Eerste stage moest ik achter in de klas zitten en observeren. Kreeg je van de opleiding een joekel van een klapper mee met allerhande opdrachten, varierend van volstrekt nutteloos tot beetje nutteloos. Je kreeg nog net niet de taak om het aantal bakstenen te gaan tellen. Dan is het de bedoeling dat je stukjes van de les gaat geven, bijv. een stukje uitleg, een lesbegin of afronding van de les. En zo ga je steeds wat verder.quote:Hoe was jullie allereerste stage en wat moest je doen
quote:
Dit was bij mij ook zo, de eerste stages lijken op elkaar. Ik liep stage op het Stedelijk Gymnasium in Leiden en observeerde lessen (we waren met 3 stagiaires) en als een medestudent een les gaf observeerde ik/wij die ook om weer feedback te geven. Maar al snel werd ik het observeren zat en wilde ik aan de slag gaan. Dus eerst helpen tijdens de les (als leerlingen bezig zijn) en daarna ook mijn eerste lessen gegeven. Dat weer bespreken en weer verbeterpunten aanbrengen. Daarnaast achter de schermen kijken en we hebben toen ook bij andere lessen (behalve ons eigen monovak) gekeken. Een medestudent heeft toen ook een dag meegelopen met de klas, indrukwekkend omdat je dan pas goed beseft wat een klas allemaal op een lesdag meemaakt.quote:Op maandag 25 juli 2011 22:21 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Moet wel nog even centraal gemaakt worden door een modje.
[..]
Eerste stage moest ik achter in de klas zitten en observeren. Kreeg je van de opleiding een joekel van een klapper mee met allerhande opdrachten, varierend van volstrekt nutteloos tot beetje nutteloos. Je kreeg nog net niet de taak om het aantal bakstenen te gaan tellen. Dan is het de bedoeling dat je stukjes van de les gaat geven, bijv. een stukje uitleg, een lesbegin of afronding van de les. En zo ga je steeds wat verder.
Ik heb destijds aan mijn stagebegeleider gevraagd of ik hele lessen mocht draaien. Dan zou ik vanzelf wel zien of ik ging verzuipen of bleef drijven. Was wel een gokje, maar goed, daar zijn stages voor. De stagebegeleider vond het okee, dus gaf ik volledige lessen.
Daarnaast krijg je tijdens zo'n snuffelstage voor het eerst een kijkje achter de schermen en zie je dus ook wat een leraar allemaal moet doen - wat je dus, als leerling, niet ziet.
Wij hebben de laatste jaren geregeld studiedagen met leerkrachten van de basisscholen in de buurt. Met name de vakken en docenten wiskunde/rekenen, Nederlands en Engels zijn daarbij betrokken. We proberen te kijken hoe men op de basisschool omgaat met bepaalde onderwerpen en manieren van lesgeven. Dat vergelijken we met de manier van lesgeven op de middelbare school.quote:Op dinsdag 26 juli 2011 22:12 schreef Hippos het volgende:
Vraagje die misschien een antwoord hier kan vinden. Onze school heeft wat last van een negatief imago, deels terecht en deels onterecht. Daar werken we ook keihard aan maar een goede naam herstellen kost veel, heel veel tijd.
Ook merken we dat sommige basisscholen nogal gekleurd zijn in hun visie (dit betekent in de praktijk school A aanbevelen en scholen B en C niet en zelfs foldermateriaal van scholen B en C achterhouden) en ik vraag me af op welke manieren een VO-school de banden met basisscholen kan aanhalen. Hoe doen jullie scholen dit? Ik zat er met een collega over te brainstormen voor de vakantie en we kwamen wel met wat ideeën maar misschien hebben jullie leuke ideeën. Of het praktisch is uit te voeren is een tweede, maar alle het goede begint bij goede ideeën
(eerste even een spelingsfout uit mijn post gehaaldquote:Op dinsdag 26 juli 2011 22:17 schreef -J-D- het volgende:
[..]
Wij hebben de laatste jaren geregeld studiedagen met leerkrachten van de basisscholen in de buurt. Met name de vakken en docenten wiskunde/rekenen, Nederlands en Engels zijn daarbij betrokken. We proberen te kijken hoe men op de basisschool omgaat met bepaalde onderwerpen en manieren van lesgeven. Dat vergelijken we met de manier van lesgeven op de middelbare school.
Het is heel leerzaam gebleken en we hebben de kloof die wij ervaren wel wat kunnen verkleinen.
Wij doen eigenlijk maar drie 'grote' dingen om leerlingen te 'lokken' en contact te hebben met basisscholen.quote:Op dinsdag 26 juli 2011 22:20 schreef Hippos het volgende:
[..]
(eerste even een spelingsfout uit mijn post gehaald) Maar dit is al een waardevol idee, dank je wel, ik ben ervan overtuigd dat we op het gebied van communicatie tussen onze school en de basisscholen veel kunnen bereiken en een positieve naam kunnen opbouwen, want dat hebben we hard nodig. Wat doen jullie scholen eigenlijk op het gebied van werving in de maanden november-februari? Bij ons heb je een demo-avond (komen leerlingen met ouders en volgen dan enkele korte lessen) maar komen verschillende basisscholen ook langs om een uurtje of 2 rond te lopen in de school, een grotere demo-les en dan maken ze de school echt mee. Daarnaast natuurlijk de open dag, maar ik heb het gevoel dat we nog meer kunnen. Maar misschien overdrijf ik.
Dat doen wij ook idd!quote:Op dinsdag 26 juli 2011 22:39 schreef Baba-O-Riley het volgende:
- Een kennismakingsmiddag? Als in juni de nieuwe brugklassen gemaakt zijn, nodig de leerlingen uit op een woensdagmiddag om al kennis te maken met hun nieuwe mentor en klasgenootjes?
Heel vaak een zorgenkindje van een school.quote:
Idd, ik zit al jaren te zeuren op onze school dat we de website te weinig als PR-middel gebruiken. Bv.: We hebben een paar VWO-plus klassen met diverse mooie projecten. Maar op de website staat alleen een algemeen verhaal zonder concrete voorbeelden of links naar projecten.quote:
Die intromiddag hebben we ook zag ik net, ik geef zelf geen les aan klas 1 maar even speuren en ik zag dat we in juni altijd zo'n middag hebben, maar het meenemen van een introducee op een feest is weer een leuk idee. Dat van de PR weten we inmiddels ook. We komen ook redelijk vaak in de regionale bladen met positief nieuws (zeker vorig schooljaar) maar in de wat grotere kranten niet. Onze grootste concurrent weer wel en dat proberen we echt te veranderen, maar dan moeten onze stukjes wel geplaatst wordenquote:Op dinsdag 26 juli 2011 22:39 schreef Baba-O-Riley het volgende:
- Een kennismakingsmiddag? Als in juni de nieuwe brugklassen gemaakt zijn, nodig de leerlingen uit op een woensdagmiddag om al kennis te maken met hun nieuwe mentor en klasgenootjes?
- Of een speciaal feest, waarbij een brugklasser een introducé uit groep 8 mee mag nemen? Zo krijgen de groep achters een beeld van jullie middelbare school.
- Zorg dat de school positief in de pers komt. Ik stuur als PR functionaris veel kopij naar de kranten. Denk bijv. aan berichtgeving over projecten, sportieve prestaties, etc. Dan komt je school bij ouders op de keukentafel te liggen.
- Aantrekkelijke website?
Of de krant bellen en vragen of ze een journalist langs sturen. Doe ik ook wel eens, maar dan wel alleen bij écht bijzondere en grootse gevallen.quote:Op woensdag 27 juli 2011 09:28 schreef Hippos het volgende:
maar dan moeten onze stukjes wel geplaatst worden![]()
Dat is inderdaad een enorme goede tip. Al doende kwamen we daar ook achter. Onze vakgroep organiseert dit jaar (weer) een enorm leuke activiteiten dag waarbij leerlingen in de natuur (compleet met veldwerktent en materialen) allerlei onderzoekjes doen. Daar komt nu een journalist bij kijken. Ik hoop op een mooie stukjequote:Op woensdag 27 juli 2011 17:56 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
Of de krant bellen en vragen of ze een journalist langs sturen. Doe ik ook wel eens, maar dan wel alleen bij écht bijzondere en grootse gevallen.
Nu ben ik heel benieuwd welke school dat is, is t in regio Leiden? PM staat openquote:Op dinsdag 26 juli 2011 22:12 schreef Hippos het volgende:
Vraagje aan jullie. Onze school heeft wat last van een negatief imago, deels terecht en deels onterecht. Daar werken we ook keihard aan maar een goede naam herstellen kost veel, heel veel tijd.
Ook merken we dat sommige basisscholen nogal gekleurd zijn in hun visie (dit betekent in de praktijk school A aanbevelen en scholen B en C niet en zelfs foldermateriaal van scholen B en C achterhouden) en ik vraag me af op welke manieren een VO-school de banden met basisscholen kan aanhalen. Hoe doen jullie scholen dit? Ik zat er met een collega over te brainstormen voor de vakantie en we kwamen wel met wat ideeën maar misschien hebben jullie leuke ideeën. Of het praktisch is uit te voeren is een tweede, maar alle het goede begint bij goede ideeën
Zolang je bereid bent de studie te volgen die bij dat vak hoort, zijn scholen soms bereid.quote:Op zaterdag 13 augustus 2011 13:13 schreef Mainport het volgende:
Ha luie docenten... ik zie dat jullie allemaal vakantie aan het vieren zijn.
Ik krijg - als alles goed gaat - begin 2012 een tweedegraadsbevoegdheid maatschappijleer, door louter de minor leren lesgeven te volgen. Nu zijn er uiteraard weinig vacatures voor maatschappijleer in de omgeving van een universiteit waar dit gegeven wordt. Ik vroeg me dus af of scholen (snel) bereid zijn je voor een ander vak aan te nemen, indien je al een bevoegdheid hebt. Ik ken wel een paar verhalen over een gymdocent die als invaller wiskunde ging geven aan de brugklas, of een Engelsman die opleidingsloos Engels mag geven terwijl de school de opleiding betaalt. Ik zou dan voor het vak Nederlands kiezen.
Allez, dat geeft me hoopquote:Op zaterdag 13 augustus 2011 13:16 schreef -J-D- het volgende:
[..]
Zolang je bereid bent de studie te volgen die bij dat vak hoort, zijn scholen soms bereid.
Onbevoegd voor de klas zonder uitzicht op bevoegdheid gebeurt zelden voor langere tijd. De regels daaromtrent zijn ook aangescherpt.
quote:Op zaterdag 13 augustus 2011 13:32 schreef Catch_me het volgende:
Ik moet eerder beginnen dan ik dacht![]()
Aanstaande week een bijspijker week voor de lerarenopleiding (vrijwillig) om je voor te bereiden op de Nederlandse toets- en presentatietechnieken. Het mooie is dat als je die week de toets haalt je hem in oktober niet meer hoeft te doen, dat scheelt en je hoeft geen verplichte bijspijker vakken erbij te nemen.
Ik ben al niet zo'n ster in Nederlands, maar ik heb de afgelopen week al aardig zitten oefenen met zo'n boek van Bol.com. Combineer dat met nog een week extra bijspijkeren en dan neem ik aan dat er wel een voldoende valt te halen
Maar heb je wel al een bevoegdheid voor een ander vak? Zo nee, dan duurt het niet meer lang of je krijgt de bevoegdheid bij een pakje boter.quote:Op zaterdag 13 augustus 2011 13:13 schreef Mainport het volgende:
Ha luie docenten... ik zie dat jullie allemaal vakantie aan het vieren zijn.
Ik krijg - als alles goed gaat - begin 2012 een tweedegraadsbevoegdheid maatschappijleer, door louter de minor leren lesgeven te volgen.
Geen enkele? Ik welquote:Op zaterdag 13 augustus 2011 15:08 schreef Mainport het volgende:
Geen enkele academicus wil dat werk fulltime doen voor een hongerloontje, dan krijg je dat vanzelf
Volgens mij moet je wel een reken- en taaltoets maken. Althans op Windesheim.quote:Op zaterdag 13 augustus 2011 17:21 schreef Catch_me het volgende:
Weet hier iemand toevallig of je voor de lerarenopleiding ook taal- en redekundig moet kunnen ontleden, of verschilt dat per instituut?
If so: [ afbeelding ]
Toen ik aan de opleiding begon, in augustus 2008, moest ik het herexamen 2008-II VWO maken. Dat maakte ik niet foutloosquote:Op zondag 14 augustus 2011 16:55 schreef Mainport het volgende:
Ik ben gisteravond nog afgetroefd door een dertienjarig meisje... wat moet dat van mij worden
Oh, verkeerd begrepen ;-) Maar ik snap 'm. En het zal niet de eerste keer zijn hoor, ik heb ook wel eens momenten waarbij ik denk van 'hmmm.'quote:Op zondag 14 augustus 2011 17:38 schreef Mainport het volgende:
Ik bedoelde dat ze een grote mond had en gevatter kon antwoorden dan ik... ze is geboren in 1998 nota bene. Ik barstte bijna in huilen uit
Ik heb dat voor de lerarenopleidingen Engels en Nederlands wel gemoeten, gelukkig.quote:Op zaterdag 13 augustus 2011 17:21 schreef Catch_me het volgende:
Weet hier iemand toevallig of je voor de lerarenopleiding ook taal- en redekundig moet kunnen ontleden, of verschilt dat per instituut?
If so: [ afbeelding ]
Succes! Ik vond de introweek vorig jaar erg zwaar maar wel nuttig. Vriendinnetje van me begint ook deze week. Maar die staat al drie en een half jaar voor de klas, dus die komt in de groep met ervaren masterstudenten en zij-instromers waarschijnlijk, net als ik vorig jaar.quote:Op zaterdag 13 augustus 2011 18:46 schreef Tha_Bartman het volgende:
maandag begint de startweek van het ICLON. Ik vind het spannend, maar tegelijkertijd baal ik omdat mijn vakantie 3 weken korter is dan "normaal" :p
Ik ben heel benieuwd hoe ik het dit jaar ga vinden!
Nee, nog geen idee.quote:
waar ga je stage lopen? (mag ook per pm)quote:Op maandag 15 augustus 2011 11:01 schreef Tha_Bartman het volgende:
[..]
Nee, nog geen idee.
Maar ik heb vanwege mijn masterscriptie me nog niet echt bezig gehouden met alles rondom mijn nieuwe opleidingIk heb alleen zelf mijn stageplek geregeld zodat ik op een plek kwam waar ik niet te ver voor hoefde te reizen, en die zeer goed bevallen was bij een vriendin van mij vorig jaar.
Kan me goed voorstellen dat het spannend is. Bij mij maakte dat gevoel van nervositeit na verloop van tijd plaats voor positieve kriebels, zo van: "há, ik heb er weer zin in!".quote:Op maandag 15 augustus 2011 10:30 schreef kwakz0r het volgende:
Ik ben behoorlijk nerveus voor de start volgende week. T is m'n tweede jaar voor de klas, maar een nieuwe school en een veel grotere aanstelling. En voor t eerst ben ik mentor dit jaar. Gaan die einde-vakantie-zenuwen ooit over?
Een ander boek (naast "Handboek voor elke mentor") dat ik kan aanraden is "Begeleiden van de groep" van Piet Gielis/André Konig/Jan Lap. Staan ook handige tips in hoe je met je nieuwe mentorklas op een goeie manier het schooljaar door komt. "In gesprek met de leerling" van Konig is een prettig leesbaar boek over diverse gesprekstechnieken - handig voor je mentorleerlingen straks.quote:Probeer me deze week voor te bereiden, beetje inlezen over mentor zijn
Komt goedquote:brrrr
thanks! handboek voor elke mentor heb ik besteld, in gesprek met de leerling heb ik voor de opleiding moeten lezen. training gespreksvaardigheid net afgerond voor de vakantie, rest van pedagogiek volgt in oktober (ik doe er anderhalf jaar over ipv 1 jaar, door omstandigheden van ziekte en afmaken proefschrift)quote:Op maandag 15 augustus 2011 12:52 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
Kan me goed voorstellen dat het spannend is. Bij mij maakte dat gevoel van nervositeit na verloop van tijd plaats voor positieve kriebels, zo van: "há, ik heb er weer zin in!".
[..]
Een ander boek (naast "Handboek voor elke mentor") dat ik kan aanraden is "Begeleiden van de groep" van Piet Gielis/André Konig/Jan Lap. Staan ook handige tips in hoe je met je nieuwe mentorklas op een goeie manier het schooljaar door komt. "In gesprek met de leerling" van Konig is een prettig leesbaar boek over diverse gesprekstechnieken - handig voor je mentorleerlingen straks.
[..]
Komt goed
Ja, goed idee!quote:Op maandag 15 augustus 2011 13:06 schreef kwakz0r het volgende:
was van plan om in elke klas tijdens de eerste engelse les tijd te besteden aan "wat mogen wij van elkaar verwachten?" ben in m'n vorige baan te snel er vanuit gegaan dat kinderen de school en omgansgregels wel kenden en dat t vanzelfsprekend wasmaar wil er ook weer geen preek van maken. de vorm "wat verwachten we van elkaar" vind ik dan wel passend.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |