quote:
Op vrijdag 5 april 2019 15:10 schreef Oud_student het volgende:[..]
Nee, waarom? Door automatisering en efficientie zou het werk met minder mensen gedaan kunnen worden en zouden de specialisten minder uren maken. Dat is nu precies het punt, dat willen de specialisten niet.
Dat is natuurlijk allereerst al volstrekt zero-sum denken. Het aantal potentiële onderzoeken is behoorlijk rekbaar. Er zijn wachtlijsten, er zijn legio preventieve onderzoeken die je zou kunnen doen als het sneller en efficiënter kan en ga zo maar door. Je zit zelf in de IT, dan zie je toch ook wel dat het feit dat veel zaken voor je gegenereerd kunnen worden in plaats van dat je zelf nog low level code aan het kloppen bent niet leidt tot veel minder werk voor software developers.
Verder ontwijk je hier zo ongeveer al mijn argumenten en vragen, dus nogmaals: waar zijn al die fantastische toepassingen in de markt die de medische wereld in Nederland weigert te gebruiken?
quote:
[..]
Er zijn ook minder extreme voorbeelden, zoals het gebruik van embryo's, die door wetgeving wordt geblokkeerd. De wetgeving loopt sowieso achter op ontwikkelingen als AI en internet omdat het taalgebruik en de methoden nog dateren uit de middeleeuwen en zelfs het fundament van het recht is het Romeins recht. (dat was voor die tijd een quantum leap). Innovatie in de rechtsspraak ontbreekt geheel. De bedrijfscultuur wordt gehandhaafd en de selectie van de instroom garandeert het behoud van cultuur en machtspositie.
Het punt is niet of ze meer of minder extreem zijn, het punt is dat er morele overwegingen zijn. Jij doet die gewoon af als hinderlijke opvattingen die de vooruitgang hinderen, terwijl het voor andere mensen gewoon gegronde ethische bezwaren zijn.
Verder wordt recht continu herzien hoor, dus zo gedateerd is het niet. Dat 'Romeins recht' een fundament zou zijn (wat de rechtsgescheidenis nogal wat geweld aan doet, maar dat terzijde) lijkt me niet zo relevant. Arabische cijfers vormen ook nog steeds de basis van ons getallenstelsel en stammen uit het jaar 700.
quote:
Wel met interfaces of liever functionaliteiten in ruimere zin.
Het systeem is geprogrammeerd typisch vanuit een machtspositie, de burger moet maar proberen z'n gelijk te halen. Zo werkt het in de politiek, zowel op gemeentelijk niveau tot en met de EU.
Dit is precies een goed voorbeeld van mentaliteit van machthebbers die innovaties tegenhouden.
Ander voorbeeld: het verbod van pulsvissen, waardoor de Nederlandse visserij wordt gedupeerd, omdat de Fransen te achterlijk zijn om mee te doen.
Vreemd concept "Het systeem is geprogrammeerd vanuit een machtspositie". Het systeem is gewoon geprogrammeerd om beslissingen te maken op basis van beschikbare informatie. Het betreft hier ook boetes, dus het is vrij logisch dat de overheid hier de initiërende partij is.