Ik sluit me geheel aan bij jouw mening. En ik ben zelf geen filosoof. Ik hoor hem helemaal niets nieuws zeggen. Hij doet alsof het heel bijzonder is wat hij aan het vertellen is, maar het is een knip en plakwerk van verhalen en opmerkingen die je op verschillende plekken voorbij hoort komen.quote:Op zondag 4 september 2011 21:19 schreef Friek_ het volgende:
Mijn probleem met Rob Riemen is dat hij een doodsimpel en oppervlakkig verhaaltje vertelt waar ik als filosofiestudent op kots. Het komt op niets anders neer dan dat hij interessante boeken heeft gelezen en nadenkt, en de rest dat ook maar eens moet doen want anders zijn ze geen fatsoenlijke burgers. Het is het typische linkse Verlichtingsdenken dat stelt dat een burger pas oké is als hij dikke filosofische boeken leest. Alsof je daarvoor niet kritisch kan zijn of kan nadenken. En alsof mensen vroeger zoveel anders in elkaar staken en nu plots door een opkomend kapitalisme (of iets dergelijks) maar plots besloten hebben om niet meer na te denken.
Dat vind ik ook erg storend. Maar ja, dat is de manier om je slimmer te laten lijken/te doen zijn dan de ander. Waarbij je de ander ook nog eens kunt intimideren (d.w.z. als de ander niet zo gewoon is met deze theorie/citaten), waardoor je makkelijker een discussie kunt winnen. Het toont juist aan dat je zwakker staat in de discussie.quote:Op zondag 4 september 2011 21:36 schreef Friek_ het volgende:
Overigens heeft hij er ook een handje van om te pas en te onpas filosofen te citeren in discussies (zie bijvoorbeeld dit fragment in Buitenhof in discussie met Cohen). Pretentieus en nergens voor nodig. Studenten economie of economen zitten toch ook niet constant te snoeven met namen als Friedman, Hayek of Keynes?
Precies, meer is het gewoon niet. Daarbij vind ik dat hij de geesteswetenschappen (met filosofie in het bijzonder) behoorlijk overschat. Het is een manier van analyseren (die net als bijvoorbeeld de kunst) een zinnige bijdrage kan leveren aan een publiek debat (of persoonlijke ontwikkeling), maar overschat het niet. We hebben andere wetenschappen (natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, etc.) net zo kei- en keihard nodig, want zij leveren net zo goed zinnige bijdragen.quote:Op zondag 4 september 2011 22:03 schreef Redefine het volgende:
[..]
Ik sluit me geheel aan bij jouw mening. En ik ben zelf geen filosoof. Ik hoor hem helemaal niets nieuws zeggen. Hij doet alsof het heel bijzonder is wat hij aan het vertellen is, maar het is een knip en plakwerk van verhalen en opmerkingen die je op verschillende plekken voorbij hoort komen.
Sowieso vind ik de discussie wat wel en geen wetenschap is altijd zo belachelijk. Het zijn namelijk vaak meningen van mensen die zelf nogal gekleurd zijn (natuurkundigen die filosofie geen wetenschap vinden en vice versa).quote:Op zondag 4 september 2011 22:24 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Precies, meer is het gewoon niet. Daarbij vind ik dat hij de geesteswetenschappen (met filosofie in het bijzonder) behoorlijk overschat. Het is een manier van analyseren (die net als bijvoorbeeld de kunst) een zinnige bijdrage kan leveren aan een publiek debat (of persoonlijke ontwikkeling), maar overschat het niet. We hebben andere wetenschappen (natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, etc.) net zo kei- en keihard nodig, want zij leveren net zo goed zinnige bijdragen.
Exact, maar dat is wel wat soms het geval is. Soms lijken de mensen die geschiedenis, filosofie of literatuur gestudeerd te hebben de 'intellectuelen' te zijn, terwijl natuurwetenschappers of sociaalwetenschappers dit niet te zijn. Onnodige opschepperij, als meer kan ik het niet zien.quote:Op zondag 4 september 2011 22:38 schreef Redefine het volgende:
[..]
Maar daar staat tegenover dat men in de filosofie zichzelf ook niet belangrijker moet gaan vinden dan de exacte wetenschappen.
Mwoch, ik kom als historicus vaker exacte wetenschappers tegen, die op de zachte wetenschappen neerkijken, dan collega's die exacte wetenschappers minachten.quote:Op zondag 4 september 2011 22:51 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Exact, maar dat is wel wat soms het geval is. Soms lijken de mensen die geschiedenis, filosofie of literatuur gestudeerd te hebben de 'intellectuelen' te zijn, terwijl natuurwetenschappers of sociaalwetenschappers dit niet te zijn. Onnodige opschepperij, als meer kan ik het niet zien.
Bovendien is deze passage volledig gespeend van argumenten. Nou weet ik niet of hij verder in z'n werkje nog probeert om te betogen waarom zaken als 'de geldzucht van de zakenwereld' en 'de massamedia als buikspreker' oorzaken zouden zijn van de opkomst van het hedendaagse populisme.quote:Op zondag 4 september 2011 21:19 schreef Friek_ het volgende:
"Geert Wilders en zijn beweging zijn het prototype van hedendaags fascisme. En daarmee zijn zij niets anders dan de logische politieke consequentie van een maatschappij waar wij allen verantwoordelijk voor zijn. Dit hedendaags fascisme is opnieuw het gevolg van politieke partijen die hun eigen gedachtegoed verloochenen, intellectuelen die een gemakzuchtig nihilisme cultiveren, universiteiten die deze naam niet waardig zijn, de geldzucht van de zakenwereld en de massa media die liever de buikspreker van dan een kritische spiegel voor het volk zijn. Dit zijn de gecorrumpeerde elites die de geestelijke leegte cultiveren waarin het fascisme weer groot kan worden."
Dat hangt van de wijze af waarop je deze discussietechniek toepast natuurlijk. Je kunt prima argumenten ontlenen aan citaten, maar je kunt ook een beroep doen op de autoriteit van bekende filosofen.quote:Op zondag 4 september 2011 22:07 schreef Redefine het volgende:
[..]
Dat vind ik ook erg storend. Maar ja, dat is de manier om je slimmer te laten lijken/te doen zijn dan de ander. Waarbij je de ander ook nog eens kunt intimideren (d.w.z. als de ander niet zo gewoon is met deze theorie/citaten), waardoor je makkelijker een discussie kunt winnen. Het toont juist aan dat je zwakker staat in de discussie.
"Lezen is denken met andermans hersenen" schopenhauerquote:Op maandag 5 september 2011 13:55 schreef Picchia het volgende:
Je kunt prima argumenten ontlenen aan citaten, maar je kunt ook een beroep doen op de autoriteit van bekende filosofen.
Tsja, blijkbaar is dat al een faux pas tegenwoordig.quote:Op maandag 5 september 2011 13:39 schreef Picchia het volgende:
Oké, afgekeken.
Ik vind het een vrij bekrompen stuk. Hij claimt de intellectuele superioriteit.
Hij vreest voor een vrij volk dat niet in staat is tot kritisch nadenken. Historische voorbeelden te over namelijk (en hij noemt ze).quote:Hij beweert de vrijheid na te streven, maar verpakt dit in een ondemocratisch pakketje, bijvoorbeeld door populisme als streven naar een fascistische mediocratie te bestempelen, terwijl democraten en populisten juist de vrijheid van een volk nastreven. Anderen zijn volgens hem zogenaamd bang voor vrijheid, maar zelf vreest hij voor een vrij volk, als daar naar geluisterd wordt zou dat immers een oppervlakkige mediocratie betekenen.
Tsja, dit is toch ook relativisme ten top? Blijkbaar mag je op geen enkele manier nog constateren tegenwoordig dat andere mensen eventueel iets fout zouden doen. Dat is blijkbaar 'ondemocratisch'quote:Zijn ondemocratische sentiment valt terug te vinden in zijn minachting van de gemiddelde persoon door hem als dom te bestempelen.
Nogal moraliserend ditquote:Op zondag 4 september 2011 21:19 schreef Friek_ het volgende:
"Een intellectueel probeert te begrijpen, niet te moraliseren. Alle andere voor corrupt uitmaken is nog geen bewijs van de eigen onkreukbaarheid."
"Hij die zonder zonde is gooie de eerste steen" ? Ook dan heb je vele gradaties hoor.quote:Op maandag 5 september 2011 15:40 schreef MadScientist het volgende:
Maar goed, niemand is onkreukbaar,
Ook hier kan je stellen, alleen wie een trede hoger staat mag omlaag trappen. (Hoger staanden zijn eerlijker, frauderen niet of veel minder e.d.)quote:dus waarom zou je dat nog gaan bewijzen? En als je per se onkreukbaar moet zijn om te moraliseren, mag niemand dus ooit nog iets over een ander zeggen.
Men neemt zat van anderen aan, kijk maar naar politiek-dom NL die telkens de verkeerden omhoog stemmen.quote:Niemand houdt van moraalridders, maar als niemand meer iets van een ander wil aannemen zijn we ook ver van huis.
Wat ik eerder ook al schreef, hier of elders:quote:Dus als je Riemen hoort moraliseren, is het logisch dat je in de verdediging schiet, maar een open geest zal in ieder geval kijken of er toch nog een greintje waarheid te vinden is in zo'n betoog, over hemzelf of over de samenleving.
Nausea lijkt me wat correcter.quote:Op zondag 4 september 2011 19:09 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ach, onze Nausicaa. De excuus-rechtse columnist van de Volkskrant.
Voor mij iemand wier naam altijd lijkt te passen bij het gevoel dat het lezen van haar stukjes oproept: Nausia (misselijkheid).
Hier valt simpelweg geen speld tussen te krijgen. Een ieder die Rob Riemen nu nog wegzet als een schreeuwende in de woestijn, de klassieke eenzame gek met een Jezuscomplex, die kan over tien jaar niet meer aanvoeren: 'ich habe es nicht gewüsst'.quote:'Ik heb mij afgevraagd hoe het komt dat er zoveel parallellen zijn tussen de jaren twintig en dertig en wat we nu om ons heen zien gebeuren. We zien een charismatische leider van een ondemocratische beweging, we zien overal populisme om de massa te mobiliseren, we zien dat de eigen groep wordt neergezet als slachtoffer en dat er een vijand wordt aangewezen om de wrok op te richten. Toen waren het de joden, nu zijn het de moslims die als groep worden weggezet.
"We" zien? Ik zie iets anders. De PVV zet haar stemmers niet neer als slachtoffer maar spreekt met haar standpunten een grote groep mensen aan. Zij stemmen hier zélf mee in.quote:we zien dat de eigen groep wordt neergezet als slachtoffer en dat er een vijand wordt aangewezen om de wrok op te richten
Stemmers stemmen toch in met de retoriek van de PVV?quote:Op dinsdag 6 september 2011 17:23 schreef Robus het volgende:
Ik heb toch ruimte voor een speld gezien
[..]
"We" zien? Ik zie iets anders. De PVV zet haar stemmers niet neer als slachtoffer maar spreekt met haar standpunten een grote groep mensen aan. Zij stemmen hier zélf mee in.
En vergeet het "wij normale Nederlanders die uitgebuit worden door een linkse elite" geslachtoffer niet.quote:Op dinsdag 6 september 2011 18:53 schreef MadScientist het volgende:
[..]
Stemmers stemmen toch in met de retoriek van de PVV?
Die overduidelijk bol staat van de "wij nobele westerlingen verdrinken in een zee van islam" prietpraat?
En het 'de bankiers en het grote bedrijfsleven buiten de arbeiders uit, met hun ongebreidelde hebzucht'.quote:Op dinsdag 6 september 2011 20:06 schreef AgLarrr het volgende:
[..]
En vergeet het "wij normale Nederlanders die uitgebuit worden door een linkse elite" geslachtoffer niet.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |