abonnement Unibet Coolblue
pi_112475050
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 14:05 schreef computergirl het volgende:

[..]

heeeeel lief.

achter je huis zit een natuurgebied?
Bedoel je wat ik in dit topic Huisdieren 'vrij laten' in het wild noemde..? Dat grenst niet aan ons erf maar zit een eindje er achter, achter een kleine weg en een 80-km weg die er ahw haaks op staat. Beetje lastig uit te leggen zo, sorry :P Het is een vrij klein beschermd gebiedje, voornamelijk voor watervogels omdat het een grote waterpartij in een voormalig zandafgraving is. Je kan het dus niet zien op de foto's die ik post, maar het is wel heel dicht bij. We lopen of fietsen er regelmatig even heen met de honden, die spelen daar graag in het water (wat eigenlijk niet mag :@ maar de vogels hebben er geen last van). Hemelsbreed is het nog geen 300 meter van ons huis af, als je over de weg gaat is het bijna een kilometer (edit: ruim 1,5 zelfs volgens google maps).

Zo ziet het er daar uit:


"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_112475632
op deze foto van de schapen lijkt achter de afrastering achter het vijvertje een heuvel/duinachtig gebied te zijn;

[ afbeelding ]

edit:wel lekker zwemmen in dat meertje?
pi_112478178
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 14:35 schreef computergirl het volgende:
op deze foto van de schapen lijkt achter de afrastering achter het vijvertje een heuvel/duinachtig gebied te zijn;

[ afbeelding ]

edit:wel lekker zwemmen in dat meertje?
Ah, zo :+

Nee, dat is echt toeval dat het er zo uit ziet. Onze grote wei grenst aan de paardenwei van onze buren, dat is wat je rechts op die foto ziet. Op de achtergrond zie je nog de afrastering van hun bak (die witte dingetjes in de verte geheel rechts). Links ligt een sloot en daar achter de kleine weg waar ik het over had, maar die ligt een paar meter hoger dan onze wei (onze straat ligt als geheel een stuk lager dan de rest van de buurt, vroeger is hier veen afgegraven). Je kijkt dus tegen de begroeiing van de wal aan waar boven die weg over heen loopt. Door de bomen kun je het allemaal niet zo goed zien en lijkt het inderdaad heel wat :P

Dat meer is wel prachtig, heel weids met prachtige bomen er om heen en heel helder water. Heerlijk zwemmen voor de honden, maar er is eigenlijk geen recreatie toegestaan (behalve vissen met vergunning vanaf de kant, maar dat gebeurd maar weinig). Je mag er niet zwemmen (honden ook niet eigenlijk), en er loopt maar een smal paadje omheen met veel brandnetels, struiken en bomen aan weerszijden. Echt uitnodigend om er te gaan liggen met je handdoekje is het dus niet. Als het heel mooi weer is loop ik wel eens een eindje het water in met de honden maar daar blijft het wel bij :P
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_112581935
wat een heerlijke biggetjes!!! echt zo schattig!
Fake it baby - They won't even know!
You can make it ?
Cos everybody knows that that's the way to go
pi_112966925
Weer twee weken verder en een nieuwe update :)

Ik heb mede na aanleiding van dit topic Doe mij maar een Plofkip! vandaag weer een paar nieuwe foto's gemaakt van de plofkipen. Ze zijn ondertussen 7,5 week oud en behoorlijk gegroeid. De grootste weegt op dit moment 1.430 gram, de anderen zijn een stukje kleiner (en sneller, dus niet zo makkelijk te vangen om even te wegen :P ). Ze waren bij de laatste telling afgelopen week nog steeds compleet met 6 plofkuikens en hun 2 adoptiebrusjes, maar omdat ze zich overal verstoppen heb ik er vandaag maar 4 en hun adoptiebroertje gezien. De rest komt hopelijk vanzelf wel weer boven water. Foto's van de plofjes:

Van de zijkant, vastgehouden door mijn lieftallige assistent:


Voorkant, het borstbeen waar fabriekskippen vaak wondjes hebben is hier goed te zien:


Onderkant van beide pootjes:



In de weegschaal:


En na al die narigheid weer snel in haar natuurlijke houding, etend.


Er kwamen nog 2 andere plofjes op het voer af, die zijn een stukje kleiner:


Toen ik even op zoek ging naar de rest vond ik alleen één plofkipje met z'n adoptiebroertje op het gazon. De anderen kon ik zo snel niet vinden. Op deze foto is te zien dat het haantje zelfs groter is dan dit plofkuiken (al is hij wel kleiner dan het grootste plofkuiken):


En ander kippennieuws, Kip1 is nadat ze pas net bekomen is voor de zorg voor haar 7 kuikens opnieuw broeds geworden. Haar kuikens doen het goed, ze zijn er alle 7 nog en zien er goed uit:
Het haantje de voorste uit het nest:


En zijn 6 broertjes/zusjes die een zandbad aan het nemen waren:


Omdat Kip1 nog vermagerd was door de zorg voor deze eerste lichting kuikens, hebben we geprobeerd haar van de broedsheid af te krijgen door haar buik in een bak koud water te houden en haar een paar keer van het nest te jagen. Dit had allemaal helaas geen effect. Ze krijgt nu haar zin en we laten haar toch maar weer broeden. Nu Aard weg is, is er geen haan meer om de eieren te bevruchten dus hebben we broedeieren gekocht. Dat zijn deze:


De 4 donkerbruine eieren zijn Marans eieren, de 3 lichter bruine zijn Welsumer eieren en de witte zijn Ancona eieren. We hebben ze alle 12 voor Kip1 neergelegd, het is nog even afwachten of ze alle 12 succesvol uit kan broeden. Het zijn er namelijk vrij veel en zo'n dikke kont heeft ze ook weer niet. Zo zat ze vanochtend in een kooi in de stal op haar eieren:


Over 3 weken zullen we zien hoeveel ze er daadwerkelijk uit heeft kunnen broeden. De 8 eieren die uitgeleend waren aan een kennis voor onder zijn broedse hen bleken allemaal onbevrucht. Ik vreesde dan ook het ergste voor de 10 eieren die we bij iemand anders in de broedmachine hadden gelegd. Gelukkig kreeg ik gisteren een smsje dat er al 7 uit waren gekomen. Aard heeft zich dus toch nog voort kunnen planten, met een beetje geluk zitten er een paar leuke hennetjes tussen die als ze groot zijn voor mooie groen/blauwe eieren gaan zorgen. Ik hoop dat ik snel een paar foto's krijg want ik ben erg benieuwd hoe ze er uit zien.

En dan de biggen. Het gaat heel goed met ze, alleen Vlekkie voelt zich de laatste dagen niet 100% en heeft wat diarree. Biggen kunnen verschillende soorten diarree krijgen, maar omdat er geen bloed in zit, hij nog wel levendig rond rent en goed wil drinken bij z'n moeder maak ik me niet zo'n zorgen. Hij eet weinig brokjes, maar ik ga komende week eens kijken of ik hem wat bij kan voeren. Misschien een papje van havermout met water, een snufje zout en roosvicee Stop. Dan krijgt hij in ieder geval genoeg vocht, vezels, zouten en suikers binnen (al denk ik niet dat hij echt tekort komt zolang hij nog bij Pim drinkt). Als het niet verbeterd halen we de DA er bij, maar die zal misschien antibiotica willen voorschrijven en ik wil eerst kijken of het ook zonder kan.

Zijn broertje en zusje blaken ondertussen van gezondheid en beginnen al echt serieus te eten van de brokjes en andere dingen die ze krijgen. Hier een paar foto's van vanochtend.

Pim krijgt tussen de middag nog een bak extra voer, omdat ze zoogt heeft ze die extra energie hard nodig. Flappie hoopt een hapje mee te kunnen pikken:


De biggen krijgen hun eigen biggenbrok in het kippen- annex geiten- annex biggenhok in de kleine wei. Pim kan daar niet bij als de deur dicht zit dus ze kunnen rustig eten zoals Koetje demonstreert:


Even later was de rest ook aan het eten en toen ik de deur open deed voor een foto zag dat er zo uit:


Vlekkie wilde niet en lag een beetje naast z'n zusje Pinky in bij de ingang:


Maar als ze een mens zien wordt het voer gelaten voor wat het is, wie weet heeft het vrouwtje wel iets véél lekkerders:


Hopelijk voelt Vlekkie zich snel wat beter. Vandaag wordt hun hele stal uitgemest, schoongeveegd en voorzien van lekker vers stro zodat ze vanavond in een schoon bed kunnen slapen. Het hek in de stal wordt ook wat verhoogd zodat de biggen er beter onderdoor kunnen, ze zijn zo hard gegroeid dat het nu nauwelijks meer past namelijk. En woensdag komen er mensen langs die belangstelling hebben voor twee geltjes. Het zou mooi zijn als ze er twee uitzoeken zodat ze 30 juni kunnen verhuizen :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_113598121
Twee weken verder en weer een update :)

Inmiddels zijn de biggetjes al weer 8 weken oud, en zijn ze klaar om bij Pim weg te gaan. Twee geltjes (Pinky en Sprinkles) worden morgen opgehaald door hun nieuwe eigenaren, voor de twee beertjes (Vlekkie en Pirate) zijn we nog op zoek naar een nieuw huis. De overige drie geltjes (Ginger, Flappie en Koetje) blijven nog een poos bij ons. Dat er morgen twee weg gaan betekent dat het de hoogste tijd was om ze te oormerken. En als er iets is waar biggen een hekel aan hebben is het opgetild worden en vervolgens een dikke naald door hun oor krijgen. Ze wegen inmiddels zo'n 25 tot 30 kilo en zijn behoorlijk sterk en zéér lawaaierig. Het oormerken was dan ook geen makkelijke opgave. Gelukkig is het gelukt, alle biggen behalve Sprinkles zijn voorzien van een merk.

Sprinkles was ons te snel af en moet er vanavond nog aan geloven. Ze moet dan ook meteen apart worden gezet bij Pinky, Vlekkie en Pirate zodat Pim minder hoeft te zogen en haar melk langzaam kan indrogen. Daar is het nu wel tijd voor, afgelopen week zag ik dat ze zelfs een wond aan één van haar tepels had. Waarschijnlijk heeft één van de biggen iets te enthousiast aangehapt. Pim lijkt er (ondanks dat het er best naar uit ziet) gelukkig geen last van te hebben en zolang ze geen koorts krijgt hoeven we er ook niets mee te doen volgens de DA.

Een foto-impressie van de varkentjes vanmiddag:

Met dit marteltuig krijgen alle biggen een oormerk in hun linker oor geknipt. Daar op staat hun individuele identificatienummer en ons UBN nummer als fokker van de biggen.


De biggen die we zelf houden werden in de stal gemerkt, ze mochten daarna naar Pim toe die we zo lang buiten in de wei hadden gedaan (met Sprinkles die snel ontsnapt was). Het merken gaat met twee man, eentje houdt de big in bedwang en eentje knipt het nummer in het oor. Hier krijgt Flappie haar oornummer in:


Eenmaal geknipt ziet dat er dan zo uit; dit is Pinky die direct na het merken naar een ander weitje werd gebracht samen met Vlekkie en Pirate (Sprinkles moet vanavond nog), zodat ze alvast went aan het zonder Pim zijn en we haar morgen hopelijk makkelijk kunnen pakken voor de kopers.


De biggen die mogen blijven mochten na het merken gauw weer naar Pim toe, ze kregen buiten wat brokjes tegen de schrik. Van voor naar achter; Flappie, Ginger, Sprinkles en Koetje:


De andere drie biggen hadden het gelukkig na de eerste schrik ook wel naar hun zin in hun aparte weitje, ze hebben weer wat te ontdekken en dat vonden ze best leuk:


Vanavond kunnen ze met z'n vieren hier slapen, en daarna kunnen Vlekkie en Pirate in dit stukje blijven totdat ze een nieuw huis vinden (of geslacht worden):


Ook werden vandaag alle kuikens (plof- en overig) die door de tuin zwierven gevangen en resoluut in de wei geparkeerd. Ze groeven planten uit en liepen overal en nergens, dus het werd hoog tijd. Ze zitten nu bij de volwassen kippen in en hopelijk blijven ze daar. De openingen onder de poorten door zijn in ieder geval dicht gestopt zodat ze niet zo makkelijk meer kunnen ontsnappen. De plofkuikens groeien goed en gedragen zich nog steeds vrij normaal, ze liggen vaak lekker te relaxen in de zon maar kunnen nog gewoon lopen en rennen. Foto'tje van twee plofkuikens vanmiddag:


We hebben ook een nieuwe haan inmiddels, gisteravond hebben we hem opgehaald. Het is een buff-gezoomde Orpington haan en na enige twijfel (Buffy of Orville?) hebben we besloten dat hij Orville gaat heten. Dit is hem (links op de foto) met een paar hennen:


Verder zit Kip1 nog steeds te broeden op 11 eieren (ze heeft er één kapot gemaakt helaas), we verwachten dat deze volgend weekend uitkomen. Daarnaast gaan we morgen de 7 kuikentjes ophalen die door Aard zijn verwekt en in de broedmachine van een kennis zijn uitgekomen. Die zijn nu een week of drie en gaan zo lang in een stuk van de stal met een warmtelamp. Ik ben heel benieuwd hoe ze er uit zien, ik heb nog geen foto's gezien namelijk.

De schapen en geiten doen het verder goed, het gras in de grote wei groeit hard en ze hebben voldoende te eten. Ze zien er weer mooi uit in hun zomervacht (behalve Willow, die is wat mottig) en vermaken zich wel met z'n allen.
De geiten vanmiddag:


En de schapen:


En de schapen met Orville:


Het enige dier waar het op dit moment helaas niet zo goed mee gaat is Roosje het konijn. Hij heeft sinds gistermiddag last van diarree en wil niet eten. Niet goed voor een konijn, want als hij 24u niet eet liggen de darmen stil en gaat het konijn dood. Hij is vanochtend bij de DA geweest en heeft daar twee orale medicijnen gehad, iets dat we zelf morgen en overmorgen moeten herhalen.

Helaas was het vanmiddag nog niet veel beter en heb ik de DA opnieuw gebeld. Hij is langs gekomen en heeft Roos ingespoten met een heel arsenaal aan opwekkende, eetlustbevorderende en pijnstillende dingen. Daarnaast heeft Roos al twee keer dwangvoer gehad (een papje van brokjes, hooithee en wat havermoutprut) en gaan we dat nog een keer of twee herhalen. Hopelijk trekt hij dan bij, ik zou m'n kleine konijntje best missen als hij hier aan onderdoor zou gaan ;( Zijn moeders hebben gelukkig nergens last van, Roos zit nu binnen in een kooi maar zij lopen beide nog vrolijk in het weilandje. Hier een foto van de patiënt, hopelijk nog lang niet de laatste:



Dat was het weer, morgen misschien nog een foto of twee van de nieuwe kuikentjes, en hopelijk een hele positieve update over Roosje :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_113601696
Updates weer met veel plezier gelezen , dank u :) _O_
pi_113602158
Wat een mooi hok heb je voor de beertjes! Waar is het van gemaakt?
Succes met het alsnog oormerken van Sprinkles en met je zieke knijn!
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_113603049
Bedankt voor de reacties :)

@sigme: het is soort een kunststof bak, het was vroeger schijnbaar een losse 'opbouw' op een ouderwets PTT busje of zoiets. We hebben het van marktplaats gehaald voor ¤20 bij iemand die het had gebruikt als schuilhok voor z'n schapen. Die persoon had de achterkant open gezaagd zodat de schapen makkelijk in en uit konden, wij hebben dat weer dicht gemaakt met een oude houten plank die je op de foto ziet.

Voor een volwassen varken is het waarschijnlijk net niet groot genoeg om helemaal lekker te passen, maar voor de biggen past het met gemak. De geiten hebben het ook als schuilhokje gebruikt toen de wei opnieuw werd ingezaaid en ze tijdelijk op dit kleinere stuk stonden. Het staat onder een grote boom en er ligt een dikke rubber mat onderin met flink stro, dus ze kunnen zo mooi droog liggen. Het enige probleem met varkens is dat ze alles af proberen te breken, maar het staat tussen twee palen geklemd en er ligt een zwaar metalen ding op om het een beetje op de grond te houden. Net als alles hier een beetje a la improvisé en voor wènig, maar als het maar werkt :P
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_113603295
't Is ja een prachtig hok! Ik heb wel eens ergens een oude glasbak gezien als schaapstal, had een boer een mooi poortje in gezaagd.

In Portugal heb ik voor volwassen varkens ook hele kleine hokjes gezien, voor varkens die gewoon in een weiland liepen. Maar daar regent het natuurlijk nooit, dus wilden vast zelden in dat hokje. Maar een groot varken heeft maar een klein hok nodig dus, denk ik.

Vroeger hadden wij trouwens een oud hondehok in een weitje staan. Als het hard regent passen er twee geiten en twee schapen in 1 hondehok :D.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_113603830
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juni 2012 19:52 schreef sigme het volgende:
't Is ja een prachtig hok! Ik heb wel eens ergens een oude glasbak gezien als schaapstal, had een boer een mooi poortje in gezaagd.

In Portugal heb ik voor volwassen varkens ook hele kleine hokjes gezien, voor varkens die gewoon in een weiland liepen. Maar daar regent het natuurlijk nooit, dus wilden vast zelden in dat hokje. Maar een groot varken heeft maar een klein hok nodig dus, denk ik.

Vroeger hadden wij trouwens een oud hondehok in een weitje staan. Als het hard regent passen er twee geiten en twee schapen in 1 hondehok :D.
Haha, dan moet het wel héél hard regenen denk ik :P in dit hok zouden makkelijk onze drie geiten en twee schapen kunnen passen, maar dat is niet één keer gebeurd ondanks het slechte weer. De geiten hebben de wind er behoorlijk onder bij de schapen namelijk :+

En een volwassen varken past er denk ik ook wel net in, alleen voor de winter zou ik het toch wat te krap en te koud vinden (al kunnen ze zichzelf natuurlijk redelijk warm houden). In Portugal zullen ze daar misschien ook minder last van hebben. En ach, één varken is ook maar zo alleen dus voor de volwassen varkens liever een iets groter hok (of wat we nu doen, de stal) waar ze lekker bij elkaar kunnen liggen. Maar voor de biggen is dit perfect, en de beertjes zouden hier zelfs wel t/m november in passen met z'n tweeën denk ik. Maar hopelijk is dat niet nodig en worden ze eerder verkocht :)

Edit: op dit moment wordt Sprinkles buiten gevangen en gemerkt, en schreeuwen dat ze kan! Ik hoor het hier binnen aan de andere kant van het huis nog :') 't is maar goed dat ik geen filmpjes heb gemaakt vanmiddag.

[ Bericht 6% gewijzigd door Miss_Isis op 30-06-2012 20:14:25 ]
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_113612628
Ohh wat een leuk haantje zeg O+ Fijne update weer :)
Beterschap aan Roos!
pi_113642068
Helaas hebben de beterschapswensen voor Roos niet het gewenste effect gehad ;( Hij is daarnet overleden. We zijn de hele dag in de weer geweest met dwangvoeding, medicijnen, lekkere hapjes aanbieden en massage van zijn buikje maar het mocht niet baten. Het was erg naar, normaal proberen we een doodsstrijd te voorkomen door een dier dat duidelijk ten dode opgeschreven is gauw nog een handje te helpen. Maar bij Roos hielden we steeds nog hoop dat het goed zou komen. Ik ben bang dat we hem daardoor misschien te lang door hebben laten leven met pijn. Uiteindelijk is hij dus alsnog overleden. Het is al weer even geleden dat ik een traantje (meerdere eigenlijk..) heb gelaten om een overleden (huis)dier maar ik kon het nog.

Er zijn ook nieuwe bewoners op de beestenboerderij. De zeven door Aard verwekte kuikentjes zijn aangekomen, en ze zijn erg lelijk. Het zijn half-araucana's, wat de andere helft is wisselt per kuiken en is niet meer te achterhalen :P Dit zijn ze:



Het zijn echt duidelijk mengelmoesjes. Sommige kuikens hebben oortoefjes zoals een araucana, en de meesten lijken net als hun vader geen staart te hebben (is ook een dominante eigenschap net als groene eieren leggen). Deze zwarte heeft twee oortoefjes en iets dat zich wellicht toch nog zou kunnen ontwikkelen tot een staart:


Deze bruinige heeft maar één heel sneu oortoefje (beetje moeilijk te zien, maar aan de rechter kant op de foto) en geen staart:


Na de foto's hebben we ze geïnstalleerd in een stukje van de stal met een warmtelamp, voer en water. Ze zijn al redelijk groot dus de kans dat ze nog ten prooi zullen vallen aan ratten of andere rovers is niet zo heel groot (hopelijk).


In de schuur kwamen we ook deze verstekelingen nog tegen, die aan het schuilen waren voor de regen. Dit zijn twee jonge hennetjes van Kip1 en eentje van Kip2 en ze zijn al weer behoorlijk groot.


Van de 9 zelf gefokte kuikens zijn er duidelijk 2 hanen, de rest lijken allemaal hennetjes te zijn. Maar ik hou nog rekening met een wonderbaarlijke geslachtsverandering, 2 haantjes uit 9 kuikens is wel heel weinig namelijk.

Maar aan haantjes hebben we verder gelukkig geen tekort, Orville doet het goed en lijkt zich helemaal thuis te voelen. Daarnaast hebben we nog twee haantjes gekocht van de mensen die vanochtend Sprinkles en Pinky hebben opgehaald. Zij fokken Jersey Giants, een heel groot Amerikaans kippenras. Daar wilden we wel graag een haan van en ze hebben twee jonkies voor ons meegenomen, een blauwe en een zwarte. Eentje zal waarschijnlijk worden geslacht, en eentje (liefst de blauwe) hopen we samen met Orville aan te houden om alle hennen te 'bedienen'.

Ik heb geen foto's van die twee jonge haantjes, maar wel een google plaatje van hoe de blauwe gaat worden als hij groot is:


En dat is dan dus 5,5 kilo haan, niet niks dus. Hopelijk gaat hij als-ie groot is vreedzaam met Orville samen, we hebben namelijk te veel hennen voor één haan om aan te kunnen dus we hebben er wel twee nodig.

Dat was het weer even voor vandaag, volgend weekend hopelijk een update met de naar verwachting laatste kuikentjes van dit seizoen (Marans, Welsumer en Ancona).
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  zondag 1 juli 2012 @ 21:34:03 #114
264281 livalo
Parttime internetheldin.
pi_113645830
Hè wat ontzettend naar zeg ;(. Wat een verdrietige update.
Op zaterdag 23 januari 2010 18:54 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
JIJ HEKS :'(
pi_113646661
sorry te horen van Roos ;( als je altijd van te voren weet wat de afloop is he...

feli met je nieuwe aanwinsten :D ben benieuwd hoe die eruit komen te zien als ze wat groter zijn. stiekem vind ik die niet-plofkippen veel leuker omdak het stiekem zielig vind dat hele plofkipconcept :@
pi_113653664
Hell yeah, jersey giants! Dat zijn echt dino's :P en grappig om te zien hoe die araucana-eigenschappen worden geërfd. Ben benieuwd of dat kuiken met 1 oortoefje nog wat wordt :D
pi_113663631
Bedankt, Roos is inmiddels begraven achter in de wei. De andere twee konijnen hebben gelukkig (nog?) nergens last van en zijn even enthousiast als altijd, hopelijk blijft dat zo.

En tja, life goes on en zo. Met de kipjes gaat het goed, na de eerste nacht zijn het er nog steeds 7 dus dat is een hoopvol begin :P Ik ben ook erg benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen qua kleur, toefjes, staartjes en (in de toekomst) eieren. Ik zal regelmatig proberen een foto te maken zodat de ontwikkeling een beetje te volgen is.

Dit is ook één van de redenen dat ik de gewone kippen een stuk leuker vind dat de plofkipjes, ze zijn veel diverser. Plofkipjes zijn allemaal hetzelfde en zijn maar voor één doel gemaakt: snel groot groeien. De andere kuikens zijn steeds echte verrassingspakketjes, je weet nooit hoe ze er precies uit gaan zien als ze groot zijn. Zelfs de kleur die ze hebben als klein kuikentje kan nog wel 30x veranderen voor ze echt volwassen zijn.

Dit najaar gaan we inventariseren hoeveel kippen van welke soorten we nou precies hebben en gaan we beslissen waar we verder mee willen fokken. Een aantal oude hennen zal dan worden geslacht, net als de jonge haantjes. Mijn doel is om uiteindelijk een gevarieerde toom kippen te hebben met veel verschillende kleuren, die veel en verschillend gekleurde eieren leggen en ook nog mooie grote kuikens produceren (vandaar de Jersey Giant dino haan :+ ).

Oh, en overig nieuws: de twee beertjes Vlekkie en Pirate zijn gisteren ontsnapt uit hun aparte weitje, ze zitten inmiddels weer bij Pim en hun zusjes in. Ze zijn dwars door het schrikdraad en prikkeldraad heen gegaan en we konden ze met geen mogelijkheid meer pakken. Uiteindelijk de poort naar de andere biggen maar open gedaan want dat was waar ze wilden zijn. Nu maar even kijken of en hoe we dit gaan oplossen komende week.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_113674687
Leuke (en minder leuke :( ) updates weer!
pi_113677450
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2012 20:29 schreef Miss_Isis het volgende:
En dat is dan dus 5,5 kilo haan, niet niks dus. Hopelijk gaat hij als-ie groot is vreedzaam met Orville samen, we hebben namelijk te veel hennen voor één haan om aan te kunnen dus we hebben er wel twee nodig.
En wat gebeurt er als Orville er alleen voor blijft staan? Heibel tussen de dames? :P
pi_113678248
quote:
5s.gif Op maandag 2 juli 2012 16:44 schreef lyolyrc het volgende:

[..]

En wat gebeurt er als Orville er alleen voor blijft staan? Heibel tussen de dames? :P
Nou, ik verwacht niet echt heibel tussen de dames. Het zal de dames worst (hihi :') ) wezen wie er bovenop ze duikt, en met de hennen onderling bemoeit Orville zich sowieso niet echt; hij heeft wel andere dingen aan z'n hoofd. Maar de kans dat één haan alle hennen fatsoenlijk kan bevruchten is klein. Het zijn er gewoon teveel, arme Orville zou er nog bij neer vallen :P Dus vandaar dat we er wel twee nodig hebben om bevruchte eitjes (en dus kuikens) te kunnen krijgen.

Mochten Orville en die Jersey Giant haan toch echt ruzie krijgen dan is het nog even afwachten hoe dat zich ontwikkelt. Een beetje ruzie is niet erg, er is meestal een alfa en een beta haan, ze gaan elkaar dan wat uit de weg en de beta pakt de hennetjes die de alfa niet meer aankan. Maar als ze echt vechten en niet ophouden moet er wel één weg. Waarschijnlijk zal dat dan toch Orville worden, omdat we graag grote kuikens willen fokken volgend jaar en de Jersey Giant kan daar beter voor zorgen dan Orville. Misschien dat we dan eerst nog een lichting door Orville bevruchte eitjes laten uitbroeden zodat zijn genen niet helemaal verloren gaan. Het is namelijk best een leuke haan verder ook al is hij niet zo enorm groot.

Klein nieuwtje nog: de twee beertjes Vlekkie en Pirate zijn inmiddels besproken, ze worden na 10 augustus opgehaald (de kopers gaan eerst nog met vakantie). Ze worden straks bij de nieuwe eigenaars ook biologisch gevoerd, krijgen mooi de ruimte en worden na een half jaar geslacht.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  woensdag 4 juli 2012 @ 02:32:00 #121
323439 HetKlusKonijn
Hoard, collect, file, index
pi_113747479
Prachtig topic, ik lees het met veel plezier... behalve dan natuurlijjk nieuws als dat over Roos, maar 'shit happens', helaas.

Arme plofkipjes, wel die van jou hebben uiteraard toch het geluk van de wereld dat ze op z'n minst nog iets van een natuurlijk kippenleven kunnen meemaken!

De bioindustrie - daar moet ik dus echt heel erg hard van :r :r :r
Serieus, ik snap niet dat dit soort dierenmishandeling in onze maatschappij geaccepteerd is (en blijft), maar ja, wat wil je als kinderen denken dat 'melk uit de fabriek komt'... -O-
(ja, ik ben part-time vegetariër ;))

Goed, diervriendelijk, bezig, Miss_Isis! O+

[ Bericht 9% gewijzigd door HetKlusKonijn op 04-07-2012 02:43:14 ]
VDGG - Steven Wilson - Jacco Gardner - Pussy Riot - Malala Yousafzai - René Goscinny (RIP)
"The Least We Can Do, Is Wave To Each Other!"
pi_113772571
Wat goed dat de beertjes een nieuw onderdak gevonden hebben!
Je wou nog wel een nieuw nest nemen, nu van een zuivere Berkshirebeer toch?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_113779934
quote:
14s.gif Op woensdag 4 juli 2012 02:32 schreef HetKlusKonijn het volgende:
Prachtig topic, ik lees het met veel plezier... behalve dan natuurlijjk nieuws als dat over Roos, maar 'shit happens', helaas.

Arme plofkipjes, wel die van jou hebben uiteraard toch het geluk van de wereld dat ze op z'n minst nog iets van een natuurlijk kippenleven kunnen meemaken!

De bioindustrie - daar moet ik dus echt heel erg hard van :r :r :r
Serieus, ik snap niet dat dit soort dierenmishandeling in onze maatschappij geaccepteerd is (en blijft), maar ja, wat wil je als kinderen denken dat 'melk uit de fabriek komt'... -O-
(ja, ik ben part-time vegetariër ;))

Goed, diervriendelijk, bezig, Miss_Isis! O+
Dankjewel voor het compliment :) Ik ben zelf full-time omnivoor maar ben het helemaal met je eens wat betreft de bio-industrie ;)

Maar ik merk toch nog altijd dat het voor veel mensen raar is om je eigen dier op te eten. Bijna iedereen die bij ons op bezoek komt of die we vertellen over bv de biggetjes reageren met 'ohhhh, dat je dat kúnt zeg! Je eigen dieren opeten.... Nou, ìk zou dat echt niet kunnen!' En meer van die strekking. En dat zijn lang niet allemaal vegetariërs die dat zeggen. Kennelijk hebben de meeste mensen toch liever een anoniem kipje of karbonaadje op hun bord :+

quote:
14s.gif Op woensdag 4 juli 2012 19:15 schreef sigme het volgende:
Wat goed dat de beertjes een nieuw onderdak gevonden hebben!
Je wou nog wel een nieuw nest nemen, nu van een zuivere Berkshirebeer toch?
Ja, we kwamen er uiteindelijk toch nog best snel vanaf voor een heel redelijke prijs. De mensen waar ze naar toe gaan doen ongeveer hetzelfde als wij (en jij), een paar dieren voor het vlees (kippen, konijnen, biggen) en een geit voor de melk en kaas. En daarnaast nog een grote moestuin (dat wordt ook ons projectje voor volgend jaar :P ). Heel leuk om zo met gelijkgestemden in contact te komen.

En ja, we zijn van plan om Pim deze winter te laten insemineren met 100% Berkshire sperma, dat moet geïmporteerd worden uit Noord Ierland. Ik heb nog geen idee hoe groot de kans is dat dat goed verloopt, maar we zullen zien hoe het gaat. Schijnbaar wordt het sperma snel minder als het niet meer vers is, en het moet natuurlijk nogal een eindje reizen. Misschien moeten we bevroren sperma overwegen, maar dat zien we nog wel.

Het hele biggenexperiment verliep in ieder geval vrij soepel dus wat dat betreft is het zeker voor herhaling vatbaar. We vonden vrij snel een goed huis voor de biggen, we hadden geen noemenswaardige medische problemen... Alleen zijn er twee biggen doodgelegen. Voor de volgende keer weten we nu in ieder geval hoe het werkt en waar we op moeten letten. En mocht het lukken om echte Berkshire biggen te fokken (nou ja, bijna echt dan aangezien Pim niet 100% is) dan verwacht ik dat we super snel kopers kunnen vinden en een hele aardige prijs kunnen vragen. Dit jaar kregen we ook al zoveel verzoekjes daar voor, dat moet dan wel lukken.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  woensdag 4 juli 2012 @ 22:27:55 #124
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_113782591
Nou, ik zou echt wensen dat ik de mogelijkheid had om het te doen zoals jij dat doet! Ik eet duizendmaal liever mijn eigen dier op dan een anoniem dier uit de supermarkt. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_113972382
Kleine update!

We hadden afgelopen weekend al kuikentjes verwacht bij Kip1, omdat ze vanaf afgelopen vrijdagavond precies 21 dagen had gezeten. Maar er was niets te zien, niets te horen... zaterdag niets, en gisteren ook nog niets. Ik was gisteravond al zo ver dat ik één van de Ancona-eieren (daar heeft ze het meest van) wilde open tikken om te zien of ze überhaupt bevrucht waren, maar toen ik nog even luisterde hoorde ik in het ei getik! Geen gepiep nog, maar toch duidelijk leven in het ei. Daarom de eieren nog maar even het voordeel van de twijfel gegeven ondanks dat ze al een paar dagen over tijd waren.

Vanochtend toen ik ging kijken zag ik nog steeds niets, maar ik dacht wel gepiep te horen (lastig te horen omdat de oudere Araucana-kruising kuikens vlak bij zitten en ook steeds piepen). Daarnet Kip1 maar even bijgevoerd met een geklutst eitje met brood (ze is echt graatmager en heeft het hard nodig) en nog maar een keer gekeken voor de zekerheid. En ja hoor, een lege dop van een Marans-ei! Onder de kip gevoeld en één klein geel/bruin kuikentje gevonden, nog niet eens helemaal droog. Hopelijk komen ze dan in de loop van vandaag toch nog allemaal uit. Ze had nog 11 eieren (nu dus 10 en één kuiken) en hopelijk houden we daar een redelijk aantal kuikentjes aan over *O*

Overig nieuws: de biggen zijn nu echt gescheiden van Pim. We hebben er maar voor gekozen Pim in het aparte stukje wei te doen met het groene hokje omdat zij zich wat beter laat verplaatsen (ze loopt braaf mee) en ook beter achter het schrikdraad + prikkeldraad blijft omdat ze te groot is om er onderdoor te kunnen. Ze is zelf niet zo blij met de scheiding, elke keer dat ze ons ziet maakt ze veel geluid en laat ze weten dat ze graag er uit wil. Helaas moet ze nog even apart blijven tot haar melk opgedroogd is, zodat ze weer wat aan kan komen (ze was behoorlijk afgevallen door al dat zogen). Ook wordt ze nu als het goed is binnenkort weer berig en kunnen we gaan bijhouden wanneer ze geïnsemineerd kan worden voor de biggen van volgend jaar. Zodra haar melk is opgedroogd en ze haar cyclus weer op de rit heeft mag ze terug naar de biggen zodat ze wel een beetje gezelschap heeft. Eén varken alleen is ook zo zielig.

De biggen hebben ondertussen totaal geen problemen met de scheiding van hun moeder. Ze komen niet meer in de stal en slapen nu met z'n allen buiten in het geiten- annex kippen- annex biggenhokje in hun wei. Ze worden ook buiten gevoerd en hebben het al met al uitstekend naar hun zin. De stal is helemaal uitgemest en schoongeveegd en het hek dat er in stond om de biggen een apart stukje te gunnen is er uit. De stal kan zo mooi schoon opdrogen zodat de varkens er als het slechter weer wordt weer in kunnen slapen.

Vanavond hopelijk meer kuikentjes en misschien ook wat foto's :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')