Dit wilde ik weten, bespaard mij een hoop geld.quote:Op dinsdag 10 april 2012 00:10 schreef RobinOok het volgende:
Tuurlijk lijkt het er wel op.
Net zoals kippenlever lijkt op foi gras.
Lang zo lekker niet, maar het lijkt er echt wel op.
Hmm weleens echte kaviaar op??/??quote:Op dinsdag 10 april 2012 00:10 schreef RobinOok het volgende:
Tuurlijk lijkt het er wel op.
Net zoals kippenlever lijkt op foi gras.
Lang zo lekker niet, maar het lijkt er echt wel op.
oke, hierbij is jouw reactie een officiele bevestiging van hetgeen wat ik wilde weten.quote:
Nee. Absoluut niet te vergelijken.quote:Op maandag 9 april 2012 23:36 schreef moonobserver het volgende:
Het ligt nu overal in de winkels imitatiekaviaar, meestal van de zeebaars of van de zalm.
Heeft deze imitatiekaviaar van 3 a 4 euro dezelfde smaak als gewone kaviaar? Of komt dit in benadering dicht bij de smaak van steur kaviaar?
Last van je eisprong?quote:
En jij bent een raar mens die het verschil tussen letterlijk en overdrachtelijk niet begrijpen wil.quote:Op donderdag 12 april 2012 21:52 schreef RobinOok het volgende:
Niet vergelijkbaar, want 't ene is van een vis en het andere van een koe?
Of hoe zien jullie dat?
Ik schiet nu alweer in de lach.
Kippenei, kwartelei, struisvogelei, ook niet vergelijkbaar met elkaar?
Wat een rare mannen zijn jullie toch....
Toch heeft ze een punt.quote:Op donderdag 12 april 2012 21:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En jij bent een raar mens die het verschil tussen letterlijk en overdrachtelijk niet begrijpen wil.
Die uit Iran is onbetaalbaar, voor een potje van 30 gram betaal je enkele duizenden euros.quote:Op donderdag 12 april 2012 23:32 schreef golfer het volgende:
Ik zou zeggen: proef eens kaviaar van de steur uit Iran en vergelijk die met die gekleurde namaak-zalmeitjes.
Gegarandeerd dat je het verschil kunt proeven, tenzij je geen smaakpapillen hebt.
Onzin.quote:Op donderdag 12 april 2012 23:41 schreef moonobserver het volgende:
[..]
Die uit Iran is onbetaalbaar, voor een potje van 30 gram betaal je enkele duizenden euros.
Ik heb het opgezocht en de kaviaar is idd goedkoper. maar de duurste kaviaar komt ook uit Iran, een doosje van 100 gram waarvoor je 25.000 euro betaald. Doosje betaal je ook voor want die is van goud maar dan kost het nog altijd 20.000 euro.quote:Op donderdag 12 april 2012 23:50 schreef golfer het volgende:
[..]
Onzin.
Er is een nieuw merk Tjoepy Iraanse kaviaar waar je per 10 gram 15 euro voor betaald.
Het topmerk Beluga-kaviaar heb je voor ca 130 euro per 30 gram.
Dat je verschil kunt proeven is denk ik het punt niet.quote:Op donderdag 12 april 2012 23:32 schreef golfer het volgende:
Ik zou zeggen: proef eens kaviaar van de steur uit Iran en vergelijk die met die gekleurde namaak-zalmeitjes.
Gegarandeerd dat je het verschil kunt proeven, tenzij je geen smaakpapillen hebt.
Dat is hetzelfde verschil als tussen een geluidsbox van pak 'm beet 1000 euro en eentje van 10.000 euro.quote:Op donderdag 12 april 2012 23:55 schreef moonobserver het volgende:
[..]
Ik vraag mij bijvoorbeeld af, wat is het smaakverschil tussen de kaviaar van 20.000 euro en de kaviaar van 130 euro per 30 gram?
Ja, elke vrouw is hetzelfde en is vergelijkbaar en heeft een k*t. Om het maar even in jouw redenatie te houden.quote:Op vrijdag 13 april 2012 00:16 schreef RobinOok het volgende:
Maar het ging er niet om of je verschil kunt proeven, het ging erom of het vergelijkbaar is. En dan zeg ik ja. Net als die geluidbox. Uit alletwee komt muziek....
Overigens was de vraag in de TT of het dezelfde smaak heeft en het antwoord daarop blijft: nee.quote:Op vrijdag 13 april 2012 00:16 schreef RobinOok het volgende:
Maar het ging er niet om of je verschil kunt proeven, het ging erom of het vergelijkbaar is. En dan zeg ik ja. Net als die geluidbox. Uit alletwee komt muziek....
Al geproefd?quote:Op donderdag 12 april 2012 23:55 schreef moonobserver het volgende:
mijn inziens het smaakverschil tussen imitatiekaviaar en gewone kaviaar ook te verwaarlozen zijn.
Onzinredenatie?quote:Op vrijdag 13 april 2012 01:13 schreef golfer het volgende:
[..]
Ja, elke vrouw is hetzelfde en is vergelijkbaar en heeft een k*t. Om het maar even in jouw redenatie te houden.
Zo ken ik er nog wel heel veel die in jouw onzin-redenatie passen.
Kun je ook vergelijken, is allebei groentequote:Op vrijdag 13 april 2012 00:08 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Dat je verschil kunt proeven is denk ik het punt niet.
Het punt is dat jullie beweren dat het niet vergelijkbaar is.
Alsof het ene wortel is en het andere aubergine.
Ach ja, de vrouwtjesquote:Op donderdag 12 april 2012 22:44 schreef RobinOok het volgende:
Het overdrachtelijke verschil tussen eitjes van een steur en eitjes van een zeebaars?
WTF?!
Dus ja, je hebt helemaal gelijk, daar begrijp ik niks van!
Het blijft beHEERsingquote:Op vrijdag 13 april 2012 11:06 schreef RobinOok het volgende:
Hebben over het algemeen een betere taalbeheersing dan de mannetjes ja.
of komt het in benadering dicht bij de smaak van echte kaviaar, dat was de volledige vraag.quote:Op vrijdag 13 april 2012 01:29 schreef golfer het volgende:
Je snapt nog steeds de vraag niet: heeft het dezelfde smaak?
Ga ik 8 mei eten. (4 gangen) In Schuddebeurs.quote:Op zaterdag 14 april 2012 21:45 schreef Spanky78 het volgende:
Of nog liever; kreeft uit de Oosterschelde yum!
Mooiste naam op Schouwen-duiveland.. alhoewle zonnemaire (ernaast) ook een mooie naam is..quote:Op zaterdag 14 april 2012 22:29 schreef golfer het volgende:
[..]
Ga ik 8 mei eten. (4 gangen) In Schuddebeurs.
Ik noem het hier thuis steeds al Schubbekutterveen.quote:Op zaterdag 14 april 2012 22:37 schreef Spanky78 het volgende:
Mooiste naam op Schouwen-duiveland.. alhoewle zonnemaire (ernaast) ook een mooie naam is..
Je valt in herhaling mensch. Ga toch koken.quote:Op zondag 15 april 2012 00:09 schreef RobinOok het volgende:
De vergelijking is dan altijd nog ossenhaas versus varkenshaas.
En ook daarvan zeg ik ja, dat is (enigzins) vergelijkbaar.
Ik vind het echt idioot om te stellen dat dat twee totaaaaal verschillende producten zijn.
Maar goed, dat had ik geloof ik al gezegd.....
Oké betere vergelijking, allebei een wereld van een verschil in structuur en smaakquote:Op zondag 15 april 2012 00:09 schreef RobinOok het volgende:
De vergelijking is dan altijd nog ossenhaas versus varkenshaas.
En ook daarvan zeg ik ja, dat is (enigzins) vergelijkbaar.
Ik vind het echt idioot om te stellen dat dat twee totaaaaal verschillende producten zijn.
Maar goed, dat had ik geloof ik al gezegd.....
Wel eens iraanse grijze kaviaar gegeten?quote:Op zondag 15 april 2012 00:09 schreef RobinOok het volgende:
De vergelijking is dan altijd nog ossenhaas versus varkenshaas.
En ook daarvan zeg ik ja, dat is (enigzins) vergelijkbaar.
Ik vind het echt idioot om te stellen dat dat twee totaaaaal verschillende producten zijn.
Maar goed, dat had ik geloof ik al gezegd.....
Hoe kan het mijn mening op voorhand al zijn als ik echte kaviaar nooit geproefd heb?quote:Op zondag 15 april 2012 00:03 schreef Kandijfijn het volgende:
Gewoon nee, het is een totaal ander product.
Ts is ook vaag trouwens opent een topic, wacht tot het eerste bevestiging van zijn eigen mening. En gaat zegt dat wilde ik weten prima!.
Erken gewoon dat het een totaal ander product is, net als biefstuk en speklap dit zijn. Maar van het product wat je voorhanden hebt (of binnen je budget past) gewoon het lekkerste.
Ik heb helaas niet het geld voor het duurste vlees elke dag, maar met zelfgemaakte marinade maak ik ook wat lekkers van een speklap.
Goede reactie.quote:Op zondag 15 april 2012 04:29 schreef SiGNe het volgende:
Ik heb vaker nep-kaviaar gegeten dan echte kaviaar maar uiteindelijk komt het neer op balletjes met een ziltige vloeistof er in.
Ik heb het nu over de kleine zwarte balletjes.. zalmkaviaar is duidelijk anders van smaak.
Als je vaak genoeg de topkwaliteit eet dan zal je het sneller merken als je eens een kaviaar van eenmindere kwaliteit eet.
Als je bijna nooit kaviaar eet dan zal het niet zo heel veel uitmaken.
De manier waarop je het eet kan ook nog uitmaken, is het onderdeel van een gerecht of eet je het puur vanaf een ivoren (of plastic) lepel of de duim van je hand?
Als het puur gegeten word zou ik er wat meer aan uitgeven, als het als garnering is maakt het niet zo heel veel uit.
Wat vind je er goed aan? Heb je intussen proefondervindelijk het vergelijk al gedaan en beide soorten geproefd?quote:
Waarom moet er een vergelijking gemaakt worden?quote:Op zondag 15 april 2012 12:14 schreef golfer het volgende:
[..]
Wat vind je er goed aan? Heb je intussen proefondervindelijk het vergelijk al gedaan en beide soorten geproefd?
quote:Op zondag 15 april 2012 04:29 schreef SiGNe het volgende:
Ik heb vaker nep-kaviaar gegeten dan echte kaviaar maar uiteindelijk komt het neer op balletjes met een ziltige vloeistof er in.Ik heb het nu over de kleine zwarte balletjes.. zalmkaviaar is duidelijk anders van smaak.
Als je vaak genoeg de topkwaliteit eet dan zal je het sneller merken als je eens een kaviaar van eenmindere kwaliteit eet.Als je bijna nooit kaviaar eet dan zal het niet zo heel veel uitmaken.
De manier waarop je het eet kan ook nog uitmaken, is het onderdeel van een gerecht of eet je het puur vanaf een ivoren (of plastic) lepel of de duim van je hand?
Als het puur gegeten word zou ik er wat meer aan uitgeven, als het als garnering is maakt het niet zo heel veel uit.
Nee, vind het gewoon een goede reactie, kan toch?quote:Op zondag 15 april 2012 12:14 schreef golfer het volgende:
[..]
Wat vind je er goed aan? Heb je intussen proefondervindelijk het vergelijk al gedaan en beide soorten geproefd?
Geen Iraanse, al zegt dat zo goed als niks. Dat is enkel het land waar het gewonnen is, komt uit dezelfde zee. Hoe lichter de kleur grijs hoe ouder de vis waar het van gewonnen is, de benoeming van dergelijke a-typische kenmerken geeft al aan dat het grotendeels een imago business is.quote:Op zondag 15 april 2012 00:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wel eens iraanse grijze kaviaar gegeten?
rood is per definitie al geen kaviaar.quote:Op dinsdag 17 april 2012 08:32 schreef CutCake het volgende:
[..]
Geen Iraanse, al zegt dat zo goed als niks. Dat is enkel het land waar het gewonnen is, komt uit dezelfde zee. Hoe lichter de kleur grijs hoe ouder de vis waar het van gewonnen is, de benoeming van dergelijke a-typische kenmerken geeft al aan dat het grotendeels een imago business is.
Maar absoluut niet voor mij weggelegd, vind de smaak gewoon ronduit smerig. De smaak is gelijk aan mijn voorstelling van de smaak/textuur van mannenpap (ik behoor idd tot de 5% culinaire barbaren die nog nooit mannenpap heeft geproefd).
Persoonlijk vind ik het exquis imago dat mensen aan kaviaar hangen behoorlijk overdreven, de smaak is sowieso niet voor iedereen weggelegd, al zijn er niet veel mensen die het eten en zullen toegeven dat juist zij het niet lekker vinden.
Mijn oom uit Rusland heeft trouwens altijd zwarte en rode kaviaar mee als hij hier heen komt voor de feestdagen en volgens hem is de rode (idd zalm) niet per definitie minder dan de zwarte. Schijnt daar gewoon door elkaar gegeten te worden bij speciale gelegenheden zonder de neus op te trekken voor de zalmvariant.
Klopt, voorbeeld illustreert dat er in Rusland niet per definitie een waarde-oordeel hangt aan het product op basis van status en exclusiviteit itt. de elitaire reacties hier op zalmkuit wat een gelijksoortig product is.quote:Op dinsdag 17 april 2012 09:50 schreef YebCar het volgende:
[..]
rood is per definitie al geen kaviaar.
Frikadellen eten geeft geen sociale status en dus is er ook geen incentive om het te 'leren' eten...quote:Op dinsdag 17 april 2012 09:50 schreef YebCar het volgende:
En viskuit leer je eten. Tis geen frikandel wat je lekker vind of niet.
Waar zit em dat verschil dat je ene product leert eten en het andere lekker vindt of niet?quote:Op dinsdag 17 april 2012 09:50 schreef YebCar het volgende:
[..]
rood is per definitie al geen kaviaar.
En viskuit leer je eten. Tis geen frikandel wat je lekker vind of niet.
een frikandel als voorbeeld..is een massa voedsel produkt. Veel mensen kennen het en kent geen geheimen meer. (alhoewel en veel geruchten over de ingredienten gaan)quote:Op dinsdag 17 april 2012 12:05 schreef Brentmeister het volgende:
[..]
Waar zit em dat verschil dat je ene product leert eten en het andere lekker vindt of niet?
Kaviaar is geen verfijnd product, het is zo ruw als het maar kan. Uit de vis geklopte kuit die zo onbewerkt mogelijk gegeten wordt bij voorkeur.quote:Op dinsdag 17 april 2012 12:12 schreef YebCar het volgende:
[..]
een frikandel als voorbeeld..is een massa voedsel produkt. Veel mensen kennen het en kent geen geheimen meer. (alhoewel en veel geruchten over de ingredienten gaan)
kaviaar is een verfijnd produkt en de massa heeft het nog niet kunnen proeven en is dus veel minder bekend.
Wat niet bekend is bij vele betekend ook automatisch dat je zoiets moet " leren" eten. je kan het de eerste keer vies vinden . De keren daarop ook nog, maar daarna leer je de smaak kennen en " kan " je het waarderen.
verfijnd trek je nu ook geheel uit de context., maar bedoelde het dus zoals jij het omschrijftquote:Op dinsdag 17 april 2012 12:13 schreef CutCake het volgende:
[..]
Kaviaar is geen verfijnd product, het is zo ruw als het maar kan. Uit de vis geklopte kuit die zo onbewerkt mogelijk gegeten wordt bij voorkeur.
Dat de smaak verfijnd is is de vereiste respons in kringen waar het eten van kaviaar als een uiting van klasse en grandeur gangbaar is.
Ken trouwens heel weinig mensen die in de privé sfeer even een blikje opentrekken. Typisch...
laat maar, edit al gedaan.quote:Op dinsdag 17 april 2012 12:17 schreef YebCar het volgende:
[..]
verfijnd trek je nu ook geheel uit de context.
Precies, alleen ken er geen die dit met kaviaar doen..quote:Op dinsdag 17 april 2012 12:23 schreef YebCar het volgende:
trouwens...er zijn genoeg mensen die thuis exclusieve dingen opentrekken.
een sigaartje van 100 euro, een whisky van 1000 euro of een goede fles rode wijn van Lafite
ligt ook aan de houdbaarheid.quote:Op dinsdag 17 april 2012 12:26 schreef CutCake het volgende:
[..]
Precies, alleen ken er geen die dit met kaviaar doen..
Ik ben allergisch voor termen als, "dat moet je leren eten, of "dat moet je leren drinken",quote:Op dinsdag 17 april 2012 12:05 schreef Brentmeister het volgende:
[..]
Waar zit em dat verschil dat je ene product leert eten en het andere lekker vindt of niet?
dat kan.quote:Op dinsdag 17 april 2012 18:15 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Ik ben allergisch voor termen als, "dat moet je leren eten, of "dat moet je leren drinken",
Als je na 3 keer frikandellen proeven zegt dat lust ik niet is dat algemeen geacepteerd maar zeg je ik lust geen rode wijn, dan hoor je al gauw, dat moet je leren drinken.
Sommige kunnen niet begrijpen dat mensen iets niet lekker vinden.
Vooral als het decadente voedingsmiddelen zijn waarbij je bijna een barbaar bent als je zegt het niet lekker te vinden.
Tuurlijk heb je mensen die niets lusten en niets willen proberen maar die wil ik even buiten beschouwing laten.
Van nature vinden babys alles lekker wat zoet is omdat zoete dingen meestal niet giftig zijn.quote:Op dinsdag 17 april 2012 20:21 schreef RobinOok het volgende:
Smaken kunnen veranderen, Signe.
Dus niet alleen dat je iets leert eten, maar gewoon dat je over 5 jaar iets "opeens" wel lekker vindt.
En dan kan van het een het ander komen. Van kappertje en zwarte olijven zul je vast ooit groene olijven nog wel eens weten te waarderen.
Als ik mensen hoor die iets niet zeggen te lusten (en aan mijzelf terug denk toen ik heeeeel veel niet lustte/bliefde) is het vaker iets wat tussen de oren zit dan in de mond. Het is bijna een soort pavlov-reactie, zo van "oooh, ik proef iets bitters (of raars), ik hou niet van bitter (of raars), bah". Ik weet ook niet hoe je die knop om moet zetten hoor. In ieder geval beginnen met dingen gewoon op te eten en je proberen voor te stellen waarom anderen dit wel lekker zouden vinden.
Precies, kunnen leren proeven, maar dat houd niet in dat je het lekker vind.quote:Op dinsdag 17 april 2012 19:05 schreef YebCar het volgende:
[..]
dat kan.
20% hebben onderwikkelde smaakpapillen
60% van de bevolking zijn gewone eters. Die kunnen iets eten en gelijk vies vinden en die blijven het ook vies vinden.
20% zijn fijnproevers en hebben bovengemiddelde smaakpapillen (wetenschappelijk bewezen) deze steken erboven uit qua proevingen/smaak etc. Voor deze groep geldt dat zij dingen wel degelijk kunnen leren proeven/eten. Ook al vinden ze bv Champagne niet lekker. Ze proeven heel goed het verschil tussen Piper Heidsick of een Moet
Juist, ik eet hun kaviaar wel op.quote:Op dinsdag 17 april 2012 18:18 schreef RobinOok het volgende:
Mensen die geen kaviaar lusten zijn gewoon stom.
Van mij hoeven ze niks te leren eten. Liever niet.
Wel netjes delen met mij dan.quote:
was laatst in thailand bij een visserdorpquote:Op dinsdag 17 april 2012 21:32 schreef RobinOok het volgende:
Ik was ooit op een etentje voor een man of 20 waar de gastvrouw een heleboel Zeeuwse platte oesters had geregeld. Ten eerste kreeg bijna niemand ze open, maar ze vonden ze niet eens lekker ook! Ha! Heb me helemaal ongans aan de oesters gegeten. Ik ga alweer stralen als ik eraan terugdenk. Oesterhemel. :-)
Zo heb ik mij eens volgegeten aan zee-egel "kaviaar" niemand wilde het zelfs maar proberen en het is zo verschrikkelijk lekker en een geweldige delicatesse.quote:Op dinsdag 17 april 2012 21:32 schreef RobinOok het volgende:
Ik was ooit op een etentje voor een man of 20 waar de gastvrouw een heleboel Zeeuwse platte oesters had geregeld. Ten eerste kreeg bijna niemand ze open, maar ze vonden ze niet eens lekker ook! Ha! Heb me helemaal ongans aan de oesters gegeten. Ik ga alweer stralen als ik eraan terugdenk. Oesterhemel. :-)
Slaan wil ik dat soort mensenquote:Op dinsdag 17 april 2012 22:18 schreef SiGNe het volgende:
Het is ook maar net wat voor naam je er aan geeft denk ik.
Ooit op vakantie in Spanje hadden we in het hotel calimares. inktvisstaafjes met een knapperig korstje.
een vriend van me die alleen hollands vreten lekker vond vond ze ook erg lekker.
Tot we zeiden dat het inktvis was, hij was eerst in de veronderstelling dat het kipstaafjes waren.
Dat snap ik dan weer niet, je vindt iets lekker maar als je erachter komt dat je iets eet waarvan je dénkt dat het niet lekker is vind je het opeens niet lekker meer...![]()
Waarom dan niet denken "ok, kennelijk vind ik inktvis ook lekker"?
Kennelijk zich neer willen leggen bij de vooroordelen van het brein en niet flexibel willen zijn om een andere visie in te willen nemen.quote:Op dinsdag 17 april 2012 22:18 schreef SiGNe het volgende:
Het is ook maar net wat voor naam je er aan geeft denk ik.
Ooit op vakantie in Spanje hadden we in het hotel calimares. inktvisstaafjes met een knapperig korstje.
een vriend van me die alleen hollands vreten lekker vond vond ze ook erg lekker.
Tot we zeiden dat het inktvis was, hij was eerst in de veronderstelling dat het kipstaafjes waren.
Dat snap ik dan weer niet, je vindt iets lekker maar als je erachter komt dat je iets eet waarvan je dénkt dat het niet lekker is vind je het opeens niet lekker meer...![]()
Waarom dan niet denken "ok, kennelijk vind ik inktvis ook lekker"?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |