abonnement bol.com Unibet Coolblue
  donderdag 16 augustus 2012 @ 20:48:51 #241
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_115655900
quote:
0s.gif Op donderdag 16 augustus 2012 19:33 schreef zuiderbuur het volgende:

[..]

Hier heb ik toch een naar gevoel bij. Onlangs zijn in India honderden miljoenen mensen zonder stroom gevallen. Het is correct dat Japan, Europese organisaties, China en de Sovjetunie/Rusland ook al Mars hebben willen onderzoeken, maar als je de lijst bekijkt, zie je dat het bij hen eigenlijk altijd wel fout loopt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Exploration_of_Mars#Totals
Tjsa is dat een argument dan? Toen de Amerikaanse ruimtevaart op gang kwam zijn er ook een aantal enorme stroomstoringen geweest in de VS... India heeft de techniek en de mensen heus wel in huis.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_115697803
Opportunity is on the Move Again

by Staff Writers
Pasadena CA (JPL) Aug 17, 2012



Opportunity is on the move again at the north end of Cape York on the rim of Endeavour Crater.

On Sols 3036 and 3037 (Aug. 8 and 9, 2012), the rover completed a set of Alpha Particle X-ray Spectrometer (APXS) measurements on a surface target, called "Rushall_1."

With the APXS integrations done, Opportunity swung the robotic arm out of the way so detailed Panoramic Camera (Pancam) images could be taken on Sol 3039 (Aug. 11, 2012).

On the next sol, the rover drove south with a 90-feet (27.5-meter) drive toward the small impact crater, called "Sao Rafael."

With "drive-by" imaging of the crater complete, Opportunity drove again on Sol 3042 (Aug. 14, 2012), with a 128-feet (39-meter) drive toward another small impact crater, called "Berrio."

The rover also had enough energy on that sol to collect an atmospheric argon measurement with the APXS.

As of Sol 3042 (Aug. 14, 2012), the solar array energy production was 545 watt-hours with an atmospheric opacity (Tau) of 0.564 and a solar array dust factor of 0.688.

Total odometry is 21.57 miles (34,705.88 meters).
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_115708149
17-08-2012

Curiosity heeft zijn eerste reisbestemming



NASA-wetenschappers hebben de eerste bestemming gekozen voor het Marsvoertuig Curiosity. Het 'laboratorium op wielen' gaat op weg naar 'Glenelg', een plek waar drie soorten geologisch terrein bij elkaar komen.

Glenelg ligt 400 meter ten zuidoosten van de landingsplek van Curiosity. Een van de terreinsoorten die daar te zien zijn, bestaat uit gelaagd gesteente dat interessant is voor de eerste boorproef die het Marsvoertuig zal uitvoeren.

Vóórdat Curiosity op pad gaat, zal zijn 'Chemistry and Camera instrument', kortweg ChemCam, grondig worden getest. Met dat instrument zal een krachtige laserbundel op een nabijgelegen steen worden afgevuurd, om een klein beetje gesteente te verdampen. Van de lichtflits die daarbij optreedt zal het spectrum worden vastgelegd, om de chemische samenstelling van het verdampte materiaal te kunnen onderzoeken.

Verder zullen de komende dagen de vier stuurbare wielen - twee voor en twee achter - van Curiosity grondig worden getest en een 'proefritje' van een paar meter worden gemaakt. Pas dan mag het Marsvoertuig op pad.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_115773522
20-08-2012

Curiosity lasert zijn eerste steen op Mars



Marsrover Curiosity heeft voor het eerst zijn laser gebruikt. De rover gebruikte de laser om een steen ter grootte van een vuist te analyseren.

Gedurende een periode van tien seconden vuurde Curiosity dertig laserpulsen op de steen af. Elke puls levert enorm veel energie op. Die energie verandert atomen in het gesteente in gloeiend plasma. Het licht vangt Curiosity weer op en analyseert het om te achterhalen welke elementen zich in het gesteente bevinden.

Informatie
De resultaten van Curiosity’s eerste lasershow zijn inmiddels op aard beland. Tot grote vreugde van onderzoekers. Zo vertelt onderzoeker Roger Wiens dat Curiosity door te laseren heel veel informatie heeft verzameld. “Ons team is dolblij en werkt hard. Na acht jaar aan het instrument gewerkt te hebben, gaat het zich nu terugbetalen!”


Hier ziet u de steen die Curiosity heeft bestudeerd. NASA heeft de steen zelfs een naam gegeven: Coronation. Foto: NASA / JPL-Caltech / LANL / CNES / IRAP.

Verrassend
De informatie die Curiosity verzameld heeft, verbaast de onderzoekers. “Het is verrassend dat de gegevens die we verzameld hebben als het gaat om de verhoudingen tussen het signaal en ruis, nog beter zijn dan tijdens tests op aarde,” stelt onderzoeker Sylvestre Maurice. “We kunnen nog heel wat grootse wetenschap verwachten van de mogelijk duizenden doelen die we in de komende twee jaar met ChemCam gaan bestuderen.”

Curiosity is inmiddels alweer twee weken op Mars. De afgelopen weken heeft Curiosity heel veel foto’s gemaakt. Ook heeft zijn systeem een update ondergaan. En nu start de rover dus echt met onderzoek. Uiteindelijk moet de rover dankzij dat onderzoek gaan achterhalen of er ooit leven op Mars mogelijk is geweest.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_115812912
20-08-2012

NASA gaat nog een ruimtetuig naar Mars sturen


© afp.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA gaat nog een ruimtetuig, de Insight, naar Mars sturen in 2016. Dat heeft de BBC bekendgemaakt. Twee weken geleden landde de Curiosity op de rode planeet.

De Insight is een statisch ruimtetuig dat instrumenten zal meenemen om onderzoek te voeren tot diep in de bodem van Mars. Wetenschappers menen dat dit hen zal helpen om te achterhalen hoe de planeten 4,6 miljard jaar geleden gevormd werden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_115813257
20-08-2012

Fotomodel Phobos



Vrijwel op de kop af 135 jaar na de ontdekking door de Amerikaanse astronoom Asaph Hall heeft de Europese ruimtesonde Mars Exrpess een gedetailleerde 3D-opname geleverd van de kleine Marsmaan Phobos, die op een hoogte van slechts ca. 6000 kilometer boven het Marsoppervlak cirkelt.
Mars Express vloog op een afstand van slechts 100 kilometer langs het onregelmatig gevormde rotsblok, dat een grootste afmeting van ca. 30 kilometer heeft.

De 'hap' aan de rechterzijde van Phobos is het zijaanzicht van de grote krater Stickney. Op het Phobos-oppervlak zijn verfder langgerekte kraterreeksen en groeven te zien, vermoedelijk ontstaan door materiaal dat bij de inslag van een planetoïde op Mars de ruimte in is geworpen.

Overigens zal Phobos over ca. 50 miljoen jaar zelf ook op Mars te pletter slaan, of uiteenvallen in een ring van puin en gruis rond Mars.

© Govert Schilling

• Hogeresolutieversie van de foto

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_115941549
22-08-2012

Windsensor Marsjeep Curiosity beschadigd


© reuters.

De windsensor van marsjeep Curiosity is beschadigd, meldt de NASA. Het is de eerste tegenslag die de Curiosity tegenkomt.

Het Mars Science Laboratory, zoals de robot officieel heet, beschikt over sensoren om de windkracht en -richting te meten. Eén ervan is beschadigd geraakt, wellicht door stenen die omhoog waren gevlogen bij de landing van de jeep, en die de bedrading van de sensor kapot hebben gemaakt.

De NASA zegt dat het geen groot probleem is, en dat er nog steeds metingen mogelijk zijn. "Wij werken eraan om zoveel mogelijk functionaliteit te herwinnen", zo citeert de BBC hoofdonderzoeker Javier Gomez-Elvira van het beschadigde instrument dat Rems ("Rover Environmental Monitoring Station") heet.

De robot is geland op 6 augustus, en is de duurste en meest gesofisticeerde Marslander ooit.


Een (samengesteld) zelfportret van de jeep. © belga.


Een blik op Mars. © belga.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_115941699
23-08-2012

Landingszone Curiosity genoemd naar schrijver Ray Bradbury


NASA-wetenschappers hebben de landingsstrook van de Curiosity genoemd naar auteur Ray Bradbury. © ap.

De landingsstrook op de planeet Mars waar de Curiosity zich begin augustus met succes neerzette, is omgedoopt tot 'Bradbury Landing', naar de legendarische Amerikaanse schrijver Ray Bradbury, auteur van de 'The Martian Chronicles'. Dat heeft de NASA laten weten. Bradbury overleed in juni.


© flickr.

Ray Bradbury, die gisteren 92 jaar zou zijn geworden, heeft met zijn oeuvre enorm bijgedragen tot het populair maken van sciencefiction bij het grote publiek.

"Hij leeft voor altijd verder in zijn honderden novelles en zijn bijna 50 romans. Zijn boeken hebben ons geïnspireerd, 'The Martian Chronicles' hebben de Curiosity geïnspireerd en onze geesten geopend voor de mogelijkheid van een vorm van leven op Mars", verklaarde Michael Meyer, verantwoordelijk voor het wetenschappelijk luik van het NASA-verkenningsprogramma voor Mars, vanuit het Amerikaanse Pasadena.

Vervolgens werd vanuit het laboratorium in Pasadena een video uitgezonden van Ray Bradbury temidden van enkele wetenschappers van de NASA. De beelden werden opgenomen naar aanleiding van de aankomst in een baan rond Mars van de sonde Mariner 9 in november 1971. Bradbury verklaarde toen aan een enthousiast publiek te hopen dat "nu we Mars naderen en het stof optrekt, we vele Marsmannetjes zullen zien die grote spandoeken vasthouden met daarop de boodschap 'Bradbury had gelijk!'."

(HLN)

in dit filmpje vanaf 48:00 min. komt een mooi stukje over Bradbury
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_115941855
21-08-2012

Marsrover Curiosity strekt zijn robotarm



Wij strekken graag de benen als we een uurtje of twee in de auto hebben gezeten. Curiosity moest wat langer geduld hebben: voor het eerst sinds november 2011 mocht de Marsrover zijn robotarm weer eens strekken.

Hoewel Curiosity alweer iets meer dan twee weken op Mars is, heeft deze nog geen gelegenheid gehad om de arm eerder te strekken. “We moesten de eerste twee weken na de landing wachten, omdat andere delen van de rover gecontroleerd werden,” legt onderzoeker Matt Robinson namens NASA uit.

Testen
Maar nu was het dan eindelijk zover: Curiosity mocht zijn arm strekken. Een bijzonder moment dat de Marsrover maar wat graag vereeuwigde. “Om de arm in deze beelden gestrekt te zien: dat is een enorm belangrijk moment voor ons.” De onderzoekers hebben de arm direct goed getest. Curiosity strekte de arm en trok deze weer terug, zodat hij kon gaan rijden. Uit de beelden die Curiosity zelf maakte, blijkt dat de arm de commando’s van NASA keurig opvolgde. “Het werkte zoals we gepland hadden,” stelt onderzoeker Louise Jandura.

Monsters
De arm maakt een cruciaal onderdeel uit van de missie van Curiosity. Met de robotarm kan deze monsters van de grond op Mars nemen. Vervolgens worden die monsters in het lichaam van Curiosity aan een grondig onderzoek onderworpen.

Naar verwachting kan de arm de komende weken echt aan de slag gaan en monsters verzamelen. Later deze week gaat Curiosity bovendien voor het eerst een stukje rijden. Er valt dus nog genoeg te genieten tijdens deze spannende missie!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_115983246
23-08-2012

Marssteen bestaat uit basalt



De steen die door het Marsvoertuig Curiosty met een laser is bestookt, vertoont de chemische kenmerken van basalt - vulkanisch stollingsgesteente. Dat concluderen wetenschappers van het Los Alamos National Laboratory uit de gegevens die naar de aarde zijn gezonden.

Het Marsvoertuig heeft bijna vijfhonderd krachtige laserpulsen op de steen afgevuurd, om zoveel mogelijk gegevens over de samenstelling ervan te kunnen verzamelen. Bij elke puls verdampt een klein beetje gesteente, en de lichtflits die daarbij optreedt wordt met de spectrometer van Curiosity ontleed. Uit de verschillende kleuren die de lichtflits vertoont kan de chemische samenstelling van het verdampte materiaal worden afgeleid.

Hoewel het dus een vrij gewone steen betreft, vertoonden de spectra wel enige variatie. Bij de eerste laserpulsen werden spectraallijnen van waterstof en magnesium gemeten, die later niet meer te zien waren. Dat kan betekenen dat het gesteente met een dun laagje stof van andere oorsprong bedekt was.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 25 augustus 2012 @ 09:49:12 #251
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115983678
Het zou pas echt vreemd zijn als de stenen niet met een laag stof van andere samenstelling zouden zijn bedekt. Vreemde conclusie die ze trekken in dat stukje.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_116098775
28-08-2012

Curiosity maakt prachtige foto en kaatst menselijke stem terug



Curiosity heeft een fantastische foto gemaakt van de gelaagde grondvesten waarop Mount Sharp – de uiteindelijke eindbestemming van de Marsrover – rust. Maar Curiosity kiekt niet alleen: de rover schrijft ook geschiedenis en wel door een gesproken boodschap op te vangen en terug naar aarde te kaatsen.

“Dit is het deel van Mount Sharp waar Curiosity naartoe zal gaan,” vertelt Michael Malin naar aanleiding van de foto die NASA heeft vrijgegeven. “Deze lagen zijn ons ultieme doel.” De handen van de onderzoekers jeuken bij het zien van deze foto. Ze kunnen niet wachten om hier monsters te gaan verzamelen.

Samenstelling
“Voor het donkere zand zie je roder zand, de andere kleur suggereert een andere samenstelling. De stenen op de voorgrond laten diversiteit zien: sommigen zijn rond, sommigen hoekig, ze hebben hun eigen verhalen.” En Curiosity gaat die verhalen hopelijk onthullen.


De basis van Mount Sharp. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Stem
Naast de prachtige foto heeft Curiosity nog iets bijzonders gedaan, zo meldt NASA. De rover heeft een menselijke stem op Mars opgevangen en weer terug naar de aarde gestuurd. NASA-baas Charles Bolden gaf Curiosity een boodschap door. De Marsrover kaatste deze via NASA’s Deep Space Network (DSN) weer terug. Het is voor het eerst dat een opname van een menselijke stem van de aarde naar een andere planeet en weer terug is gereisd. In de boodschap benadrukt Bolden hoe belangrijk de missie van Curiosity is. “De kennis die we middels onze observaties en analyse van de Gale-krater hopen te verkrijgen, zal ons veel meer vertellen over de mogelijkheid van leven op Mars en de mogelijkheden die onze eigen planeet in het verleden en de toekomst heeft. Curiosity zal de aarde goeddoen en een nieuwe generatie wetenschappers en verkenners inspireren, aangezien deze de weg vrijmaakt voor bemande missies (naar Mars, red.) in de nabij toekomst.”

Inmiddels bevindt Curiosity zich zo’n drie weken op Mars. En alles loopt op rolletjes. Curiosity heeft al een eerste ritje gemaakt, blijft mooie foto’s maken en heeft ook al stenen gelaserd en geanalyseerd. Al met al heeft de Marsrover al meer gegevens omtrent het oppervlak van Mars naar aarde gestuurd dan alle eerdere Marsrovers bij elkaar.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_116108183
pi_116177923
NASA Science Curiosity Mission News Conference (28 aug, door NASAtelevision)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_116177938
30-08-2012

Marsjeep Curiosity oostwaarts vertrokken


© ap.

De Amerikaanse Marsjeep Curiosity is oostwaarts vertrokken naar een plaats waar de robot wellicht zal beginnen boren, zo heeft de NASA bekendgemaakt.

Op de 22ste Martiaanse dag na de landing op de Rode Planeet reed de Curiosity zowat 400 meter, verder dan de eerste twee ritjes samen. Volgens de NASA verliep de rit "mooi" en net zoals bij het ontwerp van het zeswielig voertuig was gepland.

De bestemming is een zone met de naam Glenelg. Daar doorkruisen drie types terrein elkaar.

Maar de aankomst kan nog enkele weken op zich laten wachten. De jeep hield een dag stil, onder andere om foto's te maken. Op een nog nader te bepalen plaats zal de robot weer halt houden. Daar zal een test plaatsvinden met de robotarm en een contactinstrument aan het einde daarvan.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_116263392
31-08-2012

Curiosity laat spoortje van vernieling achter op Mars



De Marsrover van NASA laat zijn sporen achter op Mars. En dan hebben we het niet alleen over zijn wielafdrukken in het stof op de rode planeet, zo blijkt wel uit nieuwe foto’s met daarop de ‘schade’ die Curiosity al laserend toebracht.

De Marsrover Curiosity is uitgerust met een laser. Curiosity vuurt laserpulsen op de grond en stenen af. Daarbij ontstaat een enorme hoeveelheid energie die atomen in bijvoorbeeld gesteente in gloeiend plasma verandert. Door de gloed die hierbij ontstaat op te vangen, kan Curiosity vaststellen waar het gesteente precies uit bestaat.

Maar stenen en grond ondergaan dat onderzoek niet zonder kleerscheuren. Er blijven kleine gaatjes achter. U ziet dat duidelijk op de foto hierboven. Links de situatie voor Curiosity ging laseren en rechts de situatie daarna.

De gaatjes die u hier ziet zijn ongeveer 0,43 millimeter breed. Veel breder dan een laserstraal. Dat is logisch: de laserstraal is zo krachtig dat deze stof en kleine losse korrels op de plaats waar de laser aankomt en in de omgeving daarvan laat verdwijnen.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_116265264
Misschien een beetje flauw maar vond 'm te leuk om het te laten gaan.

pi_116273699
quote:
10s.gif Op zaterdag 1 september 2012 11:53 schreef Iwanius het volgende:
Misschien een beetje flauw maar vond 'm te leuk om het te laten gaan.

[ afbeelding ]
oud flauw...
Maar er zijn nog altijd mensen die deze pic(s) nu pas zien/ontdekken.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_116490460
06-09-2012

Marsvoertuig Curiosity doet armoefeningen



Na een ritje van iets meer dan honderd meter is een nieuwe fase aangebroken in de tests die het Marsvoertuig Curiosity moet ondergaan. Afgelopen woensdag heeft hij voor het eerst zijn ruim twee meter lange 'arm' gestrekt. Dat was het begin van een serie armoefeningen die ongeveer een week gaat duren.

Tijdens deze testperiode zullen onder meer de bewegingen worden geoefend die nodig zijn om bodemmonsters naar de diverse analyse-instrumenten van Curiosity over te brengen. Weliswaar is de robotarm ook op aarde uitgebreid getest, maar nu zijn de omstandigheden - zoals temperatuur en zwaartekracht - heel anders.

Na afloop zal het Marsvoertuig zijn rit naar het enkele honderden meters verderop gelegen terrein Glenelg vervolgen. Daar zal Curiosity dan zijn eerste gesteenteboringen gaan doen.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_116505723
Weet niet of dit reeds in dit of een ander topic behandeld is: voordat de Curiosity de atmosfeer van mars bereikte werd 150kg ballast (2x75) afgeworpen, gedurende de trip door de atmosfeer werd nogmaals 150 kg (6x25) afgeworpen. Vooral die eerste 150kg begrijp ik niet. Was er geen andere manier om dit op te lossen? 300kg wolfram meesturen enkel om het zwaartepunt te kunnen verplaatsen lijkt nogal verkwistend...
pi_116540813
Het wordt eens tijd dat curi een kaartje naar huis stuurt!
pi_116550489
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 september 2012 17:40 schreef meth1745 het volgende:
Weet niet of dit reeds in dit of een ander topic behandeld is: voordat de Curiosity de atmosfeer van mars bereikte werd 150kg ballast (2x75) afgeworpen, gedurende de trip door de atmosfeer werd nogmaals 150 kg (6x25) afgeworpen. Vooral die eerste 150kg begrijp ik niet. Was er geen andere manier om dit op te lossen? 300kg wolfram meesturen enkel om het zwaartepunt te kunnen verplaatsen lijkt nogal verkwistend...
De ballast was nodig geweest om een laatste baancorrectie te maken...
en om Curi in een goede positie te zetten voor de landing.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_116633751
10-09-2012

Curiosity maakt zelfportret



Iedere rover op Mars maakte ooit een zelfportret van zichzelf. Nu is Curiosity aan de beurt. Op een nieuwe foto van deze Marsrover kijken we recht in het grote oog van Curiosity. Een bijzonder gezicht.

Op de foto is Curiosity’s Remote Sensing Mast zichtbaar, uitgerust met de Mastcam en Chemcam-camera’s. De foto is gemaakt door de Mars Hand Lens Imager (MAHLI).

Stoffig?
Het lijkt stoffig te zijn op Mars, maar dat valt wel mee. Toen de foto werd gemaakt, had de Mars Hand Lens Imager zijn stofkapje op. Vandaar het troebele beeld van Curiosity. Wetenschappers maakten de foto met het stofkapje op, zodat zij deze kap konden inspecteren.

Meer zelfportretten
Benieuwd naar de zelfportretten van andere rovers? Bekijk ze hier: Spirit, Opportunity, Viking 2 en Phoenix.

Curiosity
Marsrover Curiosity bevindt zich nu al ruim een maand op het oppervlak van Mars. In deze maand heeft de Marsrover ruim honderd meter afgelegd, prachtige foto’s gemaakt en een steen gelaserd. De rover rijdt de komende weken naar het Glenelg-terrein, waar Curiosity in een steen gaat boren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_116675939
11-09-2012

Marsjeep Curiosity mogelijk besmet met aardse microben


© belga.

UPDATE Na alle positieve berichten over de robotjeep Curiosity, die op 6 augustus is geland op Mars, klinkt een eerste valse noot. Volgens de gezaghebbende krant Los Angeles Times (LAT) zou een instrument immers besmet kunnen zijn met aardse microben. Hierdoor bestaat de kans dan eventueel aanwezig water op de Rode Planeet verontreinigd raakt.

Volgens de krant hebben ingenieurs van de NASA op de robotarm van de Curiosity een boorijzer bevestigd voor het geval de robot na de landing problemen zou hebben gehad om automatisch te gaan boren. De vrees bestaat echter dat het ooit steriele boorijzer aan microben is blootgesteld.

Steriele robotjeep
Het boekje schrijft voor dat alle delen van de robotjeep, die met de Marsbodem in contact komen, steriel moeten zijn om contaminatie te voorkomen.

Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat microben de reis naar en landing op Mars hebben overleefd, kan er toch contaminatie optreden als de Curiosity water zou ontdekken. In vochtige omstandigheden hebben dergelijke kiemen immers de beste kans om te overleven. Maar zelfs als er water wordt ontdekt, beschikt de robot ook nog over een laser en een spectrometer om dat vanop afstand te analyseren.

Wetenschappers hebben met de Amerikaanse sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) intussen sterke aanwijzingen gekregen dat er koolstofdioxide sneeuwt op de Rode Planeet. Zo maakte NASA vanavond bekend. Het is voorlopig een unicum in ons zonnestelsel.

Droog ijs
Bevroren CO2, beter bekend als "droog ijs", veronderstelt temperaturen tot 125 graden celsius onder nul. Dat is veel kouder dan nodig is om water te laten bevriezen. Een instrument op de MRO toonde aan dat er wolken van koolstofdioxide zijn, dik genoeg om te resulteren in accumulatie van sneeuwval op het oppervlak. Dat gebeurt in de winter rond de zuidelijke pool van onze buurplaneet.

De zuidelijke polaire ijskap is de enige plaats op Mars waar bevroren CO2 jaar in jaar uit blijft liggen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_116683257
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 september 2012 16:51 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

oud flauw...
Maar er zijn nog altijd mensen die deze pic(s) nu pas zien/ontdekken.
Tekst is aangepast. Er stond "yankees go home"
pi_116730822
11-09-2012

Methaan op Mars kan door stofhozen ontstaan



Volgens Mexicaanse geofysici zou het methaangas dat op Mars is aangetoond wel eens gevormd kunnen worden door elektrische ontladingen in stofstormen en stofhozen. Tot nu toe werd de aanwezigheid van dit gas, dat onder invloed van zonlicht gemakkelijk wordt afgebroken, toegeschreven aan geologische of biologische (!) processen.

De geofysici baseren hun conclusie op laboratoriumonderzoek waarbij ijsmonsters in een nagebootste Marsatmosfeer aan elektrische ontladingen werden blootgesteld. Door deze ontladingen werden het atmosferische kooldioxide en de watermoleculen in het ijs geïoniseerd, en combineerden de vrijgekomen ionen zich deels tot methaanmoleculen.

De onderzoekers sluiten niet uit dat Mars ook andere bronnen van methaangas kent, maar het feit dat de meeste methaan in het stormenrijke zomerseizoen wordt waargenomen, en doorgaans slechts heel lokaal, lijkt hun theorie te bevestigen.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_116769197
13-09-2012

Het sneeuwt op Mars



Nasa rapporteert een sneeuwbui op Mars. Volgens de Mars Reconnaissance Orbiter valt koolstofdioxide in vlokken op het planeetoppervlak.

‘Later op de dag kans op lichte sneeuwval.’ Nasa ontdekte dat niet alleen op aarde zo’n weerbericht kan voorkomen, maar ook op onze buurplaneet Mars. De ruimtesonde Reconnaissance Orbiter zag op de rode planeet wolken die bestaan uit koolstofdioxide. De metingen, die plaatsvonden bij de zuidpool van Mars, zijn afkomstig uit 2006 en 2007. Onderzoekers hebben nu ontrafeld wat de gevonden informatie betekent voor de omstandigheden in de atmosfeer. Nasa combineerde metingen direct boven het wolkendek met metingen richting de horizon, en achterhaalde zo dat dikke vlokken koolstofdioxide naar het planeetoppervlak vallen. Daar hoopt de koolstofdioxidesneeuw zich op.

Koolstofdioxide bevriest bij een temperatuur van -78°C. In die vorm noemen we het droogijs, wat op aarde gebruikt wordt voor buitengewone koeling. Al veel eerder was bekend dat droogijs op Mars bestaat. De metingen van de Reconnaissance Orbiter leveren echter het eerste bewijs dat het als sneeuw op het oppervlak valt. Mars is daarmee de enige planeet in ons zonnestelsel waar zo’n sneeuwval is gevonden.

(nwtonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 september 2012 @ 12:04:53 #268
28033 Pek
je moet wat
pi_116774061
-

[ Bericht 99% gewijzigd door Pek op 15-09-2012 17:27:39 ]
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_116808403
Meest adembenemende video van de landing van Curiosity



[ Bericht 38% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 15-09-2012 09:25:49 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_116924482
17-09-2012

Bolletjes op Mars zetten wetenschappers voor een raadsel



Iedereen heeft het de hele tijd over Curiosity, maar Opportunity bewijst met een nieuwe foto dat ook deze Marsrover nog nieuwswaarde heeft. De rover heeft een foto terug naar aarde gestuurd die wetenschappers voor een raadsel zet: wat zijn al die bobbeltjes op het oppervlak?

Opportunity maakte de foto in een gebied dat bekend staat als Kirkwood, aan de westelijke rand van de Endeavour-krater. “Dit is één van de meest uitzonderlijke foto’s van de hele missie,” vertelt onderzoeker Steve Squyres. “Kirkwood zit tjokvol met deze dicht opeengestapelde kleine bolvormige objecten.” De bolletjes hebben een diameter van ongeveer 3 millimeter.

Bosbessen
De echte astronomie-fans moeten bij het zien van de foto’s ongetwijfeld direct denken aan de ‘bosbessen’ die Marsrover Opportunity in 2004 op Mars aantrof. De rover vond de ‘bosbessen’ op zijn landingsplaats. Ook dat waren kleine bolletjes. Maar er is één groot verschil tussen wat NASA als ‘bosbessen’ aanduidt en de bolletjes die nu zijn ontdekt. De ‘bosbessen’ bevatten heel veel ijzer. De nieuwe bolletjes niet. Maar er zijn meer verschillen. “Hun concentratie is anders. Hun structuur is anders. Hun samenstelling is anders. Hun verspreiding is anders. Dus we hebben hier een prachtige geologische puzzel voor ons.”

Mineralen
De ‘bosbessen’ die Opportunity eerder aantrof, zouden het resultaat zijn van mineraalrijk water in gesteenten. Ze vormen dan ook bewijs dat Mars ooit water bevatte. De bolletjes ontstonden toen mineralen uit het water kwamen zetten en in het gesteente hele harde massa’s vormden. Hoe de bolletjes die Opportunity nu heeft waargenomen, zijn ontstaan, is onduidelijk. “We hebben verschillende hypotheses, maar op dit moment is er nog geen favoriete hypothese. Het gaat tijd kosten om dit uit te zoeken.”

Opportunity werd in 2003 samen met de Marsrover Spirit gelanceerd. Beide rovers zouden zo’n drie maanden mee moeten gaan. Spirit hield het uiteindelijk zeven jaar vol. Opportunity is na 8,5 jaar nog steeds actief en het lijkt erop dat de rover het bijltje er nog niet snel bij neer zal gooien.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')