Helemaal mee eens! ... want daar zijn machines toch voor uitgevonden? Om ons het werk uit handen te nemen! Vooral het vervelende werk waar je geen enkele voldoening aan kunt beleven. Het is absurd dat we zó vast zitten in ons systeem dat we werk gaan creëren om de werkloosheid te bestrijden.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 20:59 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Op het strand liggen, concerten bezoeken, zelf muziek leren maken, boeken schrijven, boeken lezen, documentaires maken en bekijken, sporten, feesten, vrijen, filosoferen, discussieren, les geven, andere mensen helpen.. Met andere woorden, een heerlijk gelukkig leven. Een feest van de vrijheid en ook met name vrijheid van de geest!
Doemscenarioquote:Op maandag 7 november 2011 14:52 schreef Viajero het volgende:
1850 belde, ze willen hun doemscenario terug.
Precies. We zullen daarom wel moeten overstappen naar een ander systeemquote:Op maandag 7 november 2011 16:43 schreef Gattaca het volgende:
Als er meer werkelozen zijn, zijn er ook minder klanten voor al die hypermoderne producten.
quote:Op maandag 7 november 2011 18:36 schreef prt-holland het volgende:
[..]
Helemaal mee eens! ... want daar zijn machines toch voor uitgevonden? Om ons het werk uit handen te nemen! Vooral het vervelende werk waar je geen enkele voldoening aan kunt beleven. Het is absurd dat we zó vast zitten in ons systeem dat we werk gaan creëren om de werkloosheid te bestrijden.
In plaats van nadenken hoe we werk kunnen maken, kunnen we beter een manier verzinnen om het werk dat nu eenmaal gedaan moet worden beter te verdelen.
Dat vereist een ander soort denken en een ander soort economie. Economie die niet alleen op geld is gebaseerd: volgens mij is dat de reden dat die mensen op het beursplein demonstreren...
Nee hoor, straks doen machines gewoon alles.quote:Op vrijdag 4 november 2011 19:50 schreef stroopdoosch het volgende:
Daarom de machines preventief slopen.
Stel een dergelijk scenario wordt werkelijkheid, hoe gaat de overgang van huidig model naar robotmodel eruit zien?quote:Nee hoor, straks doen machines gewoon alles.
hebben wij altijd vakantie en hoeven niks meer te doen.
Misschien wel drukker, maar voor heel veel mensen is het leven ook een stuk leuker.quote:Op dinsdag 8 november 2011 15:38 schreef LXIV het volgende:
Ik denk dat we hier niet meer tijd door krijgen. Er wordt al eeuwenlang van alles uitgevonden om ons leven te 'vergemakkelijken', maar we krijgen het juist steeds drukker
De robots moeten de wereld overnemen. Want alleen dan kan iedereen vrij zijn zonder dat er een heersende klasse is die toch weer macht en verplichtingen heeft.quote:Op maandag 7 november 2011 19:13 schreef Augustus_Thijs het volgende:
[..]
Nee hoor, straks doen machines gewoon alles.
hebben wij altijd vakantie en hoeven niks meer te doen.
Totdat ze natuurlijk op een dag plotsklaps de wereld overnemen
Jammer genoeg zorgt de heersende klasse dat ze de productiemiddelen en verwante patenten in handen krijgen. Decentralisatie, opensource, gpl licences kunnen hier tegenwicht aan bieden.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 21:00 schreef Igen het volgende:
[..]
De robots moeten de wereld overnemen. Want alleen dan kan iedereen vrij zijn zonder dat er een heersende klasse is die toch weer macht en verplichtingen heeft.
quote:Op dinsdag 7 februari 2012 21:07 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Jammer genoeg zorgt de heersende klasse dat ze de productiemiddelen en verwante patenten in handen krijgen. Decentralisatie, opensource, gpl licences kunnen hier tegenwicht aan bieden.
Die bestaan zeker wel maar meestal met commerciele partijen. Bij opensource ligt de code letterlijk op straat en kan eenieder eraan sleutelen iig voor eigen gebruik naar mijn weten. Hierarchie is er altijd wel. De vraag is op basis waarvan.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 21:08 schreef Igen het volgende:
[..]![]()
Alsof bij open source projecten geen hierarchie is en geen machtsconflicten bestaan.
Grote open source projecten zijn beestachtig ingewikkeld en dus heb je een groot team van ontwikkelaars nodig om het te kunnen onderhouden. Om dat in goede banen te leiden is coördinatie absoluut noodzakelijk en dus ontstaan machtsverhoudingen.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 21:35 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Die bestaan zeker wel maar meestal met commerciele partijen. Bij opensource ligt de code letterlijk op straat en kan eenieder eraan sleutelen iig voor eigen gebruik naar mijn weten. Hierarchie is er altijd wel. De vraag is op basis waarvan.
Die machtsverhoudingen zijn dus vooral gebaseerd op kennis en dat kan ik alleen maar toejuichen.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 21:50 schreef Igen het volgende:
[..]
Grote open source projecten zijn beestachtig ingewikkeld en dus heb je een groot team van ontwikkelaars nodig om het te kunnen onderhouden. Om dat in goede banen te leiden is coördinatie absoluut noodzakelijk en dus ontstaan machtsverhoudingen.
Denk bijvoorbeeld maar aan de verstoorde machtsverhoudingen bij XFree86 en hoe lang (vele jaren!) het heeft geduurd om een alternatieve structuur op te zetten om een levensvatbare fork te creëren.
Degenen die weten hoe de robot geprogrammeerd word en dit verder kunnen ontwikkelen zullen de macht verkrijgen. Niet erg moeilijk om via ondergrondse communicatie met andere programmeurs de macht te grijpen door op een bepaalde dag een programma uit te voeren waarmee de robots in opstand komen tegen een elite die daarvoor de macht over de robots hadden (verkregen dankzij historische afspraken, niet dat zij dit zelf kunnen/willen maken).quote:Op dinsdag 7 februari 2012 21:00 schreef Igen het volgende:
De robots moeten de wereld overnemen. Want alleen dan kan iedereen vrij zijn zonder dat er een heersende klasse is die toch weer macht en verplichtingen heeft.
En vervolgens verveelt iedereen zich dood.
Maar het begon met de agrarische sector die nu grotendeels geautomatiseerd is. Toen volgde de industriele sector en nu is de diensten sector aan de beurt.quote:Op maandag 27 februari 2012 18:41 schreef Zienswijze het volgende:
Dat zei men 200 jaar geleden ook toen de industriele revolute begon: help, de machines nemen ons werk over! Overal waar banen door nieuwe technologie worden geëlemineerd, ontstaan weer nieuwe banen. De man die het paard bestuurt om mensen van A naar B te brengen, bestaat niet meer, maar het werk voor taxichauffeurs en automonteurs is wel gecreeerd en toegenomen.
Zelfde als de automatische toilets in Formule 1 hotels, wat weer nieuwe banen creëert. Want er zijn mensen nodig die die toilets moeten ontwerpen en er zijn mensen nodig die moeten blijven innoveren zodat dat product zo goedkoop mogelijk voor de consument geleverd kan worden. Wat wel zo is, is dat een simpel baantje als schoonmaker in deze verdwijnt en er een "relatief moeilijk" baantje als technisch ontwerper wordt gecreëerd. De boodschap is dus: volg een studie, educeer je zelf en ontwikkel je skills (en blijf dat ook doen).
Dat heb je toch voornamelijk zelf in de hand. We werken effectief minder uren dan 1 eeuw geleden bijvoorbeeld. Je moet voor jezelf een overzicht maken welke activiteiten wel en niet belangrijk zijn. Het gras maaien hoef je bijv niet zelf te doen, want je kan ook een apparaat daarvoor kopen of een werknemer inhuren.quote:Op dinsdag 8 november 2011 15:38 schreef LXIV het volgende:
Ik denk dat we hier niet meer tijd door krijgen. Er wordt al eeuwenlang van alles uitgevonden om ons leven te 'vergemakkelijken', maar we krijgen het juist steeds drukker
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |