droog zijn maar een koppel dat slecht legt en daarom vroeg weg moet komt ook in de schappen te liggen. no problemos.
erodomezaterdag 16 juni 2012 @ 11:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 11:50 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Dat is waar uiteraard, maar ik vraag me af in hoeverre het voer ook daadwerkelijk anders is, afgezien van het feit dat de ingrediënten grotendeels biologisch zijn. Daarbij komt dat een kuiken van 6 of 8 weken sowieso niet zo veel smaak heeft, ze zijn nog zo jong. Hoe ouder de kip, hoe meer smaak (en hoe taaier, helaas). Ik zou wel eens een blind proeftestje willen zien tussen niet-geïnjecteerde plofkip en biokip, kijken of het verschil echt zo duidelijk is.

Voor die Japanse (Wagyu) koeien geld dat het een heel ander ras is dan gewone vleeskoeien, dat veel meer vetmarmering in het vlees heeft (anders dus dan plof en biokip, dat is hetzelfde ras). En ik las trouwens laatst ergens dat die massages uit noodzaak zijn geboren, omdat ze gehouden worden in stallen zonder mogelijkheid tot vrije uitloop waardoor ze gemasseerd moeten worden voor de doorbloeding van hun poten :P
We zijn hier vooral niet gewend om oudere dieren te eten, maar in princiepe is dat vlees dieper van smaak dan al dat jonge spul wat we eten, als we dat goed bereiden is dat lekkerder uiteindelijk.

Zover ik weet is het voer ook wel echt anders, dat zie je ook in de groei, maar een wereld van verschil is er niet tussen supermarkt plofkip en supermarkt biologische kip. Dat verschil merk je wel heel erg op als je over erfkippetjes spreekt, echte scharrelkip. Ook maiskip kent een hele andere smaak.

Dat van die noodzaak wist ik niet, heb ze weleens op tv gezien en ze hebben niet echt kleinere hokken dan de meeste volwassen stieren hier, weet niet of dat waar is, maar het zou maar zo kunnen.

Nu eet ik eigenlijk bijna geen kip, ik wil geen kip uit grote teelt en dat is bij biologische kip vaak ook gewoon het geval. Maar als ik het wel eet komt het van een normale groep kippen vandaan en met natuurlijker voer, dat proef je wel, zijn vaak ook wel andere rassen, dat zal ook wel invloed hebben.
LifeonEarthzaterdag 16 juni 2012 @ 11:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 11:18 schreef erodome het volgende:

[..]

Minder ziektenverwekkers, je denkt dat die zweren op de poten en de buik goed zijn voor de gezondheid ofzo?
Die beesten leven van geboorte tot dood op de anti-biotica zo'n beetje omdat ze belachelijk vatbaar zijn voor ziektes.

Ze maken niet minder co2, ze maken evenveel co2, sterker nog, ze zitten met 1000-den opgepropt waardoor de concentratie co2 hoger is, wel makkelijker af te vangen/op te ruimen.

En de boer verdient minder op een plofkip dan op een biokip, de prijs is zo laag door concurentie e.d., het geld blijft niet hangen bij de boer, maar bij de vlees-industrie, voor een boer zitten er maar een handvol centen tussen winst en verlies op zo'n dier, die marche is bij bio-kip iets hoger, maar nogsteeds niet hoog.
Wat jij verteld is gewoon bullshit. Die kippen zitten veel minder lang en zijn dan al veel dikker. Als een kip 2 gram per dag uitstoot en hij zit er 5 weken of hij stoot 2 gram uit en zit er 13 maanden. Dan mag jij berekenen welke uitstoot het minst is. Dacht je dat andere kippen niet met z'n duizenden op elkaar zitten?

Ze zijn inderdaad vatbaar voor ziektes maar krijgen maar 5 weken antibiotica toegedient. Een gewone kip krijgt dat ze hele leven en slaat er veel meer van op. Uit onderzoek is gebleken dat een plofkip de minst resistente bacterie bevat.

De doorloop tijd is stukken korter, ook het voer is minder terwijl er meer voor terug komt, Het hok hoeft niet tussen elk koppel volledig gereinigd te worden en leeg te laten staan omdat de kans om ziektes en ongedierte goed uit te laten breiden veel kleiner is.

Begin je eerst is te verdiepen voor je wat roept.
Miss_Isiszaterdag 16 juni 2012 @ 11:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 11:40 schreef CafeRoker het volgende:

[..]

;(

[..]

Dat was inderdaad overgekomen, maar ik had me nooit gerealiseerd dat industriekip, al dan niet biologisch, in den beginne al anders is dan ehm 'kinderboerderijkip'.

[..]

Dat is precies waarom ik zo nieuwsgierig was. Al m'n vlees komt uit duitsland en vooral kip is echt niet te vergelijken met gewone NL kip. Sterker nog, het lijkt best wel op de biologische kip van hier. Terwijl ik me geen illusies maak dat supermarktkip daar minder plofferig is dan hier. Op dat water na dan.

Maar zeker weten doe ik het niet, vandaar m'n belangstelling.
Ah, nou snap ik hem :)

Kippen heb je in heel veel verschillende rassen, net als honden. En al die rassen hebben hun eigen sterke en zwakke punten. In de bioindustrie gebruiken ze geen raskippen maar fokken ze speciale kruisingen die bedoeld zijn voor het zo efficiënt mogelijk uitvoeren van één functie. Legkippen zijn een kruising van verschillende legrassen zodat ze een jaar lang elke dag een zo groot mogelijk ei leggen. Vleeskippen zijn een kruising van verschillende vleesrassen zodat ze zo snel mogelijk groeien, grote kipfilets ontwikkelen en een heel efficiënte opname van voer hebben.

Deze 'eind'kruisingen worden gefokt uit bepaalde ouderdier-kruisingen, en die weer uit grootouderdier-kruisingen. Een plofkip heeft dus ook geen plof-moeder en plof-vader, maar zeg maar een pl-moeder en of-vader :P Samen maken deze twee soorten het perfecte plofkipje met alle eigenschappen die men zoekt in een vleeskip. Heel wat anders dus dan de kippen die je rond ziet lopen op de kinderboerderij, en ook heel anders dan de legkippen die voor de eierproductie in Nederland zorgen :)

Wat betreft het kippenvlees uit Duitsland, misschien zou je eens de keuringsdienst van waarde kunnen mailen met je vraag. Die hadden laatst nog een uitzending over kippen en kippenvoer, wellicht dat die er iets meer over weten. Ik ben ook wel nieuwsgierig namelijk.
erodomezaterdag 16 juni 2012 @ 11:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 11:56 schreef LifeonEarth het volgende:

[..]

Wat jij verteld is gewoon bullshit. Die kippen zitten veel minder lang en zijn dan al veel dikker. Als een kip 2 gram per dag uitstoot en hij zit er 5 weken of hij stoot 2 gram uit en zit er 13 maanden. Dan mag jij berekenen welke uitstoot het minst is. Dacht je dat andere kippen niet met z'n duizenden op elkaar zitten?

Ze zijn inderdaad vatbaar voor ziektes maar krijgen maar 5 weken antibiotica toegedient. Een gewone kip krijgt dat ze hele leven en slaat er veel meer van op. Uit onderzoek is gebleken dat een plofkip de minst resistente bacterie bevat.

De doorloop tijd is stukken korter, ook het voer is minder terwijl er meer voor terug komt, Het hok hoeft niet tussen elk koppel volledig gereinigd te worden en leeg te laten staan omdat de kans om ziektes en ongedierte goed uit te laten breiden veel kleiner is.

Begin je eerst is te verdiepen voor je wat roept.
Uit onderzoek bleek juist dat bij de bio-industrie kip die bacterie waar men zo huiverig voor is(esbl) bij ruim in de 90% voor komt en bij biologische kip ergens ind 70 begin 80 geloof ik. Dat dat geboren is in de bio-industrie. Dat hangt direct samen met het antibiotica gebruik, wat bij plofkip gewoon van geboorte tot dood is en bij biologische kip alleen bij problemen(wat erg vaak is moet toegegeven worden).

En nogmaals, zweren op je lijf zijn niet gezond en je hele leven aan de anti-biotica zitten wat de darmwerking ronduit verkloot oa ook niet, dat jij dat lekker vindt is jouw eigen zaak, maar ga niet zeggen dat het beter is, ik blief het echt niet.

[ Bericht 5% gewijzigd door erodome op 16-06-2012 12:08:13 ]
Dos37zaterdag 16 juni 2012 @ 12:00
quote:
10s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 19:46 schreef FokNederland het volgende:
Als het maar goed smaakt.
Dit
LifeonEarthzaterdag 16 juni 2012 @ 12:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 11:18 schreef erodome het volgende:

[..]

Minder ziektenverwekkers, je denkt dat die zweren op de poten en de buik goed zijn voor de gezondheid ofzo?
Die beesten leven van geboorte tot dood op de anti-biotica zo'n beetje omdat ze belachelijk vatbaar zijn voor ziektes.

Ze maken niet minder co2, ze maken evenveel co2, sterker nog, ze zitten met 1000-den opgepropt waardoor de concentratie co2 hoger is, wel makkelijker af te vangen/op te ruimen.

En de boer verdient minder op een plofkip dan op een biokip, de prijs is zo laag door concurentie e.d., het geld blijft niet hangen bij de boer, maar bij de vlees-industrie, voor een boer zitten er maar een handvol centen tussen winst en verlies op zo'n dier, die marche is bij bio-kip iets hoger, maar nogsteeds niet hoog.
http://www.rtl.nl/compone(...)-voor-het-milieu.xml
Een biokip stoot 58% meer Co2 uit. Dit laat dus maar zien dat je maar wat uit je nekt lult.
Net zo als de rest van de percentages die je roept en andere onzin. Ik weet donders goed wat voor vitamines, antibiotica en bestrijdingsmiddelen ze krijgen. Dat een biokip minder krijgt klopt. Maar op termijn krijgen ze meer en die bacterie hebben ze net zo goed.
GekkePoeszaterdag 16 juni 2012 @ 13:09
Ik hoorde laatst dat Biologische kippen meer energie kosten dan plofkippen. Ze zitten met minder op een klein stukje maar de stallen of hokken verbruiken even veel stroom en water.
Miss_Isiszaterdag 16 juni 2012 @ 13:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 22:03 schreef jcdragon het volgende:
Verschil tussen plofkippen en normale kippen.

http://omroep.vara.nl/media/92109
Ik heb net in navolging van dit filmpje een paar nieuwe foto's gemaakt van onze plofkuikens. Deze zijn nu 7,5 week oud en daarmee 1,5 week ouder dan de kuikens in het filmpje. Ze zijn verder van precies hetzelfde ras (kruising), maar worden anders gehouden en zien er dan ook anders uit. Er zit bij ons vrij veel verschil in formaat tussen de kuikens, we hebben de grootste gevangen voor de foto's. Deze weegt op dit moment ongeveer 1.430 gram.

Zij-aanzicht van het kuiken:
Plofkuikens75wkoud16-6-123.jpg

Borstbeen, geen doorligplekken of kale plekken te zien:
Plofkuikens75wkoud16-6-124.jpg

Pootje, geen verwondingen, geen zweren, alleen een beetje modder:
Plofkuikens75wkoud16-6-125.jpg

En in de natuurlijke houding; (vr)etend:
Plofkuikens75wkoud16-6-1211.jpg

Meer foto's hier: Op de Beestenboerderij, Deel II!
GekkePoeszaterdag 16 juni 2012 @ 14:18
Ja, een kipje goed behandelen.
dan zakken ze echt niet door de poten. dat is misschien nog belangrijker dan wat ze te eten krijgen of hormonen en of medicijnen
Miss_Isiszaterdag 16 juni 2012 @ 14:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 14:18 schreef GekkePoes het volgende:
Ja, een kipje goed behandelen.
dan zakken ze echt niet door de poten. dat is misschien nog belangrijker dan wat ze te eten krijgen of hormonen en of medicijnen
Niet helemaal correct, je kan plofkippen nog zo goed behandelen maar op een gegeven moment zullen ze toch door hun poten zakken. Daar zijn ze voor gemaakt, ze worden zo zwaar (zelfs als je ze normaal voer geeft en ze laat scharrelen) dat ze op een bepaald moment niet meer kunnen en willen staan. Daar hebben ze geen hormonen of zo voor nodig, dat doen ze helemaal zelf.

Met het voer dat ze in de fabriek krijgen en de beperkte bewegingsmogelijkheden daar, plus de verwarmde omgeving groeien ze alleen zo veel sneller dat ze eerder door hun poten zakken. Hun vlees groeit dan te snel voor de poten om het bij te houden als het ware. Onze kipjes verbruiken meer energie (lopen, scharrelen, zichzelf warm houden) en nemen minder energie op uit het voer (gewoon gemengd graan en wormpjes en zo) dan hun broertjes en zusjes in de fabriek, en daarom groeien ze minder snel en zakken ze nu nog niet door hun poten. Hun lijf groeit langzamer en meer in verhouding, hun poten krijgen de tijd om sterker te groeien zodat ze het lichaamsgewicht kunnen dragen. Maar over een maand of 4/5 zullen ook de onze door hun poten zakken, dan zijn ze gewoon 'op' en moet je ze slachten.
koekjestrommel1zondag 17 juni 2012 @ 21:38
Misschien moet dan de discussie maar gaan over het feit, dat wij deze kippen zo gekweekt/gekruist hebben dat ze naar verloop van tijd niet meer op hun pootjes kunnen staan. En of dat al niet mishandeling opzich is.

Mvg, een plofkip-eter.
Miss_Isismaandag 18 juni 2012 @ 13:18
quote:
3s.gif Op zondag 17 juni 2012 21:38 schreef koekjestrommel1 het volgende:
Misschien moet dan de discussie maar gaan over het feit, dat wij deze kippen zo gekweekt/gekruist hebben dat ze naar verloop van tijd niet meer op hun pootjes kunnen staan. En of dat al niet mishandeling opzich is.

Mvg, een plofkip-eter.
Dat is een goede vraag. Maar aan de andere kant, is het mishandeling als ze toch geslacht gaan worden? Een slachtkip laat je sowieso niet jaren oud worden, dan zijn ze lang niet zo lekker als kipfiletje door je roerbakschotel of als drumstickje op de BBQ. Je kan er uiteraard wel lekkere soep van maken, of ragout, of coq au vin of iets anders stoofgerechtachtigs; maar dat wil de doorsnee consument toch liever niet. Een kip die bedoeld is voor consumptie moet je eigenlijk niet ouder dan 6 maand laten worden als je hem als niet-stoofgerecht wilt klaarmaken (of je moet het niet erg vinden om op elke hap lekker lang te moeten kauwen).

Plofkipjes als zodanig kunnen een maand of 5/6 worden voor ze door de poten zakken als je ze op een andere manier houdt en voert dan nu gebeurt in de industrie (al zal dat niet op grote schaal kunnen en heel veel meer tijd en geld kosten). Maakt het dan uit dat ze na die 6 maand als nog door hun poten zouden zakken, als ze voor die tijd toch geslacht worden? Ze zijn een eindproduct bij uitstek, gefokt voor één doel: snel groot worden en veel vlees geven. Met een ander type kip krijg je niet datzelfde resultaat in een betrekkelijk korte tijd.
McManumaandag 18 juni 2012 @ 14:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 17:45 schreef spiceinvader het volgende:
Ik vind biologisch vlees echt veel lekkerder. :Y Malser, geen waterzooi in de pan etc.
zit tussen je oren!
GekkePoesmaandag 18 juni 2012 @ 15:07
Het ligt ook aan de persoon achter de pan of er water bij het vlees komt tijdens het bakken.

Je kan zelfs de samengeperste diepvrieskip van de aldi bakken zonder dat er water vrij komt. Een te koude pan zorgt daar voor, kip as in de pan als de boter bruin word, of als de olie gaat knetteren.
fruityloopdinsdag 19 juni 2012 @ 08:08
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2012 14:21 schreef McManu het volgende:

[..]

zit tussen je oren!
Nee hoor, dat proef je duidelijk, en je ziet het ook bij het bakken wel.
koekjestrommel1dinsdag 19 juni 2012 @ 20:04
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2012 13:18 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]
Maakt het dan uit dat ze na die 6 maand als nog door hun poten zouden zakken, als ze voor die tijd toch geslacht worden? Ze zijn een eindproduct bij uitstek, gefokt voor één doel: snel groot worden en veel vlees geven. Met een ander type kip krijg je niet datzelfde resultaat in een betrekkelijk korte tijd.
Ook met die vraag heb ik moeite, want waar wil je de grens trekken. Ik snap ook wel dat een kip echt niet ouder dan een paar maand tot een half jaar hoeft te worden, maar op welke manier. Het feit dat ze nu een maand of wat op de grond liggen te slepen voordat ze geslacht worden is natuurlijk wel slecht, nog afgezien van het gehele welzijn van die dieren. En dan heb je nog het argument, dat het totaal onnatuurlijk is, al lopen wij mensen wel vaker met de natuur te kloten ;).

Ik ben van mening dat het meeste vlees gewoon 2x zo duur moet worden, maar alleen onder de voorwaarde dat het welzijn van de beesten, in de miserabele paar maand dat ze leven ook echt omhoog gaat. Maar zo zitten wij mensen niet in elkaar, het moet alleen maar goedkoper en goedkoper..
LifeonEarthdinsdag 19 juni 2012 @ 20:22
Dieren zijn er voor de mensen. Om gezelschap te houden, om van te genieten ze bezig te zien in de natuur, of om op te eten. Je moet het verschil tussen gezelschapsdieren en dieren om op te eten kunnen zien.
Miss_Isisdinsdag 19 juni 2012 @ 20:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juni 2012 20:04 schreef koekjestrommel1 het volgende:

[..]

Ook met die vraag heb ik moeite, want waar wil je de grens trekken. Ik snap ook wel dat een kip echt niet ouder dan een paar maand tot een half jaar hoeft te worden, maar op welke manier. Het feit dat ze nu een maand of wat op de grond liggen te slepen voordat ze geslacht worden is natuurlijk wel slecht, nog afgezien van het gehele welzijn van die dieren. En dan heb je nog het argument, dat het totaal onnatuurlijk is, al lopen wij mensen wel vaker met de natuur te kloten ;).

Ik ben van mening dat het meeste vlees gewoon 2x zo duur moet worden, maar alleen onder de voorwaarde dat het welzijn van de beesten, in de miserabele paar maand dat ze leven ook echt omhoog gaat. Maar zo zitten wij mensen niet in elkaar, het moet alleen maar goedkoper en goedkoper..
Tja, plofkippen worden over het algemeen maar 6 weken oud dus die liggen in ieder geval geen maand of wat op de grond :P Weet eigenlijk niet vanaf welk moment ze door de pootjes zakken in de industrie. Het zou niet verkeerd zijn denk ik als ze wat meer ruimte kregen en langzamer opgefokt zouden worden zodat ze niet door hun poten zakken. Maar dat kost uiteraard veel meer geld en tijd, en wat beter is voor het dier is lang niet altijd goed voor de boer.

Ik merkte vanmiddag dat onze grootste plofkip (die van de foto's) ook regelmatig gaat zitten/liggen in de zon op het gazon of op de bestrating, wachtend tot ze mij spot zodat ze kan eten. Haar kleinere broertjes/zusjes lopen nog wel redelijk veel te scharrelen. Ze kan gewoon lopen, ze heeft letterlijk alle ruimte, maar ze kiest er voor om meer tijd zittend door te brengen. Dat zal nog wel erger worden als ze straks nog iets ouder wordt. Zolang ze geen pijn hebben of ander zwaar ongemak mogen ze hun gang gaan. Dat is het voordeel van zelf je dieren houden, dan kun ze zelf beslissen hoeveel tijd, energie en geld je aan het dierenwelzijn kunt en wilt besteden.

Ik vind het verschil tussen gezelschapsdieren en opeetdieren waar LoE het over heeft trouwens niet zo duidelijk bestaan. Mijn varken en haar biggetjes zijn net zo goed gezelschapsdieren als potentiële karbonades. De jonge konijntjes werden ook allemaal even veel geaaid en geknuffeld, ook al zouden er een aantal (uiteindelijk was het er maar 1) geslacht worden. De kippen krijgen ook gewoon aandacht en voer, haantjes net zo goed als hennetjes ook al worden de haantjes geslacht. Het is wat mij betreft niet zo zwart/wit.
LifeonEarthwoensdag 20 juni 2012 @ 18:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juni 2012 20:34 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Tja, plofkippen worden over het algemeen maar 6 weken oud dus die liggen in ieder geval geen maand of wat op de grond :P Weet eigenlijk niet vanaf welk moment ze door de pootjes zakken in de industrie. Het zou niet verkeerd zijn denk ik als ze wat meer ruimte kregen en langzamer opgefokt zouden worden zodat ze niet door hun poten zakken. Maar dat kost uiteraard veel meer geld en tijd, en wat beter is voor het dier is lang niet altijd goed voor de boer.

Ik merkte vanmiddag dat onze grootste plofkip (die van de foto's) ook regelmatig gaat zitten/liggen in de zon op het gazon of op de bestrating, wachtend tot ze mij spot zodat ze kan eten. Haar kleinere broertjes/zusjes lopen nog wel redelijk veel te scharrelen. Ze kan gewoon lopen, ze heeft letterlijk alle ruimte, maar ze kiest er voor om meer tijd zittend door te brengen. Dat zal nog wel erger worden als ze straks nog iets ouder wordt. Zolang ze geen pijn hebben of ander zwaar ongemak mogen ze hun gang gaan. Dat is het voordeel van zelf je dieren houden, dan kun ze zelf beslissen hoeveel tijd, energie en geld je aan het dierenwelzijn kunt en wilt besteden.

Ik vind het verschil tussen gezelschapsdieren en opeetdieren waar LoE het over heeft trouwens niet zo duidelijk bestaan. Mijn varken en haar biggetjes zijn net zo goed gezelschapsdieren als potentiële karbonades. De jonge konijntjes werden ook allemaal even veel geaaid en geknuffeld, ook al zouden er een aantal (uiteindelijk was het er maar 1) geslacht worden. De kippen krijgen ook gewoon aandacht en voer, haantjes net zo goed als hennetjes ook al worden de haantjes geslacht. Het is wat mij betreft niet zo zwart/wit.
Dat bedoel ik wat staldieren en knuffeldieren betreft. Dieren die in een stal zitten met 30.000 zijn bedoelt voor productie. Niet om te knuffelen of te aaien. Die dieren zijn er om te produceren wat het belangrijkste is. Je kan dan wel allemaal lievere diervriendelijker methodes voor bedenken, maar het is niet natuurlijk dat ze met 30.000 in een hok zitten en ze gaan straks dood naar een (vergelijking met een gezelschapsdier) kut leven. Dat kan je een beetje beter proberen te maken door er duizenden euro's in te stoppen (wat heel vaak verplicht is) terwijl dat alleen maar je omzet/winst schaad. Het beest krijgt toch het leven niet wat hij het liefste zou hebben en het leven wat ze nu hebben is leefbaar (worden verzorgd, hebben onderdak en water en voer). Het beest weet niet beter en vind het prima!

Gezelschaps dieren houd je in de eerste plaats om van te genieten. Dat kan inderdaad dus zijn door ze thuis lekker tijdje in de wei te houden en daarna in te wisselen voor een jonger/liever/beter exemplaar. De oude eet je dan op na een gelukkig leven in de ''natuur''.
Platinawoensdag 20 juni 2012 @ 21:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 11:20 schreef erodome het volgende:

[..]

Dat gebeurd gewoon onder onze neus, net zoals dat zo'n beetje alle plofkippen de bacterie dragen die zorgt dat anti-biotica amper meer werkt(bio-kippen in mindere mate, maar ook niet schoon).
Nou dan kun je dat argument al wegstrepen.

Die antibiotica manipuleren ze toch continu, dus ze zullen allicht een nieuwe streng vinden waar de bacterieen niet resistent tegen zijn. Probleem opgelost.
Miss_Isiswoensdag 20 juni 2012 @ 21:30
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2012 18:35 schreef LifeonEarth het volgende:

[..]

Dat bedoel ik wat staldieren en knuffeldieren betreft. Dieren die in een stal zitten met 30.000 zijn bedoelt voor productie. Niet om te knuffelen of te aaien. Die dieren zijn er om te produceren wat het belangrijkste is. Je kan dan wel allemaal lievere diervriendelijker methodes voor bedenken, maar het is niet natuurlijk dat ze met 30.000 in een hok zitten en ze gaan straks dood naar een (vergelijking met een gezelschapsdier) kut leven. Dat kan je een beetje beter proberen te maken door er duizenden euro's in te stoppen (wat heel vaak verplicht is) terwijl dat alleen maar je omzet/winst schaad. Het beest krijgt toch het leven niet wat hij het liefste zou hebben en het leven wat ze nu hebben is leefbaar (worden verzorgd, hebben onderdak en water en voer). Het beest weet niet beter en vind het prima!

Gezelschaps dieren houd je in de eerste plaats om van te genieten. Dat kan inderdaad dus zijn door ze thuis lekker tijdje in de wei te houden en daarna in te wisselen voor een jonger/liever/beter exemplaar. De oude eet je dan op na een gelukkig leven in de ''natuur''.
Je hebt wel een punt ja. De vraag is wat mij betreft hoe 'kut' je het leven van een productiedier mag laten zijn. Ik denk namelijk dat de dieren wellicht niet beter weten, maar desondanks wel kunnen lijden onder de omstandigheden waar ze in leven.

In de huidige omstandigheden denk ik dat de boeren daar inderdaad verlies op zouden maken. Er moet wat mij betreft eigenlijk gewoon een verandering in het denken van mensen komen, waardoor diervriendelijk gehouden productiedieren de norm worden (en uiteraard de prijs die daar bij hoort). Ik denk dat dat beter is voor de dieren en dat de boeren er dan geen verlies op hoeven te maken. Of dat ooit gaat gebeuren is de vraag natuurlijk. Tot die tijd vind ik het in ieder geval heel fijn dat wij zelf diervriendelijk vlees en eieren kunnen produceren.
erodomewoensdag 20 juni 2012 @ 21:32
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2012 21:06 schreef Platina het volgende:

[..]

Nou dan kun je dat argument al wegstrepen.

Die antibiotica manipuleren ze toch continu, dus ze zullen allicht een nieuwe streng vinden waar de bacterieen niet resistent tegen zijn. Probleem opgelost.
Euh nee....dat schijnt nogal een probleem te zijn...
erodomewoensdag 20 juni 2012 @ 21:33
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2012 21:30 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Je hebt wel een punt ja. De vraag is wat mij betreft hoe 'kut' je het leven van een productiedier mag laten zijn. Ik denk namelijk dat de dieren wellicht niet beter weten, maar desondanks wel kunnen lijden onder de omstandigheden waar ze in leven.

In de huidige omstandigheden denk ik dat de boeren daar inderdaad verlies op zouden maken. Er moet wat mij betreft eigenlijk gewoon een verandering in het denken van mensen komen, waardoor diervriendelijk gehouden productiedieren de norm worden (en uiteraard de prijs die daar bij hoort). Ik denk dat dat beter is voor de dieren en dat de boeren er dan geen verlies op hoeven te maken. Of dat ooit gaat gebeuren is de vraag natuurlijk. Tot die tijd vind ik het in ieder geval heel fijn dat wij zelf diervriendelijk vlees en eieren kunnen produceren.
Er zou gewoon meer geld bij de boer moeten blijven hangen, er zit te weinig tussen winst en verlies voor boeren.
Miss_Isiswoensdag 20 juni 2012 @ 22:32
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2012 21:33 schreef erodome het volgende:

[..]

Er zou gewoon meer geld bij de boer moeten blijven hangen, er zit te weinig tussen winst en verlies voor boeren.
Dat zou best eens kunnen, misschien heeft de kleinschalige aanpak dan wel de toekomst. Dan blijft er stukken minder aan de strijkstok hangen.

De familie waar wij onze twee varkens hebben gekocht doen het zo. Zij hebben zelf een kleinschalige boerderij gestart, werken met een heel exclusief varkensras dat niemand anders in Nederland heeft en hebben zelf een contract met een slager die exclusief voor hen slacht en verkoopt op verschillende markten en dergelijke. Ze verkopen ook zelf in een winkeltje bij de boerderij en hebben contracten met restaurants waar ze aan leveren. Ze hebben daarnaast ook nog wat rundvee en organiseren regelmatig open dagen en dergelijke.

Als je een exclusief product hebt van goede kwaliteit, dat ook nog diervriendelijk wordt geproduceerd kun je daar ook met een kleinschalige aanpak geld mee verdienen. Als ik er het geld voor had zou ik het zeker weten ook zo aan willen pakken. Kleinschalige productie op diervriendelijke wijze zonder tussenkomst van groothandels of supermarkten :Y
erodomedonderdag 21 juni 2012 @ 11:00
Ken toch wel een hoop boeren die noodgedwongen aan schaalvergroting hebben moeten doen, ze moeten aan allerlei eisen voldoen(die ook nog eens vaak veranderd zijn in de laatste jaren), grote schulden gemaakt daardoor, weinig tussen winst en verlies, ze kunnen vaak niet anders.
Heb je geen speciaal product dan kan je niet concureren met de verdere markt en gewoon normaal(geen zware bio-industrie, maar ook niet alle eisen voor biologisch) valt dan niet op, daar betaald men niet dat kleine beetje meer voor.

Veel boeren die ook anders gewend zijn geweest vinden dat helemaal niet zo leuk, maarja, het bedrijf moet door, de investeringen zijn groot.
Catch22-donderdag 21 juni 2012 @ 11:01
Ik haal tegenwoordig mijn kip op de markt, als je het bakt blijft er 2x zoveel van over
ScarTissuedonderdag 21 juni 2012 @ 12:49
Plofkippen 4life.
LifeonEarthdonderdag 21 juni 2012 @ 18:10
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2012 21:30 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Je hebt wel een punt ja. De vraag is wat mij betreft hoe 'kut' je het leven van een productiedier mag laten zijn. Ik denk namelijk dat de dieren wellicht niet beter weten, maar desondanks wel kunnen lijden onder de omstandigheden waar ze in leven.

In de huidige omstandigheden denk ik dat de boeren daar inderdaad verlies op zouden maken. Er moet wat mij betreft eigenlijk gewoon een verandering in het denken van mensen komen, waardoor diervriendelijk gehouden productiedieren de norm worden (en uiteraard de prijs die daar bij hoort). Ik denk dat dat beter is voor de dieren en dat de boeren er dan geen verlies op hoeven te maken. Of dat ooit gaat gebeuren is de vraag natuurlijk. Tot die tijd vind ik het in ieder geval heel fijn dat wij zelf diervriendelijk vlees en eieren kunnen produceren.
Daar ben ik het niet mee eens. Waarom ons denken veranderen? Waarom meer gaan betalen als het niet perse hoeft? Waarom het leven van een plofkip oid verheerlijken terwijl die straks toch naar de slacht gaat? De basis eisen voor dieren moeten er zijn: voer, onderdak, water, mest afvoer.

Voor de rest regelt een boer het zelf wel. Hij wil tenslotte die top resultaten, hoe meer hij erop verdient.
LifeonEarthdonderdag 21 juni 2012 @ 18:16
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2012 11:00 schreef erodome het volgende:
Ken toch wel een hoop boeren die noodgedwongen aan schaalvergroting hebben moeten doen, ze moeten aan allerlei eisen voldoen(die ook nog eens vaak veranderd zijn in de laatste jaren), grote schulden gemaakt daardoor, weinig tussen winst en verlies, ze kunnen vaak niet anders.
Heb je geen speciaal product dan kan je niet concureren met de verdere markt en gewoon normaal(geen zware bio-industrie, maar ook niet alle eisen voor biologisch) valt dan niet op, daar betaald men niet dat kleine beetje meer voor.

Veel boeren die ook anders gewend zijn geweest vinden dat helemaal niet zo leuk, maarja, het bedrijf moet door, de investeringen zijn groot.
Je moet met bepaalde dingen wel groot gaan. Als je voor een ei 8 cent krijgt en het voor kost je 25 euro de 100 kg. (kip eet +/- 120 gram per dag) moet je heel veel kippen hebben om er van rond te kunnen komen. Niet alles kan specifiek zijn, bepaald soort specifiek is ideaal (kosten, smaak, grote etc) wat dus heel veel mensen willen hebben (M ei tegenover XS ei). Dan is daar heel veel vraag en moet ook het aanbod er zijn.

Biologisch is nogmaals 99% voor de verpakking. De eisen lijken allemaal heel wat maar in de werkelijkheid is er weinig toezicht op en valt het o zo tegen wat er van terecht komt.
Miss_Isisdonderdag 21 juni 2012 @ 20:12
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2012 18:10 schreef LifeonEarth het volgende:

[..]

Daar ben ik het niet mee eens. Waarom ons denken veranderen? Waarom meer gaan betalen als het niet perse hoeft? Waarom het leven van een plofkip oid verheerlijken terwijl die straks toch naar de slacht gaat? De basis eisen voor dieren moeten er zijn: voer, onderdak, water, mest afvoer.

Voor de rest regelt een boer het zelf wel. Hij wil tenslotte die top resultaten, hoe meer hij erop verdient.
Ik vind zelf dat dieren recht hebben op een min of meer gelukkig leven, ook al is dat leven kort. Ik heb er geen problemen mee dieren te slachten, maar ik vind dat een dier recht heeft op meer dan alleen voer/water/onderdak/geen mest. Een dier zou geen onnodige pijn hoeven lijden tijdens z'n leven of tijdens de slacht. Wat mij betreft mogen mensen best iets meer moeite doen (lees: geld betalen) om te zorgen dat dieren niet onnodig lijden.

Hoe is het leven voor een varken in de bioindustrie? Niet heel gezellig in ieder geval. Ze zitten met heel veel in een klein hok, hebben geen strooisel om lekker in te wroeten (zo'n beetje de grootste drang die een varken heeft), ze vreten elkaar aan uit verveling... Neuh, dat hoeft voor mij niet zo. Ik vind dat zielig, ik vind dat een dier dat voor mij sterft het leuker mag hebben dan dat in z'n korte leven. Zelfde geldt voor kippen, wat mij betreft hoeven die geen doorligplekken te krijgen en zere poten in de 6 weken die ze op aarde doorbrengen. Daarmee verheerlijk je hun leven niet wat mij betreft, je verbeterd het alleen een beetje.

Wat mij betreft verdienen alle dieren (en mensen) een zekere mate van geluk in hun leven, en ik denk dat dat geluk in de bioindustrie ver te zoeken is. Ik kan er niet precies een duidelijke reden voor geven, maar ik vind het fout om alleen uit gemakzucht of gierigheid dieren een kutleven te laten lijden. Met een beetje extra geld kan het voor het dier een stuk beter. Als mensen maar bereid zijn te betalen zodat boeren ook mee kunnen in die beweging zonder verlies te maken.

Ik geloof er niet zo in om het maar aan de boer over te laten. Zolang met antibiotica de doorligplekken en afgevreten staarten van de dieren geen negatieve invloed hebben op het rendement zullen ze dat namelijk gewoon blijven gebruiken. Dat is namelijk goedkoper dan het leven leuker maken voor de beesten zodat ze geen doorligplekken hoeven krijgen en elkaars staarten met rust laten. Ik vind dat het welzijn van het dier een belangrijker plek verdiend in het geheel. Alleen omdat de dieren uiteindelijk geslacht worden hoeft hun hele leven nog niet in het teken van hun eind te staan. Het blijven wel gewoon dieren, geen gevoelloze productiemiddelen.
LifeonEarthdonderdag 21 juni 2012 @ 21:18
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2012 20:12 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Ik vind zelf dat dieren recht hebben op een min of meer gelukkig leven, ook al is dat leven kort. Ik heb er geen problemen mee dieren te slachten, maar ik vind dat een dier recht heeft op meer dan alleen voer/water/onderdak/geen mest. Een dier zou geen onnodige pijn hoeven lijden tijdens z'n leven of tijdens de slacht. Wat mij betreft mogen mensen best iets meer moeite doen (lees: geld betalen) om te zorgen dat dieren niet onnodig lijden.

Hoe is het leven voor een varken in de bioindustrie? Niet heel gezellig in ieder geval. Ze zitten met heel veel in een klein hok, hebben geen strooisel om lekker in te wroeten (zo'n beetje de grootste drang die een varken heeft), ze vreten elkaar aan uit verveling... Neuh, dat hoeft voor mij niet zo. Ik vind dat zielig, ik vind dat een dier dat voor mij sterft het leuker mag hebben dan dat in z'n korte leven. Zelfde geldt voor kippen, wat mij betreft hoeven die geen doorligplekken te krijgen en zere poten in de 6 weken die ze op aarde doorbrengen. Daarmee verheerlijk je hun leven niet wat mij betreft, je verbeterd het alleen een beetje.

Wat mij betreft verdienen alle dieren (en mensen) een zekere mate van geluk in hun leven, en ik denk dat dat geluk in de bioindustrie ver te zoeken is. Ik kan er niet precies een duidelijke reden voor geven, maar ik vind het fout om alleen uit gemakzucht of gierigheid dieren een kutleven te laten lijden. Met een beetje extra geld kan het voor het dier een stuk beter. Als mensen maar bereid zijn te betalen zodat boeren ook mee kunnen in die beweging zonder verlies te maken.

Ik geloof er niet zo in om het maar aan de boer over te laten. Zolang met antibiotica de doorligplekken en afgevreten staarten van de dieren geen negatieve invloed hebben op het rendement zullen ze dat namelijk gewoon blijven gebruiken. Dat is namelijk goedkoper dan het leven leuker maken voor de beesten zodat ze geen doorligplekken hoeven krijgen en elkaars staarten met rust laten. Ik vind dat het welzijn van het dier een belangrijker plek verdiend in het geheel. Alleen omdat de dieren uiteindelijk geslacht worden hoeft hun hele leven nog niet in het teken van hun eind te staan. Het blijven wel gewoon dieren, geen gevoelloze productiemiddelen.
Tegen pikkerij onder kippen word wel degelijk heel veel gedaan.
maar speeltoestellen neerzetten zodat ze zich niet vervelen? ;(
erodomedonderdag 21 juni 2012 @ 21:32
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2012 21:18 schreef LifeonEarth het volgende:

[..]

Tegen pikkerij onder kippen word wel degelijk heel veel gedaan.
maar speeltoestellen neerzetten zodat ze zich niet vervelen? ;(
Speeltoestellen hoeven geen hele spannende dingen te zijn, het schijnt dat bv wat pingpong balltjes bij de kippen erin helpt tegen pikkerij onderling, dan pikken ze daarnaar. Meer ruimte werkt ook trouwens ;)

Een bal aan een touw bij de varkens maakt al een leuke bezigheid, dat zie je tegenwoordig toch wel vaker bij varkenshouderijen, net als harde borstels waardoor ze lekker kunnen schurken ertegenaan.

Het zijn maar hele simpele dingen, maar toch verbeteren ze het leven, ik vind bv die pingpong balletjes een betere oplossing dan het licht maar beperken voor de kippen, of het oude snavelbranden.
Miss_Isisvrijdag 22 juni 2012 @ 11:46
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2012 21:32 schreef erodome het volgende:

[..]

Speeltoestellen hoeven geen hele spannende dingen te zijn, het schijnt dat bv wat pingpong balltjes bij de kippen erin helpt tegen pikkerij onderling, dan pikken ze daarnaar. Meer ruimte werkt ook trouwens ;)

Een bal aan een touw bij de varkens maakt al een leuke bezigheid, dat zie je tegenwoordig toch wel vaker bij varkenshouderijen, net als harde borstels waardoor ze lekker kunnen schurken ertegenaan.

Het zijn maar hele simpele dingen, maar toch verbeteren ze het leven, ik vind bv die pingpong balletjes een betere oplossing dan het licht maar beperken voor de kippen, of het oude snavelbranden.
Dat, dus.

Er zijn best diervriendelijke mogelijkheden maar die komen wel neer op meer ruimte/minder beesten per stal/hok en afleiding voor de dieren. En dat betekend uiteraard meer kosten voor de boer. Dat zal ongetwijfeld leiden tot verlies voor de boer, tenzij de consument bereidt is meer te gaan betalen.

@LifeonEarth: Ik begrijp uit jouw tekst dat je niet zo pro-biologisch bent, maar wat mij betreft is de buitenruimte en meer binnenruimte die biologische dieren krijgen een zéér groot voordeel. Biologische varkens mogen naar buiten een deel van hun leven, dat biedt afleiding voor ze en verbeterd hun leven (voor zover ik dat kan inschatten). Ik weet niet hoeveel tijd biologische kuikens daadwerkelijk naar buiten mogen, maar het is altijd meer dan in de bioindustrie. Die extra ruimte en mogelijkheid tot het nemen van zandbaden en zo geeft de kippen de kans wat langzamer te groeien en elkaar niet kapot te pikken uit verveling. Dit lijkt mij een verbetering in het leven van die kippen.

Daar is toch niets mis mee, zolang boeren er geen verlies op zouden hoeven maken? Ik gun die dieren dat wel, een leven met wat kleine pleziertjes en zonder onnodige pijn. En dan niet alleen de mestkippen, maar ook varkens, legkippen en konijnen. Ik snap wel dat ze niet allemaal een leven kunnen hebben zoals mijn eigen konijnen, kippen en varkens maar beter dan nu zou toch echt moeten kunnen.