Pietverdriet | donderdag 8 september 2011 @ 14:01 |
Ik ben vandaag begonnen met een eerste experiment, het maken van een grotere hoeveelheid vanille extract of liever siroop. 500 gram suiker 8 vanille stokjes 300 cc water Ik heb 8 vanille stokjes genomen en die aan stukjes gesneden, die met wat suiker gemalen en samen met de rest van de suiker en ca 300 cc water in een pannetje kort aan de kook gebracht, af laten koelen en in een Siroopfles van Monin gedaan. Toen ik klaar was bedacht ik me, FUCK, weer geen fotos gemaakt. Als ik een experiment idee krijg ga ik altijd bezig en vergeet weer fotos te maken. Anyhow ik heb nu een volle fles met donkerbruine siroop die ik nog een tijd laat "rijpen" De bedoeling is dat ik nu kant en klaar vanille heb voor ijs en andere versnaperingen waar wat vanille in gaat zonder dat ik eerst moeizaam de zaadjes uit een pod moet halen etc. De siroop smaakt al goed en erg diep mooi naar bourbon vanille. Waarom geen vanille suiker gebruiken Piet? De vanillesuiker die je meestal koopt is voorzien van kunstmatig vanille aroma en herinnerd slechts in de verte aan echte vanille, het heeft een scherpe voor in je neus prikkelende smaak en niet het boterige zachte volle rijke aroma van echte vanille. Maar er is ook vanillesuiker van Dr Oetker met echte vanille, toch? Ja, dat klopt, maar die is vrij prijzig en hoewel mijn siroop met 8 stokjes ook niet een koopje is, zal die meer doen dan wat zakjes Oetker, bovendien weet ik precies wat er in zit. Bourbon vanille en suiker. | |
Sjeen | donderdag 8 september 2011 @ 14:06 |
Waarom niet een weckpot suiker met daarin gebruikte vanillestokjes ergens zetten, zo maak ik vanillesuiker ![]() Wel een leuk experiment. | |
The_stranger | donderdag 8 september 2011 @ 14:06 |
Ja, vraag ik me ook af, de pot die hier staat ruikt en smaakt geweldig... | |
Prospos | donderdag 8 september 2011 @ 14:13 |
Vanillestokjes aan stukjes snijden ![]() | |
RobinOok | donderdag 8 september 2011 @ 14:14 |
Vanille extract kun je toch ook kant-en-klaar kopen? Niet alleen vanille suiker? De engelsen werken daar meestal mee. | |
Pietverdriet | donderdag 8 september 2011 @ 14:16 |
Oh, omdat ik dat al eens gedaan heb, met hele vanille en met gemalen vanille, Met hele vanille vond ik dat er niet genoeg smaak werd overgebracht, ik vond dat er te veel smaak in het stokje achterbleef. De suiker met gemalen vanille deed dat beter, veel beter, nul verlies, maar er kwamen wel stukjes vanille mee in het product. Dit vind ik niet altijd wenselijk. Verder wil ik kijken of dat door het oplossen van de vanillearoma's in de siroop de smaak nog meer ontvouwt, bij de gemalen vanille in de suiker los je het pas op in de ijsmassa als je het ijs gaat maken en ik wil zien hoe het verschil in smaak is. Ik heb bij ijsmaken bijvoorbeeld geleerd dat als je cacao 24 uur van te voren al tot " chocolademelk" maakt voordat je er ijs van maakt het aroma van de chocolade veel dieper wordt, terwijl als je het vers doet en er een veel kortere tijd tussen het oplossen van de cacao en het eten zit je toch een wat andere smaak hebt, maar vooral, het cacaopoeder niet zo lekker voelt op je tong. Zelfde heb ik bij een kopje senseokoffie, een rauw gevoel op de tong | |
Pietverdriet | donderdag 8 september 2011 @ 14:17 |
Dat is de klassieke manier, en dan gooi je het stokje weg, waar nog een hoop smaak in zit. | |
Pietverdriet | donderdag 8 september 2011 @ 14:17 |
Ketjap kan je ook kant en klaar kopen, toch heb jij ook wel eens het zelf gemaakt, niet? | |
RobinOok | donderdag 8 september 2011 @ 14:19 |
Ja, okay. | |
Staal | donderdag 8 september 2011 @ 14:22 |
Maal jij die stokjes dan zo fijn dat je niet hoeft te zeven en dus ook echt niets weggooit? | |
Pietverdriet | donderdag 8 september 2011 @ 14:25 |
Dat doet de oude koffiemolen voor me, ![]() met suiker erdoor, en dan daarna laat ik hem nog een keer met alleen suiker lopen om de resten vanille mee te nemen | |
MaximusTG | donderdag 8 september 2011 @ 14:25 |
Je kan het toch ook laten bezinken? | |
Pietverdriet | donderdag 8 september 2011 @ 14:26 |
Klopt, verwacht dat dit vanzelf gebeurd na een tijdje, en dan heb ik bovenin de fles een vrij helder bruine vanillesiroop | |
Pietverdriet | donderdag 8 september 2011 @ 14:29 |
Robin is beter in het bloggen van dit soort zaken, dat doe je erg goed Robin, compliment daarvoor. Ik zou daar meer aandacht aan moeten besteden, fotos en filmpjes maken van dit soort zaken en het dan presenteren op een blog met een goed verhaal erbij. Maar zoals ik al zei, ik kom altijd pas op dat idee als het spul al bijna klaar is. Hetzelfde had ik bij amsterdamse uitjes, uitjes in Balsamico, azijn maken, etc | |
Staal | donderdag 8 september 2011 @ 14:30 |
Kan de foto niet zien maar dacht al zoiets. Heb zelf van de rommelmarkt zo'n houten koffiemolentje. Maar dan heb ik er een beeld bij en dat is niet te vergelijken met vanillesuiker of extract van nepvanille wat je in de winkel kunt kopen. Wat jij schreef over Senseo dat herken ik ook. Het is net alsof het niet helemaal samen is gegaan. Niet 1 substantie. Lastig uitleggen. | |
Pietverdriet | donderdag 8 september 2011 @ 14:32 |
Foto is van zo een eenvoudige electrieke Zo een houten met een zwengel is voor vanille niet bruikbaar, vanille heeft intern een pasta achtige structuur en die blijft dan in het maalwerk hangen. Daarom gebruik ik ook de suiker bij het malen, kleeft de pasta niet alles aan elkaar. | |
Staal | donderdag 8 september 2011 @ 14:49 |
Maar goed dat ik nog niet begonnen ben dan. ![]() | |
RobinOok | donderdag 8 september 2011 @ 14:57 |
Je moet ook gewoon eerst dat blog beginnen, dan verandert dat wel, dan ga je andersom denken en kook en experimenteer je alleen nog maar voor je blog. ;-) Ook al komt lang niet alles erop, maar toch. | |
Pietverdriet | donderdag 8 september 2011 @ 15:14 |
Het is mijn goede voornemen voor volgend jaar, nieuw huis, nieuwe keuken, en dan meer tijd daaraan besteden. | |
Bramito | donderdag 8 september 2011 @ 15:54 |
Dit vind ik sowieso met veel ijssoorten het geval (sorbet dan weer niet). Koffieijs, vruchtenroomijs en inderdaad chocoladeijs is de dag erna veel dieper van smaak en dus veel lekkerder. Ik vind die siroop zelf maken wel een goed idee. Hier kan ik 'm niet krijgen dus ik ga je recept effe lenen. Misschien dat ik een paar foto's kan maken, al ben ik daar niet echt goed in... | |
Pietverdriet | vrijdag 9 september 2011 @ 12:19 |
24 Uur later, op de bodem bevinden zich de eerste Laag bezinksels, in het midden helderbruinde siroop en bovenin nog veel gemalen vanillepod | |
KrnKje | vrijdag 9 september 2011 @ 14:42 |
Ik heb enkele jaren geleden een half litertje extract gemaakt waar ik nog steeds gebruik van maak. Op ebay een setje bonen besteld waar ik een B-grade zakje van 10 bonnen bij kreeg die uitermate geschikt waren voor extractie. Alles fijngesneden en in wodka 6 weken laten trekken (elke dag schudden de eerste twee weken, toen eens in de twee dagen en daarna eens per week). Daarna gezeefd (het merg zeef je er niet mee uit vanwege het kleine formaat) en aldus de beschrijving toendertijd wordt het met de tijd lekkerder. Laatste kan ik niet met zekerheid beamen, maar het is iig nog steeds super kwaliteit vanilleextract. Totale kosten voor 1,5 jaar vanille gebruik misschien 10 euro. Edit: alcohol is een betere drager van aroma's dan water, dus wellicht voor een volgend experiment. | |
RobinOok | vrijdag 9 september 2011 @ 14:45 |
ook niet als je 't door door een zakdoek zeeft? | |
Staal | vrijdag 9 september 2011 @ 14:48 |
Ik zou met die vanillewodka echt geen anderhalf jaar doen. ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 9 september 2011 @ 17:44 |
Goed punt, wodka ipv siroop gaat ook niet bederven, net als siroop, en is gemakkelijker te zeven. | |
Pietverdriet | vrijdag 9 september 2011 @ 17:45 |
Ik denk dat mijn vanillesiroop ook als limonadebasis gaat dienen. | |
Pietverdriet | vrijdag 9 september 2011 @ 17:46 |
OT maar van koffieijs vind ik een espressogranita ook verschrikkelijk lekker. | |
Mirjam | vrijdag 9 september 2011 @ 17:47 |
ik begrijp dat als je zelf vanilla-pods koopt, om er siroop, wodka of weet ik veel wat wil maken, je met b-grade prima uit de voeten kunt? | |
Pietverdriet | vrijdag 9 september 2011 @ 18:01 |
Tja, je kan natuurlijk zeer chique kopen, maar das een beetje duur. Als je iemand kent met een sligro of macro pas, haal het daar, supermarkten en dille en kamille enzo nemen de hoofdprijs. Heb wel eens prijzen van 2,49-2,79 voor 1 stokje gezien (in een mooi glazen buisje) Betaalde enige tijd terug bij de horeca groothandel iets van 65 cent het stuk in een pot met 30 of 36 stuks. | |
KrnKje | zondag 11 september 2011 @ 13:58 |
Ik heb ze destijds bij VanillaProduct USA gekocht (http://stores.ebay.com/Vanilla-Products-USA). Verzending in vacuüm verpakking. Voor extract of andere zaken heb je echt genoeg aan de B-grade. Het zijn minder smeuige bonen en de vorm is niet zo net recht als de A-grade. Het spul is niet bepaald lekkere vanille wodka, het is super sterk extract... misschien een scheutje in een glas wodka, maar meer ook niet ![]() | |
Luuksor | zondag 11 september 2011 @ 14:46 |
In de bar waar ik werk gebruik ik siroop van mn chef patissier. Hij zet al zn gebruikte vanillestokjes weg in een grote pot met 2:1 suikersiroop. Dit staat gewoon in te trekken tot het nodig is, inkoken is niet nodig. Super mooi diepe vanille smaak. En zoals boven genoemd, hoge concentraat alcohol onttrekt meer smaak, dus liever in laten trekken in 96% alcohol en dan aanlengen tot gewenste volume. | |
Thorical | zondag 11 september 2011 @ 17:41 |
Leuk experiment. Maar als ik 3 vanillestokjes per jaar gebruik is het veel. | |
Pietverdriet | zondag 11 september 2011 @ 17:44 |
96% alcohol is zéér vlamgevaarlijk en brand onzichtbaar. | |
The_stranger | zondag 11 september 2011 @ 17:56 |
Moet je het toch echt meer gebruiken.. ![]() | |
Luuksor | maandag 12 september 2011 @ 01:57 |
Tja.. Als je je best doet kun je ook in een pan met water verzuipen.. | |
Pietverdriet | vrijdag 23 september 2011 @ 21:56 |
Zijn nu een 2 weken verder. De vanille is vrijwel geheel bezonken. Er beginnen zich echter suikerkristallen te vormen. | |
fotostarter | zaterdag 24 september 2011 @ 09:57 |
Heb je daar een foto van? Ben toch wel eens benieuwd. Scheutje door de cappuccino lijkt me ook best lekker ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 24 september 2011 @ 10:43 |
Heb het geproeft, een scheutje is teveel, een half theelepeltje is denk ik al veel. | |
fotostarter | zaterdag 24 september 2011 @ 10:55 |
Dan heb je zeker wel een flesje kwaliteit piet. Volgende week eens kijken bij de makro. | |
Pietverdriet | dinsdag 25 oktober 2011 @ 19:37 |
Heb hem van het weekend weer eens gebruikt in Mangosorbet die ik had gemaakt, erg lekker. | |
MaximusTG | dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:02 |
Heb je misschien nog een recept voor die sorbet Piet? Kan dat zonder ijsmachine? Dan zal het neem ik aan veel diepvries open dicht en roeren worden? Of kan dat niet.. Heb nog een hele rijpe mango over namelijk. | |
Pietverdriet | dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:19 |
Ja, dat kan, maar in een ijsmachine wordt ie echt romig alsof het roomijs is. Mango pureren Eetlepel citroensap Doe er zoveel druivensuiker bij dat het een goed zoet is, je kan ook kristalsuiker gebruiken, maar druivensuiker is minder zoet, dus er kan meer in, en dan is het droge stof gehalte hoger. Hoe hoger het droge stof gehalte hoe kleiner de ijskristallen, en hoe romiger het wordt. Wat vanille Ik kan je geen hoeveelheden geven, ik weeg als ik gewoon kook eigenlijk niet altijd af. Doe dit in een platte bak en zet het in de vriezer, iedere 5 minuten de ijskristallen los schrapen, | |
MaximusTG | dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:22 |
Bedankt! Hoeveelheden komt wel goed, is toch kwestie van proeven lijkt me. Hoe vaak denk je dat er geschraapt mag worden? | |
Staal | woensdag 26 oktober 2011 @ 00:17 |
Hoe ziet de fles vanillesiroop er eigenlijk nu uit? Ben je tevreden? | |
Pietverdriet | woensdag 26 oktober 2011 @ 00:26 |
Het is een glazen fles gevuld met een bruine transparante siroop, met onderin en bovenin vanillegruis, Hij smaakt zeer vanillig, Ik vind het geslaagd, een mooi experiment | |
Pietverdriet | woensdag 26 oktober 2011 @ 00:26 |
tot je een ijsmassa hebt die stevig genoeg is dat je het wilt eten. | |
The_stranger | woensdag 26 oktober 2011 @ 15:20 |
En waar gebruik je het nu het meeste voor? (niet waar kun je het voor gebruiken, maar waar gebruik JIJ het voor, ben wel benieuwd..) | |
Pietverdriet | donderdag 27 oktober 2011 @ 22:04 |
Tot nu toe, cake, als limonadesiroop, voor ijs. | |
The_stranger | vrijdag 28 oktober 2011 @ 11:54 |
Vooral dat laatste staat e wel aan, bedoel als saus over het ijs of als ingrediënt in het ijs? Indien het laatste, geeft het een sterkere vanille smaak en in welke mate vervang je de suiker dan voor je brouwsel? | |
Pietverdriet | vrijdag 28 oktober 2011 @ 13:44 |
Ik gebruik het als ingredient in het ijs, ongeveer een twee eetlepels op 0,5 liter mengsel. | |
The_stranger | vrijdag 28 oktober 2011 @ 16:26 |
Naast de standaard ingrediënten, of vervangt het iets van de suiker (al denk ik dat die twee eetlepels niet zo heel veel effect hebben op de zoetheid). Denk dat ik je voorbeeld maar eens ga proberen, labeltje "Piet's vanillesiroop" erop ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 28 oktober 2011 @ 16:57 |
Ik weeg sowieso niet altijd alles af, maar proef gewoon, zou dat wel kunnen gaan doen als ik nog eens een kookboek schrijf. | |
Pietverdriet | vrijdag 28 oktober 2011 @ 17:02 |
Heb trouwens vandaag net ook granaatappelsiroop gemaakt, kilo granaatappels gekocht, schoongemaakt, pond suiker erbij, laat dat trekken en dan door een zeef. Heb net wat aangelengd met water en het smaakt al goed. | |
The_stranger | vrijdag 28 oktober 2011 @ 17:11 |
Niet wetende hoe "vanille" je siroop smaakte, dacht ik eerst dat je meer zou toevoegen dan 2 eetlepels, wat de hoeveelheid suiker in de uiteindelijke custard natuurlijk wel flink zou beïnvloeden. | |
KleinKipje | maandag 3 december 2012 @ 17:59 |
Piet, Ik heb ook geprobeerd vanilie siroop te maken. Zelfde ingredienten als jou gebruikt. Zondag gedaan. Nu, maandag, is het nog steeds redelijk troebel. Er is een gedeelte naar de bodem van de fles gezakt maar er drijft ook een gedeelte bovenin. Enig idee hoe dit op te lossen. Eventueel filteren in iets ? | |
Pietverdriet | maandag 3 december 2012 @ 18:17 |
gewoon laten staan, zakt vanzelf uiteindelijk. Bedenk dat het wel een maand of langer moet staan om de smaak goed te krijgen. Mijne is inmiddels meer dan een jaar oud en smaakt nog steeds beter | |
KleinKipje | maandag 3 december 2012 @ 18:59 |
oke, ik heb hem net in de kast gezet. Zal over een maandje eens kijken. thks | |
Pietverdriet | dinsdag 19 februari 2013 @ 19:49 |
Mij siroop is bijna op, helaas, moet nieuwe maken. | |
Pietverdriet | dinsdag 19 februari 2013 @ 19:49 |
Is het wat geworden? | |
KleinKipje | woensdag 20 februari 2013 @ 12:20 |
Hij is wel helderder geworden. Maar er blijft een gedeelte bovenin hangen (drijven). De smaak is opzich goed. Ik weet alleen niet goed wat ik met het bezinksel/ en het gedeelte wat drijft moet doen. Kan ik dat gewoon meemengen met waar ik het dan ook ingiet ? | |
Pietverdriet | woensdag 20 februari 2013 @ 12:37 |
Dat kan, je kan het ook door een theezeefje gieten en eruit halen. | |
KleinKipje | woensdag 20 februari 2013 @ 13:22 |
Maar nu, met alle vanillie deeltjes er nog in wordt de smaak alleen maar sterker (beter), dat houd dan toch op of zijn de smaakgevende vanillie deeltjes zo klein dat die er niet uitgezeefd worden ? | |
Pietverdriet | woensdag 20 februari 2013 @ 15:17 |
ik bedoelde niet de hele fles zeven, maar dat als je er wat uitgiet je er voor dat gerecht of drankje er een zeefje onder kan houden als je het er niet in wilt. Je kan ook de hele fles zeven en een andere fles ermee vullen en de resten vanille weer terug doen in fles 1 met verse vanille en siroop | |
Pietverdriet | vrijdag 13 september 2013 @ 19:27 |
Ik had de fles al bijna leeg, en heb net 9 vanillestokjes erbij gedaan (bij de vanilledrab die in de fles achter was gebleven) gedaan, 200 gram suiker en daarna opgevuld met een halve liter Vodka. Ik wilde eerst likeuralcohol gebruiken, 96%, maar die was 19,50 ex btw, en Vodka koop ik voor 4,50 de fles, okay, minder alcohol, maar 1/5 van prijs. Nu een paar maanden wachten | |
Bleie | zondag 15 september 2013 @ 08:08 |
Oeh zelfgemaakt vanille-extract! Ik gebruik nu vaak zo'n flesje aroma van dr. Oetker, maar dat is duur en niet heel lekker. Maar waar haal je fatsoenlijke vanille vandaan? En nee, ik heb geen toegang tot een Hanos of Makro, kan evt wel vrij makkelijk iemand in Duitsland iets laten halen, als dat helpt. | |
Pietverdriet | zondag 15 september 2013 @ 08:48 |
In de gaten houden wanneer een discounter een aanbieding heeft? Supermarkten die het altijd hebben -> Prijzig Discounter hebben het af en toe in de aanbieding, rond de kerst bv | |
MaximusTG | zondag 15 september 2013 @ 09:32 |
Ik wou binnenkort een heleboel stokjes bestellen op eBay, daar staan echt hele goedkope aanbiedingen. Maar of het goede zijn? Meestal staat er dan iets van "Madagascar grade A". | |
Pietverdriet | zondag 15 september 2013 @ 09:48 |
Tja, geen idee, ben geen vanille expert, ook daar zal je kwaliteitsverschil hebben Als ik op ebay kijk weet ik wel dat ik de volgende batch daar koop. | |
The_stranger | zondag 15 september 2013 @ 10:45 |
Ik heb nu twee keer vanille via ebay gekocht bij een Engels bedrijf en kan het alleen maar aanraden. Stuk "vetter", langer en geuriger dan de stokjes die je bij de AH koopt, plus keuze uit soort en herkomst. | |
Pietverdriet | zondag 15 september 2013 @ 10:47 |
Die bij AH hangen waarschijnlijk al jaren in het plastic zakje in het schap uit te drogen en aroma te verliezen. | |
The_stranger | zondag 15 september 2013 @ 11:09 |
Dat zal zeker zo zijn, maar daarnaast denk ik niet de de AH de beste kwaliteit koopt, dus tel daar die periode in het zakje bij op en je hebt het standaard droge kleine bijna niet ruikende stokje.. | |
roos85 | zondag 15 september 2013 @ 13:08 |
Rutger (die laatst Heel Holland Bakt heeft gewonnen) had als tip wat vanillestokjes in een fles wodka te doen. Dat te laten trekken om zo vanille-extract te maken. | |
Pietverdriet | zondag 15 september 2013 @ 13:54 |
Twee flikkers, één idee
| |
Trusten | zondag 15 september 2013 @ 13:55 |
![]() ![]() | |
The_stranger | zondag 15 september 2013 @ 14:01 |
Vanwaar de suiker? En niet alleen alcohol, de hoeveelheid die door het gebak gaat is dermate weinig dat de suiker me niet echt wat lijkt uit te maken... | |
roos85 | zondag 15 september 2013 @ 14:30 |
![]() Sorry Piet, niet gelezen. | |
roos85 | zondag 15 september 2013 @ 14:31 |
Ziet er goed uit ![]() | |
Pietverdriet | zondag 15 september 2013 @ 14:38 |
Tja, macht der gewoonte | |
Bleie | zondag 15 september 2013 @ 20:38 |
Ooh, op eBay stikt het van de vanille! Moet ik nog ergens op letten bij het kopen? En ik heb volgens mij nog wel ergens een klein flesje wodka staan (Smirnoff, denk ik), heb ik daar eindelijk ook een bestemming voor. | |
Myraela | maandag 16 september 2013 @ 10:08 |
Dat zijn wel veel stokjes, zoveel is toch helemaal niet nodig. | |
Pietverdriet | maandag 16 september 2013 @ 10:12 |
Des te minder extract heb je nodig, en zo te zien zijn de zaadjes er uitgeschraapt | |
Trusten | maandag 16 september 2013 @ 12:59 |
Het is één hele/volle en verder allemaal gebruikte stokjes. Als ik een stokje gebruikt heb, prop ik hem er gewoon bij ![]() | |
Pietverdriet | maandag 16 september 2013 @ 13:06 |
had ik dat toch goed gezien, dacht al zoiets, ideale verwerking van leeg geschraapte pods | |
The_stranger | maandag 16 september 2013 @ 13:16 |
Dat en vanillesuiker maken, ook een mooie bestemming voor gebruikte stokjes.. | |
Sorella | zondag 22 september 2013 @ 22:45 |
Ik heb mijn vanille stokjes hier vandaan gehaald: http://www.vanillamart.co.uk/ Ik heb al een maand of 2 wodka met vanille stokjes in de koelkast staan maar ik vergeet telkens te schudden, is dat erg ? | |
ErkendFokker | zondag 29 september 2013 @ 19:58 |
Ik ga het binnenkort ook maar eens maken, gebruik je daar gewoon de goedkope wodka uit de duitse supermarkt voor? | |
Pietverdriet | zondag 29 september 2013 @ 20:10 |
Correct, maar de volgende keer ga ik voor 98% alcohol, ben getipt hoe je die dan verder kan concentreren door de alcohol uit te dampen. | |
Pietverdriet | zondag 29 september 2013 @ 20:11 |
Nee, erg is dat niet | |
ErkendFokker | zondag 29 september 2013 @ 20:12 |
Wacht.. Ga je 40% kopen en dat indampen tot 98 of ga je likeuralcohol kopen en dat indampen tot nog sterker? Waar kan je dat trouwens kopen, groothandel of is dat black market? Of... ga je eerst vanillesiroop/likeur maken en die indampen zodat je extra geconcentreerde siroop hebt? http://www.ebay.nl/itm/10(...)tem43c0038a0e&_uhb=1 Heb hier net 20 van gekocht, voor 8,25 pond.. Dan koop ik 2 flessen wodka en heb ik over een paar maanden iets leuks om uit te delen, toch? [ Bericht 13% gewijzigd door ErkendFokker op 29-09-2013 20:53:31 ] | |
Pietverdriet | zondag 29 september 2013 @ 20:55 |
Nee ik ga likeuralcohol kopen, vanille erin zetten voor maanden, deze dan filteren en dan de alcohol er uit dampen voor een flink deel om zo pure vanillesmaak concentraat te krijgen. En ja, afvullen in 100cc flesjes en aan kenners geven, niet aan bakmixbakkers | |
ErkendFokker | zondag 29 september 2013 @ 20:58 |
Ah, cool ![]() | |
Spanky78 | zondag 29 september 2013 @ 21:42 |
Piet, als je het goed wilt doen moet je soxhlet extractie gebruiken ![]() http://nl.wikipedia.org/wiki/Soxhlet-apparaat ZO kun je ook hogere geconcentreerde extracten maken zonder de vanille te warm te stoken. ALs je te warm indampt verlies je een deel van de meest vluchtige stoffen die je mengsel een rijk aroma geven. Als je te agressief behandelt krijg je wel een heel sterk extract, maar je verliest complexiteit. Je raakt bij indampen namelijk een deel van de meest vluchtige componenten kwijt, de topnotes. SOwieso is alles wat je ruikt tijdens indampen verlies aan aroma ... Vanille lost op in water en alcohol, ik weet niet welke ratio het best eis. Ik neig te zeggen dat je veel alcohol moet gebruiken en niet te veel water. Dit is met name omdat je als je wilt de alcohol er nog wel uit kan dampen, maar water bijna niet. Alcohol is ook een iets beter oplosmiddel. Die soxhlet kun je gebruiken voor zo ongeveer alle flvours die je zelf wilt maken van voedsel! Alleen reactie-aromas wordt lastig, maar dat zou ik sowieso maar niet doen ![]() LAs je na de soxhlet nog verder wilt moet je de alcohol kwijtraken, dit kan door heel voorzihtig in te dampen, nog beter is onder vacuum in te dampen, dan raak je nog minder kwijt.,.. [ Bericht 10% gewijzigd door Spanky78 op 29-09-2013 21:47:42 ] | |
Pietverdriet | zondag 29 september 2013 @ 22:36 |
Hmm Dan leidt je het oplosmiddel steeds opnieuw door het op te lossen product Daarna zou je met fractionele destilatie de aroma's kunnen scheiden, mmm Ik denk dat ik een lab moet gaan inrichten | |
Bleie | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:25 |
Zojuist in de post 20 vanillestokjes ontvangen. Een stuk of 10 daarvan in de lengte doorsnijden en in een flesje wodka (350 ml) stoppen, en dan regelmatig omschudden? Dat is het enige toch? | |
The_stranger | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:26 |
Je kan die stokjes ook eerst gebruiken en dan in een flesje wodka stoppen.. Scheelt weer geld... Maar ja, wat je typt is genoeg... | |
Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:26 |
Jep | |
Pietverdriet | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:27 |
Alle leeggeschraapte stokjes sowieso er bij doen | |
Bleie | woensdag 2 oktober 2013 @ 15:29 |
Dank! Ik heb nu niet direct ergens anders vanille voor nodig, dus de andere tien bewaar ik, en die stop ik er dan na gebruik bij. Maar dan kan ik vast een begin maken nu. En dan kan ik hopelijk met Kerst iets met zelfgemaakte vanille-extract ![]() | |
ErkendFokker | dinsdag 8 oktober 2013 @ 12:43 |
Tip voor iedereen: Aldi heeft nu vanille: 5gram voor 0,89 euro dus dat is retegoedkoop. Ik heb wel net mijn vanille uit engeland binnengekregen, echt supermooi, lange stokjes en biologisch en onbestraald. Van vanillacentre.co.uk Ruikt echt verschrikkelijk lekker | |
ErkendFokker | dinsdag 8 oktober 2013 @ 12:44 |
Oja ik heb trouwens wodka 0,7 liter.. Meerdere flessen. 10 stokjes per fles doen? | |
The_stranger | dinsdag 8 oktober 2013 @ 13:01 |
Ligt eraan hoe snel je extract wil hebben. Ik ben met een begonnen, en elke keer als ik een stokje gebruikt had voor iets anders, deze erbij gedaan. Een maand of 3/4 verder was het al een bruikbaar product dus ook gaan gebruiken. Na een half jaar er alles weer uitgehaald en bijgevuld met nieuwe vodka en gaan er weer gebruikte stokjes in. | |
Lucky_Strike | dinsdag 8 oktober 2013 @ 13:04 |
Die stokjes zijn alleen vandaag nog in de aanbieding bij de Aldi. Ik twijfel of ik ze zal gaan halen. Als ze er nog zijn. | |
ErkendFokker | dinsdag 8 oktober 2013 @ 13:05 |
Ah ok.. Tsja het is wel heel goedkoop.. en voor extract sowieso goed genoeg denk ik? | |
The_stranger | dinsdag 8 oktober 2013 @ 13:19 |
Verschil proef jij niet. (voor het extract) | |
Lucky_Strike | dinsdag 8 oktober 2013 @ 22:18 |
Er stond bij mijn Aldi nog genoeg vanille. Ik heb 6 potjes met 2 stokjes gekocht. Nu nog een flesje wodka scoren. Als je een paar mililiter door bijvoorbeeld cheesecake doet, zal het dan naar alcohol smaken? | |
The_stranger | dinsdag 8 oktober 2013 @ 22:45 |
Nee, dat proef je niet. Echter alcohol zorgt er wel voor dat andere smaken beter naar voren komen.. | |
Pietverdriet | dinsdag 28 januari 2014 @ 22:40 |
Kick Heb vorige week weer een batch opgezet. 15 stokjes in 0,6 liter vodka Het wordt al aardig bruin | |
Bleie | woensdag 29 januari 2014 @ 20:20 |
Ik heb die van mij nu sinds begin oktober staan, onwijs lekker. Ik merk wel dat het meestal verstandig is om er wat meer van te nemen dan in recepten staat. | |
ErkendFokker | woensdag 29 januari 2014 @ 20:25 |
![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 1 februari 2014 @ 16:56 |
Heb deze week zelf frambozensiroop gemaakt. Pond diepvries frambozen, 750 suiker, kopje water, theelepel citroenzuur. 24 laten staan en daarna even kort aan de kook gebracht, gezeefd. Heb nu iets meer dan een liter frambozensiroop Kwam net een zak aardbeien tegen in de vriezer, 850 gram aarbeien ongeveer, heb ze in een rvs schotel gezet met een kilo suiker. Laat dit 24 uur staan, morgen dus ook aardbeien siroop. De eerder gemaakte granaatappel siroop gebruik ik ook nog steeds. Heerlijk | |
Pietverdriet | zaterdag 1 februari 2014 @ 16:57 |
Hoe is hij nu? | |
KleinKipje | zaterdag 1 februari 2014 @ 17:37 |
Kwa smaak is tie heerlijk. Ik zal zo eens een foto maken hoe de fles er uit ziet hier staat tie [ Bericht 31% gewijzigd door KleinKipje op 01-02-2014 18:59:47 ] | |
Bortecinem | maandag 10 februari 2014 @ 15:53 |
Ik heb ook een paar maanden terug vanille-extract proberen te maken. Maar nu zie ik van die vage (slijmachtige?) slierten in mijn extract zitten. Ze hebben een lichtbruine kleur. Ik vraag me af of dit schimmel is, durf het verder ook niet te gebruiken. Zal later een foto proberen te posten. | |
Pietverdriet | maandag 10 februari 2014 @ 15:58 |
Op basis van wodka? | |
Bortecinem | maandag 10 februari 2014 @ 17:11 |
Jep. Heb net een foto proberen te maken maar er valt weinig te zien. Had de afgelopen tijd heel vaal geschud, dus nu is het bijna niet meer te zien. Ik vind de geur trouwens ook niet bepaald goed ruiken. Niet rot of iets, maar wel zurig. | |
The_stranger | maandag 10 februari 2014 @ 17:11 |
Die van mij ruikt niet (zurig), dus dat lijkt me niet echt goed. | |
Pietverdriet | maandag 10 februari 2014 @ 17:16 |
Wierd, wodka en vanille? Hoeveel % alcohol heeft die wodka? | |
Pietverdriet | maandag 10 februari 2014 @ 17:18 |
Zurig zou kunnen betekenen dat azijnzuur bacterien de alcohol aan het omzetten zijn naar azijn, maar dan is je alcoholpercentage erg laag, was de fles goed afgesloten? | |
Bortecinem | maandag 10 februari 2014 @ 17:23 |
40% alcohol. En er zit een schroefdop op die ik altijd goed heb vastgedraaid. Hier een foto trouwens, je ziet het nog wel een beeeeetje. http://farm8.staticflickr.com/7415/12437481985_29f9cdbf33_z.jpg | |
Molo | maandag 10 februari 2014 @ 21:02 |
Hier staat een flesje anderhalve maand al te trekken, vanmiddag voor het eerst wat van gebruikt, was erg lekker maar moet natuurlijk nog wat langer staan om beter te worden ![]() | |
Rawedni | dinsdag 11 februari 2014 @ 10:47 |
Hoe sterk moet je wodka minimaal zijn? | |
ErkendFokker | dinsdag 11 februari 2014 @ 11:54 |
Kan het niet echt zien maar ik heb er zelf geen last van (zie foto paar posts terug) Staat ie koud? | |
Bortecinem | dinsdag 27 januari 2015 @ 15:22 |
Hehe ik heb hem net voor het eerst gebruikt. Ongeveer 1.5 jaar later. Had er ook veel vanillestokjes ingedaan (echt bijna 15 stuks als ik het mij goed herinner), en hij is heeeel sterk geworden. ![]() ![]() | |
Pietverdriet | zondag 12 juli 2015 @ 16:24 |
Heb net lievevrouwebedstro siroop gemaakt, volgende batch moet duidelijk meer lievevrouwebedstro in | |
#ANONIEM | zondag 12 juli 2015 @ 22:05 |
Waar gebruik je het voor? Volgens wiki vooral in Duitsland door alcoholische dranken. | |
Pietverdriet | zondag 12 juli 2015 @ 22:15 |
Met Berliner Weisse https://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_Weisse | |
Dunckie | maandag 27 juli 2015 @ 14:37 |
Jullie hebben het vooral over wodka plus vanille, maar ik heb een fles jenever over. Gaat het daar ook mee? | |
Pietverdriet | maandag 27 juli 2015 @ 14:45 |
Jenever zit vaak jeneverbes, smaakt niet neutraal. | |
Dunckie | maandag 27 juli 2015 @ 15:01 |
Ok, dank je. Helder, dan waag ik het er niet op en laat ik hem staan tot ik zin heb kruidenbitter te maken. | |
Pietverdriet | maandag 21 september 2015 @ 11:07 |
Van het WE weer eens siroop gemaakt, Frambozen dit keer weer eens. 1 kilo diepvries frambozen 1 kilo suiker theelepel citroenzuur. Dit in een rvs schotel gedaan, afgedekt en 2 dagen laten staan. De suiker trekt de frambozen hun sap en smaak er uit, als na twee dagen niet alle suiker is opgelost verwarm het au bain marie lichtelijk. Vervolgens haal ik het door een zeef. Heb je ca 1,2 liter siroop en een rest fruitpulp en pitten (je zou daar wat mee kunnen doen, maar ik gooi het weg) Ik vul vervolgens twee 0,7 liter flessen er mee en voeg nog een ons suiker toe per fles. Je laat dit nog twee dagen staan en schud dit regelmatig om de suiker op te lossen. Zoals je ziet kook ik het niet, dit om de smaak mooi te houden, gekookt of gepasteuriseerd smaakt het niet zo lekker als rauw. Deze siroop is lekkerder dan welke gekochte dan ook, nog beter dan die van Monin. Heerlijk in de yoghurt, met wat water of door een Berliner Weisse. | |
kipje123 | maandag 21 september 2015 @ 12:06 |
Hoe lang blijft dit goed, als je het niet verwarmt? | |
Pietverdriet | maandag 21 september 2015 @ 12:10 |
Er zit zoveel suiker in dat het heel erg lang goed blijft, zeker als je het in de koelkast zet. Licht is eerder een issue in de kwaliteitsachteruitgang dan bederf door bacterien, schimmels of gisten. Het is een zuur milieu (in de zin van ph waarde) door de fruitzuren en het citroenzuur wat ook nog meewerkt aan de conservering. Verder, als je het steriliseert is dat alleen maar steriel zo lang je de fles niet opent. Als je het begint te gebruiken is dat over. Om je vraag te beantwoorden, een jaar zeker in de koelkast. | |
Luuksor | maandag 21 september 2015 @ 15:10 |
Dat is exact hoe ik mijn siropen maak op de zaak. De pulp kun je gebruiken over desserts, in cheesecakes of nog een keer opkoken met siroop voor een lichtere versie van je eerste siroop. | |
Pietverdriet | maandag 21 september 2015 @ 15:39 |
Wat voor een siropen maak jij? Ik moet nog een keer komkommer siroop maken, vlierbloesemsiroop staat ook nog op mijn lijstje. | |
minilot | maandag 21 september 2015 @ 16:11 |
Klinkt hartstikke lekker. Ik voorzie fantastische frambozen/wodka-cocktails. ![]() Stomme vraag misschien, maar ontdooi je de diepvriesframbozen eerst voordat je ze in de suiker gooit, of hoeft dat niet? | |
#ANONIEM | maandag 21 september 2015 @ 16:42 |
Komkommersiroop, wat soe je ermee? Cocktails denk ik? Ik weet natuurlijk wel hoe komkommer smaakt, maar kan me geen goede voorstelling maken van zo'n siroop. | |
Pietverdriet | maandag 21 september 2015 @ 16:43 |
Nee, ik gooi ze in een rvs schaal, laagje voor laagje afgewisseld met de suiker. Ze ontdooien vanzelf. Zet het wel ergens neer waar condenswater weg kan of geen kwaad kan. Als het een nachtje heeft gestaan is het vloeibaar, maar lekker nog 24 uur laten staan, de suiker trekt alle aroma's uit de frambozen. Je kan hetzelfde doen met aardbeien. Nog een reden het niet te koken is de vorming van pectine, cq het oplossen van de pectines, op deze manier blijft je siroop vloeibaar en als je kookt wordt ie lobbig. Het is idd erg lekker, het lijkt in niets op standaard limonadesiroop, het smaakt veel beter, hoewel minder intensief naar framboos als die hele | |
Pietverdriet | maandag 21 september 2015 @ 16:52 |
Ik weet het ook niet, zag dat Monin een smaak komkommer heeft en dat lijkt mij eigenlijk wel lekker, komkommerlimonade. Tot nu toe gemaakt Vanille Granaatappel Citroen Limoen Aardbei Framboos Watermeloen (viel wat tegen watermeloensap is lekkerder) Honingmeloen Mango Passiefruit Lievevrouwebedstro Nog eens te maken Komkommer Mandarijn Basilicum Vlierbloesem Earl Gray Twijfel Ik twijfel over rozemarijn, lijkt me wat zeepachtig worden. Hazelnoot lijkt me erg lastig, net als pistache en walnoot. | |
#ANONIEM | maandag 21 september 2015 @ 16:58 |
Basilicum en Earl Grey klinken wel heel interessant! Ik maak zelf het vaakst citroensiroop in de zomer, hoewel citroen imo ook bij fabriekssiropen vaak wel lekker is. Soms probeer ik ander fruit, maar dat gaat niet altijd helemaal goed. Soms staat de smaak me gewoon niet aan, maar heb niet genoeg ervaring om te zeggen wat het nou precies is. | |
Bramito | maandag 21 september 2015 @ 17:23 |
Citroensiroop met lavendel is ook boven verwachting lekker. Vlierbloesemsiroop moet je denk ik wel even verhitten, dat heeft nl. neiging om te gisten. | |
Luuksor | vrijdag 25 september 2015 @ 15:37 |
Hi Piet, Eigenlijk een beetje dezelfde lijst als jij met daarbij: Gember (eerst door een sap pers halen is het makkelijkst) 5-spice (de hele specerijen, niet het poeder, eerst even toasten) Kaneel (kokende siroop erop werkt het best) Allspice/Piment Komkommer (juicen net als de gember, dat gebruiken ipv water) Bosbessen Voor mij is het vreemd dat framboos sneller fermenteert dan de rest, enig idee hoe dit kan? Verder heb ik nog likeuren staan van: Dragon Citroengras Basilicum Limoncello Clemencello (zoete mandarijn limoncello) Grapefruit-cello Bacon-Bourbon (voor een specifiek recept) Ananasvodka Lavendel-gin Popcorn-rum (echt super geinig) Allemaal commercieel, voor verkoop in het restaurant. | |
Pietverdriet | vrijdag 25 september 2015 @ 15:39 |
Geen idee Wat moet ik me daarbij voorstellen? | |
Luuksor | vrijdag 25 september 2015 @ 15:44 |
Boterige, romige smaak in de rum, terwijl er geen vet meer in zit. Doe een pak popcorn (zonder zout) en geklaarde boter bij witte rum. Dage laten staan, uitknijpen (popcorn zuigt zich vol) en dan in de vriezer zodat het vet weer solide word. Koffie filter en klaar. | |
Pietverdriet | vrijdag 25 september 2015 @ 15:53 |
Klinkt wel lekker | |
Molo | vrijdag 25 september 2015 @ 16:21 |
waar te koop? ![]() | |
Luuksor | zondag 27 september 2015 @ 16:42 |
Niet te koop Molo, zelf maken ![]() | |
BlazingV2 | zondag 31 januari 2016 @ 19:22 |
Kan ik aannemen dat je het fruit of ander goeds eerst prakt voordat je er suiker bij doet? | |
Pietverdriet | zondag 31 januari 2016 @ 19:34 |
De frambozen meng ik met suiker en laat ik een dag of wat staan. Daarna druk ik ze uit door een zeef. Aardbeien snij ik eerst klein, daarna doe ik hetzelfde als bij frambozen. Citrusvruchten pers ik uit, vermeng sap met suiker, en verder hetzelfde als boven Granaatappel haal ik de pitjes uit, verder hetzelfde als boven.m De suiker maakt de cellen kapot, trekt het vocht eruit. |