Zie ookquote:Cape wordt vaak geraadpleegd door weerbureaus en stormchasers om een indicatie te krijgen van de beschikbare onstabiliteit.
De potentiële energie wordt uitgedrukt in de wiskundige term: Joule per kilogram.
Een hoge CAPE wordt door stormchasers vaak gezien als "hoge onstabiliteit". Wanneer chasers praten over een zeer onstabiele atmosfeer stijgen de cape waarden vaak boven de 2000J/KG wat als onderdeel gebruikt kan worden voor sterke stijgstromen en zware cellen als zij ontstaan.
Er zijn verschillende soorten cape, ik zal de 3 voornaamste even in het kort uitleggen, later voeg ik de overige toe!
MUCAPE is eigenlijk de meest gebruikte versie van cape maar zeker niet het effectiefst. Deze waarde geeft de maximaal haalbare potentiele energy van een most unstable parcel in de lucht in de laagste 300MB van onze atmosfeer wanneer deze gelift wordt naar het LFC. Deze kun je o.a. vinden op de kaartjes van Wetterzentrale
SBCAPE is een indicator van de onstabiliteit in onze troposfeer. Deze waarde geeft de maximaal beschikbare potentiële energie aan voor een parcel dat vanaf de grond tot het LFC wordt gelift.
MLCAPE is eigenlijk het beste om te gebruiken. Deze geeft de waarden weer van de gemiddelde potentiële energie van parcels in de onderste 100MB van onze atmosfeer wanneer deze gelift worden naar het LFC.
Meer specifiek, CAPE geeft de waarde van het energie wat beschikbaar is wanneer een luchtpakketje verticaal opstijgt. OF hoe een luchtpakketje veranderd in zijn omgeving. Onweerscellen hebben hoge cape waardes nodig, hoe hoger de cape waarde hoe meer energie er beschikbaar is om de cel te laten groeien. Cape is vooral belangrijk wanneer de luchtpakketjes hoog genoeg kunnen stijgen zodat ze in de LFC (layer of free convection, letterlijk vertaald: Laag van de vrije convectie).
Om de cape te vinden in een skew-t thermodynamisch diagram zoals degene die hieronder staat. Het is eigenlijk heel simpel, kijk naar de plaatsen op het diagram waar het pakketjes sounding (de dikke gele lijn) verder naar rechts staat (warmer) dan de rode lijn (de omgevings sounding). Het witgekleurde stuk in het diagram is de Cape!
Een cape waarde die hoger is in de onderste helft produceert een sterkere updraft dan dat deze dunner en langwerpiger is. Ook staat cape voor de maximum snelheid van de verticale stijgingen. Dit wordt vaak uitgesproken als MVV=(SQRT(2*CAPE)) De waarden die hieruit komt geeft een indicatie voor de maximale verticale bewegingen van de updraft in m/s. Snellere stijgingen betekenen krachtigere stijgingen, en krachtige stijgingen kunnen grote hagel veroorzaken, supercellen en gevaarlijke tornado's.
Het onderstaande overzicht kan gebruikt worden om te kijken welke onstabiliteit er bij een cape waarde hoort. Maar onthoud wel goed, CAPE is alleen de potentiele energie, Hoge cape waarden kunnen niet gebruikt worden om het weer te voorspellen.
CAPE waarde Atmosfeer
0 Stabiel
0-1000 Licht Onstabiel
1000-2500 Matig Onstabiel
2500-3500 Erg Onstabiel
3500 + Extreem Onstabiel
Er moet goed onthouden worden dat CAPE Potentieel beschikbare energie is, en alleen gebruikt wordt wanneer een luchtpakketje opgetild wordt en de laag van de vrije convectie bereikt. Wanneer cape waardes hoger zijn dan 2500j/kg en er ontstaan onweersbuien ontwikkelen ze in een rap tempo en kunnen het snel zware buien worden. In omgevingen met hoge cape kunnen buien zich zo snel ontwikkelen dat je ze met het blote oog ziet groeien.
(Met dank aan SevereWeather Kevin Broeren)
Vuilniszak met tape eromheen een gaanquote:Op donderdag 8 september 2011 17:58 schreef andreas612 het volgende:
hmm.. zou wel wat foto's willen maken zaterdag, jammer dat m'n poot in het gips zit
Dat is niet zo ver van tevoren te zeggen. Dit soort weer is zo onvoorspelbaar dat je het pas kort van tevoren weet. Zoals het er nu naar uitziet komen de buien 's middags pas.quote:Op donderdag 8 september 2011 18:13 schreef bloodymary1 het volgende:
Hoe laat begint het onweer zaterdag in de buurt van Eindhoven?
Zo dan!quote:Op donderdag 8 september 2011 17:59 schreef aloa het volgende:
Nieuwe run (Cape) ziet er nog beter uit.
[ afbeelding ]
gvdquote:Op donderdag 8 september 2011 18:14 schreef Nwana-Zeist het volgende:
[..]
Dat is niet zo ver van tevoren te zeggen. Dit soort weer is zo onvoorspelbaar dat je het pas kort van tevoren weet. Zoals het er nu naar uitziet komen de buien 's middags pas.
grapjurk, de regen is niet het probleem, hoe wil je al die apparatuur + statief op 2 krukken richting het strand krijgen?quote:Op donderdag 8 september 2011 18:11 schreef Timmos het volgende:
[..]
Vuilniszak met tape eromheen een gaan.. Been there done that
..
Ziet er heftig uit! Zijn deze waardes voor Nederland nu uitzonderlijk hoog?quote:Op donderdag 8 september 2011 17:59 schreef aloa het volgende:
Nieuwe run (Cape) ziet er nog beter uit.
[ afbeelding ]
Deze waardes zijn niet uitzonderlijk voor Nederland denk ik, gebeurd een paar keer in de zomer.quote:Op donderdag 8 september 2011 18:45 schreef Dven het volgende:
[..]
Ziet er heftig uit! Zijn deze waardes voor Nederland nu uitzonderlijk hoog?
Dat ziet er inderdaad nog wat heftiger uitquote:Op donderdag 8 september 2011 18:58 schreef Fredo55 het volgende:
[..]
Deze waardes zijn niet uitzonderlijk voor Nederland denk ik, gebeurd een paar keer in de zomer.
Dit is meer uitzonderlijk:
http://forum.onweer-onlin(...)1309010703_thumb.jpg
28 juni!quote:Op donderdag 8 september 2011 18:58 schreef Fredo55 het volgende:
[..]
Deze waardes zijn niet uitzonderlijk voor Nederland denk ik, gebeurd een paar keer in de zomer.
Dit is meer uitzonderlijk:
http://forum.onweer-onlin(...)1309010703_thumb.jpg
Mooie fotoquote:Op donderdag 8 september 2011 20:14 schreef DutchErrorist het volgende:
Dit was trouwens van een paar dagen geleden in Arnhem
[ afbeelding ]
Zeg, het is hier geen twitter met je hashtagquote:Op donderdag 8 september 2011 21:16 schreef MissHobje het volgende:
Eeuhm vallen aardschokken hier ook in eigenlijk #utrecht net!
Hmm, het ligt ook midden in dat fel oranje gebied rond het avonduur..quote:Op donderdag 8 september 2011 20:41 schreef meteo-online het volgende:
Ik vrees toch dat Appelpop echt hinder gaat ondervinden gezien de weerkaarten momenteel. Vreemd dat de organisatie nog geen mail heeft teruggestuurd
Ik zit dan omgeving Eindhoven, superquote:Op donderdag 8 september 2011 21:26 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Hmm, het ligt ook midden in dat fel oranje gebied rond het avonduur..
Mooi shotquote:Op donderdag 8 september 2011 20:14 schreef DutchErrorist het volgende:
Dit was trouwens van een paar dagen geleden in Arnhem
[ afbeelding ]
Gewoon een lekker ding die snoeihard geneukt wordt.... dan valt 4.3 eigenlijk nog mee.quote:Op donderdag 8 september 2011 21:23 schreef borisz het volgende:
20km ten ZO van Nijmegen. 4.3 Schaal van Richter
Gave plaatjes en info.... zag van de week wel dat zaterdag een kanshebber was... maar nu is het meer dan kansrijk.quote:Op donderdag 8 september 2011 20:41 schreef meteo-online het volgende:
Ik vrees toch dat Appelpop echt hinder gaat ondervinden gezien de weerkaarten momenteel. Vreemd dat de organisatie nog geen mail heeft teruggestuurd
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Uitleg onderste kaart:
De equivalent potentiële temperatuur ('theta-e') is een mooie indicator voor verschillende luchtmassa's. Theta-e is de temperatuur die een 'luchtpakketje' (in het geval van bovenstaande kaart afkomstig van 850 hPa) heeft als het eerst zover naar boven is gebracht dat door condensatie alle latente warmte (condensatiewarmte) vrij is gekomen en daarna (droog)adiabatisch (zonder energieuitwisseling met de atmosfeer) weer naar beneden (naar het 1000 mb niveau) gebracht is. Theta-e wordt dus door de temperatuur én door het vochtgehalte van de lucht bepaald. Hoe warmer en hoe vochtiger de lucht hoe hoger de theta-e.
Met behulp van theta-e kun je onder andere dus goed verschillende luchtmassa's onderscheiden. Bijvoorbeeld een warme sector tussen warmte- en koufront in. De warme sector is over het algemeen warmer en vochtiger dan de omringende lucht en heeft daardoor ook een hogere theta-e waarde. En een scherpe gradient in de theta-e waarden wijst dan op een front tussen 2 luchtsoorten.
http://sites.google.com/site/johannsmeteouitleg/theta-e
Cape/Lifted nog steeds aardig, 1000/1500 J/KG. -4 Liftedquote:
Sisser niet lijkt me. Komt vast wel iets onze kant opquote:Op vrijdag 9 september 2011 10:05 schreef SpeedyGJ het volgende:
Uiteindelijk zal het hier weer met een sisser gaan aflopen
Zou ik ook niet zeggen, weet zeker dat vanmiddag weer.nl met een stukje komt over morgenquote:Op vrijdag 9 september 2011 10:34 schreef Resistor het volgende:
Weeronline/NOS-tt was aan het waarschuwen voor zware buien, dan zal het wel meevallen.
Maar die weerman van Radio2 was weer te positief over het weer, met zijn 'het wordt lekker warm met 27, 28 of misschien wel 29 graden', en zei niet veel over de buien.
De waarheid zal wel ergens in het midden liggen
Kaarten zien er heerlijk uit, beter dan vorige week. Wat betreft de laatste keer dat roep ik niet meerquote:Op vrijdag 9 september 2011 10:54 schreef INViCTuS het volgende:
Wel altijd leuk om te lezen die verhaaltjes op weer.nl
Ziet het er nou echt zo "goed" uit dan morgen ( meteo?)? Het zal wel de laatste keer zijn denk ik...
Nou, zal best straks nog wel kaartjes plaatsen, maar een nieuwe update schrijven zit er niet in. Meestal ben ik ongeveer 2 a 3 uur voor kwijt inclusief kaartjes kijken, maken en schrijven. Tijd tekort om over iedere run te schrijven naast mijn werkzaamheden voor Noodweercentrale, Sneeuwhoogte.nl en Discoveryquote:Op vrijdag 9 september 2011 10:58 schreef INViCTuS het volgende:
Jij plaatst "altijd" van die leuke updates, verhaaltjes en al die kaarten. Was je dat vandaag na nieuwe run nog van planlaatste keer denk ik wel al kan het uiteraard nog best wel maar je gaat al te ver in de tijd, de dagen worden te kort en de zon krijgt minder kracht.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |