Wie maakt er een mooie OP?quote:Hier en daar duiken er af en toe topics op over wijn hier in CUL.
Laten we proberen om al deze topics te bundelen in het grote wijntopic.
Vraag je je af wat voor wijn bijv. bij welk gerecht zou passen of wil je ons mee laten beleven in een prachtige fles rode wijn waar je gisteravond van genoten hebt...plaats het hier.
Voor de Fok!kers die werkelijk niets van wijn weten maar er maar al te graag iets over willen leren, hierbij een wiki link over wijn
Verder zijn er Fok!kers onder ons met een behoorlijke kennis van wijn die je graag wegwijs maken en je aan de hand nemen op de ontdekkingstocht door de wondere wereld van wijn.
Maar natuurlijk valt er nog zo veel meer te genieten met wijn uit alle uithoeken van de wereld
Kortom, wijnliefhebbers verenig u en barst maar los..
quote:Op zaterdag 18 juni 2011 02:07 schreef ausweiss het volgende:
Misschien een tip voor onze wijn liefhebbers.
Ik zag net dat ze bij ibood een wijn waardebon ter waarde van 40 euro,
Voor 10 euro aanbieden.
Te gebruiken op wijnvoordeel.nl.
En nee ik werk niet bij een van deze bedrijven,
Ben gewoon een Hollander die veel voor weinig leuk vind.
dit dusquote:Op woensdag 22 juni 2011 20:26 schreef Ferdii het volgende:
kopen jullie nou vaak dit soort proefpakketten? Zelf heb ik altijd het idee dat hier niet de beste wijnen in zitten en daarom maar bij elkaar in een dump pakket zitten, zodat ze alsnog verkocht worden
Nope, geen ervaring meequote:Op woensdag 22 juni 2011 21:20 schreef rechtsedirecte het volgende:
Op mijn vaste webwinkel bieden ze op heden de volgende Franse wijnen aan:
http://www.winesale.co.nz(...)detail.php?wine=5359
en
http://www.winesale.co.nz(...)detail.php?wine=5360
Heeft iemand ervaring met deze wijnen en zijn ze in jullie opinie de moeite waard om aan te schaffen?
p.s. 1 NZ$ is pakweg 0.50 euro (niet helemaal waar wel wat betrefet koopkracht)
Wij gaan normaliter naar fysieke wijnproeverijen, en dan kopen we wat we lekker vinden. Zulke paketten als jij beschrijft hebben altijd wel een paar wijnen waarvan ik denk "mwoa" die doen me toch niet zoveel, en dan is het zonde van het geld.quote:Op woensdag 22 juni 2011 20:26 schreef Ferdii het volgende:
kopen jullie nou vaak dit soort proefpakketten? Zelf heb ik altijd het idee dat hier niet de beste wijnen in zitten en daarom maar bij elkaar in een dump pakket zitten, zodat ze alsnog verkocht worden
Wel met dezelfde blend van die eerste, de Chateau Carbonac Corbierre. En dat levert op zich een lekkere soepele wijn op, als je een flesje bij een reguliere order bij kan voegen, zou ik die zeker eens proberen.quote:Op woensdag 22 juni 2011 21:20 schreef rechtsedirecte het volgende:
Op mijn vaste webwinkel bieden ze op heden de volgende Franse wijnen aan:
http://www.winesale.co.nz(...)detail.php?wine=5359
en
http://www.winesale.co.nz(...)detail.php?wine=5360
Heeft iemand ervaring met deze wijnen en zijn ze in jullie opinie de moeite waard om aan te schaffen?
p.s. 1 NZ$ is pakweg 0.50 euro (niet helemaal waar wel wat betreft koopkracht)
bedankt FL, ben op dit moment net begonnen om mijn voorraad wit aan te vullen voor de zomer dus daar kan hij dan mooi bijquote:Op donderdag 23 juni 2011 09:26 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Wel met dezelfde blend van die eerste, de Chateau Carbonac Corbierre. En dat levert op zich een lekkere soepele wijn op, als je een flesje bij een reguliere order bij kan voegen, zou ik die zeker eens proberen.
Geen ervaring met deze wijnen, echter moet ik erbij zeggen dat ik geen bordeaux fan benquote:Op woensdag 22 juni 2011 21:20 schreef rechtsedirecte het volgende:
Op mijn vaste webwinkel bieden ze op heden de volgende Franse wijnen aan:
http://www.winesale.co.nz(...)detail.php?wine=5359
en
http://www.winesale.co.nz(...)detail.php?wine=5360
Heeft iemand ervaring met deze wijnen en zijn ze in jullie opinie de moeite waard om aan te schaffen?
p.s. 1 NZ$ is pakweg 0.50 euro (niet helemaal waar wel wat betreft koopkracht)
vorige maand een goede nieuw zeelandse sauvignon blanc gedronken, isabel genaamd. Was er mooiquote:Op donderdag 23 juni 2011 20:01 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
bedankt FL, ben op dit moment net begonnen om mijn voorraad wit aan te vullen voor de zomer dus daar kan hij dan mooi bij
Daarom moet je een zulke bordeaux ook een tijdje van te voren open trekken of decanteren, zodat de gassen kunnen ontwijken, dan ruikt ie na een uurtje naar bessen en bloemenquote:Op donderdag 23 juni 2011 20:30 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Geen ervaring met deze wijnen, echter moet ik erbij zeggen dat ik geen bordeaux fan benAls ik muffe stallucht/mest lucht wil ruiken ga ik wel naar een boerderij
zelfs Bob Campbell (wiens mening ik zeer waardeer) was er niet ontevreden overquote:Op donderdag 23 juni 2011 20:33 schreef Ferdii het volgende:
[..]
vorige maand een goede nieuw zeelandse sauvignon blanc gedronken, isabel genaamd. Was er mooi
deze dus:
[ afbeelding ]
Een niet allerdaagse wijn...maar wat een blockbuster!! fantastische wijn om tijdens een koude winteravond te drinken.quote:3 Bridges Durif is an intense deep purple colour with a vibrant purple hue. It displays an aromatic blood plum and dark chocolate nose. The full bodied palate of ripe blackberries, plums and chocolate is supported by toasty American oak contributing vanillin and coconut. The palate is rich with a big tannic mouthfeel combined with sweet fruit and warm alcohol. This wine is perfect to drink now but will age in the medium to long term.
Idd een bordeaux heeft echt even zuurstof nodig anders is ie niet lekker.quote:Op donderdag 23 juni 2011 20:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daarom moet je een zulke bordeaux ook een tijdje van te voren open trekken of decanteren, zodat de gassen kunnen ontwijken, dan ruikt ie na een uurtje naar bessen en bloemen
Op zich zit je met een chianti best goed voor een lekkere fruitige italiaan. Enige is dat chianti's een licht zuurtje kunnen hebben, zeker de wat goedkopere chianti's. Niet iedereen kan dat waarderen. Ik echter zeker welquote:Op zondag 26 juni 2011 16:35 schreef Madame_Paon het volgende:
N.a.v. het advies in het vorige topic, ben ik naar de slijterij gegaan voor een jonge, Italiaanse, fruitige, rode wijn.
Deze heb ik meegekregen:
Een Chianti uit 2008 van Monteguelfo.
Goede keus of niet?
Zelfs na decanteren blijft het voor mij geen topperquote:Op donderdag 23 juni 2011 20:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daarom moet je een zulke bordeaux ook een tijdje van te voren open trekken of decanteren, zodat de gassen kunnen ontwijken, dan ruikt ie na een uurtje naar bessen en bloemen
Dat kan jij natuurlijk alleen zelf bepalen.quote:Op zondag 26 juni 2011 16:35 schreef Madame_Paon het volgende:
N.a.v. het advies in het vorige topic, ben ik naar de slijterij gegaan voor een jonge, Italiaanse, fruitige, rode wijn.
Deze heb ik meegekregen:
Een Chianti uit 2008 van Monteguelfo.
Goede keus of niet?
Wat is een karaf?quote:Op maandag 27 juni 2011 15:55 schreef wiijntje het volgende:
Ken de wijn zelf niet, maar 2008 is nog vrij aan de jonge kant voor een Chianti. Ik zou 'm eerst een paar uur in een karaf gooien.
Een soort vaas waar je géén bloemen in zet zegmaar. In dit geval is dat om wijn te decanteren, oftewel te laten ademen. Sommige rijpere wijnen gaan nl nog lekkerder smaken als ze hebben geademd. Dat doe je dus in een karaf, en voor wijn zien die er meestal zo uit.quote:
Waar kun je zo'n ding kopen en hoe lang moet de wijn daarin blijven zitten?quote:Op maandag 27 juni 2011 16:23 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Een soort vaas waar je géén bloemen in zet zegmaar. In dit geval is dat om wijn te decanteren, oftewel te laten ademen. Sommige rijpere wijnen gaan nl nog lekkerder smaken als ze hebben geademd. Dat doe je dus in een karaf, en voor wijn zien die er meestal zo uit.
[ afbeelding ]
Betere supermarkten, kookwinkels, wijnwinkels, amazon, Aldi heeft ze wel eens in de aanbieding.quote:Op maandag 27 juni 2011 16:25 schreef Madame_Paon het volgende:
[..]
Waar kun je zo'n ding kopen en hoe lang moet de wijn daarin blijven zitten?
Wij hebben hem uit een kerstpakket, maar of Madame_Paon zolang kan wachten.quote:Op maandag 27 juni 2011 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Betere supermarkten, kookwinkels, wijnwinkels, amazon, Aldi heeft ze wel eens in de aanbieding.
Overschenken (voorzichtig) en een uurtje laten ademen, of wat langer.
Nog 1 keer proberen en dan even wat geld er aan uitgeven, zeg 20 piek.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 15:22 schreef Madame_Paon het volgende:
Na het drama van het openen van de fles ( Kurk muurvast in wijnfles ), heb ik de Chianti voor het eerst gedronken.
Gatver.
Ik heb nog nooit zulke vieze wijn geproeft.
Wat vond je er dan precies niet lekker aan?quote:Op dinsdag 28 juni 2011 15:22 schreef Madame_Paon het volgende:
Na het drama van het openen van de fles ( Kurk muurvast in wijnfles ), heb ik de Chianti voor het eerst gedronken.
Gatver.
Ik heb nog nooit zulke vieze wijn geproeft.
quote:Op dinsdag 28 juni 2011 15:45 schreef knuppelhout het volgende:
Volgende keer maar weer gewoon jp chenet?
wat is goor? leg eens uit wat je er van vond? Teveel tanine? te Stevig? teveel fruit? hout? etcquote:Op dinsdag 28 juni 2011 15:22 schreef Madame_Paon het volgende:
Na het drama van het openen van de fles ( Kurk muurvast in wijnfles ), heb ik de Chianti voor het eerst gedronken.
Gatver.
Ik heb nog nooit zulke vieze wijn geproeft.
Blijft een mooie actiequote:Op maandag 27 juni 2011 16:08 schreef Z het volgende:
Er is gedoe over deze site http://www.sterwijnenthuis.nl/ . De sterrenrestaurants in kwestie zijn er, enigszins begrijpelijk, niet blij mee.
Sterrenrestaurants woedend op webwinkel.
quote:Op dinsdag 28 juni 2011 20:52 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Wat vond je er dan precies niet lekker aan?
Ik heb hier niet zoveel verstand van, maar hij smaakte veel te sterk. Bitter zelfs.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 22:10 schreef Ferdii het volgende:
[..]
wat is goor? leg eens uit wat je er van vond? Teveel tanine? te Stevig? teveel fruit? hout? etc
Jij zeikt ook er over dat een flesje amstel bij AH veel goedkoper is dan een glas bier in de kroeg?quote:Op dinsdag 28 juni 2011 22:13 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Blijft een mooie actieIn mijn ogen ook leuk dat ze aantonen wat voor schurken restaurants zijn om 50 euro te vragen voor een fles van 14 in de winkel
neuh dat niet, een kroeg doet er dan ook niet moeilijk over dat "hun" bier gewoon ergens anders te koop is. Zij blijkbaar wel om iets wat helemaal niet bij van hen is. Blijft gewoon een publiekelijk goed wat iedereen kan inkopen. daarnaast staan die wijnkaarten vaak op internet van het betreffende restaurant.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 22:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jij zeikt ook er over dat een flesje amstel bij AH veel goedkoper is dan een glas bier in de kroeg?
Prima Piet, service moet i.m.o. betaald worden maar dan verwacht ik wel dat het bedienend personeel enigzins verstand heeft van wijn (hoeft echt geen sommelier te zijn) en ten eerste een goede passende wijn kan aanraden en ten tweede me iets over deze wijn kan vertellen.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 22:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jij zeikt ook er over dat een flesje amstel bij AH veel goedkoper is dan een glas bier in de kroeg?
Betere reclame kun je je niet wensen voor je shopquote:Op maandag 27 juni 2011 16:08 schreef Z het volgende:
Er is gedoe over deze site http://www.sterwijnenthuis.nl/ . De sterrenrestaurants in kwestie zijn er, enigszins begrijpelijk, niet blij mee.
Sterrenrestaurants woedend op webwinkel.
MAW, je komt nooit in dit soort restaurantsquote:Op dinsdag 28 juni 2011 22:19 schreef Ferdii het volgende:
[..]
neuh dat niet, een kroeg doet er dan ook niet moeilijk over dat "hun" bier gewoon ergens anders te koop is. Zij blijkbaar wel om iets wat helemaal niet bij van hen is. Blijft gewoon een publiekelijk goed wat iedereen kan inkopen. daarnaast staan die wijnkaarten vaak op internet van het betreffende restaurant.
Het is alom bekend dat ze de drankverkopen gebruiken om de prijzen van de gerechten, en dan vooral de grondstoffen daarvan, wat te compenseren. Heb ik an-sich geen problemen mee, maar als eetcafe's hier op de Brink dat ook doen, maar ingevroren vlees en vis gebruiken, dan wordt ik ook pissig.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 22:13 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Blijft een mooie actieIn mijn ogen ook leuk dat ze aantonen wat voor schurken restaurants zijn om 50 euro te vragen voor een fles van 14 in de winkel
Die zijn er ook wel hoor. Wij hebben laatst bij Vis en Ko gegeten in Haarlem, en de eigenaar maakt er geen geheim van dat zijn winst grotendeels van de drankenkaart komt. Daar stond ook een sommellier te hippen op zijn tenen om ons te mogen vertellen waarom welke wijn bij dat specifieke gerecht gaat, etc etc. En zijn verhalen en combinaties waren ook erg goed.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 22:19 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
Prima Piet, service moet i.m.o. betaald worden maar dan verwacht ik wel dat het bedienend personeel enigzins verstand heeft van wijn (hoeft echt geen sommelier te zijn) en ten eerste een goede passende wijn kan aanraden en ten tweede me iets over deze wijn kan vertellen.
Alles in de horeca gaat zeker 4 keer over de kop lijkt het, dat lijkt de formule te zijn die minimaal gebruikt wordt. Ook voor eten. Alleen bij het eten hebben ze er nog werk aan, voorbereiden, klaarmaken, etc. Een fles ontkurk je en kassa.quote:Op woensdag 29 juni 2011 10:58 schreef Z het volgende:
Ik heb vooral problemen met het 'minimaal vier keer over de kop'. Ik heb het idee dat dat vooral in Nederland gebruikelijk is. Als de wijnen goedkoper zouden zijn, zouden ze ook meer verkopen me dunkt, mij zou dat in ieder geval aanspreken.
Het is een beetje een vestzak/broekzak verhaal. Als men de prijzen van de gerechten verhoogd om de wijn te kunnen verlagen gaan de mensen daar weer over piepen.quote:Op woensdag 29 juni 2011 10:58 schreef Z het volgende:
Ik heb vooral problemen met het 'minimaal vier keer over de kop'. Ik heb het idee dat dat vooral in Nederland gebruikelijk is. Als de wijnen goedkoper zouden zijn, zouden ze ook meer verkopen me dunkt, mij zou dat in ieder geval aanspreken.
Zo'n wijnhandel heeft meestal geen A-locatie met een klap verplichte vergunningen en soms ook nog een duurbetaald terras wat hij moet betalen.quote:Op woensdag 29 juni 2011 11:20 schreef bear87 het volgende:
[..]
Alles in de horeca gaat zeker 4 keer over de kop lijkt het, dat lijkt de formule te zijn die minimaal gebruikt wordt. Ook voor eten. Alleen bij het eten hebben ze er nog werk aan, voorbereiden, klaarmaken, etc. Een fles ontkurk je en kassa.
Tijd terug was ik bij een restaurant dat op de wijnkaart hun wijnhandel vermelde. Een fles huiswijn a 19,75 euro lag bij die wijnhandel voor 3.95 euro..
Wat hindert jou er aan dat te doen?quote:Op woensdag 29 juni 2011 10:58 schreef Z het volgende:
Ik heb vooral problemen met het 'minimaal vier keer over de kop'. Ik heb het idee dat dat vooral in Nederland gebruikelijk is. Als de wijnen goedkoper zouden zijn, zouden ze ook meer verkopen me dunkt, mij zou dat in ieder geval aanspreken.
En denk jij dat wijnen in Duitsland niet 4 keer over de kop gaan?quote:Op woensdag 29 juni 2011 14:13 schreef Z het volgende:
Nee natuurlijk niet. Maar de keren dat ik bijvoorbeeld in bijvoorbeeld Duitsland at, waren de wijnen veel redelijker geprijsd dan in Nederland, hoe ze dat boekhoudtechnisch regelen daar weet ik niet, maar de omloopsnelheden zullen daar hoger liggen. Ik ben bereid meer te betalen dan in de winkel maar 4 keer meer nodigt mij niet uit dat te doen. Ik zou ook duurdere wijnen bestellen als deze niet vier keer over de kop zouden gaan.
4 keer is niets meer in de horeca tegenwoordig. Zo kopen er veel horeca klanten bij mij zoete witte wijn in liter flessen met schroefdop (duitse zoete troepquote:Op woensdag 29 juni 2011 14:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En denk jij dat wijnen in Duitsland niet 4 keer over de kop gaan?
Ik weet het wel zeker.
whehe zal nog slim zijn ookquote:Op woensdag 29 juni 2011 20:36 schreef tjoptjop het volgende:
Ik las in een boekje van Bourdain dat de op-een-na goedkoopste wijn op de kaart vaak de goedkoopste in de inkoop is
Klopt, dat is idd zo.quote:Op woensdag 29 juni 2011 20:36 schreef tjoptjop het volgende:
Ik las in een boekje van Bourdain dat de op-een-na goedkoopste wijn op de kaart vaak de goedkoopste in de inkoop is
Dat zijn cafe's, waar jij net geen moeite mee had. niet de sterrenrestaurants waar het over gingquote:Op woensdag 29 juni 2011 20:18 schreef Ferdii het volgende:
[..]
4 keer is niets meer in de horeca tegenwoordig. Zo kopen er veel horeca klanten bij mij zoete witte wijn in liter flessen met schroefdop (duitse zoete troep) in de aanbieding zijn die iets minder dan 2,50 eur. per fles. Haal je toch zeker 5 á 6 glazen van 3 euro per stuk uit...
Oftewel meer dan 6 keer over de kop.
\
Cafe s in het algemeen heb ik geen moeite mee nee. Waar ik moeite mee heb is alle horeca die angstvallig hun inkoop prijzen met betrekking tot wijn verborgen houden. Of dit nou een cafe of sterren restaurant is maakt mij niet uit.quote:Op woensdag 29 juni 2011 20:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat zijn cafe's, waar jij net geen moeite mee had. niet de sterrenrestaurants waar het over ging
Je verhaal raakt kant noch wal, je spreekt jezelf tegen.quote:Op woensdag 29 juni 2011 20:50 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Cafe s in het algemeen heb ik geen moeite mee nee. Waar ik moeite mee heb is alle horeca die angstvallig hun inkoop prijzen met betrekking tot wijn verborgen houden. Of dit nou een cafe of sterren restaurant is maakt mij niet uit.
Zo krijg ik vaak klanten die zeggen ik heb gister in een restaurant een barolo gedronken, die was super. heb je zoiets? prijs was ongeveer 50 euro. Als je ze dan een goedkope barolo van ongeveer 15 euro geeft en daarbij meldt dat het in die prijsklasse gezeten zou hebben staan de meeste mensen toch wel even gek te kijken.
Bij bier (waar het eerder over ging) zijn de winkel prijzen toch veel algemener bekend.
prima argumentquote:Op woensdag 29 juni 2011 20:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je verhaal raakt kant noch wal, je spreekt jezelf tegen.
quote:De prijzen van wijn schieten de laatste jaren door het dak. Van de duurdere wijnen wel te verstaan: de wijnen voor de liefhebber, die twee jaar geleden nog voor ¤100 over de toonbank gingen, die doen nu wel ¤ 500 tot 700! Hoe kan dat? Wie drijft die prijs zo op? En drínken mensen dat dan ook nog op of worden de flessen ingelijst? Ook achter deze bubble blijken… de Chinezen weer te zitten. Zij drijven de prijs op tot idiote hoogte maar wat dóen ze er vervolgens mee? Daar doen de wildste verhalen de ronde over.
Pieter en Martijn proberen van deze wijn-bubble te profiteren en een fles dure wijn voor de oude prijs op de kop te tikken. Vervolgens moeten ze hem dan nog voor de nieuwe, hoge, prijs verkopen..
quote:Enkele wijnleveranciers hebben de samenwerking met Sterwijnenthuis.nl opgezegd. De Alliance zegt blij te zijn. Sterwijnenthuis.nl laat weten dat de wijnleveranciers die opgezegd hebben hun contract tot maart 2012 gewoon uitdienen.
Een storm in een glas wijn, noemt Gijs den Hollander van Sterwijnenthuis.nl de commotie rondom zijn internetinitiatief. Hij verwijst daarmee naar een artikel in De Telegraaf waarin wordt gemeld dat toeleveranciers Okhuysen, Résidence en Walraven & Sax hun samenwerking met Sterwijnenthuis.nl hebben opgezegd.
‘Het klopt dat Okhuysen en Résidence hebben opgezegd. Het contract loopt in maart 2012 af. Ik begrijp de commotie van de restaurants niet. Er is erg veel emotie, maar we hebben echt een heel goed pakket aangeboden aan de Alliance’, aldus Den Hollander.
Sterwijnenthuis.nl heeft volgens Den Hollander Alliance Gastronomique onder meer aangeboden om kelderrestanten via de site te verkopen, een nieuwe wijnkaart onder de aandacht van klanten van Sterwijnenthuis.nl te brengen, een sms’s alert wanneer er nog een restauranttafel vrij is en commissie over de verkochte wijnen te verrekenen.
Samenwerken
Den Hollander: ‘Wij willen dolgraag samenwerken met restaurants. Wij doen niets wat niet mag. Ze zeggen dat het hun wijnen zijn, maar het zijn wijnen van de chateaux. Niet van de restaurants. We bieden veel voordelen aan restaurants. Dus waarom niet samenwerken?’.
De Alliance laat weten blij te zijn met het opzeggen van de samenwerking van wijnleveranciers met Sterwijnenthuis.nl. Bestuurslid Martin van Bourgonje van de Alliance: ‘We vonden het niet fijn dat wijnleveranciers samenwerkten met deze club en hebben ze dat ook gezegd. Voorlopig gaan we geen rechtszaak aanspannen tegen Sterwijnenthuis.nl’.
Van Bourgonje verder: ‘Sterwijnenthuis.nl is onvoorspelbaar. Het is geen kleine partij, daar moeten we niet te makkelijk over denken. Ze hebben ons eerder verrast. Maar voorlopig zijn we blij met de genomen stappen van de wijnleveranciers om de samenwerking met Sterwijnenthuis.nl volgend jaar te staken’.
Er zijn tegenwoordig op internet zogenaamde zoekmachines, daar kan je intypen wat je zoekt en die vinden het dan voor je.quote:Op vrijdag 1 juli 2011 16:04 schreef Deceit het volgende:
Weet iemand waar ik nu per direct online een proeflijst kan vinden? Heb het nodig hier op me werk.
Proeflijst voor de notities en beoordelingen te geven
Schrap Reims en ga naar Epernay en/of Troyes. Zijn imho veel leukere plaatsen dan Reimsquote:Op dinsdag 5 juli 2011 16:39 schreef travelman het volgende:
Komende week gaan we 2-3 dagen richting Champagne/Reims; proeven, leren, kopen, wat van de omgeving zien en lekker eten. Nu weet ik een heel klein beetje van wijn, maar van champagne dus niet. Zijn er mensen die de streek kennen en met tips zouden kunnen geven over te bezoeken huizen, waar moet je eten/drinken, evt. overnachten. Volgens mij willen we de grote/bekende huizen overslaan.
Alle tips, adviezen zijn meer dan welkom!!
Organiseer een dubbelblinde proeverij en neem champagne's, cava's en sekt's en kijk welke je het lekkerste vind als je niet weet wat het is.quote:Op dinsdag 5 juli 2011 16:39 schreef travelman het volgende:
Komende week gaan we 2-3 dagen richting Champagne/Reims; proeven, leren, kopen, wat van de omgeving zien en lekker eten. Nu weet ik een heel klein beetje van wijn, maar van champagne dus niet. Zijn er mensen die de streek kennen en met tips zouden kunnen geven over te bezoeken huizen, waar moet je eten/drinken, evt. overnachten. Volgens mij willen we de grote/bekende huizen overslaan.
Alle tips, adviezen zijn meer dan welkom!!
We willen vnl. iets over champagne leren, de omgeving zien, lekker eten, enz., dus daarvoor zoek ik tipsquote:Op dinsdag 5 juli 2011 16:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Organiseer een dubbelblinde proeverij en neem champagne's, cava's en sekt's en kijk welke je het lekkerste vind als je niet weet wat het is.
Vaak gedaan, erg leuke resultaten,.
bronquote:The dire state of the wine industry has been underlined with the mortgagee sale of two Clansman vineyards in Wairarapa and Marlborough.
Clansman is the latest of many vineyards to be put up for forced sales as the industry struggles with a wine glut and low grape prices which have tipped many wine companies into receivership or liquidation.
Clansman Vineyards, directed by Neville McLeod of Upper Hutt and Elaine McLeod of Blenheim, had nearly 50ha planted in vines.
About half was on their 50ha Wairarapa property, 6km south of Martinborough, and was planted in pinot noir and sauvignon.
Bayleys agent Lindsay Watts said there was another 13.5ha of plantable land and offered a good opportunity to buy a vineyard with potential for development.
"A well planted vineyard with excellent water resources is very hard to obtain in the Martinborough area."
The property had a 2009 rating valuation of $1.75 million.
Well established vineyards with good infrastructure were selling for between $75,000 and $100,000 per hectare, half the price of four years ago, said Watts.
Similar falls in value per hectare had been recorded in Marlborough, said Bayleys viticulture specialist John Hoare, who is selling the Clansman vineyard in the Awatere Valley.
"The return for grapes is half what it used to be and it's putting a lot of pressure on."
He estimated about 10 per cent of the 20,000ha of grapes in Marlborough were on the market.
The Clansman Awatere Valley vineyard, 15km south of Blenheim, was planted in 15.5ha of sauvignon blanc, 6ha of pinot noir, 2.5ha of pinot gris and 1ha of chardonnay.
It yielded 250 to 300 tonnes of grapes per year, said Hoare.
The vineyard had consent to take 528 cubic metres of irrigation water per day from the Awatere River till 2027.
The property had a 2008 capital value of $5m.
Tenders for the Dry River Rd, Martinborough vineyard, and the Redwood Pass Rd, Marlborough, vineyards close on Thursday.
Two other vineyards are up for forced sale. Tenders for Stoney Range's two Marlborough vineyards closed on Wednesday.
This follows the voluntary receivership of Christchurch-based Stoney Range Wines, a joint venture owned by former rich-listers and failed Dominion Finance directors Terry and Ann Butler, of Auckland, and Waipara wine company Sherwood Estates.
Fifteen Valley Vineyard and an extensive landholding totalling 167ha, including 27ha of grapevines, near Cloudy Bay Business Park, are being sold by the Bank of New Zealand.
The property was owned by failed Biocorp director Stephen McRae and Rowan McRae and John Thompson.
Wat heeft ze voor druif? Regent of solaris oid?quote:Op zaterdag 16 juli 2011 12:24 schreef fruityloop het volgende:
Rood italië en wit ook, de pinot grigio bijvoorbeeld. De elzas is ook een fijne streek voor wit, maar die vette Spaanse chardonnay van de Muller blijft ook een topper. Zuid-Amerikaanse rode wijnen zijn ook top, net als sommige feltliners inderdaad. maar ik ben ook heel benieuwd naar de eerste oogst van de wijngaard van mijn nicht, in Egypte (Friesland).
Goedkope wijn uit NZ krijg je op iedere straathoek, helaas kom ik kwaliteit uit NZ in Nederland niet echt tegen. En bedenk, prijs concurentie is de domste vorm van concurentie. Er is altijd iemand die het goedkoper kan.quote:Op zaterdag 16 juli 2011 11:59 schreef Ferdii het volgende:
Betekend wel goedkope nz wijnen![]()
Maar ongetwijfeld ook veel kwaliteit verliesen dat terwijl de nieuw Zeelandse sauvignon toch een van mijn favoriete wijnen zijn
Welke gebieden drinken komen jullie favoriete wijnen uit?
Bij mij rood voornamelijk uit Italië. Wit drink ik voornamelijk uit nieuw Zeeland, Loire gebied (menetou-salon) en gruner feltliner uit oostenrijk
Ook, in totaal gaan ze werken met 6 druivensoorten. Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Pinotin, Carbernet Cortis en VB-91-26-4. De eerste kleine oplagen witte wijn en rosé zijn inmiddels gebotteld, en binnenkort gaan we er langs om te proeven, dat laat ik zeker hier nog wel even weten.quote:Op zaterdag 16 juli 2011 20:24 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Wat heeft ze voor druif? Regent of solaris oid?
Syrah uit Barrossa Valley in Australie..quote:Op zaterdag 16 juli 2011 11:59 schreef Ferdii het volgende:
Welke gebieden drinken komen jullie favoriete wijnen uit?
OMFGquote:Op zondag 17 juli 2011 00:35 schreef Ferdii het volgende:
Klinkt leuk, behalve als zij enkel 2/3 euro de fles wijnen in het assortiment hebben, dan ben je duur uit
Daarnaast vind ik 15 euro kurk geld wel overdreven duur10 euro max is ook makkelijk verdient voor het ontkurken van een fles
Je zegt max 10 euro voor het ontkurken,quote:Op zondag 17 juli 2011 00:35 schreef Ferdii het volgende:
Klinkt leuk, behalve als zij enkel 2/3 euro de fles wijnen in het assortiment hebben, dan ben je duur uit
Daarnaast vind ik 15 euro kurk geld wel overdreven duur10 euro max is ook makkelijk verdient voor het ontkurken van een fles
Kan je zeuren, maar betaal jij graag een fles die 7.5 keer over de kop gaat? Horeca die graag anderen laat genieten alsof het een of andere non profit organisatie is bestaat nou eenmaal niet. De realiteit is daar gewoon te hard voor en de omzet te laag. Om een deal als hierboven staat te kunnen bieden moeten ze nou eenmaal spelen met de inkoop prijzen. Zal me dan ook verbazen als er meerdere wijnen te bestellen zijn met een winkelwaarde boven de 15 euro.quote:Op zondag 17 juli 2011 00:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
OMFG
Zeg aub dat je een grapje maakt.
Heeft de euroshopper ook wijn?quote:Op zondag 17 juli 2011 00:57 schreef ausweiss het volgende:
[..]
Je zegt max 10 euro voor het ontkurken,
En dan nog 5 euro voor het "lenen van de glazen" kom je toch op 15 euro uit.![]()
Eej je bent toch lekker in een gezellige omgeving aan het eten/drinken.
Als je dat veel vindt kan je beter thuis blijven lurken aan een pak euroshopper wijn.
Geen idee, ken deze nietquote:Op zondag 17 juli 2011 01:00 schreef ausweiss het volgende:
Piet,
Ik merk dat je het vaak over barolo hebt.
Is dit trouwens een mooie aanbieding ?
http://www.wijnvoordeel.n(...)ts_id=2002&refID=414
Had hier pas ook een mooie Medoc vandaan.
Château Blaignan Médoc Cru Bourgeois 2007.
Ken hem niet, vind hem met 2007 wel vrij jong voor een barolo. Kan nog tijdje liggen voordat ie op zijn max isquote:Op zondag 17 juli 2011 01:00 schreef ausweiss het volgende:
Piet,
Ik merk dat je het vaak over barolo hebt.
Is dit trouwens een mooie aanbieding ?
http://www.wijnvoordeel.n(...)ts_id=2002&refID=414
Had hier pas ook een mooie Medoc vandaan.
Château Blaignan Médoc Cru Bourgeois 2007.
Ik vind 15 euro kurkgeld heel redelijk, anders ga je toch onder een brug zitten?quote:Op zondag 17 juli 2011 01:02 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Kan je zeuren, maar betaal jij graag een fles die 7.5 keer over de kop gaat? Horeca die graag anderen laat genieten alsof het een of andere non profit organisatie is bestaat nou eenmaal niet. De realiteit is daar gewoon te hard voor en de omzet te laag. Om een deal als hierboven staat te kunnen bieden moeten ze nou eenmaal spelen met de inkoop prijzen. Zal me dan ook verbazen als er meerdere wijnen te bestellen zijn met een winkelwaarde boven de 15 euro.
Mochten die er wel zijn, chapeau voor dat café
Ligt erg aan de locatie. Zijn zat plaatsen waar je onder de brug beter zit dan op het terrasquote:Op zondag 17 juli 2011 01:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik vind 15 euro kurkgeld heel redelijk, anders ga je toch onder een brug zitten?
Zal niet de makro Delft geweest zijn.quote:Op zondag 17 juli 2011 01:08 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Heeft de euroshopper ook wijn?
Vorige week in andere vestiging van bedrijf waar ik werk, 5 flessen chateau petrûs uit de pomerol verkocht, totale waarde een goede 8500 euro
Uit mijn hoofd was het Barendrechtquote:Op zondag 17 juli 2011 01:40 schreef ausweiss het volgende:
[..]
Zal niet de makro Delft geweest zijn.
Die hebben er niet zo veel op voorraad.
Ik vind voor het drinken van een goede wijn,Champagne of voor mij part Cognac of Whiskyquote:Op zondag 17 juli 2011 01:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vind 15 euro kurkgeld heel redelijk, anders ga je toch onder een brug zitten?
Veel plezier ermee! Altijd leuk om een bijzondere fles te drinken. Niet mijn smeek overigens, amerones.quote:Op vrijdag 29 juli 2011 15:46 schreef Quantic het volgende:
Vanavond even heeeeerlijk genieten van een Zenato Amarone uit 2003. Heeft al een tijdje in het wijnrek gelegen dus het werd ondertussen toch wel eens tijd
[ afbeelding ]
Dat komt zeker goed! Helaas dat het niet je voorkeur is, maar wat dan wel?quote:Op vrijdag 29 juli 2011 16:02 schreef Z het volgende:
[..]
Veel plezier ermee! Altijd leuk om een bijzondere fles te drinken. Niet mijn smeek overigens, amerones.
Die leek ons ook wel wat, de rest lijkt me niet echt bijster speciaal zo op het eerste gezicht.quote:Op vrijdag 29 juli 2011 16:01 schreef Z het volgende:
Wat hebben jullie eigenlijk bij 'wijnvoordeel' gekocht van de ibood bon? Ik vond het aanbod wat tegenvallen op de één of andere manier, uiteindelijk dit gekozen.
ah op die fietsquote:Op zaterdag 30 juli 2011 14:24 schreef Z het volgende:
Ibood bood een bon aan voor 10 euro twv 40 euro te besteden op wijnvoordeel.nl
hehe ik was toevallig ook aan het kijken en heb nog niet iets gezien waarvan ik dacht, laat ik die eens kopen. Enige wat ik kon bedenken was 2 flessen brunello, puur om te kijken of het iets is.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat ik zo op wijnvoordeel zie heb ik geen spijt van dat ik niet zo een bon aangeschaft heb.
Die brunello kan je wel laten liggen, 2005 was niet echt een denderend jaar voor die wijn. 2004 en 2006 zijn dan de betere keuze. Maar die verkopen ze dan weer niet,quote:Op zaterdag 30 juli 2011 17:56 schreef Ferdii het volgende:
[..]
hehe ik was toevallig ook aan het kijken en heb nog niet iets gezien waarvan ik dacht, laat ik die eens kopen. Enige wat ik kon bedenken was 2 flessen brunello, puur om te kijken of het iets is.
De proef pakketten vind ik zwaar tegenvallen. Voor 90 euro voor een italiaans pakket verwacht ik toch minimaal 3 goede flessen wijn waaronder een barolo/brunello/amerone/chianti classico oid.
enige wat ik interessant vond was een ripasso en de barbaresco waarvan nog maar zeer de vraag is of het iets van enige kwaliteit is.
Als het nou een pakket van 2 of 3 flessen was, mischien. Bij 6 flessen voor 90 euro kun je nog wel redelijke wijn verwachten (een goede primitivo uit Puglia of een Rosso di Montalcino), maar topwijnenquote:Op zaterdag 30 juli 2011 17:56 schreef Ferdii het volgende:
De proef pakketten vind ik zwaar tegenvallen. Voor 90 euro voor een italiaans pakket verwacht ik toch minimaal 3 goede flessen wijn waaronder een barolo/brunello/amerone/chianti classico oid.
Er zijn natuurlijk allerlei variaties te bedenken met vier 7 euro wijnen en twee redelijke 35 euro wijnen (maar een goede barolo van 35 euro vinden is ook niet makkelijk). Alleen vraag ik me af of je dan niet het doel van een wijnpakket voor bij schiet. Neem dan 3 goede wijnen uit 3 verschillende streken ipv 2 goede en een paar afdankertjes.quote:Op maandag 1 augustus 2011 00:12 schreef Ferdii het volgende:
Als je het omrekent betaal je dus 15 euro per fles. Je kan mij niet vertellen dat al die 6 flessen in het pakket ook die 15 euro waard zijn.
in mijn ogen kan je dus prima een pakket maken waar ook een iets goedkopere wijn in zit (rond de 7-8 euro) en dan een iets duurdere.
Zo heb ik ook nog een iets meer oplopend pakket in kwaliteit.
Een fatsoenlijke Brunello zo bij de wijngaard, van 2006, koste ons in Montalchino nog steeds 25 euro, dus 1 zo'n wijn in dat pakket zou weinig geld over laten voor die andere 5 wijnen.quote:Op maandag 1 augustus 2011 00:02 schreef devzero het volgende:
[..]
Als het nou een pakket van 2 of 3 flessen was, mischien. Bij 6 flessen voor 90 euro kun je nog wel redelijke wijn verwachten (een goede primitivo uit Puglia of een Rosso di Montalcino), maar topwijnen
Hmm, wil je rood, wit of rosé? En wil je zo een borrelwijn voor 's avonds, eentje bij de bbq, of bij een speciaal gerecht?quote:Op maandag 1 augustus 2011 14:17 schreef Stansfield het volgende:
Wat zijn goede wijnen voor een beginnend wijndrinker met 0 ervaring in wijnen?
Kun je nagaan hoeveel verstand ik er van hebquote:Op maandag 1 augustus 2011 14:45 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Hmm, wil je rood, wit of rosé? En wil je zo een borrelwijn voor 's avonds, eentje bij de bbq, of bij een speciaal gerecht?
Wij hebben laatst een wat zoetere rode Duitse wijn (Dornfelder) gedronken bij een lekker pittige chili con carne, dat was erg geslaagd. Sowieso kan je es beginnen met een mooie zelfgemaakte bolognese saus, met een scheutje van de rode wijn die je er bij gaat drinken er doorheen.(bij de AH een Farnese Sangiovese 2009 zou je es kunnen proberen, kost ~5 euro meen ik) Sowieso ben ik wel een fan van Italiaanse rode wijnen, maar dat is uiteraard erg persoonlijk.quote:Op maandag 1 augustus 2011 14:47 schreef Stansfield het volgende:
[..]
Kun je nagaan hoeveel verstand ik er van heb
In eerste instantie voor bij het eten. Dus om wijn te drinken bij speciale gerechten. Dus wit en rood.
Een rosé tip is ook altijd welkom trouwens.
Dat is inderdaad 1 route, en als je wat verder bent qua kennis/smaken van wijnen, kan je zelf wel een beetje inschatten of iets een lekkere combinatie zal gaan worden. Onze Gall&Gall heeft een wijnliefhebber achter de toonbank, en die komt soms met erg originele sugesties, maar dat verschilt per slijter.quote:Op maandag 1 augustus 2011 15:02 schreef Stansfield het volgende:
Het is dus eigenlijk handiger als ik eerst een gerecht ga maken en daar dan even een bijpassende wijn bij zoek of me laat informeren in een locale slijterij ofzo?
lokale lijsterijen hebben weinig verstand van de wijn over het algemeen. Beter ga je naar een plek waar je ook wat kan proeven. Bijvoorbeeld een betere wijnhandel of de makroquote:Op maandag 1 augustus 2011 15:02 schreef Stansfield het volgende:
Het is dus eigenlijk handiger als ik eerst een gerecht ga maken en daar dan even een bijpassende wijn bij zoek of me laat informeren in een locale slijterij ofzo?
Malbec's kunnen inderdaad goede en naar mijn smaak lekkere wijnen zijn, die verkopen ze zo te zien ook. Maar goed, dit zijn wel wijnen uit de categorie ~20 euro (of meer) denk ik zo, is dat wat jij ook in gedachten had qua budget?quote:Op maandag 1 augustus 2011 15:10 schreef Stansfield het volgende:
Ik woon redelijk in de buurt van de salentein daar kan je ook wel aardige wijnen kopen of heb ik dat mis?
www.desalentein.nl
Hun El Portillo wijnen zijn al een stuk beter geprijsd.quote:Op maandag 1 augustus 2011 15:25 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Malbec's kunnen inderdaad goede en naar mijn smaak lekkere wijnen zijn, die verkopen ze zo te zien ook. Maar goed, dit zijn wel wijnen uit de categorie ~20 euro (of meer) denk ik zo, is dat wat jij ook in gedachten had qua budget?
gister een half doosje besteld maar zit er over te denken om nog er nog een bij te bestellen om alvast een voorraadje "wit" aan te leggen voor de zomer.quote:Lifted aromas of blackcurrant and gooseberry with hints of passion-fruit mingled with a hint of tobacco leaf and freshly cut herbs. A refreshing and elegant wine with concentrated blackcurrant, with underlying citrus and mineral notes shining through. This wine is pleasingly concentrated with a well balanced acidity that leads to a long lingering finish. Aging Potential: Perfect for drinking immediately, this Sauvignon Blanc will be at its best over the next 1 to 2 years.
Luister nu eens naar ome piet en ga bij remarkable wines langs. Dat schopt kont, beste wijn met een afstand die ik in NZ gedronken heb, en we zijn bij veeeeeel wijnboeren geweest.quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 20:40 schreef rechtsedirecte het volgende:
[ afbeelding ]
[..]
gister een half doosje besteld maar zit er over te denken om nog er nog een bij te bestellen om alvast een voorraadje "wit" aan te leggen voor de zomer.
Sinds een paar weken. Daarvoor had ik alles in een mysql database met een php wrapper, maar dat was me net iets te amateuristisch. Gelukkig had ik maar 51 verschillende soorten wijn, dus met de hand invoeren duurde niet te lang. Ik vind de oude interface overigens niets, die nieuwe 'beta' ziet er een stuk minder chaotisch uit.quote:Op donderdag 15 september 2011 17:10 schreef Pizzaman het volgende:
Ik ben vandaag maar eens begonnen met het invoeren van mijn wijn-collectie in CellarTracker. Een heel gedoe, maar ik raak het overzicht een beetje kwijt. Iemand anders die daar ook gebruik van maakt?
http://waat.nl/Wijnpakket(...)her-en-Wijnwaardebonquote:Als je vandaag deze aanbieding van 6 overheerlijke flessen wijn (t.w.v. ¤59,95 per pakket) besteld, krijg je hier een GRATIS Luxury Hotelcadeauvoucher bij t.w.v. ¤185,-!! en een GRATIS Wijnwaardebon t.w.v. ¤10,- en dat alles voor een totaalpakket prijs van ¤29,95!
Geloof het of niet..
Vandaag geven wij bijna alles gratis weg! Een ongekende aanbieding met daarin zes overheerlijke wijnen die gegarandeerd zorgen voor een prachtige nazomer! Als klap op de vuurpijl krijg je bij dit pakket een GRATIS Luxury Hotelcadeauvoucher t.w.v. ¤185,- !! en als je deze deal voor 30 september 2011 verzilverd ontvang je ook nog een Wijnwaardebon ter waarde van ¤10,- voor een volgende bestelling! Het wijnpakket zelf heeft al een winkelwaarde van ¤59,95 dus voordelig uit ben je sowieso!
Wijnpakket (6 flessen)
Het wijnpakket bestaat uit 6 overheerlijke nazomerwijnen, bestaande uit 3 rode wijnen, 2 witte en een rose. Hieronder vind je een specifieke beschrijving van de 6 verschillende wijnen, waaronder prijswinnaars van internationaal hoge Wijn Troffees. De winkelwaarde van dit nazomerse wijnpakket bedraagt al ¤59,95 en deze kun je vandaag bestellen voor de helft van het geld plus de extra vouchers!
Het was zeker wat, ik had 2 bonnen (2 adressenquote:Op vrijdag 16 september 2011 13:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Vraagje aan de mensen die op die wijnvoordeel aanbieding zijn ingegaan, was het wat? Wat had je besteld en hoeveel betaalde je nu en hoe smaakten ze?
Quanta kosta?quote:Op zaterdag 17 september 2011 18:04 schreef bear87 het volgende:
[..]
Het was zeker wat, ik had 2 bonnen (2 adressen) en eenmaal het proefpakket Zuid Afrikaans genomen, en eenmaal een doosje 'Las Moras - Reserva Chardonnay' besteld.
Proef pakket heb ik nog 3 flessen van liggen, en van die Las Moras Reserva Chardonnay heb ik inmiddels meerdere dozen laten komen, echt een ontdekking voor mij. Van het proefpakket Zuid Afrika vond ik de Lyngrove estate reserva chardonnay fantastisch. Echt erg lekker.
http://www.wijnvoordeel.n(...)Chardonnay::161.htmlquote:
Generiek?quote:Op woensdag 28 september 2011 16:50 schreef Z het volgende:
Dank voor de link.
Zou je zeggen dat Canadese IJswijn lekkerder is dan bijvoorbeeld Duitse?
Eiswein (D) of IJswijn (NL) of Icewine (E)quote:Op woensdag 28 september 2011 16:54 schreef Pizzaman het volgende:
Ik was in de veronderstelling dat je IJswijn altijd met ei schreef, maar dit geldt niet voor de Canadese variant aan jullie schrijfwijze te zien?
Ah toch. De wijnproducenten die wij bezocht hebben, leveren in ieder geval niet binnen Europa.quote:Op woensdag 28 september 2011 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
http://www.canadafood.nl/ importeert canadese wijn en andere zaken.
Canadese ijswijn heb ik daar wel eens vandaan, erg lekker
Ja. Nou ja, geproefd. Was wel ok, maar ik ga daar niet zoveel geld voor neerleggen. Canada was al duur zat.quote:Op woensdag 28 september 2011 16:43 schreef Pizzaman het volgende:
Nog echte Canadese Eiswijn gedronken?
Ik ga graag bij wijnboeren langs, maar zoveel goede zijn er nl niet.quote:Op donderdag 29 september 2011 23:07 schreef wiijntje het volgende:
Sorry hoor, maar al dat online kopen - waarom niet gewoon naar een echte wijnhandel/winkel, je daar laten adviseren en proeven = toch veel leuker!?
Er zijn genoeg verborgen pareltjes....quote:Op donderdag 29 september 2011 23:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ga graag bij wijnboeren langs, maar zoveel goede zijn er nl niet.
Jep, die is ook erg goed, dronk die een jaar geleden bij het schulte hues bij het hoofdgerecht.quote:Op zondag 2 oktober 2011 01:04 schreef Ferdii het volgende:
Kan me goed voorstellendat ie goed was. Antinori heeft gewoon erg goede wijnen. Heb er de tignanello wel eens van op. Erg lekker
Riedel glazen zijn mooi en prijzig. Ik heb een aantal verschillende sets Spiegelau, bevalt me ook prima. Volgens mij is Spiegelau tegenwoordig van Riedel.quote:Op zondag 2 oktober 2011 12:44 schreef Z het volgende:
Ik heb gister een "masterclass" Riedel gehad. Was wel heel leuk en het werd heel duidelijk dat verschillende wijnen in verschillende glazen horen. Wel een dure grap alleen, die Riedel glazen.
quote:Op maandag 10 oktober 2011 16:24 schreef devzero het volgende:
Interessant stuk:
The New Rules of Wine
Mijn lievelingswijnglas isquote:"Good wine needs space to roam. Drink your Châteauneuf-du-Pape out of a Mason jar and the wine won't aerate and won't express its fullest character. You don't need varietal-specific stemware—just a universal glass for red and another one for white."—Helen Johannesen, Beverage Director, Animal and Son of a Gun restaurants, Los Angeles
Read More http://www.gq.com/food-tr(...)-guide#ixzz1aOFvSpNE
Voor dat geld koop ik liever wijn.quote:Op zondag 2 oktober 2011 12:44 schreef Z het volgende:
Ik heb gister een "masterclass" Riedel gehad. Was wel heel leuk en het werd heel duidelijk dat verschillende wijnen in verschillende glazen horen. Wel een dure grap alleen, die Riedel glazen.
Ik drink het op keldertemperatuur, of iets daarboven. In de zomer koel ik graag een Chianti, heerlijkquote:Op maandag 10 oktober 2011 16:51 schreef tjoptjop het volgende:
Ah, rode wijn fris drinken is dus niet raar. Ik doe meestal een (half)uur voor het drinken zo'n vriesmanchet om de fles zodat de wijn wat kan afkoelen (heb geen koele bergplaats dus temp is vaak iets van 20-22 graden). Vind ik vaak lekkerder, meer veel mensen vinden dat raar als ze hier aan de wijn zitten. Heb de temperatuur nooit gemeten maar vermoed dat die zo op 14-17 graden zit.
Overigens, als ik geen kurkentrekker ter hand heb duw ik de kurk meestal gewoon naar binnen. Dat met die schoen lijkt me tamelijk omslachtig.
Hebben het niet over koud, maar gekoelde, Ik heb geen bok op rode wijn van 30 graden in de zomerquote:Op maandag 10 oktober 2011 17:10 schreef Ferdii het volgende:
Bij veel rode wijnen komt alleen het buquet niet goed los als je hem te koud drinkt.
Ook kan hij zuurtjes krijgen door een te lage temperatuur. Ik ben geen voorstander van te koude rode wijn. Ook chianti 's of beaujolais koud is niet voor mij weggelegd
Afgelopen week bij de Makro een mooie wijn van de maand geproefd, malbec Rigal uit de cahors in frankrijk
Glazen zijn idioot duur, maar het was uiterst duidelijk dat van sommige wijnen niets overblijft als je het uit een 'verkeerd' glas drinkt.quote:Op maandag 10 oktober 2011 16:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Voor dat geld koop ik liever wijn.
De kracht van het gelul er om heen.quote:Op maandag 10 oktober 2011 17:22 schreef Z het volgende:
[..]
Glazen zijn idioot duur, maar het was uiterst duidelijk dat van sommige wijnen niets overblijft als je het uit een 'verkeerd' glas drinkt.
Als jij daar gelukkig mee bent,quote:Op maandag 10 oktober 2011 17:35 schreef Z het volgende:
Daar ben ik het niet mee eens, natuurlijk speelt het verhaal mee en wordt het dik aangezet en worden er exemplarische wijnen gebruikt, maar het verschil proef je.
ook gekoeld is het voor mij niets, in de zomer drink is sowieso geen roodquote:Op maandag 10 oktober 2011 17:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hebben het niet over koud, maar gekoelde, Ik heb geen bok op rode wijn van 30 graden in de zomer
Die autosuggestie geldt natuurlijk ook als je dubbelblind test en geen verschil verwacht. Het enige waar ik het niet mee eens ben, is je stelligheid, je hebt natuurlijk een punt, je telt het alleen te zwaar mee imho.quote:Op maandag 10 oktober 2011 17:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als jij daar gelukkig mee bent,
Zolang die test niet dubbelblind is hou ik het op autosuggestie
amenquote:Op maandag 10 oktober 2011 16:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Oh en ik heb er eentje toe te voegen, Lang leve de schroefdop, fuck de kurk
Je hoeft hem niet in een keer leeg te drinken, schroefdop erop, flesje in de koelkast, blijft dagen goed.quote:Op maandag 10 oktober 2011 19:52 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
amen
tijd terug trouwens dat ik een lekker wijn heb opgedraait...maar ja, Mevr.RD drinkt geen wijn dus dan pak ik niet zomaar een fles voor mijzelf
Er zal misschien wel een gedeelte autosuggestie mee spelen, maar ik proef wel degelijk een verschil. Of beter gezegd, ik ruik een verschil en dat bepaalt toch voor een groot deel de smaak. Ik denk alleen niet dat ik het verschil zal ruiken tussen een $15 speigelau of een $50 riedel glas, maar ik merkte wel degelijk het verschil met mijn oude "thee kopjes". En verder wil het oog ook wat.quote:Op maandag 10 oktober 2011 17:53 schreef Z het volgende:
Die autosuggestie geldt natuurlijk ook als je dubbelblind test en geen verschil verwacht. Het enige waar ik het niet mee eens ben, is je stelligheid, je hebt natuurlijk een punt, je telt het alleen te zwaar mee imho.
Werkt inderdaad prima. Ik heb ook een vacuumpompje, maar ik heb geen flauw idee of dat nou beter is.quote:Op maandag 10 oktober 2011 20:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Je hoeft hem niet in een keer leeg te drinken, schroefdop erop, flesje in de koelkast, blijft dagen goed.
Krijg zelf het idee dat een pompje geen enkele zin heeft :-)quote:Op maandag 10 oktober 2011 20:42 schreef devzero het volgende:
[..]
Er zal misschien wel een gedeelte autosuggestie mee spelen, maar ik proef wel degelijk een verschil. Of beter gezegd, ik ruik een verschil en dat bepaalt toch voor een groot deel de smaak. Ik denk alleen niet dat ik het verschil zal ruiken tussen een $15 speigelau of een $50 riedel glas, maar ik merkte wel degelijk het verschil met mijn oude "thee kopjes". En verder wil het oog ook wat.
[..]
Werkt inderdaad prima. Ik heb ook een vacuumpompje, maar ik heb geen flauw idee of dat nou beter is.
deze methode gebruik ik altijd en werkt prima, wijn blijft weken goedquote:Op dinsdag 11 oktober 2011 04:40 schreef devzero het volgende:
De discussie is al eens langsgekomen en ik dacht dat de conclusie was dat de beste methode was om 'een gas' wat zwaarder dan lucht in de fles te brengen om het 'af te sluiten'.
Het probleem is zuurstof, als je dat weet uit te bannen en goed luchtdicht afsluit, preferabel ook nog koelt, dan kan het lang werkenquote:Op dinsdag 11 oktober 2011 11:20 schreef Z het volgende:
Maar dan nog werkt het niet langer dan een week toch?
Natuurlijk, je kan ook azijn drinken, of het lekker is, is een tweedequote:Op dinsdag 11 oktober 2011 15:23 schreef Madame_Paon het volgende:
Ik drink soms wijn uit een fles met schroefdop die al weken open is.Kan dat eigenlijk wel?
QEDquote:En ik vind het eigenlijk nog net zo vies als een jaar geleden .. hoe kan dat?
quote:
Oké ..... ?quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 15:36 schreef Pizzaman het volgende:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Quod_erat_demonstrandum
Als je het vies vind hoe verwacht je dan het verschil te proeven tussen wijn die veel te lang open staat (niet lekker) en wijn die jij niet lekker vindt?quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 15:41 schreef Madame_Paon het volgende:
[..]
Oké ..... ?
Wijn moet je toch leren drinken? Daarom vraag ik me af waarom ik het nog steeds net zo vies vind als een jaar geleden.
Ook wijn die net open is, vind ik nog steeds niet lekker.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 17:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je het vies vind hoe verwacht je dan het verschil te proeven tussen wijn die veel te lang open staat (niet lekker) en wijn die jij niet lekker vindt?
Ach, ik vond olijven ook smerig, nu vreet ik ze bij de vleet.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 17:33 schreef Madame_Paon het volgende:
[..]
Ook wijn die net open is, vind ik nog steeds niet lekker.
Ik proef serieus geen verschil tussen wijn die net open is en wijn die al 3 weken open is ...
Dan ga ik me toch afvragen of ik het ooit lekker zal vinden.
quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 17:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ach, ik vond olijven ook smerig, nu vreet ik ze bij de vleet.
het enige nadeel van argon (of ander gas) is wel dat je de fles rechtop moet bewaren.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 21:12 schreef Z het volgende:
Ik heb het idee dat die vacuvin alleen werkt als er nog veel wijn in de fles zit.
Hoeveel flessen doe je met zo een spuitbus?quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 22:52 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
het enige nadeel van argon (of ander gas) is wel dat je de fles rechtop moet bewaren.
Anders is het oppervlakte wat gesealed moet worden te groot
Onzin, oppervlakte maakt niet uit voor de diffusie van zuurstof in de wijn. Alleen als bijvoorbeeld je fles ligt en een deel van je wijn zit in je hals, ofwel je fles zit voor ongeveer de helft of meer vol, dan zal een deel van je zuurstof direct de wijn in diffunderen zonder eerst door de argon te moeten...quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 22:52 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
het enige nadeel van argon (of ander gas) is wel dat je de fles rechtop moet bewaren.
Anders is het oppervlakte wat gesealed moet worden te groot
Hij denkt neem ik aan dat als de fles niet recht staat, het oppervlakte wat bedekt moet worden met argon groter is en je dus meer moet gebruiken en dus je bus eerder leeg is; niet waar helaas want het oppervlak blijft het zelfde.quote:Op woensdag 12 oktober 2011 00:09 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Onzin, oppervlakte maakt niet uit voor de diffusie van zuurstof in de wijn. Alleen als bijvoorbeeld je fles ligt en een deel van je wijn zit in je hals, ofwel je fles zit voor ongeveer de helft of meer vol, dan zal een deel van je zuurstof direct de wijn in diffunderen zonder eerst door de argon te moeten...
Nee hoor, als een fles half leeg is en hij staat is het opp de cirkelvormige doorsnee van de fles, als hij lig de veel grotere flesvorige doorsnedequote:Op woensdag 12 oktober 2011 16:34 schreef devzero het volgende:
[..]
Hij denkt neem ik aan dat als de fles niet recht staat, het oppervlakte wat bedekt moet worden met argon groter is en je dus meer moet gebruiken en dus je bus eerder leeg is; niet waar helaas want het oppervlak blijft het zelfde.
Tja, ik dacht dus ook dat de truuk was dat je de lucht in de fles vervangt door argon (of een ander inert gas) en er dan geen zuurstof meer in de fles zitquote:Op woensdag 12 oktober 2011 00:09 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Onzin, oppervlakte maakt niet uit voor de diffusie van zuurstof in de wijn. Alleen als bijvoorbeeld je fles ligt en een deel van je wijn zit in je hals, ofwel je fles zit voor ongeveer de helft of meer vol, dan zal een deel van je zuurstof direct de wijn in diffunderen zonder eerst door de argon te moeten...
Ik had begrepen dat je een 'klein laagje' argon in de fles 'giet', genoeg om een tijdelijke barriere tussen de wijn en de rest van de zuurstof te bewerkstelligen.quote:Op woensdag 12 oktober 2011 17:08 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, ik dacht dus ook dat de truuk was dat je de lucht in de fles vervangt door argon (of een ander inert gas) en er dan geen zuurstof meer in de fles zit
Ja, dat klopt, het oppervlak van de wijn dat je moet bedekken is afhankelijk van de hoek. Maar of je de fles recht op bewaard of schuin zet, zal voor het volume van het gas wat nodig is niet uitmaken (tenzij je het zo schuin zet dat de bodem onbedekt komt en het volume wel zal veranderen).quote:Op woensdag 12 oktober 2011 17:06 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee hoor, als een fles half leeg is en hij staat is het opp de cirkelvormige doorsnee van de fles, als hij lig de veel grotere flesvorige doorsnede
De enige rode wijn die ik heeel lichtjes gekoeld lekker vind is een Pinot Noir.quote:Op maandag 10 oktober 2011 17:10 schreef Ferdii het volgende:
Bij veel rode wijnen komt alleen het buquet niet goed los als je hem te koud drinkt.
Ook kan hij zuurtjes krijgen door een te lage temperatuur. Ik ben geen voorstander van te koude rode wijn. Ook chianti 's of beaujolais koud is niet voor mij weggelegd
Afgelopen week bij de Makro een mooie wijn van de maand geproefd, malbec Rigal uit de cahors in frankrijk
dit dusquote:Op woensdag 12 oktober 2011 19:39 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik had begrepen dat je een 'klein laagje' argon in de fles 'giet', genoeg om een tijdelijke barriere tussen de wijn en de rest van de zuurstof te bewerkstelligen.
Uuh, huh, natuurlijk wel. Je oppervlakte is zo klein mogelijk als je fles precies rechtop staat, bij elke hoek groter dan dat zal je contactoppervlak groter worden en je dus een groter volume aan argon nodig hebben om dezelfde laagdikte argon te bereiken. Of praten we nu enorm langs elkaar heen?quote:Op woensdag 12 oktober 2011 19:39 schreef devzero het volgende:
[..]
Ja, dat klopt, het oppervlak van de wijn dat je moet bedekken is afhankelijk van de hoek. Maar of je de fles recht op bewaard of schuin zet, zal voor het volume van het gas wat nodig is niet uitmaken (tenzij je het zo schuin zet dat de bodem onbedekt komt en het volume wel zal veranderen).
Misschien zit ik wel verkeerd, maar ik denk aan het volume in een cylinder en dat is afhankelijk aan de straal van de fles (constant) en de hoogte van de hoeveelheid (vloeibaar) gas. Zeg dat je altijd 1 centimer "bedenking" wil, dan is dat dus ook constant en dus is het volume constant ongeacht de hoek van de fles. Tenzij natuurlijk de bodem onbedekt raakt, want dan is het geen cylinder meer.quote:Op woensdag 12 oktober 2011 23:42 schreef Bravebart het volgende:
Uuh, huh, natuurlijk wel. Je oppervlakte is zo klein mogelijk als je fles precies rechtop staat, bij elke hoek groter dan dat zal je contactoppervlak groter worden en je dus een groter volume aan argon nodig hebben om dezelfde laagdikte argon te bereiken. Of praten we nu enorm langs elkaar heen?
en het is inderdaad een prachtige Sauvignon...dus nog maar een glaasjequote:Looking for that little bit extra in your Sauvignon Blanc? Want a Sauvignon Blanc with extra style and a dash of macho? This is the wine for you! In creating this wine, the talent and skill of the winemaker has crafted a stunning "wild ferment" Sauvignon Blanc with more muscle than the Terminator. Do not expect this to be your traditional, simple tropical fruit salad in a glass Sauvignon, this is a superb richly flavoured, full weighted, food loving wine Wild vineyard and winery yeasts have been allowed to thrive and grow. assisting with the fermentation of this wine, whilst also undergoing a full barrel fermentation. This has created a wine with luscious rich lime and tropical citrus characters and a generous nutty, creamy finsh.
Sowieso zijn er veel goede wijnen in/uit Spanje te krijgen. De Muller is ook een prachtig wijnhuis bijvoorbeeld. Hun Porpores Riserva 2006 is een prachtige blend die elk jaar beter gaat smaken.quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 08:40 schreef Z het volgende:
Ik heb afgelopen weekend een 'Loimer Riesling Steinmassl' en een 'Pesquera' gedronken. Vooral die Riesling was fantastisch, maar dat mag ook wel voor die prijs.
http://www.loimer.at/loimer/m1_loimer.html
http://www.pesqueraafernandez.com/
Nee, helaas niet.quote:
En? Is het wat?quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 08:28 schreef fruityloop het volgende:
Klinkt lekker, vooral het woordje voorjaar. Hier zitten we nu aan de nachtvorst.Maar goed, met de donkere dagen smaken de zwaardere rode wijnen dan wel weer heerlijk, zeker nu het wildseizoen langzaam weer op gang komt.
![]()
Wij hebben voor die bon bij wijnvoordeel deze Morello Barolo DOCG 2007 gekocht trouwens, is niet gek voor 5,95 de fles.![]()
[ afbeelding ]
Jah, eigenlijk wel.quote:
Okayquote:Op vrijdag 21 oktober 2011 11:47 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Jah, eigenlijk wel.Hij mag nog wel een paar jaar liggen, maar voor een consortium wijn is hij zeker wel te drinken.
Deze kan je voor de smaak door de saus doen, en dan de rest er gewoon bij opdrinken.quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 14:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Okay
Had vorige week een fles barolo bij de aldi in Duitsland gekocht, in het zelfde prijssegement, die heb ik in een saus gekiept.
Ben je op zoek naar een droge port of een iets minder zoete port?quote:Op zondag 23 oktober 2011 23:02 schreef bear87 het volgende:
Ik heb laatst een fles port gekocht, maar bleek toch niet een 'tawny' te zijn. Een late bottled vintage nogwat, ik dacht dat zal wel lekker zijn...maar hij is mij te zoet. Is een Tawny aanzienlijk minder zoet? Ik word hier namelijk niet blij van.
doosje besteld om te bewaren.....met deze Riesling moet dat lukken., laatst op een proeverij een 15 jaar oude Riesling geproeft en dat was echt fantastisch.quote:"GREAT WEIGHT, COMPLEXITY AND MINERALITY"
Our winemakers reserve parcels of grapes when they believe there is the opportunity to crate something truly exceptional. These wines are enjoyable in their youth but deserving of careful cellaring.
This is the second reserve style Riesling we've made from our 17 Valley vineyard. We're very pleased with the result. It shows tremendous varietal character and the typical 17 Valley terrior inside a very elegant framework. The palate has huge initial impact on the top of the tongue. Great weight, complexity and minerality. It's off-dry with acid to balance and a good long finish.
This is a wine that can be enjoyed with or without accompanying food. By itself I would enjoy it with another bottle!
Veel, als in door jou merkbare invloed? Dat lijkt me van niet, maar er zal vast wel enige invloed zijn.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 09:41 schreef rechtsedirecte het volgende:
even een vraagje aan de echte wijnkenners (ik noem mijzelf liever geen kenner maar een liefhebber)
De ruimte waar ik mijn wijn bewaar is donker maar heeft geen constante temperatuur.
Niet optimaal maar het zij zo, nu schommelt de temperatuur en loopt het op van 9 graden in de winter tot 15-16 graden in de zomer maar dit verloop van temperatuur gaat wel heel geleidelijk.
Denken jullie dat dit veel invloed heeft op het bewaren van de wijn?
Dank je allemaal voor je antwoorden.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 13:17 schreef Ferdii het volgende:
Hier staat de klimaatkast op 13/14 graden, doet het nog altijd prima
Hij is ook écht cheap, 3,99 zo uit mijn hoofd. En het is een wijn van een consortium uit Nemea, niet een individuele wijnproducent. Het achter-etiket is ook typisch lidl, met hetzelfde riedeltje in 7 talen. Maar met die landen-weken komen er soms wel geinige wijnen voorbij. Bij de Spaanse week hadden ze een 2008 Priorat voor 7 euro oid, daar gaan we binnenkort ook eentje van open trekken.quote:Op maandag 31 oktober 2011 10:10 schreef Z het volgende:
Ik geloof zo dat die Griek lekker is, fles ziet er wel heel cheap uit alleen!
Ik heb een uitstekende Dolcetto gedronken (Gianfranco Alessandria, Monforte d'Alba), heel lekker.
Ik vrees dat je een droge port in nl met een lantaren moet zoeken.quote:Op maandag 24 oktober 2011 18:02 schreef bear87 het volgende:
@ Piet
Ik wil geen zoetigheid, ik zoek een droge!
Ik heb het idee dat grote temperatuur schommelingen (zeg >3 graden op 1 dag) meer "schade" kan aanrichten dan een paar graden te warm of te koud omdat bij grote schommelingen in volume er meer zuurstof in/uit de fles wordt gezogen. Vrnl theoretisch als je niet langer dan 5-10 jaar bewaard, maar als je je bordeaux flessen 40 jaar wil bewaren, dan kan het zeker uitmaken.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 22:09 schreef rechtsedirecte het volgende:
Een wijnmaker bij een van de wijngaarden hier in NZ vertelde mij dat zelfs een oude koelkast prima voldoet om wijn op een graad of 5 te bewaren.,
Dus toch maar eens kijken of ik er eentje op de kop kan tikken waar ik een fles of 60 in kwijt kan
Deze jullie niet hoor.quote:Op woensdag 2 november 2011 13:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Jullie zetten bezoek foezel voor? Jeez, dat is triest.
Ik vind het nu juist leuk vrienden eens te vergasten op een oude barolo of zo, gedeelt smaakt het twee keer beter.
Ik ben het met je eens Piet, dan moet het alleen wel zo zijn dat de bezoeker een goede wijn weet te waarderen.quote:Op woensdag 2 november 2011 13:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Jullie zetten bezoek foezel voor? Jeez, dat is triest.
Ik vind het nu juist leuk vrienden eens te vergasten op een oude barolo of zo, gedeelt smaakt het twee keer beter.
Goede tip, maar Pouilly sur Loire is bijna drie uur rijden van Chinon. Daar komen we wel een keer als we weer eens in de buurt van Sancerre en zo zitten.quote:Op donderdag 3 november 2011 12:27 schreef Z het volgende:
Chinon, dan zit je wel goed. En dit is een fantastisch Pouilly Fumé.
Bezoek ook zeker het streekje menetou-salon!, ligt onder sancerre.quote:Op donderdag 3 november 2011 11:58 schreef UIO_AMS het volgende:
Met nog de goede en bruikbare tips van de Elzas in het achterhoofd dacht ik jullie weer even te polsen. In het voorjaar ga ik met wat vrienden een lang weekend naar de Loire-streek. Dit keer tussen Saumur en Tours (Vouvray). Weten jullie nog wat goede wijnboeren en restaurants daar? Een goede B&B hebben we al gevonden in de buurt van Chinon.
Oh haha dit bericht gemistquote:Op donderdag 3 november 2011 12:54 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Goede tip, maar Pouilly sur Loire is bijna drie uur rijden van Chinon. Daar komen we wel een keer als we weer eens in de buurt van Sancerre en zo zitten.
We zijn zeer bekend met Menetou-Salon. Al meerdere keren geweest. Zit één van de beste auberges van Frankrijk: C'heu z'Lib. Voor het eten daar rij ik zo wat kilometers om. En we hebben daar onze vaste adresjes voor wijnen. Na uitgebreide testenquote:Op vrijdag 4 november 2011 00:02 schreef Ferdii het volgende:
Bezoek ook zeker het streekje menetou-salon!, ligt onder sancerre.
Mooie droge wijnen met veel mineralen
Klinkt goed. We zetten dit adresje op de lijst.quote:Op donderdag 3 november 2011 13:06 schreef Z het volgende:
Van dit huis heb ik wel eens een lekkere witte Chinon gedronken:
http://www.baudry-dutour.fr/
Eén van de lekkerst ruikende wijnen ooit.
Een paar maanden geleden kwam ik er tot m'n grote verbazing achter dat ze bij de Thaise afhaal om de hoek een koelkast vol hadden liggen met de gewone witte van Domaine Chatenoy. Ook goed te drinken, maar als je de Pierre Alexandre te pakken kan krijgen, moet je daarvoor gaan.quote:Op vrijdag 4 november 2011 11:44 schreef Z het volgende:
Domaine Chatenoy verkopen ze bij Ton Overmars zie ik, ga ik een keer proberen.
Het kan niet anders dan dat wij elkaar wel eens zijn tegengekomen, Z.quote:Op vrijdag 4 november 2011 12:24 schreef Z het volgende:
Dat is eigenlijk mijn favo slijter, en 1 minuut van mijn huis.
Nog steeds. Maar laten we hier niet te veel offtopic gaan.quote:
is dus nu binnen en heb er eentje geopend om deze wijn "jong" te proeven.... gewoon prima wijn voor een bargain prijs...dit kan alleen nog maar beter worden...quote:Op donderdag 27 oktober 2011 10:01 schreef rechtsedirecte het volgende:
Grove Mill Grand Reserve Riesling 2010
[..]
doosje besteld om te bewaren.....met deze Riesling moet dat lukken., laatst op een proeverij een 15 jaar oude Riesling geproeft en dat was echt fantastisch.
Gezien de 50m die ik moet afleggen om daar te komen, zou je denken dat ik daar ook wat vaker naar binnen stap. Maar de wijnen daar zijn net een prijsklasse te hoog voor mij. Heb er wel eens wat gehaald (een mooie premier cru Pommard), maar vind die zaak dus meer voor speciale gelegenheden. Misschien vergis ik mij en zou ik eens beter moeten kijken daar binnen. Dat kan zo als ik naar de kaasboer een paar deuren verder ben geweest.quote:Op vrijdag 4 november 2011 12:55 schreef Z het volgende:
Dit is ook nog een favoriet Amsterdams adresje van mij.
http://wijnwinkel.com/
Van welk wijnhuis is die? Een haastige zoektocht net op het internet leverde alleen een camping op. En daarna werd ik afgeleid.quote:Op vrijdag 4 november 2011 21:51 schreef Z het volgende:
We dronken vanavond een Chinon uit 2010 "Les Brossay", hadden m'n schoonouders meegenomen van vakantie. Echt een heerlijke wijn! Praktisch onvindbaar op het internet. Je mag wel een doos voor me meenemen, volgens mij niet eens een dure wijn.
Eergisteren de 2007 Priorat van de lidl open getrokken uit die Spaanse week van een poosje geleden, en dat was een heel stuk beter dan die zelfuitgeroepen super-tuscan van ze. Leuke wijn, behoorlijke diepgang, met een redelijke pittigheid in de smaak, maar dan niet veroorzaakt door van die schurende tannines ofzo. Deed het erg goed bij wat hert met een zoete cranberry-vijgen saus.quote:
Probeer er eerst eentje, als die nu als slapjes smaakt zal het nooit wat worden, als hij mooi vol, maar nog scherp smaakt (nog moet rijpen) kan je het proberen. Heb zo op de gok heel wat wijn gekocht die na 5-10 jaar liggen een mooi wijntje werden.quote:Op donderdag 10 november 2011 16:11 schreef Ledig het volgende:
Twee vraagjes: De bewaaradviezen die op de wijnen staan, zijn die redelijk accuraat of is het toch ook een kwestie van eigen gevoel/opzoeken op internet.
En daar aan gerelateerd: van de wijnen die nu in de aanbieding zijn ivm met de feestdagen zoals bijv. barolo uit 2007 bij de aldi en 2008 bij de lidl is er hiervan nog wat de moeite waard om aan te schaffen en dan over 6 a 8 jaar aan te breken? Want er is maar heel weinig info te vinden op het internet (behalve dan dat deze wijnen vaak minder zijn dan de grote namen)
Een Barolo is ook wel wat meer dan enkel een naam natuurlijk.quote:Op donderdag 10 november 2011 16:56 schreef Ferdii het volgende:
BarOlo van de Lidl enz moet je niet kopen omdat het den bekende naam heeft. Het is niet te vergelijken met een barolo zoals ze zouden moeten zijn...
Mee eensquote:Op vrijdag 11 november 2011 09:32 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Een Barolo is ook wel wat meer dan enkel een naam natuurlijk.Lidl en consorten lift daar wel vrij opzichtig op mee ja, maar het is een DOCG wijn, wat toch nog wel een aantal dingen garandeert. Oa dat het uit een afgebakend geografisch gebied komt, alleen van de nebbiolo druif gemaakt is, en het minimaal 2(dacht ik?) jaar op eikenhout heeft gelegen.
Dat zorgt grosso modo wel voor een zekere kwalitatieve ondergrens, maar dit zijn uiteraard wel de wijnen van coöperaties, en uit mindere jaren, dus in die zin zeker niet de beste Barolo's. En net als met de Brunello's uit Montalcino zijn links en rechts rondom Barolo wijngaarden aangeplant, ook op de mindere plekken, waar de nebbiolo druiven helemaal niet zo denderend groeien. Dat zijn dus ook vaak de wijngaarden die leveren aan de coöperaties, waar die haaien van Lidl hun wijnen inkopen voor een habbekrats.
Zoals Piet al zei, je kan er soms geluk mee hebben.Hun Priorat uit de Spaanse wijnweek is een leuke wijn om nog even te laten liggen, terwijl hun "super tuscan's" ons zwaar tegen vielen.
quote:Bij de invoering van het Italiaanse classificatiestelsel (min of meer vergelijkbaar met de Franse AOC) in 1980 kreeg Barolo de hoogste classificatie: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Voor een Barolo wijn betekent dit dat deze aan de volgende kwalificaties moet voldoen, wil de wijn daadwerkelijk de naam Barolo meekrijgen:
De wijngaard waaruit de druiven waarvan de wijn wordt gemaakt, moet liggen binnen het aangewezen areaal.
De wijn moet voor 100% van de Nebbiolo-druif gemaakt worden.
Alcoholpercentage minimaal 13%.
Minimaal twee jaar houtrijping; de wijn mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven.
ik ken de Surinaamse keuken niet zo goed en kom dan ook niet verder dan een Sauvignon Blanc om de ergste hitte wat te blussenquote:Op zaterdag 19 november 2011 13:58 schreef nielsgeode het volgende:
Graag zou ik jullie meningen willen horen. Welke wijn(en) zouden jullie kiezen bij de volgende gerechten:
Voorgerecht:
Hete pompoensoep met selderij
Hoofdgerecht:
Vega moksi meti
Surinaamse roti
Bami
Kortom, een Surinaams diner.
Ben benieuwd
Een Duitse rode wijn zoals een Dornfelder zou het wel goed kunnen doen bij die gekruide/pittige gerechten denk ik zo.quote:Op zaterdag 19 november 2011 13:58 schreef nielsgeode het volgende:
Graag zou ik jullie meningen willen horen. Welke wijn(en) zouden jullie kiezen bij de volgende gerechten:
Voorgerecht:
Hete pompoensoep met selderij
Hoofdgerecht:
Vega moksi meti
Surinaamse roti
Bami
Kortom, een Surinaams diner.
Ben benieuwd
dit dusquote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |