Altijd al gedroomd van blauwe ogen, maar je bent niet bereid om kleurlenzen te dragen? Dan kan je (binnenkort) terecht bij dokter Gregg Homer in Californië. Dokter Homer ontwikkelde al jaren geleden een techniek, genaamd Lumineyes, die bruine ogen in slechts 20 seconden blauw maakt. Nadeel? De operatie is onomkeerbaar. Wie naderhand vaststelt dat de blauwe ogen niet bij hem/haar passen, heeft dus pech.
Hoe werkt het? Het is een laseroperatie, die het bruine pigment uit de toplaag van de iris verwijdert. In twee tot drie weken daarna begint de blauwe kleur tevoorschijn te komen. Het is evenwel onmogelijk voor de ogen om de verwijderde laag terug te herstellen.
Het patent op de techniek werd al in 2005 aangevraagd, maar het project zit nog altijd in de klinische testfase. Nog maar enkele mensen zijn getest en er wordt ruim 500.000 euro gezocht om wetenschappelijke testen te kunnen organiseren.
18 tot 36 maanden geduld
Toch heeft dokter Homer hoop om de techniek over 18 maanden commercieel te kunnen lanceren in de VS. Het buitenland zal nog minstens drie jaar moeten wachten. Naar eigen zeggen zijn er al 'duizenden' geïnteresseerden.
"De ogen blijven toch altijd vensters voor de ziel. Bruine ogen zijn minder open en diep dan blauwe ogen, en het is heel betekenisvol om open vensters tot je ziel te hebben", probeert dokter Homer zijn techniek te verkopen. Geïnteresseerden kunnen al beginnen sparen: want ziel of niet, de operatie zou gemakkelijk 3.000 euro kunnen kosten.
Erfelijk
Oogkleur is een erfelijke eigenschap, waarbij bruine ogen dominant zijn en blauwe ogen recessief. Alle mensen met blauwe ogen zijn afstammelingen van een voorouder, die 6.000 tot 10.000 jaar geleden leefde, zo concludeerde een Deense studie in 2008. In die persoon vond een mutatie van het oogkleurgen plaats, dat sindsdien werd verspreid. Voordien had iedereen bruine ogen.
Nochtans bestaat er niet zoiets als een 'blauw' pigment. Dat betekent dat mensen met bruine ogen ook het bruine pigment bezitten, alleen in de concentratie anders verdeeld. Blauwogigen hebben het bruine pigment achteraan hun irissen zitten, en vooraan heel lage concentraties van het pigment. Daardoor worden de lange lichtstralen achteraan in het oog geabsorbeerd en de korte vooral gebroken, met een blauwe kleur tot gevolg.
Aanvaarden we dan niets meer?
Het is wel tekenend dat er opnieuw een techniek wordt ontwikkeld om je uiterlijk aan te passen en een 'gegeven van de natuur' toch om te buigen naar iets dat je zelf in de hand hebt. Een onomkeerbare techniek nog wel, die ingrijpt op iets dat je uiterlijk karakteriseert: je ogen.
Het lijkt er steeds meer op dat we niet tevreden zijn met wie we zijn en wat we meegekregen hebben, en dat we dat te allen tijde zelf naar de hand willen zetten. Dat maakt de verantwoordelijkheid van de mens nog wat groter: als je ervoor kiest om 'dik', 'bruinogig' of 'onfit' te zijn, is dat je eigen keuze en dus ook je eigen falen. Of dat een constructieve evolutie is, valt af te wachten.
Mannen die de operatie overwegen, kunnen daar misschien beter nog eens over nadenken: vrouwen verkiezen mannen met bruine ogen, zo bleek uit eerder onderzoek. (edp)
Bron:Goedgevoe.be
Mijn mening: ik zou het doen als het veilig is .
Zou jullie mening er over willen weten.