ik denk dat je collega geen goed idee heeft wat er geleerd wordt op de basisschool. je kunt dat niet diskwalificeren op basis van kinderen die blijkbaar vergeten zijn hoe dingen ook alweer moesten.quote:Op zaterdag 10 september 2011 20:21 schreef mane het volgende:
Ik werk op een gymnasium en van mijn wiskunde collega hoorde ik vorig jaar dat zij de leerlingen in klas 1 meteen vertelt dat de rekenmethoden die ze op de basisschool geleerd hebben direct afgeleerd gaan worden. Volgens haar kloppen die methoden die nu op de meeste basisscholen gebruikt worden rekenkundig totaal niet. Leerlingen leren een soort trucje waardoor ze wel de som kunnen maken maar niet snappen hoe het zit. Daardoor zullen zij, wanneer het wiskundig gezien wat ingewikkelder wordt, er met die trucjes niet komen maar vastlopen. En dus begint zij in feite helemaal opnieuw met ze. En heel erg basis dus. Eerst de basis goed, dan de rest.
Dat zegt inderdaad wel iets over het niveau van veel basisscholen nu. Want die methoden, bijvoorbeeld wat betreft staartdelingen, waren in mijn tijd nog heel anders, en veel moeilijker dan nu.
Dat weet ze wel (niet op basis van wat de leerlingen 'vergeten' zijn maar juist op basis van de rekenlogica die ze toepassen en de lesmethoden die daarachter zitten) en ze kan ook prima uitleggen wat er volgens haar niet aan klopt. Aangezien ik geen wiskunde geef en ze niet naast me zit, kan ik dat niet. Maar de analyse die zij daarover geeft, is redelijk indrukwekkend en volgens mij is er wiskundig gezien geen speld tussen te krijgen. Alle wiskunde leraren op mijn school zijn het daarover eens: ze moeten leerlingen dingen afleren en opnieuw op de juiste manier aanleren. Dat wordt door de gehele sectie zo gedaan.quote:Op zaterdag 10 september 2011 21:01 schreef kwakz0r het volgende:
[..]
ik denk dat je collega geen goed idee heeft wat er geleerd wordt op de basisschool. je kunt dat niet diskwalificeren op basis van kinderen die blijkbaar vergeten zijn hoe dingen ook alweer moesten.![]()
Vaardigheden afleren is iets anders dan woorden niet meer weten. Na een zomer kan je ook nog steeds fietsen. Als je fatsoenlijk hebt leren rekenen en dat bent blijven doen t/m groep 8, dan kan je echt de tafels nog wel 2 maanden later.quote:Op zaterdag 10 september 2011 13:19 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Kan me ik wel in vinden hoor... Als je mij nu opeens zou vragen om een rijtje Franse werkwoorden te gaan vervoegen of iets dergelijks, zou ik ook even in mijn hersenpan een dikke laag stof moeten wegblazen. Leerlingen hebben dat ook..
Ik neem de kinderen niks kwalijk. Ik vertel ze hoe ik het zie: ze hebben niet geleerd wat ze zouden hebben moeten leren. Ik zeg erbij dat het hun schuld niet is. Maar ze mogen best weten dat er op de middelbare school verwacht wordt dat je de tafels kent en met breuken kunt rekenen.quote:Je kunt het de kinderen niet kwalijk nemen. Welk gevoel geef je ze met zo'n opmerking? Je steekt in op het negatieve - dan kun je beter zeggen: "Oke, we gaan ons eens in deze materie vastbijten" en het ze uitleggen. Ik kom ook wel eens leerlingen tegen die een verleden tijd nog steeds niet beheersen. Dan ga ik ook niet zeggen: "Ga maar vragen aan je leraar van vorig jaar of die z'n salaris kan terug storten, want die heeft je niks geleerd. Of doe dat maar niet, want die leraar was ik zélf". Niet afgeven op eerdere periodes in een leerproces.
Breuken optellen en vermenigvuldigen is een vaardigheid, waarbij kennis van tafels nodig is. Het idee dat je je vaardigheden eigen kunt maken, zonder aanwezige kennis is het resultaat van een denkfout.quote:Ik kan me je gevoel goed voorstellen, maar tja... zo gaat het nu eenmaal. Feiten kennis, of in jouw geval tafeltjeskennis is vervangen door aanleren van vaardigheden. Je hoeft het tafeltje van 8 niet te kennen, als je maar weet hoe je er achter kunt komen wat het tafeltje van 8 dan wél is. Het is wachten tot er weer iemand het lumineuze idee krijgt en alles weer terugdraait.De kinderen kun je dit niet aanrekenen, zij kunnen er niks aan doen. Kostelijk vermaken om iets dat leerlingen niet kunnen? Je bent er om het ze te leren
De staartdeling is helemaal geen trucje. Bij het doen van staartdelingen kijk je hoe vaak een getal in een ander getal past. Dat is wat delen is. Leerlingen tegenwoordig weten dat vaak al niet meer, wat delen precies inhoudt. Omdat ze er niet mee oefenen.quote:Op zaterdag 10 september 2011 21:01 schreef kwakz0r het volgende:
[..]
ik denk dat je collega geen goed idee heeft wat er geleerd wordt op de basisschool. je kunt dat niet diskwalificeren op basis van kinderen die blijkbaar vergeten zijn hoe dingen ook alweer moesten.
mijn moeder werkt op een basisschool, en ja, in die 35 jaar zijn methoden veranderd, o.a. door schattend rekenen in plaats van trucjes (!) zoals de staartdeling. Die trucjes zijn niet meer nodig door de rekenmachines. Breuken wordt nog steeds aangeleerd, maar geen kind dat inziet waarom ze dat zouden onthouden hoor.
Ze zullen ze vast wat leren. Maar ik ken toevallig mensen die de pabo hebben gedaan, en die weten niet dat je niet 2+3=5x4=20 mag opschrijven. Ze snappen dus niet eens hoe een =teken werkt. Tel daarbij op dat een paar jaar terug 80% van de PABO studenten de mist in ging bij een rekentoets op groep 8 niveau. Die leraren staan niet boven de stof.quote:Ik vind het tendentieus gezeur van middelbare schooldocenten om alles maar te gooien op dat kinderen zogenaamd niks meer leren op de basisschool. Ja, ze lezen minder en hebben ander soort vaardigheden steeds meer nodig buiten school, en misschien zijn ze daardoor minder bezig met het onthouden van hoe rekenen of ontleden werkt. maar het is onzin om te zeggen dat methodes rekenkundig niet kloppen, of docenten kinderen niks meer leren.
Ja, op de TU's zijn bijspijkercursussen wiskunde voordat het eerste jaar begint. Omdat de grafische rekenmachine ervoor zorgt dat leerlingen geen idee meer hebben hoe een functie eruit ziet. Omdat ze die niet meer hoeven te tekenen. En het eindexamenprogramma is zo dat je daar als leraar vrij weinig aan kunt doen. Na ja, ik probeer het wel, maar ik vraag me af of het werkt. Wiskunde is uiteindelijk een doe-vak. Als de juiste opgaven niet in het boek/examen staan, dan houdt het een beetje op.quote:Op zaterdag 10 september 2011 21:41 schreef mane het volgende:
Er zijn trouwens ook docenten op universiteiten die ditzelfde zeggen over hun eerstejaarsstudenten...
Het is verder geen geheim dat het niveau daalt in het Nederlandse onderwijs op wiskundig gebied.
Zie bijvoorbeeld:
http://binnenland.nieuws.nl/645574
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat is nog eens interessant voor volgend jaar, als ik afgestudeerd benquote:"7.3. Startende leraar
In afwijking van het gestelde in artikel 7.2 leden 1 en 2 heeft de startende leraar recht op een reductie van zijn lesgevende taak met 20% gedurende het eerste jaar van de aanstelling.
Onder een startende leraar wordt verstaan de werknemer met een eerste reguliere aanstelling in een leraarsfunctie, ongeacht de omvang van de betrekking. De 20% heeft betrekking op de in het taakbeleid van de betrokken school vastgelegde lestaak bij een vergelijkbare aanstelling. Een voorafgaande LIO- of vervangingsaanstelling heeft dus geen beperkende invloed op deze afspraak."
Ja, ideaal! Het gaf mij de kans om een kleinere aanstelling te nemen, waardoor ik mijn eerste jaar als bevoegd docent rustig kan wennen. Ik ken mezelf en weet dat ik nogal snel in de stress kan schieten.quote:Op dinsdag 13 september 2011 13:50 schreef WHATSHESAID het volgende:
[..]
Dat is nog eens interessant voor volgend jaar, als ik afgestudeerd benWist dit helemaal niet!
mijn vorige school weigerde me dit te geven, zelfs met de cao onder hun neus. en nu heb ik er geen recht meer op.quote:Op dinsdag 13 september 2011 13:59 schreef DevilsAndDust het volgende:
[..]
Ja, ideaal! Het gaf mij de kans om een kleinere aanstelling te nemen, waardoor ik mijn eerste jaar als bevoegd docent rustig kan wennen. Ik ken mezelf en weet dat ik nogal snel in de stress kan schieten..
Mijn school heeft het sowieso goed geregeld: naast lesgeven heb ik geen enkele taak (behalve dan het begeleiden van profielwerkstukken), ik krijg gewoon 20% bij m'n salaris op, en ik heb een geweldig team van begeleiders om me heen.
Ik doel op dingen als het onderwerp en de hoofdgedachte van een tekst vinden, leesstrategieën gebruiken, samenvattingen, verbanden in de tekst. Het zijn allemaal dingen die goed van pas komen als je (flinke) teksten moet doornemen. Als je hiervoor havo hebt gedaan, heb je dat, mag ik toch hopen, zeker wel gehad. Doe je een hbo docentenopleiding dan? Want daar strekt het Nederlands niet veel verder dan een toetsje spelling.quote:Op dinsdag 13 september 2011 23:40 schreef Catch_me het volgende:
Wat is zakelijk lezen dan precies? Ben ook net begonnen op het hbo, maar heb daar nog niks over gehoord.
ik ken dat ook niet onder de noemer " zakelijk lezen". ik noem dat "begrijpend lezen" of "leesvaardigheid" of "tekstbegrip".quote:Op woensdag 14 september 2011 11:33 schreef CindieY het volgende:
[..]
Ik doel op dingen als het onderwerp en de hoofdgedachte van een tekst vinden, leesstrategieën gebruiken, samenvattingen, verbanden in de tekst. Het zijn allemaal dingen die goed van pas komen als je (flinke) teksten moet doornemen. Als je hiervoor havo hebt gedaan, heb je dat, mag ik toch hopen, zeker wel gehad. Doe je een hbo docentenopleiding dan? Want daar strekt het Nederlands niet veel verder dan een toetsje spelling.
Ja lerarenopleiding alg economie 2e graads. Maar ik heb voordat ik deze opleiding ging doen 4 jaar gewerkt, dus de meeste kennis die ik op de havo heb opgedaan is niet echt blijven hangenquote:Op woensdag 14 september 2011 11:33 schreef CindieY het volgende:
[..]
Ik doel op dingen als het onderwerp en de hoofdgedachte van een tekst vinden, leesstrategieën gebruiken, samenvattingen, verbanden in de tekst. Het zijn allemaal dingen die goed van pas komen als je (flinke) teksten moet doornemen. Als je hiervoor havo hebt gedaan, heb je dat, mag ik toch hopen, zeker wel gehad. Doe je een hbo docentenopleiding dan? Want daar strekt het Nederlands niet veel verder dan een toetsje spelling.
Wat is hier de definitie van eerste reguliere aanstelling? Dit kan me wel wat opleveren, maar op deze definitie kan het ook mis lopen.quote:Op dinsdag 13 september 2011 13:50 schreef WHATSHESAID het volgende:
["7.3. Startende leraar
In afwijking van het gestelde in artikel 7.2 leden 1 en 2 heeft de startende leraar recht op een reductie van zijn lesgevende taak met 20% gedurende het eerste jaar van de aanstelling.
Onder een startende leraar wordt verstaan de werknemer met een eerste reguliere aanstelling in een leraarsfunctie, ongeacht de omvang van de betrekking. De 20% heeft betrekking op de in het taakbeleid van de betrokken school vastgelegde lestaak bij een vergelijkbare aanstelling. Een voorafgaande LIO- of vervangingsaanstelling heeft dus geen beperkende invloed op deze afspraak."]
Dat is nog eens interessant voor volgend jaar, als ik afgestudeerd benWist dit helemaal niet!
je eerste betaalde baan voor de klas volgens de normale salarisschalen. ook als je nog met je opleiding bezig bent. lio-contracten tellen niet, een baan terwijl je in opleiding bent dus wel.quote:Op woensdag 14 september 2011 17:41 schreef ErikT het volgende:
[..]
Wat is hier de definitie van eerste reguliere aanstelling? Dit kan me wel wat opleveren, maar op deze definitie kan het ook mis lopen.
Hmm... Ik kreeg tijdens mijn LiO een aanstelling, buiten mijn opleiding/stage om. Daar kreeg ik geen starterskorting. Nu, bij mijn eerste aanstelling nadat ik de opleiding heb afgerond, wel.quote:Op donderdag 15 september 2011 11:14 schreef kwakz0r het volgende:
[..]
je eerste betaalde baan voor de klas volgens de normale salarisschalen. ook als je nog met je opleiding bezig bent. lio-contracten tellen niet, een baan terwijl je in opleiding bent dus wel.
dan heb je een heel coulante school... ik heb er echt geen recht meer op, omdat ik vorig jaar een 0,34 aanstelling had...ook al ben ik nu nog steeds in opleiding...quote:Op donderdag 15 september 2011 11:22 schreef DevilsAndDust het volgende:
[..]
Hmm... Ik kreeg tijdens mijn LiO een aanstelling, buiten mijn opleiding/stage om. Daar kreeg ik geen starterskorting. Nu, bij mijn eerste aanstelling nadat ik de opleiding heb afgerond, wel.
nee, als je een aanstelling hebt in de docentschaal LB word je betaald als docent, los van je bevoegdheid. Het is dan aan de school en jou om te zorgen dat die bevoegdheid achteraf behaald wordt, binnen 2 jaar. Je wordt dus eigenlijk aangesteld in een bevoegde functie terwijl je het nog niet bent. Vandaar dat ook specifiek de LiO aanstelling nog genoemd wordt als uitzondering, volgens mij.quote:Op donderdag 15 september 2011 12:24 schreef DevilsAndDust het volgende:
Maar ben je niet pas een startende leraar nadat je je bevoegdheid hebt gehaald?
Ja, het moet dan bij de taaktijd komen. Maar daar is natuurlijk geen geld voor. Ik kan het niet onterecht vinden dat mensen niet gratis willen werken. Maar trek dan met z'n allen één lijn, op deze manier worden de docenten tegen elkaar uitgespeeld. Zal leuk zijn voor de sfeer. -1 voor het MT dus.quote:Op donderdag 15 september 2011 13:12 schreef mane het volgende:
Bij mij op school is er een discussie over de verdeling van de profielwerkstukken. Nogal een heikel punt omdat het niet is opgenomen in het taakbeleid en sommige collega's daarom weigeren de begeleiding te doen en andere mensen onevenredig zwaar belast worden. Sowieso zijn sommige secties veel zwaarder belast hiermee dan anderen, dat klopt eigenlijk al niet. Wat een zooitje. Ik stel gewoon mijn eigen regel op: ik doe er maximaal 4. Mijn collega's binnen de sectie zijn dus ook van die types die doodleuk weigeren. Tja, wiens probleem is het dan? Wie 'geeft' er toe? Dit is zo typisch onderwijs...
op mijn locatie (1200 lln): 1 counsellor die geen lesgeeft, rest van t zorgteam is ook docent, 3 of 4 concierges (werken niet allemaal volledig) 4 of 5 administratiedames (werken ook niet allemaal fulltime), locatiedirecteur. misschien nog 2 of 3 secretaresses/p en o achter de schermenquote:Op donderdag 15 september 2011 18:04 schreef Naamah het volgende:
Hebben jullie een idee hoe groot het percentage onderwijsondersteunend personeel is op jullie scholen? Met OOP bedoel ik al het personeel dat niet leidinggevend is en geen directe lestaak heeft, dus conciërges, administratie, receptie, roostermakers, ict, mediatheek enzovoort.
Ik heb namelijk het idee dat dat percentage op mijn school bizar hoog is (en vraag me ook wel een béétje af of het niet handiger zou zijn daar op te bezuinigen dan de bezuinigingen zo direct bij leerlingen en docenten terecht te laten komen).
Komt door uitgebreide vmbo-afdeling, denk ik. Een per bouw voor havo, vwo, vmbo tl, vmbo k-b, dus dat zijn er acht, en dan nog een voor vmbo praktijkonderwijs.quote:Op donderdag 15 september 2011 20:38 schreef Razztwizzle het volgende:
Hoe verdeel je 9 teamleiders over een school?
Er is geen echte opleiding tot TOA. Onze scheikunde TOA heeft gewoon een laboratorium studie gedaan. Onze biologie TOA (mijn collega) heeft vanalles gedaan en uiteindelijk hier binnen gerold maar levert 100% perfect werk af. De natuurkunde TOA's hebben ook allemaal wisselende achtergronden. Ze hebben vaak gewerkt in een richting die met hun vakgebied te maken heeft of er een studie naar gevolgd. Het is geen verkeerd beroep nee, maar dat zegt mijn TOA ook wel eens.quote:Op donderdag 15 september 2011 20:35 schreef Bosbeetle het volgende:
Hoe de fuck leer je eigenlijk voor TOA, lijkt me niet eens zo'n verkeer beroep.
Mijn vakquote:Op donderdag 15 september 2011 20:48 schreef Naamah het volgende:
Oooh, als ik tot nu toe iets uitdagend vindt is het het groepje gymnasiumleerlingen in mijn vwo5-klas! Zo! Ontzettend leuk hoor, maar pfffffffff. Gaat het in havo4 een stuk makkelijker
Welk vak gaf die collega?
Hmm eens in het achterhoofd houden dan (heb zelf laboratorium techniek op MBO, HBO en Universitair niveau .... en ik weet nog niet wat ik na mijn promotie wil doen..)quote:Op donderdag 15 september 2011 20:49 schreef Hippos het volgende:
[..]
Er is geen echte opleiding tot TOA. Onze scheikunde TOA heeft gewoon een laboratorium studie gedaan. Onze biologie TOA (mijn collega) heeft vanalles gedaan en uiteindelijk hier binnen gerold maar levert 100% perfect werk af. De natuurkunde TOA's hebben ook allemaal wisselende achtergronden. Ze hebben vaak gewerkt in een richting die met hun vakgebied te maken heeft of er een studie naar gevolgd. Het is geen verkeerd beroep nee, maar dat zegt mijn TOA ook wel eens.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |