abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † maandag 15 augustus 2011 @ 18:23:26 #101
91830 MaximusTG
pi_100769541
Anders starten jullie er toch een topic over? Maar volgens mij valt er over pasta minder te praten, tis "vrij" recht toe recht aan. Je hebt deeg met ei, zonder ei, en er valt natuurlijk altijd wat te variëren,
Maar het meeste werk bij pasta zit em in het uitrollen (al dan niet met de pastamachine) of het vormen van de pasta. Heb mn moeder een aantal jaar terug een pastamachine kado gedaan, met van alles erop en eraan, en ze was er heel blij mee, maar om voor het hele gezin pasta te maken is ontzettend ondankbaar werk. Ben je er een hele tijd mee bezig geweest, is het daarna snel hap slik weg.
pi_100770736
Even terug naar de pizza's! ;)

Een van de exemplaren van gisteravond:





Het lukt nog steeds niet erg goed om kleur op de rand te krijgen.
De tomatensaus had ik deze keer meer basic gehouden dan anders, maar dat vond ik toch wat minder lekker. Mocht wel wat meer pit in.

[ Bericht 21% gewijzigd door LieLie op 15-08-2011 19:53:44 ]
pi_100773085
Jammer, ik zie geen foto.
Probleem om kleur te krijgen op de rand heb ik ook. Langer bakken wordt de korst weer erg knapperig wat ik niet lekker vind.
pi_100773337
De pasta van vanavond was in elk geval redelijk goed gelukt. Nou eens op zoek naar durum tarwe ;)

En het pizzadeeg ziet er ook veelbelovend uit. Was in elk geval behoorlijk gerezen, nu nog even een nachtje in de koelkast, en dan morgen nadenken over wat we erop gaan doen.
pi_100773351
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 19:48 schreef sjanette het volgende:
Jammer, ik zie geen foto.
Probleem om kleur te krijgen op de rand heb ik ook. Langer bakken wordt de korst weer erg knapperig wat ik niet lekker vind.
Vreemd, nu dan?
En dat inderdaad, te lang bakken is ook niet lekker.
pi_100808682
Ik heb ook toetjes gekocht :+
En er was ook citroenkwarktaartyoghurt, wat ik beslist een win-win-situatie wil noemen! :D
  † In Memoriam † dinsdag 16 augustus 2011 @ 16:13:56 #107
91830 MaximusTG
pi_100810603
Hmm, volgens mij past het deeg alleen in de zwarte kers versie...
pi_100810743
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 16:13 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, volgens mij past het deeg alleen in de zwarte kers versie...
Ze waren alle drie even groot?
  † In Memoriam † dinsdag 16 augustus 2011 @ 16:18:40 #109
91830 MaximusTG
pi_100810789
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 16:18 schreef MaximusTG het volgende:
Grapje :+
Flauw :P
pi_100816340
Het is dan wel niet Italiaans, maar worcestersaus door de pizzasaus geeft het echt meer pit! :9
Het drie-dagen-deeg was trouwens erg lekker, en goed te vormen!
  † In Memoriam † dinsdag 16 augustus 2011 @ 19:15:23 #112
91830 MaximusTG
pi_100817625
Mooi zo! Toevallig nog foto's van gemaakt :+?
pi_100817900
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 19:15 schreef MaximusTG het volgende:
Mooi zo! Toevallig nog foto's van gemaakt :+?
Toevallig, wilde ik dat met mijn telefoon doen, maar de batterij was leeg. Toen zei m'n vriend 'pak dan de camera even in de kamer', maar ik vond dat ik wel meer foto's van pizza's had ;)
pi_100841803
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 19:48 schreef sjanette het volgende:
Jammer, ik zie geen foto.
Probleem om kleur te krijgen op de rand heb ik ook. Langer bakken wordt de korst weer erg knapperig wat ik niet lekker vind.
Heel even de bovengrill op de korst, de laatste halve minuut? (heel kort maar natuurlijk, en oppassen dat je topping niet verbrandt)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † woensdag 17 augustus 2011 @ 09:14:42 #115
91830 MaximusTG
pi_100842262
Volgens mij gebruikt sjanette zo'n pizzaoventje. Als ik me niet vergis dan zou het helpen om de deksel van de pizzaoven ongeveer een halve minuut nadat ie erin is gegaan even open en dicht te doen, om overtollig stoom af te voeren.
Bruining van deeg heeft meestal ook te maken met de gebruikte soort bloem.
pi_100844738
Gisteren pizza gegeten, was prima. Ik had alleen wel nogal moeite om de pizza van de schuif op de steen te krijgen, dus echt mooi werd hij niet, en mijn steen is ontzettend vies geworden, wat er vooralsnog niet echt af gaat. Had ook niet het idee dat hij nou zo veel knapperiger was dan voorheen op het bakblik. Maar het deeg was lekker :) En dochterlief (2 jaar) vond het 'broodje pita' errug lekker (wel met alleen tomatensaus en kaas, de rest van de topping werd er zorgvuldig afgehaald :( ).

Wel een vraagje trouwens: in veel recepten voor pizzadeeg wordt ook wat olijfolie gebruikt, in het recept uit de OP niet. Is daar een reden voor?
  † In Memoriam † woensdag 17 augustus 2011 @ 11:14:36 #117
91830 MaximusTG
pi_100845248
Olijfolie kun je toevoegen als je dat wil, maar het "hoort" er niet in. Zorgt voor een zachtere korst en een kruim dat wat meer "chewy" is.
pi_100850542
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 09:14 schreef MaximusTG het volgende:
Volgens mij gebruikt sjanette zo'n pizzaoventje. Als ik me niet vergis dan zou het helpen om de deksel van de pizzaoven ongeveer een halve minuut nadat ie erin is gegaan even open en dicht te doen, om overtollig stoom af te voeren.
Bruining van deeg heeft meestal ook te maken met de gebruikte soort bloem.
Ik heb inderdaad een pizzaoventje. Wanneer de oven is opgewarmd moet je de deksel 2 minuten open laten staan, zodat de bovenspiraal weer aan gaat. Dit moet je ook doen voordat er weer een nieuwe pizza in gaat.
Dat van die halve minuut voor afvoeren stoom is mij niet bekend, maar ga ik proberen van het weekend. Ik gebruik Farina "00" meel, dus dat zou toch goed moeten zijn?
  woensdag 17 augustus 2011 @ 13:47:29 #119
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100850594
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 10:58 schreef Bleie het volgende:
(wel met alleen tomatensaus en kaas, de rest van de topping werd er zorgvuldig afgehaald :( ).
Fijner maken en verstoppen in de saus :P
  † In Memoriam † woensdag 17 augustus 2011 @ 13:53:48 #120
91830 MaximusTG
pi_100850860
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 13:46 schreef sjanette het volgende:

[..]

Ik heb inderdaad een pizzaoventje. Wanneer de oven is opgewarmd moet je de deksel 2 minuten open laten staan, zodat de bovenspiraal weer aan gaat. Dit moet je ook doen voordat er weer een nieuwe pizza in gaat.
Dat van die halve minuut voor afvoeren stoom is mij niet bekend, maar ga ik proberen van het weekend. Ik gebruik Farina "00" meel, dus dat zou toch goed moeten zijn?
Volgens mij heb ik dat een keertje op pizzamaking.com gelezen. Kleur is afhankelijk van de temperatuur van de oven. Nu worden die kleine oventjes wel een stuk warmer dan een gewone elektrische oven, maar misschien nog steeds niet warm genoeg om het te bruinen;
Dit zegt Jeff Varasano erover:

"The 00 has a finer mill and also it will absorb much less water than the other flours. The 00 flour really is quite different than the others. If you are baking at under 750F, you should really not use 00. It will never brown and you'll have much more luck with another flour." 750 F is ongeveer 400 graden.
pi_100853874
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 13:47 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Fijner maken en verstoppen in de saus :P
Onze dochter (3) eet ook geen groente (denkt ze). Ik maak vaak zelf pastasaus, waar we van alles aan groente in mikken en vervolgens de blender er op zetten. Zo krijgt ze nog best wel wat binnen :) (we eten ook meerdere keren per week pasta, yummie)
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_100859384
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 13:53 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Volgens mij heb ik dat een keertje op pizzamaking.com gelezen. Kleur is afhankelijk van de temperatuur van de oven. Nu worden die kleine oventjes wel een stuk warmer dan een gewone elektrische oven, maar misschien nog steeds niet warm genoeg om het te bruinen;
Dit zegt Jeff Varasano erover:

"The 00 has a finer mill and also it will absorb much less water than the other flours. The 00 flour really is quite different than the others. If you are baking at under 750F, you should really not use 00. It will never brown and you'll have much more luck with another flour." 750 F is ongeveer 400 graden.
Mmmmm.... dan ga ik de oven op de hoogste stand zetten. Zit dan op 450 graden ongeveer.
Wat voor meel moet ik anders gebruiken dan? Die Farina "00" werkt juist zo lekker en heb er nog 4,5 kg van staan :Y
  † In Memoriam † woensdag 17 augustus 2011 @ 17:52:54 #123
91830 MaximusTG
pi_100861017
Je kunt ook werken met een gedeelte 00 bloem, en een deel gewone tarwebloem. Maar probeer eerst die hoogste stand maar eens! Wie weet scheelt dat al!
pi_100861443
Ik ga zeker eerst die hoogste stand proberen.
Maakt het nog uit hoe de verhouding dan is tussen die 00 bloem en tarwebloem? Of kan ik gewoon 50/50 doen?
pi_100861991
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 17:52 schreef MaximusTG het volgende:
Je kunt ook werken met een gedeelte 00 bloem, en een deel gewone tarwebloem. Maar probeer eerst die hoogste stand maar eens! Wie weet scheelt dat al!
Wel mee uitkijken ook, want dan gaat de bodem echt snel en wordt die weer te knapperig.
pi_100864232
Dat vind ik ook weer niet lekker als de bodem te knapperig is. Dat had ik van het weekend ook, was naar mijn smaak te knapperig....
Mmmmm..... dan toch meer 2 soorten bloem doen. Maar raar eigenlijk, want 1,5 week geleden gebruikte ik tarwebloem (had nog geen "00") en toen werd de pizza ook niet echt bruin.
  † In Memoriam † woensdag 17 augustus 2011 @ 19:27:36 #127
91830 MaximusTG
pi_100864630
Hmm, nou, dan zal het ook niet veel invloed hebben nee. Wat iig zeker helpt is als je zorgt dat het deeg meer suiker bevat. Bv scheutje melk. Maar dat vind ik persoonlijk zonde, hou de pizza liever "puur". Deeg met meer suiker zal sneller bruinen.
Maar als de bodem van de pizza dus te heet wordt door het bakken op de hoogste stand, zou je misschien een vochtige doek over de steen kunnen halen voordat je de pizza erop schuift. Dat doen ze in houtovens ook wel geloof ik. Om de temperatuur wat omlaag te halen op die plek.
Maar dat is op eigen risico, een te grote temperatuurschok is niet goed voor dat soort stenen.
pi_100870360
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 13:47 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Fijner maken en verstoppen in de saus :P
Ik doe niet aan groente verstoppen, dan leert ze het nooit (volgens mij). Bovendien zijn de tomaten ook groente. Verder had ze er komkommer bij, en bij het maken had ze wat paprika gehad (die ze vandaag dan weer niet lekker vond). En andere dagen eet ze weer veel groente, dus gemiddeld genomen krijgt ze t wel binnen.
pi_100893168
Een simpele Cipolla als lunch.

pi_100893212
quote:
7s.gif Op donderdag 18 augustus 2011 13:52 schreef Terpentin07 het volgende:
Een simpele Cipolla als lunch.

[ afbeelding ]
:o wat een mooie!
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_100948776
Vandaag weer pizza gegeten. Deeg was gisteren al gemaakt met wat melk in de hoop dat de pizza bruiner zou worden. Helaas, mogelijk nog witter dan zonder melk. Door de melk is de bodem wel wat zachter, dus zou eventueel de oven stukje hoger kunnen zetten. De smaak was wel goed. Ik had pizza met zalm en wat ui, heerlijk! Partner had 3 soorten kaas en een kleintje met salami.

Vanmiddag heb ik alweer deeg gemaakt, dit keer met 200 gr "00" en 175 gr tarwebloem. Ben in staat om morgen weer pizza te eten om te kijken hoe dit deeg het doet. :)
pi_100952517
En toch, hè? De pizza van Terpentin heeft welhaast een perfect ronde vorm, een rand van eveneens perfecte dikte en zelfs een perfecte bruining wat een paar posts terug nog een issue was. Triple perfect, toch wel een Pizzameister in mijn optiek. Doe het maar eens na.
pi_100959817
quote:
7s.gif Op donderdag 18 augustus 2011 13:52 schreef Terpentin07 het volgende:
Een simpele Cipolla als lunch.

[ afbeelding ]
Respect. Dit ziet er uit als een pizza rechtstreeks uit je gedachten.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  zaterdag 20 augustus 2011 @ 22:40:30 #134
177699 La_Vita
Coo coo ca-choo
pi_100984263
quote:
7s.gif Op donderdag 18 augustus 2011 13:52 schreef Terpentin07 het volgende:
Een simpele Cipolla als lunch.

[ afbeelding ]
:9
My mama didn't raise no fool
pi_100989110
quote:
7s.gif Op donderdag 18 augustus 2011 13:52 schreef Terpentin07 het volgende:
Een simpele Cipolla als lunch.

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit! Mooi rond! ^O^
pi_100999085
quote:
7s.gif Op donderdag 18 augustus 2011 13:52 schreef Terpentin07 het volgende:
Een simpele Cipolla als lunch.

[ afbeelding ]
Dat is een hele mooie!! Mooi rond en goed bruin zeg! ^O^
pi_100999429
Net weer een poging gedaan. Pizza's waren niet echt bruin, maar smaakte wel erg lekker met 200gr "00" en 175 gr tarwebloem.
Klik
  † In Memoriam † zondag 21 augustus 2011 @ 15:00:52 #138
91830 MaximusTG
pi_101001602
Lekker, pizzaaaa! Toch apart dat je pizza's niet echt bruinen. Misschien komt het doordat het warmte-element in je pizzaoventje uit gaat door de thermostaat?
pi_101002676
Ik heb geen idee. Ik laat de pizzaoven eerst 10 minuten voorverwarmen op ongeveer 430 graden (=stand 2,5) , dan de bovenkant 2 minuten openzetten zodat het bovenelement weer aan gaat en daarna pizza voor 5 minuten erin.
pi_101004355
quote:
0s.gif Op zondag 21 augustus 2011 15:27 schreef sjanette het volgende:
Ik heb geen idee. Ik laat de pizzaoven eerst 10 minuten voorverwarmen op ongeveer 430 graden (=stand 2,5) , dan de bovenkant 2 minuten openzetten zodat het bovenelement weer aan gaat en daarna pizza voor 5 minuten erin.
Heb je ook de alfredo? Ik laat hem altijd voorverwarmen op standje 1,5 en als het lampje uitgaat zet ik hem op full power en doe de pizza erin.
pi_101006348
Heb een G3 Ferrari Delizia. Maar dat zou ik ook wel eens kunnen proberen. Maar hoe doe je dat dan met 2 of meer pizza's? Dan is je oven al op zn top als je de 2e erin wilt doen?
pi_101049767
Ik moest het vandaag nog een keer proberen. Nu de oven op de hoogste stand (= ongeveer 470 graden). Helaas, wederom niet bruin. Voor de kaas was dit ook te warm. Dus volgens keer gewoon weer op stand 2,5. Misschien volgens keer dan zilverfolie op de pizza leggen en iets langer bakken.
Voor de rest heb ik geen ideeën meer....
pi_101087002
Ik volg dit nu al een tijdje, en vanvaond met mijn Jamie Oliver steen een eerste poging doen :) Ik zal het resultaat posten :)
'Expand my brain, learning juice!'
<a href="http://www.last.fm/user/crossover1" rel="nofollow" target="_blank">Last.fm</a>
pi_101132648
Foto's zijn er niet meer van gekomen :p maar de pizza's waren wel vrij aardig gelukt.
Alleen heb ik de laatste er denk ik iets te snel uit gehaald. Het deeg bleef aan de steen plakken in het midden. Nu zit er aangekoekte saus etc op. Iemand tips over hoe ik dat er af krijg? Ik las dat ik geen water mag gebruiken.
'Expand my brain, learning juice!'
<a href="http://www.last.fm/user/crossover1" rel="nofollow" target="_blank">Last.fm</a>
  † In Memoriam † woensdag 24 augustus 2011 @ 17:46:43 #145
91830 MaximusTG
pi_101134807
Is die steen ook van poreus materiaal? Mijn chamotteklei pizzasteen zit ook onder de vlekken, dat krijg je als er bv wat vocht van de mozzarella afloopt, of een pizza een keertje blijft plakken. Meestal neem ik dan de steen als ie weer koel is, en pak ik iets van een grof borsteltje (dat nooit met zeep in aanraking komt!) en borstel em af, zodat er iig niks meer op zit. En dan de volgende keer mooi vroeg de oven in, dicht bij het warmte-element. Dan brandt alles wat er eventueel nog op zou zitten weg. Maar de vlek krijg je er niet uit nee. Maar dat boeit ook niet.
pi_101200696
Ik ben op zoek naar een goed recept voor turkse pizza. Tips welkom *O*
pi_101202367
Gooi altijd wat bakpapier tussen de pizza en de steen :@
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_101214401
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2011 07:39 schreef Ml-etje het volgende:
Gooi altijd wat bakpapier tussen de pizza en de steen :@
Damn, uiteraard...
'Expand my brain, learning juice!'
<a href="http://www.last.fm/user/crossover1" rel="nofollow" target="_blank">Last.fm</a>
pi_101231642
Vandaag weer een poging gedaan en nu de pizza's wat kleiner gehouden zodat de rand van de pizza ongeveer onder het bovenelement lag. En zowaar, de rand begon op te zetten en werd zelfs bruinig *O* Eindelijk zeg!!! http://www.flickr.com/pho(...)627400407833/detail/
  † In Memoriam † vrijdag 26 augustus 2011 @ 23:21:50 #150
91830 MaximusTG
pi_101238375
Jeej! Was het toch gewoon een kwestie van ongelijke temperatuursverdeling! Hij ziet er iig lekker uit!
pi_101238568
quote:
14s.gif Op vrijdag 26 augustus 2011 21:10 schreef sjanette het volgende:
Vandaag weer een poging gedaan en nu de pizza's wat kleiner gehouden zodat de rand van de pizza ongeveer onder het bovenelement lag. En zowaar, de rand begon op te zetten en werd zelfs bruinig *O* Eindelijk zeg!!! http://www.flickr.com/pho(...)627400407833/detail/
ziet er goed uit ^O^
pi_101246659
quote:
14s.gif Op vrijdag 26 augustus 2011 21:10 schreef sjanette het volgende:
Vandaag weer een poging gedaan en nu de pizza's wat kleiner gehouden zodat de rand van de pizza ongeveer onder het bovenelement lag. En zowaar, de rand begon op te zetten en werd zelfs bruinig *O* Eindelijk zeg!!! http://www.flickr.com/pho(...)627400407833/detail/
Die ziet er goed uit. :9
pi_101247332
quote:
14s.gif Op vrijdag 26 augustus 2011 21:10 schreef sjanette het volgende:
Vandaag weer een poging gedaan en nu de pizza's wat kleiner gehouden zodat de rand van de pizza ongeveer onder het bovenelement lag. En zowaar, de rand begon op te zetten en werd zelfs bruinig *O* Eindelijk zeg!!! http://www.flickr.com/pho(...)627400407833/detail/
Die ziet er zeker goed uit!

Sinds een paar dagen heb ik ook een pizza alfredo, om de ultieme pizza's mee te maken. Maar mijn eerste pizza's werden ook niet goed bruin (sorry, geen foto's). Ik had de alfredo op de hoogste stand voorverwarmd, en een zo nat mogelijk deeg gemaakt. Hij was wel lekker (krokant en toch "chewy"), maar nogal bleek dus, en het duurde ook heel lang (niet getimed, maar 10 min zeker wel). Overigens, ik heb de DLD 9070, met een traploze temperatuurregeling en een kijkglaasje.

Ik verdenk de temperatuur en de vochtigheid ervan de oorzaak te zijn. Ik zet altijd alles op maximaal, dat is meestal wel een goede aanpak. Ik bedacht me later pas, dat als de temperatuur maximaal is, en het bovenste element afslaat, dus alleen de hete lucht de pizza verwarmt, maar als de temperatuur niet helemaal maximaal is, de (iets minder) hete lucht de pizza verwarmt EN de directe warmte van het element.

Dan het vocht: op een zeker moment was mijn kijkglaasje nota bene beslagen. Dus duidelijk te veel vocht. Wat ik ga proberen: een wat droger deeg, gewone kaas ipv mozzarella (die lijkt me nogal vochtig), en het deksel niet helemaal sluiten. Ik heb zelfs sterk de neiging om het kijkglaasje eruit te slopen, maar dat doen we nog maar even niet.
pi_101247746
Als mijn Ferrari is opgewarmd gaat het lampje uit. Ik zet dan de deksel open totdat het lampje weer aanspringt. Het bovenelement gaat dan namelijk weer aan. De hoogste stand gaf bij mij problemen met de kaas. Dus nu op stand 2,5 en de pizza's wat kleiner. Morgen ga ik het weer proberen :P
Ik gebruik in principe het deeg uit de beginpost, maar morgen denk ik een ander deeg proberen die ik op het net heb gevonden.
pi_101247834
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 10:32 schreef kuifje_fok het volgende:

[..]

Die ziet er zeker goed uit!

Sinds een paar dagen heb ik ook een pizza alfredo, om de ultieme pizza's mee te maken. Maar mijn eerste pizza's werden ook niet goed bruin (sorry, geen foto's). Ik had de alfredo op de hoogste stand voorverwarmd, en een zo nat mogelijk deeg gemaakt. Hij was wel lekker (krokant en toch "chewy"), maar nogal bleek dus, en het duurde ook heel lang (niet getimed, maar 10 min zeker wel). Overigens, ik heb de DLD 9070, met een traploze temperatuurregeling en een kijkglaasje.

Ik verdenk de temperatuur en de vochtigheid ervan de oorzaak te zijn. Ik zet altijd alles op maximaal, dat is meestal wel een goede aanpak. Ik bedacht me later pas, dat als de temperatuur maximaal is, en het bovenste element afslaat, dus alleen de hete lucht de pizza verwarmt, maar als de temperatuur niet helemaal maximaal is, de (iets minder) hete lucht de pizza verwarmt EN de directe warmte van het element.

Dan het vocht: op een zeker moment was mijn kijkglaasje nota bene beslagen. Dus duidelijk te veel vocht. Wat ik ga proberen: een wat droger deeg, gewone kaas ipv mozzarella (die lijkt me nogal vochtig), en het deksel niet helemaal sluiten. Ik heb zelfs sterk de neiging om het kijkglaasje eruit te slopen, maar dat doen we nog maar even niet.
Mozzarella moet je eigenlijk wel drogen voor je het gebruikt. De vorige keer had ik de bol in plakjes gesneden, eerst wat droog gedept met keukenpapier en daarna nog een uurtje op nieuw keukenpapier laten liggen, dat was helemaal doorweekt. Dus normaal zit er echt te veel vocht in de mozzarella voor een pizza. Met de gedroogde ging het prima, dan smelt het nog steeds goed!
pi_101248722
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 11:04 schreef LieLie het volgende:

[..]

Mozzarella moet je eigenlijk wel drogen voor je het gebruikt. De vorige keer had ik de bol in plakjes gesneden, eerst wat droog gedept met keukenpapier en daarna nog een uurtje op nieuw keukenpapier laten liggen, dat was helemaal doorweekt. Dus normaal zit er echt te veel vocht in de mozzarella voor een pizza. Met de gedroogde ging het prima, dan smelt het nog steeds goed!
ahaa!
pi_101249349
Je kan trouwens ook drogere mozzarella kopen. Van het merk Galbani te koopt bij de appie. Bij de makro heb ik ook weleens mozzarella gekocht. Alleen is dit dan meestal normale mozzarella ipv buffel mozzarella. Bovendien vind ik normale kaas (edammer bvb) lekkerder dan mozzarella die toch vrij smakeloos is.

Even over de alfredo. Ik zou hem niet op de hoggste stand opwarmen. Ik heb de oude alfredo en die heeft drie standen, ik verwarm hem meestal op stand 1,5 voor, hiermee krijg ik goede resultaten.
pi_101257034
Ben pizzadeeg aan het ontdooien en aan het maken (heb het nog niet eerder uit de vriezer gehaald en gebruikt dus even testen).
Ben benieuwd :Y
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † zondag 28 augustus 2011 @ 12:28:25 #159
91830 MaximusTG
pi_101283359
En, gister al gebakken? Was dat wel op tijd ontdooit dan?
pi_101283503
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 12:19 schreef Terpentin07 het volgende:
Je kan trouwens ook drogere mozzarella kopen. Van het merk Galbani te koopt bij de appie. Bij de makro heb ik ook weleens mozzarella gekocht. Alleen is dit dan meestal normale mozzarella ipv buffel mozzarella. Bovendien vind ik normale kaas (edammer bvb) lekkerder dan mozzarella die toch vrij smakeloos is.

Even over de alfredo. Ik zou hem niet op de hoggste stand opwarmen. Ik heb de oude alfredo en die heeft drie standen, ik verwarm hem meestal op stand 1,5 voor, hiermee krijg ik goede resultaten.
Ik heb hier in één winkel buffelmozzarella gevonden, maar van gedroogde hebben ze hier nog niet gehoord volgens mij :P heb nu wel een adresje met buffelmozzarella (vers en droog) van twentse waterbuffels, binnenkort eens testen!
pi_101296208
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2011 12:19 schreef Terpentin07 het volgende:
Je kan trouwens ook drogere mozzarella kopen. Van het merk Galbani te koopt bij de appie. Bij de makro heb ik ook weleens mozzarella gekocht. Alleen is dit dan meestal normale mozzarella ipv buffel mozzarella. Bovendien vind ik normale kaas (edammer bvb) lekkerder dan mozzarella die toch vrij smakeloos is.

Even over de alfredo. Ik zou hem niet op de hoggste stand opwarmen. Ik heb de oude alfredo en die heeft drie standen, ik verwarm hem meestal op stand 1,5 voor, hiermee krijg ik goede resultaten.
Deze keer ging het al beter. :) Ik had de alfredo niet op de hoogste stand opgewarmd, maar rond 75%, op alleen de onderverwarming. Pizza erop, en vol gas op eerst allebei, later alleen bovenwerwarming. Op momenten dat er veel stoom uit de ontluchting kwam het deksel een beetje opgetild. En ook het deeg zo dun mogelijk gemaakt.

Resultaat: de rand werd wel wat bruin, maar was hard en droog geworden. In het midden was de bodem goed dun en krokant, en aan de onderkant ook een beetje bruin.
  † In Memoriam † dinsdag 30 augustus 2011 @ 16:56:46 #162
91830 MaximusTG
pi_101375490
Zo, net ook weer een batch deeg gemaakt. Heb eindelijk weer een nieuwe handmixer :).



Deze hield zich sterk tijdens het kneden, de vorige hield er nog wel eens mee op als alle bloem door het deeg heen zat.

Waarschijnlijk morgen opeten, bij vrienden thuis. Dus helaas niet op mn pizzasteen.
pi_101376021
Fijn dat je weer een mixer heb, lekker deeg maken ^O^
Ik heb gisteren deeg gemaakt volgens jouw recept. Straks eten, merk wel dat het deeg nog erg plakkerig is. Is dat normaal?
  † In Memoriam † dinsdag 30 augustus 2011 @ 17:20:23 #164
91830 MaximusTG
pi_101376336
Ja, komt doordat er relatief veel water inzit. Gewoon goed wat bloem op je werkblad en dan wat over je bolletje deeg strooien. Beetje bloem op je handen, en dan gaan vormen. Als je het deeg uitrekt vergroot je het oppervlak, terwijl de hoeveelheid bloem hetzelfde blijft, ook wordt de bloem die op het deeg zit opgenomen in het deeg door vocht dat uit het deeg komt. Je moet dus inschatten wanneer het weer nodig is je deeg een beetje te bebloemen. Probeer niet te veel bloem te gebruiken. Maar als je bang bent dat het aan je handen gaat plakken, gebruik dan maar wat meer, het teveel valt er makkelijk weer af.
pi_101382518
Ik vind het moeilijk deeg om mee te werken. Zo slap en plakkerig maar wel mooi resultaat http://www.flickr.com/pho(...)627431292707/detail/ !! Hij is zelfs bruin *O* *O*
  dinsdag 30 augustus 2011 @ 19:57:43 #166
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_101382897
OMG die ziet er heeeeeeeerlijk uit :9~
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † dinsdag 30 augustus 2011 @ 20:11:43 #167
91830 MaximusTG
pi_101383430
Klopt, tis niet makkelijk, maar het resultaat mag er zijn zie ik!! Goeie ovenrijs door de goed ontwikkelde glutenstructuur! Smaakte ie ook goed?
pi_101384360
Smaak was lekker. Volgende keer nog een minuutje langer dan worden de korst en bodem wat knapperiger. Heb er nu alweer zin in
pi_101412560
Jeeh mijn 3cm dikke pizzasteen heb ik binnen. Nu nog een keer pizza maken.

Btw. Iemand met een houten pizzaschep? Ik wil er 2 zelf maken. Maar zoek een beetje maten.
Dacht iets van 30x40x1cm
Dan een vierkant van 30x30 maken en van die 10cm het handvat.
Dan de voorkant afschuinen.
  † In Memoriam † woensdag 31 augustus 2011 @ 15:48:08 #170
91830 MaximusTG
pi_101412641
Ik heb zo'n houten schep, kan de maten wel ff voor je opmeten.

edit:

alsjeblieft: http://dl.dropbox.com/u/1974016/pizzarecept/pizzaschep.pdf

Bovenste rand van 1 cm is inderdaad schuin afgewerkt tot een millimetertje ongeveer.
Materiaal is multiplex van 50 mm dik.
Rondingen zijn niet exact trouwens, grote heeft een straal van ongeveer 7 cm, de kleine 3 cm.

[ Bericht 41% gewijzigd door MaximusTG op 31-08-2011 16:07:51 ]
pi_101422041
Het is gelukt! De perfecte amerikaanse pizza _O_

-500 gr kristalbloem
-300 ml water
-schepje suiker
-beetje zout
-pakje instant gist

Meteen na het rijzen op de bakplaat uitrollen en op 160 graden (hetelucht) bakken O+
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_101422464
4 persoons pizza. Te lang geleden... zo lekker :) En tsja... volkorenbodem. Minder luchtig, maar ik vindt het persoonlijk toch lekkerder.



pi_101422693
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 19:54 schreef robuust89 het volgende:
Het is gelukt! De perfecte amerikaanse pizza _O_
[ afbeelding ]
-500 gr kristalbloem
-300 ml water
-schepje suiker
-beetje zout
-pakje instant gist

Meteen na het rijzen op de bakplaat uitrollen en op 160 graden (hetelucht) bakken O+
160 graden maar? Ik lees hier meestal dat je rond de 250 graden moet bakken, zodat de bodem meteen dichtschroeit.

Of wordt de pizza op deze manier luchtiger?

Ziet er iig erg lekker uit! :9
pi_101425127
quote:
99s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 20:10 schreef GuitarJJ het volgende:

[..]

160 graden maar? Ik lees hier meestal dat je rond de 250 graden moet bakken, zodat de bodem meteen dichtschroeit.

Of wordt de pizza op deze manier luchtiger?

Ziet er iig erg lekker uit! :9
Danku!
160 graden is idd om te zorgen dat de bodem ook een beetje kan rijzen. Als ik 'm heter zet verbrand de topping en wordt de bodem niet op tijd gaar. Ik heb een gewone heteluchtoven, geen bestron apparaat trouwens :) .
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  † In Memoriam † donderdag 1 september 2011 @ 00:52:44 #175
91830 MaximusTG
pi_101436534
Euh, tja, 160 graden is idd wel erg laag, maar je zal de tijd inderdaad wel nodig hebben, met zo'n dikke bodem. Maar om het nu meteen een Amerikaanse pizza te noemen.. de New York pizza stijl is helemaal niet zo dik, maar is juist dun, en word in punten gegeten, waarbij het puntje van de punt naar binnen gerold wordt, voor de stevigheid. Deze pizza lijkt meer op een Big American pizza van dr. Oetker.
Als je de tijd in de oven nog nodig hebt om je deeg te laten rijzen, dan laat je je deeg niet lang genoeg buiten de oven rijzen. Normaal gesproken is de narijs in de oven het gevolg van een korte gasproductie van de gist tot ie de temperatuur niet meer aankan, gevolgd door een expansie van de luchtbellen in het deeg door de toename in volume van het gas in die luchtbellen (stoom).
Ik hou persoonlijk meer van de Italiaanse dunne bodem. Vanavond nog pizza's gebakken bij vrienden. Heb me een beetje moeten aanpassen aan hun keuken, de oven werd bv niet zo heet, geen pizzasteen, etc. Pizza's waren uiteindelijk wel lekker geworden, (al kon ik dat zelf niet proeven, snipverkouden als ik ben), maar je merkt wel het verschil tussen wel of geen pizzasteen. Deeg gedroeg zich heel anders in de oven. Ovenrijs was minder, doordat het deeg niet die snelle temperatuurschok krijgt.
Wat wel een tip is voor mensen die Italiaanse pizza in een oven willen maken die niet hoger dan 250 graden komt, zonder pizzasteen;Bak de pizza eventjes met alleen saus erop. Doordat de oven zo veel minder heet is, zal de pizza anders veel te nat en zompig worden. Pizza vormen, op bakpapier, beetje saus erop, en op de hete bakplaat schuiven (incl. bakpapier natuurlijk). Na paar minuten eruit en verder beleggen. Doe je dat niet, dan wordt je pizza bijna zeker te nat, vooral in het midden.
Natuurlijk is dat niet hoe een authentieke Italiaanse pizza gemaakt wordt, maar het is iig beter dan receptuur volgen voor een authentieke Italiaanse pizza volgen, en em vervolgens in een veel te koele oven dumpen ipv in een houtoven. Dan moet je ook de rest van je receptuur/werkwijze aanpassen.
pi_101441545
Achso, dr. professor Pizza :P
Dacht altijd dat er maar 2 soorten pizza waren, de dunne (Italiaanse) en dikke (Amerikaanse).
Nou je het zegt, heb eigenlijk geen idee of het deeg nog wel rijst in de oven, maar ik denk van niet.

Nouja, mijn ouders en ik zijn er gek op ("jij maakt voortaan de pizza! :D") Dus dat zit wel snor :7
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_101441626
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 19:54 schreef robuust89 het volgende:
Het is gelukt! De perfecte amerikaanse pizza _O_
[ afbeelding ]
-500 gr kristalbloem
-300 ml water
-schepje suiker
-beetje zout
-pakje instant gist

Meteen na het rijzen op de bakplaat uitrollen en op 160 graden (hetelucht) bakken O+
Ik vind de bodem er persoonlijk niet echt smakelijk uitzien :@

quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 20:04 schreef evo87 het volgende:
4 persoons pizza. Te lang geleden... zo lekker :) En tsja... volkorenbodem. Minder luchtig, maar ik vindt het persoonlijk toch lekkerder.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Volkoren wil ik ook nog eens proberen. Welke verhoudingen heb jij gebruikt voor 't deeg? :)
Ja doei.
pi_101442036
330-340 ml water (+/- 20 C)
450 gram meel
2 theelepels zout
1/2 zakje dr. O gist
2 eetlepels olijfolie
(in deeg van de foto zit ook nog rozemarijn, beetje extra smaak. Wel nog slechter voor de gluten ontwikkeling maja)

4 uur rijzen, 'punch down', 2 uur rijzen, vormen, 0.5 uur geduld, nog een beetje vormen en bakken maar. Lukt vrij aardig. Die volkoren pizza van mij ziet er nog luchtiger uit dan de 'amerikaanse' pizza van robuust. :P
  † In Memoriam † donderdag 1 september 2011 @ 10:59:24 #179
91830 MaximusTG
pi_101442332
Ja, ziet er lekker uit hoor evo87!
Moet je deze foto's eens zien, van iemand op het pizzamaking.com forum:




Niet mijn eigen foto's dus!!

recept:
Preferment:
100 gm Gold Medal WW flour
82 gm water (82%)
1/64 tsp IDY

Main dough:
Preferment from above
400 gm Gold medal WW flour
328 gm water (82%)
7 gm sea salt (1.4%)
5 gm olive oil (1%)
1/16 tsp IDY

I made the preferment at 6 pm the night before. Just mix all ingredients in a small bowl, stir again in about 30 minutes, cover and let sit for 12 hours at room temp.

Put all ingredients (water first) including the preferment into the mixer bowl. I used a KitchenAid K5SS with a spiral hook. Mix for 1 minute to combine. Let rest for 30 minutes then mix on low for 3 minutes. Turn out onto counter and cover with a large stainless steel bowl. Perform a stretch and fold every 3 hours. Scale and ball dough at 10 hours, let rise about 2 hours and cook at 700 degrees for 3 minutes in the LBE. Use 180 gm of dough to make a 10" pizza. Recipe makes 5 pizzas.

Ideetje?
pi_101442366
O+ prachtig! O+

Volgende week maar weer 's pizza maken! En dan deze proberen :Y
Ja doei.
pi_101446215
ja hallo... een beetje op 370 graden C je pizza bakken. Zo kan ik het ook :P
Mijn oven gaat jammer genoeg slechts tot 250...... dit is het beste resultaat waar ik op kan hopen vrees ik haha.
pi_101446236
Die van mij tegenwoordig maar tot 240, maargoed, ook hier hebben we al lekkere pizza's gebakken! :9 ik heb eigenlijk zin om vanavond pizza te eten... :@
Ja doei.
  † In Memoriam † donderdag 1 september 2011 @ 13:30:41 #183
91830 MaximusTG
pi_101446453
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2011 13:22 schreef evo87 het volgende:
ja hallo... een beetje op 370 graden C je pizza bakken. Zo kan ik het ook :P
Mijn oven gaat jammer genoeg slechts tot 250...... dit is het beste resultaat waar ik op kan hopen vrees ik haha.
Haha, ja dat is waar natuurlijk, maar ik denk dat het preferment, de lange rijstijd en de hoge hydratatie in dat recept ook wel helpen hoor :).

@motorbloempje:
Kijk eens hier dan, en kies een van de "emergency doughs". Die zijn aangepast om snel een pizza te kunnen bakken.
http://www.pizzamaking.com/forum/index.php/topic,8297.0.html
pi_101446499
ik moet bekennen dat ik mijn deeg nooit een nacht bewaar :') maak het altijd op de dag zelf, dus dat komt wel goed ;)
Ja doei.
  † In Memoriam † donderdag 1 september 2011 @ 13:37:34 #185
91830 MaximusTG
pi_101446647
:+ , wel eerlijk van je hoor ;). Eet smakelijk dan maar alvast.
pi_101446671
Ik neem het me elke keer voor, en dan vlak voor ik naar bed ga denk ik 'oh ja, ik had deeg willen maken, volgende keer maar' :') :@
Ja doei.
pi_101446721
ik bak altijd dezelfde dag, uurtje of 6 rijzen vind ik wel genoeg. Van die super hoge vochtpercentages zijn ook lastig aangezien ik altijd alles met de hand doe, dan krijg ik dat behang plaksel nooit tot een bal deeg gevormd. :P Maar iets van een pizza oven of zelfs alleen maar een steen staat wel redelijk hoog op m'n verlanglijst.
pi_101446784
Ik ben nog steeds aan het twijfelen of ik een pizzaoventje wil :@ vind de oven ook wel prima eigenlijk...

Zo maar eens met Mr.Mo overleggen of hij ook pizza wil, dan ga ik zo na de lunch maar's deeg maken!
Ja doei.
pi_101446876
zo jammer dat normale ovens niet tot 400 graden gaan :P
  † In Memoriam † donderdag 1 september 2011 @ 13:46:40 #190
91830 MaximusTG
pi_101446930
Ja, zo'n ferrari G3 wil ik ook graag hebben, vind het alleen best een bedrag voor iets waar je grotendeels alleen pizza in gaat bakken.

@evo87: Kneden ook met de hand? Dat is idd wel lastig met zo'n hoog gehalte vocht. Sommige ovens halen het wel, alleen dan wel op schoonmaakcyclus, waarbij alle rotzooi in je oven verbrandt.
Die Jeff Varasano heeft daar een stuk over geschreven. Levensgevaarlijk eigenlijk. Die heeft het mechanisme van de ovendeur veranderd, zodat ie open kan tijdens die schoonmaakcyclus. Dan bedekt ie de ruit met aluminiumfolie, want als daar een druppeltje vocht op komt tijdens het erin doen van de pizza kan de ruit uit elkaar knallen.
pi_101447187
Hier ook alles met de hand, vind het ook een soort therapie :')
Ja doei.
pi_101447765
Gist op :')

dan maar even nu naar de supermarkt! :)
Ja doei.
pi_101447799
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2011 13:32 schreef motorbloempje het volgende:
ik moet bekennen dat ik mijn deeg nooit een nacht bewaar :') maak het altijd op de dag zelf, dus dat komt wel goed ;)
Ik zou het wel doen, ruim van te voren. Sterker nog wat ik heb begrepen is dat men het deeg op dag 5 zelfs dan pas op zijn top is.
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
pi_101447858
We zijn zoals 't nu smaakt ook zeer tevreden :)
Ja doei.
pi_101448723
Ik maak mijn deeg het liefst 2 dagen van te voren. Erg smakelijk!
Heb ooit eens langer van te voren gemaakt. was ook lekker!
pi_101448835
Als je een pizzasteen gebruikt, met zo'n houten schuif, doe je dan ook nog iets met bakpapier? Want vorige keer kreeg ik dus mijn pizza absoluut niet van die schuif af (en die moet toch niet mee de oven in?) :(
  † In Memoriam † donderdag 1 september 2011 @ 14:52:50 #197
91830 MaximusTG
pi_101448960
@DrukVout: Had je de maten van de pizzaschep nog gezien? Heb het nu maar in mn sig gezet.

@Bleie: Nee geen papier eronder, hij hoeft inderdaad niet in de oven; Je moet zorgen dat je pizza niet vastzit aan de schieter (zo heet zo'n ding eigenlijk). Je kan bijvoorbeeld wat maismeel of griesmeel erop strooien. Dat zijn fijne korreltjes, waar de pizza dan als het ware overheen rolt.
pi_101449673
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2011 14:52 schreef MaximusTG het volgende:
@DrukVout: Had je de maten van de pizzaschep nog gezien? Heb het nu maar in mn sig gezet.
Ahh super man! Morgen even naar de gamma. Zal van het resultaat een foto maken
  donderdag 1 september 2011 @ 19:52:53 #199
351846 Tante-Leen
Heeft een derde been!
pi_101458709
Ik had gister ineens zin om pizza te maken, maar geen zin om gist etc. te kopen ghehe. Toen heb ik maar een recept gezocht zonder gist (was met zelfrijzend bakmeel), maar het was echt niet te eten helaas!
Volgende keer toch maar het recept uit de OP proberen.. :D
pi_101462477

Nu in de oven!

En daarna in de oven:

Ja doei.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')