abonnement Unibet Coolblue
pi_108008773
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 15:10 schreef Svarabhaktivocaal het volgende:
De Volkskrant heeft een interview met een onthutste deelgemeentevoorzitter, die de politiek (en de PvdA) de rug toekeert. Een paar fragmenten:

[..]

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)van-de-Armoede.dhtml

Niet iets om vrolijk van te worden.
Hij zegt hetzelfde als velen anderen hier op het forum....namelijk dat het een kutpartij is. Toch mooi dat bij hem nu ook de oogjes open gaan. Zo zie je maar het is niet te laat, ook niet voor de rest hier :)
  woensdag 15 februari 2012 @ 15:42:20 #227
104871 remlof
Europees federalist
pi_108008864
Voor mij is de PvdA nog steeds de minst kutte partij van allemaal :P
  donderdag 16 februari 2012 @ 13:44:31 #228
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_108043375
quote:
Een interview met PvdA-leider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman in Trouw zorgt voor discussie binnen de PvdA-fractie, meldt de NOS.

In het interview zeggen de twee dat er grote overeenkomsten tussen de PvdA en de SP zijn. Kamerlid Frans Timmermans schrijft in een e-mail die in het bezit is van de NOS, dat hij zich 'niet thuis voelt' bij de uitspraken van Cohen en Spekman. De partij moet zich volgens Timmermans niet positioneren als 'SP light'.

In een reactie zegt Cohen dat het niet zijn bedoeling was de PvdA richting de SP te sturen.
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)tie-over-koers.dhtml
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_108043483
Je bent me voor Lord_Vetinari... Het rommelt overduidelijk binnen de PvdA.

Het gewraakte interview in Trouw staat hier:
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)som-bestrijden.dhtml

Het artikel van de NOS over de onrust:
http://nos.nl/artikel/341(...)ctie-over-koers.html

De e-mail van Timmermans, waarvan je je afvraagt hoe deze bij de NOS is terechtgekomen:
http://content1a.omroep.n(...)_mail_timmermans.pdf (PDF)

Het klinkt haast als machtsgreep en het doet me sterk denken aan de 'uitgelekte' mail van Ab Klink, toen het CDA met de PVV in zee dreigde te gaan.
pi_108043659
Een paar fragmenten uit de mail van Timmermans:

quote:
... Ik wil nu ook graag mijn mening geven over waar ik het niet mee eens was. In de eerste plaats de hopeloze propositie om ons als “SP light” te positioneren. Het zal het beeld van het journaal van afgelopen maandag alleen maar versterken. Roemer zal victorie kraaien en de SP hoeft slechts minzaam vast te stellen dat de PvdA eindelijk van het neo-liberale pad af lijkt te gaan, maar gelukkig is er inmiddels allang een echte sociaaldemocratische beweging en die heet SP. Dus tactisch en strategisch vind ik dit onverstandig.

Maar ook inhoudelijk heb ik hier grote bedenkingen bij. De verschillen tussen ons en de SP gaan veel verder dan Europa, die betreffen vrij fundamenteel hoe wij de samenleving zien en welke rol wij voor de overheid daarbij in gedachte hebben. Zoals ik dinsdag in de fractie heb betoogd, de verzorgingsstaat is opgebouwd op basis van twee belangrijke ‘artikelen’ in ons sociaal contract: de mogelijkheid van sociale stijging voor mensen aan de onderkant van de samenleving en het bieden van ‘comfort’ over de eigen positie en vooruitzichten aan de middengroepen. Dat laatste is een essentiële voorwaarde voor het eerste. Alles staat of valt met de vraag of de ruggengraat van de samenleving de rest van het lichaam kan dragen.

Moeite heb ik ook met jullie neiging Wim Kok voor zo’n beetje alles wat er mis is verantwoordelijk te maken. Sentimenten zijn sentimenten en die spelen in de politiek van vandaag een hoofdrol, maar ik heb absoluut niet de behoefte mee toe doen aan die misplaatste zelfkastijding. De PvdA heeft een absolute hoofdrol gespeeld in het overwinnen van de diepe, diepe crisis van eind jaren zeventig tot eind jaren tachtig. Onder leiding van Wim Kok heeft ons land een onvoorstelbare en wereldwijd geroemde economische dynamiek tot stand gebracht, die onder meer heeft geleid tot 1 miljoen extra banen en significant hogere uitgaven voor onderwijs en zorg. Wees verdorie trots op die erfenis! Voed niet de mythe van ‘de puinhopen van paars’, maar wees eerlijk en realistisch over de doorgeschoten marktwerking en de daarmee samenhangende maatschappelijke vervreemding, leidend tot het brede onbehagen van vandaag.
pi_108043980
quote:
14s.gif Op woensdag 15 februari 2012 15:42 schreef remlof het volgende:
Voor mij is de PvdA nog steeds de minst kutte partij van allemaal :P
Ligt er maar aan hoe je naar een partij kijkt....... in mijn optiek is er geen partij zo slecht als de PvdA. Onderlinge strubbelingen, van de ene draaikont (Bos) naar een Hakkelaar en mannen in vreemde truien (Spekman). Dan heb ik het nog niet over de plannen en de wisselingen van ideeen om maar populairder te worden 'bij het volk'. Ondanks dat 'het volk' allang heeft aangetoond een andere aanpak in Nederland wil.
pi_108044526
quote:
99s.gif Op donderdag 16 februari 2012 14:04 schreef Ronnie_bravo het volgende:
Ligt er maar aan hoe je naar een partij kijkt....... in mijn optiek is er geen partij zo slecht als de PvdA. Onderlinge strubbelingen, van de ene draaikont (Bos) naar een Hakkelaar en mannen in vreemde truien (Spekman). Dan heb ik het nog niet over de plannen en de wisselingen van ideeen om maar populairder te worden 'bij het volk'. Ondanks dat 'het volk' allang heeft aangetoond een andere aanpak in Nederland wil.
Het ligt er inderdaad maar net aan hoe je naar een partij kijkt. En jouw kijk getuigt van simplisme op het niveau van een leerling in 3-havo. Je analyse komt niet veel verder dan 'de partij is kut'. In dit topic ben je meer een stoorzender, die 90 keer hetzelfde meldt, dan iemand die zinnig iets bijdraagt. Wat dat betreft lijk je veel op de verbannen fokthesystem; was ook zo'n type.

Binnen elke partij zijn wel eens strubbelingen. Binnen de VVD lagen Rutte en Verdonk overhoop, binnen het CDA was en is grote onenigheid over regeringsdeelname en samenwerking met de PVV. Binnen de PVV - knap voor een partij zonder leden - zijn ook strubbelingen, zoals de door Hero Brinkman geleide roep om meer partijdemocratie, aan de komst van Pechtold als politiek leider ging een felle strijd met Loesewies van der Laan vooraf, enzovoort.

Dat Bos een draaikont was, is selectieve verontwaardiging van de bovenste plank. Politici die van standpunt wisselen, kom je bij alle partijen tegen. Wilders kan het zelfs binnen enkele minuten, getuige zijn interview over de bezuinigingen, gevolgd door een tweet waarin hij zijn statements weer ontkent.

Dat politieke partijen populair willen zijn bij 'het volk' - ook al iets waar fokthesystem tegen te koop liep - is volstrekt normaal. Verder heeft 'het volk' de huidige regering nooit een mandaat gegeven. Slechts 49,55 procent van de kiezers stemde op VVD, CDA of PVV. En de schamele 76 zetels die ze haalden, zijn in de peilingen al weggezakt naar slechts 64 stuks. Terwijl de SP de grootste winst boekt. Dus voor zover 'het volk' al iets wil, is het een linksere koers dan die er nu wordt gevaren.
  donderdag 16 februari 2012 @ 14:29:18 #233
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_108044708
quote:
De PvdA noemt het 'schokkend' dat minister Melanie Schultz (Infrastructuur) spoorbudgetten achterhoudt en de Kamer onvoldoende informeert. De partij reageert hiermee op het rapport van de commissie-Kuijken, waaruit blijkt dat de Kamer onvolledig is geïnformeerd over het geld dat wordt uitgetrokken om de spoorsector naar een hoger plan te tillen. FNV Bondgenoten is bezorgd over de kwaliteit en de veiligheid van het spoor.

De parlementaire commissie heeft de afgelopen maanden gekeken naar onderhoud en innovatie van het Nederlandse spoorstelsel. Het ministerie van Infrastructuur en spoorbeheerder ProRail moeten beter inzicht geven in de geldstromen en besteding van de spoorbudgetten, zo pleit de commissie.

Jacques Monasch, Tweede Kamerlid PvdA, vindt dat de minister zich moet verantwoorden. 'De minister heeft te weinig grip op de spoorsector en de Kamer kan niet goed controleren wat er met de miljarden aan spoorgeld gebeurt', aldus Monasch.

Fixatie op asfalt
Volgens GroenLinks laat het rapport zien waar de fixatie op extra asfalt toe leidt: een stiefmoederlijke behandeling van het spoor. 'Het vervoer van miljoenen reizigers is in het geding', aldus Ineke van Gent. 'Dit kabinet snijdt jaarlijks voor 160 miljoen in spooronderhoud, terwijl er extra geld voor wegen is. De commissie stelt dat onze uitgaven aan spooronderhoud en vernieuwing internationaal gezien laag zijn. Desondanks besteedde ProRail zo traag aan, dat er geld op de plank bleef en er nota bene honderden miljoenen naar wegen werd geschoven. Dat is niet alleen mismanagement van ProRail, maar ook politiek heikel voor de minister.'

De VVD pleit voor een langetermijnvisie voor de spoorinfrastructuur waarvoor de minister en de Kamer de noodzakelijke maatregelen moeten kunnen afdwingen. De partij laat weten zich al jaren zorgen te maken over het spoor, maar ziet mogelijkheden in het rapport. VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot: 'De aanbevelingen over extra onderhoudsuitgaven die de daarop volgende jaren leiden tot lagere kosten en besparingen bij investeringen, geven aan dat aanzienlijke verbeteringen mogelijk zijn. Zoals invoering van ERTMS waardoor kostbare spoorverdubbelingen niet nodig zijn.'

Kwaliteit van het spoor
FNV Bondgenoten is bezorgd over de kwaliteit en de veiligheid van het spoor. De vakbond vindt het schandalig dat de commissie te weinig inzicht in de precieze staat van het spoornet heeft gekregen. 'Het is zorgwekkend dat niet kan worden aangegeven hoe de kwaliteit van het spoor is', meldt Egon Groen, bestuurder van FNV Bondgenoten. 'Er rijden dagelijks ik weet niet hoeveel treinen over die rails, terwijl we niet weten of de kwaliteit ervan voldoende is. Daarmee komt de veiligheid in het geding.'

Farshad Bashir, Tweede Kamerlid namens de SP noemt het hoog tijd dat minister Schultz de splitsing van de NS en ProRail terugdraait. 'ProRail en NS zijn door neo-liberale politieke druk opportunistisch bezig geweest, gericht op kostenbesparing op korte termijn', aldus Bashir. 'Dit beleid van de minister en haar voorgangers heeft ervoor gezorgd dat de maatschappelijke taak van de spoorsector is verwaarloosd. Het splitsen van de NS en ProRail en de pogingen om marktwerking op het spoor te introduceren zijn de reden dat de kwaliteit achteruit gaat.'
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)en-achterhoudt.dhtml
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_108045664
Zag een tweet van Frits Wester voorbij komen waarin hij melde dat er weer ( :? ) gedoe is in de PvdA-fractie. Frans Timmermans over de 'de nieuwe koers'.
quote:
Beste Job en Hans,
Zojuist las ik het interview dat jullie beiden aan Trouw hebben gegeven. Ik wil
daar graag op reageren, want het is nogal verregaand wat jullie melden.
Reageren doe ik dan maar per mail, want mij is niet de kans vergund dit in de
fractie te bespreken. En dat is jammer. Over strategische keuzen moet de
fractie zich uit kunnen spreken, vind ik. Want, Job, je geeft dit interview als
onze voorzitter en dus ook namens ons. En eerlijk gezegd voelde ik mij niet
thuis bij alles wat er door jullie is gezegd.
Bij veel wel. Met name de noodzaak het Rijnlands model in onze economie
opnieuw uit te vinden en de noodzaak publieke voorzieningen weer onder
publieke sturing te krijgen, op basis van moderne democratische middelen.
Maar ik wil nu ook graag mijn mening geven over waar ik het niet mee eens
was. In de eerste plaats de hopeloze propositie om ons als “SP light” te
positioneren. Het zal het beeld van het journaal van afgelopen maandag
alleen maar versterken. Roemer zal victorie kraaien en de SP hoeft slechts
minzaam vast te stellen dat de PvdA eindelijk van het neo-liberale pad af lijkt
te gaan, maar gelukkig is er inmiddels allang een echte sociaaldemocratische
beweging en die heet SP. Dus tactisch en strategisch vind ik dit onverstandig.
Maar ook inhoudelijk heb ik hier grote bedenkingen bij. De verschillen tussen
ons en de SP gaan veel verder dan Europa, die betreffen vrij fundamenteel
hoe wij de samenleving zien en welke rol wij voor de overheid daarbij in
gedachte hebben. Zoals ik dinsdag in de fractie heb betoogd, de
verzorgingsstaat is opgebouwd op basis van twee belangrijke ‘artikelen’ in
ons sociaal contract: de mogelijkheid van sociale stijging voor mensen aan de
onderkant van de samenleving en het bieden van ‘comfort’ over de eigen
positie en vooruitzichten aan de middengroepen. Dat laatste is een essentiele
voorwaarde voor het eerste. Alles staat of valt met de vraag of de ruggengraat
van de samenleving de rest van het lichaam kan dragen. En dus is al honderd
jaar sociaaldemocratisch beleid opgebouwd rond het scheppen en
onderhouden van solidariteit vanuit de middengroepen. Dat is een wezenlijk
en duurzaam verschil met de benadering van de SP. Jullie interview geeft
sterk de indruk dat jullie afscheid willen nemen van de traditionele
sociaaldemocratische benadering en dat vind ik buitengewoon onverstandig
en hoogst onwenselijk.
De sociaaldemocratie is een toekomstgerichte beweging, die moderniteit wil
omarmen om zo de spreiding van kennis, macht en inkomen te bevorderen.
Het ‘gisteren-was-alles-beter’ socialisme van de SP staat hier haaks op. En is
voor ons een doodlopende weg.
Moeite heb ik ook met jullie neiging Wim Kok voor zo’n beetje alles wat er mis
is verantwoordelijk te maken. Sentimenten zijn sentimenten en die spelen in
de politiek van vandaag een hoofdrol, maar ik heb absoluut niet de behoefte
mee toe doen aan die misplaatste zelfkastijding. De PvdA heeft een absolute
hoofdrol gespeeld in het overwinnen van de diepe, diepe crisis van eind jaren
zeventig tot eind jaren tachtig. Onder leiding van Wim Kok heeft ons land een
onvoorstelbare en wereldwijd geroemde economische dynamiek tot stand
gebracht, die onder meer heeft geleid tot 1 miljoen extra banen en significant
hogere uitgaven voor onderwijs en zorg. Wees verdorie trots op die erfenis!
Voed niet de mythe van ‘de puinhopen van paars’, maar wees eerlijk en
realistisch over de doorgeschoten marktwerking en de daarmee
samenhangende maatschappelijke vervreemding, leidend tot het brede
onbehagen van vandaag.
Wie oprecht aan de wereld en aan het Nederland van morgen wil denken,
mag niet vervallen in nostalgie over gisteren. De sociale sentimentaliteit van
de SP over het verleden is, vrij naar Oscar Wilde, links cynisme. Want ook bij
de SP weten ze dat ze praten over een verleden dat nooit heeft bestaan, in de
hoop mensen aan boord te krijgen voor een toekomst waarvan ze weten dat
deze zich nooit zal voordoen. Mijn partij mag nooit een partij worden die
illusies verkoopt omdat we daarmee de volgende verkiezingen denken te
kunnen winnen. Mijn partij moet zich richten op een nieuw verbond tussen de
oudste en de jongste generaties, als recept tegen het egoisme en de neiging
zich alleen maar op zichzelf te richten van de generatie die nu aan de
touwtjes trekt. Met die oudste generatie zit het nog wel goed, in onze club,
maar de jongste generatie zijn we kwijt. Die aan boord te halen is een
absolute topprioriteit en die haal je niet aan boord met valse nostalgie over
het verleden.
Generalisaties gaan altijd mank en iedereen kent natuurlijk vele
tegenvoorbeelden. Maar toch. De jongere generaties hunkeren naar een
solidair Nederland, een duurzaam Nederland, een land waar iedereen zich
naar eigen inzicht kan ontplooien, maar ook een land waar wij iets voor elkaar
over hebben. Linkse of rechtse haat en nijd over wie het te goed zou hebben,
wie profiteert, wie steelt (als bankier of als uitkeringsgerechtigde) is niet aan
hen besteed. Ook over etnische en culturele verschillen zijn zij open minded
en ontspannen. Ideologische scherpslijperij is ook niet aan hen besteed: hun
idealisme is eclectisch en gekoppeld aan concrete onderwerpen en concrete
mensen. Bovendien kijkt deze generatie met open blik naar de buitenwereld
en is minder geneigd die buitenwereld hetzij door een te rooskleurige, hetzij
een te zwarte bril te zien. Laat de levenshouding van deze generatie toch
vooral een les voor ons zijn: voor de wijze waarop wij ons opstellen en voor
de absolute eis tot optimisme die de sociaaldemocratie al meer dan 100 jaar
stelt.
Goed, dit mailtje wordt veel te lang en er is nog veel en veel meer over te
zeggen. Ik voeg daarom, voor wie het interessant vindt, een wat langere
analyse (die deels in Glueck Auf! is verschenen als bijlage bij.
Frans
Hoe kan dit in vredesnaam zo snel uitlekken?!? Wie heeft hier belang bij?

[ Bericht 0% gewijzigd door captain.lefteye op 16-02-2012 15:17:36 ]
pi_108045868
En met dat ik dat post, wordt er dit getweet:
pi_108045881
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 14:23 schreef Elfletterig het volgende:

[..]

Het ligt er inderdaad maar net aan hoe je naar een partij kijkt. En jouw kijk getuigt van simplisme op het niveau van een leerling in 3-havo. Je analyse komt niet veel verder dan 'de partij is kut'. In dit topic ben je meer een stoorzender, die 90 keer hetzelfde meldt, dan iemand die zinnig iets bijdraagt. Wat dat betreft lijk je veel op de verbannen fokthesystem; was ook zo'n type.

Ach, als je mijn postgedrag vergelijkt met sommigen die alleen maar voor 'knip en plaksmurf' spelen dan wel 'hit and run' tentoonspreiden...dan valt het nog wel mee.
Je hoeft het er niet mee eens te zijn, liever niet zelfs. Dat ik een andere kijk op een partij heb, die in mijn ogen gewoon kut is (inderdaad) tja dan verwacht je hopelijk net te veel positieve insteek. Echter zonder negatieve insteek zal er nooit een positieve insteek kunnen zijn ;)
pi_108046592
quote:
99s.gif Op donderdag 16 februari 2012 15:14 schreef Ronnie_bravo het volgende:
Ach, als je mijn postgedrag vergelijkt met sommigen die alleen maar voor 'knip en plaksmurf' spelen dan wel 'hit and run' tentoonspreiden...dan valt het nog wel mee.
Je hoeft het er niet mee eens te zijn, liever niet zelfs. Dat ik een andere kijk op een partij heb, die in mijn ogen gewoon kut is (inderdaad) tja dan verwacht je hopelijk net te veel positieve insteek. Echter zonder negatieve insteek zal er nooit een positieve insteek kunnen zijn ;)
Ik deel je mening dat het alleen maar neerplempen van artikelen (goedbedoeld) zonder enige vorm van discussie ook niks toevoegt, maar discussies op het niveau 'de partij is kut' ook niet. Temeer omdat je argumenten aandraagt - interne strubbelingen, draaikonterij, populair willen zijn bij het volk - die voor zowat alle politieke partijen gelden.

Als dit topic niet verder komt dan berichtjes dumpen (zonder commentaar of poging om een discussie op gang te brengen) en een paar mensen die af en toe eens 'PvdA is kut' roepen, kunnen we toch net zo goed deze reeks sluiten? Verspilling van tijd...
pi_108046723
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 februari 2012 02:01 schreef MrSweets het volgende:

Steeds beter in vorm ? meen je dat nu echt ???
wow hij zet zichzelf tot totaal klem om in de media te zeggen dat die niet meer gaat samenwerken met het kabinet, en dat rutten maar eens ontslag moet nemen.
Jezus wat een slechte actie, belachelijk.
Snap niet dat die er gewoon mee kapt, de volgende verkiezingen is die op zeker weg iig.
(nee ben geen pvda stemmer)
Ja, ik meen echt dat -ie beter in vorm is. Hij komt minder stuntelig en hakkelend over dan in het begin. Maar de toon is al gezet. Het imago van Cohen is dusdanig beschadigd dat de beeldvorming blijft zoals -ie was: hakkelende, theedrinkende stuntelaar. Niet terecht, maar wel de realiteit.

En Cohen zou die realiteit onder ogen moeten zien. Hij kan beter nu plaatsmaken voor een nieuwe leider, zodat die nieuwe leider zich in de oppositie kan manifesteren en de broodnodige ervaring kan opdoen voordat er nieuwe verkiezingen zijn. Want die verkiezingen konden zich wel eens heel snel aandienen.

En ik spreek dan als ex-PvdA-stemmer (die totaal niks ziet in de linkse koers van Cohen en Spekman) en dus tevens een potentiële stemmer.
pi_108047235
Denk je niet dat Cohen dumpen nu nog iets te vroeg is? Hij staat er niet best voor maar het beeld van ideale premier wat er hing toen hij nog in Amsterdam zat kan misschien nog wel terugkomen bij verkiezingen denk ik. Zie ook de radicaal veranderde beeldvorming over bv Rutte en Bos in het verleden. Al staat hij er voorlopig nog niet best voor natuurlijk.

Wie zou het volgens jou het beste kunnen overnemen dan Elfletterig?
pi_108049704
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 16:01 schreef noruas_ het volgende:
Denk je niet dat Cohen dumpen nu nog iets te vroeg is? Hij staat er niet best voor maar het beeld van ideale premier wat er hing toen hij nog in Amsterdam zat kan misschien nog wel terugkomen bij verkiezingen denk ik. Zie ook de radicaal veranderde beeldvorming over bv Rutte en Bos in het verleden. Al staat hij er voorlopig nog niet best voor natuurlijk.

Wie zou het volgens jou het beste kunnen overnemen dan Elfletterig?
Op dit moment zou dat iemand moeten zijn met suïcidale neigingen maar na de verkiezingen zou dat wel eens Frans Timmermans kunnen zijn. In ieder geval iemand die duidelijk afstand neemt van de SP want dat is slechts een fata morgana.
  donderdag 16 februari 2012 @ 19:06:15 #241
104871 remlof
Europees federalist
pi_108052950
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 16:01 schreef noruas_ het volgende:
Denk je niet dat Cohen dumpen nu nog iets te vroeg is? Hij staat er niet best voor maar het beeld van ideale premier wat er hing toen hij nog in Amsterdam zat kan misschien nog wel terugkomen bij verkiezingen denk ik. Zie ook de radicaal veranderde beeldvorming over bv Rutte en Bos in het verleden. Al staat hij er voorlopig nog niet best voor natuurlijk.

Wie zou het volgens jou het beste kunnen overnemen dan Elfletterig?
Het wordt geen overnemen, een nieuwe partijleider zal worden gekozen.

Maar daar is het nog lang niet de tijd voor, ik vind Cohen ook beter worden.
pi_108055321
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 17:19 schreef rsfxrs020 het volgende:

[..]

Op dit moment zou dat iemand moeten zijn met suïcidale neigingen maar na de verkiezingen zou dat wel eens Frans Timmermans kunnen zijn. In ieder geval iemand die duidelijk afstand neemt van de SP want dat is slechts een fata morgana.
Frans Timmermans is toch de man die naar de VS ambassadeur stapte om te zeggen dat ze nooit met de SP in zee zouden gaan? Die man is zo elitair en fan van zaken waar de potentiele kiezer niet op zit te wachten (Europa, anti-populisme), dat ik hem nooit enig electoraal succes zie hebben.
  vrijdag 17 februari 2012 @ 10:09:56 #243
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_108071582
Hang Cohen aan een zijden draad?

'We strijden onder mijn leiding tegen dit kabinet', zei PvdA-fractievoorzitter Job Cohen gisteravond na afloop van een fractievergadering. Die opmerking volgde na alweer een roerige dag, waarin de koers van de partij en de positie van Cohen zelf ter discussie stonden.

De Telegraaf gooit vanochtend nog meer olie op het vuur. Volgens de krant willen inmiddels vijftien tot zeventien leden van de dertigkoppige fractie dat Cohen er het bijltje er bij neergooit. 'Cohen aan zijden draad', luidde de kop. Partijvoorzitter Hans Spekman ontkende dit vanmorgen direct op Radio 1. 'Sinds ik geboren ben in 1966 heb ik De Telegraaf en de PvdA nog nooit iets gezelligs over elkaar horen zeggen.'

Geen duidelijke koers
Feit is wel dat de PvdA in een diep dal zit. De peilingen zijn onverminderd beroerd, maar wellicht nog belangrijker is dat er geen duidelijke koers is. Kiezers weten niet waar de partij voor staat. Critici zeggen dat de partij wel druk bezig is om terug te grijpen op oude ideologische veren, maar dat er geen echte visie is over waar Nederland er over tien, twintig of dertig jaar voor moet staan. Terwijl juist deze economische crisis een kans is voor Nederland om zichzelf opnieuw uit te vinden.

In de partij zelf wordt vooral gediscussieerd of de partij meer naar links moet opschuiven, zeg maar de lijn-Spekman, of trouw moet blijven aan haar huidige positie. Want van dat aanschurken tegen de SP wordt de partij alleen maar een 'SP-light', aldus Kamerlid Frans Timmermans gisteren in een uitgelekte mail aan de Kamerfractie en andere partijleden.

Hans Spekman vindt dat de PvdA druk bezig is met zich te herpositioneren. 'We varen onze eigen koers.' Vooral op het vlak van het economisch systeem zijn veranderingen nodig, daar is volgens hem 'iedereen het over eens, ook Frans Timmermans'. Ook moet de partij ervoor zorgen dat mensen in de zorg, wonen en het onderwijs niet meer worden 'geregeerd door anonieme bestuurders'.

Onvrede over functioneren
In de PvdA gaat het niet alleen om de inhoud. Er is ook onvrede over het functioneren van Job Cohen. Het lukt de partijleider niet om zich te profileren als de grote opponent van dit kabinet (die titel gaat vooralsnog naar SP-leider Cohen). In de Kamer is hij vaak net niet scherp genoeg en ook weet hij voor de camera's niet de gewenste oneliners tevoorschijn te toveren.

Cohen zelf zegt trouw te blijven aan zichzelf. Hij gelooft dat kiezers vanzelf zullen zien dat hij een fatsoenlijk politicus is recht doet aan zijn idealen en 'vecht tegen dit kabinet'. 'Heb vertrouwen, we komen er echt wel bovenop', is zijn mantra. Cohen moet wel opschieten. Nu klinkt de kritiek uit de fractie alleen nog anoniem. Maar als er echt vijftien van zijn zijn fractieleden willen dat hij opstapt, dan is het alleen nog wachten op een tegenkandidaat die zich opwerpt en hun steun krijgt. Dan zijn de dagen van Cohen als fractievoorzitter van de PvdA geteld.

Zo'n tegenkandidaat zal overigens wel uit de Kamerfractie zelf moeten komen. Het kan namelijk nog jaren duren voor er nieuwe verkiezingen zijn en tot die tijd zal een nieuwe man of vrouw voornamelijk als tussenpaus functioneren. Het is maar zeer de vraag of iemand daar binnen de fractie trek in heeft.

http://www.volkskrant.nl/(...)n-zijden-draad.dhtml

De laatste alinea is wel de kern, denk ik. Je kunt wel Cohen weg willen hebben als fractie, maar dan moet je er toch een ander neerzetten en het lijkt me erg moeilijk in deze tijd een goede leider te gaan profileren.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_108072700
quote:
99s.gif Op donderdag 16 februari 2012 14:04 schreef Ronnie_bravo het volgende:

[..]

Ligt er maar aan hoe je naar een partij kijkt....... in mijn optiek is er geen partij zo slecht als de PvdA. Onderlinge strubbelingen, van de ene draaikont (Bos) naar een Hakkelaar en mannen in vreemde truien (Spekman). Dan heb ik het nog niet over de plannen en de wisselingen van ideeen om maar populairder te worden 'bij het volk'. Ondanks dat 'het volk' allang heeft aangetoond een andere aanpak in Nederland wil.
De PvdA is niet mijn partij, maar elke partij wisselt van ideeen om in de smaak te vallen bij 'het volk'. Dat is nou eenmaal het lullige van democratie. En voor de hedendaagse vorm is een ramp. Waar partijen voorheen een lijn kozen en hoopten dat de kiezer zich daar in kon vinden, daar past met zich tegenwoordig aan aan de wensen van de kiezer. En ja, de PVV is daar het ultieme voorbeeld van. En nee, de SP niet, die partij is weliswaar klote, maar wel consequent.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_108073553
Frans Timmermans is wederom iets in mijn aanzien gestegen. Duidelijke mail en daarbij nog eens voorzien van enige literaire kwaliteit.

Overigens denk ik dat het duo Spekman/Cohen de PvdA niets goeds zal doen. Met name Spekman is een figuur met een behoorlijk bord voor z'n kop.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 17-02-2012 11:23:31 ]
pi_108073673
Toch denk ik dat zo'n Spekman een meer positieve invloed kan hebben op de peilingen dan een Timmermans, hoewel ik met je eens ben dat de laatste een beter politicus is.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  vrijdag 17 februari 2012 @ 11:40:14 #247
165633 eriksd
The grand facade...
pi_108074007
Hmm, dat het maar een stevig maar langzaam rafelend draadje mag zijn.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
  vrijdag 17 februari 2012 @ 12:03:32 #248
293345 IkeDubaku99
The Investigator
pi_108074721
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 februari 2012 11:23 schreef Friek_ het volgende:

Overigens denk ik dat het duo Spekman/Cohen de PvdA niets goeds zal doen. Met name Spekman is een figuur met een behoorlijk bord voor z'n kop.
Absoluut mee eens. Het duo doet gewoon het CDA na. Dit is gewoon het ordinair meeliften op het succes in de peilingen van de SP. Denkt het duo daadwerkelijk dat de kiezers zo dom zijn dat ze dit niet door hebben.
pi_108088602
Ik snap de adoratie van Timmermans niet zo. Niet dat het een slechte politicus is, maar hij is totaal niet het soort persoon dat de PvdA nu nodig heeft. Verder vind ik de manier waarop hij over de SP praat zeer merkwaardig. Cynisch en nostalgisch? Als je de SP site regelmatig leest dan krijg je een beeld van politici die zeer betrokken zijn bij concrete vraagstukken die nu spelen. Misschien gaan ze niet mee met de globale visie van Timmermans, maar is dat teruggrijpen naar het verleden? Persoonlijk hou ik niet zo van verhalen over onvermijdelijke ontwikkelingen waar we ons maar naar hebben te schikken, zeker als deze enorme problemen aan het veroorzaken zijn. Het is simplistisch om te eisen om een keuze te maken tussen de lijn van Timmermans te volgen of als een isolationist weggezet te worden.

Cynisme, ha, wat je op de Amerikaanse ambassade vertelde over de SP, hoe zou je dat karakteriseren Frans?
  zaterdag 18 februari 2012 @ 11:48:42 #250
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_108111630
quote:
De PvdA-fractie is het geloof in het leiderschap van Job Cohen kwijt. Dat was vrijdag het beeld van een rondgang langs Kamerleden nadat de fractie donderdagavond in crisisvergadering bijeen was vanwege meningsverschillen over de koers van de partij.
Een etmaal na de vergadering tekende zich scherper af wat zich binnen heeft afgespeeld. Stemmingen zijn er niet geweest, wel een ronde waarin ieder lid zijn zegje mocht doen. Daarna was het voor iedereen duidelijk dat het vertrouwen in Cohen als leider tot het nulpunt is gedaald. Maar conclusies zijn daar niet aan verbonden. Slechts twee fractieleden hebben Cohen expliciet gezegd dat hij zou moeten nadenken over zijn toekomst als fractieleider. Anderen spraken in algemenere termen hun zorg uit.

De discussie waaierde verschillende kanten op; het interview van Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman over de koers, de mail van Frans Timmermans waarin hij hun verweet van de PvdA een 'SP Light' te willen maken, het feit dat die mail uitlekte en hoe dat nu weer kon, de reactie van fractiebestuurslid Jacques Monasch toen Timmermans en Cohen ontkenden verschil van mening te hebben ('Poppenkast'), de koers van de partij en het leiderschap van Cohen.

Veel bijval voor Timmermans
Timmermans kreeg vooral veel bijval voor zijn analyse: geen PvdA'er wil 'aanschurken tegen de SP', zoals een kop boven het interview in dagblad Trouw luidde. Cohen zei dat de gang van zaken hem speet. Monasch werd de mantel uitgeveegd omdat hij de eenheid had verbroken. Hij hield vol dat hij het hypocriet vond om te doen of er niets aan de hand was en nam niets terug.

Later in de vergadering deden Mariët Hamer en Jetta Klijnsma emotionele oproepen om de rijen achter Cohen weer te sluiten. De fractie was juist goed bezig, vonden ze, we moeten dóórgaan. Ook fractieleden als Plasterk, Eijsink en Albayrak spraken zich in die trant uit.

Maar een grotere groep kon dat enthousiasme niet opbrengen. 'Het telt op', zegt een fractielid. 'We hebben al te vaak gepraat over te veel fouten.' Maar volgens datzelfde fractielid is niemand in voor een leiderschapswissel. 'Tenzij het kabinet valt. Dat zou het mooiste zijn.'
http://www.volkskrant.nl/(...)n-PvdA-fractie.dhtml

Volgens mij zijn we getuige van de zwanenzang van Cohen. Probleem is alleen, dat op dit moment de fractie eigenlijk niet aan een nieuwe leider wil en tegelijk wel een nieuwe leider wil voor de buitenwereld. Leuke spagaat. Ben benieuwd hoe ze dit gaan oplossen.
De val van het Kabinet zou een mooie kans zijn. Dus zou de PvdA zich harder moeten gaan opstellen en veel actiever oppositie gaan voeren. Zoek de samenwerking op links en schop die boevenbende onderuit. Nederland blij, de fractie blij, iedereen wint :)
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')