Ja, vraag ik me ook af, de pot die hier staat ruikt en smaakt geweldig...quote:Op donderdag 8 september 2011 14:06 schreef Sjeen het volgende:
Waarom niet een weckpot suiker met daarin gebruikte vanillestokjes ergens zetten, zo maak ik vanillesuiker
Oh, omdat ik dat al eens gedaan heb, met hele vanille en met gemalen vanille,quote:Op donderdag 8 september 2011 14:06 schreef Sjeen het volgende:
Waarom niet een weckpot suiker met daarin gebruikte vanillestokjes ergens zetten, zo maak ik vanillesuiker
Wel een leuk experiment.
Dat is de klassieke manier, en dan gooi je het stokje weg, waar nog een hoop smaak in zit.quote:Op donderdag 8 september 2011 14:13 schreef Prospos het volgende:
Vanillestokjes aan stukjes snijdendie laat je trekken.....
Ketjap kan je ook kant en klaar kopen, toch heb jij ook wel eens het zelf gemaakt, niet?quote:Op donderdag 8 september 2011 14:14 schreef RobinOok het volgende:
Vanille extract kun je toch ook kant-en-klaar kopen? Niet alleen vanille suiker?
De engelsen werken daar meestal mee.
Dat doet de oude koffiemolen voor me,quote:Op donderdag 8 september 2011 14:22 schreef Staal het volgende:
Maal jij die stokjes dan zo fijn dat je niet hoeft te zeven en dus ook echt niets weggooit?
Klopt, verwacht dat dit vanzelf gebeurd na een tijdje, en dan heb ik bovenin de fles een vrij helder bruine vanillesiroopquote:Op donderdag 8 september 2011 14:25 schreef MaximusTG het volgende:
Je kan het toch ook laten bezinken?
Kan de foto niet zien maar dacht al zoiets. Heb zelf van de rommelmarkt zo'n houten koffiemolentje. Maar dan heb ik er een beeld bij en dat is niet te vergelijken met vanillesuiker of extract van nepvanille wat je in de winkel kunt kopen.quote:Op donderdag 8 september 2011 14:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat doet de oude koffiemolen voor me,
[ afbeelding ]
met suiker erdoor, en dan daarna laat ik hem nog een keer met alleen suiker lopen om de resten vanille mee te nemen
Foto is van zo een eenvoudige electriekequote:Op donderdag 8 september 2011 14:30 schreef Staal het volgende:
[..]
Kan de foto niet zien maar dacht al zoiets. Heb zelf van de rommelmarkt zo'n houten koffiemolentje. Maar dan heb ik er een beeld bij en dat is niet te vergelijken met vanillesuiker of extract van nepvanille wat je in de winkel kunt kopen.
Wat jij schreef over Senseo dat herken ik ook. Het is net alsof het niet helemaal samen is gegaan. Niet 1 substantie. Lastig uitleggen.
Je moet ook gewoon eerst dat blog beginnen, dan verandert dat wel, dan ga je andersom denken en kook en experimenteer je alleen nog maar voor je blog. ;-)quote:Op donderdag 8 september 2011 14:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik zou daar meer aandacht aan moeten besteden, fotos en filmpjes maken van dit soort zaken en het dan presenteren op een blog met een goed verhaal erbij.
Maar zoals ik al zei, ik kom altijd pas op dat idee als het spul al bijna klaar is. Hetzelfde had ik bij amsterdamse uitjes, uitjes in Balsamico, azijn maken, etc
Het is mijn goede voornemen voor volgend jaar, nieuw huis, nieuwe keuken, en dan meer tijd daaraan besteden.quote:Op donderdag 8 september 2011 14:57 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Je moet ook gewoon eerst dat blog beginnen, dan verandert dat wel, dan ga je andersom denken en kook en experimenteer je alleen nog maar voor je blog. ;-)
Ook al komt lang niet alles erop, maar toch.
Dit vind ik sowieso met veel ijssoorten het geval (sorbet dan weer niet). Koffieijs, vruchtenroomijs en inderdaad chocoladeijs is de dag erna veel dieper van smaak en dus veel lekkerder.quote:Op donderdag 8 september 2011 14:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik heb bij ijsmaken bijvoorbeeld geleerd dat als je cacao 24 uur van te voren al tot " chocolademelk" maakt voordat je er ijs van maakt het aroma van de chocolade veel dieper wordt, terwijl als je het vers doet en er een veel kortere tijd tussen het oplossen van de cacao en het eten zit je toch een wat andere smaak hebt, maar vooral, het cacaopoeder niet zo lekker voelt op je tong. Zelfde heb ik bij een kopje senseokoffie, een rauw gevoel op de tong
ook niet als je 't door door een zakdoek zeeft?quote:Op vrijdag 9 september 2011 14:42 schreef KrnKje het volgende:
Daarna gezeefd (het merg zeef je er niet mee uit vanwege het kleine formaat)
Ik zou met die vanillewodka echt geen anderhalf jaar doen.quote:Op vrijdag 9 september 2011 14:42 schreef KrnKje het volgende:
Ik heb enkele jaren geleden een half litertje extract gemaakt waar ik nog steeds gebruik van maak.
Op ebay een setje bonen besteld waar ik een B-grade zakje van 10 bonnen bij kreeg die uitermate geschikt waren voor extractie. Alles fijngesneden en in wodka 6 weken laten trekken (elke dag schudden de eerste twee weken, toen eens in de twee dagen en daarna eens per week). Daarna gezeefd (het merg zeef je er niet mee uit vanwege het kleine formaat) en aldus de beschrijving toendertijd wordt het met de tijd lekkerder. Laatste kan ik niet met zekerheid beamen, maar het is iig nog steeds super kwaliteit vanilleextract.
Totale kosten voor 1,5 jaar vanille gebruik misschien 10 euro.
Edit: alcohol is een betere drager van aroma's dan water, dus wellicht voor een volgend experiment.
Goed punt, wodka ipv siroop gaat ook niet bederven, net als siroop, en is gemakkelijker te zeven.quote:Op vrijdag 9 september 2011 14:42 schreef KrnKje het volgende:
Ik heb enkele jaren geleden een half litertje extract gemaakt waar ik nog steeds gebruik van maak.
Op ebay een setje bonen besteld waar ik een B-grade zakje van 10 bonnen bij kreeg die uitermate geschikt waren voor extractie. Alles fijngesneden en in wodka 6 weken laten trekken (elke dag schudden de eerste twee weken, toen eens in de twee dagen en daarna eens per week). Daarna gezeefd (het merg zeef je er niet mee uit vanwege het kleine formaat) en aldus de beschrijving toendertijd wordt het met de tijd lekkerder. Laatste kan ik niet met zekerheid beamen, maar het is iig nog steeds super kwaliteit vanilleextract.
Totale kosten voor 1,5 jaar vanille gebruik misschien 10 euro.
Edit: alcohol is een betere drager van aroma's dan water, dus wellicht voor een volgend experiment.
Ik denk dat mijn vanillesiroop ook als limonadebasis gaat dienen.quote:Op vrijdag 9 september 2011 14:48 schreef Staal het volgende:
[..]
Ik zou met die vanillewodka echt geen anderhalf jaar doen..
OT maar van koffieijs vind ik een espressogranita ook verschrikkelijk lekker.quote:Op donderdag 8 september 2011 15:54 schreef Bramito het volgende:
[..]
Dit vind ik sowieso met veel ijssoorten het geval (sorbet dan weer niet). Koffieijs, vruchtenroomijs en inderdaad chocoladeijs is de dag erna veel dieper van smaak en dus veel lekkerder.
Ik vind die siroop zelf maken wel een goed idee. Hier kan ik 'm niet krijgen dus ik ga je recept effe lenen. Misschien dat ik een paar foto's kan maken, al ben ik daar niet echt goed in...
ik begrijp dat als je zelf vanilla-pods koopt, om er siroop, wodka of weet ik veel wat wil maken, je met b-grade prima uit de voeten kunt?quote:Op vrijdag 9 september 2011 14:42 schreef KrnKje het volgende:
Ik heb enkele jaren geleden een half litertje extract gemaakt waar ik nog steeds gebruik van maak.
Op ebay een setje bonen besteld waar ik een B-grade zakje van 10 bonnen bij kreeg die uitermate geschikt waren voor extractie. Alles fijngesneden en in wodka 6 weken laten trekken (elke dag schudden de eerste twee weken, toen eens in de twee dagen en daarna eens per week). Daarna gezeefd (het merg zeef je er niet mee uit vanwege het kleine formaat) en aldus de beschrijving toendertijd wordt het met de tijd lekkerder. Laatste kan ik niet met zekerheid beamen, maar het is iig nog steeds super kwaliteit vanilleextract.
Totale kosten voor 1,5 jaar vanille gebruik misschien 10 euro.
Edit: alcohol is een betere drager van aroma's dan water, dus wellicht voor een volgend experiment.
Tja, je kan natuurlijk zeer chique kopen, maar das een beetje duur.quote:Op vrijdag 9 september 2011 17:47 schreef Mirjam het volgende:
[..]
ik begrijp dat als je zelf vanilla-pods koopt, om er siroop, wodka of weet ik veel wat wil maken, je met b-grade prima uit de voeten kunt?
Het spul is niet bepaald lekkere vanille wodka, het is super sterk extract... misschien een scheutje in een glas wodka, maar meer ook nietquote:Op vrijdag 9 september 2011 14:48 schreef Staal het volgende:
[..]
Ik zou met die vanillewodka echt geen anderhalf jaar doen..
96% alcohol is zéér vlamgevaarlijk en brand onzichtbaar.quote:Op zondag 11 september 2011 14:46 schreef Luuksor het volgende:
In de bar waar ik werk gebruik ik siroop van mn chef patissier. Hij zet al zn gebruikte vanillestokjes weg in een grote pot met 2:1 suikersiroop. Dit staat gewoon in te trekken tot het nodig is, inkoken is niet nodig. Super mooi diepe vanille smaak.
En zoals boven genoemd, hoge concentraat alcohol onttrekt meer smaak, dus liever in laten trekken in 96% alcohol en dan aanlengen tot gewenste volume.
Moet je het toch echt meer gebruiken..quote:Op zondag 11 september 2011 17:41 schreef Thorical het volgende:
Leuk experiment. Maar als ik 3 vanillestokjes per jaar gebruik is het veel.
Tja.. Als je je best doet kun je ook in een pan met water verzuipen..quote:Op zondag 11 september 2011 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
96% alcohol is zéér vlamgevaarlijk en brand onzichtbaar.
Heb je daar een foto van? Ben toch wel eens benieuwd. Scheutje door de cappuccino lijkt me ook best lekkerquote:Op vrijdag 23 september 2011 21:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn nu een 2 weken verder. De vanille is vrijwel geheel bezonken. Er beginnen zich echter suikerkristallen te vormen.
Heb het geproeft, een scheutje is teveel, een half theelepeltje is denk ik al veel.quote:Op zaterdag 24 september 2011 09:57 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Heb je daar een foto van? Ben toch wel eens benieuwd. Scheutje door de cappuccino lijkt me ook best lekker
Ja, dat kan, maar in een ijsmachine wordt ie echt romig alsof het roomijs is.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 20:02 schreef MaximusTG het volgende:
Heb je misschien nog een recept voor die sorbet Piet? Kan dat zonder ijsmachine? Dan zal het neem ik aan veel diepvries open dicht en roeren worden? Of kan dat niet.. Heb nog een hele rijpe mango over namelijk.
Het is een glazen fles gevuld met een bruine transparante siroop, met onderin en bovenin vanillegruis, Hij smaakt zeer vanillig,quote:Op woensdag 26 oktober 2011 00:17 schreef Staal het volgende:
Hoe ziet de fles vanillesiroop er eigenlijk nu uit? Ben je tevreden?
tot je een ijsmassa hebt die stevig genoeg is dat je het wilt eten.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 20:22 schreef MaximusTG het volgende:
Bedankt! Hoeveelheden komt wel goed, is toch kwestie van proeven lijkt me. Hoe vaak denk je dat er geschraapt mag worden?
En waar gebruik je het nu het meeste voor? (niet waar kun je het voor gebruiken, maar waar gebruik JIJ het voor, ben wel benieuwd..)quote:Op woensdag 26 oktober 2011 00:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het is een glazen fles gevuld met een bruine transparante siroop, met onderin en bovenin vanillegruis, Hij smaakt zeer vanillig,
Ik vind het geslaagd, een mooi experiment
Tot nu toe, cake, als limonadesiroop, voor ijs.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 15:20 schreef The_stranger het volgende:
[..]
En waar gebruik je het nu het meeste voor? (niet waar kun je het voor gebruiken, maar waar gebruik JIJ het voor, ben wel benieuwd..)
Vooral dat laatste staat e wel aan, bedoel als saus over het ijs of als ingrediënt in het ijs?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 22:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tot nu toe, cake, als limonadesiroop, voor ijs.
Ik gebruik het als ingredient in het ijs, ongeveer een twee eetlepels op 0,5 liter mengsel.quote:Op vrijdag 28 oktober 2011 11:54 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Vooral dat laatste staat e wel aan, bedoel als saus over het ijs of als ingrediënt in het ijs?
Indien het laatste, geeft het een sterkere vanille smaak en in welke mate vervang je de suiker dan voor je brouwsel?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |