abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 8 september 2011 @ 14:01:42 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101708168
Ik ben vandaag begonnen met een eerste experiment, het maken van een grotere hoeveelheid vanille extract of liever siroop.

500 gram suiker
8 vanille stokjes
300 cc water

Ik heb 8 vanille stokjes genomen en die aan stukjes gesneden, die met wat suiker gemalen en samen met de rest van de suiker en ca 300 cc water in een pannetje kort aan de kook gebracht, af laten koelen en in een Siroopfles van Monin gedaan.

Toen ik klaar was bedacht ik me, FUCK, weer geen fotos gemaakt. Als ik een experiment idee krijg ga ik altijd bezig en vergeet weer fotos te maken.
Anyhow ik heb nu een volle fles met donkerbruine siroop die ik nog een tijd laat "rijpen"
De bedoeling is dat ik nu kant en klaar vanille heb voor ijs en andere versnaperingen waar wat vanille in gaat zonder dat ik eerst moeizaam de zaadjes uit een pod moet halen etc.
De siroop smaakt al goed en erg diep mooi naar bourbon vanille.

Waarom geen vanille suiker gebruiken Piet?
De vanillesuiker die je meestal koopt is voorzien van kunstmatig vanille aroma en herinnerd slechts in de verte aan echte vanille, het heeft een scherpe voor in je neus prikkelende smaak en niet het boterige zachte volle rijke aroma van echte vanille.
Maar er is ook vanillesuiker van Dr Oetker met echte vanille, toch?
Ja, dat klopt, maar die is vrij prijzig en hoewel mijn siroop met 8 stokjes ook niet een koopje is, zal die meer doen dan wat zakjes Oetker, bovendien weet ik precies wat er in zit. Bourbon vanille en suiker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Licht Ontvlambaar donderdag 8 september 2011 @ 14:06:08 #2
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_101708303
Waarom niet een weckpot suiker met daarin gebruikte vanillestokjes ergens zetten, zo maak ik vanillesuiker :D
Wel een leuk experiment.
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_101708338
quote:
5s.gif Op donderdag 8 september 2011 14:06 schreef Sjeen het volgende:
Waarom niet een weckpot suiker met daarin gebruikte vanillestokjes ergens zetten, zo maak ik vanillesuiker :D
Ja, vraag ik me ook af, de pot die hier staat ruikt en smaakt geweldig...
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_101708570
Vanillestokjes aan stukjes snijden :') die laat je trekken.....
Hier staat niets.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:14:50 #5
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_101708606
Vanille extract kun je toch ook kant-en-klaar kopen? Niet alleen vanille suiker?
De engelsen werken daar meestal mee.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:16:17 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101708655
quote:
5s.gif Op donderdag 8 september 2011 14:06 schreef Sjeen het volgende:
Waarom niet een weckpot suiker met daarin gebruikte vanillestokjes ergens zetten, zo maak ik vanillesuiker :D
Wel een leuk experiment.
Oh, omdat ik dat al eens gedaan heb, met hele vanille en met gemalen vanille,
Met hele vanille vond ik dat er niet genoeg smaak werd overgebracht, ik vond dat er te veel smaak in het stokje achterbleef. De suiker met gemalen vanille deed dat beter, veel beter, nul verlies, maar er kwamen wel stukjes vanille mee in het product. Dit vind ik niet altijd wenselijk. Verder wil ik kijken of dat door het oplossen van de vanillearoma's in de siroop de smaak nog meer ontvouwt, bij de gemalen vanille in de suiker los je het pas op in de ijsmassa als je het ijs gaat maken en ik wil zien hoe het verschil in smaak is.
Ik heb bij ijsmaken bijvoorbeeld geleerd dat als je cacao 24 uur van te voren al tot " chocolademelk" maakt voordat je er ijs van maakt het aroma van de chocolade veel dieper wordt, terwijl als je het vers doet en er een veel kortere tijd tussen het oplossen van de cacao en het eten zit je toch een wat andere smaak hebt, maar vooral, het cacaopoeder niet zo lekker voelt op je tong. Zelfde heb ik bij een kopje senseokoffie, een rauw gevoel op de tong
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:17:04 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101708675
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 14:13 schreef Prospos het volgende:
Vanillestokjes aan stukjes snijden :') die laat je trekken.....
Dat is de klassieke manier, en dan gooi je het stokje weg, waar nog een hoop smaak in zit.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:17:39 #8
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101708694
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 14:14 schreef RobinOok het volgende:
Vanille extract kun je toch ook kant-en-klaar kopen? Niet alleen vanille suiker?
De engelsen werken daar meestal mee.
Ketjap kan je ook kant en klaar kopen, toch heb jij ook wel eens het zelf gemaakt, niet?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:19:21 #9
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_101708748
Ja, okay.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:22:30 #10
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_101708836
Maal jij die stokjes dan zo fijn dat je niet hoeft te zeven en dus ook echt niets weggooit?
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:25:10 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101708936
quote:
5s.gif Op donderdag 8 september 2011 14:22 schreef Staal het volgende:
Maal jij die stokjes dan zo fijn dat je niet hoeft te zeven en dus ook echt niets weggooit?
Dat doet de oude koffiemolen voor me,

met suiker erdoor, en dan daarna laat ik hem nog een keer met alleen suiker lopen om de resten vanille mee te nemen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † donderdag 8 september 2011 @ 14:25:12 #12
91830 MaximusTG
pi_101708939
Je kan het toch ook laten bezinken?
  donderdag 8 september 2011 @ 14:26:52 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101708994
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 14:25 schreef MaximusTG het volgende:
Je kan het toch ook laten bezinken?
Klopt, verwacht dat dit vanzelf gebeurd na een tijdje, en dan heb ik bovenin de fles een vrij helder bruine vanillesiroop
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:29:54 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101709094
Robin is beter in het bloggen van dit soort zaken, dat doe je erg goed Robin, compliment daarvoor. Ik zou daar meer aandacht aan moeten besteden, fotos en filmpjes maken van dit soort zaken en het dan presenteren op een blog met een goed verhaal erbij.
Maar zoals ik al zei, ik kom altijd pas op dat idee als het spul al bijna klaar is. Hetzelfde had ik bij amsterdamse uitjes, uitjes in Balsamico, azijn maken, etc
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:30:18 #15
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_101709116
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 14:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat doet de oude koffiemolen voor me,
[ afbeelding ]
met suiker erdoor, en dan daarna laat ik hem nog een keer met alleen suiker lopen om de resten vanille mee te nemen
Kan de foto niet zien maar dacht al zoiets. Heb zelf van de rommelmarkt zo'n houten koffiemolentje. Maar dan heb ik er een beeld bij en dat is niet te vergelijken met vanillesuiker of extract van nepvanille wat je in de winkel kunt kopen.

Wat jij schreef over Senseo dat herken ik ook. Het is net alsof het niet helemaal samen is gegaan. Niet 1 substantie. Lastig uitleggen.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:32:42 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101709205
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 14:30 schreef Staal het volgende:

[..]

Kan de foto niet zien maar dacht al zoiets. Heb zelf van de rommelmarkt zo'n houten koffiemolentje. Maar dan heb ik er een beeld bij en dat is niet te vergelijken met vanillesuiker of extract van nepvanille wat je in de winkel kunt kopen.

Wat jij schreef over Senseo dat herken ik ook. Het is net alsof het niet helemaal samen is gegaan. Niet 1 substantie. Lastig uitleggen.
Foto is van zo een eenvoudige electrieke
Zo een houten met een zwengel is voor vanille niet bruikbaar, vanille heeft intern een pasta achtige structuur en die blijft dan in het maalwerk hangen.
Daarom gebruik ik ook de suiker bij het malen, kleeft de pasta niet alles aan elkaar.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:49:21 #17
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_101709804
Maar goed dat ik nog niet begonnen ben dan. :'). Maar ik vind die stokjes uithollen irritant en dan gebruik je ook niet alles en in de siroop dus wel. Bookmark het i.i.g. wel.
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  donderdag 8 september 2011 @ 14:57:48 #18
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_101710070
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 14:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik zou daar meer aandacht aan moeten besteden, fotos en filmpjes maken van dit soort zaken en het dan presenteren op een blog met een goed verhaal erbij.
Maar zoals ik al zei, ik kom altijd pas op dat idee als het spul al bijna klaar is. Hetzelfde had ik bij amsterdamse uitjes, uitjes in Balsamico, azijn maken, etc
Je moet ook gewoon eerst dat blog beginnen, dan verandert dat wel, dan ga je andersom denken en kook en experimenteer je alleen nog maar voor je blog. ;-)
Ook al komt lang niet alles erop, maar toch.
  donderdag 8 september 2011 @ 15:14:32 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101710583
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 14:57 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Je moet ook gewoon eerst dat blog beginnen, dan verandert dat wel, dan ga je andersom denken en kook en experimenteer je alleen nog maar voor je blog. ;-)
Ook al komt lang niet alles erop, maar toch.
Het is mijn goede voornemen voor volgend jaar, nieuw huis, nieuwe keuken, en dan meer tijd daaraan besteden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 8 september 2011 @ 15:54:57 #20
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_101712061
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 14:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb bij ijsmaken bijvoorbeeld geleerd dat als je cacao 24 uur van te voren al tot " chocolademelk" maakt voordat je er ijs van maakt het aroma van de chocolade veel dieper wordt, terwijl als je het vers doet en er een veel kortere tijd tussen het oplossen van de cacao en het eten zit je toch een wat andere smaak hebt, maar vooral, het cacaopoeder niet zo lekker voelt op je tong. Zelfde heb ik bij een kopje senseokoffie, een rauw gevoel op de tong
Dit vind ik sowieso met veel ijssoorten het geval (sorbet dan weer niet). Koffieijs, vruchtenroomijs en inderdaad chocoladeijs is de dag erna veel dieper van smaak en dus veel lekkerder.

Ik vind die siroop zelf maken wel een goed idee. Hier kan ik 'm niet krijgen dus ik ga je recept effe lenen. Misschien dat ik een paar foto's kan maken, al ben ik daar niet echt goed in...
Siesta & Fiesta!
  vrijdag 9 september 2011 @ 12:19:53 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101746219
24 Uur later, op de bodem bevinden zich de eerste Laag bezinksels, in het midden helderbruinde siroop en bovenin nog veel gemalen vanillepod
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 9 september 2011 @ 14:42:13 #22
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_101750079
Ik heb enkele jaren geleden een half litertje extract gemaakt waar ik nog steeds gebruik van maak.
Op ebay een setje bonen besteld waar ik een B-grade zakje van 10 bonnen bij kreeg die uitermate geschikt waren voor extractie. Alles fijngesneden en in wodka 6 weken laten trekken (elke dag schudden de eerste twee weken, toen eens in de twee dagen en daarna eens per week). Daarna gezeefd (het merg zeef je er niet mee uit vanwege het kleine formaat) en aldus de beschrijving toendertijd wordt het met de tijd lekkerder. Laatste kan ik niet met zekerheid beamen, maar het is iig nog steeds super kwaliteit vanilleextract.

Totale kosten voor 1,5 jaar vanille gebruik misschien 10 euro.

Edit: alcohol is een betere drager van aroma's dan water, dus wellicht voor een volgend experiment.
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  vrijdag 9 september 2011 @ 14:45:27 #23
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_101750165
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 september 2011 14:42 schreef KrnKje het volgende:
Daarna gezeefd (het merg zeef je er niet mee uit vanwege het kleine formaat)
ook niet als je 't door door een zakdoek zeeft?
  vrijdag 9 september 2011 @ 14:48:26 #24
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_101750249
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 september 2011 14:42 schreef KrnKje het volgende:
Ik heb enkele jaren geleden een half litertje extract gemaakt waar ik nog steeds gebruik van maak.
Op ebay een setje bonen besteld waar ik een B-grade zakje van 10 bonnen bij kreeg die uitermate geschikt waren voor extractie. Alles fijngesneden en in wodka 6 weken laten trekken (elke dag schudden de eerste twee weken, toen eens in de twee dagen en daarna eens per week). Daarna gezeefd (het merg zeef je er niet mee uit vanwege het kleine formaat) en aldus de beschrijving toendertijd wordt het met de tijd lekkerder. Laatste kan ik niet met zekerheid beamen, maar het is iig nog steeds super kwaliteit vanilleextract.

Totale kosten voor 1,5 jaar vanille gebruik misschien 10 euro.

Edit: alcohol is een betere drager van aroma's dan water, dus wellicht voor een volgend experiment.
Ik zou met die vanillewodka echt geen anderhalf jaar doen. :9~ .
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  vrijdag 9 september 2011 @ 17:44:32 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101755399
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 september 2011 14:42 schreef KrnKje het volgende:
Ik heb enkele jaren geleden een half litertje extract gemaakt waar ik nog steeds gebruik van maak.
Op ebay een setje bonen besteld waar ik een B-grade zakje van 10 bonnen bij kreeg die uitermate geschikt waren voor extractie. Alles fijngesneden en in wodka 6 weken laten trekken (elke dag schudden de eerste twee weken, toen eens in de twee dagen en daarna eens per week). Daarna gezeefd (het merg zeef je er niet mee uit vanwege het kleine formaat) en aldus de beschrijving toendertijd wordt het met de tijd lekkerder. Laatste kan ik niet met zekerheid beamen, maar het is iig nog steeds super kwaliteit vanilleextract.

Totale kosten voor 1,5 jaar vanille gebruik misschien 10 euro.

Edit: alcohol is een betere drager van aroma's dan water, dus wellicht voor een volgend experiment.
Goed punt, wodka ipv siroop gaat ook niet bederven, net als siroop, en is gemakkelijker te zeven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 9 september 2011 @ 17:45:25 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101755429
quote:
6s.gif Op vrijdag 9 september 2011 14:48 schreef Staal het volgende:

[..]

Ik zou met die vanillewodka echt geen anderhalf jaar doen. :9~ .
Ik denk dat mijn vanillesiroop ook als limonadebasis gaat dienen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 9 september 2011 @ 17:46:53 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101755459
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 15:54 schreef Bramito het volgende:

[..]

Dit vind ik sowieso met veel ijssoorten het geval (sorbet dan weer niet). Koffieijs, vruchtenroomijs en inderdaad chocoladeijs is de dag erna veel dieper van smaak en dus veel lekkerder.

Ik vind die siroop zelf maken wel een goed idee. Hier kan ik 'm niet krijgen dus ik ga je recept effe lenen. Misschien dat ik een paar foto's kan maken, al ben ik daar niet echt goed in...
OT maar van koffieijs vind ik een espressogranita ook verschrikkelijk lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101755498
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 september 2011 14:42 schreef KrnKje het volgende:
Ik heb enkele jaren geleden een half litertje extract gemaakt waar ik nog steeds gebruik van maak.
Op ebay een setje bonen besteld waar ik een B-grade zakje van 10 bonnen bij kreeg die uitermate geschikt waren voor extractie. Alles fijngesneden en in wodka 6 weken laten trekken (elke dag schudden de eerste twee weken, toen eens in de twee dagen en daarna eens per week). Daarna gezeefd (het merg zeef je er niet mee uit vanwege het kleine formaat) en aldus de beschrijving toendertijd wordt het met de tijd lekkerder. Laatste kan ik niet met zekerheid beamen, maar het is iig nog steeds super kwaliteit vanilleextract.

Totale kosten voor 1,5 jaar vanille gebruik misschien 10 euro.

Edit: alcohol is een betere drager van aroma's dan water, dus wellicht voor een volgend experiment.
ik begrijp dat als je zelf vanilla-pods koopt, om er siroop, wodka of weet ik veel wat wil maken, je met b-grade prima uit de voeten kunt?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 9 september 2011 @ 18:01:44 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101755901
quote:
5s.gif Op vrijdag 9 september 2011 17:47 schreef Mirjam het volgende:

[..]

ik begrijp dat als je zelf vanilla-pods koopt, om er siroop, wodka of weet ik veel wat wil maken, je met b-grade prima uit de voeten kunt?
Tja, je kan natuurlijk zeer chique kopen, maar das een beetje duur.
Als je iemand kent met een sligro of macro pas, haal het daar, supermarkten en dille en kamille enzo nemen de hoofdprijs. Heb wel eens prijzen van 2,49-2,79 voor 1 stokje gezien (in een mooi glazen buisje) Betaalde enige tijd terug bij de horeca groothandel iets van 65 cent het stuk in een pot met 30 of 36 stuks.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 11 september 2011 @ 13:58:26 #30
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_101814503
Ik heb ze destijds bij VanillaProduct USA gekocht (http://stores.ebay.com/Vanilla-Products-USA). Verzending in vacuüm verpakking.

Voor extract of andere zaken heb je echt genoeg aan de B-grade. Het zijn minder smeuige bonen en de vorm is niet zo net recht als de A-grade.
quote:
6s.gif Op vrijdag 9 september 2011 14:48 schreef Staal het volgende:

[..]

Ik zou met die vanillewodka echt geen anderhalf jaar doen. :9~ .
Het spul is niet bepaald lekkere vanille wodka, het is super sterk extract... misschien een scheutje in een glas wodka, maar meer ook niet :)
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_101816432
In de bar waar ik werk gebruik ik siroop van mn chef patissier. Hij zet al zn gebruikte vanillestokjes weg in een grote pot met 2:1 suikersiroop. Dit staat gewoon in te trekken tot het nodig is, inkoken is niet nodig. Super mooi diepe vanille smaak.

En zoals boven genoemd, hoge concentraat alcohol onttrekt meer smaak, dus liever in laten trekken in 96% alcohol en dan aanlengen tot gewenste volume.
  zondag 11 september 2011 @ 17:41:11 #32
97745 Thorical
finding a way
pi_101823493
Leuk experiment. Maar als ik 3 vanillestokjes per jaar gebruik is het veel.
  zondag 11 september 2011 @ 17:44:08 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101823624
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2011 14:46 schreef Luuksor het volgende:
In de bar waar ik werk gebruik ik siroop van mn chef patissier. Hij zet al zn gebruikte vanillestokjes weg in een grote pot met 2:1 suikersiroop. Dit staat gewoon in te trekken tot het nodig is, inkoken is niet nodig. Super mooi diepe vanille smaak.

En zoals boven genoemd, hoge concentraat alcohol onttrekt meer smaak, dus liever in laten trekken in 96% alcohol en dan aanlengen tot gewenste volume.
96% alcohol is zéér vlamgevaarlijk en brand onzichtbaar.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101824053
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2011 17:41 schreef Thorical het volgende:
Leuk experiment. Maar als ik 3 vanillestokjes per jaar gebruik is het veel.
Moet je het toch echt meer gebruiken.. ;)
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_101845920
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2011 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

96% alcohol is zéér vlamgevaarlijk en brand onzichtbaar.
Tja.. Als je je best doet kun je ook in een pan met water verzuipen..
  vrijdag 23 september 2011 @ 21:56:14 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102314758
Zijn nu een 2 weken verder. De vanille is vrijwel geheel bezonken. Er beginnen zich echter suikerkristallen te vormen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102326046
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 september 2011 21:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn nu een 2 weken verder. De vanille is vrijwel geheel bezonken. Er beginnen zich echter suikerkristallen te vormen.
Heb je daar een foto van? Ben toch wel eens benieuwd. Scheutje door de cappuccino lijkt me ook best lekker :)
  zaterdag 24 september 2011 @ 10:43:05 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102326636
quote:
3s.gif Op zaterdag 24 september 2011 09:57 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Heb je daar een foto van? Ben toch wel eens benieuwd. Scheutje door de cappuccino lijkt me ook best lekker :)
Heb het geproeft, een scheutje is teveel, een half theelepeltje is denk ik al veel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102326811
Dan heb je zeker wel een flesje kwaliteit piet. Volgende week eens kijken bij de makro.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 19:37:03 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103553419
Heb hem van het weekend weer eens gebruikt in Mangosorbet die ik had gemaakt, erg lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:02:22 #41
91830 MaximusTG
pi_103554602
Heb je misschien nog een recept voor die sorbet Piet? Kan dat zonder ijsmachine? Dan zal het neem ik aan veel diepvries open dicht en roeren worden? Of kan dat niet.. Heb nog een hele rijpe mango over namelijk.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:19:39 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103555283
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2011 20:02 schreef MaximusTG het volgende:
Heb je misschien nog een recept voor die sorbet Piet? Kan dat zonder ijsmachine? Dan zal het neem ik aan veel diepvries open dicht en roeren worden? Of kan dat niet.. Heb nog een hele rijpe mango over namelijk.
Ja, dat kan, maar in een ijsmachine wordt ie echt romig alsof het roomijs is.
Mango pureren
Eetlepel citroensap
Doe er zoveel druivensuiker bij dat het een goed zoet is, je kan ook kristalsuiker gebruiken, maar druivensuiker is minder zoet, dus er kan meer in, en dan is het droge stof gehalte hoger. Hoe hoger het droge stof gehalte hoe kleiner de ijskristallen, en hoe romiger het wordt.
Wat vanille
Ik kan je geen hoeveelheden geven, ik weeg als ik gewoon kook eigenlijk niet altijd af.

Doe dit in een platte bak en zet het in de vriezer, iedere 5 minuten de ijskristallen los schrapen,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:22:03 #43
91830 MaximusTG
pi_103555403
Bedankt! Hoeveelheden komt wel goed, is toch kwestie van proeven lijkt me. Hoe vaak denk je dat er geschraapt mag worden?
  woensdag 26 oktober 2011 @ 00:17:53 #44
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_103567286
Hoe ziet de fles vanillesiroop er eigenlijk nu uit? Ben je tevreden?
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  woensdag 26 oktober 2011 @ 00:26:13 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103567524
quote:
5s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 00:17 schreef Staal het volgende:
Hoe ziet de fles vanillesiroop er eigenlijk nu uit? Ben je tevreden?
Het is een glazen fles gevuld met een bruine transparante siroop, met onderin en bovenin vanillegruis, Hij smaakt zeer vanillig,
Ik vind het geslaagd, een mooi experiment
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 oktober 2011 @ 00:26:43 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103567538
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2011 20:22 schreef MaximusTG het volgende:
Bedankt! Hoeveelheden komt wel goed, is toch kwestie van proeven lijkt me. Hoe vaak denk je dat er geschraapt mag worden?
tot je een ijsmassa hebt die stevig genoeg is dat je het wilt eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_103583950
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 00:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het is een glazen fles gevuld met een bruine transparante siroop, met onderin en bovenin vanillegruis, Hij smaakt zeer vanillig,
Ik vind het geslaagd, een mooi experiment
En waar gebruik je het nu het meeste voor? (niet waar kun je het voor gebruiken, maar waar gebruik JIJ het voor, ben wel benieuwd..)
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  donderdag 27 oktober 2011 @ 22:04:40 #48
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103645685
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 15:20 schreef The_stranger het volgende:

[..]

En waar gebruik je het nu het meeste voor? (niet waar kun je het voor gebruiken, maar waar gebruik JIJ het voor, ben wel benieuwd..)
Tot nu toe, cake, als limonadesiroop, voor ijs.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_103663435
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 22:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tot nu toe, cake, als limonadesiroop, voor ijs.
Vooral dat laatste staat e wel aan, bedoel als saus over het ijs of als ingrediënt in het ijs?
Indien het laatste, geeft het een sterkere vanille smaak en in welke mate vervang je de suiker dan voor je brouwsel?
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 13:44:30 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103667645
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 11:54 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Vooral dat laatste staat e wel aan, bedoel als saus over het ijs of als ingrediënt in het ijs?
Indien het laatste, geeft het een sterkere vanille smaak en in welke mate vervang je de suiker dan voor je brouwsel?
Ik gebruik het als ingredient in het ijs, ongeveer een twee eetlepels op 0,5 liter mengsel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')