abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_110904555
registreer om deze reclame te verbergen
Colombia

59_-_Carthag%C3%A8ne_-_D%C3%A9cembre_2008.JPG

Colombia is qua oppervlakte (1.141.748 km², ruim 30 keer zo groot als Nederland) het op drie na grootste land van Zuid-Amerika, na Brazilië, Argentinië en Peru (net iets groter) en qua inwoners (47.846.160 2014) het tweede (na Brazilië) en een van de minder bekende bestemmingen van het continent. Nogal wat Zuid-Amerikareizigers slaan Colombia (helaas) over. Degenen die wel gaan zeggen juist over het algemeen dat ze het het leukste en prettigste land van het continent vinden.

Deze OP tracht de toeristische highlights, algemene informatie, reizigerstips en mooie foto's samen te vatten.

Het land Colombia

Kolumbien-reliev.jpgsouthamerica-map.jpg

Colombia, het enige land genoemd naar de "ontdekker" van de Amerika's, Cristobal Colón (Christoffel Columbus), heeft nog steeds last van de onterechte reputatie van "gevaarlijk", "arm" en irritant genoeg de cocaïne.

Dat is allemaal voor een groot deel zowel verleden tijd als niet van toepassing op de meeste reizigers. Zeker TRV'ers die al wat meer buiten Europa hebben gezien zullen Colombia bijzonder waarderen.

Door de ligging naast de istmus van Panama is Colombia ook het land waar de eerste mensen aankwamen in Zuid-Amerika, zo'n 11.000 jaar geleden.

Algemene informatie

300px-Mapa_de_Colombia_%28relieve%29.svg.pngMapa_de_Colombia_%28regiones_naturales%29.svg

Colombia is net zo groot als Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Portugal bij elkaar. Het land is voor een groot deel bergachtig, al is de uitgestrekte Llanos, zich in het het zuidoosten uitstrekkend tot de Amazone volledig vlak.

Het enige Zuid-Amerikaanse land dat grenst aan twee oceanen; de Grote of Pacifische Oceaan in het westen en de Caribische Zee in het noorden.

Toeristische highlights

Culture_pr%C3%A9colombiennes_en_Colombie.pngZF1qrj3.jpg

Colombia is het land met de op één na grootste biodiversiteit ter wereld (na Brazilië). Voor vogelaars helemaal een paradijs, want de meeste vogelsoorten (1900+) in de wereld komen er voor.

Houd je meer van cultuur en archeologie heeft Colombia ook heel veel te bieden; de precolumbiaanse culturen van San Agustín en Tierradentro zijn beroemd.

Qua uitgaan vind je vooral salsa in Cali, reggaeton in Medellín en vallenato aan de kust (Cartagena, Barranquilla, Santa Marta) en het binnenland in (Valledupar, met het vallenatofestival in april en Bucaramanga). Electronische muziek vind je in Cartagena (festival aan de kust, januari) en in Bogotá (de beste clubs zijn Radio Berlin, BAUM en Piso 30) en in Medellín. De gelinkte website "vive.in" geeft je alle mogelijke tips qua restaurants, bars en discotheken.

De unieke ervaring in het geweldige Andrés Carne de Res mag je niet missen als je in Bogotá bent. Deze plek heeft twee dependances; een in Chía (~ 20 km ten noorden van de hoofdstad) en de makkelijker bereikbare in de Zona T.

Steden

Densidad_pop_col.pngCatedral_de_sal%2C_Zipaquir%C3%A1.jpg

Bogotá - de hoofdstad (9+ miljoen inwoners) met een koel klimaat door de hoge ligging (2700 m), maar met mooie musea als het Museo del Oro. Het beste startpunt van je reis. Uitvalsbasis voor Zipaquirá (de beroemde zoutkathedraal) en een bezoek aan Montserrate (klooster met uitzicht over de hele stad)
Medellín - een paradijsje, schoon, goed ontwikkeld, mooie mensen en een heerlijk klimaat, het is altijd lente in Medellín
Cali - dé stad van de salsa en dat is ook waar je voor moet gaan omdat de stad zelf vrij lelijk is
Barranquilla - alleen bezoeken met het carnaval in februari/maart, na het Brazilliaanse carnaval het grootste van Zuid-Amerika
Cartagena - de mooiste stad van Colombia, zie onder
Santa Marta - prima plek om te zijn, zie onder
Bucaramanga - onbekend voor de meeste toeristen omdat het niet "op de route" ligt, de favo stad van TS, geweldig eten, opvallend Europees-gezinde mensen (heel anders dan andere Colombianen; veel directer, Duits/Nederlandser), als je de tijd hebt; DOEN!
Manizales - grootste stad in de koffieregio in het midden-westen van het land. Prima stad en mooie uitvalsbasis voor de koffiefinca's en de Nevado del Ruiz, de beroemde besneeuwde vulkaan van het gebied
Popayán - historische stad in de bergen in het zuiden

Natuur

Flickr_-_ggallice_-_Treefrog_%282%29.jpg__tfmf_zy34q5ae5dykizrm3lcxj155_008ef11b-8465-41ce-96fb-9193928f55a2_0_680.jpg

• De Amazone - Leticia is het zuidoostelijkste puntje van Colombia en vanaf hier kan je de boot nemen over de Amazonerivier naar Manaus in Brazilië
Valle de Cocora - een unieke vallei net buiten Salento (aanrader!) in de koffieregio, erg mooi, meestal regent het er
Caño Cristales - een uniek stukje op Aarde en in de laatste Lonely Planet opgenomen. Ligt in een gevaarlijk gebied (FARC) en is daardoor niet voor beginners. Een rivier vol kleuren door de verschillende soorten algen die er voorkomen
• Hikes naar Ciudad Perdida, de Sierra del Cocuy of andere hikes. Door de vele bergen is Colombia een ideaal land voor mooie hikes

Duiken

New_1_1192.jpg

Voor duikliefhebbers biedt Colombia heel veel. De populairste plekken om te duiken zijn de eilanden San Andrés en Providencia, Tayrona en de kusten ten zuidwesten van Cartagena (Isla Barú en Múcura) en voor de echte avonturiers is er de Pacifische Oceaan (Nuquí, Malpelo en Gorgona).

Andere bijzondere hotspots/aanraders

atardecer_taganga-0b0a2ac4ab.jpg

• De Caribische kust - trek een week of 10 dagen uit om de kust te bezoeken, het meest toeristische deel van Colombia met de steden Cartagena en Santa Marta (Barranquila is buiten het carnaval weinig interessant)
- Cartagena - by far de mooiste en meest toeristische stad van Colombia, het klimaat is erg drukkend heet, maar de architectuur, het eten (niet goedkoop wel erg goed) en het uitgaan zijn prima
- Santa Marta - kleine stad maar de enige stad die zelfs [url=]6 dagen Nederlands is geweest![/url], de uitvalsbasis voor de volgende bezienswaardigheden):
- Taganga - klein maar erg populair backpackersdorpje net buiten Santa Marta. De zonsondergangen zijn spectaculair hier. Als je er heen gaat, ga naar Hostal Divanga, gerund door een Française, geweldig eten en een eigen zwembad. Doe de dj de groeten van me. :7 Wees wel voorzichtig hier 's nachts, berovingen zijn erg algemeen (eigen ervaring TS ook). Prima plek om te duiken en als de hub voor de volgende highlight:
- Parque Tayrona - prachtig mooi park aan de voet van de hoogste berg ter wereld die het dichtst bij de zee ligt (5700 m (!) op slechts 42 km van de zee, het hoogste punt van Colombia ligt zodoende niet in de Andes)

San Gil - op de route van Bogotá naar Bucaramanga ligt San Gil, een populair backpackersdorpje waar je prima kan raften, abseilen, canyonen, grotten kan bezoeken en paragliden. Niet te missen is het park met "treurwilgbomen", je waant je in The Shire van Lord of the Rings

Reistips

Colombia is een prima land om een paar weken door te brengen. Korter dan 2 weken zou ik niet gaan omdat je dan echt te weinig kan zien. Met 2-4 weken heb je genoeg tijd om de meest bijzondere plekken te bezoeken. Reken voor 3 weken een budget (exclusief ticket ~300-800 euro vanuit Nederland) van rond de 1500 euro als je in hostels verblijft, rond de 2500 euro in goeie hotels.

Vluchten

viva-colombia.jpg

• Vanaf 31 maart 2015 vliegt KLM (weer) rechtstreeks op Colombia, na 21 jaar afwezigheid
• Zoek goedkope vluchten met skyscanner.net, cheaptickets.com of cheapoair.com
• Omdat de afstanden binnen Colombia qua tijd erg groot zijn, kan het handiger zijn te vliegen. Binnen Colombia vlieg je het goedkoopste met VivaColombia, andere opties zijn het Chileense LAN, het Panamese Copa of de nationale luchtvaartmaatschappij Avianca

Bussen

• De bussen in Colombia zijn prima en beschikbaar in verschillende klassen en luxe-niveaus
• Houd er rekening mee dat het op de kaart dichtbij lijkt, maar door de bergen de reisduur lang kan zijn (Cartagena-Medellín is bijvoorbeeld 14 uur met de bus!)
TIP: Zorg dat je een dekentje meeneemt op langere busreizen, want de airco staat op graadje Antarctica
• Kaartjes koop je op de stations en verschillen niet veel tussen de aanbieders, kijk rond bij een paar en beslis welke bus(maatschappij) je pakt
• Houd je bagage zoveel mogelijk bij je en vooral bij nachtbussen op/onder je lichaam
• In de grote steden Medellín, Bucaramanga, Cartagena en Bogotá (Transmilenio) heb je een transportsysteem met verschillende namen maar vergelijkbaar met de Nederlandse tram (maar dan met bussen, zoals lijn 12 in Utrecht). Makkelijk reizen maar wees erg op je hoede; berovingen zijn niet ongewoon. In de spits is het geen aanrader door de enorme drukte.

Taxi's

• In de steden is het makkelijkste transport per taxi, niet duur en snel
• Heb je roaming, zijn er verschillende apps te downloaden om (veilig) snel taxi's te bestellen; de bekendste zijn EasyTaxi en Tappsi

Overnachtingen

Overnachtingen zijn niet heel duur in Colombia, maar vergeleken met Midden-Amerika en andere backpackbestemmingen in Zuid-Amerika als Peru, Ecuador en Bolivia ook weer niet goedkoop.

Hostels
Air bnb
Hotels

Geld

i4dvdD2uWLwk.jpg

Colombia hanteert de Colombiaanse peso (COP), uitgegeven in biljetten van 50.000, 20.000, 10.000, 5000, 2000 en 1000 en munten van 1000, 500, 200, 100 en 50.

De wisselkoers van de Colombiaanse peso fluctueert nogal, maar reken zo'n 2800 pesos voor 1 euro, 3000 als je veilig en makkelijk wil rekenen. Dollars worden heel soms geaccepteerd, maar beter is om gewoon pesos te gebruiken. Met een Europese pinpas moet je overal kunnen pinnen. Bij Davivienda kan je het grootste bedrag uit de muur trekken; 700.000 pesos per transactie, wat ongeveer 250 euro is
TIP: let op bij het grootste biljet van 50.000 (en soms ook bij de 20.000- en zelfs 10.000-biljetten) want er komen vervalsingen voor

Taal

De taal die in Colombia gesproken wordt (naast inheemse talen die je nauwelijks zult tegenkomen op reis) is Spaans. Het Colombiaanse Spaans is heel makkelijk te begrijpen en vooral de versie uit Bogotá is het meest zuivere Spaans dat je zult tegenkomen (wordt ook gebruikt voor tv in andere landen om die reden). Bereid je voor; het niveau van Engels van de meeste Colombianen is erg laag, lager dan dat in andere Latijns-Amerikaanse landen als Peru, Mexico of Argentinië.

Colombianen praten net als Nederlanders in de zin dat er heel veel verkleinwoorden gebruikt worden, een voorbeeld: "calientico"; "warmpjes".

Woorden om indruk mee te maken in Colombia:

chévere (tsje'vre) - een soort "cool", het meest gebruikte woord voor "tof, cool, gaaf, lekker, leuk, gezellig, etc."
bacano - ongeveer dezelfde betekenis, zoiets als "vet" in het Nederlands
con mucho gusto - "graag gedaan", probeer het Spaanse (Spanje) "de nada" of "no hay de que" te vermijden

Navigatie

De steden en dorpen in Colombia hebben geen straatnamen maar nummers. Dat is extreem makkelijk omdat je altijd weet hoe ver iets is. Straten worden calles (afgekort "cll" of "C"), carreras (afgekort "cra" of "K"), avenidas (Av.) of diagonales (Diag.) genoemd. In de hoofdstad is het heel makkelijk navigeren; de carreras lopen evenwijdig aan de bergen in het oosten en de calles staan daar loodrecht op. Huisnummers worden bepaald door de (bij benadering) afstand vanaf het vorige kruispunt.

Een typisch Colombiaans adres is "Cra 7 #65-20" = de 7e carrera met de 65e calle en huisnummer 20 (~ 20 meter vanaf het kruispunt van de cra 7 met calle 65).

Eten en drinken

Bandeja-Paisa015.jpg

Een van de weinige negatieve kanten van Colombia die TS kan noemen is het eten. De Colombiaanse keuken is over het algemeen erg pover, weinig verfijnd en een beetje "boers". Zeker vergeleken met landen in de "regio" zoals Peru (beste eten ter wereld), Mexico (Colombianen houden NIET van pittig eten) en Argentinië (Colombianen eten ook veel vlees maar van een veel lagere kwaliteit) vallen de culinaire capaciteiten van Colombia nogal tegen.

Daarentegen zijn de fruitsapjes en fruit in het algemeen werkelijk fantastisch. Overal kun je verse fruitsapjes krijgen, dat mag je dan ook niet missen. Voor fruit zijn er zelfs speciale supermarkten die alleen fruit (en groente) aanbieden. Een walhalla, zeker doen.

Typisch Colombiaanse gerechten

arepa - dé trots van Colombia. Maiskoekjes die ook op straat gebakken worden, ben er zelf niet zo'n fan van
tamales - in bananenbladeren gewikkeld, wordt als ontbijt gegeten met een kop chocolademelk
empanadas - gefrituurde pasteitjes, ook op straat en in kleine winkeltjes gemaakt, geserveerd met ají, het enige beetje pittige dat de Colombianen eten
bandeja paisa - een caloriënbom (je vraagt je af hoe de dames zo in vorm blijven) uit Medellín en omgeving. Een gemixt gerecht van rijst, bonen, gehakt, gebakken ei, avocado, verschillende soorten vlees/chorizo, aardappel, chicharrón (gebakken buikspek :9 ) en de verplichte arepa
• goed gevulde soepjes als ajiaco (rijst, avocado en meestal kip) en mondongo (tripa = pens + rijst en aardappels)
• alle mogelijke fruitsapjes - in water of in melk, DOEN!

Goeie restaurantketens:

Crepes & Waffles - alles met pannenkoeken, wafels en nog meer. Een keten van restaurants die je zult tegenkomen in Colombia en je wordt bediend door uitsluitend vrouwen (moeders), dat is het concept. Erg goedkoop, bijzonder hoge kwaliteit en goeie bediening
Juan Valdez en OMA - de Colombiaanse "Starbucks" maar dan beter. Die laatste is grof genoeg ook in Colombia neergestreken maar TS vermijd die natuurlijk; ga voor de Colombiaanse variant
El Corral & Presto - hamburger- en ander vleesketens, prima te doen en voor een schappelijke prijs

Algemene reistips

AaNR3Hk.jpg

• Bezoek een voetbalwedstrijd!
• Hoewel Colombia voor de meeste reizigers hartstikke veilig is, moet je wel een beetje oppassen. Zorg dat je contant geld op zak hebt, maar niet al je passen etc.
• Mocht je een ongeluk of een ander medisch noodgeval overkomen op reis, zit je goed. De medische standaards van Colombia zijn gigantisch hoog en de zorg is voor Nederlanders erg goedkoop. Vanuit de Antillen (Sint Maarten, Saba, Sint-Eustatius, Curacao, Aruba, Bonaire) worden Nederlanders (dat zijn het nog steeds) zelfs op kosten van Nederlandse zorgaanbieders naar Colombia gevlogen omdat de zorg zo goed is hier
TIP: neem een identiteitsbewijsje mee als je de straat op gaat (rijbewijs is het handigste) maar niet je paspoort. Beter een kopie meenemen en je paspoort veilig in je ho(s)tel achterlaten
TIP: de minutosstands die je overal in de steden en dorpen vindt; gebruik ze om te bellen (je betaalt per minuut) en voor dingen als kauwgom, sigaretten, een bakkie koffie, etc.
BELANGRIJKE TIP: vermijd "geintjes" over Pablo Escobar, cocaïne en drugs in het algemeen. Het is NIET grappig, afgezaagd en van een niveau Gordon of Nicolette van Dam. Colombianen worstelen nog steeds met het zwaar negatieve -maar onterechte- imago van de jaren 90 en zullen hooguit beleefd glimlachen, maar ze vinden je echt niet grappig.

Het "interessante geslacht"/daten/versieren

colombiana-sexy-guapas2.png

heteromannen - jullie zullen een paradijs aantreffen in Colombia en zien dat het niet alleen spreekwoordelijk is dat de mooiste vrouwen ter wereld uit Colombia komen. Behandel dames met respect en wees de man, daar houden ze van. Doe het wel veilig want SOA's zijn niet ongewoon.
heterodames - vergeleken met veel andere latino's zijn Colombianen erg respectvol en weinig "macho", toch, wees op je hoede vooral in de armere delen en aan de kust
homo's/lesbi's - de acceptatie van homoseksualiteit is ondanks het katholieke karakter van het land over het algemeen erg groot, met name in de steden. In Bogotá bevindt zich de grootste homodiscotheek van Zuid-Amerika, Theatron, met zelfs aparte delen voor mannen of vrouwen (waar het andere geslacht geen toegang krijgt)

Externe informatie

Lonely Planet - Colombia
Portaal Colombia op de Nederlandstalige Wikipedia - uitgebreide informatie en links
Nederlandse ambassade in Bogotá

Colombiatopics op FOK!

WK - Het grote Colombia-topic #1 - Adelante Cafeteros!
NWS - Máxima: Colombia kan voorbeeld zijn
NWS - Aardbeving 6,2 in Colombia - 10-03-2015
POL - Voor wie nog twijfels had over Colombia...
C&H - Geo von Lengerke
VBL - Snelste rode kaart ooit in historie Copa Libertadores...
VBL - Colombia sinds 1998 weer naar het WK en op 19 november tegen Nederland

FOK!kers die in Colombia geweest zijn

Colombia is inmiddels al door een flink aantal FOK!kers bezocht en twee FOK!kers hebben in Colombia gewoond; Strani woonde in Bogotá en Mata woont daar nog steeds.

Colombiagangers
staat je naam er niet bij, ben je in Colombia geweest en wil je op de lijst, geef een seintje

• El_Matador
• Strani
• Viajero
• Individual
• Remqo
• HenkPietKlaasWim
• Hallojo
• Lemans24
• Hik
• Foeske
• qwerty_x
• BlaZ
• Knakker
• ROLLENDE_BABBA - Elkafila - DAMH - krapula - Aernout - Cher- - Davidboaz - boeiuh2 - sportgekje1985 - LaGrive - daankes
• ...[ Bericht 99% gewijzigd door Thetallguy op 11-03-2015 08:09:19 ]
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_110904579
Ja?
  zaterdag 28 april 2012 @ 18:51:00 #3
181667 Strani
¡Amunt Valencia!
pi_110904771
Hm niet gewoon een nieuw topic geopend met de reeks-functie?

quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2012 18:41 schreef El_Matador het volgende:
De meeste rolos (Bogotanos) die ik ken bleren keihard mee met vallenato.

Strani, je gaat gewoon weinig uit...

Biertje doen voor je terugvliegt naar de economische hel?
Ik ga niet zo vaak uit als jij nee, ik ben immers een getrouwd man :) Maar als ik uitga dan ga ik ook zeker naar andere gelegenheden. De rolos die ik tegenkom zijn juist weer niet van de vallenato. Hangt uiteindelijk ook allemaal van je scene af natuurlijk.

Ik ga het niet meer redden deze keer, moeten we bij m'n terugkomst dan doen, maar dan zeker.

Ik moet trouwens zeggen dat het leven voor mij in Colombia bijna even duur is geworden als in Spanje wegens de lage Euro en de hoge Peso.
  zaterdag 28 april 2012 @ 19:20:22 #4
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_110905667
registreer om deze reclame te verbergen
Kun je een nummer geven aan het topic? Is makkelijker met zoeken, op de lange termijn.
  zaterdag 28 april 2012 @ 19:21:42 #5
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_110905709
Colombia staat trouwens op drie in m'n rijtje favoriete landen, heb ik besloten. Op één staat Mexico, op twee de Filipijnen. (Spanje op vier, Noorwegen op vijf...)
pi_110905867
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2012 19:21 schreef Lemans24 het volgende:
Colombia staat trouwens op drie in m'n rijtje favoriete landen, heb ik besloten. Op één staat Mexico, op twee de Filipijnen. (Spanje op vier, Noorwegen op vijf...)
Cool. Filipijnen wil ik zeker heen.
hier:
1 - Colombia
2 - Mexico
3 - Spanje
4 - Brazilie
5 - Peru
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_110905973
registreer om deze reclame te verbergen
Deel 2 + gekoppeld. Misschien kan TS de openingspost nog even opleuken? O+
2015: MLA - JFK - PMI
pi_110906032
quote:
14s.gif Op zaterdag 28 april 2012 19:29 schreef Thetallguy het volgende:
Deel 2 + gekoppeld. Misschien kan TS de openingspost nog even opleuken? O+
Gracias!
Maandag, beloofd. Zit nu mobiel.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  zaterdag 28 april 2012 @ 19:31:26 #9
181667 Strani
¡Amunt Valencia!
pi_110906040
quote:
14s.gif Op zaterdag 28 april 2012 19:29 schreef Thetallguy het volgende:
Deel 2 + gekoppeld. Misschien kan TS de openingspost nog even opleuken? O+
Ik blij dat ik TS niet ben :D
  zondag 29 april 2012 @ 11:17:11 #10
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_110923358
Vandaag het zoveelste bericht over omgekomen militairen, deze keer in Caquetá. Er is ook een Franse journalist vermist, die bezig was met een documentaire over de drugsoorlog.

http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)vecht-met-FARC.dhtml

Het blijft opmerkelijk dat het land zo in tweeën is verdeeld: het extreem veilige westen en noorden en het in de praktijk vrijwel ontoegankelijke oosten en zuiden (uitgezonderd Leticia)
  zondag 29 april 2012 @ 17:51:15 #11
181667 Strani
¡Amunt Valencia!
pi_110936878
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2012 11:17 schreef Lemans24 het volgende:
Vandaag het zoveelste bericht over omgekomen militairen, deze keer in Caquetá. Er is ook een Franse journalist vermist, die bezig was met een documentaire over de drugsoorlog.

http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)vecht-met-FARC.dhtml

Het blijft opmerkelijk dat het land zo in tweeën is verdeeld: het extreem veilige westen en noorden en het in de praktijk vrijwel ontoegankelijke oosten en zuiden (uitgezonderd Leticia)
En dan te bedenken dat veel mensen oprecht blij waren toen de FARC zeiden dat ze niet meer zouden ontvoeren. De naiviteit. Ontvoeren ze niet, dan doden ze hun slachtoffers gewoon meteen.
pi_111161128
Is er ook iemand in Leticia + omgeving geweest? Ik heb besloten dat ik daar naartoe wil. :).
pi_111398540
Clip opgenomen in Mompos. Erg leuk om te zien, ze hobbelen echt de hele stad door. :)
Het kerkje waar die jongen voor zit te kwelen is overigens naast het leukste hostel van Mompos. O+
Doe wat je niet durft.
Geef kinderen in Madagascar kans op onderwijs. Steun Abecole
www.Facebook.com/AbecoleNL
  donderdag 10 mei 2012 @ 22:34:34 #14
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_111398941
Het kerkje is nagenoeg het beroemdste in heel Colombia. En nog uniek ook.
  donderdag 10 mei 2012 @ 23:16:32 #15
42630 DAMH
vroemmmm!!!
pi_111401215
quote:
5s.gif Op zaterdag 5 mei 2012 08:48 schreef krapula het volgende:
Is er ook iemand in Leticia + omgeving geweest? Ik heb besloten dat ik daar naartoe wil. :).
Ik zag die naam Leticia staan en ik dacht verrekt dat komt bekend voor maar kon het niet helemaal meer plaatsen. Maar toen ik op de map van Colombia keek kon het niet anders dan dat ik het weer wist.

Maw Ja ik ben er geweest, het is een stadje half colombiaans en half braziliaans. Tabatinga in het braziliaans dus.. Ik was daar toentertijd vanuit bogota naartoe gevlogen en vanuit die stad de amazone opgegaan richting Manaus.

Je kunt er wat jungle tours etc doen en de boot de amazone op pakken.
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
-the Dude-
  dinsdag 15 mei 2012 @ 12:41:26 #16
136429 Paran0id
beetje wasig.
pi_111575464
Weet iemand waar ik de goedkoopste tickets op de kop kan tikken vanuit Nederland (dicht bij de grens; DE / BE is ook een optie).

Wil eigenlijk maximaal 800 euro uitgeven voor een ticket, helaas kom ik overal rond de 1000 euro uit :(
  dinsdag 15 mei 2012 @ 13:20:33 #17
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_111576724
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2012 12:41 schreef Paran0id het volgende:
Weet iemand waar ik de goedkoopste tickets op de kop kan tikken vanuit Nederland (dicht bij de grens; DE / BE is ook een optie).

Wil eigenlijk maximaal 800 euro uitgeven voor een ticket, helaas kom ik overal rond de 1000 euro uit :(
Wachten op een aanbieding, momenteel is er niks goedkoops te vinden.
  dinsdag 15 mei 2012 @ 17:02:43 #18
181667 Strani
¡Amunt Valencia!
pi_111585896
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2012 12:41 schreef Paran0id het volgende:
Weet iemand waar ik de goedkoopste tickets op de kop kan tikken vanuit Nederland (dicht bij de grens; DE / BE is ook een optie).

Wil eigenlijk maximaal 800 euro uitgeven voor een ticket, helaas kom ik overal rond de 1000 euro uit :(
Vanuit Europa zijn er alleen vluchten vanaf Frankfurt, Parijs, Madrid en Barcelona. Gewoon online blijven kijken op die vergelijkwebsites.
pi_111586009
idee: 2 tickets. retour Curacao en CUR-BOG-CUR.

Geen idee wat dat kost, maar KLM heeft nogal es aanbiedingen naar Willemstad.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  dinsdag 15 mei 2012 @ 17:08:14 #20
181667 Strani
¡Amunt Valencia!
pi_111586148
quote:
12s.gif Op dinsdag 15 mei 2012 17:05 schreef El_Matador het volgende:
idee: 2 tickets. retour Curacao en CUR-BOG-CUR.

Geen idee wat dat kost, maar KLM heeft nogal es aanbiedingen naar Willemstad.
Kan je meteen leuk combineren met een paar dagen relaxen op Curacao :)

Hoe is het met je blauwe oog trouwens? Zin om er in dit topic iets meer over te vertellen?
pi_111586252
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2012 17:08 schreef Strani het volgende:

[..]

Kan je meteen leuk combineren met een paar dagen relaxen op Curacao :)

Hoe is het met je blauwe oog trouwens? Zin om er in dit topic iets meer over te vertellen?
ietsje beter, maar nee, niet hier :)
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  dinsdag 15 mei 2012 @ 17:12:03 #22
181667 Strani
¡Amunt Valencia!
pi_111586329
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 mei 2012 17:10 schreef El_Matador het volgende:

[..]

ietsje beter, maar nee, niet hier :)
Fair enough ;)
pi_113930999
Ik overweeg een Colombia tripje. So far zit ik te denken aan een week of 4-6. Wellicht combineren met een taalschool (http://www.nuevalengua.com)

Bestemmingen in gedachten: Bogotá, Medellín en Cartagena

Medellin zie ik alleen wel dat voor Oktober, wanneer ik ongeveer wil gaan, er vrijwel elke dag regen is en er ruim 200mm per maand valt. Nu valt daar sowieso veel regen gedurende het jaar (kunnen ze het niet beter Stad van de Euwige Herfst noemen ipv Lente? :P ) maar Oktober is wel een uitschieter.

Dat geldt ook voor Cartagena, in Oktober enorm veel regen, terwijl December t/m Maart vrijwel kurkdroog verlopen. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Cartagena,_Colombia#Climate )

Alleen voor Bogotá maakt het niet zoveel uit welke maand je gaat. Zijn er nog meer must-go steden die een wat gunstiger klimaat hebben in September/Oktober?
  zondag 8 juli 2012 @ 17:21:20 #24
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_113932460
Die regentijd is dit jaar van slag. Maar het zuiden is wellicht droger rond die tijd.
pi_113933160
quote:
0s.gif Op zondag 8 juli 2012 17:21 schreef Lemans24 het volgende:
Die regentijd is dit jaar van slag. Maar het zuiden is wellicht droger rond die tijd.
In welke zin is het van slag?
  zondag 8 juli 2012 @ 17:43:15 #26
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_113933282
quote:
0s.gif Op zondag 8 juli 2012 17:39 schreef VacaLoca het volgende:

[..]

In welke zin is het van slag?
De droge tijd was nat, de regentijd nauwelijks. Alleen in Medellin regende het inderdaad dagelijks afgelopen april. Maar zeker geen herfst hoor, want het is 20-25 graden, 's nachts 10-15 en het waait er niet. Bovendien groeit en bloeit alles.
Je zou het beter de eeuwige Nederlandse zomer kunnen noemen...
  Moderator zondag 8 juli 2012 @ 17:58:13 #27
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_113933861
quote:
12s.gif Op dinsdag 15 mei 2012 17:05 schreef El_Matador het volgende:
idee: 2 tickets. retour Curacao en CUR-BOG-CUR.

Geen idee wat dat kost, maar KLM heeft nogal es aanbiedingen naar Willemstad.
Hmm, dat is ook een optie.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_113934435
quote:
14s.gif Op zondag 8 juli 2012 17:58 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Hmm, dat is ook een optie.
Wat ik beste optie vind:

El cheapo met Ryanair oid retoutje Madrid en dan retour Madrid - Bogotá (directe vluchten) voor maar ¤675 (Iberia). 60 euro vlucht en eventueel indien nodig 2x hosteltje in Madrid voor overnachten voor 20 euro en je bent voor 750 klaar.

KLM kan je trouwens ook heen naar Curacao kiezen en dan terug vanaf Bogota. Of andersom. Dat kan voor rond de 700 euro. Echter is Curacao - Bogota wel iets van 300 euro, zowel retour als enkel.
  zondag 8 juli 2012 @ 18:17:58 #29
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_113934607
Er komt vast nog wel een 500 of 600 euro aanbieding van Lufthansa.
Goedkoop naar Madrid wordt steeds lastiger, zeker met bagage.
pi_113934836
quote:
0s.gif Op zondag 8 juli 2012 18:17 schreef Lemans24 het volgende:
Er komt vast nog wel een 500 of 600 euro aanbieding van Lufthansa.
Goedkoop naar Madrid wordt steeds lastiger, zeker met bagage.
Aanbieding op Curacao bedoel je of naar Bogota?
KLM vliegt iig voor 629 op Curacao.

Madrid is idd wel wat lastiger geworden. Maar als je op tijd boekt kan iig nog wel voor 100 euro incl bagage.

Curacao meepakken zou echter wel nice zijn.
pi_114569738
Woensdag vlieg ik naar Bogota :). Ik vlieg maandag naar Leticia om daar een paar dagen rond te kijken, voor de rest is alles nog onduidelijk; er zijn veel teveel leuke dingen om te zien en veel te weinig tijd. Iets wat ik op voorhand erg graag wou zien valt nu vermoedelijk af; walvisje spotten. Iemand die dit heeft gedaan? Ik ben nl bang dat ik in tijdnood kom als ik een uitstapje naar El Valle/Ladrilleros ga maken.
pi_114577561
tof krapula. Plannen voor Bogota? Bereid je voor; het regenseizoen is begonnen -O-
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_114578224
Bogota niet echt plannen voor. Bergje op, la Candelaria bekijken en koffie drinken. Blijven er denk ik een paar dagen. Regenseizoen als in: iedere dag constant regen? Of meer een uurtje á 2 per dag ofzoiets? Was namelijk niet van plan m'n slippers uit te doen. -O-
pi_114582091
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2012 20:54 schreef krapula het volgende:
Bogota niet echt plannen voor. Bergje op, la Candelaria bekijken en koffie drinken. Blijven er denk ik een paar dagen. Regenseizoen als in: iedere dag constant regen? Of meer een uurtje á 2 per dag ofzoiets? Was namelijk niet van plan m'n slippers uit te doen. -O-
Als je zin hebt te meeten, hoor ik het wel. ;)

Ja, elke dag regen, denk ik zo. Niet de hele dag door en af en toe harder dan andere momenten. Maar slippers?? Je weet dat het klimaat in Bogota overdag niet boven de 25 graden komt en 's nachts het een graadje of 10 is? ;)

Slippers bewaren voor Cartagena enzo...

Ga je ook naar het Bloemenfestival in Medellin? Dikke aanrader. Ik ga er zelf ook heen met 2 Nederlandse en waarschijnlijk een Duitse vriend.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  maandag 23 juli 2012 @ 22:30:00 #35
181667 Strani
¡Amunt Valencia!
pi_114582932
In Bogotá doe je beter je buitendingen in de ochtend. De regen valt er veelal in de middag en avond. In de ochtend ook maar je hebt dan wat meer kans op goed weer.
pi_114594796
Hmmmz, slippers dus maar bewaren voor de rest van de maand. Wanneer is het bloemenfestival in Medellin? Want Medellin gaan we uiteraard naar toe! Voor de rest twijfel ik of we San Agustin moeten bezoeken. Ik ben bang dat we anders meer tijd in bussen besteden dan daarbuiten.

En meeten klinkt als een prima plan, laat ik je daar nog eventjes horen, ok?
pi_117403780
Zijn hier nog mensen die in Colombia wonen? Ik heb wat vragen, vooral over vliegmaatschappijen om te vliegen van rio naar bogota.. Dus mocht iemand tijd hebben om wat tips te geven, laat het even weten :)
  zaterdag 29 september 2012 @ 22:18:50 #38
181667 Strani
¡Amunt Valencia!
pi_117406208
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 21:25 schreef ChicaChula het volgende:
Zijn hier nog mensen die in Colombia wonen? Ik heb wat vragen, vooral over vliegmaatschappijen om te vliegen van rio naar bogota.. Dus mocht iemand tijd hebben om wat tips te geven, laat het even weten :)
Ik kan je alleen helpen als je wat wilt weten over Bogotá zelf.
pi_117407067
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 22:18 schreef Strani het volgende:

[..]

Ik kan je alleen helpen als je wat wilt weten over Bogotá zelf.
Hmm weet je heel toevallig goedkope maar betrouwbare (lees: ik wil niet neerstorten :D) vliegmaatschappijen die vliegen vanaf bogota? Naar Rio of naar San Diego..
  zaterdag 29 september 2012 @ 23:12:08 #40
181667 Strani
¡Amunt Valencia!
pi_117408539
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 september 2012 22:37 schreef ChicaChula het volgende:

[..]

Hmm weet je heel toevallig goedkope maar betrouwbare (lees: ik wil niet neerstorten :D) vliegmaatschappijen die vliegen vanaf bogota? Naar Rio of naar San Diego..
Ik vrees van niet, sorry! Alleen over de stad zelf kan ik je wel antwoorden geven :)
pi_117409780
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 23:12 schreef Strani het volgende:

[..]

Ik vrees van niet, sorry! Alleen over de stad zelf kan ik je wel antwoorden geven :)
Ok jammer.. Mocht iemand anders wel tips hebben dan hoor ik het graag..!
pi_117507891
Colombia O+
pi_117513964
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 21:25 schreef ChicaChula het volgende:
Zijn hier nog mensen die in Colombia wonen? Ik heb wat vragen, vooral over vliegmaatschappijen om te vliegen van rio naar bogota.. Dus mocht iemand tijd hebben om wat tips te geven, laat het even weten :)
Hey. Ik zit nu in Rio en woon in Bogotá. Zelf vlieg ik graag direct met Avianca, maar de baasch betaalt. Andere opties zijn via Lima met TACA.

Wanneer kom je langs in Bogotá? Geef ff een seintje dan.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_117872522
Heb een ticket geboekt voor 3 weken Colombia in juli 2013, dus het plannen kan beginnen. Ben heel benieuwd naar jullie aanraders als het gaat om plaatsen en bezienswaardigheden. Gevoelsmatig rondje om Bogotá, op naar het noorden, dan de Amazone in het diepe diepe zuiden en dan terug...? Ik wil veel van de natuur zien. Tips over steden/ touroperators/ vervoer/ accomodaties etc etc (liever goed dan goedkoop) zijn welkom. Brand los! nu al zin.

[ Bericht 15% gewijzigd door Davidboaz op 11-10-2012 21:40:02 ]
How could it hurt you when it looks so good...
pi_117873229
Amazone is imo fantastisch, maar houd er rekening mee dat je dan al minstens 5 dagen ingevuld hebt. Ikzelf heb me redelijk tot het standaard rondje beperkt (bogota, villa de leyva, tayrona, cartagena, medellin, koffieregio en terug naar bogota met als extra uitstapje leticia), maar alle dingen zijn de moeite waard. Ik vond de koffieregio en vooral leticia fantastisch. Maar ook cartagena en tayrona zijn erg mooi. Aaargh, er is zoveel moois daar!
pi_117873675
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2012 21:30 schreef Davidboaz het volgende:
Heb een ticket geboekt voor 3 weken Colombia in juli 2013, dus het plannen kan beginnen. Ben heel benieuwd naar jullie aanraders als het gaat om plaatsen en bezienswaardigheden. Gevoelsmatig rondje om Bogotá, op naar het noorden, dan de Amazone in het diepe diepe zuiden en dan terug...? Ik wil veel van de natuur zien. Tips over steden/ touroperators/ vervoer/ accomodaties etc etc (liever goed dan goedkoop) zijn welkom. Brand los! nu al zin.
3 weken;

wil je de standaard dingen, dan Cartagena, Medellin, Cali, Bogota, San Gil, Amazone
Wil je iets bijzonderders: Ciudad Perdida, La Guajira, Caño Cristales (!)

Vervoer: over land met de bus (reken op lange dagen/nachten in prima bussen)
Accommodatie: vrijwel elke stad heeft hostels, in Bogota, Cartagena, Bucaramanga, Manizales en Medellin ken ik hostels.

Stuur maar een pb als je meer wil weten.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_117876248
quote:
6s.gif Op dinsdag 2 oktober 2012 18:38 schreef El_Matador het volgende:

[..]

Hey. Ik zit nu in Rio en woon in Bogotá. Zelf vlieg ik graag direct met Avianca, maar de baasch betaalt. Andere opties zijn via Lima met TACA.

Wanneer kom je langs in Bogotá? Geef ff een seintje dan.
Sorry was op vakantie, lees dit nu pas.. Ik ga pas in april haha dus duurt nog wel even :)
pi_119952272
M'n vriendin en ik zijn voornemens om volgend jaar 3 weken door Colombia te gaan reizen. Vermoedelijk zullen we op Bogota vliegen (is denk ik het goedkoopst?). Vermoedelijk zullen we verder beetje de standaard plekken bezoeken (Catagena, Medellin, Cali en San Gil), maar moet me er nog verder in verdiepen.

Nu kunnen we niet in de Nederlandse wintermaanden en nu willen we dus in augustus gaan. Is dat een beetje te doen qua weer? En is 3 weken genoeg om Colombia goed te bekijken?
  woensdag 5 december 2012 @ 14:04:08 #49
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_119955211
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2012 12:41 schreef sportgek1985 het volgende:
M'n vriendin en ik zijn voornemens om volgend jaar 3 weken door Colombia te gaan reizen. Vermoedelijk zullen we op Bogota vliegen (is denk ik het goedkoopst?). Vermoedelijk zullen we verder beetje de standaard plekken bezoeken (Catagena, Medellin, Cali en San Gil), maar moet me er nog verder in verdiepen.

Nu kunnen we niet in de Nederlandse wintermaanden en nu willen we dus in augustus gaan. Is dat een beetje te doen qua weer? En is 3 weken genoeg om Colombia goed te bekijken?
Drie weken is te kort voor het hele land, maar een regio of twee kun je zeker wel goed bekijken. Van Bogota naar San Gil, Tayrona en Cartagena, dan terug naar Bogota moet wel lukken met nog een aantal stops op de route.
Cali is niet echt een standaard plek, meer de Eje Cafetera, daar niet ver vandaan. Dat is ook wel een must-see en wellicht nog mee te pakken in drie weken. Overweeg anders een binnenlandse vlucht voor een deel van de route.

Het is in augustus over het algemeen natter dan in de Europese winter, maar de echte regentijden zijn in de lente en herfst.
pi_119956315
Volgende week donderdag vertrekken we voor 2.5 week naar Colombia. Gaan die volledig doorbrengen in Cali (kerstdagen) en de rest van de Valle de Cauca. Mijn vriendin komt daarvandaan en we hebben de periode dat we in Colombia woonden er weinig van gezien - vandaar.

Was trouwens zeer positief verrast: de Colombiaanse overheid heeft reisgidsen gemaakt, die gratis te downloaden zijn: klik hier. Ze zijn nog recent ook!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')