Zie ookquote:Cape wordt vaak geraadpleegd door weerbureaus en stormchasers om een indicatie te krijgen van de beschikbare onstabiliteit.
De potentiële energie wordt uitgedrukt in de wiskundige term: Joule per kilogram.
Een hoge CAPE wordt door stormchasers vaak gezien als "hoge onstabiliteit". Wanneer chasers praten over een zeer onstabiele atmosfeer stijgen de cape waarden vaak boven de 2000J/KG wat als onderdeel gebruikt kan worden voor sterke stijgstromen en zware cellen als zij ontstaan.
Er zijn verschillende soorten cape, ik zal de 3 voornaamste even in het kort uitleggen, later voeg ik de overige toe!
MUCAPE is eigenlijk de meest gebruikte versie van cape maar zeker niet het effectiefst. Deze waarde geeft de maximaal haalbare potentiele energy van een most unstable parcel in de lucht in de laagste 300MB van onze atmosfeer wanneer deze gelift wordt naar het LFC. Deze kun je o.a. vinden op de kaartjes van Wetterzentrale
SBCAPE is een indicator van de onstabiliteit in onze troposfeer. Deze waarde geeft de maximaal beschikbare potentiële energie aan voor een parcel dat vanaf de grond tot het LFC wordt gelift.
MLCAPE is eigenlijk het beste om te gebruiken. Deze geeft de waarden weer van de gemiddelde potentiële energie van parcels in de onderste 100MB van onze atmosfeer wanneer deze gelift worden naar het LFC.
Meer specifiek, CAPE geeft de waarde van het energie wat beschikbaar is wanneer een luchtpakketje verticaal opstijgt. OF hoe een luchtpakketje veranderd in zijn omgeving. Onweerscellen hebben hoge cape waardes nodig, hoe hoger de cape waarde hoe meer energie er beschikbaar is om de cel te laten groeien. Cape is vooral belangrijk wanneer de luchtpakketjes hoog genoeg kunnen stijgen zodat ze in de LFC (layer of free convection, letterlijk vertaald: Laag van de vrije convectie).
Om de cape te vinden in een skew-t thermodynamisch diagram zoals degene die hieronder staat. Het is eigenlijk heel simpel, kijk naar de plaatsen op het diagram waar het pakketjes sounding (de dikke gele lijn) verder naar rechts staat (warmer) dan de rode lijn (de omgevings sounding). Het witgekleurde stuk in het diagram is de Cape!
Een cape waarde die hoger is in de onderste helft produceert een sterkere updraft dan dat deze dunner en langwerpiger is. Ook staat cape voor de maximum snelheid van de verticale stijgingen. Dit wordt vaak uitgesproken als MVV=(SQRT(2*CAPE)) De waarden die hieruit komt geeft een indicatie voor de maximale verticale bewegingen van de updraft in m/s. Snellere stijgingen betekenen krachtigere stijgingen, en krachtige stijgingen kunnen grote hagel veroorzaken, supercellen en gevaarlijke tornado's.
Het onderstaande overzicht kan gebruikt worden om te kijken welke onstabiliteit er bij een cape waarde hoort. Maar onthoud wel goed, CAPE is alleen de potentiele energie, Hoge cape waarden kunnen niet gebruikt worden om het weer te voorspellen.
CAPE waarde Atmosfeer
0 Stabiel
0-1000 Licht Onstabiel
1000-2500 Matig Onstabiel
2500-3500 Erg Onstabiel
3500 + Extreem Onstabiel
Er moet goed onthouden worden dat CAPE Potentieel beschikbare energie is, en alleen gebruikt wordt wanneer een luchtpakketje opgetild wordt en de laag van de vrije convectie bereikt. Wanneer cape waardes hoger zijn dan 2500j/kg en er ontstaan onweersbuien ontwikkelen ze in een rap tempo en kunnen het snel zware buien worden. In omgevingen met hoge cape kunnen buien zich zo snel ontwikkelen dat je ze met het blote oog ziet groeien.
(Met dank aan SevereWeather Kevin Broeren)
Chk; http://deck.ly/~uBJyOquote:
Nijmegen heeft nog geen drup gehad. 29 graden hierquote:Op dinsdag 28 juni 2011 20:41 schreef LDS het volgende:
Conclusie Brabant/Gelderland: Eindhoven en Tilburg zijn aan de beurt, Nijmegen en Breda mogen wachten op de tweede ronde
Als ik de berichten moest geloven zou het er morgenochtend ongeveer zo uit zien in NL:quote:Op dinsdag 28 juni 2011 20:39 schreef Staal het volgende:
[..]
Jah, dat vind jij als die hard weermuts overdreven natuurlijk.
Het is van de pot gerukt hoe de media elkaar gezellig nakakelt en het weet uit te vergroten. Een zomers buitje mensen, meer niet he.
En jij woont in...? Hier flitst het inmiddels in de verte wat en zijn er drie harde windvlagen voorbij gekomen. Oh, en terwijl ik dit typ hoor ik ook wat gerommel!quote:Op dinsdag 28 juni 2011 20:38 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Nou hier niet, harde regen, zware windstoten en veel geflits en toenemend zware donders!
Ik weet niet waar jij woont wijsneus, maar hier in Tilburg is het gewoon extreem weer. Dat jij daar in Schubbekutteveen nog lekker met je hengeltje op Voorntjes kunt vissen zonder nat te worden zegt niets over wat voor weer het hier is.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 20:41 schreef Lightning_NL het volgende:
@Kapiteintje:
Hahahahaha, kerel, ik weet niet hoe jij je brightness van je TV dan hebt ingesteld, maar ga toch weg met je stormchasersMisschien moet je eens een keertje in het buitenland écht extreem weer mee maken, want dat wat je in Nederland krijgt is gewoon enorm suf.
Als de omstandigheden iets anders waren dan stonden de klagers ook weer in de rij waarom er geen weeralarm afgegeven was. De meeste ingrediënten waren wel aanwezig, maar dat maakt het nog niet tot een zekerheid.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 20:41 schreef kapiteintje het volgende:
Tilburg is nu donker met een grijzige, groen oplichtende lucht. Het flitst hier elke seconde zowat. Ramen trillen. Maar voor de rest idd onzin dat er een weeralarm is afgegeven.
Ossquote:Op dinsdag 28 juni 2011 20:42 schreef SterreMarit het volgende:
[..]
En jij woont in...? Hier flitst het inmiddels in de verte wat en zijn er drie harde windvlagen voorbij gekomen. Oh, en terwijl ik dit typ hoor ik ook wat gerommel!
ik wou al zeggenquote:Op dinsdag 28 juni 2011 20:42 schreef Sj0rSz het volgende:
Let op, de radar ziet de buien in het zuiden heel slecht, omdat het rond De Bilt tekeer gaat. Klik maar eens op duitsland: http://is.gd/uWEL3G
Nee, buienradar is defect. Kijk eens op Meteox, imho ook geloofwaardiger aangezien het hier steeds donkerder wordt.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 20:43 schreef INViCTuS het volgende:
pruters van buienradar...
ik ga naar buiten...achterhoek
Kan Buienradar niks aan doen. Heeft te maken met De Bilt, waar het nu ook slecht is. Chk de Duitse radar maar.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 20:43 schreef INViCTuS het volgende:
pruters van buienradar...
ik ga naar buiten...achterhoek
Ik ben nog geen 10km van je vandaan, en ik lach jou ook nu nog steeds uit dat jij dit extreem weer noemtquote:Op dinsdag 28 juni 2011 20:42 schreef kapiteintje het volgende:
[..]
Ik weet niet waar jij woont wijsneus, maar hier in Tilburg is het gewoon extreem weer. Dat jij daar in Schubbekutteveen nog lekker met je hengeltje op Voorntjes kunt vissen zonder nat te worden zegt niets over wat voor weer het hier is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |