Vanaf 2011 wordt het vermogen niet meer gemiddeld, maar is er een peildatum. En dat is op 1-1 van het jaar waarover aangifte word gedaan.quote:Op maandag 2 januari 2012 20:23 schreef Itsamemario het volgende:
Even een korte vraag. Vorig jaar kon je in box 3 (sparen en beleggen) bank- en spaartegoeden opgeven. Daarbij werd gevraagd om de bank, het rekeningnummer en het saldo op 01-01-2010 en 31-12-2010.
Dit jaar zie ik echter alleen maar een invoerveld voor het saldo op 01-01-2011. Waarom wordt er niet om een 'eindsaldo' gevraagd?
Je geeft ieder jaar het deel aan dat je dat jaar hebt betaald en dus dat jaar als last op je gedrukt heeft. Als je de kosten in 2008, 2009 en 2010 hebt gemaakt moet je die dus in die jaren aftrekken. Schuiven naar het jaar waarin het jou het beste past, mag dus niet.quote:Op maandag 2 januari 2012 19:36 schreef Me_Wesley het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met het aftrekken van studiekosten over meerdere jaren?
Heb in 2008/2009/2010 een aanzienlijk dure studie gevolgd, waar ik de komende jaren gebruik van kan gaan maken als aftrekpost.
Geef ik dan elk jaar een deel aan? Mag ik zelf bepalen hoe groot dat deel is?
Nu snap ik het: je hebt teveel ontvangen op je voorlopige teruggave en je probeert nu te kijken of je het teveel betaalde alsnog kunt houden.quote:Op maandag 2 januari 2012 19:37 schreef Dr.Cooper het volgende:
ManAtWork, bedankt voor alle antwoorden. De post is 75,- euro omdat ik vakliteratuur meetel (tijdschriften). Het is overigens ongunstig omdat ik nu moet bijbetalen i.p.v. geld ontvang. Mijn voorlopige teruggave was gebaseerd op mijn oude loon. Voorlopige aangifte voor 2012 ook maar gelijk aangepast.
Als het bezoek aan de huisarts gerelateerd is aan dezelfde ziekte waarvoor je naar het ziekenhuis moest, zou ik het wel meetellen. Een controle na bijv. een operatie door een huisarts kan gerelateerd zijn aan de ziekte.quote:Nu heb ik alleen even een vraag (of opmerking):
Het kan zijn dat u door ziekte of invaliditeit hoge vervoerskosten maakt. Wilt u deze kosten aftrekken? De volgende uitgaven zijn aftrekbaar:
- uitgaven voor vervoer naar een arts of ziekenhuis
Wat zijn hoge vervoerskosten en wat is door ziekte? Ik vind de omschrijving wat vaag. Telt bijvoorbeeld het eerste bezoek naar de huisarts ook mee. Ik ben eenmaal naar de huisarts geweest en vervolgens 5x naar het ziekenhuis. Het scheelt maar een tientje, maar ik ben wel iemand die er het maximale uit wil halen.
Als het vervoer met eigen auto is, dan is het 19 ct/km. Met andere vervoermiddelen mag je de werkelijke kosten aftrekken.quote:En is het inderdaad 19/cent de kilometer? Ik weet dat dat het 'normbedrag' is, maar de rekenhulp zorgkosten noemt geen bedrag, en ik meen me vaag iets te herinneren over een iets hoger bedrag.
Kleine tip: druk in het aangifteprogramma eens op F1 of druk op Help. Daar staat alles keurig beschreven.quote:Nu moet ik alleen nog even uitzoeken hoe het precies zit met het verhogen van de zorgkosten met een bepaald percentage (dacht 40%) wanneer je onder een bepaalde inkomensgrens zit.
Als ik even verder gelezen had, had ik deze reactie ook mee kunnen nemen. Maar bovenstaande reactie blijft wat mij betreft staan.quote:Op maandag 2 januari 2012 20:01 schreef Dr.Cooper het volgende:
Kan niet meer wijzigen. Het is extra kosten door ziekte, dus ik reken alleen het ziekenhuis wel mee. En het is inderdaad 19 cent/km. De pakket rekent een eventuele verhoging van de zorgkosten automatisch uit.
Jammer, dat wordt toch een beetje bijbetalen.
Ik heb even gevraagd of ze een mod de OP wil aanpassen. Daarin was deze wijziging ook als aandachtspunt opgenomen.quote:Op maandag 2 januari 2012 20:23 schreef Itsamemario het volgende:
Even een korte vraag. Vorig jaar kon je in box 3 (sparen en beleggen) bank- en spaartegoeden opgeven. Daarbij werd gevraagd om de bank, het rekeningnummer en het saldo op 01-01-2010 en 31-12-2010.
Dit jaar zie ik echter alleen maar een invoerveld voor het saldo op 01-01-2011. Waarom wordt er niet om een 'eindsaldo' gevraagd?
Ik begreep dat ik verplicht moet aftrekken, maar ik ka. niet elk jaar mijn volledige kosten aftrekken. (het gaat hier om een persoonlijke post van ruim 100.000 euro). Voor zover mij bekend is mag ik het deel dat niet te verrekenen was meenemen? Of zit ik hier helemaal mis, dat zou enorm zonde zijn namelijk.quote:Op maandag 2 januari 2012 20:55 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je geeft ieder jaar het deel aan dat je dat jaar hebt betaald en dus dat jaar als last op je gedrukt heeft. Als je de kosten in 2008, 2009 en 2010 hebt gemaakt moet je die dus in die jaren aftrekken. Schuiven naar het jaar waarin het jou het beste past, mag dus niet.
Voor zover ik weet heb je ieder jaar een maximum. Hetgeen je meer aan studiekosten hebt, kun je niet meenemen. Mocht je door het maximum een negatief inkomen krijgen, kan je dit wel met vorige en volgende jaren verrekenen.quote:Op maandag 2 januari 2012 21:59 schreef Me_Wesley het volgende:
[..]
Ik begreep dat ik verplicht moet aftrekken, maar ik ka. niet elk jaar mijn volledige kosten aftrekken. (het gaat hier om een persoonlijke post van ruim 100.000 euro). Voor zover mij bekend is mag ik het deel dat niet te verrekenen was meenemen? Of zit ik hier helemaal mis, dat zou enorm zonde zijn namelijk.
Heb nog even rondgebeld, en voor studiekosten van meer dan 2x de normbedragen van WSF geldt:quote:Op maandag 2 januari 2012 22:24 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Voor zover ik weet heb je ieder jaar een maximum. Hetgeen je meer aan studiekosten hebt, kun je niet meenemen. Mocht je door het maximum een negatief inkomen krijgen, kan je dit wel met vorige en volgende jaren verrekenen.
quote:Voor de jaren vanaf 2001 geldt een andere regeling. Scholingsuitgaven komen in mindering op de inkomens uit de drie inkomenboxen maar niet verder dan dat het inkomen uit die box nul is geworden. Eerst volgt aftrek in box 1, dan volgt aftrek in box 3 en uiteindelijk volgt aftrek in box 2. Voor zover nog scholingsuitgaven over blijven, schuiven deze door naar het volgende jaar.
Betreft het een studie met studiefinanciering dan?quote:Op maandag 2 januari 2012 22:49 schreef Me_Wesley het volgende:
[..]
Heb nog even rondgebeld, en voor studiekosten van meer dan 2x de normbedragen van WSF geldt:
[..]
Nee.quote:Op maandag 2 januari 2012 22:55 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Betreft het een studie met studiefinanciering dan?
De vervoerskosten staan in de aanvullende toelichting omschreven als: "vervoer, zoals reiskosten naar een huisarts of ziekenhuis".quote:Op maandag 2 januari 2012 20:59 schreef ManAtWork het volgende:
Als het bezoek aan de huisarts gerelateerd is aan dezelfde ziekte waarvoor je naar het ziekenhuis moest, zou ik het wel meetellen. Een controle na bijv. een operatie door een huisarts kan gerelateerd zijn aan de ziekte.
Ik lees hier weer de ¤ 0,19 / km aftrek (per auto) Dit is de vaste kilometerprijs voor ziekenBEZOEK. Slechts onder (strenge) voorwaarden aftrekbaar.quote:Op maandag 2 januari 2012 20:59 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Als het bezoek aan de huisarts gerelateerd is aan dezelfde ziekte waarvoor je naar het ziekenhuis moest, zou ik het wel meetellen. Een controle na bijv. een operatie door een huisarts kan gerelateerd zijn aan de ziekte.
[..]
Als het vervoer met eigen auto is, dan is het 19 ct/km. Met andere vervoermiddelen mag je de werkelijke kosten aftrekken.
(Het klopt dat je vroeger ook de werkelijke kosten mocht aftrekken als je met eigen auto ging.)
[..]
Kleine tip: druk in het aangifteprogramma eens op F1 of druk op Help. Daar staat alles keurig beschreven.
Bron: meerkostenquote:Het gaat hierbij om de vervoerskosten die u maakt vanwege uw handicap of ziekte. Denk vooral aan ziekenvervoer voor bezoeken aan artsen of andere behandelaars. Reist u per openbaar vervoer of met een taxi, dan zijn de kosten volledig aftrekbaar. Neemt u de auto, hanteer dan als vuistregel een tarief van ¤ 0,35 per kilometer.
Bron: http://www.fiscalert.nl/2(...)fieke_zorgkosten.php'quote:vervoerskosten
De kosten verbonden aan het vervoer van en naar medische instellingen, behandelcentra, artsen en paramedici zijn altijd aftrekbaar........Tot uw auto- en vervoerskosten behoren de directe vervoerskosten (uw werkelijke autokosten, bus- en treinkaart of taxi). Als u met uw eigen auto reist, kunt u de volledige kilometerprijs in aftrek brengen. Die is hoger dan de forfaitaire 19 eurocent per km en kunt u op de site van de ANWB terugvinden (www.anwb.nl).
Nou, volgens mij moet je de inkomsten uit werkzaamheden verricht in 2011 gewoon meetellen bij de aangifte 2011. Het moment van betaling is daarbij niet van belang, het moment van het ontstaan van de betalingsverplichting/verrichten van de werkzaamheden is bepalend.quote:Op dinsdag 3 januari 2012 00:57 schreef belfis het volgende:
U moet de inkomsten splitsen: de inkomsten die u daadwerkeljk in 2011 heeft ontvangen tellen mee voor 2011. De inkomsten die in dit jaar worden ontvangen tellen mee voor 201.
Je betaalt de belasting over het behaalde resultaat (= omzet - kosten).quote:Op dinsdag 3 januari 2012 00:40 schreef inXs het volgende:
Vraag: Sinds oktober werk ik naast mijn vaste baan af en toe als freelancer. Hier heb ik dan ook omzet uit. Nu heb ik in 2011 een aantal facturen verstuurd voor deze werkzaamheden, een deel hiervan is ook daadwerkelijk in 2011 betaald. Een deel van deze facturen zal in 2012 betaald worden. Moet ik in het BD programma alleen de extra inkomsten opvoeren die ik daadwerkelijk in 2011 ontvangen heb, of moet ik alle inkomsten invoeren die had moeten ontvangen in 2011?
Wat heeft dit met loonadministratie te maken? Het is puur een IB vraagquote:Op dinsdag 3 januari 2012 12:10 schreef belfis het volgende:
Als ik het recente topic lees, denk ik dat je gelijk hebt Jacky. Loonadministratie is niet mijn specialisme. En deze situatie is kennelijk niet te vergelijken met rekeningen bijv. van tandarts waarvoor de betaaldatum geldt en niet de factuurdatum.
Ik dacht me te herinneren dat dit in 2011 gelijk was getrokken. Ik kan het alleen niet meer terugvinden en ook in de toelichtingen kan ik het niet vinden.quote:Op maandag 2 januari 2012 23:30 schreef MyTiredFeet het volgende:
[..]
De vervoerskosten staan in de aanvullende toelichting omschreven als: "vervoer, zoals reiskosten naar een huisarts of ziekenhuis".
Vervoerskosten naar bijvoorbeeld tandarts of apotheek zou ik ook meenemen onder deze post. Deze post valt ook onder de (eventuele) verhoging van 40 % (< 65 jaar). Dus de aftrekpost kan zodoende erg oplopen. Deze vervoerskosten mag je tegen de werkelijke kosten (bijvoorbeeld ¤ 0,28 p/km) aftrekken. Voor de bezoekkilometers staat een vast bedrag van ¤ 0,19 p/km.
De aanvullende vraag die nu nog van belang is: voldoe je aan deze voorwaarde?quote:Op maandag 2 januari 2012 19:36 schreef Me_Wesley het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met het aftrekken van studiekosten over meerdere jaren?
Heb in 2008/2009/2010 een aanzienlijk dure studie gevolgd, waar ik de komende jaren gebruik van kan gaan maken als aftrekpost.
Geef ik dan elk jaar een deel aan? Mag ik zelf bepalen hoe groot dat deel is?
quote:U besteedt in die periode zoveel tijd aan uw studie dat u daarnaast geen volledige baan kunt hebben. Deze standaardperiode ligt tussen de dag dat u 18 jaar wordt en de dag dat u 30 jaar wordt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |